PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Razno (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=13)
-   -   Garancije, povrat novca, zamjena robe... (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=49355)

Alfa_R 28.06.2023. 17:36

Moje jedino iskustvo sa njima je kad sam rijesavao nešto za nekog svog unutar tog dodatnog jamstva - crklo punjenje laptopa od 4500 kn, servis rekao crkla matična i cijena popravka 3900 kn, Uniqa isplatila kupcu 3900 kn na račun nakon dijagnoze.
Kupac se odlučio na popravak, ja bi osobmo rađe dodao još novaca i kupio novi.

Thermaltake 28.06.2023. 17:40

Citiraj:

Autor Ag008 (Post 3683396)
Pojasni zašto?

Pečnica u jamstvu guma pukla oko vrata na koju nisam mogao nikako utjecat i oni kažu da njihovo jamstvo to ne pokriva da to nije potrošni materijal i nisu mi htjeli uvažiti jamstvo, pljunuo bezveze pare u vjetar, više nikad.

coconut 08.07.2023. 11:27

Može li mi netko navesti zakon i čl. u kojem se spominje da svi proizvodi koji se prodaju na HR tržištu moraju imati uputstva na hrvatskom.
Moraju li ta uputstva biti u pismenom obliku ili su dovoljne i digitalne verzije?

Juice 08.08.2023. 23:49

Nije vezano za IT proizvod no da pitam.

Ugl, dali smo u Lemia kemijsku kolica sa svim dijelovima (košare i ostalo) na čišćenje. Kolica smo pokupili 3.8., kod preuzimanja smo pogledali i sve se činilo na broju. Taj dan je žena nakon pregleda ostala u bolnici i rodila. Par dana euforije i jučer, 7.8. skužimo da na jednoj košari nedostaje zaštita za sunce. Ovi iz kemijske su na pozive bili doslovno bahati s poklapanjem slušalice. Na mail su blago odgovorili da je rok za reklamaciju 24 sata.

Ono što me zanima, ima li negdje definirano koliki je rok za reklamaciju na usluge ili se to tretira jednakim rokom kao na kupnju proizvoda?

Na ovom linku na gov.hr stranici sam našao da je dva mjeseca i po naslovu odnosi se i na proizvode i usluge.
Citiraj:

Ako uočite kvar ili nedostatak na proizvodu, da biste ostvarili pravo na pozivanje na odgovornost za materijalne nedostatke, trgovca morate obavijestiti u roku od dva mjeseca od dana kada ste otkrili nedostatak.
Kako god bilo, tjerat ću ovo do kraja zbog njihovog neprofesionalizma i bahaćenja. Prvi put kolica nisu ni očistili, sve košare došle jednako prljave, drugi put očistili nakon reklamacije no uz nevraćanje svih dijelova.

nepalac 09.08.2023. 00:02

Nije realno da tražiš bilo kakve dijelove nakon 4 dana, jer si to mogao izgubiti bilo gdje u tom periodu.
Trebalo bi se poslikati prilikom predaje, i onda opet pregledati prilikom preuzimanja, jedino tada imaš dokaz što si ostavio, a što preuzimaš.
Ne vidim baš da imaš neka zakonska prava jer je nemoguće utvrditi da je baš kod njih ostalo to što ti fali.
Možeš im ostaviti lošu recenziju i to je to.

blava 15.08.2023. 09:19

Mali offtopic,uzeo sam radni stol u lesnini i dosao je sa ostecene 2-3 stranice koje sam prijavio i receno je da ce uvoznik biti kontaktiran i da budu kroz 2-3 tjedna dosle stranice.

Proslo je 95 dana otkad su rekli da ce biti rijeseno i zadni email gdje molim da ili vrate novac ili daju neki bon za kupnju neceg drugog dobivam ovo :

Poštovani,

očekujemo odgovor od dobavljača, te ćemo se javiti povratno nakon što isti zaprimimo.

