PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Svaštara (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=29)
-   -   Automobili (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=16972)

Inovator 13.09.2023. 12:23

Citiraj:

Autor CatKiller (Post 3696990)
Ne znam za druge, ali ja sam vec 2 Tesle prodao s plusom i idem ovaj tjedan po trecu novu. Skandinavci kupuju rabljene šakom i kapom.

Zašto toliko promjena? I koliki postotak cijene si dobio za rabljenog u odnosu na novi?

Citiraj:

Autor Hamm (Post 3697045)
Znači službeni auti koje svi gaze i voze ko debili. :) Super.

Da, a ispada da što se više gaze, duže traju ;)

BTW evo i Xiaomi kreće s EV.
Imam dojam da te EV razvijaju u par mjeseci, nekoć su se ICE razvijali godinama, pa faceliftovi, tako da su neki modeli trajali i desetak godina. Ovo je samo štancanje.

zkljaja 13.09.2023. 12:26

Citiraj:

Autor De5tr0yer (Post 3696932)
Ponajprije se radi o strahu da za x godina auto neće više smjeti u metropolitsku zonu.

Nakon toga dolazi i ekološka osvještenost potaknuta trenutnim trendovima. Opasno je imati mišljenje koje se protivi trendovima, to je od društva napravila ovisnost o news feedovima krojenima po interesima i svjetonazorima koji samo potiču spiralu zakopavanja u ograničeno mišljenje.

Zamjetno je i, u zadnje vrijeme prilično agresivno, međuljudsko osuđivanje, pogotovo u više educiranoj okolini - vrlo interesantna pojava.

Ljudi sve manje zanemaruju/preskaču preko različitih mišljenja ili ih uzimaju u obzir prilikom kreiranje vlastitih i sve više napadaju/osuđuju mišljenja koja se ne slažu s njihovim svjetonazorima. I sve je svejedno nekako upakirano u celofan zvan "tolerancija".

Zato i je promolila next generation ekoloških majmuna koji se lijepe za ceste - oni koji bi im se suprotstavili su u strahu da će biti osuđivani. Zalijepljene nitko ne osuđuje, a svatko tko ih porazbaca sa ceste je kažnjen manji broj tjedana nakon toga.

Zapravo je ova diskusija ovdje jedna od najotvorenijih koju sam doživio otkad je počeo dieselgate i par godina nakon probijanja EV-a na tržišta.

Ne slažemo se svi, ali osim jedne prijetnje da će netko nekom doći doma nismo imali agresivnih ekscesa ili nedajbože ograničavanja slobode.:D

Pa prvenstveno mislim da se radi o dvije boldane činjenice. Realno nikog nije bilo briga o tome što njihov Dieselgate TDI izbacuje iz auspuha, već to što su se vozili komforno za smiješne novce i nakon X godina firma bude prisiljena otkupiti auto nazad po nekoj super cijeni, pa su se svi rješavali istih..

Isto tako budimo realni, nikog nije briga koliko kupnjom EVa spašavaju okoliš, jer da ih je briga, ne bi ih kupovali obzirom na radnu snagu iz Afrike iskorištavanu za rudarenje litija i ostalih mineralate što je sve potrebno za njihovu preradu. Da ne pričamo o tome koliko je u trendu imati EV ili PHEV, a praćenje trendova je apsolutni must.

Da nema poticaja za kupnju strujića i prijetnji ULEZa, raznih plaketa za ulazak u grad, poreza na co2 i gorivo vjerujem da bi samo vrlo mali udio tech/gadget fanova kupovalo strujiće...

CatKiller 13.09.2023. 12:31

@Inovator

Zato sto sam na prvom zaradio 4k, na drugom 2k.
Vozim se bez deprecijacije, bez tekucih troskova.

Novi automobili su u Svedskoj/Danskoj/Norveskoj visoko oporezovani pa si radije kupe godisnjak iz Njemacke (gdje zivim, radim i vozim).

Kupim auto, uzmem poticaj, vozim do isteka nužnog roka posjedovanja, prodam za skandinaviju.
E sad, nije baš super-etično, ali uplatim dovoljno poreza godisnje da mi taj poticaj ispadne kao sitni povrat.

Disclamer: Funkcionira samo za Tesline aute jer su najtrazeniji gore.

Elder 13.09.2023. 12:32

Citiraj:

Autor zgmmax (Post 3696955)
Jesam ja budala ako bi htio uzet benzinca od 250 konja? :D

Prodajem ti ja svoj auto nije 250 vec 350

CatKiller 13.09.2023. 12:49

Citiraj:

Autor Elder (Post 3697049)

Sta se vozi? Ja bi rado neki hot-hatch za vikend auto :-) .

