PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Smartphone uređaji i mobiteli (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=49)
-   -   Koji mobitel kupiti? - 2. dio (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=271857)

Dottore 23.12.2022. 12:16

Citiraj:

Autor GRdiamond9A (Post 3646957)
Pa to i je poanta, blokiraju gluposti nama jer smo "unsupported country", a doslovno nema nikakve razlike u mreži u EU, ne znam niti jedan drugu firmu da to radi. Ako mogu random kineske firme sredit da radi 5g kod nas zašto nebi mogao Google? Dok god rade takve stvari neće bit ozbiljan igrač

Poslano sa mog POCOPHONE F1 koristeći Tapatalk

Misliš? Što će tek biti ostalim kineskim proizvođačima kao sa Huawei? Nepotrebno se zamaraš.

Kakve stvari rade i nisu jedini.

GRdiamond9A 23.12.2022. 12:32

Citiraj:

Autor Dottore (Post 3646961)
Misliš? Što će tek biti ostalim kineskim proizvođačima kao sa Huawei? Nepotrebno se zamaraš.

Kakve stvari rade i nisu jedini.

Ne zamaram se nepotrebno, Google nema nikakve sankcije ni ništa, doslovno mogu uključiti 5g za sve u EU par klikova Indijca u Kaliforniji ali neće, tako im ja iz principa neću uzet mobitel. I to je samo 5g, nije pixel tako savršen mobitel isto, baterija prosječna, punjenje sporo, finger scanner loš, ovo sa softverom je samo kap koja prelijeva čašu.

OuttaControl 23.12.2022. 13:24

Meni zeni P7 danas izgubila mrezu skroz eto tako :D morala ga restartirat, pa to ni realme ne radi :fiju:

Sn4k3 23.12.2022. 16:41

Citiraj:

Autor Cuky (Post 3646935)
Sarkazam brate ��

Hehe, palo mi je na pamet al prevladala moja ozbiljna strana :nono:...
Zadnji radni dan je pa se tješim da ću doći sebi kroz praznike :D

Citiraj:

Autor GRdiamond9A (Post 3646946)
Doslovno nije, isključe 5g, isključe volte, nema pola toga kao što imaju Ameri, nije isti proizvod, samo su to napravili softverski na istom mobitelu

Doslovno si sam sebi odgovorio ;)

Citiraj:

Autor Silvestrus (Post 3646951)
Tko kupuje flagship, neka se malo strpi dok ne dođu modeli sa Snapdragon Gen2 SOC. Gledam malo benchmark rezultate i ne sjećam se kad je zadnji put bio ovoliki generacijski skok u performansama. Recimo, GPU je nekih 70% bolji od Exynosa 2200 u mojoj Ultri.

Definitivno, 8gen2 je po dosadašnjim informacijama zvjerka po performansama a malo mače po potrošnji.
Efikasnost je na potpuno novoj razini tj. čak je i A16 uspio skinuti s trona. Velika stvar za Android flagshipe.

https://ibb.co/B4HWJqC
https://ibb.co/19FKh9m
https://ibb.co/8MhZYX4

Citiraj:

Autor Karlo666 (Post 3646954)
Uređaj je potpuno isti samo što Google ima region lock i čak lockaju neke fičre tipa 5G,VoLTE, Wi-Fi calling i još par meni iskreno nebitnih stvari.

Npr postoje region varijante što se tiče iPhoneova npr IP 14 PMax

Versions: A2894 (International); A2651 (USA); A2893 (Canada, Japan); A2896 (China, Hong Kong); A2895 (Russia)

Pixel 7 Pro nema region varijante kao Apple ili Samsung.

Fix na Pixelu je rootanje i instalacija Magisk modula ali onda gubiš Tap and Pay.

Osobno nevidim neki veliki benefit sa 5Gom osim što u gornjem desnom kutu stoji 5G.

Sent from my Pixel 7 Pro using Tapatalk

My point exactly...

Citiraj:

Autor GRdiamond9A (Post 3646969)
Ne zamaram se nepotrebno, Google nema nikakve sankcije ni ništa, doslovno mogu uključiti 5g za sve u EU par klikova Indijca u Kaliforniji ali neće, tako im ja iz principa neću uzet mobitel. I to je samo 5g, nije pixel tako savršen mobitel isto, baterija prosječna, punjenje sporo, finger scanner loš, ovo sa softverom je samo kap koja prelijeva čašu.

