![]() |
Citiraj:
Dosla je u vrijeme kad je proizvod gotovo bio spreman jer je ekipa prije odradila posao kao sto je Radovic odradio u Jugoplastici. Lakse ti je igrat kad dodjes u klub koji vec ima Kukoca,Rađu...tj Zen. Genijalni manager sigurno je,ali dzaba bi bilo bez genijalnosti Kellera koji radio na Zen arhitekturi dok baba nije ni sanjala posao u AMDu. |
E, jesi ga sad izjavil. Lisa Su je AMD vratila s ruba propasti, a Jim Keller nije razvil Zen arhitekturu kak se priča, već je došel na ideju chiplet dizajna i to u svrhu propalog K12 ARM-a te je 2015. već naveliko napustil AMD. Osim toga, AMD čak i kad ima odličan proizvod - muku muči s plasiranjem na tržište, baš radi prijašnjih sranja, jakog Intel branda i njihovih MDF sreCtva. Najveći plus kod Lise Su je da žena nije direktorica marketinga, već inženjer(ka) koja itekak kuži o čemu priča, dok recimo ovi u Intelu sanjaju bajke o bezbrižnom prebacivanju sa svojih procesa na TSMC-ove. Daleko od toga da je Baba svemoguća, ali ne može se osporiti da je tek s njezinim dolaskom AMD krenul ovim putem gdje se sad nalaze, a koliko imamo prilike vidjeti bez Kellera idu dalje, jer gle čuda - Mike Clark koji je ustvari zadužen za Zen arhitekturu sa cijelim timom napreduje bez Kellerovih šalabahtera, koji ni u Intelu nije napravil očekivanu magiju, već je također vodil projekte primarno vezane uz ARM-like primjenu za Intelove buduće big.LITTLE ekskurzije.
|
Citiraj:
Ne bih rekao da je Keller "ključan" faktor. Nije u intervjuima ni jednom rekao da je on taj najzaslužniji za Zen uarch. Uvijek je govorio da je Clarke-ovoj ing. ekipi davao smjernice, a da je cijela ekipa zapravo bila na pravom putu. |
Ktivo sam se izrazio,Kellerov tim je osmislio Zen.
Keller tj. njegov tim je otac ove arhitekture. Bez Kellera i 2012 kad je poceo radit na tome mi sad ne bi pricali o nikakvim Zenovima ni trzisnim udjelima. Kellerov rad se vidi godinama kasnije. Baba moze bit inzenjer,ali daleko je to od Kellerove razine. I ja sam inženjer, ali nisam Tesla. Baba je primarno rukovodeci organ od preduzece. |
Velim ti, krivo se to prezentira diljem neta. Jim Keller je sa Zen arhitekturom imal jako malo doticaja. Samo kaj se non-stop ponavlja jedno te isto, pa je već preraslo u urbane legende.
Osim toga, kad su takvi projekti u pitanju, nema šanse da se ide logikom stavljanja svega na leđa jednog čovjeka, jer kad njega kasnije nema - ovi su u šumi, ko Intel trenutno, jer ni Jim Keller nije mogel pomoći. |
Citiraj:
Nema kritike prema AMDu koju nisi "obranio". Prvo ih braniš da su user friendly, a onda ih braniš što to nisu i što režu Zen3 za prve ploče. Pa ih braniš da je Bulldozer bio dobar ali neshvaćen u svijetu iako i sami kažu da je to bio drek. Sad je i Keller bog u kojeg se ne smije krivo pogledati. Pa ih braniš što jesu karitas, pa ih braniš što nisu karitas. Dokle više? Obolim svaki put kad čitam takve hvalospjeve o bilo kojem brandu/kompaniji koje jednostavno ne može pogriješiti. Baba Su je spasila kompaniju, a ne Jim Keller. Zahvaljujući njoj je sve ovo ovako jer je ona ta koja je posložila sve, a ne Jim Keller. Ne kažem da Keller nema ništa sa time, ali i daleko od toga da ima ogromno puno u tome. |
AMD gotovo nikada nije imao probleme sa kreativnosti i novim(dobrim) idejama/rjesenjima, ono sto se jako promjenilo od kad je baba Su došla je egzekucija/implementacija, firma s glavom i repom...ko svicarski sat ih je ustimala.