(sarkazam on)
Usprkos tome sto u rudarenju nafte stradavaju priroda, zdravlje, države i državnici.
Usprkos tome što se zahvaljujući nafti na vlasti održavaju neke od najgnjusnijih država svijeta.
Usprkos tome što su zbog prava na naftu vođeni brojni ratovi i destabilizirane regije.

nego @papčić, tell me more o djeci koja ručicama kopaju litij i kobalt na industrijskoj skali....
(sarkazam off)

Elder 13.09.2023. 12:54

Citiraj:

Autor CatKiller (Post 3697056)

(sarkazam on)
Usprkos tome sto u rudarenju nafte stradavaju priroda, zdravlje, države i državnici te što se zahvaljujući nafti na vlasti održavaju neke od najgnjusnijih država svijeta i vode ratovi.
(sarkazam off)

Ford Focus RS

1v@n 13.09.2023. 12:59

Citiraj:

Autor CatKiller (Post 3697048)
@Inovator

Novi automobili su u Svedskoj/Danskoj/Norveskoj visoko oporezovani pa si radije kupe godisnjak iz Njemacke (gdje zivim, radim i vozim).

Kupim auto, uzmem poticaj, vozim do isteka nužnog roka posjedovanja, prodam za skandinaviju.
E sad, nije baš super-etično, ali uplatim dovoljno poreza godisnje da mi taj poticaj ispadne kao sitni povrat.

Naravno da onda nema problema s Teslom. U godini dana koliko ga voziš bi stvarno bilo tragično da razvije ozbiljniji kvar.

No, kako da netko tvoje hvaljenje Tesle na sva zvona i kompletni Tesla PR na zadnjih 10 stranica shvati ozbiljno kad imaš samo kratkoročno (<50 000 km) iskustvo

Pupo 13.09.2023. 13:29

Citiraj:

Autor 1v@n (Post 3697058)
Naravno da onda nema problema s Teslom. U godini dana koliko ga voziš bi stvarno bilo tragično da razvije ozbiljniji kvar.

No, kako da netko tvoje hvaljenje Tesle na sva zvona i kompletni Tesla PR na zadnjih 10 stranica shvati ozbiljno kad imaš samo kratkoročno (<50 000 km) iskustvo

Isto što i Hammonja hvali škodu i 1.6 čađaru na sva usta a ima 50k km na njoj :D To bi isto bio kriminal da ne radi nešto kako treba :)

Tualatin 13.09.2023. 13:33

Citiraj:

Autor strgani (Post 3695201)
Mislite li da je pametno da sad na jesen se kupuju ljetne gume koje se budu koristile iduće ljeto?

Isto tako, da se ma proljeće kupe zimske koje bi se od iduće zime koristile?

Ciljam na to da se možda prodavači žele sa skladišta po nižim cijenama riješiti gume koje nisu prodane te sezone?

Ne, guma ti stajanjem propada. Bez obzira na to kaj te proizvođači uvjeravaju da može 5 godina stajat ako se dobro skladišti. Počne se pretvarat u plastiku. Nije na njoj DOT bezveze.

X-Plosiv 13.09.2023. 13:34

Ovaj 1.5 dcI imam u 2 dacije. Jednu sam prodao sa cca 90-100 tkm i dalje vozi normalno. Druga ima oko 180 tkm i dalje vozi izvrsno. Uzmite u obzir da su cca 120 tkm pod PUNIM teretom 24/7.

Najbolji manji dostavni koje sam imao, da ima veće opcije uzeo bih samo njih.

Hamm 13.09.2023. 13:35

Citiraj:

Autor Pupo (Post 3697068)
Isto što i Hammonja hvali škodu i 1.6 čađaru na sva usta a ima 50k km na njoj :D To bi isto bio kriminal da ne radi nešto kako treba :)

64k molim lijepo ili 65...pojma nemam tak nekaj :D :D Ne hvalim nego velim da je ok. :D :lol2: Za te pare... :D

Čuj to čađaru...bogte auto niti ne dimi. Sramota me. Ne mogu ni iritantne bicikliste počastiti sa malo noxa i čađe kad mi idu na k.

CatKiller 13.09.2023. 13:38

Citiraj:

Autor 1v@n (Post 3697058)

Ja i stare Tesle ko Leo i cure od 25+ god :D

strgani 13.09.2023. 13:52

Citiraj:

Autor Tualatin (Post 3697071)
Ne, guma ti stajanjem propada. Bez obzira na to kaj te proizvođači uvjeravaju da može 5 godina stajat ako se dobro skladišti. Počne se pretvarat u plastiku. Nije na njoj DOT bezveze.