Ima li netko savjet/prijedlog sto raditi ? Mislim,u redu da je proslo mjesec dana,ali 2 i pol mjeseca za jednu trgovinu poput Lesnine mi je smijesno

coconut 15.08.2023. 11:45

Nažalost, u Zakonu nigdje ne stoji nikakav rok do kojega moraju rješiti reklamaciju. 95 dana je definitivno previše pa bi ih ja upozorio da ću napraviti prijavu MINGO ukoliko u roku od 15 dana ne naprave nešto - ili povrat love ili novi stol.

blava 15.08.2023. 20:48

Citiraj:

Autor coconut (Post 3691535)
Nažalost, u Zakonu nigdje ne stoji nikakav rok do kojega moraju rješiti reklamaciju. 95 dana je definitivno previše pa bi ih ja upozorio da ću napraviti prijavu MINGO ukoliko u roku od 15 dana ne naprave nešto - ili povrat love ili novi stol.

Hvala,tako cu napraviti :chears:

Nije realno cekati 95 dana za jedan stol od 60 eura,ajde da je neka noname tvrtka,ali Lesnina...

mamutarka 15.08.2023. 20:50

imo, to si već trebao prije 50 dana napraviti, al ajde :D

Ico_Zg 16.08.2023. 00:14

Ja sam u Emmezeti prijavio problem sa krevetom, 07.07. su rekli da su prosljedili reklamaciju proizvođaču i dali mi broj reklamacije, prošlo je 6 tjedana, još ništa ne javljaju.

nepalac 16.08.2023. 14:47

6 tjedana je previše, već trebaš poduzimati nešto.
Ali treba uzeti u obzir da su sad godišnji odmori, hrpa firmi/proizvođača ne radi, kako kod nas tako i u inozemstvu.
Čak i da se žališ inspektoratu - ne rade ni oni :D

Le0n 23.08.2023. 07:23

Imam jednu manju komponentu (25e) na reklamaciji koja je prihvaćena.
Oni kažu da je spremno za preuzimanje u servisu (nova zamjena) ali meni iz PU baš i nije ZG blizu. Ne bi li mu oni to trbali poslati?

Sent from my M2011K2G using Tapatalk

quazar912 23.08.2023. 07:51

trebali bi, pogotovo ako si ti njima slao na reklamaciju.
ajd nazovi pa vidi jel bi poslali makar i za neku simboliku naplate slanja

quazar912 26.08.2023. 09:59

evo citat jednog web shopa 8imaju u poslovnicu) gdje navode ove ivjete oko povrata:

Kupcu će biti vraćeni uplaćen iznos: 1.) u 100% iznosu – ako se roba vraća tvornički zapakirana i bez oštećenja na ambalaži; Kupac snosi troškove povrata robe na našu adresu; 2) u 80% iznosa, ako je roba vraća ispravna, kompletna i bez oštećenja, ali raspakirana i vraćena u originalnoj cjelovitoj ambalaži. Kupac snosi troškove povrata robe na našu adresu; 3) Ukoliko je roba nekompletna ili se vraća bez ambalaže, kupac i prodavatelj trebaju postići dogovor – o povratu robe i o iznosu koji će mu biti refundiran. U tom slučaju refundirani iznos, ne može biti viši od 50% ukupno uplaćenog iznosa za kupljenu robu.

dali je to u skladu sa zakonom?
jer kako ćeš probati stvar ako ju ne otpakiraš i izvadiš iz najlona i ostaviš svoje otiske na tome? a onda onii ostave sebi 20%

D.O.M.I. 26.08.2023. 20:45

Nije u skladu sa Zakonom, oni u svojim uvjetima mogu napisati kaj god, al Zakon je jasan - puni povrat ak je sve ispravno vraćeno u roku.

