PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Svaštara (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=29)
-   -   Automobili (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=16972)

n30n 20.03.2023. 22:35

Koja bi bila razlika između Hankook Ventus S1 evo3 i Ventus Prime 4?

pci_e3x 20.03.2023. 23:25

Citiraj:

Autor n30n (Post 3666537)
Koja bi bila razlika između Hankook Ventus S1 evo3 i Ventus Prime 4?

S1 evo3 -> UHP ljetna: https://www.tyrereviews.com/Tyre/Han...s-S1-evo-3.htm
Prime 4 -> Obicna ljetna: https://www.tyrereviews.com/Tyre/Han...us-Prime-4.htm

Za normalnu voznju Prime 4, a sto se tice UHP-a ima definitivno boljih

Hamm 21.03.2023. 06:10

Citiraj:

Autor Mario92 (Post 3665926)
Zato ja nosi prometnu sa sobom zajedno s novčanikom. Nema šanse da ju ostavljam u autu, uostalom to i nije po zakonu, tak nekaj sam zapamtil, pa mi je to dodatan plus zakaj nosim sa sobom

Jedini razlog zakaj i dalje imam veliki novčanik je prometna. Nadam se da će je jednog dana smanjiti.

p.s pogledaj pm. :D

sinisa1989 21.03.2023. 06:40

Citiraj:

Autor pci_e3x (Post 3666542)
S1 evo3 -> UHP ljetna: https://www.tyrereviews.com/Tyre/Han...s-S1-evo-3.htm
Prime 4 -> Obicna ljetna: https://www.tyrereviews.com/Tyre/Han...us-Prime-4.htm

Za normalnu voznju Prime 4, a sto se tice UHP-a ima definitivno boljih

Ja imam prednje s1 evo3 i guma je stvarno ok. Najveća mana joj je zaštita felge koja uopće ne postoji.

viper84 21.03.2023. 06:56

Citiraj:

Autor Hamm (Post 3666548)
Jedini razlog zakaj i dalje imam veliki novčanik je prometna. Nadam se da će je jednog dana smanjiti.

I ja, već bi odavno nekog Secrida uzeo ali prometna me sprečava. Već su to mogli srediti ko i vozačku.

strgani 21.03.2023. 09:50

Dal je itko kad kupovao automobil od TRCZ automobila?
Koje su sve opcije kupovanja kod njih osim kešom, a da me ne ispadne puno skuplje nego kešom?

xlr 21.03.2023. 10:01

Citiraj:

Autor viper84 (Post 3666550)
I ja, već bi odavno nekog Secrida uzeo ali prometna me sprečava. Već su to mogli srediti ko i vozačku.

Sta ne vrijedi ona fora s ovjerenom prometnom, lijepo je smotas i u novcanik s njom. A original doma ceka registraciju, put u inozemstvo (afaik, preko granice ne vrijede nasi javnobiljeznicki zakoni i treba ti original prometna) i sl...

https://www.iusinfo.hr/aktualno/u-sredistu/19739#

bigAdvance 21.03.2023. 10:14

ovjerenu kopiju prometne drzim u autu, original je doma spremljena

nikakvo nosanje u novcanicima, jednom godisnje ovjeris kod jb za tih par eura i nemas zajebancije, drzis u autu.

Lika091 21.03.2023. 10:27

Citiraj:

Autor bigAdvance (Post 3666582)
ovjerenu kopiju prometne drzim u autu, original je doma spremljena

nikakvo nosanje u novcanicima, jednom godisnje ovjeris kod jb za tih par eura i nemas zajebancije, drzis u autu.

Kaj je to zakonom dozvoljeno?

lowrider 21.03.2023. 11:01

Ne.
Čl. 242. St. 3 ZSPC-a piše da moraš imati kod sebe prometnu kod sebe, nikakve kopije, ovjerene, neovjerene ili slično.

HCS 21.03.2023. 11:14

Citiraj:

Autor dzajko (Post 3665800)
Danas na golf 8 2.0 115ks, ~4000km upali lampicu za ulje, falilo 0,9l. Ulje je 0w20. Na prijasnjim vw mi se to nikad nije događalo, iako su uvijek isti uvjeti vožnje, vecinom stani/kreni.

To je normalno, stabilizirat ce se nakon jos 10akkm.

sinisa1989 21.03.2023. 11:15

Citiraj:

Autor strgani (Post 3666578)
Koje su sve opcije kupovanja kod njih osim kešom, a da me ne ispadne puno skuplje nego kešom?

Pa zar nije najbolje to provjeriti kod njih? Ako ništa drugo, pitati ako su fleksibilni (npr. dio kredit, dio keš).

strgani 21.03.2023. 11:18

Citiraj:

Autor sinisa1989 (Post 3666606)
Pa zar nije najbolje to provjeriti kod njih? Ako ništa drugo, pitati ako su fleksibilni (npr. dio kredit, dio keš).