Ok, ali računam da ja gume vozim 3-4 sezone, u tom periodu isto propadaju, pa ako su godinu dana (prije tih 3-4g mojeg korištenja) stajale, znači li mi to toliko puno?

Cuky 13.09.2023. 15:23

Citiraj:

Autor GreenLife (Post 3696962)
Ovisi kak koji.
Moj 1.6tdi u Golfu 7 Variant (2017.g) je prešao 252000km bez problema. Samo redovne zamjene ulja i veliki servis na 180k km.

Eto, možda je iznimka, a ne pravilo :)

U kojem intervalu si radio izmjene ulja?

I jel to sa ad blue motor ili bez?

zkljaja 13.09.2023. 15:23

Citiraj:

Autor CatKiller (Post 3697056)

(sarkazam on)
Usprkos tome sto u rudarenju nafte stradavaju priroda, zdravlje, države i državnici.
Usprkos tome što se zahvaljujući nafti na vlasti održavaju neke od najgnjusnijih država svijeta.
Usprkos tome što su zbog prava na naftu vođeni brojni ratovi i destabilizirane regije.

nego @papčić, tell me more o djeci koja ručicama kopaju litij i kobalt na industrijskoj skali....
(sarkazam off)

Proving my point, odabir drugog izvora energije za pokretanje vozila je gotovo isključivo radi pračenja trendova i/ili prijetnji vlasti o otežavanju vlasništva i korištenja automobila na fosilna goriva.

Prazna priča o brizi o ekologiji je samo izvoz CO2 i ostalih onečišćenja u manje razvijene zemlje bogate rudom. Koliko je to bolje rješenje od dosadašnjeg? Neznatno, ako i toliko, u oba slučaja netko/nešto "fasuje", samo je jedno demonizirano, a drugo predstavljeno kao spašavanje svijeta

De5tr0yer 13.09.2023. 15:28

Citiraj:

A kaj, onak malo-etično jest? :D
Kao, ak super ekološki orijentirani skandinavci podržavaju ovakve kerefeke, tko si ti da im se protiviš?

To je klasični i sveprisutni maskirani egoizam. Nitko ništa ne radi za druge, već isključivo za sebe u prvom redu. Osobno sam isto takav, da me ne bi shvatio kao kritičara :D

tomek@vz 13.09.2023. 15:28

Citiraj:

@Inovator

A jebiga lako je tako hvalit nov auto :banned:Iskoristavanje sustava kao prava "rvatina" :chears:
P.S.- Pred 6 godina prodao tastu svoju staru Corollu E11 1.4 benzinca (1998 god) za 1000 Eura (nes ti Familly discount). Prosli tjedan ju on prodao za 1100 dalje. Jos uvijek u voznom stanju :lol2: Bas me zanima u kakvom stanju ce Tesla biti nakon 15-ak godina i cca 250.000 prijedenih km :fiju: Ima li kakvih izvjestaja u tom pogledu od vlasnika?

zgmmax 13.09.2023. 15:31

Citiraj:

Autor X-Plosiv (Post 3697024)
Zašto? Pa to mi je minimum uvjet kada gledam osobni auto. :lol2:

Pa kad ekipa kaže kaj će mi takav auto :)
Sada imam 112KS pa mi je dovoljno, ovo je samo bonus, a i možda će u budućnosti vrijediti više :D

Citiraj:

Autor Elder (Post 3697049)

Ma, ja sam izbirljiv...
A i zapeo sam za jednu omraženu marku vozila :kafa:

Hamm 13.09.2023. 15:36

Citiraj:

Autor Cuky (Post 3697131)

Ulje se djora svakih 10-15k km. Nikako na 30k kako servisna mreža tvrdi. :) Nikakav LL3. Hvala ko da jesam.

CatKiller 13.09.2023. 15:52

Citiraj:

Autor De5tr0yer (Post 3697136)
...

Sve za Gretu. Ubacim u frunk jedan 6-pack pravog piva da se pocaste :D .

Ispocetka sam mislio da je to bas bezveze. Onda sam prihvatio da ako igra skroz krivo postavljena, ne treba igrače krivit.

Na svakoj kupovini sam platio na auto vise poreza nego sto je bio poticaj tj. drzava i njena kasa profitira na meni. Tako si bar perem savjest... jbga.

Austrija to ima bolje regulirano s 24 mj minimalnog trajanja vlasništva.

