PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Svaštara (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=29)
-   -   Automobili (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=16972)

medo 17.11.2023. 23:10

Citiraj:

Autor Mladenxy (Post 3709945)
Baš nam fino ti budget EV pokazuju koliko male plaće imamo. 20 000 eura za početni mali auto. Bili i ostali sirotinja :D

Godina 2001. Tipični Twingo je nov koštao ~50.000kn. Imao je ventilirane prednje diskove s ABSom i prednje airbagove serijski sa ograničavanjem sile pojasa, te prednje podizače stakala i autoradio kao nadoplatu. To se smatralo dobrom opremom tada za takav auto.

Prosječna plaća je tada bila oko 3500kn. Znači da ti je trebalo 14 punih plaća za kupiti tog Twinga.

Sada je 1160€ prosječna plaća. Za tog Twinga na struju ti treba 17 plaća.

Znači da je 20% skuplji.

WraGG 17.11.2023. 23:17

Automobili

Ja znam da cu ja preci na cjelogodisnje cim potrosim ove ljetne i zimske koje sad imam. Toliko malo vozim auto da mi zimske nemaju smisla, a i ovamo je klima nesto kao u ZG predpostavljam: padnu 3 pahulje jednom godisnje, pociste ih u roku odmah i to je to sto se tice zime. Za malo poledice par tjedana u godini, nece mi zimska guma biti nista korisnija od cjelogodisnje. Osim toga, kao sto rekoh, BMW-a skoro da i ne vozim i komotno ga mogu ostaviti cijelu godinu na ljetnim gumama sto se toga tice. Na E-Ficeku koji je daily su od prvog dana cjelogodisnje i nemamo zamjerku.
Kad se sjetim, prije 20 godina sam vozio e34 bez ikakvih pomagala (cak ni ABS nisam imao), i bilo mi je vazno samo da imam gume. Ljetne, zimske, 5 ili 10 godina stare? Nikoga nije bilo briga. Vazno je bilo da je crna i okrugla :D

Hamm 18.11.2023. 07:25

Evo malo nas iz siromasne periferije i jeftinih kvadrata. :D

Nije da mi je stalo ali bolje od cobanizama kada maloumnicima vise kablovi kroz prozor do njihovih igracaka.

https://www.samobor.hr/grad/novi-pun...a-vozila-n9375

Citiraj:

Ponosna sam što je upravo grad Samobor dobio prvih pet punjača na stupovima javne rasvjete i time je postao prvi hrvatski grad koji je započeo sustavnu provedbu inicijative za elektrifikaciju individualnog prometa koristeći infrastrukturu javne rasvjete.

Od naših sugrađana, ali i brojnih posjetitelja, svakodnevno smo dobivali brojne upite o povećanju broja punionica na području grada i izrazito sam sretna što pratimo trendove i uvodimo ovako značajne novitete.

Grad Samobor i REGEA partneri su u projektu EV Charging from lampposts, koji se financira iz programa EIT Urban Mobility. Osnovna aktivnost projekta jest ugraditi određeni broj punjača električnih automobila na stupove javne rasvjete u nekoliko EU gradova, među kojima su se iz Hrvatske našli samo grad Samobor i grad Osijek.

coconut 18.11.2023. 09:08

Zapela mi za oko slijedeća rečenica
c/p
U odnosu na druge električne punionice glavna razlika je ta što što se ovdje koristi postojeća infrastruktura, javna rasvjeta, i gradovi nemaju dodatna ulaganja. Zato je punjenje moguće za vrijeme rada javne rasvjete, dakle u vremenu od oko 17 sati pa do 7 sati ujutro.

Znači, van radnog vremena bandere pušiona od punjenja. Zar nije bandera pod naponom 0-24h?

Jelc 18.11.2023. 09:19

Rasvjetni stup, ne bandera:p

coconut 18.11.2023. 09:22

Ok, zar nije rasvjetni stup pod naponom 0-24h? Koliko znam, svjetlo se pali kada ga se uključi putem luxomata što bi trebalo značiti da je pod naponom.

btw, pojavio se novi Passat. Početna cijena 45k.
https://www.volkswagen.de/de/modelle.../passat-b9.app

Mar 18.11.2023. 09:49

Haha, nisu li oni panjevi u VW rekli da se više neće proizvoditi?
Cijene su smiješne, B8 je počinjao od 25k, izgubili su busolu skroz. Tko te nove aute uopće kupuje...

Inovator 18.11.2023. 09:51

Ne, rekli su da se nece proizvoditi limuzina jer je nju nasljedio ID.7. Passat ostaje karavan, a karoseriju njegove limuzine imas u Superbu.

DoxyTheCroat 18.11.2023. 11:13

Citiraj:

Autor coconut (Post 3710382)
c/p
U odnosu na druge električne punionice glavna razlika je ta što što se ovdje koristi postojeća infrastruktura, javna rasvjeta, i gradovi nemaju dodatna ulaganja. Zato je punjenje moguće za vrijeme rada javne rasvjete, dakle u vremenu od oko 17 sati pa do 7 sati ujutro.

