![]() |
|
1 privitaka
AMD Socket AM5 an LGA of 1,718 Pins with DDR5 and PCIe Gen 4 - techpowerup
AMD AM5 Next-Gen Desktop Platform Details Leak Out - wccftech :kafa: |
Logično da nema PCI-E Gen 5.0. Pa ni Gen4 nije iskorištena kak se spada niti za destop okruženje (izuzmimo čija mudarenje na ssdovim) ne donosi neke velike pomake jer skoro pa ništa od seftveraja ne može iskorisititi benefit toga. I čemu onda već uvoditi Gen5 a Gen4 nije još u masama kak se spada.
Samo bi ionako skupe ploče postale još skuplje. |
PCI-E Gen 5 ce/bio bi biti koristan za CXL ali to ce krenuti 2022 tek u serverima ali bude se spustilo i na desktop tako da mogli su i gen5 ubacit odma pa imati 5+ godina platformu. Mozda novi Threadripper bude imao Gen 5.
Sheranje RAMa kroz PCI-E slot. Zanimljivo je da su se uopce uspjeli dogovorit oko standarda :). https://youtu.be/Mp9L7OClb2U |
Citiraj:
Citiraj:
|
Dobro znamo sad i broj pinova i gdje se nalaze, neš ti nešto bitno novo :D
|
Citiraj:
|
Ima da kupim Intela i PCIe 5.0 samo da budem veći mudonja :D
|
Realno, nama pokućarima ni taj PCIE 4.0 ništa ne znači.
Sa grafama se ni ne osjeti (1% ili manje), a osobno sam se uvjerio da se u RL u nezahtjevnom radu (čitaj u neradu, nikakve video obrade,PS, renderinizi i ostalo, samo igre, surfanje, torenti, encoding...) uopće ne osjeti ni razlika između brzog NVME i SATA SSD-a, a kamoli 3.0 vs 4.0 NVME, tu se razlika još više gubi. EDIT: Nego ima li netko link na kakav rivju gdje se vidi baš nadmoć 4.0 NVME napsram 3.0, ali u konkretnoj stvari, a ne u sintetici. I da li se ako ploča ima 2 NVME utora, SSDi mogu staviti u STRIPE? |
Kolko znam nema neke nadmoci osim gdje trebaš cisti Read / Write throughput tipa LTT Server gdje njegovi video editori trebaju taj bandwitch za real time video editing.
Real Word and Workstation: https://www.igorslab.de/en/nvme-ssds...ay-yourself/3/ Benchmark: pod stripe misliš na RADI 0 ? ako da onda ... Read speed je lošiji , dok je write brži 2X (preskoci i pogledaj grafove na 8 min i dalje sve ce ti bit jasno ). Igre : http://forum.pcekspert.com/showpost....&postcount=830 |
Da da, STRIPE= RAID 0.
Fala na videu, i eto kako sam i pretpostavio u 90+% slučajeva nema razlike. Ispada da su samo konzole NVME uspijele iskoristiti kako treba. |
https://www.techpowerup.com/282532/a...and-pcie-gen-4
Krasno, toliki broj pinova ce biti nemoguca misija, potencijalno ispravljati. |
Citiraj:
Threadripper koristi socket sa 4094 pina |
Više struje, više PCI-E i DDR5 propusnosti, više pinova :)
Zanimljivo mi je kako je Ian Cutress govorio da su power pinovi problem kod vertical stackinga, jer jače struje koje se moraju dostaviti u gornji čip mogu poremetiti rad čipa kroz koji prolaze da bi došle do vrha stacka. Rekao bih da je u tome razlog zašto se struja šalje kroz više manjih pinova radije nego jedan ili nekoliko velikih. Ali to je problem za budućnost :) |
Nije strašno, tih 387 pinova viška za AM5 (Zen 4) LGA-1718 u odnosu na AM4 PGA-1331.:frend: Mislim, moglo je biti i gore.:):D
|
Citiraj:
|
Citiraj:
Pozdravljam LGA koncept procesora kod AMDa. Barem se neće više procesori moći iščupati iz soketa kad se zaljepe za bazu coolera. Nisam jednom to napravio i svaki put me znoj probio (doduše ne na mom kompu ali na mnogim drugim). |
Znači kao kod Intela Lotes, lakša montaža hladnjaka bez dodatnih backplate
|
Ne znam, moje iskustvo je obrnuto. Svinute pinove na AMD procu bez problema ispraviš (skalpel metoda) i puno su cvrsci od socketa na maticnoj. Intel socket ruzno pogledas i ode pin. Ispravljanje s druge strane je nocna mora bila, bar koliko me sjecanje za s1366 sluzi.
|
1 privitaka
Novi leak za zen4
|
Citiraj:
|
120W TDP u odnosu na sadašnjih 105W TPD, s tim da se navodi da je ovih 170W TDP moguće za neke "specijalne modele", dok većina ide sa 120W TDP-om. Kak god se okrene nije loše, ako se ispostavi da je istina.:)
|
Citiraj:
|
Da, moguće da i tak nekaj spremaju. Velim, nije loše, jer sadašnji AM4 nije u stanju dati više od 142W, pa neovisno o TDP-u svi procesori imaju taj limit.