mamutarka 30.08.2023. 01:13

kupio hdd danas ujutro, krepo za pol sata, popodne odnio na reklamaciju (disk 200€)

dućan zaprimio reklamaciju, ja pitao jel može odmah neki novi, ili neki drugi ako nema taj - nemože, ok jbg ako je tako moramo poštivat proceduru. U par sati im dao 200€ i oni meni neispravan disk, al šta ću

zanima me, ako netko zna bez da ja istražujem, imam li ako se u ovako kratkom roku otkrije nedostatak, pravo na nešto ili moram sad čekat 10, 20, 30, kolko god dana

:chears:

coconut 30.08.2023. 06:58

Vjerojatno ćeš morati čekati da se ovlašteni servis izjasni o tome. Mora i prodavač zaštiti svoju g**icu i dobit odobrenje za novi disk.

mamutarka 30.08.2023. 09:39

yep ok, tak sam i mislio no vrijedi pitat

bad luck

X-Plosiv 03.09.2023. 00:31

To ti je nažalost škola da naručiš u webshopu i pokupiš tamo :(

mamutarka 03.09.2023. 12:00

da al kaj onda mogu vratit ''neispravan''? mislim mogu, neće oni znat, al da me nebi poslije zvali il neš, nezz

uglavnom disk je krepo zaista nakon pol sata rada, odobren novi, i sad čekam jbg

perich 04.10.2023. 17:44

Kupio prije nesto manje od 2 godine xiaomi robot usisavac preko mall.hr.

Sad je krepalo.

Mall.hr je naveo da je jamstvo 1g, xiaomi trgovina govori da su jamstva na usisavace 2g. Mozda imaju drugacije dobavljace, nemam pojma.

Ima li kakve sanse da se to sredi u nekom jamstvu (te neke eu direktive u koje se ne razumijem), ili je papala maca?

Sent from my SM-S918B using Tapatalk

OuttaControl 04.10.2023. 18:29

Moras platit vještaka koji će utvrditi jeli kvar nastao zbog tvorničke greske ili nepravilnog rukovanja,

EDIT:Ako se utvrdi da je tvornička greska vještaka ti refundira trgovac

QuidZz 04.10.2023. 18:47

Citiraj:

Autor perich (Post 3701821)
Kupio prije nesto manje od 2 godine xiaomi robot usisavac preko mall.hr.

Sad je krepalo.

Mall.hr je naveo da je jamstvo 1g, xiaomi trgovina govori da su jamstva na usisavace 2g. Mozda imaju drugacije dobavljace, nemam pojma.

Ima li kakve sanse da se to sredi u nekom jamstvu (te neke eu direktive u koje se ne razumijem), ili je papala maca?

Sent from my SM-S918B using Tapatalk

Jamstvo ti je valjano i moraš imati 24. mj. Jamstva jer Zakon o obaveznim odnosima tereti trgovca 24. mjeseca tako da Jamstvo i dalje imaš.

Također ne smiješ imati nikakve dodatne troškove kod reklamacije tako da oni moraju organizirati prikup i vratiti ti popravljeni uređaj o svom trošku.

Lijepo se pozovi na Zakon a ako se budu pravili grbavi reci da ćeš prijaviti inspekciji. Inače inspekcija vrlo brzo to riješi. A kazne su paprene.

nepalac 04.10.2023. 18:53

Citiraj:

Autor QuidZz (Post 3701836)
Jamstvo ti je valjano i moraš imati 24. mj. Jamstva jer Zakon o obaveznim odnosima tereti trgovca 24. mjeseca tako da Jamstvo i dalje imaš.

Tereti ga pod određenim uvjetima, ajd barem pročitaj taj zakon na koji se pozivaš.
OuttaControl je u pravu.

nino 04.10.2023. 20:15

Citiraj:

Autor QuidZz (Post 3701836)
Također ne smiješ imati nikakve dodatne troškove kod reklamacije tako da oni moraju organizirati prikup i vratiti ti popravljeni uređaj o svom trošku.

