PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Prijenosnici (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=48)
-   -   Lenovo ThinkPad kutak (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=256238)

1v@n 25.03.2025. 10:15

Citiraj:

Autor xlr (Post 3795736)
Gledam i ja taj, ali dobavljivost, cijena i kolicina fejkova me odvraca. Pa gledam termal grizli ptm kao alternativu. Imas neki izvor za honeywell koji salje i u hrvatistan?

Uzimao sam dva puta dosad.
Prvi put sam uzeo samo mali komadić za probu od ovog:

https://www.ebay.co.uk/itm/225982139...mis&media=COPY

Drugi put sam uzeo najveći komad u ponudi i taj je došao zapečaćen u kartonskoj kutiji s Honeywell naljepnicom.

Uzmi od sellera s najvišom ocjenom i najduljim stažem. Amazon isto ima u ponudi. Čitao sam o fejkovima i navodno su performansama toliko blizu da je i detaljnim testiranjem teško naći razliku.
Pretpostavljam da je ovaj gore s linka fejk jer je bio dosta strukturno čvršći od drugog. Ovaj sam bez problema stavio na heatsink, dok je iz drugog paketa bio dosta mekaniji i pucao čim sam ga malo savinuo. Plus, u specifikacijama kaže zemlja proizvodnje Kina. Honeywell bi trebao biti proizveden u US ako se ne varam.
Dva različita laptopa su bila u pitanju ali je temperatura u oba slučaja slično pala

Dottore 25.03.2025. 10:17

Ja sam sa svakim bio zadovoljan. :)

Mario92 25.03.2025. 10:54

8th gen se i dobro undervolta prek throttlestopa pa dobiš još manje temperature, bolju bateriju i manju potrošnju

xlr 25.03.2025. 11:07

Citiraj:

Autor Mario92 (Post 3795752)
8th gen se i dobro undervolta prek throttlestopa pa dobiš još manje temperature, bolju bateriju i manju potrošnju

Čitam da je Lenovo doskočio undervoltu na kraj s nekim davnim BIOS updejtom i navodno ljudi nisu uspjeli napraviti downgrade iza neke određene verzije, to sam negdje površno naletio i zapamtio...

S druge strane, Thunderbolt kontroler ima zadnji fw, jedna briga manje!

@Ivan, calypso: noted, hvala!

Dottore 25.03.2025. 11:27

Citiraj:

Autor Disco (Post 3795738)
Ajde samo da dodam i svoja 2 centa, imam carbon X1 11th gen (IPS i i7 1355U) i to malo sranje je tako bučno, da bi ga najradije zabio u zid (ima 2 ala chipset cooler venta od vj 3cm max promjera, neda mi se mjerit, ali sićušni su).
Imam najfensi poslovni lap za pokazivanje i kurčenje (jer tome služi radni stroj) koji se čuje kao server rack. I ne samo to, nego je na svu sreću na docku jer imam filing da bi mi se prsti rastopili koliko je topal (dobro dobro, nije neizdrživo, ali rekao bi na dodir da je kućište na više od 30 stupnjeva).
Jedino što ima baš jebačko su zvučnici, zvučnici su mu stvarno vrhunski, osjetno bolji, glasniji i čišći zvuk od ostatka ergele iz ureda.

Inače radi mališa kako treba (nakon zamjene ekrana preko RMA :D :D ), ali mene ta buka ubija u mozak (da, stavio sam opciju u BIOSu da preferira performanse i bolje hlađenje, ali svjedno).

I općenito, privatno ovako nešto ne bi nikada kupio, T FTW , ovo je teška šminka sa očito puno kompromisa. Pogotovo ne za tu cijenu.

EDIT: Eh da, ne znam kakva je nova T serija, ali meni ovaj X1 djeluje dosta krho, malecno je to sve, sitno....samo da budem iskren, nema savijanja kućišta i sličnih ''maslac'' fora kao sa nekim jeftikanerima.

X1C7 8th i X1C10 12th su po meni odlični. Praktični i još ne zuje.

Jesi li probao propuhati prašinu? Taj zajednički dual fan zna brže skupiti prašinu. Nije to dva chipset već jedna veća jezgra CPU i mala PCH. Pošto PCH nije po visini jednak CPU i ne moraš ih namazati pastom.

@xlr
Nije Lenovo ,nego Intel svakom genaracijom blokira undervolt. Kroz update microcode.

