![]() |
Ok, ajmo onda reći da bi vidljivi upgrade bio da odem na 32 gb ram-a, ali u konfiruaciji 4X8 gb na 3600 mhz sa ryzenom 5600x. Napajanje nisi nigdje spomenuo, ali sam naveo da planiram raditi i gpu upgrade.
Dok kolega Manuel kaže da cpu nije potreban ako ću igrati na 1440p, također u zaključku recenzije koju si mi posalo piše da su svi ti gainovi u idelanom scenariju, ali ja ne smatram da je moj slučaj idealan pošto mi grafa ipak nije high end. |
Poslušaj kolegu Manuela i poslušaj Stevicu uostalom. Pogledaj ovdje:
https://i.ibb.co/WH7Gyft/Ryzen3600.jpg Dakle razlika između tvog proca i 10900k (koji je brži od 5600x) na 1440p, na grafi znatno jačoj od tvoje. Da li ti to izgleda kao nešto što se isplati? :D Nema ti smisla za 1440p mijenjati Ryzena 3600, nećeš dobiti ništa što se osjeti van grafova i excela. |
Ok, ajmo onda dalje. Imaju li smisla onda nadogradnje radne memorije ili napajanja?
Poslano sa mog VTR-L29 koristeći Tapatalk |
Ne.
Ako namjeravaš preći na RTX 30xx seriju, onda napajanje da, za sada je ovo što imaš i više nego dovoljno za gejmanje. Prije bi rekao da ti je 2070 bottleneck za 1440p nego R5 3600. I digni malo taj CPU, 3 min posla, digneš ga na 3.9 bez da kompliciraš išta. I imaš hladnjak koji to hladi od šale. Čuvaj pare. :) |
RAM - ne (16 gb je dovoljno za narednih nekoliko godina)
Napajanje - ako radi sve i ako nije bučno - ne isplati se mijenjati Nego, tebe baš svrbe pare da ih potrošiš? Daj ih meni onda pošalji :D |
Znaci da sumiramo sve, samo napajanje onda. U planu je prelazak na jacu grafu kako kazem jednog dana kad se sve malo slegne.
Jel dovoljno antec hcg 750w? Poslano sa mog VTR-L29 koristeći Tapatalk |
Uzmi nešto kvalitetno s 10 godina garancije.
Seasonic ili Corsair RM. RM650 ili 750 je nešto što trebaš gledati. ;) |
Koja napucavanja za napajanja smh 600/650 je dosta seasonic,ako nevjerujes guglaj psu calculator.
Sent from my Redmi Note 5 using Tapatalk |
Citiraj:
Antec hugh current gamer 750w 80 gold, 10 godina garancije u linksu, dosta visoko na ltt psu listi. Links mi odgovara jer mi bude ista cijena za kartice, u drugim ducanima moram uzimati u gotovini. Poslano sa mog VTR-L29 koristeći Tapatalk |
Citiraj:
Znači ja bi na tvome mjestu, ako ti je 2070 slaba za 1440p, samo gpu promjenio (RX 6800 non-X), trebala bi biti 250w, očekujem ispod 300w potrošnje, tada ti je napajanje OK. Ako bi nešto jače (6800X, 6900X, RTX 3080) - onda mjenjaj i napajanje Kasnije - za cca pola godine, godinu - kad se cijene normaliziraju, pred dolazak zen4 uzmeš neki R7 5800X ili 5700X ako ga bude, pa onda guraj taj socket kolko budeš dugo zadovoljan |
Ja bi radije sacekao jos neko vrijeme sa upgradeom grafike, ali bi se mozda osigurao sto sw tice napajanja, jer definitivno planiram prije grafiku zamjeniti jacom, pa onda cpu. A napajanje bi tada moglo ogranicavati taj upgrade pa cu morati ici na rang nize zbog tiga.
Molio bih savjet oko nadogradnje procesora.
Imam neke zadatke s video obradom, i nekako mi sve to dugo traje. Pretpostavljam da je procesor problem. Budget: +/- 3000 kn Hvala! Edit: isključivo iz trgovine jer se financira sa projekta |
@Bub0
A zašto ne staviš novce sa strane i onda kada i ako budeš uzmao drugu grafu, uzmeš i drugo adekvatno napajanje? |
Trenutno mi se taj antec u linksu cini kao upgrade, i k tome jos 10 godina garancije te je seasonic platforma. Mozda ga nece biti raspolozivo kada budem uzimao grafu, i pitanje je hocu li tada imati tih 900-1000 kn vise uz grafu za napajanje.
Davno si ti odlučio već. :) Što god da ti mi rekli ti kupuješ. Tako da, sretno s novim napajanjem.
|
Dobro si procjenio kolega, samo provjeravam ako je odluka ok. Postoje nekakve naznake da bi uskoro mogla uletiti neka 3080, na to nažalost ne mogu utjecati jer će vjerovatno biti na poklon, zato se i gleda novo napajanje. Sve ostalo u vidu cpu nadogradnje i ram je bilo čisto da grafu ne zagušim, ali vidim da bi to sve trebalo biti ok, jedino napajanje zeza, zato će i ići nadogradnja na jače.