Slažem se, nisu ni drugi bez svojih falinga, ali ni meni se baš ne sviđa navedeno...

Cuky 23.12.2022. 17:29

Mene jedino smeta sto blokiraju volte. To je bas supcinski.

Volte je odlican feature.

5g je meni osobno nebitan jer preko 4g uredno ide 300+ mbita, sta ce mi vise.

zgmmax 23.12.2022. 17:48

Imam P7 skoro mjesec dana i nikakvih problema.
Baterija mi izdrži 2 dana, oko 6h SoTa.

Fingerprint scanner do sada niti jednom nije zasteko.

Karlo666 23.12.2022. 17:57

Citiraj:

Autor zgmmax (Post 3647029)
Imam P7 skoro mjesec dana i nikakvih problema.
Baterija mi izdrži 2 dana, oko 6h SoTa.

Fingerprint scanner do sada niti jednom nije zasteko.

Problem kod ljudi je što raspale sve senzore i fičre na full.

Npr. prosječni korisnik ima upaljeno 24/7 Bluetooth,GPS, Wi-Fi, Always on Display,itd.... pa nakraju čuđenje kako je loša baterija.
Recimo iPhone 14 Pro Max ima ogromnih problema sa Always on Display a da nespominjem show sa Haptic feedbackom.

Što nakraju ispada da taj smartphone je zapravo pametniji od tih korisnika.

Sent from my Pixel 7 Pro using Tapatalk

Dottore 23.12.2022. 18:06

Citiraj:

Autor GRdiamond9A (Post 3646969)

Itekako zamaraš :)
Drži ti kineza mada kamera nije na vrhunskoj razini, a ne daj bože po softverima. Neće ni pomoći portani/ modani GCAM. Ne radi svaki kinez na full 5G ( lako je vidjeti na zaslonu oznaku). I tako ja neČu uzeti iz principa. :)

Google ne radi/ proizvodi Pixel telefone. Za Google radi HTC, LG i Samsung.

Za bateriju mi ne smeta a i kamoli brzo punjenje da nakon 2 godine postane biljka. :). Već odavno znamo da nijedan mobitel ne drži više od jedan dan ako ne pogasiš nepotrebnog.

Veliš da softver ne valja? Onda sve marke ne valjaju zato što je android? :)
Neka onda Google ukine android program pa onda bude kmečanja na sve globalno. Buhuuuu. Zašto Google pušta ranije Android 13 kad kinez zaglavi pa i kasnije prekopira sve što Google fixa?? Vau, kako to nisam sjetio od prije? :D

Puno pitanja i preplitko razmišljate :)

Imam Nexus 6p, Pixel , Pixel 2 XL, Pixel 4 XL. Savršeno radi. Volte ne koristim

@karlo
Dobro si rekao. :)

chief_wolfinjo 23.12.2022. 18:12

bok,

molim preporuku mobitela do max 1700kn

bitno je da ima dobru bateriju i kameru za snimanje.

može njuškalo :)

za sada su mi na listi:

Galaxy S20
Google Pixel 4a 5G

hvala

p.s - vidim da se rasrpavlja da 5G ne radi na pojedinim Pixel modelima,
koliko vidim ima neka skripta na XDA koja uključuje 5G odnosno briše zabranu...
jer su se i neki drugu žalili na to.

GRdiamond9A 23.12.2022. 18:24

Citiraj:

Autor Dottore (Post 3647040)
Itekako zamaraš :)
Drži ti kineza mada kamera nije na vrhunskoj razini, a ne daj bože po softverima. Neće ni pomoći portani/ modani GCAM. Ne radi svaki kinez na full 5G ( lako je vidjeti na zaslonu oznaku). I tako ja neČu uzeti iz principa. :)

Google ne radi/ proizvodi Pixel telefone. Za Google radi HTC, LG i Samsung.

Za bateriju mi ne smeta a i kamoli brzo punjenje da nakon 2 godine postane biljka. :). Već odavno znamo da nijedan mobitel ne drži više od jedan dan ako ne pogasiš nepotrebnog.

