PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Smartphone uređaji i mobiteli (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=49)
-   -   Koji mobitel kupiti? - 2. dio (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=271857)

locks 10.09.2022. 12:06

Nisam očekivao da A52s radi kao flagship. Generalno gledajući sve je stabilno, ali animacija kod povratka na home screen je trzava. Kad prelazim na Google feed trza, skrolanje isto povremeno. Nije to ništa strašno, ali da spomenem. Ono što je očajno je finger. Usnimio ga nekoliko puta i spor je užas. Face unlock isto spor, ali ajde....

Tlak mi diže hrpa bloata, nešto se može pobrisat i disejblat, ali Bixby, AR zone, Bixby Vision, neka crtanja, svakakve gluparije...Pretrpanooo 😆

@tutom

Ne znam zašto zaobilaziti Realme. Imao sam ih nekoliko i isplativi su. Nemaju problema s proximity, notifikacije uredno stižu. Da, ima pokoji bug, ali ništa strašno. Kolega ima specifičan problem s GT Master i naletio je na loš model s očajnim softverom....Nije ni Samsung bezgrešan, evo imam jednog 😁

tutom 10.09.2022. 13:04

Imam i ja doma jedan A52 5g i dao sam da djetetu i vrtio se na prastari MiA2 :)
No on je polagao dao svoje..baterija i neki dan otišlo staklo tako da mora se uskoro nešto nabaviti.

Hvala svima

spawn 10.09.2022. 14:22

Koji mobitel kupiti? - 2. dio

Citiraj:

Autor locks (Post 3622923)
Nisam očekivao da A52s radi kao flagship. Generalno gledajući sve je stabilno, ali animacija kod povratka na home screen je trzava. Kad prelazim na Google feed trza, skrolanje isto povremeno. Nije to ništa strašno, ali da spomenem. Ono što je očajno je finger. Usnimio ga nekoliko puta i spor je užas. Face unlock isto spor, ali ajde....

Tlak mi diže hrpa bloata, nešto se može pobrisat i disejblat, ali Bixby, AR zone, Bixby Vision, neka crtanja, svakakve gluparije...Pretrpanooo 😆

@tutom

Ne znam zašto zaobilaziti Realme. Imao sam ih nekoliko i isplativi su. Nemaju problema s proximity, notifikacije uredno stižu. Da, ima pokoji bug, ali ništa strašno. Kolega ima specifičan problem s GT Master i naletio je na loš model s očajnim softverom....Nije ni Samsung bezgrešan, evo imam jednog 😁

Problem kod svih brandova je sto ne mozes preporuciti nijedan brand kao takav, moze samo modele. I treba ga preporucit netko tko ga ima bar 15 dana. Evo danas npr se igram sa iphone 12, touch uopce nije superiorniji od drugih kao nekad. Ali zato su promijenili nacin rada sa datotekama i fs-om i ono sto mi je falilo sada radi. Naravno nema sve kao android ali radi ok. Ako bude sve radilo mozda i ostanem na iosu ali na 13 pro radi bolje kamere i baterije

S druge strane,sve sta imam na androidu ajmoreci free, na iosu nema free, cak i mjesecno treba platit npr obican doc scanner kojeg sam koristio na andriidu ;)

Exy 10.09.2022. 17:09

Citiraj:

Autor 1v@n (Post 3622105)
U dvije godine se čuda dogode… :)

Gdje si samo našao 3gp format u 2020.

:D
Imam jedan megafolder sa hrpom videa, slika, dokumenata, excela, prezentacija, knjiga i svega drugoga što uvijek imam i na PC-u i na mobu/tabletu/laptopu. Stvaran je kroz dulji niz godina tako da ima stvarno svega, i (pra)starih formata.
Pa eto, probaj razumjet moju frustraciju oko toga da ne mogu samo odvuć taj folder na iphone/ipad i imat isti file tree i isti pristup kao na PC-u.

Citiraj:

Opet, ne vidim zašto je problem prosječnog “dum-dum” korisnika usmjerit da ne može kruške staviti među jabuke (pogledaj pod spoiler u postu iznad:).

Nije to uopće problem, ja sam tu isključivo pričao o svojem iskustvu i zašto to meni ne odgovara. U Americi iOS drži više od 50% tržišta ako se ne varam, više je nego očigledno da to većini ljudi nije nikakav problem.

Citiraj:

Kakve točno Apple probleme radi čim spojiš to nešto?

Eto napisao sam gore, proces koji na androidu i winsima uzimam zdravo za gotovo (drag and drop foldera punog razno raznih datoteka) je na iOS-u neizvediv.

