![]() |
Prefarm se jos nije taknuo (provjerljivo na blockchainu) i nece ga dirati dok ne dovrse coin custody da mogu imati time locked wallet u chialispu. https://github.com/Chia-Network/chia...chain/projects
Onda ce ga prebaciti u cold wallet i pokrenuti IPO. Krivo si shvatio ovih 90 dana, znaci 80% stoji u cold walletu. Odluce dio funda izvaditi iz cold walleta, tu tranasakciju mora potpisati vecina boarda i tek nakon 90 dana ce se sprovesti. I tako svaki put kad se radi nova transakcija za neku svrhu. Dakle nije one time thing. Posudba, staking nije "standard" na koji ti mislis, DEFI u eth koji se hakira svaki drugi tjedan u visemilijunskim iznosima. Ovo je posudba, staking od jedne firme na burzi prema drugim firmama, na ozbiljniji nacin. Ne klikanje borrow/lend u metamasku :) (doci ce i DEFI kad tad u chialisp pa ce bit i toga, ali nema to veze s chia networkom i prefarmom...) Tolko o mene o chiji i prefarmu, prestao sam citati temu zadnji put kad si puno previse piskarao s dezinformacijama i FUD-om, imas cudne izvore i onda to dalje siris. NHF, nisu te iz chie natjerali da kupis diskove ili natjeravali cijenu u nebo na tx launchu. Chia AMA su super i informativne i bolje se drzati toga jer do sada nista krivo nisu radili ili lagali. |
Citiraj:
Nema nikakvi hard feelings, vec sam ja navikao na malo napadniju komunikaciju, vjerojatno jer moje pisanje tako djeluje, a ono je mozda i namjerno takvo... Jer eto da nisam ja piskarao to sto sam piskarao ti bi i dalje samo citao ovaj topic i nebi sherao ove informacije koje u tvojih posljednjih nekoliko postova sadrze vise toga vaznog o CHIi nego cijeli topic u kompletu... Eto ja naucio puno sad o CHIi, o planovima i sto bi nas moglo cekati u buducnosti. P.S. slobodno kad nesto socnog cujes na AMA napises ovdje |
Baš sam mislio i ja napisati, molim vas da informacije koje dobijete, a da još nisu napisane ili dobro razumljene ovdje, ponovite i napišete, puno možete pomoći laicima koji su riskirali neke novce (neki možda manje, neki više). Ja sam prvotno krenuo u chiu jer je bila nova, nije se čulo za nju, a odlično je zvučao plan farmanja s puno manje korištenja energije no li dosadašnje kriptovalute.
Da se razumijemo, svi smo u tom zbog zarade, samo su neki profi u tome, neki samo ovak sastrane, među kojima sam i ja. To ne znači da ne želim saznat informacije i ovakvih par kapi infa svakih par dana dobro dođu :) |
https://surveyhero.com/c/cxd9mwxh
Ispunite anketu, doslovno dva pitanja. Space Pool i Seagate imaju dogovor da snize cijenu diskova, za sada to ide u USA, a ako bude neki broj zainteresiranih moglo bi biti i u hr. |
Ispunio samo nisam znao da li radje interni ili externi, stavio externi...
|
A ja znam brojat do dva (ima tri pitanja). Hvala!
|
|
Eh, neznam cemu taj iz CHIA tima trosi vrijeme na to. Pa zar nije plotanje s RAMom najbrze i najbolje. Plus vjerojatno i jetinije odnosno isplativije (ovisi koliko ce se plotat).
|
Ha čuj, netko želi ovo netko ono. Sve ima svoje pozitivne i negativne strane. Ovako brutalan SSD poput P5800X možeš i zadržati i imati koristi od njega godinama poslije plotanja, da ne kažem 905P koji je sada u pola cijene (u USA, ali preliti će se to i ovdje nama bliže). Server sa 512GB RAM-a samo za plotanje nije svima privlačna opcija.
|
Neznam ja sam probo googlat i ne mogu nac nikakvu cijenu za taj SSD. I gdje toga ima za kupit kod nas. Nesto tako nedostupno oni rade review, valjda jer ga je dobio od Intela da ga isproba., tako pise u descriptionu.
Mislim zanimljiv je test i sve to da se usporedi malo, ali IMO nepotrebno i nebitno kada vecina prosjecnih plotera plota na obicne SSD, neki pak sa RAMOM, a ovima sto koriste te servere sa tim strasnim SSDeima sigurno ne treba review... |
Eto, dočekali smo da prođe 20 dana bez postova
|
Ali vaznije od toga je da smo docekali i CHIu prvi put ispod 100$ i nitko nije navalio da kupi deep.