Veliš da softver ne valja? Onda sve marke ne valjaju zato što je android? :)
Neka onda Google ukine android program pa onda bude kmečanja na sve globalno. Buhuuuu. Zašto Google pušta ranije Android 13 kad kinez zaglavi pa i kasnije prekopira sve što Google fixa?? Vau, kako to nisam sjetio od prije? :D

Puno pitanja i preplitko razmišljate :)

Imam Nexus 6p, Pixel , Pixel 2 XL, Pixel 4 XL. Savršeno radi. Volte ne koristim

@karlo
Dobro si rekao. :)

Doktore zabrijao si totalno.
Reci di sam rekao da softver ne valja.
Poanta je da nam isključuju mogućnosti bez veze samo jer živimo di živimo, platiš nešto (i to kod nas pixele dosta više) da bi ti oni to sofverom zablokirali, to mi je prejadno i totalno ciganjenje.
Ali dobro, uživaj i podržavaj to i dalje, možda ti i zablokiraju i 4g uskoro

xlr 23.12.2022. 18:54

"Blokira" i meni moj samsung volte/vowifi, 4g agregacije i boga pitaj sto sve ne, pa mi je jasno da je to iz razloga jer koristim uredjaj namjenjen za neko drugo trziste - kao sto su i svi pixeli namjenjeni za druga trzista. Kraj price. Nemaju oni sta nama "odblokirati" kada ga ne plasiraju na nasem trzistu. A to sto ga u lijepoj nasoj mozemo kupiti za vece iznose mozes se zahvaliti nasim trgovcima.

Dottore 23.12.2022. 19:50

Citiraj:

Autor GRdiamond9A (Post 3647048)
Doktore zabrijao si totalno.

Reci di sam rekao da softver ne valja.

Poanta je da nam isključuju mogućnosti bez veze samo jer živimo di živimo, platiš nešto (i to kod nas pixele dosta više) da bi ti oni to sofverom zablokirali, to mi je prejadno i totalno ciganjenje.

Ali dobro, uživaj i podržavaj to i dalje, možda ti i zablokiraju i 4g uskoro

Očito pripremaš na smak svijeta što će 4G isključiti jer nije ni krenuo daleki 6G. :D :D Pa ti si pukao doslovno.

Razlog zapravo leži u sve većoj dostupnosti napredne 5G mreže, zbog čega je potrebno osloboditi frekvencijski spektar, pa su planirana postupna isključenja 2G i/ili 3G signala. Isključenja variraju od države do države, ali izgledno je da će u skoro vrijeme zaživjeti u većini država EU-a.*

Ajde nama objasni kako su softverom blokirali kad na službenoj stranici imaš googleov factory image? I to baš jedini image. Kad si već dotakao teme Amerika i Europa.

Zašto Iphone 12, 13 i 14 sa 5g ne radi na Telemachu? Tko je zablokirao? :D Jer nije na Apple carrier support list, samo A1 i HT podržava.

Ajde , poštedi nas trolanje, teorije ,zavjere ciganjenja.

Dacher 24.12.2022. 00:15

Ajde ti nama onda objasni zakaj volte/vowifi nije dostupan u svim zemljama čak i onim u kojima je uređaj namjenjen i zakaj su "zaključani" pa si ekipa sama otključava te zakaj je realme GT master u updateu "otključao" 5G za indjijski Jio?

UI Version: RMX3360_11.C.11
【Security】
● Integrates the August and September 2022 Android security patches.
【Network】
• 5G network function supported for Jio.
【System】
● Optimizes system performance and improves system stability.

Dobro si rekao planirana, 31.12 je tu a HT sve dalje od plana da ugasi 3G kako je planirao.

Dottore 24.12.2022. 01:17

Citiraj:

Autor Dacher (Post 3647098)
Ajde ti nama onda objasni zakaj volte/vowifi nije dostupan u svim zemljama čak i onim u kojima je uređaj namjenjen i zakaj su "zaključani" pa si ekipa sama otključava te zakaj je realme GT master u updateu "otključao" 5G za indjijski Jio?

UI Version: RMX3360_11.C.11
【Security】
● Integrates the August and September 2022 Android security patches.
【Network】
• 5G network function supported for Jio.
【System】
● Optimizes system performance and improves system stability.

