PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Svaštara (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=29)
-   -   Automobili (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=16972)

lowrider 08.08.2023. 08:12

Dok to rade ne Mercedesu, nose skupe rukavice i opremu.
Na Opelu ne ccc....

sinisa1989 08.08.2023. 08:22

Citiraj:

Autor telefunken (Post 3690196)
Procjena je: razbijena šofer šajba (dakle treba nova), iskrivljena karoserija krova i iskrivljeni/popucali spojevi karoserije haube sa karoserijom okvira šoferšajbe, te udubljen krov

Vrijednost auta igra ulogu? Ispričavam se na naivnosti, ali zar je različito variti/izvlačiti lim na Mercedesu i na Opelu?

Ispričavam se na naivnosti, ali zadnji put dok sam provjeravao nisu iste cijene šajbe za isti model auta. Iz nekog glupog razloga sam pretpostavio da bi možda mogli trebati neki novi dijelovi koji se ne mogu izravnati. S obzirom da je proglašena totalka. Trebao sam bolje procijeniti stanje auta na temelju totalke.:chears:
I vrijednost auta bi meni igrala ulogu kod isplativosti popravka. Ako je 5000 eura štete na autu od 10000 eura, sigurno ga ne bih popravljao. Da auto vrijedi 40000, sigurno ga ne bih otpisao.

Lewis 08.08.2023. 08:32

Je, sto skuplji auto obicno bude i skuplji radni sat u ovlastenom servisu a i djelovi za mercedes E klasu su vecinom skuplji nego za reno twingo itd...

GoGzS 08.08.2023. 08:36

Ovisi stvarno koliko je osteceno, mozda se ne bi izvlacilo/varilo, mozda bi se kompletni komadi sasije mjenjali (depunktiraju se stari dijelovi limarije, zavare novi).

AL isto je pitanje da li ima dijelova krova koji su naljepljeni a ne vareni, ako ima, hoces li nac majstora koji ce ti to uopce raditi.

Uglavnom, previse varijabli samo dok krov sredis. Sajba je najanji problem :D Po ovom sto si rekao ja bi bubnuo 3-3.5k eur samo da krov sredis i sve prelakiras.

Mommistake 08.08.2023. 08:42

Sve ovisi o modelu auta kojega još nije naveo (nije ni važan u ovoj priči tu nama).

Kako kolega kaže, Twingo i E klasa neće koštati isto, niti slično.

Bez obzira kakva je logistika iza popravka jednog i drugog (karikiram, ista veličina stakla, isti rad, isti lim, isti var, isti lak), cijena Mercedosovog popravka je kudikamo skuplja nego Renolčekovog. Zašto? Eto, tako... Ali to je činjenica.

Ne može netko to procjeniti ovako iz par rečenica. Otići u servis i vidjeti.

zkljaja 08.08.2023. 09:02

Uzmeš novce, prodaš auto kao takav i uzmeš drugi netaknut auto..gg bb

coconut 08.08.2023. 09:09

Sve ovisi o vrijednosti auta (nije naveo model) i vrijednosti popravka (isto nije navedeno).
Kako god okrene, ima 3 solucije:
1. popraviti auto i nastaviti voziti ga
2. popraviti autu pa ga prodati
3. prodati auto u trenutnom stanju

telefunken 08.08.2023. 09:20

Citiraj:

Autor Mommistake (Post 3690206)
Sve ovisi o modelu auta kojega još nije naveo (nije ni važan u ovoj priči tu nama).

Kako kolega kaže, Twingo i E klasa neće koštati isto, niti slično.

Bez obzira kakva je logistika iza popravka jednog i drugog (karikiram, ista veličina stakla, isti rad, isti lim, isti var, isti lak), cijena Mercedosovog popravka je kudikamo skuplja nego Renolčekovog. Zašto? Eto, tako... Ali to je činjenica.