Budemo vidjeli kaj budu složili za AM5, ali sudeći po ovim potencijalnim 120/170W TDP najavama, ne bude to ništa prestrašno. |
Citiraj:
No to sam ja. Mrzim ih. :chears: |
Citiraj:
samo je pitanje kako će to izgledat što se tiče grijanja, 5800x ima manji tdp, 7nm i grije se poprilično, ovaj novi 8/16 na 5nm i većim tdp-om bi mogao bit poprilično zahtjevan za ohladit |
Nemoj samo ti o zagrijavanju, svega ti :D kupio si Intelov rešo i sad te kao zagrijavanje brine :D
A koliko će Rafael vrijediti, ovisi o mrtvokurčinama iz Intela. Ako Alder Lake i kasnija iteracija budu na tragu ovih sranja što lntel baca van da se ekipa veseli i5 F procesorima dok je ostalo odron, bude i Rafael koštal više nego kaj mi mislimo da bi mogal. Uostalom, Baba Su i je u nekoliko navrata u zadnjih par mjeseci rekla da ju "price ratio" ne dira previše, već samo rast performansi. |
Nije odron uz pravu cijenu, ili nije super po toj cijeni. Meni dvije jednake stvari. Ne paše mi ni jedno ni drugo dok se ne posloži koliko toliko dobra kombinacija.
|
AMD EPYC Genoa: 128 core, 16 CCDs, 12-channel DDR5-5200:kafa:
Citiraj:
|
Dakle nema prelaska na 5nm u idućoj generaciji. A realno, ni ne treba im pokraj Intel pećnica :)
|
Ima, kak ne, Zen 4 ide na TSMC 5nm za desktop, server i mobilno, a onda po potrebi ide I/O jezgra na TSMC 7nm ili 6nm, kad je zapravo riječ o istom procesu, samo je 6nm poboljšani 7nm, tak da sve zajedno fino sjeda na mjesto.:)
Jedino ostaje za vidjeti da li budu za jesen-zimu ove godine spremili kakav Zen 3+ za desktop ili to ostaje samo u Rembrandt APU verziji. I još negdje u kolovozu trebaju izbaciti Zen 3 Threadripper 5000 seriju. Onda lagano 2022. kreću nova čuda tehnike, pa taman da se određene stvari i ne obestine, AMD je dosad iz godine u godinu pokazal da mogu složiti kaj god ih volja.:chears: |
Citiraj:
ali ovo stvarno jest pitanje, jer sa još manjim proizvodnim procesom, 8/16 u jednom bloku i većim tdp, to će se sigurno grijati dosta više od 5800x |
Citiraj:
Morat će IO die smanjiti sa 12nm na nešto manje, u Anandtech reviewu Milana su detektirali da već poprilično ulazi u power budget što ograničava frekvencije. Slično kao i Rocket Lake u Gear 1 modu. Sve ima cijenu. |
Da, malo budu presložili svoje Lego kockice za Zen 4 i pripadajući I/O.:frend:
EDIT: |
Citiraj:
|
Citiraj:
ako novi r5 bude isto tako 8/16 u jednom bloku, s većim tdp i manjim proizvodnim procesom, veće grijanje je neizbježno nije problem energetska efikasnost, tu su stvarno postigli čuda, problem je prebaciti toplinu sa sve manje površine |
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
:chears: |
Bude to fino izašlo kao i sve do sad od tete Lise i TSMC-a.
Dobro Eladio kaže veci taktovi na 5800X sa 1 chipletom traže više soka, što rezultira višim temperaturama. Na 5950X imaš 2 chipleta pa manje cuclaju i manje se griju. Proizvodni proces i tehnologija izrade na Zen 2 i Zen 3 je ista , razlika je samo u arhitekturi. https://www.anandtech.com/show/16214...d-5700x-tested Sa Zen -om 2 (Ryzen 3000) smo vec rekli da je problem: Citiraj:
|
Uopće nema sumnje da će rasturati u svakom pogledu, treba samo imati spremne nofce.
|
Lova je spremna. Samo nek dođe, čekamo ga :)
Samo nek ih bude kod launcha a ne ko Zen3 da ih je bilo na kapaljku. |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 23:26. |