PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Gaming (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=38)
-   -   Video igre koje su obiljezile nase djetinstvo (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=28175)

Trekkie4 15.01.2023. 22:45

Inspiriran temom i iskustvom sa Carma2, izvadio sam CD sa modificiranom igrom iz 2007 (kad sam zadnji put na ovome radio) i igram preko GlideWrappera na Win7 :)
https://i.postimg.cc/wj53fM8r/Untitled.jpg https://i.postimg.cc/fbr3XFhW/vw.jpg

Alien_200581 16.01.2023. 00:05

Trekkie koristi wrapper umjesto time correct hardvera O.O
The world is ending, we are all gonna die :D

Trekkie4 16.01.2023. 00:51

Citiraj:

Autor Alien_200581 (Post 3652737)
Trekkie koristi wrapper umjesto time correct hardvera O.O
The world is ending, we are all gonna die :D

Hehe, tako nekako :lol2:

Pa lijepo sam vam rekao svima u temi, gotov sam sa retro hardverom ... Živjela virtualizacija, emulacija i wrapperi! :goood:

Miki9 17.01.2023. 23:59

Citiraj:

Autor Trekkie4 (Post 3652570)
Tenkove nisam probao, ali je konzola zabavna stvar... Drago mi je da sam je nabavio jer vidim da ih više nema (lokalno), a i cijene su naravno otišle gore kao i sve drugo :fiju:
-
Nisam baš siguran za ovo da "je nisam mogao nabaviti" jer sam gotovo sve igre (koje sam želio) i nabavio. Ilegalno, naravno ... tko je uostalom u ono vrijeme kupovao originalni software u Algoritmu, pogotovo po onim suludim cijenama?! :)

Ali da, evo nekoliko primjera... Tomb Raider 3 recimo.

-
A kao dodatni "bonus" mogu staviti Carmageddon 2. E sad, ovo je malo
kompliciranije za objasniti jer C2 obožavam. -.

Tenkovi iliti Battle City su jedna imo od top NES igara, a usudio bi se reći, kao multiplayer igra za dva igrača (na jednom ekranu, bez split screena i bez mreže) možda jedna od najboljih ikada u povijesti, s obzirom na jednostavnost i igrivost. Ja sam to čak rokao sa susjedom na emulatoru na jednoj tipkovnici.

Tomb Raider 3 isto mi nije sjeo, prvi TR koji sam ikad igrao, posudio mi ga je razredni kolega jer nisam brijao nikad na taj serijal da bi ga i kupovao. Malo ga probao, pretežak mi je nekako bio, a očekivao sam više akcije i pucanja a manje pentranja i traženja itema i gdje uopće u fcking džungli trebaš ići.

Carmageddon 1 sam igrao i na PCu i na PSXu, o dvojci sam čitao u recenziji i mislio sigurno super igra, no nikad probao. Pred koju godinu odlučio na youtubeu malo pogledat gameplay, nažalost, nema šanse da bi to sad igrao, bezveze mi je djelovalo.

Od klasičnih, kultnih igara, dosta sam čitao o Silent Hillu 2, prvi sam odigrao, pa sam mislio drugi će mi bit odličan, čak kontemplirao ga original kupit, jer me čitanje sprženih nešto zezalo, više drive ne valja.
Nažalost, kad sam ga odigrao, nije mi nekako bio bolji od prvog dijela! Definitivno nije sad odnos kvalitete ko Resident evil 1 i 2, ja sam valjda tako nešto očekivao.

SPLiFF 18.01.2023. 06:25

Citiraj:

Autor Miki9 (Post 3652559)
@Spliff
Koje godine si taj snes klon imao, za prije 20,25 godina kad su klonovi rulali mi se to nevjerojatno čini da bi toliko nutra tvornički nakrcali (osim ak 500 nije varijacija 10-20 igara) i to još i snes igre, koje su veće.

To su bile kasne 90-e i imaš pravo, naravno da su pisali 500 igrica ali je zapravo bilo puno manje, samo razne varijacije. Jbg, isparilo mi je to iz glave.
Tipa bilo je 50 super maria, s tim da je jedan vanilla a ostali počinju od nekog drugog levela ili imaš više života i sl.