Boldano popravi "Ne moraju"

QuidZz 04.10.2023. 20:36

Citiraj:

Autor nino (Post 3701855)
Boldano popravi "Ne moraju"

Moraju.

Prema Zakonu o obveznim odnosima potrošač unutar 24mj od sklapanja ugovora ne smije imati dodatnih troškova vezano za otklanjanje nedostatka na proizvodu.

Exy 04.10.2023. 21:04

Ti si kao kupac po zakonu o obveznim odnosima dužan staviti proizvod prodavatelju na raspolaganje. Prilično sam siguran da iz toga ne proizlazi da on mora doć do tebe doma po usisivač ili što već

nepalac 04.10.2023. 21:09

Citiraj:

Autor Exy (Post 3701872)
Prilično sam siguran da iz toga ne proizlazi da on mora doć do tebe doma po usisivač ili što već

Tako je, ta rečenica samo kaže da ne moraš ti snositi troškove nekih rezervnih dijelova i sl., ali neki ne znaju čitati zakon pa sve shvaćaju doslovno. :)

QuidZz 04.10.2023. 21:20

Citiraj:

Autor Exy (Post 3701872)
Ti si kao kupac po zakonu o obveznim odnosima dužan staviti proizvod prodavatelju na raspolaganje. Prilično sam siguran da iz toga ne proizlazi da on mora doć do tebe doma po usisivač ili što već

Citiraj:

Autor nepalac (Post 3701875)
Tako je, ta rečenica samo kaže da ne moraš ti snositi troškove nekih rezervnih dijelova i sl., ali neki ne znaju čitati zakon pa sve shvaćaju doslovno. :)

ZOO članak 427. stavak (1),

Troškovi i rizik

Članak 427.

(1) Prodavatelj, odnosno proizvođač dužan je o svom trošku prenijeti stvar do mjesta gdje se treba popraviti, odnosno zamijeniti te popravljenu, odnosno zamijenjenu stvar vratiti kupcu.

(2) Za to vrijeme prodavatelj, odnosno proizvođač snosi rizik za propast ili oštećenje stvari.

nepalac 04.10.2023. 21:27

Pa da, i što ti nije jasno? :)

"Prenijeti do mjesta gdje se popravlja" znači da ne moraš ti nositi u tamo neki servis (koji se može nalaziti i na Madagaskaru) nego to treba obavit trgovac koji ti je prodao artikl.
Nigdje ne piše da su dužni doći doma po to, iako neki nude i takvu uslugu (pick-up and return) ali to je više bonus, a ne zakonska obveza.

Po meni je ok da kupac šalje o svom trošku trgovcu, a trgovac vraća njemu o svom trošku, 50:50.
A sad, ako netko baš misli da ne treba ništa snositi, to je opet njegovo mišljenje.

Exy 04.10.2023. 21:35

Citiraj:

Autor QuidZz (Post 3701878)

Troškovi i rizik

Članak 427.

(1) Prodavatelj, odnosno proizvođač dužan je o svom trošku prenijeti stvar do mjesta gdje se treba popraviti, odnosno zamijeniti te popravljenu, odnosno zamijenjenu stvar vratiti kupcu.

(2) Za to vrijeme prodavatelj, odnosno proizvođač snosi rizik za propast ili oštećenje stvari.

Lol. To ne znači da Pero iz svog dućana mora doć do tebe doma po tvoj pokvareni mlinac za kavu nego to da ti Pero ne može reć da si mu dužan 50 eura zato što on mora slat mlinac za kavu u specijalni servis koji se nalazi npr. na Islandu
Stvarno :D

QuidZz 04.10.2023. 21:47

Citiraj:

Autor nepalac (Post 3701881)
Pa da, i što ti nije jasno? :)

"Prenijeti do mjesta gdje se popravlja" znači da ne moraš ti nositi u tamo neki servis (koji se može nalaziti i na Madagaskaru) nego to treba obavit trgovac koji ti je prodao artikl.
Nigdje ne piše da su dužni doći doma po to, iako neki nude i takvu uslugu (pick-up and return) ali to je više bonus, a ne zakonska obveza.

