PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Smartphone uređaji i mobiteli (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=49)
-   -   Samsung mobiteli - 2. dio (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=275486)

Mar 06.02.2021. 23:40

Jeste vidili ovo?
https://www.youtube.com/watch?v=rsLJ...ature=youtu.be

Po njemu sustained performance SD je 30-ak posto brži od Exynosa, a i kamera je bolja.

Sn4k3 07.02.2021. 00:12

Citiraj:

Autor Mar (Post 3490381)
Jeste vidili ovo?
https://www.youtube.com/watch?v=rsLJ...ature=youtu.be

Po njemu sustained performance SD je 30-ak posto brži od Exynosa, a i kamera je bolja.

Dobar video Mrwhosetheboss-a, no gledajuci brdo recenzija mogu zakljuciti sljedece:

Kamera je vecinom podjednaka, razlike u slikama po danu se svode na sitnice koje se primjete samo pixel-peepingom. U velikoj vecini slucajeva primjetna razlika je u nocnom slikanju i snimanju, tu je SD888 primjetno bolji. Izvlaci vise detalja i boje iz slike uz manji sum. Ipak, Samsung je izjavio na twitteru da rade na updateu koji ce ispraviti te probleme na Exynosu. Zivi bili pa vidili :)

Sto se tice performansi, na hardverskom levelu Exynos je jako blizu Snapdragonu ove godine uz jednu veliku iznimku - to je naravno Gpu. Mali nije slab ali nije ni na nivou Adrena660, pogotovo za sustained workloadse poput igranja. Cpu dio je sasvim ok, ne kaska puno za SD-om. Fun fact, u Exynos SoC-u se nalaze dosta jace "AI" jezgre nego u SD-u, a hoce li to striko Sammy iskoristiti, ko zna :fiju:

Secret tweak allows Exynos 2100 S21 Ultra to beat the Snapdragon 888
Exynos 2100 vs Snapdragon 888 AnTuTu/GeekBench/3DMark Benchmark

coconut 07.02.2021. 08:36

Ne kužim kako različiti čipseti mogu davati različitu kvalitetu fotki. Mobovi imaju isti senzor i isti softver za obradu pixela. CPU je debeli overkill za ganjanje softvera koji mapira pixele u fotku. U čemu je kvaka 22?

Mar 07.02.2021. 09:44

Dsp je drugi kao i firmware za obradu signala sa senzora.

partwish 07.02.2021. 10:57

Citiraj:

Autor catroot (Post 3490278)
Pa ne znam točno na što misliš, možda ovo tipa https://www.protectionfilms24.com/ar...71-990168.html
Mislio sam naručiti sa ove stranice staklo.. I to baš ovo sa linka, al ne znam jesi mislio da na takvom staklu ne radi fingerprint scanner..

Sent from my SM-A530F using Tapatalk

Ja sam koristio staklo od tog proizvođača za redmi Note 7. Plusevi su bili što sve prekrije, a prednju kameru ne pa slike nisu mutne. Minus, okrhne se nakon nekog vremena bez da padne. To mi se dogodilo s više tih stakala, na dva RN7 i da stvar bude zanimljivija svaki puta se to dogodi na istom mjestu. Na oba mobitela, staviš jedan pored drugog.. to otkrhnuće je praktički na istom mjestu, možda milimetar gore dolje. Ali svejedno sam ga uzimao zbog ovih pluseva koje sam naveo.