Znači, van radnog vremena bandere pušiona od punjenja. Zar nije bandera pod naponom 0-24h?

Peta žica, samo u vrijeme uključenja sklopke javne rasvjete. Bilo stup javne rasvjete, ili od el.mreže, ako je punionica spojena na JR, samo kad uklopi JR radi.

medo 18.11.2023. 12:12

Automobili

Citiraj:

Autor coconut (Post 3710382)
c/p
[I]U odnosu na druge električne punionice glavna razlika je ta što što se ovdje koristi postojeća infrastruktura, javna rasvjeta, i gradovi nemaju dodatna ulaganja.

Upravo to. Koliko struje vuče rasvjeta a koliko električni auti :D

Ziher su mislili na to kada su prije XY godina postavljali javnu rasvjetu :D

Renesis 18.11.2023. 12:32

Sumnjam da su vukli ispod 2,5mm2 zice, a to ti je dovoljno za ustekat auto...

Jelc 18.11.2023. 13:21

Citiraj:

Autor Renesis (Post 3710417)
Sumnjam da su vukli ispod 2,5mm2 zice, a to ti je dovoljno za ustekat auto...

Ako je po DE sistemu 1.5 max a 0.75 moguće:p

DoxyTheCroat 18.11.2023. 14:56

Citiraj:

Autor Jelc (Post 3710424)
Ako je po DE sistemu 1.5 max a 0.75 moguće:p

Najčešće je ovaj kabel, u 90% slučajeva u igri.
4×16 XOO-A/NFA2X

Colop 18.11.2023. 18:34

Popizdit.
Izgleda da sam izgubio ključ od auta negdje na parkingu dok sam prebacivao stvari sprijeda nazad.
Imqm rezrvni ključ, uredno radi, pokrenuo sam auto i došao kući.
Pitanje je dal se može napraviti kopija ovog rezervnog ključa, i dal će mi netko moći poništiti kod ključa koji se izgubio?
Koji red veličine će me doći ova avantura.?
Vozilo je Tiguan 2017.

Poslano sa mog REA-NX9 koristeći Tapatalk

Inovator 18.11.2023. 19:50

Ne radi se kopija ključa, već se dodaje još jedan. A izgubljeni se može obrisati, da.

Hawk-55555 18.11.2023. 20:18

Citiraj:

Autor Colop (Post 3710464)
Popizdit.
Izgleda da sam izgubio ključ od auta negdje na parkingu dok sam prebacivao stvari sprijeda nazad.
Imqm rezrvni ključ, uredno radi, pokrenuo sam auto i došao kući.
Pitanje je dal se može napraviti kopija ovog rezervnog ključa, i dal će mi netko moći poništiti kod ključa koji se izgubio?
Koji red veličine će me doći ova avantura.?
Vozilo je Tiguan 2017.

Poslano sa mog REA-NX9 koristeći Tapatalk

prije 4 godine za passata b8 je plaćen ključ oko 2800kn u ovlaštenom u BIH

Lewis 18.11.2023. 20:38

Da, nazalost bit ce paprena cifra kod ovlaštenog servisa.

calypso 18.11.2023. 20:49

Citiraj:

Autor xlr (Post 3710329)
Ne mogu ti ja presuditi, meni su cjelogodisnje top za primorje. Kuhale se ili ne, moja iskustva su pozitivna za moj stil voznje i dimenziju 225/45. Da se selim u Zg zivjeti vjerojatno bi ostao na cjelogodisnjima, ali bi sigurno prvu zimu ispipavao tu odluku. D

Imao sam tu dilemu oko cjelogodisnjih i ljetno/zimskih kombincija prije 6-7 godina... I zakljucio sam da je cjelogodisnji set way to go za Zagreb i opcenito moje destinacije (Rijeka i srednja Dalmacija)...

Zagreb snijega nije vidio godinama, a kad je vidio su ceste uvijek bile pociscene i mokre, ili su suhe u suhim razdobljima... U slucaju da padne neki ozbiljniji snijeg, ionako nema prometa uopce - doslovno niti tramvaji ne voze i cekaju se ralice... Nakon ralice je sve mokro i posuto soli...

Dakle, cjelogodisnja je za Zagreb vjerojatno najbolji odabir... A na moru snijega ionako nikad nema, a kad padne, onda doslovno sve stoji i nema potrebe niti ici nikud...

calypso 18.11.2023. 20:54

Citiraj:

Autor Jelc (Post 3710383)
Rasvjetni stup, ne bandera:p

?

Pa to je ista stvar! Barem u Rijeci...

prileee 18.11.2023. 20:56

Automobili

@calypso koliko ti se cjelogodisnje unistavaju tokom (dugog) ljeta na asfaltu od 40-50 stupnjeva?

Sent from my iPhone using Tapatalk

xlr 18.11.2023. 21:00

Citiraj:

Autor calypso (Post 3710494)
A na moru snijega ionako nikad nema, a kad padne, onda doslovno sve stoji i nema potrebe niti ici nikud...

