PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Svaštara (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=29)
-   -   PBZ net bankarstvo (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=258654)

D1viry 04.01.2023. 07:20

Citiraj:

Autor Pupo (Post 3649639)
Nemam ni jednu kunu ni jedan euro u novcaniku. Samo vučem karticu i to je to. Ne kužim čemu drame tolike oko keša, za što ga uopće koristite?

Živim u maloj sredini i nijedna pekara nema pos uređaj. Nemaju ni kafići, ali to mi ne smeta. Dostava hrane isto nema, ali ni to mi ne smeta.
Plaćanje servisa auta gotovinom mi jako odgovara, jer su popusti na gotovinu poprilični, budući da banke pljačkaju većinu onih koji imaju pos uređaj sa čak nekih 7% po transakciji.
Dimnjačari ne nose pos uređaj sa sobom, drva ne mogu kupiti karticom.
Hrpetinu toga ne mogu kupiti karticom.
Cilj EU i jest ograničiti nam plaćanje gotovinom, jer inače nemaju kontrolu.

Živiš u balonu, koji ima veze sa stvarnim svijetom, ali su takvi baloni u manjini. Mogu nabrajati satima gdje je sve nemoguće platiti karticom, ali neću.

Jel' si i ti jedan od onih što se čudi kad ljudi piju vodu iz pipe? Jer, kao, zašto iz pipe kad ima u boci. :D :D

EDIT: Samo zato što nekome odgovaraju kartice, ne znači da drugima odgovaraju. Što se tiče pripreme novaca, to je isto velikom broju ljudi bilo nemoguće, jer žive na rubu siromaštva, ili u siromaštvu i NEMAJU viška novaca za kupiti eure pa čekati 1.1.2023.

IHrvojeI 04.01.2023. 09:03

Jel koristi ko #withsave? Ako da, koje cifre vam stavlja sa strane? Čitam na redditu da je postupak po starom tako da ako nešto platiš 16€ on 4 stavlja na štednju....

medo 04.01.2023. 09:53

Keš uvijek radi.

Par puta sam prošao pored svih na blagajni jer samo imao keš dok su ovi s karticama čekali unedogled da kartice prorade :)

prileee 04.01.2023. 09:58

Citiraj:

Autor IHrvojeI (Post 3649779)
Jel koristi ko #withsave? Ako da, koje cifre vam stavlja sa strane? Čitam na redditu da je postupak po starom tako da ako nešto platiš 16€ on 4 stavlja na štednju....

Koristim withsave za drzanje neke love sa strane a za to sta govoris koristim eKasicu - zaokruzivanje kod placanja na pos aparatima i micanje tog viska, dodatno skidanje na ekasicu kod uplate/isplate, uplate sa aparata za kovanice.

Cini se i meni da se nastavila praksa zaokruzivanja na prvu iducu deseticu kakva je bila sa kunom, iako kad odem u konfiguraciju eKasice (gdje se bira jel ti zaokruzuje ili mice fiksni iznos na svakom placanju na pos aparatu) pod opcijom zaokruzivanja stoji da ce zaokruzivati na prvi iduci cijeli broj, ali kad pokusam to konfigurirati za postojecu ekasicu onda dobijem error.
Ispravit ce se valjda skoro.

Feyd 04.01.2023. 10:02

Citiraj:

Da, nastavili su višak do prve sljedeće desetice prebacivati na withsave, ne možeš editirati, raskinuo sam pa ću probati opet ugovoriti na prvi veći cijeli iznos, čini mi se da je to bila opcija prije.

Ja platio kavu 0,80 i 0,66 eura, navečer dolazi poravnanje, zbog dvije kave 20€ manje na računu.

SPLiFF 04.01.2023. 10:16

Mene zanima gdje možeš popit kavu za 0,80 i 0,66

Gemmy 04.01.2023. 10:40

Bice da je u saboru

Poslano sa mog SM-S908B koristeći Tapatalk

Ivo_Strojnica 04.01.2023. 10:52

Citiraj:

Autor SPLiFF (Post 3649805)

Na aparatu. Lavazza aparat, odlična kava.

Dacher 04.01.2023. 14:36

Citiraj:

Ja, stavljas sam iznose koje hoćeš a zaokuzuje ti na veci iznos kod placanja kartica. Znaci ak je ceh 11 eura 9 ti baci u kasu.

Do sad si imao preddefinirane iznose za uplatu od 10 do 200 kn sad je to postalo od 10 do 200 eura.