Upravo piše u Zakonu. :lol2:

Citiraj:

Autor nepalac (Post 3701881)
Po meni je ok da kupac šalje o svom trošku trgovcu, a trgovac vraća njemu o svom trošku, 50:50.
A sad, ako netko baš misli da ne treba ništa snositi, to je opet njegovo mišljenje.

Koga briga šta je tebi OK? Može to biti OK i po svetom Petru ali zakon kaže drugačije.

Citiraj:

Autor Exy (Post 3701883)
Lol. To ne znači da Pero iz svog dućana mora doć do tebe doma po tvoj pokvareni mlinac za kavu nego to da ti Pero ne može reć da si mu dužan 50 eura zato što on mora slat mlinac za kavu u specijalni servis koji se nalazi npr. na Islandu
Stvarno :D

Neće Pero iz dućana nigdje ići nego će trgovac napraviti prikup od kupca za neispravnu stvar.

Zakon je jasan ali nije moj problem što ga vas dvojica tumačite na svoj način.

Pomogao sam kolegi s upitom i to je to od mene.

Živili.

tiki66 04.10.2023. 21:50

Citiraj:

Autor QuidZz (Post 3701886)
Neće Pero iz dućana nigdje ići nego će trgovac napraviti prikup od kupca za neispravnu stvar.

:

Posto je rijec o mall.hr, koji je webshop, vjerojatno i hoce.

No trgovac nije duzan snositi trosak prijevoza od KUPCA do TRGOVINE, a duzan je snositi trosak od TRGOVINE do SERVISA.

Exy 04.10.2023. 22:07

Citiraj:

Zakon je jasan ali nije moj problem što ga vas dvojica tumačite na svoj način.

Živili.

Mislim, čak bi ti trebalo biti jasno, samo trebaš pogledati ovaj drugi dio, kojeg si sam c/p:

Za koje vrijeme? Jasno, za vrijeme kojeg proizvod bude na popravku. Jasno je da prodavatelj i onaj koji vrši popravak obično nisu ista osoba, zato i ovaj članak zakona.
Ali po tvojoj logici, to vrijeme se odnosi na period od kad javiš Peri da ti usisivač ne radi pa do onda kad ti Pero dođe doma po to :lol2:
Nije sramota bit u krivu, ali ne moraš baš inzistirati na tome bez razloga. Po tvojoj logici mogu odselit u Argentinu pa tražit od dućana da "obavi prikup". Lol.

nepalac 04.10.2023. 22:11

Citiraj:

Nisi mu ništa pomogao jer svaka rečenica od riječi do riječi ti je u najmanju ruku nebuloza koja nema veze sa zakonom, tako da bolje se ostavi pomaganja :D

Kad bi trgovac bio obvezan obavljati prikupe onda bi to jasno i pisalo u zakonu, a i pisalo bi u kojem roku je dužan obaviti prikup.
To uopće nije obveza trgovca i ne širi dezinformacije po forumu.

QuidZz 04.10.2023. 22:38

Citiraj:

Autor Exy (Post 3701893)
Mislim, čak bi ti trebalo biti jasno, samo trebaš pogledati ovaj drugi dio, kojeg si sam c/p:

Za koje vrijeme? Jasno, za vrijeme kojeg proizvod bude na popravku. Jasno je da prodavatelj i onaj koji vrši popravak obično nisu ista osoba, zato i ovaj članak zakona.
Ali po tvojoj logici, to vrijeme se odnosi na period od kad javiš Peri da ti usisivač ne radi pa do onda kad ti Pero dođe doma po to :lol2:
Nije sramota bit u krivu, ali ne moraš baš inzistirati na tome bez razloga. Po tvojoj logici mogu odselit u Argentinu pa tražit od dućana da "obavi prikup". Lol.