Gemmy 25.03.2025. 11:40

Moj x1c 7 je necujan, ali tek nakon sta je netko linkao neki fan curve koji ga je utišao skroz. Prije se znao zavrtiti da ga cujem

Poslano sa mog SM-S928B koristeći Tapatalk

Disco 25.03.2025. 11:58

Citiraj:

Autor Dottore (Post 3795763)
X1C7 8th i X1C10 12th su po meni odlični. Praktični i još ne zuje.

Jesi li probao propuhati prašinu? Taj zajednički dual fan zna brže skupiti prašinu. Nije to dva chipset već jedna veća jezgra CPU i mala PCH. Pošto PCH nije po visini jednak CPU i ne moraš ih namazati pastom.

@xlr
Nije Lenovo ,nego Intel svakom genaracijom blokira undervolt. Kroz update microcode.

To mi je poslovni lap, propušem ga cca 1 u 2 tjedna sa sprejem (kada ventovi promjene boju iliti kada se vidi prašina). Otvarao nisam i neću jer je od firme.
Star je nekih 6mj max, tako da sumnjam da je pasta u banani, a i da se skupilo prašine.
Vrištav je od prvog dana.:beer:

EDIT: Ne smijem baš ni instalirat štogod na njega.

Ugl, ''naviknuo'' sam se ja, samo sam podijelio iskustvo za IMHO ultraskupi laptop.

Dottore 25.03.2025. 16:13

Nikada nisam koristio sprej . Samo rukavica , kist i pumpica. Samo lagano i malo ljubavi.

Vidi sa svojom IT službom da provjere vent.

De5tr0yer 25.03.2025. 17:48

Citiraj:

Autor calypso (Post 3795693)
Inace, USB-C port problem se rijesi elegantno na svakom laptopu i mobitelu... Trebas nabaviti magnetski USB-C adapter, sad je samo pitanje koji jer ima vise varijanti i neki ce raditi na laptopu, neki nece... U principu, dobijas magsafe konektor kakav su Macbook laptopi imali, samo USB-C varijantu... Ja to koristim na svim laptopima i na mobitelima, bas da ne moram vise bost te sugave konektore u USB-C utore jer ce se kad-tad razlohat...

Daj baci koje kablove koristiš.
Prije koju godinu kad sam prvi put uzeo mob sa usb-c, uzeo sam i dva kabla s tim magnetskim krajevima.

Ubrzo nakon toga sam skužio da puni sporije i da se konektor počne grijat, ali to tak da ga ne možeš primit više.

Od tada sam prekrižio te konektore jer će se nešto zapaliti.

bertone 25.03.2025. 20:39

Citiraj:

Autor De5tr0yer (Post 3795852)
Prije koju godinu kad sam prvi put uzeo mob sa usb-c, uzeo sam i dva kabla s tim magnetskim krajevima.

Ubrzo nakon toga sam skužio da puni sporije i da se konektor počne grijat, ali to tak da ga ne možeš primit više.

Mislim da ste se krivo razumjeli, ne koristi on nikakav posebni USB kabel s magnetskim krajem već USB-C adapter s magnetskim hvatanjem. Evo ovo:

https://i.postimg.cc/s1z9wzQC/USB-C-adapter-1.jpg https://i.postimg.cc/qgGcFFyh/USB-C-adapter-2.jpg

Usput, sad sam probao temperaturu ovog sa slike (koristim ga za napajanje T14s AMD gen 1) i hladan je da hladniji nemre biti.

dadoremix 25.03.2025. 21:03

i ja sam se vratio u lenovo tabor
x280 .. za sad zadovoljan
x1 carbon je bio kriminal .. a 10th gen i5 cpu ..
šmrc

kasko 25.03.2025. 22:58

Citiraj:

Autor De5tr0yer (Post 3795852)

Bertone je u pravu, provjerio sam i ja sam, radi sve kako treba što se brzine punjenja tice a i ne grije se.

Sent from my 23127PN0CG using Tapatalk

De5tr0yer 26.03.2025. 14:36

Na taj kabel upravo i mislim, imao je isto tako i LED.
Došao je u paketu tada s dva USBC i dva microusb nastavka.

USBC su se jako grijali kod brzog punjenja. Prijelazni otpor tih nastavaka je bio u normalnom području (<3 Ohm), tak da je problem bio sigurno s magnetnim glavama.

bertone 26.03.2025. 15:08

A znam da se USB-C voli grijati no možda je uzrok u preslabom adapteru,... koliko W su ti kablovi i adapteri mogli progurati?

