PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Svaštara (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=29)
-   -   Automobili (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=16972)

jopis 25.03.2024. 20:55

Citiraj:

Autor sinisa1989 (Post 3735402)
Nije zamišljeno da se koristi. :D Zato noviji modeli imaju još veću glupost, pa 'automacki' vraća u centralni položaj. A dok želiš ugasiti žmigavac upališ suprotnog. I tako 4 puta najmanje, pa u retrovizoru vidiš kako ljudi ostavljaju razmak jer misle da nisi normalan.

:roller::roller:

Zato ja na maloj mečki koristim samo touch dio ručice. Zablinka žmigavac 3x i meni dosta, šta ko više treba znat kud ja idem, ko je vidio ta 3x, vidio je:D

Wolverine 25.03.2024. 20:56

Citiraj:

Nije zamišljeno da se koristi. :D Zato noviji modeli imaju još veću glupost, pa 'automacki' vraća u centralni položaj. A dok želiš ugasiti žmigavac upališ suprotnog. I tako 4 puta najmanje, pa u retrovizoru vidiš kako ljudi ostavljaju razmak jer misle da nisi normalan.

Znam, E90 to ima. Kad se navikneš ekšli bude fora.
Pa ugasiš ga tak da opet u istu stranu klikneš, ne moraš u suprotnu :D

sinisa1989 25.03.2024. 21:08

Citiraj:

Autor jopis (Post 3735406)

Zato ja na maloj mečki koristim samo touch dio ručice. Zablinka žmigavac 3x i meni dosta, šta ko više treba znat kud ja idem, ko je vidio ta 3x, vidio je:D

Ja vozim po propisima i ne gasim dok radnja skretanja ne završi :D

Citiraj:

Autor Wolverine (Post 3735407)

Je, toga se sjetim svaki drugi tjedan.:hitthewal: Skoro dnevnoj razini sam malo u VW-u, malo u ovom čudu. Zaboravim i na žmigavce i na mjenjač. VW mi je stalno u "ručnom" modu, pa je + gore, a - dolje. Par puta je F31 završio u 'crvenom' jer je manual kontra.

Hamm 25.03.2024. 21:43

https://www.theguardian.com/business...-and-car-parks

Ah greenwashing :D

Citiraj:

Nevertheless, Transport & Environment, a campaign group, calculates that EVs are on average between 300kg and 400kg heavier. For every 150km of range, it adds about 100kg of battery weight, said Lucien Mathieu, the cars director at the Brussels-based group.

Heavier vehicles mean there is more friction between tyres and road, and more stress on whatever is below the car. That means roads deteriorate quicker. Academics at the University of Edinburgh in 2022 calculated that there could be between 20% and 40% additional road wear – think potholes, the driver’s bane – associated with battery vehicles compared with internal combustion engines.

xlr 25.03.2024. 21:54

Citiraj:

Autor Wolverine (Post 3735407)

Ovo moram sutra probati na pezou. Imam taj kratki pomak rucice koji tri puta zasvjetli zmigavac. Ali jednom kada aktiviras zmigavac na taj nacin, ne znam kako ga ponistiti. Ono, u kruznom sam, smotam volan lijevo, zapnem za rucicu i aktivira mi ta tri blinka. I mogu se jebat, ako upalim kontra zmigavac da skrecem desno na izlaz, on svejedno odradi prvo ta tri lijeva i onda desni koji sam upalio.

Odlican feature i koristim ga jako cesto jer uvijek dajem zmigavac, ali nedaj boze da se zajebes na krivom mjestu u krivo vrijeme lol :D

delavi 25.03.2024. 23:44

Gdje uzeti alu felge a da ne ostanem bez bubrega? Za novi Scross. Mislim da je dimenzija 17", 114.3x5, 60.1mm?, 6.5J, ET50, (48-52mm).

Hamm 26.03.2024. 05:32

Citiraj:

Autor xlr (Post 3735415)
Ovo moram sutra probati na pezou. Imam taj kratki pomak rucice koji tri puta zasvjetli zmigavac. Ali jednom kada aktiviras zmigavac na taj nacin, ne znam kako ga ponistiti. Ono, u kruznom sam, smotam volan lijevo, zapnem za rucicu i aktivira mi ta tri blinka. I mogu se jebat, ako upalim kontra zmigavac da skrecem desno na izlaz, on svejedno odradi prvo ta tri lijeva i onda desni koji sam upalio.