Skoro sam zaboravio - ovo mi je prvi dodir sa konzolama i video igrama općenito, htio sam PC ali je božić bata pod borom ostavio RAMBO atari clone :D Valjda nije znao što je kompjuter
Godina cca 1996.?
Svaki tjedan novi set joysticka

https://i.ibb.co/C293rf5/8fe8a35744c...bf-300x225.jpg https://i.ibb.co/8PkD88Z/s-l400.jpg

Mommistake 18.01.2023. 09:26

Jel to onaj koji se mogao na auto sajmu mogao kupiti (tipa Hrelić)? :D

emilblomsky 18.01.2023. 10:25

He, he. To sam i ja imao. Posudio mi bratić. Nisam ga igrao dva sata.

Trekkie4 18.01.2023. 13:27

Citiraj:

Autor Miki9 (Post 3653263)
Tomb Raider 3 isto mi nije sjeo, prvi TR koji sam ikad igrao, posudio mi ga je razredni kolega jer nisam brijao nikad na taj serijal da bi ga i kupovao. Malo ga probao, pretežak mi je nekako bio, a očekivao sam više akcije i pucanja a manje pentranja i traženja itema i gdje uopće u fcking džungli trebaš ići.

Indiana Jones & The Infernal Machine kojeg sam gore spomenuo je bio isti koncept, putovanja po svijetu i traženja 4 dijela "paklenog" stroja, ali se igra u potpunosti drugačije "osjećala" nego Tomb Raider. Kontrole su tražile manju preciznost i nisi nikad imao situaciju da moraš kombinirati tipke istovremeno već si išao jednu po jednu. Da je Tomb Raider imao ovakav mehanizam, moje iskustvo bi bilo u potpunosti drugačije...

Citiraj:

Autor Miki9 (Post 3653263)
Carmageddon 1 sam igrao i na PCu i na PSXu, o dvojci sam čitao u recenziji i mislio sigurno super igra, no nikad probao. Pred koju godinu odlučio na youtubeu malo pogledat gameplay, nažalost, nema šanse da bi to sad igrao, bezveze mi je djelovalo.

Carmageddon 2 je bio daleko ... i to mislim DALEKO ispred svog vremena. Kad si malo bolje razmislim i dan-danas je - ima bolju fiziku nego GTA 5, a to puno govori! A najbolje od svega što su to uspjeli "zapakirati" u engine koji radi čak i na običnom Pentiumu prve generacije.

Grafika je naravno loša zbog limitacije onog vremena, ali i dan-danas se rade modifikacije koje konvertiraju aute iz drugih (raznih) igara u C2, a primjetio sam i da C2 engine nudi neke karakteristike koje čak ni originalna igra nije imala. Recimo, mogućnost štete na kotačima (čak i njihovo otpadanje), ili zaokretanje volana kod skretanja lijevo ili desno.

kiki86 18.01.2023. 13:53

ja sam carmagedon 1 masu igrao, a o 2 sam isto čitao samo u nečemu, mislim hackeru, i ful ga želio igrat al nije radio na mom kompu.
U isto vrijeme sam igrao i dungeon keepera koji mi je bio top :D

Trekkie4 18.01.2023. 14:15

Citiraj:

Autor kiki86 (Post 3653382)
ja sam carmagedon 1 masu igrao, a o 2 sam isto čitao samo u nečemu, mislim hackeru, i ful ga želio igrat al nije radio na mom kompu.
U isto vrijeme sam igrao i dungeon keepera koji mi je bio top :D

Ja sam onda valjda imao sreće... Kad su starci kupili novi komp i kad sam prešao sa 486ice na PII 350 (sa 3dfx Voodoo2) Carma2 Demo mi je bila prva igra koju sam snimio na Win98. Bio je na Hack CDu broj 10, iz listopada 1998. godine. Imam ga i dan-danas, pa ovo 100% znam.

Naime, u ono vrijeme nisam imao drugih igara, sve što je zaostalo od prije bilo je na disketama i za DOS/Win 3.11 ... odnosno 486 kojeg smo prethodno imali. Tako da sam u toj prelaznoj fazi imao samo "Demo" igre iz Hackera, a kad sam napokon krenuo kupovati full verzije (od "lokalnog pirata", naravno) par mjeseci kasnije, prva igra je bila Carmageddon II :goood:

DoxyTheCroat 18.01.2023. 14:52

Ajme meni da, Demo CD-i iz starih časopisa, glavni izvor igara balkana nakon lokalnog pirata.

okarm 18.01.2023. 16:18

na tom hakeru 10/1998 je bio i rainbow six.
tada me zaludio taj serijal rainbow six/ghost recon pucacina.
jedan metak i gotov si, koje je to osvjezenje realnosti bilo u moru tadasnjih pucacina.

