![]() |
Citiraj:
|
https://www.youtube.com/watch?v=nqYBCNJUy5E
AMD's Most Efficient CPU: Ryzen 7 5800 Non-X Review, Benchmarks, & Power |
Čudno mi je to što će Intel prvi dati na tržište Alder lake pošto je AMD plasirao Zen 3 5.Novembra 2020. Ja bih prvo da početkom 2022 izađe Zen 4 je ima manju potrošnju u odnosu na Alder lake i dugogodišnji socket AM5.
|
Citiraj:
|
On sam ne zna.:):D Kaj se Alder Lakea tiče, Intel će novu generaciju službeno predstaviti 27.10., ali samo u high-end Z690 + DDR5 obliku, dok nova LGA-1700 platforma kao takva zapravo stiže u prvom kvartalu 2022.
Proizvođači matičnih ploča nisu htjeli posustati i implementirati Intelov ATX12VO standard uzduž i poprijeko za Alder Lake, obzirom da dodatno poskupljuje proizvodnju uz već ionako skupa PCI-E 5.0 rješenja. Naposljetku kak god se okrene, Alder Lake će se naći između Zen 3 + 3D cache modela i (u drugom kvartalu 2022.) nadolazećih Zen 4 primjeraka. |
Citiraj:
|
Citiraj:
Ako Alder lake ispadne opet debakl, Zen4 bi bila odlična investicija. Sa Alder lakeom se ne zna sto Intel kani dalje. Ne zna se hoće li Metor lake (7nm chiplet dizajn) u 2023 imati novi socket ili 1700. Alder lake će samo neke skuplje platfome imati DDR5 i PCI 5. Zen4 će valjda imati sve na DDR5. Ne znam kako da to objasnim. Gledam na to kao omjer uloženog, performansi, dugoročnosti i potrošnje. |
Alder je krpanje rupa i gašenje požara...IMHO skip do slijedećeg Sandy/C2D čuda...ako ga bude, a vj bude.
|
Valjda budu nešto konkretno složili za 2023. kad su najavili Meteor Lake u svojem prvom pravom chiplet/tiles izdanju, pa onda 2025. kompletno nova arhitektura.
Mada gledajući nadolazeći 3D cache, čak se i takva "mala" promjena za postojeću Zen 3 arhitekturu čini Sci-Fi u odnosu na ovo kaj Intel radi. |
Citiraj:
|
AMD claims its largest share of the overall x86 CPU market in 14 years:kafa:
Citiraj:
|
No PCIe Gen5 for "Raphael," says Gigabyte's leaked Socket AM5 documentation:kafa:
Citiraj:
|
AMD’s Socket AM5 – Mounting, technical details...
Citiraj:
|
Sad je sranje sa pločama
|
Hot Chips 33: AMD provides further insights into 3D packaging:kafa:
Citiraj:
|
Kakva je zadnja priča po pitanju nasljednika zen3?
I dalje ostalo da će barem 12 core i 16 core, odnosno 5900X i 5950X dobiti napucane l3 cache verzije, a da se za ostatak ne zna? Znam da je nedavno bilo financijsko izvješće, no nisam upratio detaljnije, da se išta konkretno spominje... |
Da, 3D cache ide prema najavi za te modele, u međuvremenu Zen 3 Threadripper izdanja, pa onda nakon toga, Zen 4 + AM5 za 2022.
|
znači zen3+ baš i neće biti neki upgrejd za gejmere, osim one što kupuju high end
|
Citiraj:
Eventualno čekaju Alder Lake, no kako stvari izgledaju - što je bliže izlasku sve više vuče na fijasko, ako bude trebalo mogu izbaciti i po jedan 6 core i 8 core sa 3D cache - ako već moraju štancati nove modele jel, umjesto postojećih |
Citiraj:
a i ovako će bit lakše izdržat do zen4 onima koji pate od upgrejditisa :D |
Jbga samo što će tad morati ići i ploča i ddr5, skup korak.