Citiraj:

Slobodno nađi Android alternativu koja redovno dobiva SVAKI update i dan danas i radi jednako brzo kao i najnoviji uređaj (ne pričam o kameri, 120 Hz ekranu i sličnim glupostima koje su nebitne razlike za prosječnog korisnika.

Mogu ih usporediti s najnovijim modelima jer cura ima 13 Pro, službeno moram koristiti 13 Mini i novi iPad Air. Imam i iPhone 8 kao back-up negdje u ladici. Kao i iPad Pro, također je iz 2017. i dobit će najnoviji OS koji izađe, kao i najnoviji uređaji…za razliku od svih Androida koje sam imao i kojima je support umro i prije isteka garancije

Ne bih znao, mislim da je ta brzina prije više bila izražena jer je Apple puno prije android telefona ugrađivao ultrabrze nvme memorije u telefone, dok su androidi to počeli raditi (relativno) nedavno.

Androidi cijenom usporedivi sa Appleom uglavnom rade jednako brzo i nakon 1-2g jer su to obično top modeli. Eto moj huawei star 18 mjeseci radi identično kao i prvog dana jer ima nvme sa 2gb read rateom i još uvijek dovoljno brz procesor.
Što se update samog OS-a tiče, tu ne mogu puno komentirati jer je update na Androidu sekundarna stvar. Sad je aktualan Android 12, ja na mobu imam 10 i zaista ne vidim što točno propuštam :D. Ostavljam mogućnost da je na iOS-u drukčije, ne znam.

Sve u svemu, nisam htio da se ovo pretvori u nekakav apple/android flame, malo sam prestar za to, samo sam naveo zašto to meni softverski ne odgovara. Hardverski je riječ, naravno, o fantastičnom uređaju sa daleko najbržim SOC-om danas, odličnom kamerom (pogotovo video, foto i to pogotovo u low lightu me ne impresionira nešto specijalno, čak i u usporedbi sa mojim starim huawei ciglom).
Neka svatko koristi ono što mu najbolje odgovara, ne tvrdim da je nešto bolje od drugog generalno i za svakoga, to bi bilo bedasto, samo iznosim što meni više odgovara.

OuttaControl 10.09.2022. 18:47

Citiraj:

Autor Exy (Post 3622974)
.
Što se update samog OS-a tiče, tu ne mogu puno komentirati jer je update na Androidu sekundarna stvar. Sad je aktualan Android 12, ja na mobu imam 10 i zaista ne vidim što točno propuštam :D. Ostavljam mogućnost da je na iOS-u drukčije, ne znam.

Ni slučajno updateat, nista korisno za korisnika ne donosi android 11 a pogotovo 12, samo daljnje limitirane korisnika i opcija.

Npr. vise nemozes birati koja aplikacija će ti otvoriti link... Dok si u prijašnjima imao opciju just once i always... Sad imas "verified link" i odma ti se link otvara u aplikaciji makar ti zelio u browseru... Ima jos gluposti....

p3r02d3r0 11.09.2022. 19:23

Razmišljam o novom uređaju. Imam S20+, sad će bit dvije godine i mislim da sam se zajebo. Pregrijava se, baterija za k, problemi s USB-C portom itd.

Gledam S22 Ultra ili iPhone 14 Pro 128 GB.

No volio bih da uređaj traje cca 4 godine ili više. Ne želim mobitel mijenjat svake dvije godine.

Je li to realno i isplati li se u tom slučaju uzimat high-end?

Hvala

Master_Hrc 11.09.2022. 20:39

Meni svaki flagship traje 4 godine. Tako da uvijek uzimam flagship, IMHO se isplati. Ovaj s20+ je fakat neki shit od primjerka kako mi se cini

Sn4k3 11.09.2022. 20:44

Citiraj:

Autor p3r02d3r0 (Post 3623161)
Razmišljam o novom uređaju. Imam S20+, sad će bit dvije godine i mislim da sam se zajebo. Pregrijava se, baterija za k, problemi s USB-C portom itd.

No volio bih da uređaj traje cca 4 godine ili više. Ne želim mobitel mijenjat svake dvije godine.

Hvala

Ako misliš uzimati Samsunga - radije pričekaj S23U. Daleko od toga da je S22U loš mobitel (imam ga već 7 mjeseci), no iduća generacija bi trebala imati pošten napredak u efikasnosti a s tim dolazi i manje zagrijavanje, bolje trajanje baterije, itd...
U protivnom, ako ti se neda čekati - uzmeš iP 14 Pro i mirna Bosna...