Kako je u HR?

Citiraj:

Autor tomek@vz (Post 3697137)
...Bas me zanima u kakvom stanju ce Tesla biti nakon 15-ak godina i cca 250.000 prijedenih km :fiju: Ima li kakvih izvjestaja u tom pogledu od vlasnika?

Ima npr. nakon 5 god i 250.000 km, ali mozes sam potraziti ako te bas zanima.

Elder 13.09.2023. 15:54

Citiraj:

Autor zgmmax (Post 3697139)

Ma, ja sam izbirljiv...
A i zapeo sam za jednu omraženu marku vozila :kafa:

Ja ti sam velim 😁 mozes doc i na probnu voznju i pivu 😁

Mar 13.09.2023. 16:23

Citiraj:

Autor CatKiller (Post 3697011)
Malo ga zaje... jer u te dvije izjave Mar je pokazao neinformiranost o baterijama, o trzistu rabljenih i o ostatnoj vrijednosti EVa.

Koje baterije? LFP? :roller:

Da, manje će se degradirati, ali stvarno misliš da će se malo degradirati nakon 7-10+ godina i to u uvjetima vožnje koji nisu niti malo blagonakloni na baterije? Uz to što imaju manju gustoću pa s tim i i manji domet u usporedbi sa li-ion.

Da, možda nećeš izgubiti 50-70% kapaciteta nego "samo" 30-50% u tom periodu i u toliko punjenja (DC brzi punjači su sigurno jako dobri za baterije) :fiju:

Ali ono što zaboravljaš je što će za 7-10g biti lakših, jeftinijih auta s duplo većim dometom od sadašnjih i nitko neće htjeti kupiti ta vozila onda jer neće imati smisla, pogotovo jer ako te baterije izgube 30-50% kapaciteta kad budeš kupovao polovno vozilo i računajući još 5-10g eksploatacije taj auto će biti neupotrebljiv.

coconut 13.09.2023. 17:41

U HR ako uzmeš auto uz poticaje, moraš mu biti vlasnik min. 2g. Nakon toga možeš s njime što god želiš.

EDIT: ovako se u SF bore protiv robotaxija
https://twitter.com/SafeStreetRebel/...95665278337024

Visage 13.09.2023. 18:27

Netko u ZG Holdingu (Vukovarska) ima jako dobar ukus. Vec neko vrijeme vidjam ispred Holding parkiralista LC 500h, jos ga i malo pokriva po suncu.

Citiraj:

Autor The Exiled (Post 3697012)
Izađe novi iPhone 15 Pro i odjednom prošlogodišnji iPhone 14 Pro više nije dobar, izađe nova/ovježena Tesla model 3 i odjednom prijašnji model više nije dobar i tak dalje unedogled. Novi iPhone u ruci, novi iPhone na kotačima na cesti i to je to, svi sretni i zadovoljni.

Kako je receno, racunalo na kotacima. A kad je jos i statusno sveden 'na najnovije je najbolje' to znaci da se mora obnavljati kao i svi statusni predmeti prestiza. Sto znaci da ce za koju godinu, stariji lux EV biti indikacija, da netko ima manji platezni razred, ne moze na najnovije, te nije pravi igrac.

Reklame su odvijek bile lijepo upakirane lazi, ali u prijasnjim dekadama, prstale su od ideja, kreativnosti. Kompozitori su dobivali milijune za 30 sekundi, najboljeg osmisljenog jingla, reziseri za najbolju predodjbu poruke, za lovljenje psiholoske esencije vizualne imagincije, za nesto sto se morali prepricavati, o cemu se deset godina jos pricalo.

Na tragu "status" prepoznatljivosti danasnjih siromasnih koncepata promoviranja, gledam bas najnoviju Samsung kampanju za preklapajuce musavce, te najbolje sto su smislili : Zar Ne Zelis i Ti Imati ovaj telefon?

Prvo sam pomislio, dal je autor ideje adolescent, ili nezrela osoba. A onda se sjetih stanja trendovske povodljivosti.

Poruka potvrdjuje ne samo kronicno zaglupljivanje populacije konzumenata kojima se obraca, vec ih jos svodi i na banalnost poruke. Dakle stupanj povodljivosti za trendovima, toliko je masovan, da je dovoljno igrati na kartu uklapanja u kalup, ne kosta puna, ne trazi ikakvo osmisljavanje do par mladaca koji tancaju i drze musavce.

..

CatKiller 13.09.2023. 19:21

Citiraj:

Autor Mar (Post 3697158)
....