Dottore 07.02.2021. 11:06

Citiraj:

Autor Sn4k3 (Post 3490389)
Dobar video Mrwhosetheboss-a, no gledajuci brdo recenzija mogu zakljuciti sljedece:

Kamera je vecinom podjednaka, razlike u slikama po danu se svode na sitnice koje se primjete samo pixel-peepingom. U velikoj vecini slucajeva primjetna razlika je u nocnom slikanju i snimanju, tu je SD888 primjetno bolji. Izvlaci vise detalja i boje iz slike uz manji sum. Ipak, Samsung je izjavio na twitteru da rade na updateu koji ce ispraviti te probleme na Exynosu. Zivi bili pa vidili :)

Slažem se. Ali , primjećujem da na Exynosu slike po danju izgledaju nešto prirodnije kao oku ugodnije

Citiraj:

Sto se tice performansi, na hardverskom levelu Exynos je jako blizu Snapdragonu ove godine uz jednu veliku iznimku - to je naravno Gpu. Mali nije slab ali nije ni na nivou Adrena660, pogotovo za sustained workloadse poput igranja. Cpu dio je sasvim ok, ne kaska puno za SD-om. Fun fact, u Exynos SoC-u se nalaze dosta jace "AI" jezgre nego u SD-u, a hoce li to striko Sammy iskoristiti, ko zna :fiju:
Zadovoljan sam što su uspijeli napraviti štedljivu autonomiju (gotovo na razini SD bez battery saver mod) ali nezadovoljan zbog velikog pada preformansi opterečenja uzastopnog benchmarka i temperature :fiju:

Na tvojem linku, jesi li primjetio u battery saver-u Exynos napokon jači od SD i veću autonomiju?

Po meni, ne isplati se uzimati početne modele sa 128gb jer će brzo napuniti.
Aplikacije polagano nagomilaju kroz update i još da ne spominjem punjenje cachea kroz korištenja aplikacija, slike u prosjeku 4-7mb , par snimaka 1080-4K,a možda 8K.
2021 godina i bolje krenuti od 256Gb bez podrške microSD

Sn4k3 07.02.2021. 16:29

Citiraj:

Autor Dottore (Post 3490446)
Slažem se. Ali , primjećujem da na Exynosu slike po danju izgledaju nešto prirodnije kao oku ugodnije

Zadovoljan sam što su uspijeli napraviti štedljivu autonomiju (gotovo na razini SD bez battery saver mod) ali nezadovoljan zbog velikog pada preformansi opterečenja uzastopnog benchmarka i temperature :fiju:

Na tvojem linku, jesi li primjetio u battery saver-u Exynos napokon jači od SD i veću autonomiju?

Po meni, ne isplati se uzimati početne modele sa 128gb jer će brzo napuniti.
Aplikacije polagano nagomilaju kroz update i još da ne spominjem punjenje cachea kroz korištenja aplikacija, slike u prosjeku 4-7mb , par snimaka 1080-4K,a možda 8K.
2021 godina i bolje krenuti od 256Gb bez podrške microSD

Potpis, na sve :)
Je, primjetio sam. Cudno ali tako je trenutno. Izgleda da Sammy ima stosta za popeglati updateovima, sto kamere sto cpu - pogotovo sad kad prvi puta koriste ARM-ov core config...

King of 4 07.02.2021. 17:06

Stalno peglanja, stalno updateovi, stalno očekivanja...

Godinama..... više kao da slušam pokvarenu kazetu.

To laganje reviewera po ytb je toliko postalo očito i placeno, samo slijepac ne može vidjeti da su te silne kamere i senzori uzaludni, da su slike ništa bolje nego sa jednog piksela od prije 3 godine, da valjda 98% usera neće nikad zoomirati 10 puta (a i tada je to kvaliteta fotke u rangu od prije 10 godina), da su poskidali sa uređaja hrpu featurea što su imali prije 2 generacije, itd...

Ali marketing prodaje, ne uredjaj.
Zadnji dobri telefoni su im bili Samsung S7 i Note 5. Imali su sve i bili su ispred sviju po svemu. Nakon toga slobodni pad.