Citiraj:

Autor Master_Hrc (Post 3623187)
Meni svaki flagship traje 4 godine. Tako da uvijek uzimam flagship, IMHO se isplati. Ovaj s20+ je fakat neki shit od primjerka kako mi se cini

Meni isto tako, minimalno 3 godine...
Za S20/S20+, Exynos 990 se nije pokazao baš dobar ni po zagrijavanju ni po potrošnji baterije. Jedino u Note 20U radi "kako treba" u većini slučajeva koliko ja znam...

coconut 11.09.2022. 20:47

Definitvno se isplati pričekati S23 jer će konačno dobiti SD čipset koji se u svemu (brzina, potrošnja, zagrijavanje,...) pokazao boljim od Exyja. I još će u S23U ići 200MP senzor koji bi trebao raditi ludilo fotke.

jucca 11.09.2022. 21:32

Citiraj:

Autor p3r02d3r0 (Post 3623161)

Hvala

Presao sa S20+ na S22U
Ukratko, preskoci, kako su i kolege savjetovale.

Sent from my SM-S908B using Tapatalk

p3r02d3r0 12.09.2022. 08:13

Hvala na odgovorima dečki. Niš, pričekat ću još neko vrijeme na S23 seriju. Ovaj novi iPhone se čini jako cool, ali istovremeno i turbo skup za verziju sa 128 GB. Pa više nekako naginjem Samsungu.

Matijac 12.09.2022. 08:23

Imam istu dilemu samo još dodajem Pixel 7 pro. Se zna kad izlazi S23U? Da ne čekam predugo. Drži se P20pro već 4 i pol godine, ali vrijeme je za promjenu.

coconut 12.09.2022. 08:53

S serija obično izlazi oko 3. mjeseca.

Sn4k3 12.09.2022. 10:47

Citiraj:

Autor p3r02d3r0 (Post 3623225)
Hvala na odgovorima dečki. Niš, pričekat ću još neko vrijeme na S23 seriju. Ovaj novi iPhone se čini jako cool, ali istovremeno i turbo skup za verziju sa 128 GB. Pa više nekako naginjem Samsungu.

Debelo preskup IMO. Bitno da je u Americi cijena ostala ista u cent, dok kod nas u EU preko 300€ skuplji... :hitthewal:

Citiraj:

Autor coconut (Post 3623237)
S serija obično izlazi oko 3. mjeseca.

Prvom polovicom 2. mjeseca. Zadnje generacije su tako izlazile, S21 čak i ranije...
Na policama inače budu već krajem 2. mjeseca.

Matijac 12.09.2022. 11:02

Hmm, vidjet ću kad izađe pixel 7. Koliko vidim osim te kamere neće biti promjena na S23U, vjerojatno će i reciklirati ekrane od S22U s obzirom da su istih dimenzija.

Sn4k3 12.09.2022. 16:37

Citiraj:

Autor Matijac (Post 3623290)
Hmm, vidjet ću kad izađe pixel 7. Koliko vidim osim te kamere neće biti promjena na S23U, vjerojatno će i reciklirati ekrane od S22U s obzirom da su istih dimenzija.

Ne znam za Pixel 7 ali za S23 seriju će itekako biti nekoliko bitnih promjena... Kao što sam već spomenuo, novi SoC-ovi od Qualcomma će biti dosta efikasniji od svega što smo dosad vidjeli. S tim dolazi i bolje trajanje baterije te manje zagrijavanje...
Ekrani će vjerojatno zadržati iste dimenzije no nema šanse da će biti reciklirani, praktički možeš računati na veći peak brightness i veću učinkovitost. Vidjeli smo što zadnja generacija Samsungovih panela radi na nedavno predstavljenom iPhoneu 14 Pro (iPhone 14 Pro gets brightest panel from Samsung). Naravno, Sammy obično najbolje ostavi za svoju Galaxy S seriju - očekivano.
Glavna kamera će dobiti novi 200MP senzor, ostale (pretpostavljam) ostaju iste ili će doživiti minimalne promjene po trenutnim informacijama...

jucca 14.09.2022. 11:36

Citiraj:

Autor Bruno_Rv (Post 3622797)
Ah da, piše u opisu :D Taj punjač nije za note 10 i 10+ nego za note 20 modele i S ultra modele, radit će ti fast ;)