:lol2: :lol2:

Toliko si gluposti nadrobio da zbilja nema smisla dalje s tobom raspravljati.

Citiraj:

Autor nepalac (Post 3701895)
Nisi mu ništa pomogao jer svaka rečenica od riječi do riječi ti je u najmanju ruku nebuloza koja nema veze sa zakonom, tako da bolje se ostavi pomaganja :D

Kad bi trgovac bio obvezan obavljati prikupe onda bi to jasno i pisalo u zakonu, a i pisalo bi u kojem roku je dužan obaviti prikup.
To uopće nije obveza trgovca i ne širi dezinformacije po forumu.

Oprosti ne znam kako je kod vas u Nepalu ali kod nas u EU je Zakon jasan.

S osobom koja je napisala:

Citiraj:

Autor nepalac (Post 3701895)

Nema smisla dalje raspravljati jer ovo je smiješno što si nadrobio. Izjava ti je u rangu tko bi trebao platiti cugu na prvom dejtu.

I zbilja je ovo od mene zadnje. A vas dvojica slobodno pošaljite upit na inspekciju da vidite kako oni tumače.

Živili.

nepalac 04.10.2023. 22:50

Citiraj:

Autor QuidZz (Post 3701903)
Oprosti ne znam kako je kod vas u Nepalu ali kod nas u EU je Zakon jasan.

U HR vrijede HR zakoni, a tebi svakako nije jasan ni HR ni EU zakon. :)

Citiraj:

Nema smisla dalje raspravljati jer ovo je smiješno što si nadrobio. Izjava ti je u rangu tko bi trebao platiti cugu na prvom dejtu.
Zato je tvoja izjava da trgovac mora kombijem okolo skupljat crknute predmete dok ti ležiš zavaljen u fotelju u rangu najveće budalaštine godine :D
Stvarno ne znam zašto svi nose pokvarene artikle po trgovinama kad jednostavno mogu pozvat trgovca i tražit da mu se nacrta pred kućom u što kraćem roku.
Mislim da čak imaš pravo i na naknadu što si potrošio par minuta telefona kad si zvao trgovca, ipak zakon kaže da ne smiješ imati troškova.

Citiraj:

A vas dvojica slobodno pošaljite upit na inspekciju da vidite kako oni tumače.
Ne pada mi na pamet ljude ispitivat takve gluposti, znam čitat Zakon :)

X-Plosiv 05.10.2023. 00:54

Citiraj:

Autor QuidZz (Post 3701903)
Izjava ti je u rangu tko bi trebao platiti cugu na prvom dejtu.

Muško :beer:

chief_wolfinjo 05.10.2023. 06:23

Citiraj:

Autor QuidZz (Post 3701878)

Troškovi i rizik

Članak 427.

dosta često prodavatelj odnosno trgovina nema servis u istoj zgradi
odnosno prodavatelj to odnosi kasnije u ovlašteni servis
znači da kupac jedino mora dopeljati to u trgovinu, ili poslati :)

GreenLife 05.10.2023. 12:49

Citiraj:

Autor QuidZz (Post 3701863)
Moraju.

Prema Zakonu o obveznim odnosima potrošač unutar 24mj od sklapanja ugovora ne smije imati dodatnih troškova vezano za otklanjanje nedostatka na proizvodu.

Ček...ti se ideš raspravljat s osobom koja ima trgovinu, koji je uvijek fer i korektan, i njega ubjeđivat da ne zna zakon i da ono što kaže nije točno?

Uz to, sam si sebe uvjerio u nešto što nije točno, a kolege su ti lijepo navele (na kulturan način dok ti nisi počeo trkeljat) na što se taj toj quotani dio iz zakona odnosi.

Pa da ti još i ja potvrdim - nisi u pravu.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 06:58.