![]() |
ma probao sam ljudi dragi. povecavo u nebesa. isti k. nece. pa nije da sam kucao samo ono sto calc daje. dajte...
i V sam povecavao naravno. zato mi i je sumnjivo sve to skupa. |
Citiraj:
|
Čuj ako ćemo realno 2800 cl14 je u najmanju ruku jednako kao 3000mhz cl16...
Ne znam... sad kad si već stavio nemoj ništa vraćat, sad instaliraj svaki novi non-beta bios pa ćeš vidjeti Il što reče silver tip napravi cmos reset pa probaj ponovo, s tim da za početak ne overclockiraš cpu (možda ti je tu previše nategnuto pa pada zbog toga). Al kažem, ne gubiš ti tu ništa što se tiče ram performansi |
Citiraj:
1. Provjeriti periferiju. 2. Provjeriti sve "device" jel sve ok i radi uredno. 3. Na stocku potjerati prime ili occt par sati i uvjeriti se u stabilnost. 4. Sad je na redu memorija pa igranje sa njom. 5. Vracanje na tocku 3 kada je memorija na zeljenoj frekvenciji. E onda moze ici na OC proca :smoke: Mlado, nestrpljivo, tvrdoglavo... sta ja znam sta mu je :D |
zar zaista mislis da to nisam probao sve sto si naveo :stoopid:.
jizus. |
A onda si ti valjda jedini na forumu kojemu Aegis ne radi sa XMP na 2993MHz. Pa sam si u prijasnjim postovima i na drugim temama pisao o:
Proucavam OC Flash biosa Kada je bilo onda: "sredjujem" memoriju ? |
Probaj ram dobit na 3000 iz ryzen mastera, trebaš ručno upisati latencije koje su u 3000 xmp profilu(ako još nisi probao).
|
Danas se malo igram s memorijom. Imam MSI B350M Mortar artic i memoriju DDR4 16GB (2x8GB) 2666MHz memorija kit (HX426C16FB2K2/16).
MSI ima opciju pod OC memory try it. Koliko sam shvatio gledajući youtube, to je bezopasno povećavanje frekvencije memorije. Ako idem previše pri restartu će me vratiti u bios i to je to. Zasad sam na 2966 ili tu negdje i sve ok radi. Nov sam u tome pa me zanima koliko daleko mogu ići i je li zaista bezopasno npr da dignem na npr. 3500mhz? |
Nije li to malo nerealno očekivati?
Da ta memorija radi na 3500MHz tako bi je proizvođač i prodavao (duplo skuplju). |
Citiraj:
|
Citiraj:
Ja tek prelazim na Ryzena (čekam MBO da stigne) pa sam neiskusan u oc memorije na toj platformi. Naletio sam na po mojoj procjeni povoljan deal za Geil 3000 navodno deklarirano radi na Ryzen platformi 16-18-18-nešto pa sumnjam da ću se previše sa time i isprobavati. Ali manje više uvijek sve sve svodi u osnovi na podizanje napona (do 1.35V nei trebalo biti nikakvih briga oko oštećenja DDR4 jer i sami proizvođači tako tvornički ocaju memoriju) i "olabljivanjem" latencija |
Uključio sam game boost u biosu što je proc stavilo na 3850mhz fiks i memory try it na 2933mhz. Poboljšalo je rezulatate u cinebencu na opengl testu za 14fps a cpu za 60 bodova. Proc sam mjerio i na 1.3 ne može više od 3,9 tako da je ovako ok. Samo da je stabilno. Memoriju bi još testirao, do koje frekvencije da najviše idem?
|
3200MHz na 1.35V
|
decki sta su temp 3,4,5,6 u hwinfu na x370 prime pro?
idu 33-46C u prime-u. pretpostavljam da to nije RAM temp? jel RAM temp vezano za RAM ili za podrsku od strane ploce? hvala. |
Digao sam memoriju na 3ghz i rezultati se dosta poboljšali. On stock frekvencije memorije podigao se rezultat u cinebechu za cpu 130 bodova.
Proc je 3.85 1.3. U igri je temp 49 sa stock hladnjakom. Trebam li paziti na temp memorije? Gdje se vidi i koliko je poželjna? |
Citiraj:
po svoj prilici - ništa (ne postoje senzori) |
Ne ide na 3200, 3066 je najviše.
Komp je stabilan na 3,9ghz 1.3, memorija na 3066 16-18-18-18-38. Što je bolje 2933 14-16-16-16-34 ili ova gore na 3066? |
2933 cl14
|
Citiraj:
|
Tu vam je bazicni kalkulator, mislim da mu izracun vrijedi samo za single side memu(90+% 2*8gb kitova su SS)
https://notkyon.moe/ram-latency.htm |
Hvala.
Najbolji rezultat dosad je 2933 14-16-16-16-34 u cinebech-u, opengl 130.02 fps, cpu 1223cb. Radilo je i na 3200 16-18-18-18-36. Vjerovatno bi išlo i više sa tom latencijom ali koliko vidim rezultati ne budi bolji. Zanime me da li OC djeluje na vijek trajanja memorije i cpu? |
Wusiji... Ja tjeram memoriju na 1.5 nakon kalibracije... a CPU 1.4.... po hw infu.