Uzeo na kraju
https://stirline.hr/proizvod/baseus-...gp050101-crni/

Dali mi dodatno 30kn popusta jer sam trazio original Samsung punjac, ali ga nisu imali na stanju te su mi ponudili ovo, uz popust.
Probao, kaze da puni Super Fast Charging 2.0, tako da mislim da radi kako treba. Jeftiniji od originala, plus ima dva dodatna porta. Odjednom moze puniti 2 porta sa 25-35W. Nisam jos probao, ali pise po review.ovima

https://i.ibb.co/wY8xfKx/Screenshot-...0-Facebook.jpg

EDIT:
Testirao punjenje laptopa te S22U odjednom.
S22U puni na 25W tj SFC 1.0
Laptop, ne znam, ali ga puni 😁 (HP EliteBook 13")
Super zadovoljan

Sent from my SM-S908B using Tapatalk

locks 17.09.2022. 18:57

Usporedba kamera iPhone 14 Pro Max, S22 Ultra i Xiaomi 12S Ultra

KrunoSTc 17.09.2022. 19:38

Molim savjet za slijedeći mobitel, za sada još uvijek koristim Samsung Note9, koji i nakon 3 godine radi odlicno ali bi ipak htio prijeci na nesto novije.
Jedini bitan zahtjev mi je kamera odnosno kvalitetne slike, buduci slikamo djecu stalno, putovanja, izlete itd...
Note9 kao da je izgubio na kvaliteti slika..nije mi to to više.

Hvala

Ivo_Strojnica 20.09.2022. 13:18

Bok ekipa, gledam neki mobitel do 1200 kuna, no zapravo nemam pojma šta bi uzima, jer obično uzimam preko 2k mobitele.
Imate li neku preporuku?

Cuky 20.09.2022. 16:05

Citiraj:

Autor KrunoSTc (Post 3624656)
Note9 kao da je izgubio na kvaliteti slika..nije mi to to više.

Hvala

Tako je i meni bilo sa sgs7. Mobitel je u pocetku radio brutalne slike, al s vremenom su te slike bile sve losije i losije.

Pojma nemam sto je tome pridonijelo, dal zivotni vijek kamere il su to namjerno syebali sa nadogradnjama os-a.

xlr 20.09.2022. 16:20

Volio bih usporediti fotke izmedju svog Note9 snapdragon kojeg sam prestao updejtati i ima li razlike naspram koleginog Note9... Ja osobno ne vidim/osjetim razliku u fotkama na svom primjerku. Mob je i prije, a i sada uvijek radio maaalo hladnije fotke, ali nista strasno. Klasicni sammy processing.

nepalac 20.09.2022. 16:37

Citiraj:

Autor Ivo_Strojnica (Post 3625189)
Bok ekipa, gledam neki mobitel do 1200 kuna, no zapravo nemam pojma šta bi uzima, jer obično uzimam preko 2k mobitele.
Imate li neku preporuku?

Ako se možeš još malo protegnuti onda kupi Realme 8, nema boljeg.

https://www.mall.hr/telefoni-na-doti...utm_medium=cse

locks 20.09.2022. 20:14

Citiraj:

Autor Ivo_Strojnica (Post 3625189)
Imate li neku preporuku?

Polovno ili u trgovini?

kiki86 21.09.2022. 11:48

Sta do 2k kn ima za preporucit? moze i njuskalo. Jedino huawei nebi jer mi se neda sa googletom zafrkavat. Ni iphone me ne interesira. Kamera me ne hebe pretjerano, znaci dobar mob sa stabilnim os. Ne igram igrice na mobu, ne slikam, samo browsanje, fejs i komunikacija. A52s mi je zapeo za oko, ima ga cura cini mi se ok, ima ih po njuski oko 2k kn. Je taj ok?

Sn4k3 21.09.2022. 12:21

Citiraj:

Autor kiki86 (Post 3625444)
Sta do 2k kn ima za preporucit? moze i njuskalo. Jedino huawei nebi jer mi se neda sa googletom zafrkavat. Ni iphone me ne interesira. Kamera me ne hebe pretjerano, znaci dobar mob sa stabilnim os. Ne igram igrice na mobu, ne slikam, samo browsanje, fejs i komunikacija. A52s mi je zapeo za oko, ima ga cura cini mi se ok, ima ih po njuski oko 2k kn. Je taj ok?

A52s definitivno... Postao je već standardna preporuka za ljude koji traže mob za oko 2k kn...

Ivo_Strojnica 21.09.2022. 13:57

Citiraj:

Autor locks (Post 3625308)
Polovno ili u trgovini?

Preferenca je trgovina, ali možda može i rabljeno.

locks 21.09.2022. 17:52

U trgovini imaš Realme 8 i Moto G52. Oba imaju Amoled ekrane...

