![]() |
U svakom slucaju ide procjena. Prije je jos moglo i proci prije nego se ekipa zaigrala s jdoo-ovima.
Svako treba obratiti paznju i na to koliko te izade osiguranje. PBZ je tu ocajan u odnosu na HPB, ZABU ili PBZSS. |
Citiraj:
Nego, kako uplatit pare za kaparu s najmanjom provizijom? Razmišljao sam sve ubacit na svoj račun pa onda prebaciti na njihov u Zabu, al si gruntam da će me odmah porezna pitat odakle pare. |
Ovisi o banci. Naknada kod PBZ-a za prijenos na žiro račun u drugoj banci je fiksno 2,25 kn, neovisno prenosiš li 1 kn ili 200.000 kn. Ne uzimaju postotak kod plaćanja preko internetskog bankarstva.
Platio kaparu za stan s tekućeg, nitko me ništa nije pitao, iako je većina novaca bila na štednji u banci, tako da je porijeklo novca više-manje očito. |
Ne bi te porezna trebala gnjaviti oko toga ako nisi baksuz. Ako si baksuz kao ja onda te banka prijaviti poreznoj jer si eto 2 oročenja uplatio s tekućeg, a poslije 2/3 godine povukao na žiro.
|
Povukao si na svoj žiro? Žiro je pod strogim nadzorom, tako da nisi baksuz već je normalno da te pitaju zašto i kako.
|
Dakle, zamrzili su mi račun i kao obavijestili poreznu jer oni nisu znali odakle ti novci na računu. A pri sklapanju je lijepo pisalo po isteku isplata na račun broj XYZ....
Ekipa iz porezne je mislila da se netko šali s njima. |
Citiraj:
koje su to fore |
Citiraj:
Da mi nebi morali nešto platiti ako uzmu stan :D |
Bas tako Pupo. Meni je procjena bila ista koliki je bio kredit, a mi smo nekretninu dobili daleko ispod tržišne vrijednosti. A imali smo i nešto usteđevine tako da smo dizali daleko manje od vrijednosti. Vidio sam procjenu koju je dobio prijasnji vlasnik, bila je 30tis. € veca od nase, al on je dizao puno veci kredit.
Sto se tice kapare, mozes ju regulirati kupoprodajnim ugovorom. Isto tako mozes ju izvuci nazad iz sume kredita kao keš ... U slucaju ako si kaparisao svojom lovom |
Meni je procjena bila ista kao i cijena stana (manja za 300ak EUR mislim). Novija zgrada, ZG.
U Erste je stambeni kredit u EUR jer mi je EKS bio povoljniji u odnosu na kunski kredit, 7 god fix kamata oko 2,4% ili 2,7%. Prije toga bio u ZABA-i koji su mi dali najnepovoljniju ponudu pa sam otišao od njih. |
Citiraj:
|
Citiraj:
I nije bila mala cifra, nekih 7000 EUR. |
Citiraj:
|
Erste je meni bio prije 4 godine najpovoljniji po svemu za stambeni. Redovna kamata je bila s nekim popustom, bez troškova procjene i bilježnika.
Isto 90% iznosa, nisu me nagovarali na dodatne kredite, iako je bilo super opcija dodatnog nenamjenskog po kamati stambenog-i to do kreditne sposobnosti. Jedini minus je bila obavezna polica životnog kod njih, koja ti ulazi u prosjek za izračun kred. sposobnosti Za ovih 10% manje su rekli, da imaju kao mišljenje, da ako kupuješ nekretninu, da imaš nešto sa strane. Iako i to lako riješiti anexom ugovora s prodavačem, ak kupuješ od privat osobe. Nebitno. Uglavnom, nemam primjedbi, brzo sve riješeno bilo, i se svojim tijekom. Komunikacija s bankarom je odlična. |
Zanima me što točno spada pod mjesečna primanja kako bi se u banci uzeo stambeni kredit.
Da li se gleda samo neto plaća, ili se gleda i naknada za prijevoz, hranu, regres, godišnji bonus od firme, božičnica... |
U sberbanku su sve gledali ali ako imaš neki dodatak odnosno bonus na plaću, moraš ga bar 6mj dobivati.
|
Citiraj:
koliko sam skuzio ovisi od banke do banke. U pbzu su mi sve priznali pod primanja kad sam se raspitivao pred cca god dana. |
Citiraj:
Citiraj:
Promjenilo se dosta, pogotovo unazad mjesec dana. U pravilu se gleda samo neto plaća, bez dodataka. S tim da recimo u PBZ-u ako imate odobren minus (nemorate ga ni koristiti), imate na temelju toga i fiktivnu cifru koja vam dodatno umanjuje kreditnu sposobnost. |
Ne znam gdje je bila priča o ukidanju 7,5 kn za uplate iz inozemstva, sad su mi skinuli za uplatu s Revoluta. Pogledam naknade i vidim da se prekogranični priljevi na račun u valuti različitoj od EUR i svi međunarodni priljevi na račun i dalje naplaćuju 7,5 kn.
