![]() |
Uzeo prije par dana tu od kolege sa foruma i5 2500 i imam problem sa frekvencijom procesora ( valjda je problem - do sada sam stalno na amd-u bio pa možda je i neka jednostavna stvar ). Od početka u igrama imam popriličan stuttering i reko idem vidit što se događa sa procesorom za vrijeme igranja. Instalirao HWiNf064 i stavio da prikazuje frekevencije jezgri. Svaki puta kada bi igra krenila jako štekati frekvencija bi pala sa 3300Mhz ( nikada ne ode na 3400Mhz ) na 1600Mhz na svim jezgrama. Nekada se zna dogoditi da samo na jednoj ili dvije padne ali većinom na svim. Nakon igranja pokrenio sam Prime95 i tu ista priča. Jezgre su opterećene 100% ali frekvencija sa 3400Mhz ( tu ode na 3400Mhz ) prvo padne na 3300Mhz i onda par sekundi nakon toga na 1600Mhz. Matična ploča je ASRock B75M-GL R2.0 sa zadnjim biosom gore. Probao sam sve opcije u biosu i jedino pomaže kada isključim Intel Speedstep onda stoji stalno na 3300Mhz ali tada ne pada voltaža i frekvencija. Jel trebam još nešto podesiti ili?
|
Provjeri da ti nije u Windowsima Power Plan na "Power saver"
Na Balanced i High Perf. planu ne smije spuštati takt na 1600 pod loadom. |
Nije. Probao sam staviti i na High i isti drek.
|
Onda je do neke postavke u Biosu.
Ovo su moje postavke,možda ti pomogne http://i.imgur.com/GQTtTc6l.jpg http://i.imgur.com/PVqVCKVl.jpg |
Ove power limite nisam ništa dirao. To se podešava samo kada imaš klokan proc ili moram i ja?
|
Kad OC-aš se to namješta,ali možeš i ti probati staviti na 250-300.
Ne može naštetiti,to je samo kao neki limit. |
Evo jesam meni daje najviše 120. Pokrenio prime95 nakon minute frekvencija pala sa 3400 na 3300 i nakon desetak sekundi pale sve četiri jezgre na 1600mhz i voltaža na 0,965v. Ne kužim u čemu je problem. Proc sam testirao sa onim intel testom i prošao je. Jedino može biti da je do ploče onda.
|
Ajd uslikaj kako je kod tebe namješteno u biosu pa možda onda skužimo u čemu je problem.
|
Kako si ti ovo uslikao? Ono nešto sa USB stickom?
|
Da i ima tipka u biosu za SS,ne znam koja je napamet.
|
Evo:
http://i.imgur.com/T80Rpb3s.png http://i.imgur.com/deQqdZds.png Klikneš još jednomna malu sliku kada klikneš na link pa se poveća. Maknio sam ovo 120 kada nema pomoći. |
Stavi CPU Ratio na 33 ili 34 pa vidi da li če i onda padati na 1600.
|
Ma kakvi isti drek. Stavio na 33 i nakon 10-15 sekundi u prime95 opet spusti na 1600mhz i onda se stalno izmjenjuje gore dolje.
|
A kakve su temperature?Da nije throttling?
Probaj mjenjati jedno po jedno od ovoga: Enhance Halt State (C1E) CPU C3 State Support CPU C6 State Support Package C State Support Jesi stavio nove Windowse kad si prešao na Intel,možda je u njima problem pošto je prije bio AMD. Ne bi bilo loše napraviti backup Windowsa Acronisom ili sličnim programom pa probati nove Winse. |
Stavio sam već dva puta nove prozore. Budem još jednom. Temperature su u redu. Gore je Freezer 7 Pro i CPU bude najviše 47-48 stupnjeva a jezgre između 55-58. Probao sam i tom metodom jedno po jedno štelati i nema promjena osim kada sve isključim onda stoji frekvencija na 3300Mhz i ne spušta taktove ni u idlu što je i u redu. Ne znam stvarno šta bi više mogao:hitthewal:.
|
Ne znam ni ja onda...
Ako si več 2 puta stavljao ne trebaš opet. Jedino još da ovo probaš http://www.coderbag.com/programming-...arking-utility ali nemoj skidati V2 nego ovu verziju,dolje je link sa zelenim slovima "Download application executable files ..." |
Ma evo stavio sam ga i pokrenem prime i izdrži minutu i opet ga krkne na 1600mhz. Ovo čudo što si dao link sam već stavio bio. Naravno bez učinka ikakvog. Mislim da sada nema druge osim da ili proc je smrdan ili ploča ima neki bug. Inače hvala što se trudiš pomoći :respekt:
|
Nema problema :)
Jel ti sve u Device manageru instalirano?Meni WU uvijek ponudi neki driver update za Power management kad instaliram windowse tako da i to stavim. EDIT:Kad smo kod drivera,jesi instalirao baš drivere za ploču skinute sa Asrock stranice ili su windows generic driveri? |
Je sve je sređeno. Stavio sam windowse i drivere samo ( sa Asrock original CD-a ). Odo spavat. Probat ću još sutra neke fore pa javim ako sredim. Ako ne sredim nema druge nego probati drugu ploču pošto je proc prošao onaj test. Samo trebam naći prvo nekoga tu tko ima ploču ili kupiti neku drugu samo za test.