Sent from my Pixel 5 using Tapatalk

spawn 07.02.2021. 17:19

Citiraj:

Autor partwish (Post 3490443)
Ja sam koristio staklo od tog proizvođača za redmi Note 7. Plusevi su bili što sve prekrije, a prednju kameru ne pa slike nisu mutne. Minus, okrhne se nakon nekog vremena bez da padne. To mi se dogodilo s više tih stakala, na dva RN7 i da stvar bude zanimljivija svaki puta se to dogodi na istom mjestu. Na oba mobitela, staviš jedan pored drugog.. to otkrhnuće je praktički na istom mjestu, možda milimetar gore dolje. Ali svejedno sam ga uzimao zbog ovih pluseva koje sam naveo.

Okrhne se svaki s crnim rubom osim 3d brušeni za iphone x nadalje. Razlog je u tome sto taj crni rub ustvari bude "u zraku" ne sjeda na ekran jer je ekran zakrivljen na tom dijelu. Zato i jest crne boje da se ne vidi zrak na rubovima.

Ati freak 07.02.2021. 17:40

Citiraj:

Autor King of 4 (Post 3490504)
Stalno peglanja, stalno updateovi, stalno očekivanja...

Godinama..... više kao da slušam pokvarenu kazetu.

To laganje reviewera po ytb je toliko postalo očito i placeno, samo slijepac ne može vidjeti da su te silne kamere i senzori uzaludni, da su slike ništa bolje nego sa jednog piksela od prije 3 godine, da valjda 98% usera neće nikad zoomirati 10 puta (a i tada je to kvaliteta fotke u rangu od prije 10 godina), da su poskidali sa uređaja hrpu featurea što su imali prije 2 generacije, itd...

Ali marketing prodaje, ne uredjaj.
Zadnji dobri telefoni su im bili Samsung S7 i Note 5. Imali su sve i bili su ispred sviju po svemu. Nakon toga slobodni pad.

Zašto lupaš gluposti ? Jel koristiš koji od novijih uređaja na dnevnoj bazi?

S7 je bio dobar, al nije sveta krava.

Očigledna je razlika između S9/S10 naspram S21, što u "realnosti" boja. Nocnim slikama, 10X zoom je dobar kad je dobro osvjetljenje.

Hoce koristiti 10x zoom, pogotovo sad kad ima dediciranu kameru za to.

Sn4k3 07.02.2021. 18:49

Citiraj:

Autor Ati freak (Post 3490514)
Zašto lupaš gluposti ? Jel koristiš koji od novijih uređaja na dnevnoj bazi?

S7 je bio dobar, al nije sveta krava.

Očigledna je razlika između S9/S10 naspram S21, što u "realnosti" boja. Nocnim slikama, 10X zoom je dobar kad je dobro osvjetljenje.

Hoce koristiti 10x zoom, pogotovo sad kad ima dediciranu kameru za to.

Kolega uzeo si mi rijec iz usta, ovaj lupeta gluposti definitivno..
Zadnji dobar mob s7 i n5? :roller: Ocito nisi koristio ni jedan poslije ta 2 navedena pa pricas u prazno iliti iz tudje glave...
Kao sto kaze kolega iznad, ja bi prvi koristio zoom da imam dediciranu kameru za to, makro takodjer :fiju:

King of 4 07.02.2021. 19:15

Ispričavam se. Slobodno mod nek obrise moj glupi komentar. Vidim da sam pogriješio.

partwish 07.02.2021. 20:05

Citiraj:

Autor Bruno_Rv (Post 3490509)
Okrhne se svaki s crnim rubom osim 3d brušeni za iphone x nadalje. Razlog je u tome sto taj crni rub ustvari bude "u zraku" ne sjeda na ekran jer je ekran zakrivljen na tom dijelu. Zato i jest crne boje da se ne vidi zrak na rubovima.

Evo sad imam neki s aliexpressa već pola godine i ništa se nije dogodilo. Ovo je baš nekakav zazor bio, kao da si dio stakla odsjekao.

buljaka 07.02.2021. 20:07

Mislim da je S7 već bio super mob i po današnjim kriterijima za cca 90% usera. To je možda kolega htio reći.

Svaka serija ima nekih poboljšanja ali nisu više veliki skokovi u performansama i novostima kao prije , peglaju se finese jbg.