Dobro si rekao planirana, 31.12 je tu a HT sve dalje od plana da ugasi 3G kako je planirao.

Ne pratim kineza, najmanje su zanimljivi. Pravo pitanje i probleme uputi Realme :)
Volte i wifi calling odavno isključen (na svim uređajima) i ne zamaram si time. :fiju:

Dacher 24.12.2022. 01:29

Pa ti pričaš o trollanju pa zato pitam al nebitno.

GRdiamond9A 24.12.2022. 01:43

Nisam znao da pixeli imaju sektu u stilu Tesle

SPLiFF 24.12.2022. 07:43

Citiraj:

Autor xlr (Post 3647055)
"Blokira" i meni moj samsung volte/vowifi, 4g agregacije i boga pitaj sto sve ne, pa mi je jasno da je to iz razloga jer koristim uredjaj namjenjen za neko drugo trziste - kao sto su i svi pixeli namjenjeni za druga trzista. Kraj price. Nemaju oni sta nama "odblokirati" kada ga ne plasiraju na nasem trzistu. A to sto ga u lijepoj nasoj mozemo kupiti za vece iznose mozes se zahvaliti nasim trgovcima.

Predlažem da ostane na ovome jer je xlr u jednoj i pol rečenici sve rekao

:respekt:

xlr 24.12.2022. 12:38

Dosao sam editirati svoj post kad ono...

Moram se i ja ispraviti jer nijesam skolovala. Daleko od toga da sam fanboy, bas suprotno. Tek sinoc sam skuzio sto GRdiamond govori - zbilja neke softverske djidje vezane uz google assistant i AI stvari lockaju po regijama i tu nema pomoci. Nisam istrazivao u dubinu, samo povrsinski. Znaci ogranicenja na softverskoj (!) razini.

Jbt to mi je prvi glas, al da mi se svidja, ne svidja mi se. Za volte i 5g mi je jasno, to sam si vec prihvatio u glavi.

Sn4k3 24.12.2022. 13:02

Citiraj:

Autor Dottore (Post 3647100)
Ne pratim kineza, najmanje su zanimljivi. Pravo pitanje i probleme uputi Realme :)
Volte i wifi calling odavno isključen (na svim uređajima) i ne zamaram si time. :fiju:

Čisto iz znatiželje, zašto ne koristiš VoLTE? Za WiFi mi je jasno, ali kad već koristiš 4G (kao i ja), zašto ne obavljati i pozive preko iste mreže? Ima li kakve koristi od toga da mob svaki put kad imaš poziv prebaciva na 3G i opet nazad na 4G kad poziv završi? Štednja baterije?

d0X 24.12.2022. 14:30

Citiraj:

Autor Dottore (Post 3647040)
Neće ni pomoći portani/ modani GCAM.

Komična svađa, ali na ovo se moram osvrnuti. Neće ti pomoći ako ga nemaš pojma koristiti :D

xlr 24.12.2022. 15:08

Citiraj:

Autor Sn4k3 (Post 3647139)
Čisto iz znatiželje, zašto ne koristiš VoLTE? Za WiFi mi je jasno, ali kad već koristiš 4G (kao i ja), zašto ne obavljati i pozive preko iste mreže? Ima li kakve koristi od toga da mob svaki put kad imaš poziv prebaciva na 3G i opet nazad na 4G kad poziv završi? Štednja baterije?

I kvaliteta poziva je bolja na volte - barem tako je bilo na SGS7 kad sam zadnji put koristio volte i tocno sam osjetio razliku naspram non-volte poziva.

Ne vidim neku prednost nekoristenja volte-a ako ti je dostupan.

GRdiamond9A 24.12.2022. 15:35

Citiraj:

Zašto ga ne koristi?

Zato jer mu je blokiran

Sn4k3 24.12.2022. 17:57

Citiraj:

Autor xlr (Post 3647160)
I kvaliteta poziva je bolja na volte - barem tako je bilo na SGS7 kad sam zadnji put koristio volte i tocno sam osjetio razliku naspram non-volte poziva.