Ne može netko to procjeniti ovako iz par rečenica. Otići u servis i vidjeti.

Auto je VW T-Roc, 2020 godina

znači, popravak će ovisiti o procjeni majstora koliko me može oderati?

Mommistake 08.08.2023. 09:21

Citiraj:

Autor telefunken (Post 3690213)

Ma cijena prvenstveno ovisi o šteti, ništa drugo. Svaki servis ima svoje cijene, sat rada, materijal, itd.

Sve ćeš čuti od njega.

sinisa1989 08.08.2023. 09:41

I procjenu tražiti na više mjesta.

Visage 08.08.2023. 13:03

@Pomo,

da saljem porukom pitanje, jel jos morti ima koga iz Crikvenice u temi.
Jel jos kome tuca kapitalnije rasturila habu?

Zvao me prijatelj iz ZG-a, da me pita na Krku, dal je bilo ostecenja, velim, bilo je tuce, ali zastitio sam ispod tende, drugi auti od susjeda su dobili pokoju tockicu, ali nije strasno. Kad smo se nasli u Vinodolskom, veli da mu je doslo do motora! Vec ga je odveo lalireru u ZG. Uglavnom, veca gromada tuce, tako se bezobrazno zapikirala, da je deformirala do unutra. Morao je preko krpe, malo zveknuti, da moze normalno zatvoriti. Citroen C6.

Jel jos kome proslo nevrijeme u Crikvenici tako devastiralo karoseriju?

...

coconut 08.08.2023. 13:40

@telefunken
A osiguranje? Nemaš kasko?

@visage
Frend iz Brseča mi je javio da je kod njih potuklo dosta novih auta. Ženinom bratu je razbilo šoferšajbu na Q3. Na raznim starim kramama tipa Golf 2, krov se ispravio čim je zasjalo sunce i zagrijalo lim. Kod novih auta to se nije dogodilo. Pitam se zašto. :D

Mommistake 08.08.2023. 13:52

Citiraj:

Osiguranje je proglasilo totalku.
Sve riješava preko osiguranja, kako je i napisao.

Pomo 08.08.2023. 14:12

Citiraj:

Autor Visage (Post 3690249)
@Pomo,

Zvao me prijatelj iz ZG-a, da me pita na Krku, dal je bilo ostecenja, velim, bilo je tuce, ali zastitio sam ispod tende, drugi auti od susjeda su dobili pokoju tockicu, ali nije strasno. Kad smo se nasli u Vinodolskom, veli da mu je doslo do motora! Vec ga je odveo lalireru u ZG. Uglavnom, veca gromada tuce, tako se bezobrazno zapikirala, da je deformirala do unutra. Morao je preko krpe, malo zveknuti, da moze normalno zatvoriti. Citroen C6.

...

Nisam više u Crikvi, preselio u Ri ima 4g :lol2:
Ali koliko znam, u Jadranovu su oštećeni auti, vidio sam neki dan jednog Passata, sav na rupice. Nije mi se nitko od ekipe, a svi su u Crikvi, žalio.
Ima još Crikveničana na forumu, možda se netko javi...

zkljaja 08.08.2023. 15:08

Citiraj:

Autor John Creasy (Post 3690139)
bio sam kod muhe nedavno na valjcima, 250hp/450nm.. otisao mi je vec jedan dmf zamasnjak, nakon toga je stavljen drugi i jtd performance stage 3 kvacilo, zasad drzi ali zamasnjaku ne vjerujem.. vec sam gledao konverziju na jednomaseni, Elmat firma iz HR napravi SMF od fiat coupea 20v turbo za 480€, i onda jos samo vidit koje kvacilo ubacit

ugl super ti je auto.. ne znam dal bi se usudio ici na 2260, morao bi WMI onda obavezno ubacit a ne znam gdje metanola nabavit po ok cijeni
al opet lako za turbo jel, poluosovine trpe, kvacilo trpi, ajd imam Q2 speru original pa je mjenjac jos tu ok.. bitno da ide, evo 43000km dosad, samo brm brm

moram ulje opet mijenjat, a mehe na godisnjem trose pare od Alfe

Jbg, priroda DMF-a je takva kakva je, možeš ga prišparat tako što ne zabijaš gas u pod na 1500rpm i generalno u niskim okretajima ne puštaš da uzima sve vibracije na sebe..