Sent from my Mi 9 Lite using Tapatalk

Dottore 07.02.2021. 22:06

Nakon 17 minuta snimanja prestanu raditi jer se telefon pregrije...CPU 47°C a baterija 45°C.

Piše se po netu da je Samsung znao za problem sa pregrijavanjem ali je ipak pustio uređaj u prodaju
https://www.rprna.com/electronics/ph...-panel-report/

Jedan član na Samsung Community je "na putu" patch koji treba rijesiti problem, tj. "smiriti" CPU koji iz nekog razloga radi punom parom kad se pokrene kamera.

Valjda nakon one priče S20 ultra camera update :lol2:

spawn 07.02.2021. 22:57

Citiraj:

Autor partwish (Post 3490558)
Evo sad imam neki s aliexpressa već pola godine i ništa se nije dogodilo. Ovo je baš nekakav zazor bio, kao da si dio stakla odsjekao.

Imam i ja na a50 i a40 s crnim rubom, kod nas popularno nazvani 3d, i sjedaju perfekt i ne pucaju rubovi. Vidio sam na puno njih crni rub pojeden, pupucan , tesko je znati sta je dobro dok ne probas.

Old friend 08.02.2021. 01:40

Citiraj:

Autor coconut (Post 3488790)
Kao što je bilo i za očekivati, Exy 2100 u svim segmentima kaska za SD888
https://www.sammobile.com/news/exyno...e-improvement/

Ne kaska

https://m.gsmarena.com/exynos_2100_v...news-47611.php

A, ako i kaska ponešto u bateriji, zato SD debelo kaska s updateima ekipa po par mjeseci ne dobije nikakav update.

Sn4k3 08.02.2021. 08:25

Citiraj:

Autor Dottore (Post 3490598)

Nakon 17 minuta snimanja prestanu raditi jer se telefon pregrije...CPU 47°C a baterija 45°C.

Piše se po netu da je Samsung znao za problem sa pregrijavanjem ali je ipak pustio uređaj u prodaju
https://www.rprna.com/electronics/ph...-panel-report/

Jedan član na Samsung Community je "na putu" patch koji treba rijesiti problem, tj. "smiriti" CPU koji iz nekog razloga radi punom parom kad se pokrene kamera.

Valjda nakon one priče S20 ultra camera update :lol2:

Ne radi se o klasicnom pregrijavanju, vec je Samsung odlucio staviti malo konzervativne limite sto se tice temperature SoC-a i baterije. Ista stvar se dogadja i sa SD-om samo nakon nesto duzeg koristenja. Xiaomi je s druge strane stavio visoke temp. limite u Mi11 pa cesto doseze preko 50° i neda se drzati u rukama od vrucine koju generira pri gamingu ili benchanju... Kod snimanja limit je vec na 8min di mob jednostavno gasi kameru :rolleyes: . Jedan primjer di S21U throttla da odrzi nize temperature dok Mi11 radi obrnuto. Ima dosta primjera di se Mi11 pregrijava usred testiranja, iako je navodno Xiaomi pustio patch koji donosi bolju kontroliru temperatura tj. drugim rijecima bolje obuzdava sd888...

Citiraj:

Autor Old friend (Post 3490634)
Ne kaska

https://m.gsmarena.com/exynos_2100_v...news-47611.php

A, ako i kaska ponešto u bateriji, zato SD debelo kaska s updateima ekipa po par mjeseci ne dobije nikakav update.

Zanimljivo :fiju:
...po gsmareni ispada da E2100 ni u bateriji ne kaska za SD-om...

Exynos 2100 edges out the Snapdragon 888 in a Galaxy S21 Ultra battery test

Istina za updateove, barem je dosad tako bilo. Exynos inace dosta prije dobije nove updateove...

Dottore 08.02.2021. 10:10

Koreja sa SD dobiva redovito update za razliku od US. To je druga stvar preko operatora.

