PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Svaštara (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=29)
-   -   Otvaranje firme ili obrta (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=75379)

Exy 02.01.2026. 23:42

Citiraj:

Autor Colop (Post 3838682)
Bubba, probaj Ina Pay.
Vezes ga na ime tvrtke, ubacis pare na Ina Pay karticu (prepaid), dodes na benzinsku, slikaš qr kod automata, natocis, i odmah ti skine novce sa računa. Ne moraš ići unutra benzinske , čekati red, govoriti koji ti je R1, sve se automatski riješi.
Dodatni bonus je faca ekipe kada sjedneš u auto i kreneš, svi misle da si pobjegao bez plaćanja.
Obavijest o računu dobiješ odmah na mail i u app, i na kraju mjeseca ti pošalju mjesečni račun na e mail i app.

Preporod. Pogotovo ako imaš više auta u firmi.

Poslano sa mog REA-NX9 koristeći Tapatalk

Tko se puno vozi van HR, sličnu stvar nudi DKV kartica ali na razini EU, jako jako dobro. Čak su i cestarine uključene, parkiranja i sl. praktički u cijeloj EU. Na kraju mjeseca dolazi račun na mail i bok.

Dule 02.01.2026. 23:49

Citiraj:

Autor Jelc (Post 3838683)
Na benzinjačama bude kobog sve ko i do sad
Oni nisu u obvezi slat eračun ako ti izdaju normalni f1 kakti b2b

Ja sam bio pod dojmom da od 1.1.2026. za tvrtke u sustavu PDV-a za B2B transakcije se mora poslati eRačun?

F1 (B2C) - račun fizičkim osobama
F2 (B2B) - račun pravnim osobama - obvezan eRačun

Citiraj:

Autor Exy (Post 3838681)
E da, kad smo kod troškova, moram vidit koliko nam je država propisala povišicu ove godine. Sigurno je više, samo ne znam koliko.

Da, Google kaže 1.295,45 € bruto1 što je 1.509,20 € bruto2 :baad:

Jelc 02.01.2026. 23:56

Citiraj:

Autor Dule (Post 3838686)
Ja sam bio pod dojmom da od 1.1.2026. za tvrtke u sustavu PDV-a za B2B transakcije se mora poslati eRačun?

F1 (B2C) - račun fizičkim osobama
F2 (B2B) - račun pravnim osobama - obvezan eRačun

Mislim da oni imaju izuzeće..dakle izdaju ti normalni fiskalizirani račun na firmu i bog.
A ako žele mogu i eračun
Na njima je kako bu radili

Exy 03.01.2026. 00:02

Citiraj:

Autor Jelc (Post 3838687)
Mislim da oni imaju izuzeće..dakle izdaju ti normalni fiskalizirani račun na firmu i bog.
A ako žele mogu i eračun

Izuzeće na temelju čega? Veličine? https://forum.pcekspert.com/images/smilies/biggrin.gif
U biti sam se pitao, ako mer paraziti naplaćuju 8e+PDV izdavanje čak 10 lol računa mjesečno (i arhiviranje!), što onda jedna INA mora platit par milijuna eura da bi im netko gigabajt xml-ova selio sa servera sa server?
Inače, tih 10 eura mjesečno za 10 računa, to je vjerojatno najskuplji cloud hosting u povijesti čovječanstva. Cijena po gigabajtu vjerojatno ispadne oko 10k eura https://forum.pcekspert.com/images/smilies/biggrin.gif i što je najbolje, odgovornost za file-ove je tvoja, ne njihova https://forum.pcekspert.com/images/smilies/boozing.gif

Bono 03.01.2026. 00:03

Citiraj:

Autor Colop (Post 3838684)
Ako HDZ pobjedi još jedan mandat i nastavi ovim tempom, minimalac će biti veći nego u Švicarskoj :D

Poslano sa mog REA-NX9 koristeći Tapatalk

Neodrzivo, ali dok ide ide, ne moze placa ovako drasticno rasti iznad povecanja produktivnosti, zato i imamo najvecu inflaciju u Europi, a ni 2026 nece biti drugacija, sve zivo poskupljuje, bez obzira sto guverner ili ministar kazu.
Ovo nije normalno:

https://i.postimg.cc/ydJHjDGd/Screen...e-11-posto.png

Citiraj:

Autor Exy (Post 3838681)
Naravno da jesam, kako bi si inače odbijao PDV od vešmašine i sl.:D
Nije problem jer dobar dio klijenata nije, a oni koji jesu su još neuredniji od mene. Ne znam kad sam zadnji put poslao PDV na vrijeme, obično šaljem nakon 2. podsjetnika. Prilagodio sam se općem kaosu.
Što se poreza na dobit tiče, ima amortizacije, ima sl. puteva, ako treba bit će ih i još, do Lisabona par puta, privatnim autom dakako :D
Šalu na stranu, plaćanje određenog (umjerenog) iznosa poreza na dobit je najbolji način da te PU ostavi na miru i gnjavi nekog drugog.