Odlican feature i koristim ga jako cesto jer uvijek dajem zmigavac, ali nedaj boze da se zajebes na krivom mjestu u krivo vrijeme lol :D

Taj kratki žmigavac mi je super fičur. :)

Citiraj:

Autor delavi (Post 3735423)
Gdje uzeti alu felge a da ne ostanem bez bubrega? Za novi Scross. Mislim da je dimenzija 17", 114.3x5, 60.1mm?, 6.5J, ET50, (48-52mm).

https://www.lasic.si/hr/alu-naplatci

https://www.vulkanizerstvo-furlan.co...ijski-naplatci

Njuskalo? :D

murina 26.03.2024. 12:21

Citiraj:

Ovo mi se u Miniju redovito događa, svako malo skužim da sam aktivirao suprotni žmigavac, a nikako skužit zašto :D

xlr 26.03.2024. 13:29

Citiraj:

Autor xlr (Post 3735415)
Ovo moram sutra probati na pezou....

Ne radi, jednostavno on mora ispucati ta 3 puta zmigavac i mos se hebat. Nema cancel.

Znaci ako aktiviram kratki zmigavac, ne mogu ga nikako ponistiti.

Ako aktiviram pravi dugi normalni zmigavac, pazi sad vamo, on isto mora tri puta blicnuti prije nego se ugasi ili promjeni stanje. Nebitno ako si rucicu momentalno iste sekunde vratio u nulu, on mora ispucati tri blica.

Moram priznati, francuzi svako malo iznenade :)

pero_dinamit 27.03.2024. 10:38

Citiraj:

Autor delavi (Post 3735423)

Ja uzeo ovdje - https://www.alufelge.hr/
Ima svakakvih pa si vidi koje ti odgovaraju.

Mario92 27.03.2024. 11:41

Koliko su kvalitetne aftermarket felge? Koje proizvođače preporučujete, koje izbjegavati?

Osobno su mi OEM felge jedini odabir jer bar znam na čemu sam, a i custom felge su često Krapina tjuning izgledom, ali ak naletim na nekaj da bar znam jel su čemu ili nisu.

sinisa1989 27.03.2024. 11:48

Po meni, OEM ili nešto "provjereno" tipa BBS ili OZ. Naravno, nekim modelima BBS/OZ stoji savršeno, a nekim ko piletu sise.
Vossen i sl. nema smisla spominjati u ovom kontekstu.

Milentije 27.03.2024. 12:04

Čisto kao interesantna informacija, Brock Alloy Wheels (RC Design) se proizvode u BiH. Selo Martinovići, blizu Jajca. :D

borny 27.03.2024. 13:32

Citiraj:

Autor Mario92 (Post 3735595)
Koliko su kvalitetne aftermarket felge? Koje proizvođače preporučujete, koje izbjegavati?

Osobno su mi OEM felge jedini odabir jer bar znam na čemu sam, a i custom felge su često Krapina tjuning izgledom, ali ak naletim na nekaj da bar znam jel su čemu ili nisu.

U kojem smislu kvalitetne? Kakvi problemi su uopće mogući sa felgama?

Kupio sam za zimski set na Ceedu Rial Astorga 16". Deklarairane za zimu (što god to značilo, imaju pahuljicu), u papirima im stoji da su homologirane i za moj auto (između ostalih).
Na autu su od polovice listopada i ne znam za njih niti imaju kakva oštećenja. Balansiranje također prošlo bez problema.

Pupo 27.03.2024. 13:51

Citiraj:

Autor borny (Post 3735617)

Kupio sam za zimski set na Ceedu Rial Astorga 16". Deklarairane za zimu (što god to značilo, imaju pahuljicu), u papirima im stoji da su homologirane i za moj auto (između ostalih).
Na autu su od polovice listopada i ne znam za njih niti imaju kakva oštećenja. Balansiranje također prošlo bez problema.

Ovo je jedan od najčešćih problema s lošim felgama. Ne znači da će se tebi desiti , ali je moguće.

https://www.team-bhp.com/forum/attac...n-alloy-31.jpg

Mario92 27.03.2024. 16:24

Citiraj:

U smislu da ne puknu ko kak je kolega Pupo poslao, ili da se ne spigaju ako naletim na neku veću rupu / rizol.

