PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Svaštara (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=29)
-   -   Automobili (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=16972)

1v@n 17.02.2024. 10:39

Pratim kakve se pizdarije događaju u okolici gdje živim i sad već s pouzdanjem mogu reći koji auti valjaju jer se barem jedan od njih ukrade na dnevnoj bazi.
Primjer od zadnjih par dana samo :lol2:
https://i.postimg.cc/mPcmG7p9/IMG-4208.jpg https://i.postimg.cc/WhY5K58j/IMG-4209.jpg
Outlanderi idu ko kifle. Svatko tko ga ima je valjda ostao bez njega :lol2: Nešto kao Golfovi kod nas.
Toyota i Lexus hibridi. Prednjače RAV4 i praktički svi Lexus SUV-ovi.
Električna i hibridna Kia Niro je jako popularna, Hyundai Ioniq isto (ne ove novi 5 i 6 nego onaj prvi).
Eto, kome treba očito dobar auto, ovi još u HR nisu popularni među lopovima pa vidite :lol2:

medo 17.02.2024. 15:27

Kradu ih zbog dijelova ili zbog šverca u banana republike i zemlje trećeg svijeta?

1v@n 17.02.2024. 16:36

Dijelova. Ovaj Outlander su danas našli bez svih vrata u nekoj garaži

Ne znam jel već bilo, ali evo i jednog oslijepljenog Taycana
https://uk.motor1.com/news/706068/po...lights-stolen/

quazar912 17.02.2024. 17:21

ne čudim se. bude toga i kod nas sve više.
da vlasnik ili onaj ko zatekne kradljivca na djelu ima puno pravo pucati u njega , toga bi bilo manje ili nebi bilo uopće. ovako , krimosima se prešutno daje zeleno svjetlo.

Guls 17.02.2024. 18:36

Poticaji?https://www.index.hr/mobile/auto/cla...gazin_ostalo_m

Idemo po Tesle?

Inovator 18.02.2024. 00:00

Sad kad opet napumpaju cijene EV-ma kod nas, bit ce tesko naci nesto unutar tih 50000EUR.

sinisa1989 18.02.2024. 08:25

Citiraj:

Autor zgmmax (Post 3729053)
Kak su se pokazali ovi E BMWi? Tipa 330e

Meni je bio u užem izboru, ali nisam čuo konkretna iskustva, pa sam umjesto e uzeo d (iako sam tražio i). Nisam čuo negativnih iskustva, ali su mišljenja bila da bi ih radije preskočili da je njihov izbor. Ima jedan u gradu koji je stigao nekih tjedan dana iza mene. Vidim ga skoro svaki dan, pa bih se usudio reći da nije dugo na servisu :D

zkljaja 18.02.2024. 11:37

Citiraj:

Autor Guls (Post 3729122)

Ajmo dat višoj srednjoj klasi poticaje da zamjene svoje 7 godina stare dizele u cilju ekologije, a one koji nemaju kreditne sposobnosti za Euro 5 auto, ko j**e nek drljaju Golf 4ke i Megane DCi kolko ide :chears:

Ja bi rado neke poticaje za Euro 6 dizela sa 100 000km, da zamjenim Euro 4 eco off sa 350 000km :)

BADSIM 18.02.2024. 13:03

Citiraj:

Autor coconut (Post 3728878)
@darko
U zadnje vrijeme imaš i 4. kategoriju hibrida - auti koji troše benzin, ali idu na struju. Imaju mali benzinski motor (obično 3c/1.5l) koji napaja bateriju iz koje se napaja elektromotor koji služi na kretanje auta. Benzinski motor služi isključivo kao generator i nije spojen na mjenjač ili kotače. To su ti npr. Honda HR-V i Nissan Qashqai/X-Trail e-Power.
https://www.nissan.hr/paleta/e-power.html

U jednom testu na yt novinar je rekao da nije dobar za kratke relacije zimi jer mora češće/duže raditi motor zbog grijanja kabine (potrošnja je veća zbog toga).
Nedavno sam vozio Ford Kuga plugin hibrid i ugodno se iznenadio kako to dobro funkcionira. Nakon toga sam pogledao neke testove i svi hvale Fordov hibrid sistem u Kugi/Escape.
Isti princip kao u RAV4, 2.5 litreni 4cilindraš koji radi u Atkinsonovom ciklusu uparen sa e-cvt mjenjačem. Što se mene tiče.:goood:

Wolverine 18.02.2024. 16:05

Citiraj:

Autor zkljaja (Post 3729198)
Ajmo dat višoj srednjoj klasi poticaje da zamjene svoje 7 godina stare dizele u cilju ekologije, a one koji nemaju kreditne sposobnosti za Euro 5 auto, ko j**e nek drljaju Golf 4ke i Megane DCi kolko ide :chears:

Ja bi rado neke poticaje za Euro 6 dizela sa 100 000km, da zamjenim Euro 4 eco off sa 350 000km :)

I opet ce nasi odma pravac garaza i Dpf off, Egr off :D

Hamm 18.02.2024. 16:34

Citiraj:

Ne smiješ takva pitanja postavljati. :D :D

Zna se da je važnije imati 150 EV nego 300 novih vozila koja su bolja i sigurnija, a da ne spominjem čišča. :D

https://www.jutarnji.hr/autoklub/akt...odini-15429259

buljo 18.02.2024. 18:01

Citiraj:

Autor Hamm (Post 3729248)
Ne smiješ takva pitanja postavljati. :D :D

Naravno da ne jer to je skoro vrijeme kada dizlo ekipa krene vadit dpf.
Stvarno se nadam da će od ove godine krenut ispitivanje dpfa na tehničkom, i da se neće moć sam tak izvuć.:kafa:

Pupo 18.02.2024. 18:05

Citiraj:

Daj prestani plakat kak nemas para i trazi promaknuce na poslu :) Nece se drzava sigurno pobrinuti za tebe :)

Hamm 18.02.2024. 19:24

@pupo…paaaa drzava se brine za EV zasto ne bi i za ostale?

@buljo…nece. Znas i sam da nece. I dalje se prolazi sa 20 eura u pepeljari.

xlr 18.02.2024. 19:32

Zasto bi drzava bila humanitarna udruga. Oni se brinu samo da im je kasica debela, jebe im se za sadnju drveca i sto jedemo/disemo

https://youtu.be/MrBdXNQoTWM?si=y0t-urLTGoyxtrsL

Visage 18.02.2024. 23:48

Citiraj:

Autor calypso (Post 3728340)
Sto se tice modernih auta, to je sve drek, konfekcija, izgledaju svi isto - CATIA design ja to zovem... Nikakve osobnosti ti auti vise nemaju...

Jos gore, da cak ni supersportski, pardon, danas hiper auti uopce vise nemaju "dokolicu" odmaka slobode, da budu posebni. Sve nekakve adolescentske crte, misici, maske koje vriste, a nigdje ljepote i strasti.

Ne znam jesi li cuo za Artegu? Kratka serija, vozio kao Porsche, lezi kao Lotus, ima V6 koji vuce kao da je V8, a izgleda velicanstveno uzivo.

Artega GT i jos po cijenama opremljenijeg njemackog kupea.

Unutra je fauveova V6-ica, ali rijetko vidjeno, kako je interijer tehnoloski izveden, da je sve skriveno. Paragon je za njih izveo dvije verzije navigacije, te niza ideja kojih se 007 ne bi posramio. Ali sve kao skoljka solucija, svaka tipka, za svaki detalj ili zasebnu kategoriju i to krajem prve polovice 2000-tih, dok su neke solucije te vidjene za desetak godina kod ostalih. Medju prvima u svijetu je imao u retrovizoru prikaz kamere i navigacije, koji je odusevio Cadillaca, jer sam procitao negdje, da je vec naredne godine CTS imao slicnu soluciju.

Citiraj:

Autor coconut (Post 3728918)
Tako, i3 postoji sa range extenderom koji je ustvari mali motor koji se stavlja u podnicu bunkera.
Kad smo već kod i3 https://revijahak.hr/2024/02/12/star...-cijene-rastu/

Eto, ono sto sam najavio jos ovaj mjesec u temi, zdravorazumski je ocekivano. Demotivacije obnavljanja baterija, te odlazak na drugi polovni u boljem stanju EV, ili kupovina ganz novog = ekologija puka deklaracija. I mogu biti i znatno povoljnije od spomenutog ekstrema.

Sto kumulativno ima isti odnos, kao prema kupovini potrosnih baterijskih alata po centrima siroke kupovine. Pokvari se, vecina baca i kupuje novi.

https://images4.imagebam.com/d5/e9/9e/MES3JHO_o.jpg

Citiraj:

Autor WraGG (Post 3728571)
I'm just going to leave this here i odoh po kokice :D https://i.ibb.co/B4BtXGC/422036278-1...52580084-n.jpg

A tko te cenzurirao, ili si dobio ponudu koju nisi mogao odbiti? :)

Srecom, facto-udba je vec pohranila:

https://thumbs4.imagebam.com/ab/81/49/MES3J0S_t.jpg

Citiraj:

Autor Hamm (Post 3729277)
@pupo…paaaa drzava se brine za EV zasto ne bi i za ostale?