Отправлено через iPhone

Ati freak 08.02.2021. 10:46

Citiraj:

Autor buljaka (Post 3490561)
Mislim da je S7 već bio super mob i po današnjim kriterijima za cca 90% usera. To je možda kolega htio reći.

Svaka serija ima nekih poboljšanja ali nisu više veliki skokovi u performansama i novostima kao prije , peglaju se finese jbg.

Sent from my Mi 9 Lite using Tapatalk

Bio je super, i još je super ako mu je baterija "uredna".

Konkretno kod Samsunga, sa S7 na S8 je bio veliki dizajnerski skok, no mana je bilo često spominjano pucanje stakla ekrana ili pozadinskog. Kamera nije donjela znatan pomak.

S S9+ serijom tu dolazi x2 kamerica, ništa posebno, no nosi "bolje" staklo koje je manje sklono pucanju, sam dizajn golom oku neprimjetna razlika, no iz serije u seriju unose veće baterije, veće i uvijek za nit bolje ekrane ( vece, bolja svjetlina itd ). Ta serija unosi i prvu kameru sa dvostrukim otvorom blende 1.5 i 2.4 ovisno o dostupnom svjetlu.

S 10 serijom su ušli na tržište sa 3 modela, S10e, S10 i S10+.

S10e je ponovno unio flagship specs u male dimenzije uz dodatak ultrawide kamere ali ultrawide kamere bez Autofokusa ( to važi za sve S10e, S10 i S10+ modele ).
Sa dodatkom ultrawide kamere ubacili su se prvi puta u S seriji u takmicenje sa LG-em, koji svoju prvu wide kameru ubacuje još pod standard na G5 iz 2016 god, i P30 serijom kojoj je to isto prva UW kamera.

Između S8 i S10 serije u kvaliteti slika su manji pomaci ( govorimo o dnevnim slikama sa main kamerom ), i dalje je prisutno preuveličavanje boja i agresivno korigiranje "smetnja" i masakriranje sjena u tamnijim uvjetima.

Sama WA kamera je u puno situacija bila lijep dodatak na glavnu kameru, u uskim prostorima, krajolicima, itd.

No, ono što su oni najavljivali sa S10 serijom je borba u nocnim slikama di je S9 gadno zaostao za Huawei P20 serijom.

To se po izlasku serije nije osjetilo, dapace, ista je bila "kvaliteta" kao i na S9+ , što i nije zacudjujuce kad se radi o istim modulima na S9+ i S10+ uz adiciju wide kamere koja nije bila prisutna na S9+. No situacija se uskoro popravlja za oba uređaja i S9 i S10 sa updeateom koji donosi pravi Night mode.

S20 seriju necu direktno komentirati jer ju nisam koristio, osim ultre na 2 tjedna. No u toj seriji ne vidim ništa pametnog osim pokušaja Ultre da bude nešto cega bi se Huawei trebao zastrašiti, no to im je palo u vodu jer ih je zezao fokus na glavnoj kameri, Space zoom je bio smece, 108Mp senzor je bolje sredio Xiaomi nego oni, pokušaj 120Hz refresh r uz spuštanje rezolucije na Full HD+ ili 1440 x 3200 na 60Hz i tu prica sa S20 serijom završava. U toj seriji ne vidim ništa šta su pametnog napravili.

S21 nije ni cudno da ju nisu imenovali S30 jer ne da ne donosi ništa novog nego još oduzima ( Osim Ultre ).

S21 i S21 dolaze sa plastičnim zadnjim stranama, maksimalna rezoucija FHD+ na 120Hz osim Ultre na 1440 x 3200, ( Ne ulazim u to tko vidi razliku između te dvije razlucivosti nego cisto sa tehnicke strane), maknuli svima microSD utore itd itd.