Mar, iscrpljujes moju volju za ispravljanjem neutemeljenih bedastoća....

https://www.batterytechonline.com/ch...a-battery-life

Da, auti i baterije ce biti sve bolji, sigurniji, jeftiniji, veceg kapaciteta...i cekajuci buduci savrseni auto, neces nikada kupiti onaj koji je dovoljno dobar danas.

Ciiene rabljenih ICE ce sigurno dozivjeti renesansu u takvome svijetu i bit ce ih lako prodati uz trljanje ruku.

1v@n 13.09.2023. 19:35

Da se malo opustite od rasprave o baterijama i malim kućanskim aparatima...izvukao sam slike s parkinga...mogu garantirati da nema nijedan EV na slici :D
Klik na fotku vodi na galeriju

Goodwood Revival 2023

medo 13.09.2023. 20:38

Automobili

Citiraj:

Autor Hamm (Post 3697045)
Znači službeni auti koje svi gaze i voze ko debili. :) Super.

Evo imam 1.6 i nemam tih problema. S 1.5 dci imam mislim problema s ubrizgavanjem ali to ću tek saznati.

1.5 dci ima ispod 150k km
1.6 tdi ima cca 65k km

U bivšoj firmi sam se isto navozao laguna, cliača i megana....žali bože. Pogotovo laguna horor od autombila. KAda ti se usred autoputa ugasi sva elektronika i ostaneš bez svega do gašenja i paljenja, a ostatak puta ti treperi kontrolna ploča....

Megani sa 1.6 su bili nice i cliači dok su bili novi tj. dok ih krkani nisu razje...

Laguna II pretpostavljam :D

1.5 dCi varijanta K9K 636 koja se prodavala tamo negdje oko 2013. je imala problem s ubrizgavanjem po hladnom vremenu zbog naravno ekologije koja je utjecala na tu verziju motora. Bio je ECU update za to. Većini je pomoglo nekima nije.

Oba motora koja imaš žele friško propisano ulje i filter svakih 10.000km i šansa da dugo voze je velika. Puno problema kasnije bude zbog predugih intervala izmjene ulja pogotovo na dCi gdje odu leteći pod obavezno.

Inače imali smo četiri Punta u firmi. Tri su pazili i mazili, četvrti se vozilo kako se htjelo i često full gas na autoputu.

Taj četvrti Punto je najmanje trošio, najbolje išao, najlakše došao do krajnje brzine i za razliku od drugih nije potrošio kapi ulja između zamjena.

Hamm 13.09.2023. 23:51

Citiraj:

Autor medo (Post 3697201)
Laguna II pretpostavljam :D

1.5 dCi varijanta K9K 636 koja se prodavala tamo negdje oko 2013. je imala problem s ubrizgavanjem po hladnom vremenu zbog naravno ekologije koja je utjecala na tu verziju motora. Bio je ECU update za to. Većini je pomoglo nekima nije.

Oba motora koja imaš žele friško propisano ulje i filter svakih 10.000km i šansa da dugo voze je velika. Puno problema kasnije bude zbog predugih intervala izmjene ulja pogotovo na dCi gdje odu leteći pod obavezno.

Inače imali smo četiri Punta u firmi. Tri su pazili i mazili, četvrti se vozilo kako se htjelo i često full gas na autoputu.

Taj četvrti Punto je najmanje trošio, najbolje išao, najlakše došao do krajnje brzine i za razliku od drugih nije potrošio kapi ulja između zamjena.

Da, laguna 2.

Ovaj dci kojeg imam je iz 2006. :D Ulje se djora svakie godine i pošto je doslovce samo auto za po Samoboru ne napravi ni 8k km godišnje. Dvije godine je bio kod starog gdje je napravio valjda 3k u totalu.

Leteći..eh da...kad se razlete razlete i onda sve skupa ide na cios. Toliko o pouzdanosti dci... :D

A vjerujem da ni EGR nije baš u bajnom stanju. :D Kako god dok se kotrlja, kotrlja se...

GreenLife 14.09.2023. 01:49

Citiraj:

Autor Cuky (Post 3697131)

Mijenjao sam između 10k i 15k km, i srećom bio je bez AdBlue.

Nisam ga pazio i mazio u smislu vožnje, svaki vikend išao iz DE za HR. Kad se god moglo - gas do kraja. Bar 1x mjesečno Max natovaren na toj ruti. Nadosipao sam možda manje od litre ulja između zamjena .

Hamm 14.09.2023. 06:25

Jer je problem jednom u 11k km natočiti adblue ili te strah problema s istim?

Sva vremena su GMT +2. Sada je 04:40.