Drzave polako gube obiljezja, a vjerujem da te sad DE jos vise privlaci :

Zabrabnjeni teret u autu za Hamma!

...

calypso 18.02.2024. 23:59

Citiraj:

Autor Wolverine (Post 3728431)
Mmmm, nije baš da će Allroad leć toliko da je nepokretan. Imao mk1 Allroad, kupio ga s rasturenim ovjesom i uredno ga odveo doma dok ga nisam složio.

Naravno, nije preporučljivo voziti ga takvog ali može se. Isto kao i recimo stražnji ovjes na E53 X5 koji redovito krepavaju. Ili ABC na Mercedesima

To je Allroad C5, sa njim nisam imao takvih problema jer sam odmah zamijenio prednje amortizere sa Arnott balonima...

Allroad C6 se ne moze voziti kada je spusten... Jedva smo ga na kamion navukli koliko je lezao na podu, desilo mi se dvaput, zato sam i popi*dio i mijenjao ga za tada 3 godine stari Allroad C7 (2018, zadnji mjesec proizvodnje valjda)... Okrenes volan, a kotac grebe po blatobranu i doslovno ga jede...

calypso 19.02.2024. 00:04

Citiraj:

Autor Visage (Post 3729309)
Jos gore, da cak ni supersportski, pardon, danas hiper auti uopce vise nemaju "dokolicu" odmaka slobode, da budu posebni. Sve nekakve adolescentske crte, misici, maske koje vriste, a nigdje ljepote i strasti.

Ne znam jesi li cuo za Artegu? Kratka serija, vozio kao Porsche, lezi kao Lotus, ima V6 koji vuce kao da je V8, a izgleda velicanstveno uzivo.

Nisam cuo za Artegu, ali iskreno, ne svidja mi se bas... Nekako mi izgleda ko kombnacija Mercedesa SLK i Porsche Boxstera... Stajaznam, ja sam ljubitelj elegancije, za mene Maserati Quattroporte izgleda kako bi jedan auto trebao izgledati...

https://i.postimg.cc/htfYMsYt/masera...e-GTS-main.jpg

calypso 19.02.2024. 00:14

Citiraj:

Autor medo (Post 3729047)
V6 TDI 3.0 se ne može prozvati pouzdanim motorom koji napravi 350.000km tipične mješovite vožnje bez kvara.

Mnogi meštri odbijaju raditi veliki servis na tome sa zamjenskim dijelovima jer su se ti motori rasipavali i sa originalnima.

Ovaj 2.5 TDI koji je isao u ur-Allroada (C5) je 180KS / 370Nm V6 3.0, taj nije imao probleme koje su imali slabiji 2.5 TDI koji su isli u obicne A6 i A6 Avante... Mislim da je nakon njega bio jos 163 KS, i on vise nije imao nikakvih problema... Ali ovi raniji 2.5 TDI motori su imali uzasnih problema sa curenjem ulja koliko se sjecam, no kako rekoh - to nije islo u Allroade... Allroad C5 je dolazio sa 2.5 TDI 180KS i 163KS i bile je benzinska verzija 2.7 BiTurbo...

3.0 TDI koji je isao u Allroada C6 je bio 236KS (barem u mom slucaju)... Taj je napravio valjda oko 500.000km... Trebalo je cistiti usisnu granu jednom... I dizne su ga jako mucile jer je bio 2007 godiste, no vec u 2008 godistu su dizne rijesene... I trebalo je cistiti EGR, ali to ni ne smatram nekim kvarom... Sa motorom nisam imao problema na tom autu...

3.0 TDI koji je sada u Allroadu C7 je dignut sa originalnih 190KS na 245KS (stavljena je tvornicka mapa, nismo nista fantazirali)... S obzirom da auto ima tek 70.000km (realnih jer je uvezen sa 45.000km), nemam nikakvih problema sa njim...

Inovator 19.02.2024. 00:16

Citiraj:

Autor medo (Post 3729047)
V6 TDI 3.0 se ne može prozvati pouzdanim motorom koji napravi 350.000km tipične mješovite vožnje bez kvara.

Na čemu temeljiš to? V6 3.0TDi ima toliko varijanti da nije baš da su globalno nepouzdani, a niti super pouzdani. Bilo je glupih grešaka poput niskog tlaka ulja, ali to se ispravi u mapu ECU-a. Po meni je taj motor i njegov razvod primjer overengineeringa, poglavito kad su krenuli pratiti Euro5/6 norme. Ali unatoč tome zna dosta ljudi koji su s tim motorima prošli bez glavovolja 500k+ km.