S21 Ultra je jedina koja donosi nešto u ovoj seriji koja više oduzima nego donosi ( Punjac, slušalice ), Donosi 120 HZ na 1440 rezi sa adapativnim refresh rateom.
No, naspram S10+ veliki je pomak u realnosti boja, zoom kameri ( ovoj od 3x naravno mislim, naspram 2x na S10+ ), jedna kamera manje na ekranu jer nema više one za TOF koja je ionako bez neke koristi, više je stavljen naglasak na bolji fokus glavne kamere koja je dobila pomoc lasera kao na sistemu od Note 20 Ultre, po brzini fokusa i dalje imam osjecaj da se S10+ sekundicu brže "snađe" u prostoru, možda je to placebo samo ili ne, ali takav dojam imam. Ekran je osjetno bolji kad se stave usporedno jedan do drugog, baterija je solidan pomak( za sad naspram S10+ ), Wide dobiva AF napokon, i tako sve kamere sad napokon imaju AF I OIS.

Ultrina glavna kamera po def slika 12MP slike jer koristi nona bin proces, no ima i mod gdje je moguce slikati 108 Mp, u mojih par proba 108 MP logicno donosi više "detalja" nego 12MP, no donosi i višestruku velicinu same slike u MB. Na samom uređaju je bez zoomiranja slike nemoguce razaznati koja je kojom metodom slika slikana( vjerojatno jasno ) .

Ultrawide je poslastica uz AF nakon S10+ bez njega.

3 X zoom je odlican uz jasno dobro osvjetljenje, 10X je isto dobar uz dobro osvjetljenje.

30x je gledljiv ovisno o situaciji ( predmetu slikanja ).

100 x jedino za polu fake slike mjeseca.

Puno sam se raspiso, ništa napiso. Uglavnom sam se držao dijela oko kamera.

TROLL 08.02.2021. 15:49

na samsungu a5 sam slucajno zabiljezio da mi obriše sve poruke a ne samo jednu... da li postoji mogucnost to besplatno vratit... nešto sam sam prtljao preko googla ali sve te aplikacije su prevare

Chome 08.02.2021. 16:43

Lako je ako ti je aktivirana opcija da baca privremeno u trash no po defaultu nije tako da nisam siguran da ćeš lako posebno ako je u pitanju interna memorija. Vanjsku bi mogao na PC spojiti pa imaš hrpu programa za recovery.

Sent from my SM-N970F using Tapatalk

Sn4k3 08.02.2021. 18:44

Sd888 vs Exynos2100 saga se nastavlja, ovaj puta zanimljivi i pomalo neocekivani rezultati...

pci_e3x 09.02.2021. 17:07

Dosao update na Android 11 za s10e
..i prestala radid "bixby" tipka, bio remapirao da bude Flashlight. Koristio bXActions. Sad kad "ukljucim", izadem iz bXActions, vratim se u bXActions i ostane na off.
Reinstalirao bixby, reisntalirao bXActions, pokrenuo naredbu s laptopa (adb..), nikako da proradi. Najvj jer sam jos hrpu Samsung SW-a deinstalirao. Ima netko savjer kako da opet remapiram?

xlr 09.02.2021. 19:43

Moraš enableati bixby procese (ako si ih slučajno diseblao), pokreni bixby na tipku i podesi ga prvih par koraka, nakon toga treba aktivirati bxactions . Barem je tako bilo do sada, ako A11 nije nešto ujebo

pci_e3x 09.02.2021. 21:12

Citiraj:

Autor xlr (Post 3491346)
Moraš enableati bixby procese (ako si ih slučajno diseblao), pokreni bixby na tipku i podesi ga prvih par koraka, nakon toga treba aktivirati bxactions . Barem je tako bilo do sada, ako A11 nije nešto ujebo

PEBKAC .. nakon adb shell sh.. naredbe nisam napravio reboot :D
sad opet radi

xlr 09.02.2021. 21:50

Dodje to tako s godinama :)