Ovaj kaj koristim podržava do 100W i hladan je.

De5tr0yer 26.03.2025. 16:11

Nije puno, 35W. Kabel nije bio problem jer je bio originalni s punjačem, direktno je super radilo. Isključivo taj spoj se jako grijao.

Dva komada, oba su se isto ponašala, tak da sam to prekrižio za sva vremena :D

geronimo_2 26.03.2025. 16:19

@bertone, moze link na taj tvoj adapter.
ja sam isto odustao od magnetskih jer su me zezali kontakti al mozda je bio problem jeftilena sa alija... a i koristio sam to AFAIK puno prije neg su poceli ovi jaki/brzi vatever punjaci

Mario92 26.03.2025. 17:05

Citiraj:

Autor xlr (Post 3795759)
Čitam da je Lenovo doskočio undervoltu na kraj s nekim davnim BIOS updejtom i navodno ljudi nisu uspjeli napraviti downgrade iza neke određene verzije, to sam negdje površno naletio i zapamtio...

S druge strane, Thunderbolt kontroler ima zadnji fw, jedna briga manje!

@Ivan, calypso: noted, hvala!

Zapamtil sam nekak da je 8th gen zadnji kojem ide UV jer tek kasnije su zakrpali Plundervolt, tj na kasnijim generacijama. Znam da sam uspel undervoltati T480 back in the day

bertone 26.03.2025. 17:10

Citiraj:

Autor De5tr0yer (Post 3796071)
Nije puno, 35W. Kabel nije bio problem jer je bio originalni s punjačem, direktno je super radilo. Isključivo taj spoj se jako grijao.

Dva komada, oba su se isto ponašala, tak da sam to prekrižio za sva vremena :D

Vjerojatno nije svaki adapter jednako kvalitetno napravljen, a tebe su baš pokakala dva loša.

Citiraj:

Autor geronimo_2 (Post 3796073)
@bertone, moze link na taj tvoj adapter.
ja sam isto odustao od magnetskih jer su me zezali kontakti al mozda je bio problem jeftilena sa alija... a i koristio sam to AFAIK puno prije neg su poceli ovi jaki/brzi vatever punjaci

Javi se calypsu (ili se javi on sam kad vidi post), on ih je negdje nabavio, a možda ih ima još jer je uzeo više komada. Sjećam se da kad smo pričali o nabavci tih adaptera, da mu je prva tura koja je došla bila loša ili se nisu mogli puniti laptopi (bili su preslabi) pa je naručio drugi model i ovi su OK.

geronimo_2 26.03.2025. 17:41

isao vidjet jel mogu UV naprvit jer nisam siguran jesam vec proucaval il ne. uglavnom po ovome mogu zaboravit. imam na x280 bios N20ET65W (1.50) iz 06/05/2023. kolko vidim downgrade je skoro pa nemoguc a neznam dal bi isao rizikirat zaista iako ovo zvuci toliko primamljivo:

"Since the CPU produces less heat and has lower power consumption, the battery life estimates jumped by 1~2h extra"

steta

1v@n 26.03.2025. 17:54

Jel se itko igrao s undervoltom AMD verzija?
Imam X395 s Ryzen 5 Pro 3500, ali ne mogu nikako ući u advanced BIOS ili čitam krive upute

xlr 26.03.2025. 17:57

To je taj info, da. Dok sam guglao o x280 sam naletio na dosta slicnih rasprava o nemogucnosti UV-a. Tocnije, BIOS se do jedne verzije i moze downgradeati, ali za UV podrsku treba ici jos malo dalje i to iz nekog razloga vise ne ide.

Usput probao dal mi lap cucla bateriju u hibernaciji - zasad ne cucla nista. U standbyju izgubi par posto u toku dana, ali ne koristim bas standby pa mi nije zanimljiv. Citao sam ovdje svakakve price o drainu dok lap spava pa me to kopkalo.