A i to kaj veliš, da nema problema s balansiranjem, da ne tresu kod brže vožnje / kočenja, da su npr lakše a ne teške ko čelične.

quazar912 27.03.2024. 17:41

Citiraj:

Autor Mario92 (Post 3735652)
U smislu da ne puknu ko kak je kolega Pupo poslao, ili da se ne spigaju ako naletim na neku veću rupu / rizol.

A i to kaj veliš, da nema problema s balansiranjem, da ne tresu kod brže vožnje / kočenja, da su npr lakše a ne teške ko čelične.

u par modela koje sam imao na predhodnim autima, nije alu nisu bile lakše od čeličnih...onak na dizanje rukom...

Cuky 27.03.2024. 21:47

Citiraj:

Autor Milentije (Post 3735598)
Čisto kao interesantna informacija, Brock Alloy Wheels (RC Design) se proizvode u BiH. Selo Martinovići, blizu Jajca. :D

Tocnije povrh Jajca 😁

Inace rade felge i za sveto trojstvo (bmw, mercedes, audi).

Kvalitetna roba uglavnom. Vlasnik je svabo. Gotovo sva roba odlazi u DE.

zkljaja 27.03.2024. 22:42

Generalno su OEM alu felge prilično teške osim ako se ne radi o nekom performance modelu kojemu su “lightweight alloys” neki od fičra. Za lagane felge se treba posegnuti u aftermarket. Audi je nekad prije na svoje modele često stavljao kovane felge koje su znatno lakše od klasičnih, ali mislim da to više ne rade, jer ono, štednja everywhere.

Lewis 27.03.2024. 22:49

Citiraj:

Autor jopis (Post 3735406)

Ja sam sebi iskodirao da blinkne 5 puta (ima u opcijama 1x, 3,x 5x) tako da mi je dovoljno za skretanja i obilazenje ako sam prvi na redu.

X-Plosiv 27.03.2024. 23:00

Ako plaćaš u cashu pogledaj si i felgenoutlet.com.

Ja ove pikiram možda, ili 25 ali crne..

https://www.felgenoutlet.com/de/allo...pension=-0.013

borny 28.03.2024. 07:57

Citiraj:

Autor Pupo (Post 3735622)
Ovo je jedan od najčešćih problema s lošim felgama. Ne znači da će se tebi desiti , ali je moguće.

https://www.team-bhp.com/forum/attac...n-alloy-31.jpg

Ovo sam jednom vidio i na uvjetno rečeno boljim felgama, ali je bila riječ o sudaru. Smatram da se u normalnoj upotrebi ovo ne može dogoditi.
Primjera radi, koliko bi dugo jedan Rial poslovao da su ovakve stvari općepoznate?

medo 28.03.2024. 10:33

Automobili

Citiraj:

Autor Mario92 (Post 3735652)

Skoro sve “alu felge” su teže od čeličnih. Moraju biti jer aluminij nije čvrst kao čelik pa treba puno više mesa za usporedivu čvrstoću.

Uz to skoro sve su sklonije pucanju od čeličnih jer je čelik žilaviji pa se savija dok alu puca.

Utezi za balansiranje lakše ispadaju s alu felgi nego s čeličnjača.

Alu felge imaju jedinu prednost u boljem izgledu. One koje su lakše a usporedive s čeličnima po ostalim mehaničkim karakteristikama koštaju najmanje četiri cifre u ojrima (4kom). Meni je Ultraleggera bila jedina koja je bila malo lakša od čelične a da ne košta ko bubreg.

delavi 28.03.2024. 13:53

Citiraj:

Autor Hamm (Post 3735431)

Da, ove neke "prolazne" (npr. RC design, Viper) su tamo dosta jeftinije nego npr. slične kategorije (MAK) u Molydonu. Kužim ja da su OZ i slične najbolje ali to je dosta skupo i po meni nema smisla stavljati na "konfekcijski auto" kao moj scross. Pogotovo jer sad imam drugih troškova. Budem pogledao kod slovenaca, čine se najbolje cijene bar kad su popusti. Dodatni problem je idiotska dimenzija kod mog auta pa ću morati uzeti neke distancere ili što već. 6.5J 17" bi moralo biti radi toga da nemam problema na registraciji.
A moram ih uzeti jer ne mogu više gledati ova ogavna govna koja sam dobio s autom u srednjoj opremi (nisu ni u najboljoj opremi puno ljepše).

fotka felgi iz srednje opreme:

https://www.suzuki.com.au/wp-content...e-845x399.webp

Visage 28.03.2024. 20:30

Referirati cu se kasnije detaljnije na tvoj odgovor, samo da ne zaboravim, jer ste vec novu stranicu nastrikali.