Na oglasu A52, Mi11 Lite 5g, Poco X3 Pro, Motorola Edge 20 Lite....

DiRT 21.09.2022. 20:06

Ima akcija na A52S 5G na samsung stranici 2183kn. Ko zeli nov mob cini se odlicna prilika.

mamikulcic 21.09.2022. 21:20

Citiraj:

Autor DiRT (Post 3625534)
Ima akcija na A52S 5G na samsung stranici 2183kn. Ko zeli nov mob cini se odlicna prilika.

Puno ti hvala na ovome, upravo naručio sebi i supruzi 😉

saint_s 22.09.2022. 10:18

Citiraj:

Autor DiRT (Post 3625534)

I ja se zahvaljujem, uzeo ženi upravo!
Bit će dobra zamjena za P30 lite kojem je napukao ekran i stražnje staklo :goood:

Ivo_Strojnica 22.09.2022. 14:07

Uzet Realme 8, hvala na preporukama!

The AC 22.09.2022. 15:08

I ja se zahvaljujem, naručio djeci jedan bijeli i jedan ljubičasti:)

Tomtam 29.09.2022. 21:03

Bok, može neka preporuka telefona koji radi 3500-4500kn? Samo dućan, ništa polovno, zbog načina plaćanja. Thx guys

locks 30.09.2022. 20:06

Citiraj:

Autor Tomtam (Post 3627483)
Bok, može neka preporuka telefona koji radi 3500-4500kn? Samo dućan, ništa polovno, zbog načina plaćanja. Thx guys

Za 4000kn imaš S21 FE Exynos verziju ili 4500kn SD verzija. Ja bi išao na SD...

Za 3650kn imaš Realme GT2, Xiaomi 11T Pro za 3700kn ili Nothing Phone (1) za 4200kn, ako želiš malo ekstravagancije i po svemu sudeći jako dobar softver...

nepalac 30.09.2022. 20:17

U toj cijeni ima i Sony Xperia 10 IV, prilično kompletan telefon, po trgovinama je oko 3500 kn.

locks 30.09.2022. 20:24

Citiraj:

Autor nepalac (Post 3627762)
U toj cijeni ima i Sony Xperia 10 IV, prilično kompletan telefon, po trgovinama je oko 3500 kn.

Snapdragon 695 za 3500kn?

nepalac 30.09.2022. 20:35

Yeap, telefon svakako ima svoje prednosti, kompaktan dizajn, dobra kamera, baterija, ekran, odličan softver...
Zavisi tko šta traži, osobno bi prije lošiji procesor, a bolji softver, ne trebaju mi bugovi i no-OIS kamera na telefonu od 3700 (Xiaomi) :D

Tako da onaj tko kupuje treba reći koje su mu stvari bitne.

vlatko27 30.09.2022. 20:49

Citiraj:

Autor nepalac (Post 3627772)
Yeap, telefon svakako ima svoje prednosti, kompaktan dizajn, dobra kamera, baterija, ekran, odličan softver...
Zavisi tko šta traži, osobno bi prije lošiji procesor, a bolji softver, ne trebaju mi bugovi i no-OIS kamera na telefonu od 3700 (Xiaomi) :D

Tako da onaj tko kupuje treba reći koje su mu stvari bitne.

Uff, kud smo došli da taj telefon spada pod "kompaktan" dizajn. :D

Tomtam 30.09.2022. 20:56

Pošteno
Def. Nešto sa jako dobrim i stabilnim SW prije svega. Ne trebam jak procesor, ali dostatan da sve radi brzo. Ne igram se. Relativno kompaktan 6.2-6.5". Od fantaziranja; moze tezi uređaj, stereo zvučnici i to je manje više to. Nebi bilo loše da je tanji. Do Max 7.8mm cca. Mislim da svaki izdrzi jedan dan mog korištenja tak da velika batt. nije neki uvjet. Zazirem od MIUI iako su mi posljednja 3 telefona baš šaomice. Sad bih htio konkretniji telefon.

Od nabrojanih taj samy s21FE mi se za 4000kn čini dobrim. Gledao sam ga jučer baš. Isto tako i Xperia, malo mi je ružan gornji rub, ali prezivio bih to naravno.
Baš sam htio iPhone, ali cijene su strašne.
Nothing phone ne mogu nigdje platit ratama; još?

Motorola edge 30, jel to čemu, ne vidim ga kod nas u dućanima. Iako malo prevelik kolko sam gledao?

Sva vremena su GMT +2. Sada je 16:01.