Na mom faxu su uvijek govorili da je idealna pozitivna 0.
Ja sam nazalost na jednoj firmi imao dobit prosle godine i sad non stop moram placati predujmove, a kad trebaju vratiti predujmove ko da im zelim zube cupati.

Citiraj:

Autor Exy (Post 3838681)
E da, kad smo kod troškova, moram vidit koliko nam je država propisala povišicu ove godine. Sigurno je više, samo ne znam koliko.
GLedam kako sa 1160 ili koliko je bilo pa na 1509, što Hrvatskoj tako dobro ide :D
Onda vidim da ti računaš bruto2, što u principu i je ispravno. Realno je oko 10% povećanje, hvala državi što brine o našim plaćama. Jedino je zajebano što ih moramo sami zaradit :D

U zadnje 4 godine je placa otisla gore 50%, sumnjam da itko moze podizati cijene svojim klijentima kako bi pokrio taj rast.
A melju poduzetnike kako bi mogli prikazati visu prosjecnu placu, dignuti prihode proracuna, i tako rade inflatornu spiralu, a onda se cude zasto je inflacija ovako visoka.
Sad ako nemas 18k eura prihoda na firmi, nemas vise sta sa firmom traziti.
Osobni odbitak nisu dizali, tako da onaj koji ima direktorsku placu, a nema djecu od iduce godine u zg placa preko 100 eura poreza, lijepo su to namjestili...

Citiraj:

Autor Exy (Post 3838688)
Izuzeće na temelju čega? Veličine? https://forum.pcekspert.com/images/smilies/biggrin.gif
U biti sam se pitao, ako mer paraziti naplaćuju 8e+PDV izdavanje čak 10 lol računa mjesečno (i arhiviranje!), što onda jedna INA mora platit par milijuna eura da bi im netko gigabajt xml-ova selio sa servera sa server?
Inače, tih 10 eura mjesečno za 10 računa, to je vjerojatno najskuplji cloud hosting u povijesti čovječanstva. Cijena po gigabajtu vjerojatno ispadne oko 10k eura https://forum.pcekspert.com/images/smilies/biggrin.gif i što je najbolje, odgovornost za file-ove je tvoja, ne njihova https://forum.pcekspert.com/images/smilies/boozing.gif

Pljacka epskih razmjera, ko da su pisali zakon za sebe...

Jelc 03.01.2026. 00:10

Isto kao i npr Metro
Na kasi moraš reć hoćeš klasiku ili eračun..

Fiskalizacija 2.0 nije nikakva "fiskalizacija" u stvari nego samo el slanje i evidencija ira, ura i ostalih sranja..

Imaš npr Pondi, plaćaš ga ko mob na bonu i vozi
Ne znam, koliko za 6 mjeseci..5 jevreja valjda..

Dule 03.01.2026. 00:14

Citiraj:

Autor Jelc (Post 3838690)
Isto kao i npr Metro
Na kasi moraš reć hoćeš klasiku ili eračun..

Rekao bi da je to što ti daju na izbor njihovo "liberalno" tumačenje fiskalizacije 2.0 i da su u prekršaju, al ok :D

Bono 03.01.2026. 00:16

Velika firma kao Ina moze sama sloziti sustav za slanje eracuna, ne moraju posrednike koristiti.

Sent from my SM-S931B using Tapatalk

Dule 03.01.2026. 00:18

Da, ali svejedno moraju poslat e-račun, a ne kao do sad ceduljicu sa OIB-om i JIR/ZKI...

Jelc 03.01.2026. 00:20

Citiraj:

Autor Jelc (Post 3838687)
A ako žele mogu i eračun

Na gotovinu i kartice se odnosi
Do 700 brijem..

Bono 03.01.2026. 00:51

Do iduce godine kad su planirali B2C.
Bas me zanima kako ce to izgledati, vjerojatno zato forsiraju aplikacije u maloprodaji.

bigAdvance 03.01.2026. 10:48

Citiraj:

Autor robert7 (Post 3838573)
Banke isto?

