![]() |
Citiraj:
E pa to te pitam, ne mora nužno uvijek bit odmah ono što je pretpostavka na temelju kratkog pregleda. |
Citiraj:
Inače, to je posljedica tipa vožnje " moj TDi troši manje od 5/100". Turbina se mora razvrtit, a isto tako i ohladit prije gašenja auta. U protivnom i nije neka ušteda s obzirom da je reparacija varijabilne turbine cca 3KKn, a ovim sistemom vožnje uz lošu sreću možeš zatući po jednu svakih 30KKm. |
Evo update situacije. Dakle jutros upalim auto i sve normalno. Odem majstoru i on veli da po opisu mu sve vuče na turbinu, ali da po ovome što sad vidi ne vjeruje da je turbina problem.
Uđe on u auto, malo ga provoza i daje gasa i na kraju veli je auto bio zagušen i da se nakupilo pizdrija po turbini. Veli da je dimio dok to nije zgorilo i da je sad sve ok. Kaže da bi i dalje dimilo i trošilo ulje da je problem s turbinom. Otišao sam do još 2 majstora i svi isto pričaju. Ne znam više kaj da mislim. Evo sad sam vozio 20 km i auto normalno vozi. |
Je'l rošta još ili ne više? Jedini siguran način da saznaš je iscijediti intercooler. Ako u njemu ima nataloženog ulja, sve je jasno.
|
Citiraj:
Priče o trećoj brzini i gasu do poda ostavi za druge. Nakupila se čađ odnosno koks od kilave vožnje. Postoji i opcija da čistiš turbinu, realna cijena je oko 100€, ali ako su dvojica rekla da nema potrebe ništa dirati onda nema. I ubuduće obavezno zagrijavati motor jer takve motore ubijaju locco vožnje od nekoliko kilometara bez da se stignu zagrijati i vozi auto agresivnije, poklapaj prvu i razvrti treću, neće mu ništa bit. 4 mjeseca sam palio ujutro auto u 6 i čekićao je na cesti do pol 8 da koliko toliko zgrije kabinu jer sam vozio malenu na čuvanje prije posla. Auto nije nikud išao izvan grada tu zimu. Na proljeće izađem na otvorenu cestu i na prvoj ravnici poklopio gas u pod a iza mene u retrovizoru -nevrijeme-, nisam vidio nikog iza sebe i u retrovizorima crni oblaci :D Nekoliko dana agresivnije vožnje i oblaci se više ne pojavljuju, šteta jer mi je bilo baš fora poklopit gas u pod kad mi se netko naljepi na zadnji kraj i doslovno nestane u retrovizoru od dima. :D |
Ja svojeg uvijek fino razvrtim i gazim kad je zagrijan, nakon 330k km nema problema. :D Bio na pregledu, turbina u super stanju, sve super. :D Ne dimi, ne troši ulje... A isto Renault. Jedino kaj je potrošnja veća za litru od onih koji kilavo voze. :D
|
Gdje se može nabaviti ona guma od držača navigacije, šta se priljepi za šoferku, pošto mi je ova oslabila i više ne drži?
|
Evo mi u Zaku u karkovcu napravili dijagnozu, zaštopan egr. Sad ga čiste.
Inače, već 2 mjeseca mi lagano proklizava lamela kad jako dodam gas, tako da se otad kilavim po cesti. Malo sam ga po autoputu propuhao pred mjesec i pola i to je to. |
Uh, kreni skupljat pare za set kvačila...
Ako se ne varam, za Clia je oko 600kn? Valeo. |
meni je iskreno žao što mi je prošla garancija pa obavljam servise sa strane jer mi fale iskustva sa zakom... ono ozbiljno kad slušam ekipu kako se hrva sa tim hebenim servisima, ono meni su bile sretne subote kada sam išao u zak :D
|
gdje kupit čeličane za fiestu,na njukalu ih nema baš..a da bude što jeftinije..15"
|
ma odi kod prvog vulkanizera i traži 15" čelične sa xxx puta x razmakom (ne znam za fiestu koje su).