Trekkie4 18.01.2023. 16:44

Citiraj:

Autor okarm (Post 3653436)
na tom hakeru 10/1998 je bio i rainbow six.
tada me zaludio taj serijal rainbow six/ghost recon pucacina.
jedan metak i gotov si, koje je to osvjezenje realnosti bilo u moru tadasnjih pucacina.

Yup!
https://i.postimg.cc/DZ2SbfFx/HACKER10.png

Slučajno ... ili ne, igre koje i dan-danas igram na retro kompu su (između ostalog) Boogaloopers, Carmageddon 2 & NFS3 Hot Pursuit. Povremeno i CMR Rally ali ovo zadnje ne toliko često :)

Nbdy32 18.01.2023. 16:56

Kad pogledam ovaj CD i popis igara gore, je da su DEMO verzije, ali ...

Danas ni jedan Blu-ray nije dovoljan za jednu igru ...

Miki9 18.01.2023. 19:01

Citiraj:

Autor Mommistake (Post 3653305)
Jel to onaj koji se mogao na auto sajmu mogao kupiti (tipa Hrelić)? :D

Hrelić tj. Jakuševac ti nije auto sajam, tj. i je, ali su striktno odijeljeni, nemaju veze jedno s drugim, dio gdje su auti i gdje je razna roba.

90ih na hreliću nažalost bio nisam pa neznam, no ovakve konzole su se prodavale tad po jačim placevima, npr., sad nepostojećem kod okretišta Ravnice ili "Borongaj", primarno NES klonovi.
Znali su se i cdi sprženi lifrat po placevina, no s cijenama nešto višim nego iz dobrog starog plavog oglasnika.

Miki9 18.01.2023. 19:08

Citiraj:

Autor DoxyTheCroat (Post 3653405)
Ajme meni da, Demo CD-i iz starih časopisa, glavni izvor igara balkana nakon lokalnog pirata.

Kaj je najgore, zbog pirata smo mi tad individualno imali višestruko veću mogućnost igranja i količine kupljenih cda, nego ovi iz bogatih zapadnih zemalja.

Cijene su ovdje bile apsolutno nenormalne, a u Hackeru na zadnjim stranicama znaju bit kuponi za razne firme, neki su bili ponižavajuće smiješni,
ala Algoritam, popust s kuponom 4%. Pa sram bi me bilo s takvim popustom uopće doć u dućan.
Možda netko zna je li bio problem u nabavnoj cijena il čemu, sam da se ne javi ko jedan mudrijaš s drugog threada koji je ustvrdio da je sada marža na laptopima, loool 5% :stoopid:

Trekkie4 18.01.2023. 19:44

Citiraj:

Autor Miki9 (Post 3653480)
Kaj je najgore, zbog pirata smo mi tad individualno imali višestruko veću mogućnost igranja i količine kupljenih cda, nego ovi iz bogatih zapadnih zemalja.

Cijene su ovdje bile apsolutno nenormalne, a u Hackeru na zadnjim stranicama znaju bit kuponi za razne firme, neki su bili ponižavajuće smiješni,
ala Algoritam, popust s kuponom 4%. Pa sram bi me bilo s takvim popustom uopće doć u dućan.
Možda netko zna je li bio problem u nabavnoj cijena il čemu, sam da se ne javi ko jedan mudrijaš s drugog threada koji je ustvrdio da je sada marža na laptopima, loool 5% :stoopid:

Postoji jedna obiteljska priča sa članom obitelji kojeg ne budem "imenovao" ali ono što /mogu/ reći je to da više nismo u kontaktu, i to zbog nekih drugih razloga koji nemaju veze sa Algoritmom.

Naime, godina je bila 1998 ... nedugo nakon što sam dobio Hack CD broj 10 i želio sam Need For Speed III: Hot Pursuit. Igra je bila (i ostala!) zakon, sa super realističnom grafikom, a demo verzija me samo još više natjerala da je i nabavim pošto-poto.