|
Netko je neki dan napisao kako su quadovi s775 bili kao vino - što stariji, to skuplji. Sad vidim da je ista priča krenula i sa i7 sandy bridgeovima. Košta više nego što sam ga platio pred 3 godine :hrkljuš: :D
Samo u Hrvatskoj. :D :D majstorstvo za iskorištavanje hypea ;) |
Susjed je prodao i5 2500k za 1450kn.
|
Ja sam svojevremeno 4690K za manje od toga nabavio. Baš si mislim zadnjih dana dal će neko krenut sa postovima kak je Sandy lagano krenuo u nebo :D
|
Super. Dat za mrtvi socket toliko para, pogotovo kad iole dobrih ploča nema ni u tragovima više osim polovnjaka van garancije sa cijenama 10% manjima nego što su bile u dućanu u vrijeme kupovine :)
No dobro, tko voli nek izvoli. |
Citiraj:
a onda se cudimo cijenama na njuskalu |
Citiraj:
Ja bi to sve na prijeki sud! |
^
+1:) A ko ce da mi oduva Sandy-a na mojih 5.3ghz:D |
Citiraj:
|
HAHAHAHHAHA :D :D :D
hawkeru pa ti si roflmao na bilo kojoj temi :D |
Zahtjevam službeni izbor za titulu PCE redikula godine. Zna se kome ide moj glas :D
|
Razočaran sam, očekivao sam nešto u stilu: "Dijamantni čip FX 83xx nafrljen na 4.5 GHz, ali samo na sejbertutici."
|
Citiraj:
Da je malo tražio mogao bi ga kupiti i za 950 kn , ali dobro . Najisplativiji procesor koji sam ikada imao , a već 20 godina kupujem proceve i definitivno niti jedna komponenta nikada nije ovako dugo opravdavala uložen novac . |
Citiraj:
Edit: i 950 kn je puno. |
Citiraj:
|
Citiraj:
Barem neko.;) |
Na tržnici ima i7 2600K bez garancije za 2000 kuna. Onda je i ova cijena za i5 tu negdje baš kako treba :goood:
|
Citiraj:
Neka nam svima požive Sendiji i matične još barem deset godina! I držim fige da nam sljedeća kupovina bude dilema AMD/Intel. |
Tek sa idućom generacijom konzola, dakle za nekih 3-5 godina, postoji mogućnost da će trebati više od 4 jezgre za igre. Isto tako, treba vidjeti što će nam donijeti DX12, ali to je opet pitanje grafičke. Ako se stvarno obistine "close to metal" najave, znači da će se procesorska snaga moći bolje iskoristiti. Što opet znači, kada se pojavi iduća generacija konzola, današnji procesori bi trebali biti dovoljni. Osim ako najednom igre na konzolama ne počnu koristiti AVX 512 :-)
Iskreno, tkogod je kupio Sendija, ili Ivyja pa ga delidao - teško da će u idućih 5 godina biti na bilo koji način prisiljen mijenjati procesor. |
3 godine and counting što se Sandy Bridgea tiče.
Samo da mi Asusica poživi... drugo je nebitno. |
Pa ja sam svoj i5-2500K uzeo 2011g za 1.712,76Kn i sada trenutno ne vidim nista pametno za 2k kuna a da bih ja to doslovce osjetio kod svakodnevnog koristenja.
I da ga prodam za 800kn i nadodam do 2k razliku sta mogu pametno uzet a da mi recimo encodiranje ubrza 50% ? Igrice ne igram, godisnje jednom ako dobijem napadaj da se poigram... Ono sto mi je vrlo zahvalno kod ovog proca je to da na 4.0GHz on meni ne prelazi 65-68c sa SCYTHE Katana 3 i kada su najvece vrucine kao ovih dana. Inace ostatak godine je ispod 60c sta god radio sa njime.... Najpovoljnije sto sam razmisljao a da bih recimo dobio ubrzanje nekih 30% u encodiranju je uzet polovnjaka i7 4790K ako bih ga nasao za 2k kuna.... E ali to cudo treba onda i bolji cooler jer Haswell je poznat "kak je hladan" naspram Sandy-a..., i kak spada mbo... I sada ako sve to zbrojim sto bih trebao nadoplatiti je: 1.200kn za proc. oko 300-400kn za mbo ako svoju prodam. 200-300kn za cooler. Znaci 1.800kn do 2.100kn za nekih 30% mozda ubrzanja u onome sto meni treba. Kada sam prelazio sa E6400 na i5 2500k to me izaslo 2.997Kn - 700kn sto sam dobio za svoj proc, mbo i 4GB memorije. Znaci oko 2.300,00kn sam coltao, ajde neka je i 2.500,00kn ali vrijeme encodiranja je bilo i vise nego duplo krace. Ako sam nesto prije encodirao 4h sada je to 1,5 do 2h ! Haswell mi to ne moze ponuditi a vise se grije.... Dok ne izadje nesto slicno da mi ubrza bar 50% ne vidim smisao prodavanja Sandy-a, zapravo uopce nema smisla.... |
Dajte ljudi, dolazi mi da uzmem svog APU-a i bacim ga u smeće te da si uzmem neki i5 i da budem miran 5 godina :D . I onda ga prodam za 5 godina za iste pare jer će očito bit ko socket 775
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 06:29. |