|
Citiraj:
Makar malo čudni simptomi za egr. Koji je to točno motor? Ja sam to diplomirao na mojem dciu, egr čišćen jedno dva puta (imaš moj tutač sa slikama na renault forumu kak se to radi), nakon toga negdje na 120 kkm kad je egr riknuo isti zaštopan, na tim 1.5 dci može se uz minimalne preinake malo zarotirati tako da se ne poklope rupe i stvar riješena, ispušni plinovi više ne idu na usis. Kod mene tako vozi već 65 kkm, nikakvog dima, auto ide odlično. |
Citiraj:
Kako nema? Traži pod razmakom rupa, npr. 4x108 i sl. Pazi na razmak rupa, promjer centralne rupe i offset, tj. potraži te vrijednosti na netu za svoj auto i prema njima traži felgu. Mi BTW: čestitke na izboru, izabrali ste najbolji i puno sretnih km želim. Boja je A1 i to je ono što cijenim - hrabrost prema nečem što ne bi svatko izabrao. |
Citiraj:
Što je najveći paradoks, ja sam primjetio da mi potrošnja nekom umjereno agresivnom vožnjom čak i padne katkad jer ubrzanja kraće traju a auto najviše troši pri ubrzanjima. Sad sam se išao vozati i nakon 30 minuta kilave vožnje po ovoj klizavici temperatura motora 80. Ovim putem bih pozdravio sve vlasnike save eskimo jer sam ove sezone i ja vlasnik istih, kad sam kupio sadašnji auto vlasnik je mjesec dana ranije stavio nove save s3, naravno iz interspara - baš za mene. Gume su na masnoj cesti katastrofa, vjerujem da bi uspio prešaltati prvu/drugu/treću da vrti na mjestu na masnoj cesti sa isključenim esp. |
Citiraj:
a znam,al htio bi original ford,da paše sve,ima da pašu rupe dosta njih,ali ne paše centralna,ET itd.. |
to buš platio maltene ko alu ;)
|
našao na njušci za 900kn ,sutra ću pitat ,ako je tak,imat 2 alu seta :D
|
Netko je gore napisao da sa normalnom (cesto puta prevedenom kao brzom) voznjom auto po gradu trosi manje.
Dobro jutro. Kilavom voznjom i masturbiranjem nad board computerom koji pokazuje trenutnu i/ili krivu prosjecnu potrosnju samo nervirate sve ostale i kao free bonus koljete si aute. Zivim za taj dan kad ce murja pocet kaznjavat poludebile na semaforima koji ostavljaju po 15m razmaka kod kretanja i voze/krecu bez gasa. Ovim putem svim takvima povodom blagdana i festivusa zelim sto prije krepavanje turbine i što više problema sa autima kako u privatnom tako i poslovnom zivotu. |
Citiraj:
Moj savjet - ne alu jer za te novce ćeš dobiti samo iskrivljene, oljuštene ... Probaj se kod slovenaca raspitati za nove, mislim da se vrte oko 50€ komad. EDIT: 40€ komad, isplate se već nakon 3 godine jer svake godine mijenjaš 2 puta gume i svaki put 200 kuna. http://www.vulkanizerstvo-lasic.si/p...rand=34&type=4 |
Citiraj:
nego, da, da i da. katastrofa se ponasaju, unazad ~dva tjedna stvarno pazim kako skrecem, kada cu kociti, moram laganije startati jer sve kontra rezultira klizanjem. iako, jucer sam bio kod mehanicara koji mi prakticki od prvog dana servisira auto i on kaze da po ovakvoj cesti ti prakticki niti jedna guma nece previse pomoci. jednostavno je cesta masna/mokra/hladnjikava/bljutava i to je to, nema pomoci. mislim ok, vjerujem da ima i boljih guma od save po ovakvim uvjetima, ali one su svejedno uzete za (barem ja tako gledam) da po snijegu odraduju posao, a ostatak zime - sluze koliko mogu. |
Citiraj:
Ne vjerujem da su i druge gume osjetno bolje jer su ovo doslovno najgori uvjeti koji mogu biti, ali za save sam otprije informiran da su lošije na mokroj cesti. Prošle godine vozio wintersport i isto nisu bile sjajne u ovim uvjetima ali se ne sjećam da su bile ovoliko lagane za provrtit. |
oh, penjanje na tobogan i kocenje na semaforu gore, desno za grad i ravno na zagrebacku je sada vrlo delikatan posao ;).
|
Nije ni u Zg nest bajno. Isal sam vecreas sa Suzukijem i magletina je ogromna i cesta je skliska. Par puta mi se cak i zadnji pogon upalil kaj je pouzdan znak da je opasno. Gume su ok, za polovnjace, ug7+. Zanimljivo da se naslo idiota koji su mi se vozili na guzici i kad sam isal i kad sam se vracal doma a normalno se vozim s obzirom na sve.
|
Zanimljivo, vozim ug8 stare godinu (cca 3000km imam na njima) dana i auto ide ko po tracnicama, to da se sve gume lose ponasaju je samo utjeha za vozace Save. Prije dvije godine sam montero 3 vozio, isto mokro je bilo bez ikakvog proklizavanja.
Prije cca 5 godina sam isto vozio savu s3, to je polu proizvod, ne kuzim kako je uopce dosla na trziste kad valja samo po snijegu. |
I ja imam ug8 stare godinu dana i mogu reci da ne drze bas nesto posebno na ovak skliskome... Bar u 205/55/16 dimenziji. Recimo puno vise povjerenja imam u ug7+, doduse u 185/60/14 dimenziji.
|
Citiraj:
S dosta strana sam čuo da je UG8 lošija od UG7+, imam ug7+ u 175/65 i isto se guma pati tako da ne vjerujem da se ijedna guma nosi s ovim uvjetima sigurno i naivno je imati povjerenja u gumu kad je na cesti doslovno tanki sloj leda. |
Apsolutno se slažem, ljudi ponekad malo previše zabrijavaju gledajući testove i kad imaju previše povjerenja u elektroniku za koju misle da je svemoćna. A zakoni fizike se ipak nemogu prevarit.
