PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Svaštara (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=29)
-   -   Automobili (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=16972)

cane 25.05.2023. 22:20

Citiraj:

Autor Visage (Post 3678144)
Koji je ovo Daihatsu? Izgleda kao mali dostavni kei za japansko trziste.

https://abload.de/thumb/copyof2023_0523_16215uqi5q.jpg
.

Daihatsu Materia

Visage 25.05.2023. 22:36

Hvala Cane,

bas citam Toyota baziran autic, jer bas vuce na njihove mini dostavne.

medo 25.05.2023. 22:39

Citiraj:

Autor Guls (Post 3678044)
Ostao sam bez opcija.
Imam službenog Scenica 1.5 dizel.
Već je par puta bio na servisu zbog smrada u kabini.
Događa se to da auto jednostavno smrdi, ne po ispušnom sustavu, ali po nečem kao što je motorni prostor. Čini mi se da smrad ide i iz ventilacije i iz motornog prostora, doslovce u autu je za ne biti koliko zna smrdjeti. Čim je auto u većoj turaži, više smrdi.

Ima li tko kakvu ideju do čega bi to moglo biti?
Naš serviser veli da bi trebalo mijenjati cijeli ventilacijski sustav što bi koštalo oko 3000€.
To su sulude izjave pa bi se malo spustio na zemlju.

Iberlauf. Ili se nešto odvojilo ili je nešto napuklo od cijevčica kao što je netko već napisao pa smrde uljne pare.

Može biti da brtva poklopca ventila slini motorno ulje po vrućoj ispušnoj grani pa imaš isti efekt. To obično bude toliko malo da ne kaplje ispod auta niti primjetiš na potrošnji ulja ali dovoljno da uzrokuje takve probleme i zaulji pola motora, prednji most i svašta.

I jedno i drugo se jeftino riješi.

I promijeni mehaničara ;)

DoxyTheCroat 26.05.2023. 07:19

Citiraj:

Ostao sam bez opcija.
Događa se to da auto jednostavno smrdi, ne po ispušnom sustavu, ali po nečem kao što je motorni prostor. Čini mi se da smrad ide i iz ventilacije i iz motornog prostora, doslovce u autu je za ne biti koliko zna smrdjeti. Čim je auto u većoj turaži, više smrdi.

Naš serviser veli da bi trebalo mijenjati cijeli ventilacijski sustav što bi koštalo oko 3000€.

p.s. pikiram taj auto za 24/7 pa bi rado riješio ovaj problem smrada.
p.p.s. dali smo ga na kemijsko, jedan dan je bilo ok, a drugi dan se već usmrdio ko radionica.
p.p.p.s. ostavio sam preko noći unutra čaše octa, ugljen, oguljene jabuke, po tri ona borića od vanilije... sve je to kratkotrajno i ubrzo se auto usmrdi

Ja sam imao isti problem, majstori sve i svašta napričali, nikad ništa riješili.
Na kraju sam sam našao uzrok problema. Napuknuto crijevo povrata nafte od injektora, dovoljno da slini i prouzročuje smrad u kabini dok se zagrije auto (kasnije stalno jer se jebeni smrad upije u tapicirung čak), a nedovoljno da osjetiš da nešto lošije auto radi (jer jbg, bio je Opel, nikad nije radio po P.S.)

Guls 26.05.2023. 07:54

Ne smijem ni spominjati koji vrsni mehaničari su u igri tj na glasu su kao jedni od najboljih u HR...
Očito nisu :)

borny 26.05.2023. 09:16

Baš bi i trebao reći koji su.

1v@n 26.05.2023. 14:37

Roadtrippanje po Škotskoj s Talijanom

https://i.postimg.cc/qtgWJM4d/dji-fl...-optimized.jpg https://i.postimg.cc/d7xPrZ41/IMG-8863.jpg

coconut 26.05.2023. 14:41

Jesi ti siguran da je to Paštar? Mogao bi biti komšija iz Kragujevca.