Pratim recimo i Algorand. i u ovom crashu Algorad je pao sa 2 na 1.30 sto je strasno, CHIA pala sa 150 na 100. Ali Algorand se vratio na 1.80, a Chia se nekako naljepila na 100. Ovo 100 je sad vec stvarno nisko. Recimo, imam 300TB, u malim diskovima, da ne govorim sad koliko ih imam, ali imam ih vise od 50, i imam dva compa koji to runaju, takodjer vole popiti struju, AM3 ploca s FXom. Meni struja onak napamet ispadne cca 500kn mjesecno, a dobijem kakvih 1200 od Chie. Zvuci neisplativo, ali ipak to je 100$ plus, polako se investicija vraca, ali jel moze CHIA nize? Mislim, pa nisko je da nize nemoze, tak da vjerujem da od sad dalje bi trebali gledati prema gore? |
100TiB je trenutno zarada $81 mjesečno minus struja, što je koma, 4 godine ROI
|
Gle dobro je dok ima ROI. Ja se bojim da ce doci vrijeme kad bude islo u minus. Sve sto je profit je OK.
|
Sad kad čitam vaše postove,gasim i ono malo kaj sam nazubljao za tu chiu ...
|
Samo gasi, što više ugasite, veći dobitak mi je :D
|
Citiraj:
Nes ti ekipe sto se misli obogatiti u par mjeseci. :) Klasika. |
Eh, sad si ti poceo vaditi negativno, napisao sam dosta toga pozitivnog. Reko dok je ROI je dobro, a ROI bi trebao biti uvijek. Ne vjerujem da ce past na 50$.
Gasiti se ne isplati osim ako mozes nekom prodat za neke dfobre pare, a to se ne moze. Polako neka kaplje 4g ROI je OK. Pa stan kad kupis ima isto veliki ROI ako ga iznajmljujes. |
Greetings again from the darkness. Kao sto kaze jedan od movie reviewera, haha
Da opet ne cekamo 20 dana do postova evo mene opet. Na Redditu su ljudi poceli flipati HDDove, a vidim da je i strgani to ovdje spomenuo ako se ne varam. Ali nekako mi to nema smisla. Nikako ne volim biti niti v rti niti mimo kak se kaze v medjimurju pa si mislim ili jesi ili nisi. ili si beliver ili nisi. E sad ako jesi beliver onda ovo prebacivanje diskova mi nema smisla, to je bas ono niti v rit niti mimo. Da se prezivi kada/ako Chia krene u xxxx$ sfere, da se ima za struju... Mislim da ako si beliver da je daleko bolja opcija, ako si tanak za placanje struje ne da mjenjas manje HDDove za vece nego da jednostavno prodas tog malog HDDa i kupis direkt CHIu. Struja ce se smanjiti, a kako je coin sad stvarno nisko IMO i Warren Buffet bi ga kupio kako krvari, a on navodno kupuje kad ima krvi. Ako si Beliver i imas mjesta na rigovima, pa zasto bi prodavao ove male diskove, kupim ove velike i dodam ih k vec postojecima. Sto je 10W ili koliko vec zderu struje naspram onome u sto vjerujes, piece of cake. A ako nisi beliver, neznam onda flipanje diskova manje za vece nikako nema smisla jer ce i ti veci trebat biti flipnuti... Najgora je opcija nit v rit niti mimo, IMO. P.S. Bacio oko na njusku i vidim da su vcijene prilicno visoke za diskove, nije mi jasno ako stvarno idu po tim cijenama nije ni lose prodat pa kupit direkt CHIu. Recimo 1 8TB HDD dobijes 2 CHIe za njega, a te 2 CHIe skopas za mjesec dana s 300TB. Neznam, nekak mi je tocudna racunica, ako netko bolje kuzi nek me ispravi... |
Ovo zadnje što si spomenuo za računicu, računica je ta da iste diskove možeš duže vrijeme koristiti za farmanje, znači više puta možeš zaraditi s njima ako si farmer.
Kad nemam više mogućnosti za dodavanjem više diskova, radije zamjenim manje za veće, to je bila moja logika kod ponude više manjih za veće. |
Evo prvi plot nakon dugo vremena, malo se zezam sa serverom kojeg nikako staviti do kraja u funkciju...plotanje na klasične HDD-e u RAID-u
"Total plot creation time was 2079.84 sec (34.664 min)" |
Koji i koliko cpu-ova i RAM?
|
Citiraj:
|
Planiram probati i shortstrokati diskove da vidim dobije li se što na brzini, sve u ime znanosti :lol2:
|
S trenutnom cijenom više nam se isplati prodati farme u dijelove i nakupovati chie u nadi da bude otišla gore cijena. :/
Kako, zašto je sve stalo, ne bi chia trebala pratiti cijenu bitcoina, a vidim da se o razvoju i daljnjim planovima ne piše i sve se manje chia spominje u vijestima/portalima. |
Potreban je neki killer app u chia lispu, nešto zbog čeka će svi pohititi kupovati XCH, a mjenjačnice se natjecati ko će prije listati XCH umjesto da traže milijune da ih listaju...nešto kao cryptokitties za ETH ili Elita za BBC.