Da, zato mi i nije jasno zašto ne koristiti ako nema nekih većih minusa...:fiju:
Al ok, svak ima pravo koristiti ono šot mu najbolje odgovara.

d0X 25.12.2022. 13:56

Citiraj:

Autor xlr (Post 3647160)

Veći bandwidth -> bolja kvaliteta poziva. Ni ja ne znam koja je prednost nekorištenja osim potencijalne minimalne uštede baterije i podataka.

jucca 25.12.2022. 14:27

Citiraj:

Morat ce, htio ne htio. U u planu je skoro gasenje (nepotrebnih) 2G te 3G bandova:)

Sent from my SM-S908B using Tapatalk

OuttaControl 25.12.2022. 14:32

A sta je da nam da realmeom koji jednostavno nems volte, ili ljudima koji koriste starije mobitele? Mislim da ce 2g ostat jos dugo aktivan

jucca 25.12.2022. 14:37

Nece;) vidio san plan gasenja. Nece bas sutra, ali bude kroz dogledno vrijeme
Ogromna potrosnja struje za par korisnika po pojednim sektorima/baznoj koji su na 2G/3G only. To su više manje stari POS uredjaji, raznorazni senzori, alarmi... Morat ce upgradeat opremu. A i bilo je i vrijeme:)

locks 25.12.2022. 18:35

SD 8 Gen2 gazi sve :D

Sn4k3 25.12.2022. 19:58

Citiraj:

Autor locks (Post 3647353)
SD 8 Gen2 gazi sve :D

Performanse su mu odlične, pogotovo GPU dio ali mene ne čude me toliko performanse koliko učinkovitost... U stress testu zadržava preko 90% performansi :nuts:
To ni Apple sa svojim A čipovima nije uspio napraviti. 8gen2 djeluje sve bolji i bolji, svejedno mislim da je kvaliteta implementacije hlađenja jako bitna da obuzda toplinsku disipaciju ove zvijeri :)

locks 25.12.2022. 21:23

IQOO 11 nema tako dobre rezultate u stres testu, jer nema ni tako dobro riješeno hlađenje. X90 Pro+ je njihov vrh ponude, pa je logično da su to odradili vrhunski. IQOO je ipak podbrend.
Najviše me impresionirao tijekom gaming sesije na Genshin Impactu. X90 Pro+ drži stabilnih 60fps bez pregrijavanja, što je fantastičan rezultat, ako znamo koliko ova igra gazi procesor i posebno GPU (TechTablets review)

Već time što konkurira Bionicu A16 je položio test. Strašan procesor, konačno Qualcomm :care:

Dacher 26.12.2022. 20:47

Citiraj:

Autor jucca (Post 3647307)
Nece;) vidio san plan gasenja. Nece bas sutra, ali bude kroz dogledno vrijeme
Ogromna potrosnja struje za par korisnika po pojednim sektorima/baznoj koji su na 2G/3G only. To su više manje stari POS uredjaji, raznorazni senzori, alarmi... Morat ce upgradeat opremu. A i bilo je i vrijeme:)

2G će ostat još dugo zbog M2M-a. Jos proizvodjaci nisu napravili upgrade a kad će onda korisnici.

Plan je ugasit 3G za koji dan (31.12) a sve izgledno je da nece bito ništa od toga.

Dottore 26.12.2022. 22:04

Citiraj:

Nije zbog štednje baterije. Cijelo vrijeme koristim automatski 4G na Bonbonu radi data,cellmapper, grupe i socijal. Nekad prebacim na svoj A1 pa downloadam toliko.

Za poslovni imam 5G Tmobile, ali uzalud trud voltea kad mreža u banani. Još pogotovo putujem na sastanak. Ponekad primjetim poboljšanje brzine učitavanja kad ugasim volte.

Citiraj:

Autor d0X (Post 3647155)
Komična svađa, ali na ovo se moram osvrnuti. Neće ti pomoći ako ga nemaš pojma koristiti :D

çok komik :D
Nisam li valjda potratio sa 19 godina staža testiranjem mobitela? Super, još tri mobitela nosim sa sobom.

Citiraj:

Autor xlr (Post 3647160)

Bila je bolja kvaliteta od SG7edge do S10+.Nakon 2-3god i danas više ne vidim razliku pa sam ugasio. Jednostavno nemam potrebe koristiti privatni i poslovni. Pozivi brže spajaju kad sam već u dometu full signalu.