Master_Hrc 26.05.2023. 14:54

Citiraj:

Autor Guls (Post 3678202)
Ne smijem ni spominjati koji vrsni mehaničari su u igri tj na glasu su kao jedni od najboljih u HR...
Očito nisu :)

Irena i ekipa :D

Inovator 26.05.2023. 16:05

Citiraj:

Autor 1v@n (Post 3678267)

Mislim da se jedino tamo proizvodi

buljo 26.05.2023. 16:57

Citiraj:

Ostao sam bez opcija.

p.s. pikiram taj auto za 24/7 pa bi rado riješio ovaj problem smrada.
p.p.s. dali smo ga na kemijsko, jedan dan je bilo ok, a drugi dan se već usmrdio ko radionica.
p.p.p.s. ostavio sam preko noći unutra čaše octa, ugljen, oguljene jabuke, po tri ona borića od vanilije... sve je to kratkotrajno i ubrzo se auto usmrdi

Jel smrdi po ulju odnosno kombinaciji spaljenog/izgorenog ulja+goriva? Ak da moguće da ti kaplje pokoja kap na ispuh pa se spali i smrdi, ili je neko crijevo napuklo.
Nemoj niš pokušavat sa sredstvima za mirise dok ne nađeš uzrok, jer bu džaba :)

the-rider 26.05.2023. 18:50

stavis da vuce zrak izvana

https://www.ironman4x4.com/wp-conten...ORKEL001-1.jpghttp://https://www.quadratec.com/sit...alled-Main.jpg

Inovator 27.05.2023. 01:49

ELEN podigao cijene punjenja na autocestama.
Jednostavnom računicom i brojkom prosječne potrošnje od oko 20 kWh koliko troši prosječan električni auto na autocesti dolazimo do podatka da će 100 kilometara vožnje autocestom vlasnika EV-a stajati 17 eura.

https://www.jutarnji.hr/autoklub/akt...stama-15340088

lowrider 27.05.2023. 08:02

Pa dobro, znali smo da će do toga doći.
Prvo te navuku gratis, onda opleti.
Mora se to ipak otplatiti.
A i cijene uskladiti sa našom EU ccc...

Lewis 27.05.2023. 08:06

Da skupo ko vrag, s tim da im i racunica za Dizel/Benzin nisu bas tocne tj. istim tempom na autoputu tesko da ce benzinac i dizel trosit isto tj. dizel ce sigirno trosit litru-dvije manje istom brzinom voznje ali ok, u obje opcije su pokazali kolko je EV skup za "tankanje" :).

Dacher 27.05.2023. 08:16

pa to je bilo očekivano kao i svaki ulazak na tržište. Prvo im daš po damping cijeni ili za đabe kad uzmeš dio tržišta onda dižeš cijene. Čisti školski primjer.

GoGzS 27.05.2023. 08:59

ELEN odvrnuo, from zero to hero u jednom poskupljenju :D 17 eur na 100 km je fakat paprena cijena, taman toliko mi je average bio kad sam u Nizozemskoj tankao za 2.50 EUR po litri :D

popo1 27.05.2023. 09:04

Citiraj:

Autor Inovator (Post 3678346)
Jednostavnom računicom i brojkom prosječne potrošnje od oko 20 kWh koliko troši prosječan električni auto na autocesti dolazimo do podatka da će 100 kilometara vožnje autocestom vlasnika EV-a stajati 17 eura.

Ok, po toj cijeni prosječni Hrvat puni jednom do 2 puta godišnje, ako i toliko, ako ne ide na more :D

coconut 27.05.2023. 09:13

Počela je sezona pa nastoje ukr pardon, zaraditi, koji EUR više od furešta. Poznato je da domaći ne ljetuju jer im je preskupo :D

Wolverine 27.05.2023. 11:32

Citiraj:

Autor Inovator (Post 3678346)

Jebeno, ali ok, upitno je koliko stvarno naši imaju potrebe punit na takvim mjestima.

A sad o ciframa za fosilna goriva, onda te opet tako omraženi plin i dalje košta najmanje.

delavi 27.05.2023. 11:55

Što mislite o lažnjacima za pojas? Mislim na one produžne u koje se može utaknut pojas ali su stalno uštekani u originalni, da ne pišti upozorenje. To bi koristio samo za kratke rute po gradu di ne vozim brzo. Duže rute i brzine preko 60, autoputi i slično bi uštekavao. Užasno me sneta pojas ljeti "samo do dućana". Neki kažu da je opasno radi zračnih jadtuka kad se otvore a nisi vezan...

Wolverine 27.05.2023. 11:55

Baš mi je uljepšao večer
Predobro izgleda i još bolje zvuči

20230526-211451 20230526-211502

lowrider 27.05.2023. 13:32

Je.
Fićo je vrhunski složen, kao original

xlr 27.05.2023. 14:41

Citiraj:

Autor delavi (Post 3678385)
Što mislite o lažnjacima za pojas? Mislim na one produžne u koje se može utaknut pojas ali su stalno uštekani u originalni, da ne pišti upozorenje. To bi koristio samo za kratke rute po gradu di ne vozim brzo. Duže rute i brzine preko 60, autoputi i slično bi uštekavao. Užasno me sneta pojas ljeti "samo do dućana". Neki kažu da je opasno radi zračnih jadtuka kad se otvore a nisi vezan...