Ivo_Strojnica 12.02.2021. 12:34

Kolega sa posla uzeo s21 ultra, nabrijan kako će napokon imati dobru kameru.
Ukratko: vratio ga nazad, uzeo p40 pro+. :D

Slike su previše saturirane, oversharpened, totalno nekonzistentni white balance, u sumraku fokusa ko da nema, imao je prije toga iphone XS, u usporedbi sa njim, katastrofa od kamere. Iphone XS nije volio jer je slikavao malo sa blue balanceom, ali bi to ispravo sa sliderom.
Jedina stvar koja ga je oduševila na s21 ultra jest ultrawide kamera, ali nažalost nije bilo dovoljno da ga zadrži.
Sad isprobava P40 Pro+ pa ćemo viditi šta kaže za tjedan dana (kad ga vidim idući petak na poslu).

Colop 15.02.2021. 12:36

Od prije 4-5 dana, gmail aplikacija na mobitelu mi je poludjela.
Znači obavijesti o mailovima ne dobivam na zaslon mobitela, nego moram ući u gmail app, kliknuti na refresh i onda mi se počnu mailovi pojavljivati.
Prvo sam mislio da je problem sa sinkroniziranjem, pa sam upalio on/off sync ali ispada da problem nije u tome nego u f**** googlovim labelsima (koje sma ugasio btw).
Znači netko mi pošalje mail, ja ne dobivam notifikaciju, ja pošaljem sam sebi mail i nakon toga mobitel "proradi" i počnem dobivati sve mailove, ali sa oznakama labela.
Evo kako to izgleda
https://i.ibb.co/sJGHwjg/Screenshot-...Launcher-1.jpg
Nakon toga, gmail app ponovno poludi i ne dostavlja obavijesti
Mobitel je samsung galaxy note 10 lite.
Više nisam siguran jel ovo app problem ili mobitel problem ili što, al sam blizu tome da bacim i mobitel i app u prvi zid.

Molim za neki savjet kako ovo riješiti

Sn4k3 15.02.2021. 16:55

Citiraj:

Autor Ivo_Strojnica (Post 3492318)
Kolega sa posla uzeo s21 ultra, nabrijan kako će napokon imati dobru kameru.
Ukratko: vratio ga nazad, uzeo p40 pro+. :D

Slike su previše saturirane, oversharpened, totalno nekonzistentni white balance, u sumraku fokusa ko da nema, imao je prije toga iphone XS, u usporedbi sa njim, katastrofa od kamere. Iphone XS nije volio jer je slikavao malo sa blue balanceom, ali bi to ispravo sa sliderom.
Jedina stvar koja ga je oduševila na s21 ultra jest ultrawide kamera, ali nažalost nije bilo dovoljno da ga zadrži.
Sad isprobava P40 Pro+ pa ćemo viditi šta kaže za tjedan dana (kad ga vidim idući petak na poslu).

Ne znam za tvog kolegu, al gledam testove na netu i u vecini situacija s21 ultra radi bolje i konzistentnije slike nego mate40 pro koji je zasigurno u egalu s p40 pro+. Ne kazem da je ultra klasa iznad - daleko od toga, vecinom izmjenjuju udarce al kad se sve zbroji ultra je ipak nesto bolji paket. Testovi su radjeni nakon zadnjeg updatea koji poboljsava kameru sudeci po changelogu... Moguce da se radilo o Sd888 modelu, moram provjeriti ali razlika izmedju njega i onog sa Exynosom 2100 je vecinom vidljiva samo u nocnim uvjetima gdje razlicit white balance i exposure dolazi do izrazaja...

Dottore 15.02.2021. 17:23

Tako je, Exynos pati na umjetnim svijetlima nešto izraženo žuto i gubitak oštrine. Noćno uvjeti snimanja bude kao razočarano. A kad krene sunce /po danju i odmah kreće druga pjesma.

Snapdragoni kao uvijek budu klasu bolji i bolje prihvaća algoritam optimizacije.

Još nisam uspio dočepati SD i Exy radi usporedbe senzora preko DevCheck appa.