@all
Sretan Božić svima.

xlr 26.12.2022. 22:40

Meni je volte ipak imao jednu manu - ako bi krivo nekoga nazvao, pisi kuci propalo. Njemu bi prakticki odmah zazvonio mob. Ovako bez volte-a nemam tih neugodnosti :D

Sn4k3 27.12.2022. 00:24

Citiraj:

Autor xlr (Post 3647639)
Meni je volte ipak imao jednu manu - ako bi krivo nekoga nazvao, pisi kuci propalo. Njemu bi prakticki odmah zazvonio mob. Ovako bez volte-a nemam tih neugodnosti :D

I meni se dogodilo par puta :D
Da, dosta je brža uspostava veze/poziva nego kod 3G...

Cuky 27.12.2022. 01:20

Citiraj:

Autor Sn4k3 (Post 3647653)
I meni se dogodilo par puta :D
Da, dosta je brža uspostava veze/poziva nego kod 3G...

I zbog tog ga najvise volim. Nema suludog cekanja do uspostave poziva.

KillerLoop2807 28.12.2022. 14:54

Pozdrav,

uzimam nešto novo, a prohtjevi su razni...

Osnovno je manji ekran, mislim da mi je 6.3" maksimala do kuda bih išao.

Ostalo je: što bolja kamera, što manje bloatwarea, poželjno je bežično punjenje i fingerprint senzor koji nije ispod ekrana.

Ono što sam gledao:

Google Pixel 6a (ili možda 7)
Samsung S22
Asus Zenfone 9
Motorola Edge 30 Neo
Xiaomi 12X

iPhone ne bih...

Ima kakvih dodatnih prijedloga / savjeta?

the_ghost 28.12.2022. 15:29

Volte afaik ne blokira google, nego provider, koliko ja znam, HT ima eksplicitnu listu podrzanih telefona. provider isto moze pushati limitacije nekih featurea kroz konfiguraciju koju povuce mobitel.

Dacher 28.12.2022. 15:50

Citiraj:

Autor KillerLoop2807 (Post 3647922)
Pozdrav,

Ostalo je: što bolja kamera, što manje bloatwarea, poželjno je bežično punjenje i fingerprint senzor koji nije ispod ekrana.

Ono što sam gledao:

Samsung S22
Asus Zenfone 9
Motorola Edge 30 Neo
Xiaomi 12X

iPhone ne bih...

Kako je motorola došla u sve to ...

Citiraj:

Autor the_ghost (Post 3647929)
Volte afaik ne blokira google, nego provider, koliko ja znam, HT ima eksplicitnu listu podrzanih telefona. provider isto moze pushati limitacije nekih featurea kroz konfiguraciju koju povuce mobitel.

Njet, proizvođač to aktivira ovisno tržištu prema kojem je telefon namjenjen.

Kako radi onda na realmeju i ostalim telefonima koje HT uopće nema u ponudi ...

CatKiller 28.12.2022. 15:57

Citiraj:

Autor KillerLoop2807 (Post 3647922)
Pozdrav,

Ono što sam gledao:

Samsung S22
Asus Zenfone 9
Motorola Edge 30 Neo
Xiaomi 12X

iPhone ne bih...

Pixel 7 ili Zenfone 9.

MKBHD je oba nahvalio i nagradio u svom godisnjem izboru najboljih telefona: https://youtu.be/5NjFuS_24v8

Pixel 7: veci, tezi, 90 hz, malo sporiji SoC, Screen FP, Qi, solidna baterija, top slike
ZF9: manji, laksi, 120 hz, flagship SoC, bocni FP, bez Qi, vrhunska baterija, skoro pa top slike

Pixel 7 sam kupio supruzi, a sebi ZF9. Za osvrt vidi u Asus Zenfone temu.

ZF9 mi ima SOT od 11,5 h, Standby 3,5 dana. Baterija je brutalna.

KillerLoop2807 28.12.2022. 16:11

Citiraj:

Autor Dacher (Post 3647934)
Kako je motorola došla u sve to ...

Kolega spomenuo, one kao imaju malo bloatwarea...

Citiraj:

Autor CatKiller (Post 3647935)
Pixel 7 ili Zenfone 9.

Da, vidio sam tvoj post i taj video.

Mislim da će biti između ta dva :goood:

Sva vremena su GMT +2. Sada je 17:27.