Ma da, otići ću tamo, ali pitam ima li netko drito informaciju da je radio s njima nešto već.

Citiraj:

Autor dzajko (Post 3665800)
Danas na golf 8 2.0 115ks, ~4000km upali lampicu za ulje, falilo 0,9l. Ulje je 0w20. Na prijasnjim vw mi se to nikad nije događalo, iako su uvijek isti uvjeti vožnje, vecinom stani/kreni.

Ziher, 2.0 i 115konja?

Hamm 21.03.2023. 11:52

Da da ima toga. :) 85 kW. :p Ak ništa trajno je. :D

Inovator 21.03.2023. 12:20

Citiraj:

Autor viper84 (Post 3666550)

Ja imam još rozu vozačku i ne dam dok me ne natjeraju ;)

Citiraj:

Autor lowrider (Post 3666599)
Ne.
Čl. 242. St. 3 ZSPC-a piše da moraš imati kod sebe prometnu kod sebe, nikakve kopije, ovjerene, neovjerene ili slično.

I sad na kraju, smije li biti ovjerena preslika ili ne?

lowrider 21.03.2023. 12:24

Ne. Zakon spominje imanje prometne kod sebe, ne kopije prometne

nepalac 21.03.2023. 12:35

Može i ovjerena kopija prometne, to normalno neće pisati u zscp ali će pisati u zakonima koji se tiču javnih bilježnika i njihovih ovlasti.
To je standardna praksa da se prave kopije kad auto ima više vozača.

Lika091 21.03.2023. 12:50

Treba iskopati taj zakon jer bi to dosta olaksalo. Standardna praksa bi na sudu odma pala jer to nepostoji.

nepalac 21.03.2023. 12:53

Nemaš sta iskopavat, potpis bilježnika na kopiji daje dokumentu status originalnosti.

Zadnja 2 odlomka su odgovor mup-a:
https://www.iusinfo.hr/aktualno/u-sredistu/19739

A i na haku sve piše:
https://revijahak.hr/2022/09/01/papi...ne-pise-dobro/

Tulio 21.03.2023. 13:39

Ako potpis biljeznika kopiji dokumenta daju status originala, da li to podrazumijeva i da moze auto prodati dalje i prepisati ga na novog vlasnika uz predocenje ovjerene kopije?

Rekao bih da ne, vec se mora ponistiti original. Samim time ni ovjerena kopija ne moze imati status originala.

Ne znam kako svaki policajac gleda na to, mislim smjesno mi je da u 2023. godini to itko ni pita, jer moze po broju tablice vidjeti najnovije stanje vlasnika, kazni, dugova, sve, i prometna bi se mogla cuvati doma kao dokaz vlasnistva i koristiti samo kod promjene vlasnistva (ili u nekim drugim slucajevima, tipa zabrana prodaje itd)

Ali birokracija mora cuvati samu sebe, to je jasna stvar

lowrider 21.03.2023. 14:07

Ovjerena kopija prometne nije prometna.
Ovjerena kopija je samo potvrda da je ono što se na papiru vidi, istovjetno po izgledu i podacima-originalu.
I ona ne mijenja prometnu.

Dakle, ako imaš kopiju prometne, ovjerenu i od Svetog Petra, u prekršaju si.
Policajac piše kazne po ZSPCu, a ne po zakonu koji se tiče javnog bilježnika.

nepalac 21.03.2023. 15:14

Citiraj:

Autor lowrider (Post 3666645)
Dakle, ako imaš kopiju prometne, ovjerenu i od Svetog Petra, u prekršaju si.

Super što si otvorio gornja dva linka, a i još 10 sličnih koji govore istu stvar:

Citiraj:

Da bismo potvrdili je li dozvoljeno držati ovjerenu kopiju prometne dozvole u vozilu te je li valjana u slučaju policijskog nadzora, poslali smo upit nadležnoj službi Ministarstva unutarnjih poslova te smo dobili sljedeći odgovor:

„… ako vozač kojeg zaustavi policajac ima kod sebe ovjerenu kopiju prometne dozvole, policijski službenik ne može mu napisati kaznu po čl. 242. st. 5 Zakona o sigurnosti prometa na cestama: "Novčanom kaznom u iznosu od 300,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač koji nema kod sebe važeću prometnu dozvolu za vozilo kojim upravlja ili prometnu dozvolu ne pokaže na zahtjev ovlaštene osobe ili je ostavi u vozilu bez nadzora."
Ali dobro, ti znaš bolje. :D

Citiraj:

Autor lowrider (Post 3666645)