Pupo 04.01.2023. 14:44

Citiraj:

Autor D1viry (Post 3649755)

Jel' si i ti jedan od onih što se čudi kad ljudi piju vodu iz pipe? Jer, kao, zašto iz pipe kad ima u boci. :D :D

EDIT: Samo zato što nekome odgovaraju kartice, ne znači da drugima odgovaraju. Što se tiče pripreme novaca, to je isto velikom broju ljudi bilo nemoguće, jer žive na rubu siromaštva, ili u siromaštvu i NEMAJU viška novaca za kupiti eure pa čekati 1.1.2023.

Pijem vodu iz pipe, i sa šlaufa u vrtu, pogotovo kad sam u Slavoniji :D

Ma jasno da se ne može baš svugdje platiti karticom, pogotovo u manjim sredinama, ali ljudi previše drame. Neće se ništa desiti za ovih par dana dok je strka i zbrka oko svega :)

Feyd 04.01.2023. 14:56

Citiraj:

Autor SPLiFF (Post 3649805)

Citiraj:

Autor Ivo_Strojnica (Post 3649816)
Na aparatu. Lavazza aparat, odlična kava.

Da, aparat, piše snogoo.hr na njemu, iako je Lavazza kava, na stranici piše Franck, ne znam koja je to fora. Uglavnom, aparat ima NFC reader, platim Google Payem, skuham capuccino i espresso u istu šalicu, ispričavam se ako sam nekoga naveo na krivi trag da imam prijatelja s kojim sjednem na kavu.

coconut 04.01.2023. 15:11

Koja vam korist od toga? Dobiti ćete neke masne kamate na ušteđevinu?

Ivo_Strojnica 04.01.2023. 15:16

neće, ali kad već drže novce na banci, micanje para "u stranu" ima dvojaku prednost:
- veseli te jer si nešto uštedio
- automatski ti stvara novac "sa strane" koji često dobro dođe

Mislim da kamate na godišnjoj razini od 0.01 nisu nešto :D

M4rk0 04.01.2023. 15:22

eKasica je odlicna stvar, svake godine skupim 3000kn a da ni ne osjetim i potrosim lijepo na more, jer eKasicu svake godine 1.7. ugovorim.

IHrvojeI 04.01.2023. 15:26

Citiraj:

Autor coconut (Post 3649900)
Koja vam korist od toga? Dobiti ćete neke masne kamate na ušteđevinu?

Baš sam išao bacit oko i u zadnjih godinu dvije sam "uštedio" 700€... 2-3 kune tu, 5-6 tamo, sam nešto ubacim kad se sjetim i opala - rtx4080. :D A ni ne osjetim.

xlr 04.01.2023. 15:27

Meni je withsave bio zakon. Bacao sam novce unutra iz jednog jednostavnog razloga - nisam ga gledao/imao dostupnog na tekucem u raznim trenucima konzumeristicke slabosti. Dobra fora mi je bilo i to zaokruzivanje iznosa. Sada istu stvar radim na ersteu, bacam lovu na racun po vidjenju.

U mom slucaju funkcionira odlicno, pa se nakon godinu-dvije lijepo pocastimo. Cak smo i auto na taj nacin kupili od love koja se skupljala sa strane i nije nam nista znacila.

Najbitnije je da ti to ne bude presing i da si ne uzimas lovu "iz usta" samo da bi na kraju mjeseca ko fol "ustedio", a za par mjeseci moras istu lovu vratiti na tekuci jer se nisi dobro isplanirao.

prileee 04.01.2023. 15:57

Ka sta su ti ostali vec rekli, nije poanta u kamatama nego u micanju love sa strane koje ni ne osjetim. To zaokruzivanje, 5/10 kn na uplatu/isplatu, i sa kovanicama koje odvajam i onda u pbz aparat za kovanice i sve zajedno isto direkt na ekasicu. Bude godisnje oko 4k kn koje me ne taknu a nekako se magicno stvore.

With save koristim cisto kao nacin drzanja odredene zalihe novca za raznorazne potrebe, lakse mi je baratat i odvojit to nego da mi sve stoji na tekucem. Dapace volio bih da imam vise takvih mehanizama "kasica" u koje mogu odvajat za razlicite svrhe kao sta revolut ima vaults.

RaneZ 04.01.2023. 15:58

Omg, ekasica uzima sad po 10e za isto xD A neda mi app promjeniti na fixni iznos...nije valjda da moram u banku :hitthewal::hitthewal:

Na internetu isto neda...Tj tamo ni nema opcije za izmjenom...

prileee 04.01.2023. 15:59

Meni se skrsi s errorom kad preko mPbz aplikacije idem rekonfigurirat kasicu iako tu uredno stoji opcija zaokruzivanja na sljedeci cijeli broj. Mozda treba raskinit i kreirat novu da prihvati "nova pravila".