I tako dođe nama u posjete član obitelji i pita mene što želim za božić? Ja bez razmišljanja odgovorim "NFS3". I tako prođe neko vrijeme, blagdani dođu i prođu ... a Need For Speed-a i dalje nema. Kad evo njega u posjete, nekoliko mjeseci kasnije ... i čekam svoj NFS, ali ništa! Ovaj se pretvara da me nije ništa pitao, čak ni da nešto "smulja" kako nije imao vremena ili love (za što mogu definitivno garantirati da je imao).

Poražen, odem sam u Algoritam sa nešto malo kuna u novčaniku i pitam prodavačicu na blagajni "imate li NFS3"? Ova naravno odgovori da imaju, na što je pitam koliko to čudo košta ... očekivajući da možda govorimo o nekih 100-ak kuna a ona mi veli negdje oko 450kuna (pamćenje me više ne služi, moguće da je bilo i više). Naravno, sve je odjednom bilo kristalno jasno, original je završio natrag na polici trgovine a ja sam se obratio ondašnjem prijatelju i zamolio ga da mi njegov stari (koji je imao CD-RW) napravi kopiju (što i je), i to je igra koju imam i dan-danas u ladici :)

SPLiFF 18.01.2023. 20:33

NFS3 je igra na koju sam sigurno potrošio najviše sati, nakon CS 1.6
Kupljena kao i sve ostale igre preko oglasnika u novinama od pirata.
Toliko smo ju igrali da nam je dosadila ali nismo odustajali, izmislili smo vlastiti "mod" - igra skrivača
Split screen, naravno, jedan nađe mjesto i sakrije se (iza nekog grmlja i sl.), pa ga drugi traži :D

Da, staze su bile prekrasne... a El Nino :)

Trekkie4 18.01.2023. 20:59

Citiraj:

Autor SPLiFF (Post 3653500)
NFS3 je igra na koju sam sigurno potrošio najviše sati, nakon CS 1.6
Kupljena kao i sve ostale igre preko oglasnika u novinama od pirata.
Toliko smo ju igrali da nam je dosadila ali nismo odustajali, izmislili smo vlastiti "mod" - igra skrivača
Split screen, naravno, jedan nađe mjesto i sakrije se (iza nekog grmlja i sl.), pa ga drugi traži :D

Da, staze su bile prekrasne... a El Nino :)

Fora! :) Meni osobno je bio veći gušt Hot Pursuit mode, juriti u srebrnoj Italdesign Scigheri Hometown-om i izbjegavati policijske radare krug za krugom. Ah, dobra stara vremena :goood:

I onda kad sam pomislio da ne može bolje od toga, otkrio sam modifikacije za NFS3, pogotovo one 4 službene od samog EA koje su (između ostalog) bile stavljene na HackCDove ... evo fotka Lister Storm-a na gore-spomenutoj stazi:
https://thumbs3.imagebam.com/38566/14fe14385658844.jpg https://thumbs3.imagebam.com/38566/c4c600385659031.jpg https://thumbs3.imagebam.com/38566/79b81d385658927.jpg

Trekkie4 30.01.2023. 17:20

Nostalgija ide dalje...

Ovaj put sam krenuo sa Harry Potter serijom, i završio najprije Kamen Mudraca

...zatim Odaju Tajni:

...a trenutno "haram" Azkabanom :)

Inače nisam sve do prije par godina igrao (i odigrao) "Odaju Tajni", nekako sam je onda preskočio i išao direktno sa Kamena na Azkaban, tako da mi je iskustvo sa Azkabanom daleko sentimentalnije i toplije "oko srca" nego drugi nastavak. Iako sad kad gledam u natrag vidim očite tragove druge igre u Azkabanu i njezin utjecaj na evoluciju mehanike i čarolija koje Harry može koristiti.

Vezano uz mehaniku i čarolije, prva igra (Kamen Mudraca) mi je bio i ostao razočarenje. Igra kao da uopće nije pratila knjigu ili film, a i IGN koji je onda recenzirao igru početkom 2000-ih je rekao da u igru nije uloženo truda i da se čini kao da su svi novci potrošeni isključivo i samo na licensiranje odnosno autorska prava.