Citiraj:

Autor quazar912 (Post 3729116)
ne čudim se. bude toga i kod nas sve više.
da vlasnik ili onaj ko zatekne kradljivca na djelu ima puno pravo pucati u njega , toga bi bilo manje ili nebi bilo uopće. ovako , krimosima se prešutno daje zeleno svjetlo.

Bojim se da bi se pucalo više nego u Comptonu da toliko spustimo prag tolerancije na pravo pucanja ;)

Citiraj:

Autor buljo (Post 3729259)
Stvarno se nadam da će od ove godine krenut ispitivanje dpfa na tehničkom, i da se neće moć sam tak izvuć.:kafa:

Zašto se tome toliko veseliš?

Citiraj:

Autor calypso (Post 3729312)
...za mene Maserati Quattroporte izgleda kako bi jedan auto trebao izgledati...

Quattroporte Sport GT S FTW

calypso 19.02.2024. 00:21

Citiraj:

Autor Inovator (Post 3729315)
Na čemu temeljiš to? V6 3.0TDi ima toliko varijanti da nije baš da su globalno nepouzdani, a niti super pouzdani. Bilo je glupih grešaka poput niskog tlaka ulja, ali to se ispravi u mapu ECU-a. Po meni je taj motor i njegov razvod primjer overengineeringa, poglavito kad su krenuli pratiti Euro5/6 norme. Ali unatoč tome zna dosta ljudi koji su s tim motorima prošli bez glavovolja 500k+ km.

Sad kad si spomenuo overengineering mogu iz prve ruke potvrditi da je taj 2.5 TDI 180KS koji je bio u ur-Allroadu C5 bio apsolutno totalno predimenzioniran...

Kako drukcije objasniti da sam se usred jednog od najtoplijih ljeta kada su temperature isle skoro do 40C provozao preko 1000km bez forsiranog hladjenja motora (visko mi je crko taman kada sam krenuo na put)... Temperatura motora je uredno isla do 120C pa je bilo otvaranja prozora i pojacavanje grijanja na najjace da se barem malo ohladi... :D

Vratio se nakon toga nazad doma u ZG, zamijenio visko i vozio se jos par godina bez ikakvih problema oko motora...

Visage 19.02.2024. 00:43

Citiraj:

Nisam cuo za Artegu, ali iskreno, ne svidja mi se bas... Nekako mi izgleda ko kombnacija Mercedesa SLK i Porsche Boxstera...

Ma kakav Mercedes :p

Dizajnirao Fisker, dok je za Astona bio kucni, Slicnost prednjeg Speedster izgleda je bila inspiracija, jer je bivsi iz Porschea Essig konzultirao projekt.

Citiraj:

za mene Maserati Quattroporte izgleda kako bi jedan auto trebao izgledati...

Ha, to je limuzina. Ne svidja mi se njihov recentni dizajn. Zadnji poseban mi je bio 3200 GT, ali samo prvi koji je Giugiaro boomerang straznja svjetla, inace prva led svjetla u svijetu.

Svjetla je brzo izgubio, jer su bila ogroman trosak, pa je dobio bezvezna obicna.

https://images4.imagebam.com/bb/79/db/MES3MSK_o.jpg

https://images4.imagebam.com/54/83/f1/MES3MTD_o.jpg

...

WraGG 19.02.2024. 06:32

Citiraj:

Autor Visage (Post 3729309)

A tko te cenzurirao, ili si dobio ponudu koju nisi mogao odbiti? :)

Srecom, facto-udba je vec pohranila:

https://thumbs4.imagebam.com/ab/81/49/MES3J0S_t.jpg

...

Nesto je bilo do ImgBB. Nije ni meni jutros radilo, ali evo sad opet radi.

Hamm 19.02.2024. 07:38

Citiraj:

Trebali bi težiti da nam automobili budu tehnički ispravni i što čišći, nije li tako?

DPF je sastavni/tvornički dio autombila i stvarno ne znam zašto bi ga netko trebao micati. Ako se začepio onda ga počisti, a ako ne ide onda stavi novi. Ako ti je puno onda nisi trebao kupiti dizel i ako ti se malo malo začepi to znači da se voziš po gradu i da dizlo jednostavno nije za tebe.