I da, kolega Exiled dobro kaze za Clarka i njegov team. |
@Exiled
Vidim da koristis svaku priliku za umanjiti Kellerov utjecaj i ne kuzim zasto. Imas neki info sto je konkretno cije u razvoju ZEN arhitekture ili je cisto subjektivne prirode? Ime voditelja tima je dokazuje nesto? Kak znas da Keller nije zasluzan za iteracije ZEN-a? Dva put se dosad desilo da se AMD nasel u jako losoj financijskoj situaciji jer nisu imali konkurentan proizvod. Sigurno ne na rubu bankrota, ali definitivno na pragu bitne reorganizacije firme di je logican korak hibernirati diviziju CPU razvoja. Jedno ime u oba slucaja naglo mijenja tu situaciju, dakle ima ili inteligenciju ili znanje ili srecu ili horoskop ili nesto trece, ali dokazano ima sposobnost. Nesto sto stotinama drugih koji rade na istom problemu nedostaje, svidjalo se to nekome ili ne. Dakle da su ljudi u AMD-u razvili sve sami, od ideje, do funkcionalnih primjeraka, opet nisu imali proizvod koji konkurira, sve dok zajednicka varijabla nije ubacena u formulu. Da li je Keller uzeo virtualni mali ravni srafinciger i u 15 sekundi podesio virtualni karburator gotovog stroja i to je sve. Upravo to je tom stroju dalo potrebne peformanse za trzisnu utrku a samim time dalo vrijednost, a proizvodjacu pare i renome. Sto se ZEN-a tice, nemam nikakve informacije sto su tocno Kellerove zasluge. Ali za K8 se u ono vrijeme (~2003. godina kad sam prvi put cul za njega) provedba IMC-a njemu pripisivala, a prije toga utjecaj na microCode ROM, 2 osjetna napretka unutar par godina. Za razliku od ondasnjeg intelevog rastezanja pipeline-a da bi digli takt bez performansi... Doduse demonstrirali su intelektualnu sposobnost s nehalemom i sandyem, a bome i marketinsku sa socketima. Kolko god drugi bili sposobni, s Kellerom su naglo sposobniji dokle god se igra njegova igra, sto je dokazao Intel promjenom igre. Lisa Su je prekaljeni inzenjer upoznat s problematikom IT sektora kroz vlastiti rad i razvoj, a ne neki rođomenađer postavljen na visoku poziciju. Ako ona nije jedan od glavnih kotaca AMD-ove metamorfoze i napretka, ja ne znam tko je...male su sanse da se slucajno poklopilo njezino vodstvo s uspjesima AMD-a. |
Ne koristim svaku priliku da umanjim njegov rad, samo se u ovakvim slučajevima nadovežem, jer je frajer sam u nekoliko intervjua izjavil da je u sklopu Zena radil kao voditelj tog projekta, dok je razvoj same Zen arhitekture započeo prije njegova dolaska pod vodstvom Mikea Clarka koji dan-danas nastavlja dalje o ostatkom tima, a Kellerova direktna zasluga je ideja o dizajnu chipleta mada je to inicijalno planiral za K12 AMD ARM. Dok se već godinama piše da je Keller "otac Zen arhitekture". Također samo sam u zadnjih par postova linkal stvari vezane uz Kellera koji su isto tak dostupne svima vama, pa nije da ja imam tu subjektivne dojmove. Istva stvar s Intelom, Keller kod njih nije uspjel ispraviti krive Drine i otišel je kad je skužil kojim smjerom ovi tvrdoglavo i dalje idu. Mada OK, da ne bi bilo da potičem svađu, ne budem više spominjal Kellera u negativnom kontekstu.
Citiraj:
|
Citiraj:
I činjenica da je manje marketingaškog bs-a a roadmap se već 4 godine izvršava do sad neviđenom efikasnošću je pravo osvježenje. Što meni kao "moar cores" pacijentu znači Zen, ne moram dodatno objašnjavati. |
Citiraj:
Izbacivali su APU sranja (cpu side) sve do 2016, a zen dolazi 2017. god. 2012. god. nije napravljen ni z od zena, tek je od tada počelo. Treba 5 god. da se napravi arhitektura od nule Citiraj:
|
Lisa je CEO od 2014.
|
Citiraj:
Citiraj:
|
Intel claims 32-Core Ice Lake-SP Xeon CPU crushes 64-Core AMD EPYC in these specific workloads:kafa:
Citiraj:
:chears::frend: |
AMD rumored to be working on an Arm-based Apple M1 rival:kafa:
Citiraj:
|
|
Taiwan Semi's Growth Accelerates As AMD Gains Steam
Citiraj:
|
|
Ampere Altra performance shows it can compete with - or even outperform - AMD EPYC & Intel Xeon:kafa::frend:
Citiraj:
Citiraj:
|
Jesam li ja dobro shvatio da 2 X Ampere Altra sa po 250W svaki mogu konkrirati jednom EPYCu il Xeon-u
Mislim drago mi je da ima konkurencije, jos da dođu u consumer svijet ali, više mi se čini ko hype ako je tako kako sam ja razumio |
Sve konfiguracije imaju dual-socket, 2x ARM vs. 2x EPYC i 2x Xeon. I ARM troši u prosjeku 100W manje od AMD-a koji pak troši manje od Intela, a performanse nisu ništa lošije.