|
A Seasonic Focus Plus 750 Gold, 750W, modularno, 80+ Gold (SSR-750FX):
https://www.hgshop.hr/napajanje-seas...roizvod/258330 Samo trenutno su većinom nedostupna, i u Instaru gdje je skuplji, u Hg Spotu piše provjeriti dostupnost u svim dućanima. Antec hugh current gamer 750w 80 gold u Linksu također piše da je nedostupno. Da malo sačekaš da se poveća dostupnost, možda će i cijena biti niža negdje. |
Imam komp iz siga, koju graficku bi preporucili, moze i trznica,samo fullhd gaming, valjalo bi da je futureproof, a da sad nije overkill za procesor i rezu. Dao bih nezz do 1000 kn negdi...
|
može preporuka nekog budget coolera za i5 2600k koji bi obavljao svoj posao na laganom overclocku. Bitno mi je da je tih i da nije 100 eura
|
Citiraj:
1060 6gb je sasvim solidan za gaming na toj razini. |
Citiraj:
Citiraj:
lc-cc 120 za do 200kn |
Nema više Hyper 212 u Futuri, kaj da uzmem ko alternativu?
Silentium, Deepcool, sve su mi to španska sela. Pomagajte. Za R5 4650G, ne za OC već da bude tiši od Wraith Stealth-a. Ovak nešt? Il se protegnut do 200kn? |
To su ti cooleri na isti callop imaju po 4 pipe sa svake strane, sad samo pogledaj koji je veci i tog uzmi.
|
prije nego idem na jebej i kupim iz kine (i nadam se da će stić kroz 2 mjeseca) - ima li netko od vas ili zna gdje kupiti atx konverter na lenovo matičnu?
kolegica ima lenovo e73 koji je sam po sebi solidan PC ali unutra je lenovo ploča koja ima 14 pinski konektor za napajanje, a PSU je samo 180W pa nema mogućnost da doda jaču grafu jer - nema ju kako napajati. sad je unutra ati r7 200, i3-4170 i 8 điđi rama. conrad ima traženo ali je 150kn, na ibeju je 3usd. pa ako netko od vas ima, i voljan mi uletiti za male pare, javite. ubacili bi gtx950 unutra. |
Kod nas čisto sumnjam, nema ni jednostavnijih stvari.
Gotovi konverter: https://www.moddiy.com/products/IBM-...etCurrencyId=3 https://www.amazon.de/-/en/COMeap-24...dp/B01M2BKWIK/ evo i Alija > https://www.aliexpress.com/item/32804383168.html rekao bih da imaš DIY mota pa ako te nije strah rezati ATX24 na novom napajanju evo postupka: https://www.adventuresindiy.com/comp...r-power-supply zanemari naslov za drugi tip, isti je "slučaj", zgodno bi bilo da imaš onaj pin removal tool da lakše odradiš potrebno, dobro usporedi slike, ove sa Alije su još i najkorisnije ... That's it :) |
Citiraj:
|
|
Prijatelji, trebam konkretan savjet. Trebao bih kupit graficku karticu uz iduce komponente:
MBO: MSI B450-A PRO MAX RAM: G.Skill 3000MHz AEGIS (2X8GB) CPU: AMD Ryzen 5 1600 Tray + AMD Cooler SR2ni PSU: Artic Cooling Fusion 550R Monitor je nedavno uzeti AOC 27G2U 144Hz https://img4.hyperinzerce.cz/x-cz/in...op-stav--4.jpg Znaci trebam graficku karticu za ovu konfiguraciju gore, mogu izdvojiti oko 2000 kn, nesto sto je best buy oko te love a da mi konektori sa ovog napajanja odgovaraju... :chears: |
Po ovome, napajanje ima 2x 6+2pin PCIe konektora i 16A na svakom (2x) 12V voda tako da će ići bilo koja grafa na njega.
|
Od novog, nemaš baš prevelikog izbora.
RX5500XT ili GTX 1660, koje su gotovo identične. Za FHD gaming, sasvim dovoljno. |
Hvala ekipa. A kad ce taj crni petak, isplati li se pricekat da mozda nesto ustedim? Kakva su iskustva?
i imate li prijedog konkretnog proizvodaca za uzeti? Jer vidim da to ide od 1600 do 2300 kn... |
Uzmi gtx 1660 super, jača je od obične 1660
|
Citiraj:
|
Pozdrav ekipa,trebam novo napajanje,prolupao mi je ventilator na postojećem. Bacio sam oko na crnu akciju u linksu Imate nešto pametnije/bolje za predložit?
Samo da nadodam da je tu gtx 1060 3gb i i5 45?0k u konfiguraciji |
Vidim da su počele "pripreme" za kvazi akcije,
prvo napumpaju cijene pa kasnije kao evo akcija / popust ... A šta nebi promijenio vent u postojećem ? Sve smo opisali u jednoj temi, uzmeš AC P12, cca 10 min. posla. |
Citiraj:
Tako da, ne kažem da se ne isplati, ali eto, zaključi sam. :D |
Citiraj:
|
Citiraj:
Ne rade to samo naši, upratio sam i amazon.de radi iste stvari jer pratim neke artikle |
Citiraj:
eventualno može i F12, trebaš ne PWM verziju. Tema > http://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=164501 Nikakva posebna procedura, eventualno prije vađenja i rastavljanja kad ištekaš AC 230 kabel probaš "paliti" komp, kad otvoriš napajanje ne "čačkaš" po iznutricama nego samo vent zamijeniš a žice spojiš kako treba i izoliraš, kod sklapanja gledaš da neka žica ne ulazi u "prostor" ventilatora. That's it :) |
Citiraj:
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 16:53. |