Ali moja je Samsung b-die, ona trpi voltažu... |
To je super.
Ja sam zadovoljan ovim rezultatima. Lp |
Citiraj:
|
OC sam proc u biosu, radi bez problema na 4ghz sa 1.392 voltažom. Problem što je sada temp dosta visoka. U idle-u je 47 stupnjeva. Vratio sam na 3.8 i 1.312v. Imam u planu kupiti Artic cooler 34 po savjetu kolege ovdje s foruma.
Ima li netko s foruma ovdje tko prodaje taj ili sličan hladnjak za ok cijenu? |
puno previse. smanji taj V bar dok ne uzmes posteno hladenje. ako mislis ozbiljno OC onda si ulozi na duze staze i ubodi nesto kao Fuma.
|
Vratio sam CPU na defaultne postavke. Vidio sam do kud ide i kakvi su rezultati. Cilj je kupiti bolje hladenje. Ovaj Artic Freezer 34 u Linksu je 189kn i to je cijena koja mi odgovara jer ne mislim pretjerivati sa OC-om i izdvajati veliki novac za hladenje.
|
pefromanse
Pozdrav.
Imam konfiguraciju Ryzen 3 220G i 1x8g 2400 Mhz, NVme M.2 SSD 256 BG. Zanima me, dali bi dobio osjetni porast performansi ako bi uzeo: Ryzen 3 3400G i 2x4g 3200 Mhz? Računalo koristim kao kućno računalo: surfanje, filmovi. Ne igram. Lp |
Uzmi samo još 1x8 GB 2400 MHz RAM, probaj kupiti memoriju istog proizvođača i model koji i sad imaš. Ostalo ti se ne isplati dirati, nećeš dobiti ništa s 3400G i bržim RAM-om, pogotovo to nećeš osjetiti ako samo surfaš i gledaš filmove.
|
Citiraj:
|
Pa, ne baš. Ne radiš ništa zahtjevno da bi se taj pomak vidio. Ono što možeš i ne košta te puno jest dodati još 1x8GB RAMa da memorija radi u dual-channelu. 2200G inače ne bi trebao biti prespor u osnovnim radnjama...
|
Prešao sam i ja konačno na Ryzena 2600X iz "Moj komp". Zasada sve na stock.
Primjetio sam malo gledajući CPU-Z i AIDA64 CPUINFO (ili kako se već zove) da u idleu procesor bezveze (po meni) skače gore dole sa frekvencijom i naponom. Uglavnom, idem isprobati lagani OC. Pa evo plana prema onome što sad do sad istražio ovdje i dodatno guglajući... Core Performance Boost - DISABLE AMD Cool&Quiet function - DISABLE Global C-state Control - DISABLE i pokušati sa vcore 1.3 i množiteljem 3900 kao startnom točkom. RAM ne mislim dirati. Ima li (vjerojatno ima) nešto što mi je promaklo? Da li treba mijenjati i CPU SOC Voltage ili VDDP? |
llc na 2 il 3
SOC do max 1.2, probaj sa 1.025. koristi dram calc od 1ismusa. ak ti treba vise, posalji mi meil na PM pa ti posaljem moj excel sa hrpom infa nutra i testovima koje sam vrtio. |
Citiraj:
Pogledam popodne uživo na kompu. EDIT: ali mislim da ju neću niti naći. Koliko sam vidio YTjubajući dok sam odabirao MBO, mislim da je ta opcija samo na skupljim pločama. Ova moja je entry-middle level 450 chipseta |
Citiraj:
|
Ne. Jednostavno nema, a da stvar bude bolja ni Cool'nQuiet nisam našao. Nije tamo gdje je opisana u manualu, niti igdje drugdje. Svašta
uglavnom 4.0GHz@1.34V AIDA u idleu pokazuje 46stC u passive modu hladjenja. Kad ga opteretim u AIDI (jos nisam instalirao prime95 ili occt) temperatura ide do max 80stC. Jos cu se malo poigrati.... |
Mora biti cpu advance settings nesto tako ili ono u pocetku da prebacis na expert settings pa otkrije ostatak sucelja i opcija
Sent from my Redmi Note 5 using Tapatalk |
Na kraju uz navedeno jos sam podesio
Spread spectrum DISABLE Cool'n'quiet NEMA U BIOSU (!?) LLC NEMA U BIOSU (ali to me ne čudi) obzirom na daleko niže temperature ostavio sam na 3900 MHz/Vcore 1.15625V +Vcore offset 0.05V Tu mi OCCT ne prelazi 68stC. Mislim da tih 100MHz ne znače puno. Zapravo u real life ništa. |
pozz ekipa! clocako bi malo R5 3600, matična je msi tomahawk max i 2x8gb ddr4 3200 kingston hyperx...
jel ima netko 3600 pa da ga je clockao i kakvi su mu rezultati? |
Pogledaj temu AMD "Ryzen" (3rd gen) Info thread i naći ćeš puno toga. Ovdje slabo o tome, skoro ništa... ;)
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 19:08. |