Ovako nekome sa ryzen 3000, skok na nekakav zen3+ bi mogao biti zanimljiv (cca 30%+ IPC-a), još recimo sa hexe na octu, a ostane ploča i mema Nekako očekujem ako izbace ta dva sa 3D cache, da će i ostale, makar kasnije |
Sudeći po ovim novim Hot Chips materijalima, 3D cache je tek početak, a i ubrzo bi mogel postati standardni dio CPU-a, jer izgleda da planiraju kojekakve on-die-stacking implementacije.
|
Citiraj:
|
Da se razumijemo ne mislim da će alder biti "loš" za igre, jer nijedan intel nije loš - bilo ovi skylake derivati od 6000 do 10000 serije ili rocket lake - ništa to ne zaostaje ogoromno za ryzen 5000, no ako je cijeli paket tj. ako je čitava priča loša (ST & MT perefomanse za određenu cijenu i naspram amd konkurencije, potrošnja, zagrijavanje, cijene ploče i coolera koji to može držat, kratkotrajnost socketa itd.) - onda se mogu yebat... Ostane im samo spuštat cijene
Recimo ako proizvod od štajaznam 2000kn bude tu u gamingu (+/- nije bitno), no zbog tih low power jezgri kaska štajaznam 30% u multithreadu, te troši 50%-100% od ryzen konkurenta (pa bolja ploča i cooler potrebni) čak i uz konkuretnu cijenu - postaje/ostaje drugorazredan proizvod koji će ljudi izbjegavati. Dakle čak i potencijalni povratak gaming krune ne mora značit da će se smatrati premium proizvodom ako kaska u ostalom. Zasad je Alder lake sumLJiv i nekako ne vjerujem da će biti jeftin tj. povoljniji |
Zen 4 technical details by Gigabyte leak
Citiraj:
kolega The Exiled, namjerno sam napravio post u tvom stilu, zbog konzistentnosti i preglednosti... Nadam se da ne smeta ;) |
:chears::goood::frend:
|
Ne piše ništa o 3d cache-u, baš me zanima koliko će ih ugurati u Zen 4.
|
To bi stvarno moglo ići po defaultu sa Zen 4, ali u ovom članku koji je Sn4k3 linkal je potvrđeno da Zen 4 modeli nativno dolaze s (RDNA 2) iGPU-om.
Citiraj:
|
Na nekim shemama je iGPU ucrtan u IO die, a na nekim ga nema uopće.
|
Bilo bi dobro da idu prema tome, GPU koji uredno odrađuje uredski i lagani multimedijski rad je jako dobar backup. Otkad sam prešao na Ryzena, nije mi svejedno ako grafička rikne, kod starog Intela sam bar znao da će se moći upaliti.
|
Citiraj:
|
Pa sad kako će im kontroler biti baziran na 6/7nm procesu dosta će uštediti na prostoru pa mogu ugurat jebemu neki gpu.
|
Taj kontroler je postajao lagano problem, ne nužno u desktop čipovima koliko u Epyc-u (naravno nije isti) jer je po Anandtechu cuclao do 40W i tako uzimao TDP jezgrama. A kad se već redizajnira za Epyc, lako ga je scale downati za desktop.
|
|
Citiraj:
|
|
Pa što nije bila neka spika da I/O chip nema baš koristi od nižeg procesa...ili vi pričate o nečem drugom?
I ja sam totalno za to da svi Ryzeni imaju GPU u sebi kao Intelovi procesori, trenutno smo u retardiranim vremenima što se tiče dGPU i ovakav backup bi nam svima jako dobro došao, a i ekipa kojoj je GPU nebitan, a jači proc je, bi imali koristi od ovakvog pristupa. |
Citiraj:
Pitam se da li će RDNA iGPU biti bolji od VEGAe koju imamo sada. Nekako očekujem da će zauzimati manje die površine i biti taman toliko brži da AMD može reći da je brži. |
imho RDNA(2) bi trebao biti opako brzi.
Mislim da se AMD nece pretjerano opustit po tom pitanju jer Intel radi revoluciju (vidjet cemo jos kakvu) po pitanju grafike. |
Citiraj:
https://www.anandtech.com/show/16529...ilan-review/11 Citiraj:
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 00:48. |