RaneZ 04.01.2023. 16:00

Citiraj:

Autor prileee (Post 3649920)
Meni se skrsi s errorom kad preko mPbz aplikacije idem rekonfigurirat kasicu iako tu uredno stoji opcija zaokruzivanja na sljedeci cijeli broj. Mozda treba raskinit i kreirat novu da prihvati "nova pravila".

Da, bas pokusavam...na intenret appu mi neda ni to..

mrva_zg 04.01.2023. 18:44

Zvao ja sl za korisnike
Znaju za problem i pokusavaju rjesit
Citiram:
Do onda ne koristiti karticu
Ako ne zelim da mi skida do 10€

Sent from my M2012K11AG using Tapatalk

coconut 05.01.2023. 07:22

Znači, sami sebe varate jer imate manje love na glavnom računu, što vas obuzdava u bezglavom trošenju, i još imate neku lovu na sporednom računu.
Onda vam je bolje ugovoriti 3. stup da uz štednju dobijete i poticaje od države na tu lovu.

D1viry 05.01.2023. 07:48

Citiraj:

Autor Pupo (Post 3649888)
Pijem vodu iz pipe, i sa šlaufa u vrtu, pogotovo kad sam u Slavoniji :D

Ma jasno da se ne može baš svugdje platiti karticom, pogotovo u manjim sredinama, ali ljudi previše drame. Neće se ništa desiti za ovih par dana dok je strka i zbrka oko svega :)

Stabilizirati će se to sve. Vjerojatno.

franzD 05.01.2023. 08:32

Citiraj:

Autor coconut (Post 3650080)
Onda vam je bolje ugovoriti 3. stup da uz štednju dobijete i poticaje od države na tu lovu.

Maksimalno 750 kn godišnje za uplatu od 5000 kn godišnje ali "zaključaš" si pare novac do mirovine. Nije baš praktično kao skrivanje novaca od sebe na drugi račun s kojega ga možeš povući kad ti zatreba.

xlr 05.01.2023. 09:41

Citiraj:

Autor coconut (Post 3650080)
Znači, sami sebe varate jer imate manje love na glavnom računu, što vas obuzdava u bezglavom trošenju, i još imate neku lovu na sporednom računu.

Varam se i lazem, istina :D

Jbga, radimo ovo vec 10 godina otkad smo cura i ja poceli zivjeti u podstanarstvu i imali neto prihode 4 soma kn. Tada smo iz zajebancije nekoliko mj pisali u ekselicu na sto trosimo lovu cisto radi lakse vizualizacije gdje lova ide. Tada smo prvi put poceli stedjeti. 4-5 godina kasnije smo si kupili prvi auto. Danas oboje imamo prihode i dijete, ali stvar i dalje funkcionira bolje nego ikad jer tek sad taj ekstra fond dolazi do izrazaja - nista od opreme za dijete nismo platili s tekuceg, a jos planiramo ubosti i novi auto. Nemamo kredite, minuse, rate niti novcanu pomoc roditelja. Barem ne jos.

spawn 05.01.2023. 23:27

PBZ net bankarstvo

Brzinsko pitanje. Koliko dugo se mogu izvodi (provjere uplata) pratiti peko pbz bankinga? Ima li nekakav limit unatrag npr 1-2-3 godine.

franzD 05.01.2023. 23:28

Limit je 2 godine za banking. U poslovnici ti mogu dati cijelu povijest.

Dacher 06.01.2023. 00:09

Citiraj:

Autor franzD (Post 3650088)
Maksimalno 750 kn godišnje za uplatu od 5000 kn godišnje ali "zaključaš" si pare novac do mirovine. Nije baš praktično kao skrivanje novaca od sebe na drugi račun s kojega ga možeš povući kad ti zatreba.

A do mirovine je veliko pitanje kaj ce drzava napravit sa 3. stupom

franzD 06.01.2023. 00:39

Citiraj:

Autor Dacher (Post 3650357)
A do mirovine je veliko pitanje kaj ce drzava napravit sa 3. stupom

S trećim ne može ništa, taj novac ima obilježje osobne štednje i nasljeđuje se, za razliku od drugog. No ostaje činjenica da se treći stup ne može dirati prije 50./55. godine života ako ne umreš prije toga :)

Matebaron 06.01.2023. 17:21

Jel i vama prikazuje transakcije samo od 1. siječnja, starije ništa?

Sva vremena su GMT +2. Sada je 12:07.