SMF nema tih problema, ali postoji šansa da se getriba krene čuti kao rešeto unatoč oprugama na lameli, bar je tako na VAGovima. O neudobnosti gradske vožnje sa SMF da ne pričamo :fiju:

Generalno s Q2 i imaš više problema u prijenosu, jer kad oba kotača sastave sve ide na nosače motora, dmf, selene itd. dok kod otvorenog diffa imaš rasterećenje sa 1 tire fire. A ako imaš nešto tipa 1756vk što bi pretpostavio po tih 250ks, to je dosta agresivan turbo jer spoola nisko.

WMI sa 2260 apsolutno nije potreban, eventualno kad bi dulje vrijeme vozio punim boostom, tipa Grobnik ili nešto takvo, a 2260 blaži je po sve ostalo jer kasnije spoola i peak moment je na 3000 okretaja umjesto 2200

R3nchi 08.08.2023. 19:08

Mjenjo bi svoju cx5 2014g 2.2d 150hp
za neki 2020g noviji SUV istih dimenzija,a po mogućnosti sto prostraniji iznutra .
Osim nove cx5 i tiguana, ima li ko kakvih pametnih prijedloga?

Campeonato 08.08.2023. 19:19

Citiraj:

Autor telefunken (Post 3690213)

Ovako na prvu po tvom opisu, ovlašteni 20t eura. Majstor ne ovlašteni koji zna šta radi 15t eura. Ne ovlašteni koji ne zna što radi, 10t eura.

Dal' ti uz isplatu totalke ostaje "olupina"?

murina 08.08.2023. 19:28

Turizam

https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...97cd185560.jpg

https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...bb00ccde8f.jpg

https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...0be7fe7e9d.jpg

https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...e15a124048.jpg

Sent from my iPhone using Tapatalk

John Creasy 08.08.2023. 19:33

Citiraj:

Autor papčić (Post 3690266)
Jbg, priroda DMF-a je takva kakva je, možeš ga prišparat tako što ne zabijaš gas u pod na 1500rpm i generalno u niskim okretajima ne puštaš da uzima sve vibracije na sebe..

SMF nema tih problema, ali postoji šansa da se getriba krene čuti kao rešeto unatoč oprugama na lameli, bar je tako na VAGovima. O neudobnosti gradske vožnje sa SMF da ne pričamo :fiju:

/cut

gtb2056v je unutra.. jtd performance ekipa mi je rekla da q2 "drzi" vise momenta pa sam se time vodio..
stavit cu SMF kad tad, nek klepece i rokce.. klepece i sad s ovim stage 3 kvacilom..
pocelo mi je nesto cijukat na grbama na cesti, bit ce red kod mehe otici :D

coconut 09.08.2023. 08:09

@renchi
Nissan Qashqai, Renault Austral, Renault Megane Conquest, Kia Sportage, Hyundai Tucson,... Sve ovisi o tome koliko ti se sviđaju i koliko para imaš na raspolaganju.

@john
Zašto baš Ibiza? Nije neki auto za kojim će se rulja okretati bez obzira koliko ga ti uredio izvana i iznutra. Ozbirom da u njega trpaš hrpu dijelova VW grupe, mogao si uzeti neki iz njihovog programa tipa Golf, Octavia, A3/4,...

Tulio 09.08.2023. 08:35

Citiraj:

Autor Visage (Post 3690249)
@Pomo,

...