Policajac treba znati malo više zakona, a ne ovako lupati kao što ti upravo radiš.
U ZSCP nigdje ne piše ORIGINALNA prometna, piše samo "važeća", a prema Zakonu o javnom bilježništvu, slijedi navedeno:
Citiraj:

Članka 73.
Javni bilježnik izdaje potvrde prema odredbama ovog odsjeka. Te potvrde imaju dokaznu snagu javne isprave
Tako da te molim da se raspitaš na poslu kako treba raditi da se ne dovodiš u glupe situacije :)

De5tr0yer 21.03.2023. 15:42

Nije li samim time jednako kažnjivo ako u autu imaš prometnu ili ovjerenu kopiju prometne? Mislim, ako ćemo već u krajnost. :D

hash 21.03.2023. 16:03

Cekaj malo, pa jel nepalac sad stavio link iznad na gdje pise
Citiraj:

Da bismo potvrdili je li dozvoljeno držati ovjerenu kopiju prometne dozvole u vozilu te je li valjana u slučaju policijskog nadzora, poslali smo upit nadležnoj službi Ministarstva unutarnjih poslova te smo dobili sljedeći odgovor: „… ako vozač kojeg zaustavi policajac ima kod sebe ovjerenu kopiju prometne dozvole, policijski službenik ne može mu napisati kaznu po čl. 242. st. 5 Zakona o sigurnosti prometa na cestama: "Novčanom kaznom u iznosu od 300,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač koji nema kod sebe važeću prometnu dozvolu za vozilo kojim upravlja ili prometnu dozvolu ne pokaže na zahtjev ovlaštene osobe ili je ostavi u vozilu bez nadzora." ... Marina Turković
Nema dokumenta attachanog al zenska se potpisala, a i firma koja stoji iza sajta se cini kao legitimna pa nema razloga za sumnjati da su stvarno dobili taj odgovor od MUPa.

Citiraj:

Autor De5tr0yer (Post 3666660)
Nije li samim time jednako kažnjivo ako u autu imaš prometnu ili ovjerenu kopiju prometne? Mislim, ako ćemo već u krajnost. :D

Je al nit ce ti murjak provaliti u auto niti ce te provalnik kad ti ukrade auto prijaviti :D

lowrider 21.03.2023. 17:53

Pa da čitaj. To samo sebe pobija.
Gdje se u ZSPC spominje riječ kopija?

gil 21.03.2023. 18:08

Ali od kud policija zna da je kopija u autu ako pokažem orginal koji je kod mene.

nepalac 21.03.2023. 18:12

Citiraj:

Autor lowrider (Post 3666672)
Gdje se u ZSPC spominje riječ kopija?

A gdje se spominje riječ original?
Zašto bi se uopće spominjala riječ kopija u zakonu?
Jednom kad je kopija ovjerena, to više nije kopija nego legitimna isprava koja ima zakonsku težinu kao i original.
Znači, to je važeći ispravan dokument.

Imamo odgovor iz MUP-a, imamo članak sa HAK-a, a onaj tko misli drugačije nek kontaktira MUP i okači ovdje njihov odgovor u kojem kažu da kopija ne važi - pa da vidimo.

lowrider 21.03.2023. 19:10

Ajd čitaj riječ po riječ.
U članku piše VAŽEĆU PROMETNU DOZVOLU.

Da li te tri riječi možeš shvatiti na neki drugi način osim da je u pitanju važeća prometna dozvola?

Ovo napisan odgovor pobija sam sebe.
Prvo piše da ako ima kopiju, da mu ne može napisati, što nije točno.
I još citira članak zakona cccc...

raliSHA 21.03.2023. 19:18

Ako ćemo čitati zakon jako pozorno možemo se zapitati što znači formulacija "vozač koji nema kod sebe važeću prometnu dozvolu" :D

Što znači kod sebe? Kod sebe doma? Kod sebe na poslu? Kod sebe u jakni? U sferi od 2.75 metara od sebe? :D Isto tako nije definiran vremenski period potreban od trenutka zahtjeva službene osobe da se pokaže vozačka dozvola i samog pokazivanja.. Može li to biti recimo za 2 dana? :D

zgmmax 21.03.2023. 19:45

Kukate kak je država u banani, a ekipa samo gleda kak bi nešto smuljala.
Od kukanja murjaku joj striček nemojte mene, imam doma djecu, auto mi treba za posao, do banalnog primjera sa nošenjem dokumenta sa sobom.

U zakonu piše da moraš imat kod sebe.
Dal je kopirana i ovjerena osobna zamjena za pravu osobnu?

Ima hrpa novčanika u koji stane prometna u njega. Imam novčanik samo za kartice i stane mi prometna bez beda nutra, a novčanik nije ogroman.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 03:22.