Отправлено через SM-G975F

Ivo_Strojnica 15.02.2021. 18:44

meni je osobno vidjeti kameru i čuti dojmove ljudi koji su sami kupili uređaje daleko iznad reviewa osoba koji na tome zarađuju i njihov review ovisi o tome što će dobiti iduće od samsunga/huaweija/applea...

Rista 15.02.2021. 18:54

S druge strane takvi osobni dojmovi znaju biti izrazito subjektivni. Svako misljenje o "katastrofa" kameri flagshipa iz 2021. uzeo bih sa zrnom soli, ali to sam samo ja :)

Ivo_Strojnica 15.02.2021. 19:00

to je relativno, naravno.
Apsolutno gledajući, to su strava uređaji i slike sa njima su odlične.
No za 7+ tisuća kuna, samoprozvani super camera phone....e to nije.

Sn4k3 15.02.2021. 19:18

Citiraj:

Autor Rista (Post 3493246)
S druge strane takvi osobni dojmovi znaju biti izrazito subjektivni. Svako misljenje o "katastrofa" kameri flagshipa iz 2021. uzeo bih sa zrnom soli, ali to sam samo ja :)

Tocno to, prosjecne osobe su jako subjektivne i da im ponudis npr. sliku jednog DSLR-a i pored nje stavis jednu slikanu s mid-range mobitelom koji radi prosjecne fotke al zato "napucava" boje - znamo svi koju ce izabrati i zasto.
Ovo je samo primjer no govori o tome kako ljudi nekad "ne znaju" prepoznati dobru fotku i kad im je ispred ociju :fiju: S druge strane isto tako neki traze odredjene "kvalitete" u fotkama i ne znaci nuzno da ce ih naci kod flagship mobitela,
dapace - cesto ne. Imam jednu takvu osobu doma pa znam sto pricam :D

Ivo_Strojnica 15.02.2021. 19:22

ok, kao osoba koja doma ima canon 5d mark III, ne bih se složija sa tom izjavom, pogotovo ne na ekranu kompjutera.

spawn 15.02.2021. 19:43

Fotografikja je subjektivna. Uvijek. Nekome vau drugome meh. Dokaz je test kojeg sam linkao gdje do kraja testova ne pise model kojim je snimano i slikano. Osim bas velike razlike, nijanse ne vidi nitko osim entuzijasta koji se bave fotogtafijom i kojima je to struka. Ostalo je sve u domeni " moj je veći od tvog".

sniperxtt 15.02.2021. 20:56

Ta subjektivnost nije prisutna samo kod fotografije nego je prisutna u cijelom tech svijetu. Koji je konkretno SSD, procesor ili grafička kartica u konfiguraciji je gotovo nemoguće procijenit samo na osnovu viđenih performansi, samoprozvani znalci vrlo često vide razlike u detaljima kad na uviđaj imaju komponente koje se kompariraju, no ako se info o setupu ukloni samo pravi eksperti koji se time profesionalno bave će moći reći što je ispod haube a i oni vrlo često neće biti u potpuno precizni.

Ivo_Strojnica 15.02.2021. 23:25

Tako je.
Stoga ne cijenim kad netko kaze: ne valja mi.
Cijenim kad mi kaze: ne valja mi radi tog i tog i tog razloga.
E sad, da li meni ti razlozi igraju ulogu ili ne, nebitno, jer znam da uredjaj na tom podrucju treba podrobnije pogledati.
Cisti primjer exynos vs snapdragon.

Stoga, iz svake subjektivnosti se moze argumentiranoscu izvuci nesto sto je toj osobi bitno, a na koncu i meni.

coconut 21.02.2021. 18:16

S21U Exy2100 vs. SD888. Naravno, Exy se pokazao osjetno lošiji u CPU Throttling testu.

https://www.gsmarena.com/exynos_2100...news-47769.php

Sva vremena su GMT +2. Sada je 02:28.