Fun fact, kad sam kupio ovog pezoa, taj dan je padao snijeg u Puli. Nista strasno, ali drzao se na cesti. Vrlo niska temp i cenat-dva bijeloga. Vlasnik me vozio na stp, gume drze najnormalnije po gradu. Kaze prosao je sa tim autom Pu-Zg autocestu nekoliko puta i po vecem snijegu, ali uvijek je bilo ocisceno... nikad nije imao zimske. Tada su na autu bile godinu-dvije stare CC (one prve, na ljetnoj bazi).

I to je sve od snijega sto sam vidio u ovih 5 godina i (sad) tri seta guma.

calypso 18.11.2023. 21:05

Citiraj:

Autor prileee (Post 3710496)
@calypso koliko ti se cjelogodisnje unistavaju tokom (dugog) ljeta na asfaltu od 40-50 stupnjeva?

Pa nije bas da sam mjerio profil gume iz dosade... :D
  • Michelin CrossClimate 225/55/17 - cca. 3 godine vozio, mijenjao jer sam htio vratiti original 18" felge (Audi A6 Allroad 4F)
  • Michelin CrossClimate+ 245/45/18 - cca. 3 godine vozio, onda prodao auto (Audi A6 Allroad 4F)
  • Vredestein Quatrac Pro XL 255/45/19 - 2 godine vozim, cca. 15.000km do sada, cini mi se da bi mogle jos 2 godine bez problema, ali napominjem da sam se preselio i da auto palim jednom tjedno sada (Audi A6 Allroad 4G)

prileee 18.11.2023. 23:43

Nisam mislia toliko na profil, vise na ono kako na primjer zimska guma vozena ljeti bude razdrljana i na nedostatak voznih svojstava.

Sent from my iPhone using Tapatalk

calypso 18.11.2023. 23:55

Citiraj:

Autor prileee (Post 3710534)
Nisam mislia toliko na profil, vise na ono kako na primjer zimska guma vozena ljeti bude razdrljana i na nedostatak voznih svojstava.

Nisam primjetio nikakve probleme otkad vozim na cjelogodisnjima... To im je nekako i poanta - nisu osjetljive na promjene temperature... A s obzirom kakva je klima zadnjih par godina, pa da imas snijeg u 4. mjesecu i proljece u 11. mjesecu... Nek sam ja na cjelogodisnjima... Plus, ne moram se zamarat sa zamjenama guma dvaput godisnje (osim troska, to je i gubitak vremena)...

M.Vlahovic 19.11.2023. 07:44

Citiraj:

Autor calypso (Post 3710538)
Nisam primjetio nikakve probleme otkad vozim na cjelogodisnjima... To im je nekako i poanta - nisu osjetljive na promjene temperature... A s obzirom kakva je klima zadnjih par godina, pa da imas snijeg u 4. mjesecu i proljece u 11. mjesecu... Nek sam ja na cjelogodisnjima... Plus, ne moram se zamarat sa zamjenama guma dvaput godisnje (osim troska, to je i gubitak vremena)...

Nisi mjerodavan posto vozis allroad i to 1 tjedno :D

coconut 19.11.2023. 09:28

Vozio sam ja par puta sa ljetnim gumama po snijegu na autoputu. Nije bilo većih problema ako si pazio da brzina nije neka neadekvatna (uspio sam ga dovući do 100 km/h). Michelin Pilot Sport 4 225/45/19.
Jednom mi je taman kada je počeo padati ispred mene izletila ralica. A onda samo laganini za njom. Mila majka.
Za tih par puta što tokom zimi skočim do ZG mi se ne isplati kupovati zimske.

Libertus 19.11.2023. 10:32

Ako ne pogineš isplati se odmah.

Jednom sam na ljetnim gumama vozio po snijegu, upravljanje je bilo 0. Ne možeš krenuti sa mjesta, a kada kreneš lutrija je kako će se auto ponašati.

calypso 19.11.2023. 10:34

Citiraj:

Autor M.Vlahovic (Post 3710551)
Nisi mjerodavan posto vozis allroad i to 1 tjedno :D

To ovog novog na Vredesteinkama... Ovog starog samo vozio svaki dan na CC i CC+... Bio par puta na snijegu (autoput, Sljeme), piz*io jer se nije bas dalo lijepo vrtit kod kockice na parkingu (jbg, nove gume jos cjelogodisnje, naravno da drze po snijegu)... :fiju:

M.Vlahovic 19.11.2023. 12:35

ok ja sam napokon se riješio agonije oko izbora guma, pale su hankook 4s2 cjelogodišnje
57 eura komad u bazzaru
sad još špur odradit, pa montažu i valjda sam miran 3 godine
samo da još na ljetnima preživim ovaj tjedan kiše i minuse

Inovator 19.11.2023. 12:58

Osobno vec 20-ak godina na svakom autu imam dva seta. I prosle godine me bas u dusu smetalo sto vozim na zimskim gumama u ozujku, a vani 21 stupanj. Tocno mi je pametnije imat kutiju s lancima u bunkeru i voziti se na ljetnima. Auto mi je 4x4, ionako. A i cinjenica jest da su CC gume sad zbilja dostigle kvalitetu smjese takvu da su pogodne za cijelu godinu.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 20:25.