Erste mi je uredno poslao dobar stari .pdf račun, a baš sam se veselio ko i Bubba da konačno mogu nazvati knjigovođu bez njenih uvodnih psovki zašto nisam dostavio račune za prošli mjesec haha.

zanimljivo....imam dvije firme u ersteu, na jednoj uredno stigao eračun od erstea, za usluge u 12. mjesecu. Za drugu firmu mi poslali pdf.

spawn 03.01.2026. 13:36

Otvaranje firme ili obrta

Citiraj:

Autor Jelc (Post 3838694)
Na gotovinu i kartice se odnosi
Do 700 brijem..

699.99. Sa 700 si u prekršaju. Jako važno.

Pitanjce za znalce: kako ide numeriranje eracuna za onoga tko ima i mp kasu i eracune preko posrednika ?

Npr u MP kasi se ide 1/P01/1, pa 2/P01/1 i sad treci racun treba r1 eračun preko posrednikovog sw-a ili weba. Prije se kucao 3/P01/1 transkcijsko placanje pa ta se taj racun prebacio u eračun koji se naravno nije fiskalizirao. Kako sada napraviti eracun samo preko posrednika jer ocito se ne moze i na MP kasi i preko web-a radi dvostruke fiskalizacije ako je broj računa isti.

IHrvojeI 04.01.2026. 08:33

Citiraj:

Autor spawn (Post 3838732)
699.99. Sa 700 si u prekršaju. Jako važno.

Pitanjce za znalce: kako ide numeriranje eracuna za onoga tko ima i mp kasu i eracune preko posrednika ?

Npr u MP kasi se ide 1/P01/1, pa 2/P01/1 i sad treci racun treba r1 eračun preko posrednikovog sw-a ili weba. Prije se kucao 3/P01/1 transkcijsko placanje pa ta se taj racun prebacio u eračun koji se naravno nije fiskalizirao. Kako sada napraviti eracun samo preko posrednika jer ocito se ne moze i na MP kasi i preko web-a radi dvostruke fiskalizacije ako je broj računa isti.

Smiješ otvoriti novi poslovni prostor samo za e račune ili drugi naplatni uređaj samo za e račune.
https://porezna-uprava.gov.hr/hr/ces...anovo/4242#f14
25, 26 i 27

spawn 04.01.2026. 12:06

Odlicno hvala , otvorit cu drugu naplatnu jedinicu pod brojem x/P01/2. Najlakse.

Lewis 05.01.2026. 11:47

Upit za ekipu.

Ima li netko kod svog "informacijskog posrednika" QR/Bar kod opciju na primljenim racunima ?

Naime dobio danas racun od Telemacha u moj "sanducic" i super imam XML , CSV i PDF, ALI (drumroll) PDF je onako cisto informativne prirode i vi eNEMA QR/Bar kod na njemu pa ga nemogu "skeniraj i plati".

Zvao sma Telemach i oni tvrde da "po zakonu nesmiju" stavit to na PDF jer to nije valjani racun (nevidim neki problem ako taj QR kod ionako smao ispuni u mobilnoj aplikaciji od banke podatke za placanje) a moj "informacijski posrednik" isto to nema u svojoj "apalikaciji".

Jel ima netko kod nekog inf. posrednika da se to nekako vidi/generira na racunima ?
moj (PARRA) nema tu opciju i odgovorili su mi da ce razmislit u buduce o tome (morma pohvalit d asu bili brzi u replyu na e-mail) ali za sad nema.
Isto tkao kolko vidim nema ni kod PONDIa..

Znaci toliko smo se "digitalizirali i unaprijedili" sa e-racunom da cu sad morat rucno upisivat za placnje zaprimljenih racuna ?

bigAdvance 05.01.2026. 12:03

Citiraj:

Autor Lewis (Post 3838957)
Upit za ekipu.

Ima li netko kod svog "informacijskog posrednika" QR/Bar kod opciju na primljenim racunima ?

Naime dobio danas racun od Telemacha u moj "sanducic" i super imam XML , CSV i PDF, ALI (drumroll) PDF je onako cisto informativne prirode i vi eNEMA QR/Bar kod na njemu pa ga nemogu "skeniraj i plati".

Zvao sma Telemach i oni tvrde da "po zakonu nesmiju" stavit to na PDF jer to nije valjani racun (nevidim neki problem ako taj QR kod ionako smao ispuni u mobilnoj aplikaciji od banek podatke) a moj "informacijski posrednik" isto to nema u svojoj "apalikaciji".

Jel ima netko kod nekog inf. posrednika da se to nekako vidi/generira na racunima ?
moj (PARRA) nema tu opciju i odgovorili su mi da ce razmislit u buduce o tome (morma pohvalit d asu bili brzi u replyu na e-mail) ali za sad nema.
Isto tkao kolko vidim nema ni kod PONDIa..