I sa ovime se potpuno slažem, igra je nered. Počevši od činjenice da grah kojeg igrač skuplja tijekom cijele igre zaparavo nema nikakvu vrijednost ili svrhu (osim tu i tamo zamijeniti za sličicu) pa do toga da je freeroaming dvorcem nemoguć, i da se po Hogwarts-u može hodati samo tijekom priče odnosno aktualnog zadatka. Nakon toga game over - a sama igra počinje i završava bez ikakve animacije (cutscenea), nego imamo pričanje priče kroz slike kao iz slikovnice.

Ako ovome pridodamo činjenicu da su modeli katastrofalno napravljeni (i da su animacije, pokreti u potponosti neprirodni), dijalog previše dramatiziran i da sve u svemu "priča ne drži vodu" dobijemo ovo što imamo. Da, znam ... sad mi netko bude napisao kako je ovo 2001. godina i kako onda nije moglo bolje, ali ovo nije istina ... zar ne? Deus Ex koji je TAKOĐER rađen u istom engine-u (Unreal Engine prve generacije) je bio puno kompleksniji i bolji po gotovo svemu, a ako ovo nije dovoljno dobar argument onda treba napomenuti da je nastavak Pottera (Odaja Tajni) isto tako rađena na istoj platformi, a čak su reciklirali i dosta materijala iz prve igre. Međutim, "Odaja Tajni" djeluje puno bolje, složenije i zanimljivije. Sa boljim modelima, boljom "glumom" i pričom, ali i novim karakteristikama poput freeroaming-a po dvorcu i gomilom sadržaja (kao i sustavom "trgovanja" ... što sad daje smisao grahu i za razliku od prvog nastavka motivira igrača da ga sakupi što više)

Dok je "Azkaban" remek djelo ako se mene osobno pita. Jasno se vide utjecaji prve i druge igre, uzeli su ono najbolje i najzanimljivije iz obje igre i integrirali ih u potpuno novu, svježu atmosferu. Ovaj put koristeći Unreal Engine druge generacije, što je "otvorilo put" i čarobnim efektima poput dinamičnog osvjetljenja i ostalih efekata koje prethodne igre nisu imale. Također su usavršili cijeli mehanizam trgovanja i kupovanja sličica, povećali freeroaming do samih granica i omogućili da se igra sa sva tri lika paralelno (Ron, Hermiona & Harry), umjesto da sva pozornost i fokus pada isključivo na Harry-a, što baš i ne "drži vodu" jer Potter nije jedini glavni lik u knjizi i na filmu.

Moram priznati, nakon "Azkabana" gubim trag sa HP igrama. Kupio sam "Plameni Pehar" i sjećam se da sam ga entuzijastično probao, samo da bih se razočarao. Koliko me pamćenje služi igra je zadržala stare principe iz vremena 1., 2., i 3. igre ali su se okrenuli samome filmu i knjigama, te je zbog toga sve postalo nekako mračno i tamno. Stoga, takav filmski pristup nikako ne ide pod ruku sa veselim "skakutanjem" uokolo i sakupljanjem graha baš kao i u prethodnim igrama, pa sam odustao još na samome početku. Red Feniksa sam vidio, mislim da sam ga čak i probao ali ga također nisam odigrao i tu sam definitivno odustao. Znam da je bilo još naslova, i znam da su pratili priču sve do samog kraja ali koliko sam čuo nisu baš nešto na cijeni i smatraju se potpunim promašajem.

DoxyTheCroat 30.01.2023. 17:52

Kaj nije taj "grah" ustvari "Bertie Bott's Every Flavour Beans", bonbon.

Trekkie4 30.01.2023. 17:58

Citiraj:

Autor DoxyTheCroat (Post 3656153)
Kaj nije taj "grah" ustvari "Bertie Bott's Every Flavour Beans", bonbon.

Ne bih ga znao, nisam probao :)

Ali šalu na stranu, vjerojatno ... možda? Okusi variraju od bljuvotine i okusa ušnog voska pa sve do meda. Bili su dosta dobro opisani u knjizi (i prikazani na filmu) ali su iz nekog razloga dobili svojih "5 minuta slave" pojavom HP igrica.