Citiraj:
|
Kod mene su UG7+ cetvrtu godinu, 206/60/16 i ja zadovoljan. Normalno da ni jedna guma ne drzi cestu kak spada kad je led i slicno ali onda se i drugacije vozi. Jos sam najmanje zadovoljan na snijegu iako su i tam jako dobre.
Na novom autu su UG8, nove i za sad nemam zamjerki. Imaju dosta jak otpor i zbog toga potrosnja malo porste i osjetno je sporiji na autoputu al to bu se vjerojatno malo poboljsalo s kilometrima posto su jos uvijek prenove. Nisu ni prebucne kao neke kaj sam imal prije. Uzel sam ih samo zato jer su mi sedmice odlicne a ove su im dosta slicne i jako dobro prolaze na testovima. Bil je i dobar popust pa nisu bile preskupe. |
Citiraj:
mislim, pricamo o uvjetima gdje svi proklizuju. eto ti Jauna, po sisku je jebenica voziti kada ti se ispod nogu klize u cipelama/tenisicama ;). prva ulica, novi most, stari most, bolnicko brdo......... svaki dan imam rutu kroz cijeli grad, jednostavno je cesta bljutava. no kako rekoh, vjerujem da ima i mora biti boljih guma od save po ovakvim uvjetima, ali ruku na srce - uvjeti su stvarno losi. |
Citiraj:
|
Imao sam na istom autu 2 Sve S3 Made in Slovenia, 2 Made in Poland
Nevjerojatna razlika, ove Poljske su nakon vožnje duplo mekanije kad probaš po šarama i osjetno se brže troše. Sve su bile ganc nove Sad imam BF Goodrich GeForce zimske 195/65R15. Ne mogu niš loše o njima reći jer sam ih dobio badava ganz nove na novim alu felgama cccccc.......... |
S3+ stare godinu dana s cca 4-5kkm, po ovom bljutavom/masnom proklizuju, ne toliko jako ali osjeti se. Tu su me malo razočarale, ali po snijegu su savršene :D
|
Dosta dugo nije bilo kiše da ispere cestu, auti prolaze i ispušni plinovi se kondenziraju na cesti koji se ne svode samo na dva osnovna koja se mjere na ekotestu.
Uljni film na cesti nije u mogućnosti evaporirati u potpunosti kao i kad se asfalt zagrije na 30-40-50 stupnjeva tijekom ljetnih mjeseci, a na sve to se još kondenzira i vlaga iz zraka koji iznad ceste zagrijavaju automobili ispuhom vrućim ispušnim plinovima, pa kad se dodatno stvori i tanki sloj leda koji ne možeš vidjeti nema šanse da neke gume drže ko po tračnicama. Tješio se ja ili ne, iako sam uvijek pljuvao po savi za uvjete na mokrom, jedan od najvećih neprijatelja vozača je upravo pojava ovih uvjeta: http://en.wikipedia.org/wiki/Black_ice Žalosno, ali svjedočili smo zadnjih dana groznim nesrećama upravo radi pojave istog. I bez obzira koje gume, koliko elektronike, za prometne nesreće je 99% kriv ljudski faktor (neiskustvo, promaknuta informacija, kriva procjena), a u onih 1% je nemar pri održavanju ili greške na automobilu. |
Amen.
AL bih ja u ovih 99% ljudskog faktora uključio poprilični % lošeg, nestručnog ili šparnog održavanja. Već smo spominjali, ali opet se ponavlja, i u zimskim uvjetima, dok ima snijega, nevjerojatan broj "skupih" auta je na cesti sa ljetnim i to istrošenim gumama. Tak da dok nema snijega, a uz spomenute uvjete, velika većina vozača razmišlja da ne treba zimske gume dok nebude snijeg do koljena. I onda se događaju tragedije, gdje je metar kraćeg kočenja mogao imati itekakvu razliku. |
Citiraj:
|
Citiraj:
|
Citiraj:
Ti si policajac, radiš za 4000 kuna u smjenama i na cesti zaustavljaš i moraš ispuniti neku kvotu kazni. Ide prema tebi crna pila i u njoj frajeri u kožnim jaknama, sve iz auta miriši na skupo i nije ti svejedno priljepit kaznu jer imaš doma ženu i dijete. Jednostavnije je opalit kaznu nekom dobre volje ili nekom balavcu koji se svađa i koji će se poklopit i pokazati kajanje kad mu daš da potpiše, jer ti moraš ispuniti kvotu. Uostalom, što se tiče brzine, kod nas je nepisano pravilo da broj na znaku označava minimalnu brzinu kojom ćeš se kretati a ne maksimalnu i s tim će se složiti svaki vozač da u području gdje je 60 vozi minimalno 60, dakle 65-70 je "ograničenje" odnosno svatko vozi onom brzinom koja je iznad 60 i pri kojoj motor najljepše radi u četvrtoj. |
Pa nisu policajci dopustili da po snijegu smiješ imati ljetne gume sa 4 mm profila.
S 1mm manje ja mijenjam gume i kupujem nove-prićamo o ljetnim |
Citiraj:
P.S. koristi multiquote ;) |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 05:07. |