|
Ja sam to provjerio s PBZ-om kad su ukinuli za euro i dobio potvrdu da se prekogranični priljevi svim valutama osim EUR naplaćuju, bez obzira što se radi o nacionalnoj valuti. Klasika, ako nije izričito zabranjeno, dozvoljeno je.
|
I meni sa wirexa skineju 7.5 kn za prebacivanje love na erste ...
|
Ekipa, ima li ko nedavnih iskustava sa adaptacijskim kreditima? Planiram adaptaciju (rekonstrukciju) kuće, ali matična banka (rba) daje kredit samo do 40% procijenjene vrijednosti nekretnine. Nije još išla procjena, ali s obzirom na planove, to mi se čini debelo premalo. Nije problem u plaćanju i vraćanju kredita, nego u ukupnom iznosu kojega daju. Ako znate jel druge banke nude što bolje, bio bih zahvalan.
|
Da li netko ima iskustva s Wüstenrot ? Da li je tko dizao kredit kod njih?
|
Samo info, od listopada Erste ukida naknade za mobilno i internet bankarstvo, ali diže naknade za vođenje računa (svih vrsta) na 12kn. Tko ima samo tekući biti će mu jeftinije, a drugi koji imaju devizne, žiro i ostale ovisi o broju računa.
|
Jel tko probao dignuti keš na šalteru u PBZ-u? Navodno su uveli naknadu za to.
?! |
Brzinskim pregledom pdf-a s naknadama nisam nasao tu naknadu, ali se pricalo u medijima:
https://www.tportal.hr/biznis/clanak...-cega-20200717 |
Citiraj:
|
Dobro pitanje, i mene zanima. Nisam odavno dizao a uskoro bi mozda dignuo 30ak k kn. U sedmi mjesec sam dobio mail sa promjenama uvjeta poslovanja, ovo stoji unutra (iz nekog razloga mi sjebe formatiranje kad kopiram pa evo ss):
https://i.imgur.com/hTrX5cC.png @Pupo kako bi ti diga par desetaka tisuca kuna sa svog racuna? Dnevni limit na bankomatu je tipa 5k kn. Nije dosta sta placas mjesecno za baratanje svojim parama nego da placas jos naknadu za podizanje svojih para? |
Evo zva san pbz sluzbu da mi pojasne ovo pa ispada ovako, sta zapravo ima smisla i onda pozdravljam odluku:
- ako dizes iznos koji je moguce dignit na bankomatu (do 5k kn) onda je naknada 3kn, upravo da forsiraju koristenje bankomata - ako dizes iznos veci od dnevnog limita na bankomatu (5k kn - 100k kn) onda nema naknade - ako dizes iznos veci od 100k kn onda je naknada 200 kn |
Citiraj:
|
Mislim da bi bilo vrime da se gužve u bankama smanje i neka naprave bankomate sa većim ekranom za ćorave penziće
Poslano sa mog SM-N770F koristeći Tapatalk |
ne radi se problemu s vidom, nego o problemu s mozgom. stariji su naviknuti da im bankovna kartica koristi samo za predavanje na šalteru i ni za što drugo.
znam mlađe ljude koji ne žele koristiti ENC ili kartično plaćanje cestarine na Demerju npr. jer "nemaju kontrolu nad troškovima", odnosno boje se da će im uređaj pojesti karticu, enough said. radije čekaju u koloni svaki put i plaćaju kešom, nego da se voze ko gospoda. isti ti toče gorivo za 200kn, nikad od čepa i nikad ne plaćaju karticom jer "onda nemaju kontrolu nad vlastitim trošenjem". takvima nikakva naknada koju banke uvedu neće predstavljati problem jer radije će platiti tih 3kn na šalteru, nego da ostanu bez svega ako naruče kozmodisk preko interneta :D |
Citiraj:
|
Trgovac iz Velike Britanije mi mora refundirati određen iznos na moj bankovni račun.
Što im sve trebam poslati od podataka? Ako se ne varam, kod inozemnih uplata trebam im dati ime vlasnika računa, IBAN i SWIFT, jel još nešto? U e-mailu mi spominju nekakav "sort code", ali malo sam guglao i taj broj imaju samo u Velikoj Britaniji. |
Mora li baš na bankovni, nemaš PayPal ili da ga na brzinu otvoriš?
|
Imam PayPal, rekao sam da mi uplate na njega ili bankovni račun, vjerovatno im je problem na PayPal uplaćivat pa me traže bankovne podatke.
Prvo su mi htjeli refundirat u čeku (funte), lol, to sam glatko odbio, pogotovo kad sam malo vidio po netu da banke više ne žele ni unovčavat čekove iz inozemstva. |
Citiraj:
Pa hebate, 25000kn za banku problem.... |
Citiraj:
|
Ok, to ću im poslati od podataka pa nek uplate, thnx.
|
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
a baš kod PBZja djelaznica uredno izađe van i pita ljude koji stoje u redu jel treba neko podić keš da mu pomogne za bankomat (prvenstveno misli na dosadne penziće)da ne stvaraju gužvu unutra...svi penzići u glas da bi onu unutra na šalter jer eto ne znaju sa bankomatom :wtf2: i onda mi koji ionako imamo posla prek glave moramo čekat da oni dignu 200 + kn na šalteru...:stoopid: |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 10:41. |