Trekkie4 16.06.2023. 21:02

I eto nas 5 mjeseci kasnije, nitko niš ne piše... Šteta! :(

Ovaj put želio bih komentirati jednu evergreen DOS igru, poznatu mnogima... Nije tajna da sam veliki fan Indiana Jones-a, imam sve filmove (što na VHSu, što na DVDu), a imam i soundtrack prvog i trećeg filma na gramofonskoj ploči, i volim raspaliti "Raider's March" toliko glasno da cijela zgrada uživa sa mnom :D
https://i.postimg.cc/0NMHyFXG/P-20200729-164027.jpg https://i.postimg.cc/jdt948CK/P-20200807-164409.jpg

Ali nisam ovo krenuo pisati zbog glazbe i legendardnog John Williams-a, već zbog jednako kultne igre. Veliki sam fan igre Indiana Jones & The Infernal Machine, koja mi je također isto tako obilježila djetinjstvo, i točno se sjećam dana kad sam prvi put zaigrao demo verziju (12. mjesec 1999. godine, došao je u Hackeru broj 25, božićno izdanje). Genijalna igra koja me svaki put iznova fascinira, a zadnji put sam je prešao prije manje od mjesec dana!

Ali ne, nisam ovdje došao pisati ni o Infernal Machinu, koliko god nostalgična bila. Rekao sam gore DOS igra, zar ne? Infernal Machine je izašao 1999. godine - dakle ovo je već bilo debelo u domeni Win98 i Millennium Edition. Ovdje sam komentirati neponovljivu Indiana Jones & The Fate of Atlantis, PRVU point & click avanturu koju sam igrao u životu davne 1993 ili 94. godine ... da bih odmah zapeo unutar svega par minuta :D Ali što reći, bio sam mlad i blesav, a sve je bilo na engleskom jeziku kojeg nisam razumio.

Dakle ovako, mnogima možda nije poznato ali ova igra je uistinu bila čista umjetnost i daleko ispred svog vremena. Igru je nemoguće predvidjeti unaprijed, ili za nju napisati "upute", walk-through obzirom da je dobrih 60% sadržaja nasumično kod svakog novog pokretanja nove igre. A ako tome pridodamo činjenicu da igra "bilježi" navike igrača i daje mu savjete kroz lik Sophie, da ima dva različita službena završetka (uz bezbroj onih neslužbenih, gdje Jones pogiba ili ostane negdje zatočen) ili da nudi ne jedan, ne dva već TRI različita puta, smjera igranja (svaki sa unikatnom pričom i zagonetkama) koje igrač može odabrati dolazimo do činjenice da je Fate of Atlantis napredniji od igrica koje izlaze dan-danas, i koje su (bar grafički) stotinu puta naprednije od ove.

A kao da sve napisano nije dovoljno, treba spomenuti da je ova igra izašla u čak tri različite verzije. Najprije ona DEMO verzija, koja je naravno sama po sebi jasna (i dolazila je na floppy disketama) do prve pune verzije koja je izašla mislim 1991. godine. Koristila je SCUMM engine i imala je tekst bez govora, cijela igra je imala nekih 2 ili 3MB što je fascinantno za današnje pojmove. U stvari, tu istu verziju imam na svojem Android mobitelu i povremeno je igram kroz SCUMM VM emulator, radi odlično!

A kako je hardver jako brzo evoluirao, i kako je sve više osobnih računala imalo i dobivalo tzv. "multimedijski paket", odnosno zvučne kartice, zvučnike i CD-ROM pogon, 1992. godine izlazi i druga verzija Fate of Atlantis. Ovaj put na CDu jer igra sad ima oko 560MB i ima (pogađate?) zvuk, odnosno glumce koji posuđuju glas likovima. Moguće da griješim, ali MISLIM da je ovo bila prva igra Lucas Arts-a koja je imala glas, i promijenila je point & click avanture u koncept kakvog danas znamo i pamtimo.

geronimo_2 16.06.2023. 21:07

Indiana Jones & The Fate of Atlantis mi je bila jedna od prvih i najdrazih igara. to se igralo jako dugo vremena i uzivalo se neizmjerno. to su bila zlatna vremena gaming-a. kolko se sjecam imao sam verziju od par mb, nisam nis znao da je izaslo nesto sa glasovima kasnije.
bila mi je draga i ona druga, nisam siguran koja je, al nju sam dosta kasnije odigrao? sjecam se livela unutar cepelina sa svabama.

i kad se sjetim hacker-a, jao kako se cekalo svaki mjesec. imao sam valjda sve brojeve.
a prije njega, valjda samo jedan br isao, mislim da se zvao master?