Znaci toliko smo se "digitalizirali i unaprijedili" sa e-racunom da cu sad morat rucno upisivat za placnje zaprimljenih racuna ?

informacijski posrednik =/= aplikacija za primanje i slanje računa

Tebi treba aplikacija za primanje i slanje računa koja generira QR kod na temelju primljenih parametara u računu. Zapravo neloša ideja i vjerujem da će ih većina to implementirati. Konkretno Parra će imati povezanost s bankovnim računom pa ćeš iz aplikacije moći direktno napraviti nalog za plaćanje, najavljeno je za 4. mjesec. Mislim da Solo to već ima.

Inače, i sam koristim Parru, dobio račun od HT-a koji je zadržao stari izgled računa, pa kada skinem PDF imam i barkod za plaćanje. Tako da je to isključivo do Telemacha.

Lewis 05.01.2026. 12:09

Citiraj:

Autor bigAdvance (Post 3838960)
Inače, i sam koristim Parru, dobio račun od HT-a koji je zadržao stari izgled računa, pa kada skinem PDF imam i barkod za plaćanje. Tako da je to isključivo do Telemacha.

Ok znaci ili Telemach laze ili HT "krsi zakon" :).

Hval za info, bit ce da je jos uvijek stanje kaoticno pa svatko to tumaci na svoj nacin.

bigAdvance 05.01.2026. 12:15

Citiraj:

Autor Lewis (Post 3838963)

Hval za info, bit ce da je jos uvijek stanje kaoticno pa svatko to tumaci na svoj nacin.

Ne vjerujem da "lažu" namjerno jer je bedasta izjava. Vjerojatno nisu informirani.

Barkod za plaćanje nema veze s fiskalizacijom2.0 niti ona ne propisuje neke novosti u formi računa osim dodjeljivanja NKD-a po stavci na računu.

Lewis 05.01.2026. 12:23

Citiraj:

Autor bigAdvance (Post 3838964)
Ne vjerujem da "lažu" namjerno jer je bedasta izjava. Vjerojatno nisu informirani.

Barkod za plaćanje nema veze s fiskalizacijom2.0 niti ona ne propisuje neke novosti u formi računa osim dodjeljivanja NKD-a po stavci na računu.

Da, i meni to nije imalo smisla zasto bi Bar/QR kod bio problem da ostane na PDFu ali eto, to sam dobio kao info na telefon od "agenta". Budem im poslao sluzbeni e-mail pa da se ocituju pismeno po kojem je to "zakonu".

Bono 05.01.2026. 12:44

Citiraj:

Autor Lewis (Post 3838963)

Nitko im ne brani da i dalje posalju normalni racun uz eracun.

coconut 05.01.2026. 14:20

PDF dokument je ustvari vizualizacija xml-a i stvarno ne vidim razloga zašto se na njega ne bi mogao staviti barkod.

Bono 05.01.2026. 14:22

Mogu, ali su skroz maknuli racun I napravili neku bazicnu vizualizaciju, sad imam njihovu vizualizaciju od pola strane I jos vizualizaciju od pondija na 2 stranice.

IHrvojeI 05.01.2026. 16:26

1 privitaka
Citiraj:

Autor Lewis (Post 3838957)
Upit za ekipu.
vidim nema ni kod PONDIa..

Kod pondija, kad klikneš na obavijest koju dobiješ mailom i odvede te neku njihovu stranicu imaš i QR i barcode.

Citiraj:

Autor Bono (Post 3838992)
Mogu, ali su skroz maknuli racun I napravili neku bazicnu vizualizaciju, sad imam njihovu vizualizaciju od pola strane I jos vizualizaciju od pondija na 2 stranice.

Banke su nam poslale samo vizializaciju i to je sad račun na 5 stranica zbog 5 stavki i još su onda na jednom umjesto artikala stavili samo KPD šifre. S guštom sam ga odbio.

robert7 05.01.2026. 22:16

Citiraj:

Autor bigAdvance (Post 3838711)
zanimljivo....imam dvije firme u ersteu, na jednoj uredno stigao eračun od erstea, za usluge u 12. mjesecu. Za drugu firmu mi poslali pdf.

Evo danas mi stigao taj isti racun u e-racun obliku hahah

Ali na jednu firmu, druga ne.

Ina mi je poslala pdf racun iako koristim njihovu karticu i InaPay, Bolt mi je takoder poslao normalan racun...

Bolesno

Sva vremena su GMT +2. Sada je 12:36.