Evo meni je razbilo 2 sajbe na 2 auta, krov, haubu. Frend je 700m dalje od mene, ista prica s time da je njegov auto prosao jos gore jer su mu dobila sva 4 vrata, bunker, ma sve.

Porazbijalo nam je i fasade, rolete, PVC ulazna vrata itd.
Ugl 10 min kaosa, a ne mozes nista po tom pitanju.

Jos sam na kraju dobro i prosao, kakve sam sve prizore to jutro vidio kroz ulicu.

telefunken 09.08.2023. 08:49

Citiraj:

Autor coconut (Post 3690254)
@telefunken
A osiguranje? Nemaš kasko?

ma imam ali to će sve pojest lizing.
Citiraj:

Autor Campeonato (Post 3690313)
Ovako na prvu po tvom opisu, ovlašteni 20t eura. Majstor ne ovlašteni koji zna šta radi 15t eura. Ne ovlašteni koji ne zna što radi, 10t eura.

Dal' ti uz isplatu totalke ostaje "olupina"?

Uf, pa novi je koštao oko 25k€...

pa mislim da mi ostaje olupina? Kad se isplati lizing putem kaska, auto je moj a to znači olupina.

lowrider 09.08.2023. 09:04

Odi u ovlašteni, pa da ti daju procjenu.
Pa da vidiš cifru.
Tu je negdje, jer se stavlja sve original novo, što je bolesno skupo.

coconut 09.08.2023. 10:08

Odi već jednom napraviti procjenu štete. Javi nam se kad to saznaš jer samo trkeljamo bezveze.

buljaka 09.08.2023. 10:19

Citiraj:

Autor telefunken (Post 3690419)
ma imam ali to će sve pojest lizing.

Uf, pa novi je koštao oko 25k€...

pa mislim da mi ostaje olupina? Kad se isplati lizing putem kaska, auto je moj a to znači olupina.

Postoji šansa da će ti ostati olupina još neki iznos za podmiriti lizingu

zkljaja 09.08.2023. 12:58

Citiraj:

Autor coconut (Post 3690409)

@john
Zašto baš Ibiza? Nije neki auto za kojim će se rulja okretati bez obzira koliko ga ti uredio izvana i iznutra. Ozbirom da u njega trpaš hrpu dijelova VW grupe, mogao si uzeti neki iz njihovog programa tipa Golf, Octavia, A3/4,...

Vjerujem da je upućeno meni, john vozi Alfu..
Zato što mi je to attainable dream car (platforma) još iz zlatnog doba VWCC i SCC davne 2008. kad sam bio srednjoškolac, a validacija drugih za to što radim mi apsolutno niti malo nije motiv, osjećaj koji daje 420nm, a uskoro i 500+ NM, u autu od 1300kg bome jest :)

Da je u datom trenutku u ponudi bila Fabia RS ili Polo 9n sa PD130 motorom, odlučio bi se na neki od njih, ali za 1250€ sa 9 mjeseci registracije nije bilo teško odlučit se na Ibizu. Golf 4/Leon mk1/A3 8L s dobrom bazom (pd130 ili pd150) su dan danas 4000+ €

Ta platforma je nešto što se više neće ponoviti, da u auto te veličine ugrade dizela te kubikaže, koji može uz par modifikacija i minimalno uloga imati 300ks i 550NM sa 6 brzina getribom koja može podnjeti to i još puno više.

Na stranu Polo WRC sa 2.0TSI, ili Ibiza Cupra sa 1.8 TSI koji su višestruko skuplji auti, o cijeni modifikacija da ne pričamo..Jedini trag tog doba je Ibiza 6j koja je dolazila sa 2.0 CR TDI motorom od 140ks do neke 2012. - 2014.

R3nchi 09.08.2023. 19:55

Citiraj:

Autor coconut (Post 3690409)
@renchi
Nissan Qashqai, Renault Austral, Renault Megane Conquest, Kia Sportage, Hyundai Tucson,... Sve ovisi o tome koliko ti se sviđaju i koliko para imaš na raspolaganju.4,...