Trekkie4 16.06.2023. 21:20

Citiraj:

Autor geronimo_2 (Post 3681715)
Indiana Jones & The Fate of Atlantis mi je bila jedna od prvih i najdrazih igara. to se igralo jako dugo vremena i uzivalo se neizmjerno. to su bila zlatna vremena gaming-a. kolko se sjecam imao sam verziju od par mb, nisam nis znao da je izaslo nesto sa glasovima kasnije.
bila mi je draga i ona druga, nisam siguran koja je, al nju sam dosta kasnije odigrao? sjecam se livela unutar cepelina sa svabama.

Uff, ovo sa cepelinom mi nije poznato ... možda nešto što sam preskočio? Definitivno nije ni Infernal Machine, tamo su problem bili rusi, a i nije bilo cepelina :D

Ali da, Fate of Atlantis je legenda. Nažalost mnogima uopće nije poznato KOLIKO je igra bila tehnički napredna, i koliko je sadržaja bilo upakirano unutar tih par MB koliko je imala.

U stvari, primjetio sam da većina ljudi kad igra uvijek odaberu "Team" put igre, jer budimo iskreni, ima najviše smisla. Međutim, uz gore-navedeni timski put sa Sophiom postoje još "Wits" & "Fists.

Wits put je solo ruta, ali sa puno dodanog & kompliciranog sadržaja. Ima i "akcijska scena" sa automobilskom potjerom u Monte Carlu, uz naravno puno mozganja što i kako dalje.

A "Fists" je akcijska ruta, za one koji vole tučnjavu i brzu akciju. Također solo ruta, iako se negdje na pola puta uključuje i Sophia, pa bih se usudio reći da je nešto poput Wits & Team rute zajedno. Ali sa puno tučnjave, gotovo da se na svakom uglu nađe neki "švabo" kojeg moraš srediti, u protivnom on sredi tebe i game over :D

Edit
Vjerojatno sam trebao odmah napomenuti... Igra počinje bez "puta", i ima unificiranu priču sve do pronalaska Izgubljenog Dijaloga. Ali onda igrač dobije mogućnost odabira da izabere što i kako dalje, pa od Monte Carla igra kreće u jednom od tri gore-navedena smjera. Sve od ovog trenutka je prilagođeno odabiru igrača, sve do dolaska u Atlantis. Tu se sva tri puta "spajaju", i nema nikakve razlike u priči ili sadržaju. Neovisno o izboru igrača, Sophia bude bila ulovljena i bude se nalazila u zatvoru, što je direktno vezano uz "pravi" završetak igre. Igrač može odlučiti i spasiti je (u kojem slučaju se budu zajedno spasili na kraju), ILI je može ostaviti u zatvoru, gdje bude opsjednuta Nur-Ab-Salom i smrtno strada u neuspjeloj transformaciji u više biće.

geronimo_2 16.06.2023. 21:46

nasao na jubitu ha ha.
indiana jones and the last crusade je to gdje je cepelin.

https://www.youtube.com/watch?v=uaHSNdIXYp0

Trekkie4 16.06.2023. 22:23

Citiraj:

Autor geronimo_2 (Post 3681725)
nasao na jubitu ha ha.
indiana jones and the last crusade je to gdje je cepelin.

https://www.youtube.com/watch?v=uaHSNdIXYp0

Ah da, ovog sam preskočio. Nisam ga nikad igrao onda u ono vrijeme, a danas mi je blesavo. Vidi se koliko je igra stara, već samo u odnosu na Fate of Atlantis koji je imao uređeno sučelje i jednostavnije komande.

Recimo, "Walk to...". U Last Crusade morao si stisnuti komandu da hodaš do određene lokacije, dok je u Fate of Atlantis bio automatiziran proces, trebalo je samo kliknuti mišem.

Disco 17.06.2023. 07:32

Kad se već spominje Indiana, ima i odlična igra sa SNES-a, Indiana Jones' Greatest Adventure.
Mislim da ju je radio Factor 5 i kao i njihove Star Wars igre i ova je prokleto teška.