Četiri godine imam auto s DPFom i nikada mi se nije upalila ona ikonica za zapunjeni filter. Regenerira se svakih 400km i to je to. Doduše mogli su to malo pametnije napraviti ali ok. Tipa regeneraciju raditi možda i koji km/gram pepela ranije ako se nalazim na autocestim, a ne doma na prilazu pokrenuti regeneraciju. :D

vga killer 19.02.2024. 09:11

Ja se zajebo sa dizelom totalno, pogotovo od kad je Twingo doma jer Insignia doslovno ne izađe iz kvarta tjednima....radi regeneraciju jednom tjedno.
Najjace mi je jednom bilo kad sam iso za Budimpestu i nakon 350km autoputa uđemo u grad i krene radit regeneraciju...o mamicu ti mutavu

zkljaja 19.02.2024. 09:17

Citiraj:

Autor Wolverine (Post 3729243)
I opet ce nasi odma pravac garaza i Dpf off, Egr off :D

Ma nece odmah, tek kad krepaju, često uredno rade i po 300k+ km

Ja bi prvi ostavio gore ekologiju dok ne počne praviti probleme, a i da makneš ekolođi, opet je bolji i takav "euro 6" od većine automobila na našim prometnicama

Citiraj:

Autor Pupo (Post 3729261)
Daj prestani plakat kak nemas para i trazi promaknuce na poslu :) Nece se drzava sigurno pobrinuti za tebe :)

Kak veli Hamm, ako se brine da subvencionira strujiće od 50k €, zašto ne subvencioniraju i ICE aute visoke ekološke učinkovitosti

Ako bude nešto više od tapšanja po ramenu, pikiram jednog euro5/6 Bavarca "za ženu" možda nekad iduće godine kad izvozam Ibizu

Odradio sam par BMWa prošle godine, vozio F20 116d Sport, vozio dosta kumovog e91 i jako su mi se svidjeli. F20 M-sport s automatikom, obavezno 120d, ako se nađe redizajn s B47 motorom i nižim CO2, još bolje

buljo 19.02.2024. 10:11

Citiraj:

Kao što je Hamm napisao.

A da još dodam, ja kao vlasnik benzinca imam eko test, ako neš ne valja padam tehnički, dizeli nemaju to nego vizualno dmiljenje :D

Uz to baš mi je super kul kada se vozim iza tobože novog dizela koji dimi i smrdi kao euro 2.
Ako imaš euro 5/6 onda taj auto mora biti po tim speckama, ako nije pada tehnički i kao takav ne smije na cestu.

Ak nemaš love za održavat euro 5/6 onda prodaj auto i kupi koji možeš ili se vozi javnim prijevozom.

Citiraj:

Autor zkljaja (Post 3729336)
Ja bi prvi ostavio gore ekologiju dok ne počne praviti probleme, a i da makneš ekolođi, opet je bolji i takav "euro 6" od većine automobila na našim prometnicama

Takav je NEISPRAVAN, ak počne pravit probleme onda te iste riješiš na identičan način kak riješiš kad ti guma pukne ili ju zakrpaš ili kupiš novu.

Hamm 19.02.2024. 11:12

Citiraj:

Autor vga killer (Post 3729334)
Ja se zajebo sa dizelom totalno, pogotovo od kad je Twingo doma jer Insignia doslovno ne izađe iz kvarta tjednima....radi regeneraciju jednom tjedno.
Najjace mi je jednom bilo kad sam iso za Budimpestu i nakon 350km autoputa uđemo u grad i krene radit regeneraciju...o mamicu ti mutavu

Da, apsolutna iritacija. Automobil zna gdje ide prema navigaciji i zna kada bi bilo najbolje napraviti regeneraciju. Barem bi trebao znati tj. inženjeri su trebali misliti na to.

Tako isto cijeli dan za volanom napravio 400km dođem doma u Samobor idem do peveca i VRRRMMMMMMMMMMMM evo ga u leru na 1k dreči se regeneracija počela. :D

Kaj je najgore nije baš dobro prekidati, a pošto sam znao da se neću voziti baš nešto s tim autom narednih par dana otišao sam se voziti 10ak min okolio. :D Vrlo iritantno ali ok prekinem kada znam da sutra recimo idem na obilazniu pa će sve fino tamo obaviti :D

Samobor-Zagreb-Zagorje-Zagreb-Samobor-Zagreb-Zagorje-Zagreb-Samobor pevex...VRRRMMMM o mamu ti....

VandaL.pr! 19.02.2024. 11:44

Takvo nešto je jedino Tesla u stanju napraviti, nazalost ne proizvode dizele :D

Hamm 19.02.2024. 11:59

Treba dati malo slobode inženjerima jer vjerujem da ih ima kojima je pala na pamet takva ideja. :)

I vjerujem da nije iznad 50 linija koda. :D Tako nešto i bubba može napiasti onda znaš koliko malo sposoban moraš biti za to. :D :D :D

Sva vremena su GMT +2. Sada je 02:56.