Kada te netko pokupi sa 50 (npr neki turist iz sporedne ulice), tvoje bespomocno tijelo postaje putnik u kabini vlastitog auta pa makar bio i parkiran na cesti. Mislim da te airbag nece bas toliko zaboljeti :)

Visage 27.05.2023. 16:08

Citiraj:

Što mislite o lažnjacima za pojas? Mislim na one produžne u koje se može utaknut pojas ali su stalno uštekani u originalni, da ne pišti upozorenje. To bi koristio samo za kratke rute po gradu di ne vozim brzo.

Pitaj prometnu ili traumatologiju, koliko bi ljudi ostalo zivo, da su imali vezan pojas. Nema mi mrze kad sam u odijelu i kravati, te kad moram ici pojasom preko svega. Prije sam znao kad sam imao kosulje, raditi lazno vezanje, tako da ide preko rucne, samo preko nogu, da me ne "guzva" za brzi izlazak. Sto se sve radilo radi ljepseg spola. Samo, modu sam brzo prekinuo, kad bi se sjetio Gorana, kojem je volan usao u plucno krilo, te je prezivio, ali tako da se vise nikakvim sportom ne moze baviti - ikad

Kako ces znati da za tu kratku voznju, da se netko (ne daj boze) nece zabiti u tebe? 99.9% nece, ali bez pojasa, letis kao pahuljica.

Uvijek su mi bili super sportski pojasevi, kakve je kolega u originalnu, tuniranu Bubu stavio za svakodnevnu voznju. Sjednes, navuces pojaseve kao ruskak i vozi. Samo, malo blesavo je izgledao sustav iza njega.

...

Inovator 27.05.2023. 16:57

Citiraj:

Osobno se većem i kad iz garaže izlazim.
Ali, lakše ti je onda ugasiti zvučno upozorenje, ako te smeta.
Čuo sam i za slučajeve gdje su ljudi poginuli jer su bili vezani (tipa utapanje), ali u ukupnoj sumi zanemariv broj.

John Creasy 27.05.2023. 17:00

sve ti to ovisi o situaciji i tipu prometne.. meni je recimo pukla ključna kost od pojasa.. može ti i glava otić s ramena od njega u nezgodnoj situaciji.. no svakako ga koristim uvijek i dalje

edit: kakvo je stanje s airbagovima na autima starim preko 10-15g? gdje se to može pregledati? radije opet riskiram da mi pukne ključna nego da odletim čelom u šofer šajbu jer je airbag zakazao ili slično

delavi 27.05.2023. 17:47

Citiraj:

Autor John Creasy (Post 3678429)
sve ti to ovisi o situaciji i tipu prometne.. meni je recimo pukla ključna kost od pojasa.. može ti i glava otić s ramena od njega u nezgodnoj situaciji.. no svakako ga koristim uvijek i dalje

edit: kakvo je stanje s airbagovima na autima starim preko 10-15g? gdje se to može pregledati? radije opet riskiram da mi pukne ključna nego da odletim čelom u šofer šajbu jer je airbag zakazao ili slično

Da. Sve je to od situacije do situacije ali svakako se bolje vezati.

Colop 27.05.2023. 22:53

Ima li itko kakvih iskustava sa električnim smartom ili sličnim malim prometalom? Blizu mjesta gdje radim sele nazad Općinski sud, štp znači nekih 400-500 auta više što znači kaos. Razmišljam prodati bmw i uzeti nešto malo i električno.

Poslano sa mog SM-N770F koristeći Tapatalk

skitnica 27.05.2023. 23:05

Citiraj:

Autor Colop (Post 3678475)
Ima li itko kakvih iskustava sa električnim smartom ili sličnim malim prometalom? Blizu mjesta gdje radim sele nazad Općinski sud, štp znači nekih 400-500 auta više što znači kaos. Razmišljam prodati bmw i uzeti nešto malo i električno.

Poslano sa mog SM-N770F koristeći Tapatalk

Poznanik ima jednog kojeg je uzeo za dostavu iz restorana. Kupio je još dva Twinga i sad ne izlazi iz Smarta a ima novi 540xd.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 13:39.