The Exiled 26.03.2025. 18:03

Citiraj:

Autor 1v@n (Post 3796090)
Jel se itko igrao s undervoltom AMD verzija?
Imam X395 s Ryzen 5 Pro 3500, ali ne mogu nikako ući u advanced BIOS ili čitam krive upute

Provjeri Universal x86 Tuning Utility i ThrottleStop, pa iskombiniraj, jer od BIOS opcija nema pretjerane koristi.:)

geronimo_2 26.03.2025. 18:05

moj vuce u stand-by-u nenormalno. nije mi se jednom desilo da ga nadem ugasenog, ako navecer ne dignem bat do nekog levela. uglavnom koma. hibernaciju ne mogu koristit iz nekih specificnih razloga u koje sad nemoram ulazit.
u svakom slucaju ja sam odusevljen s tim lapom sa svim osim bat i standby. to mi je koma. i moram vec jednom promjenit pastu jer moguce da mi se zato jako grije pod load-om.
ja ga koristim kao main pc otkad ga imam (ekran ugasen, tast ugasen, wifi/bt ugaseni). glavnu masinu palim samo za gejming i kodiranje videa. osjetim to sve i na HEP racunu :D.

xlr 26.03.2025. 18:50

Promjenio sam mu pastu neki dan, stara je bila skorena. Nisam primjetio neke pomake, ali i pasta je neka bzvz MX-4.

Onaj PTM sam narucio na random sa ebaya pa cemo vidjeti. Plan je repasteati sve sto imam s tim PTM-om i cao kakao.

medo 28.03.2025. 07:54

Lenovo ThinkPad kutak

Citiraj:

Autor Disco (Post 3795738)
I općenito, privatno ovako nešto ne bi nikada kupio, T FTW , ovo je teška šminka sa očito puno kompromisa. Pogotovo ne za tu cijenu.

Točno to. Uprava i neki privilegirani direktorčić si uzmu te karbončeke pa si šušte na sastancima uprave :D Čim pomakneš miša već počne čujno puhati.

Sranja i mušica s njima je bilo na izvoz a nemaju ni jednako kvalitetne tipkovnice i ekrane (potpuno isti P/N laptopa a različiti vendori).

Pitali su nas neki iz uprave zašto si mi u ITu ne uzmemo karbončeke? Rekoh: “samo si vi to imajte tamo” :D Njima niš jasno…

tomek@vz 28.03.2025. 09:39

Obozavam T14s (oba). Za razliku od njih Elitebook 840 je vec iso na zamjenu RAM-a i napajanja (6 mjeseci star). Tipkovnica na HP-u je jako dobra - dok ne probas onu na Thinkpadu. Lenovo tu posao odraduje kak spada i dalje. Kuciste je robusno na sva 3. Ono sto je lose na T14s su zvucnici kojih bolje da i nema i na jednom se vent vec sad cuje (lager). Cekam da firma rashodi stare T540 pa si ga privat zapljenim :lol2:. Touchpad je banana na njemu al sve ostalo je pic-pic :kafa:
https://i.postimg.cc/G9hn9KDH/20250328-093307.jpg

bertone 28.03.2025. 10:29

Citiraj:

Autor tomek@vz (Post 3796454)
... Cekam da firma rashodi stare T540 pa si ga privat zapljenim :lol2:. Touchpad je banana na njemu al sve ostalo je pic-pic :kafa:

A muke ti na T540 zamijeniti touchpad onime od T450 ;)

https://i.postimg.cc/4mkt7gK6/touchpad1.jpg https://i.postimg.cc/N56XRzTW/touchpad2.jpg

Pola sata posla, a ovaj touchpad kaj ti ostane koristiš kao podmetač za čašu :D

tomek@vz 28.03.2025. 11:49

Citiraj:

Autor bertone (Post 3796464)
A muke ti na T540 zamijeniti touchpad onime od T450 ;)

https://i.postimg.cc/4mkt7gK6/touchpad1.jpg https://i.postimg.cc/N56XRzTW/touchpad2.jpg

Pola sata posla, a ovaj touchpad kaj ti ostane koristiš kao podmetač za čašu :D

MA LJUBI TE DEDA (ZIKA) ! Imas pivo il kavu za ovo! :chears:

calypso 28.03.2025. 12:08

Citiraj:

Autor tomek@vz (Post 3796485)
MA LJUBI TE DEDA (ZIKA) ! Imas pivo il kavu za ovo! :chears:

IIRC, treba dizat neke posebne drivere kad se stavlja touchpad od x50 serije na x40... Uglavnom, postoje uputstva na webu...

tomek@vz 28.03.2025. 12:19

Citiraj:

Autor calypso (Post 3796490)
IIRC, treba dizat neke posebne drivere kad se stavlja touchpad od x50 serije na x40... Uglavnom, postoje uputstva na webu...

Linux ide gore :D

Sva vremena su GMT +2. Sada je 03:24.