Jer, čemu inače smart contracts platforma, a bez smart contracta na njoj...tu su svi popušili, slično kao ETH klonovi poput ETC, UBQ ili EXP |
Da.. nacekat cemo se do ekosustava, chialisp je gadan. Cak i ovi light walleti (arbor, nucle) izgledaju jos amaterski. Di smo jos od nekih browser walleta i kliktanja po web3 appovima. Al mislim da bi bez problema dijelili grantove da bilo tko hoce ista napraviti.
Vidi se po mojodiceu da su ljudi samo cekali da ista mogu s mojoima :D U 1. mjesecu bi partner od project asteroids trebao objaviti o cem se radi, iako bit ce i dalje neka dosada s carbon marketima. Vjerojatno cemo od chia networka dobivati samo takve velike/enterprise projekte. Od zanimljivijih stvari dodat ce buy/sell xch direktno na sajt pa ce barem ameri moc lakse kupit (ne odaju na koji nacin, mozda neki partner i stablecoin?) i uvest offere na blockchainu, znaci p2p exchange bez middlemana. EDIT: I onda pogledam neki random coin tipa Bitcoin Gold. Sve sto pogledam stvarno se apsolutno nista ne dogadja na njemu, volume manji i od chie a vrijedi 3x vise po mcapu. Nema mi to previse logike da je chia bas toliko undervalued osim da si whaleovi hoardaju po ovim cijenama bez marketinga ili stvarno svi misle da je smece osim 300k+ farmera :D |
Evo recimo ETH, logično bi bilo da ih svi koji kreiraju token zaobilaze u širokom luku zbog visokih fee-ova, ALI...ako radiš token za ETH, tehnički preduvjeti za listanje na bilo kojoj mjenjačnici su tu...druga strana spektra, EXP ili UBQ, imaju više tisuća puta manje fee-ove, doslovce zanemarive, ALI, u startu možeš očekivati biti izlistan na Bittrexu, sve druge mjenjačnice moraju najprije instalirati/listati EXP ili UBQ, da bi tek onda mogli staviti token
I onda imamo situaciju kokoš/jaje |
Na kojem vi poolu farmate? da li imate nft il og plotove? ja sam jos uvijek na og i do sada sam farmao na hpoolu i vidim na kalkulatoru da core pool i foxy daju 25% više ali u stvarnosti daju 25% manje dnevno.. na core poolu sam tjedan dana i zarada je puno manja nego hpool.. ne znam kako kalkulator moze toliko promasiti..
|
Ja sam na hpoolu i čak mrvicu više dnevno bude, nego mi hpool calculator računa.
|
Ja na Flexpool
|
Jeste vidjeli neki feature navodno dolazi koji nahajpano reklamiraju. E sad sto bi to dolazilo, samo da nije da nas trolaju pa da ispadne neki docs o necemu, hahaha
Uglavnom evo malo haypa i za CHIu, jesu mozda zaposlili nekog tog social media manipulatora? Ako je gdje procurilo sto to tocno izlazi javite. |
Dajte ljudi, nema vas od 2021. A CHIA je stabilnija od stablecoinova.
ONLY CHIA https://i2.paste.pics/48aaec34df21f7...4e5193c9a9.png |
Chia jedina pada konstantno otkad je izašlo trgovanje :D Ne bi je baš nazvao stabilnijom. Ali farmam i dalje. :D
|
Šta se desilo pa je opet potop?
|
Došao medo napokon
Sent from my Pixel 4a (5G) using Tapatalk |
Jučer gledam disk kojem je pala cijena (14TB za ~2000kn) i taman si ga mislim uzet, par sati kasnije ga idem uzet, ošo na 2700kn... Jel to toliko ovisi stvarno o tom kolko je chia popularna (zato su na početku skočile cijene diskova), ili je i dalje to do "nestašice" chipovlja.
|
Je li instalirao neko 1.3 i probao kako radi?
|
Di uopće vidis 1.3? vidim samo 1.2.11
trenutni radi savršeno :D EDIT: aha, beta verzija i smanjuje DB file size. Budem pricekao testove drugih. |
Citiraj:
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 04:08. |