Citiraj:

Autor De5tr0yer (Post 3734998)
Ali pustimo mašti na volju - realizacija klimatizacije pored turbakom tjuniranog auta jest moguća, ako nikako drugačije, onda koristeći električni kompresor klime i novih cijevi i crijeva. Ali razumijem problem ak auto treba biti Katica za sve.

Hvala, odlicno!

Ako se radi o AC-u, slon sam svako vozilo gledati kao Katicu za *.*

Jednostavno mi nema smisla bez klime. Po zimi radi, po ljeti radi, uvijek korisna u autu.

Citiraj:

Jel se tko sjeca Alessio felgi? Jako popularne felge iz 90-tih, uz milozvuk ITA dizajna, koje su po modelima, vise nego osjetno bile povoljnije od vecih imena, a imitirali su razne poznate i puno skuplje felge. Zapravo, pojedini su modeli su toliko povoljniji bili, da su sami kupci znali pitati, placa li kvaliteta povoljnost.

Siguran sam da je vise ljudi u temi, barem jedne imalo montirano. Za vecinu normalnih vozila, vjerojatno nikakvih problema. Ali pitaj Furlana, Vulkal, Gabreka, kako su bili oprezni za brza vozila s preporukom istih. Naime, smatrane su "meksima" od konkurencije tada. Na Grobniku su lose prosle kod pojedinih vozaca, siguran sam da po dediciranim auto forumima, ima i slika ili barem pokoja anegdota.

sinisa1989 28.03.2024. 20:54

Imao sam Alessio na Ventu i nisam čuo za te probleme, ali sam ih imao. Jedna je popucala po unutarnjem rubu, a druga se savila.
Konkretno, ovaj model, ali 15".

https://i.postimg.cc/ykCVSdtB/s-l1600.jpg

Visage 28.03.2024. 21:01

Bas sam upisao u HR pretrazivanje, vidim da imaju temu na forum.hr-u, te vec u nekoliko upisa komentar na ravnanje nakon tri sezone voznje, hahahaha vidim da lokalni sef auto foruma, cak zna i za Grobnik!

Bile su na glasu kao mekane felge, to su mi potvrdila bas spomenuta imena. Bile su jako povoljne i s vrlo atraktivnim modelima, pa su ih cesto ljudi pitati za iste.

Jel ih netko kupio, bacio pod krov veceg ili su ugasene danas?

medo 28.03.2024. 21:56

Kad sam davno imao Speedline SL401 na /50 profilu gume svake godine je bar jednu trebalo dodatno balansirati par grama tu ili tamo.

Prešao sam na čeličnjače s /65 balonima i pet godina za redom su bile u zelenom bez potrebe za balansiranjem. Vulkanizer bi me pitao zašto sam došao. Reko navika :)

zkljaja 28.03.2024. 22:00

@delaci ne vidim potrebu za ičim osim OEM s njuškala u tvom slučaju.

Visage 28.03.2024. 22:26

U zlatnim vremenima modela, Cromodora su mi bile najdraze. Ali uvijek su me kopkali Schmidt kotaci. Pojedini modelu su bas DE tuner kicasti, a pojedini bas ekstravagantni, kao da su za radjeni za futuristicke koncepte FR vozila. Trebate skinuti katalog, jer imaju 5x vise modela od onoga sto prikazuju u generalnom programu.

Vidio sam zid s njihovim felgama u, nazalost, umirovljenom lancu D&W, nikad nisam vidio tako precizno izradjene felge. Cak i najkicastije kamatarske, izradom su toliko odskakale, da su ti bile na neki poseban nacion lijepe.

Ne znam dal je do necuvenog poliranja, efekta, ali uzivo izgledaju fenomenalno, kao da su retusirane.

Mozda nam De5tr0yer ili netko od njegovih susjeda, moze koju reci na temu famoznog Radinoxs?

Oni ih promoviraju kao neunistive, ali mozda ih je tko i vozio, pa moze reci koju iz prve ruke?

...

Sva vremena su GMT +2. Sada je 13:14.