Možda ne budu tak brzo kod nas doma u desktop izdanju, ali mobilna i server rješenja su itekak zastupljena.:) |
Drago mi je da se ARM probija tako. Apple za desktop, ovi za servere. Možda će natjerati sve da budu bolji i jeftiniji.
|
Apple je dobar u ovom slučaju, jer su preveliki da ih se zanemari i odmahne rukom, pa bude na taj način puno standardnih aplikacija prebačno na ARM. Microsoft je već krenul sa svojim paketima.
ARM je pak s druge strane odličan, jer su popularne Linux distribucije već fino podržane, a nakon AMD-a, ovo bude Intelu još dodatan udarac u segmentima koji zasad generiraju najviše novaca.:) |
AMD Ryzen 7 5800H 8 Core Zen 3 CPU Benchmark Leaks Out, Up To 35% Faster Than Ryzen 7 4800H In Single-Threaded & 15% Faster in Multi-Threaded Tests
Link: https://wccftech.com/amd-ryzen-7-580...ryzen-7-4800h/ |
Evo i tu, nekako je više za ovu temu:
TSMC Ends Its Volume Discounts For the Biggest Customers, Could Drive Product Prices Up |
Citiraj:
|
AMD Ryzen 9 5900HX Flagship 8 Core Cezanne-H Zen 3 CPU Leaks Out, Benchmarks Show Faster Performance Than A Desktop Core i7-10700K & Ryzen 7
3800X Link: https://wccftech.com/amd-ryzen-9-590...arks-leak-out/ |
Jim Keller Becomes CTO at Tenstorrent: "The Most Promising Architecture Out There":kafa:
Citiraj:
|
Odličan video o tome zašto AMD još nije stavio HBM odnosno ddr5 uz APU radi rješavanja bandwidtha klik
Realni argmenti, ništa od toga još nekoliko godina nažalost, odnosno kad bude trebalo cijelom line-upu za velike dobitke. Ovako ispada da bi pomoglo samo flagship apu i ne toliko koliko bi mislili, uz veći postotak troškova od postotka dobitka u performansama |
AMD Ryzen 7 5700G / 5750G 8 Core Cezanne Zen 3 Desktop APU Pictured & Benchmarked, On Par With Vermeer Ryzen 5000 8 Core CPUs
Link: https://wccftech.com/amd-ryzen-7-570...0-8-core-cpus/ |
Citiraj:
|
Hahahaha. Blue team vs Red team, AMD sam protiv sebe :chears:
|
ja prvo pomislio na ray tracing kada sam vidio sliku :D
|
AMD Launches Ryzen 5000 Mobile: Zen 3 and Cezanne for Notebooks:kafa:
Citiraj:
|
Napravio je graf koliko su o čemu pričali. :roller::roller::roller: :care::care::care::care: |
Dobar je Heavy Metal Steve, ali se isto tak malo i pravi bedast, pa kao ne zna kak to funkcionira. Primjera radi, Švabi su uredno imali pristup istim informacijama i imaju zaseban članak za OEM 5900 i 5800 modele.
Makar na stranu sve to da on nije mogel naći informacije niti zna nekoga ko je, dosad smo uvijek na Computexu imali predstavljanje novih serija sa svim detaljima, dok su događanja prije toga poslužila za uvod.:) |
Ma super mu je video, samo što je tako sa svima, i sa Apple, Sony...ma svi se ogromnu količinu vremena trajanja prezentacije busaju sa rezultatima prodaje i sličnim glupostima.
A predstavljane traje 5 sekundi. :D Ovaj mi je po kvaliteti zajebancije odmah poslje onog uvoda u video o tome kako se nanosi termalna pasta, taj mi je top. :D |
Citiraj:
|
Glasine su odavnina bile da za zen4 dolazi core/thread bump. Ako dolazi do bumpa logično je i da flagship ima više od 16c32t. Možda 24c48t ako se ide na 3 core chipleta, a chiplet po 8c16t. Mislim da će na 5nm bez problema stati dodatni čiplet čak i ovakve veličine socketa. No tko zna, možda malo povećaju socket za AM5 (ne sad baš kao za threadrippere)
|
Samo me zanima kako stoje s DDR5 i da li dolazi sa Zenom 4, jer zbog toga odugovlačim nadogradnju konfe.
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 23:59. |