Polovan bi auto uzimo..
Tako da mi u obzir dolazi Kodiaq (malo mi pre velik izvana) ili kamiq/karoq sad ne znam sta je manje, mozda seat ateca ?
Ovo gore sve sto si ti nabrojo nema qurca mjesta u unutra il smatram smecem od auta..

Hamm 09.08.2023. 20:04

Kamiq je mići autić (probao sam sjesti u to...ide ali žulja :D). To eventualno za žene ili muškarce manjeg rasta. Za muže 100kg i okolica...karoq pa na dalje. :)

tomek@vz 09.08.2023. 21:19

Citiraj:

Autor R3nchi (Post 3690623)
Polovan bi auto uzimo..
Tako da mi u obzir dolazi Kodiaq (malo mi pre velik izvana) ili kamiq/karoq sad ne znam sta je manje, mozda seat ateca ?
Ovo gore sve sto si ti nabrojo nema qurca mjesta u unutra il smatram smecem od auta..

1. Malo smiri strasti kod izrazavanja
2. Ako zelis veliki i prostran auto koji je izvana "normalne velicine" - SUV je krivi izbor - kod SUV klase ako zelis tu prostranost koju dobijes u karavanu vise klase (Superb/Passat) - moras ici na najvece SUV automobile - kao sto si i sam skuzio.
3. Skoda Kodiaq / VW Tuareg / Kia Sorento / Renault Koleos / Mercedes GLE
4. Kolko suskavaca?

Visage 09.08.2023. 23:03

Sjetio sam se lakirera iz okolice ZG-a, da ne idem u detalje, mozda je jos ziv, ali po godinama vise ne moze raditi, mozda ga je netko naslijedio, pa da ga ne reklamiram u losem svjetlo. Uglavnom, oko 40-tak km od ZG-a, postojao je mestar koji je bio solidan lakirer, uz jednu meteo specijalnost.

Ako bi dosao netko sa skupljim autom, ili opcenito s autom koji nije mogao naplatiti stetu, onda bi on saznao gdje je bila tuca, pa bi osteceni prijavio da je tad ostecen. Zapravo jos je tu bilo detalja oko "izvedbe" ali samo sam jednom nacuo objasnjenje, pa nisam sve polovio, no sustav mu je bio podmazan do savrsenstva.

Citiraj:

Autor coconut (Post 3690254)
@visage
Frend iz Brseča mi je javio da je kod njih potuklo dosta novih auta. Ženinom bratu je razbilo šoferšajbu na Q3. Na raznim starim kramama tipa Golf 2, krov se ispravio čim je zasjalo sunce i zagrijalo lim. Kod novih auta to se nije dogodilo. Pitam se zašto. :D

Bome, moj kolega stvarno nije bio izuzetak, znam da moze imati snagu, ali da je bas toliko razbijalo sajbe, stvarno neugodna spoznaja za iduce godine.

Citiraj:

Autor Pomo (Post 3690259)
Nisam više u Crikvi, preselio u Ri ima 4g :lol2:
Ali koliko znam, u Jadranovu su oštećeni auti, vidio sam neki dan jednog Passata, sav na rupice. Nije mi se nitko od ekipe, a svi su u Crikvi, žalio.
Ima još Crikveničana na forumu, možda se netko javi...

Zasto u Tudjinu ode Pomo, pored svoga grada, svojih ljudi, te postovanja kojeg si uzivao :(

Citiraj:

Autor Tulio (Post 3690416)
Evo meni je razbilo 2 sajbe na 2 auta, krov, haubu. Frend je 700m dalje od mene, ista prica s time da je njegov auto prosao jos gore jer su mu dobila sva 4 vrata, bunker, ma sve.

Strasno. Dal su tvoji stajali pored kuce ili stambene zgrade?

Sva vremena su GMT +2. Sada je 22:49.