Trekkie4 17.06.2023. 15:48

Citiraj:

Autor Disco (Post 3681755)
Kad se već spominje Indiana, ima i odlična igra sa SNES-a, Indiana Jones' Greatest Adventure.
Mislim da ju je radio Factor 5 i kao i njihove Star Wars igre i ova je prokleto teška.

Nisam imao SNES, tako da nisam bio upoznat sa ovime. Hvala na info :chears:

Baš gledam gameplay, i dosta podsjeća na "Dangerous Dave"... :D

Nbdy32 20.06.2023. 11:14

Ja složio svoje 2 amige ... 3 je u dolasku ...

A500 i A1200 obje vrte fate of atlantis ... ali u nedostatku vremena, stao sam gdje onog trotera plašim u hotelskoj sobi na seansi :-) ....

Jednostavno sam zaglibio u modulima i proširenjima za C64 i A500 ...

Usput ako netko treba proširenje za A500 sa gary adapterom, nek mi se javi na PM, pa dogovorimo, cijena nebude ko sa amiga storea, ali opet da pokrijem svoje troškove ...

Znači proširenje od 2MB, koje sa 8732 Agnusom daje 1MB chipa i 1.5MB slow rama ...

Radi i sa ACA 500+, gdje daje 1MB chipa i 1 MB slow rama, pošto aca ima svoj ram i nemože više adresirati ...

RTC clock je na pločici, pa dodaje i sat ...

Imam i romova (DUAL) pa ako i to nekoga zanima ...

Naravno količina je limitirana .. .:-)

Trekkie4 21.06.2023. 12:51

Citiraj:

Autor Nbdy32 (Post 3682215)
A500 i A1200 obje vrte fate of atlantis ... ali u nedostatku vremena, stao sam gdje onog trotera plašim u hotelskoj sobi na seansi :-) ....

Aaaa da, još jedan odličan primjer Atlantisa... Godinama sam igrao igru na ovaj način, misleći da je to jedini način za dobiti prvi ključ, Sunčani Disk.

Ali ne, išao sam se malo igrati sa opcijama i našao zanimljive opcije koje dozvoljavaju da urazumiš Trottera i da ti on sam pokloni ključ. Moraš pažljivo čitati dijalog, ono što govori - zašto je išao šetati taj dan (kao i sve drugo, i ovo je nasumično), a onda ti još bude rekao da se nečega boji (nasumično), ali i da mu nešto treba (i ovo je nasumično). Pa kad dođeš gore u hotelsku sobu i kad Sophia preuzme za seansu, on je bude tražio da "pročita njegove misli" i odgovori na pitanja, kako bi potvrdila svoju vjerodostojnost.

Zadnje pitanje je najteže, bude je pitao koliko prstiju drži iza leđa. Odgovor varira od jedan do 5, sa time da je ovo potpuno nasumično, i moraš pogoditi odgovor. Istina da je ovo jako komplicirano ali zabavno, pogotovo za nekog tko je igru riješio X puta. :respekt:

Inače, vezano uz Fate of Atlantis... Uploadirao sam službeni manual na MEGA link:
LINK

conan 20.09.2023. 21:50

Naletio na neke nostalgične stvari pa da pitam ovdje...
Jel ima tko igru Hugo za PC ili čak za Android mob?
Tražio sam po netu al dobivam sumnjive linkove i install pakete a na playstoreu nema.
Mislim na one Hugo igre koje su bile na HRT-u 90-tih godina...

From tapatalk with love

Cuky 20.09.2023. 21:58

Javi se na pm.

Inace, vrtim na androidu sa epsxe ps1 emulatorom, radi odlicno + mozes koristit joystick od plejke preko bt. Ja koristim od ps4.

Disco 21.09.2023. 07:26

Ima jedna odlična slavenska stranica na kojoj ne samo da ima sve vezano uz DOS igre (ima i nešto ranih Win igara), nego stalno popunjavaju sa svim verzijama, patchevima, manualima....baš vrhunska stranica. I sve je kako treba bez virusa, malwarea i sličnih govnarija.

Nbdy32 21.09.2023. 09:16

A stranica je .... ????

:)

geronimo_2 21.09.2023. 09:52

disco salji na pm, ako nesmije ovdje. treba mi to za malu kad jos malo poraste da vidi sta su bile igre, a ne ovaj eye-cany danas :D

Sva vremena su GMT +2. Sada je 13:34.