PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Svaštara (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=29)
-   -   Automobili (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=16972)

tomek@vz 22.02.2023. 18:53

Citiraj:

Autor Mommistake (Post 3660922)
Evo, valjda ovisi od čovjeka do čovjek, puka slučajnost, ja bi rekao. Opet, bez obzira na sve, mini i kija nemaju šta raditi ispred volva. :)

Znam sad nabrojati petero bliskih ljudi koji nikada ne bi vozili ništa drugo osim Volva. Susjed u zgradi vozi sad novi V60, prije toga imao stari V60 s 390k km.

Evo, ameri kažu da je BMW broj jedan, ja isto tako kako si ti nabrojao mogu ti sad odmah reći za 4-5 slučajeva kod konkretnih ljudi koji kažu da bmw zadnjih xy godina je najveće smeće na tržištu.

Frendu getriba dva puta crkla na X1 u roku godine dana. Novi X1 kupio. :)

Ali meni je bmw i dalje super auto, novi m3 karavan, mljac... :D

Na kraju se sve vraća na osobna iskustva, osobne preference i "imam frenda...". :)

Frendov stari - 2 godine stari 850i kupio...nakon godinu dana srece ga prodaje. Getriba , elektronika , svi elektronicki pomocni sustavi non stop seru. Kupuje Cayene jadnik sad :lol2: Da mi je M3 Kombi primirisao i M5 Competition u BMW Welt kad sam ga vidio - je. Al iskreno nebi, tu svaka us vozi BMW gore.

Mario92 22.02.2023. 18:57

Citiraj:

Autor Badboy (Post 3660736)
Pozdrav,pitanje seat 1.4 tdi 2016 nije rađen veliki servis dali bi bilo ok promjenit zupčasti i vodenu pumpu sad na 70 000km?tnx!

Poslano sa mog POCOPHONE F1 koristeći Tapatalk

Ja sam veliki servis radil na 90k sa 1.6 TDI. Bolje ranije nego kasnije, jel

pci_e3x 22.02.2023. 19:29

https://vijesti.hrt.hr/gospodarstvo/...olara-10625049

Citiraj:

Na američkom se tržištu barelom s rokovima isporuke u travnju trgovalo po 75,68 dolara, što je za 68 centi niža cijena nego dan ranije.
Za travanj? Onda bi cijene trebale padati/skakati sa "zakašnjenjem"?

In other news, Doug Demuro se počastio::respekt:

https://youtu.be/ZDXWUGsFkKU

Badboy 22.02.2023. 21:44

Citiraj:

Autor Mario92 (Post 3661048)
Ja sam veliki servis radil na 90k sa 1.6 TDI. Bolje ranije nego kasnije, jel

tnx.ma više mi zvoni tih 7god nego kilometraža,ipak nemam previše

Poslano sa mog POCOPHONE F1 koristeći Tapatalk

Wolverine 23.02.2023. 10:28

Citiraj:

Autor papčić (Post 3660725)
Kao i "prednji farovi" - kao da zadnji postoje, ili "zadnje stopke" kao da prednja stop svjetla postoje :D
Felge širine 10 Jota, a Jot veze sa širinom nema, već oblikom ruba felge i prihvatom za gumu :D

Timater kako sam ja alergičan na to, doslovce se kosa diže na glavi kad to čujem od ekipe.

Redovito ih pitam da mi objasne koja je to SI jedinica Jot jerbo na FSB-u nikad čuo za tu jedinicu mjere. I koliko iznosi 1 Jot i što onda recimo ako je slučajno JJ felga, kaj je to Jot na kvadrat onda?

Citiraj:

Autor xlr (Post 3660605)
Pao je i moj, izmedju ostalog, zbog razlike u visini snopa lijevo i desno, jedan far mi baca malo nize... Znaci 3 godine nikome nista, 2022. godine to uslo u razloge pada.

Smijesno je bilo, i to sam pokazao ispitivacu na kanalu, sto je ispred mene drlog bez jedne stop zarulje, a iza mene auto kojem svjetlo gleda u nebo, a ne u pod. Ovaj je samo slegnuo ramenima. Oba su prosli :D

Joj te pizdarije oko farova mi isto idu na kurac više. :D
Po cesti toliko razrokih auta a evo svi osigurani.

Da ne kažem koliko ekipe vozi s recimo angel eyes konverzijama i nikom ništa. Ali meni nije dao upisat Xenon jer nisam složio automatsku nivelaciju.

Da ne spominjem paradoks kako za LED farove odjednom više nije potrebno imat niti pranje farova niti automatsku nivelaciju. :no2drug:

CatKiller 23.02.2023. 12:09

Citiraj:

Autor Wolverine (Post 3661132)
Da ne spominjem paradoks kako za LED farove odjednom više nije potrebno imat niti pranje farova niti automatsku nivelaciju. :no2drug:

Nije li to samo do 2000 lm?

Ja sam za slobodnu zamjenu halogenki s LEDicama, dokle god su ispravno nivelirane, imaju odgovarajucu geometriju snopa i kelvinima ostaju pri dnevnom svjetlu.

Drugim rijecima, sve sto poboljsava sigurnost i vidljivost na cesti, bez da ometa ostale.

Hamm 23.02.2023. 12:14

Da al znaš kak to ide. :) Uzme se kineski set s jebaja i prije tehničkog se skine dolje. :)

Wolverine 23.02.2023. 13:45

Citiraj:

Autor CatKiller (Post 3661153)
Nije li to samo do 2000 lm?

Ja sam za slobodnu zamjenu halogenki s LEDicama, dokle god su ispravno nivelirane, imaju odgovarajucu geometriju snopa i kelvinima ostaju pri dnevnom svjetlu.

Drugim rijecima, sve sto poboljsava sigurnost i vidljivost na cesti, bez da ometa ostale.

Iskreno nemam pojma ima li ogranicenja vezano za lm
Ali znam da imam na Cliu tvornicke full led farove i maglenke a auto nema niti pranje farova niti automatsku nivelaciju. Koliko lumena imaju nemam pojma :D

zkljaja 23.02.2023. 14:24

Citiraj:

Autor Wolverine (Post 3661132)

Imaš kakav ćlanak ili pravilnik? Radi li se o faru koji je tvornički zamišljen kao LED ili halogenom faru/faru s lećom u koji je ubačena LED žarulja?

Hamm 23.02.2023. 14:28

Postoje farovi u koje idu LED žarulje, a koji su napravljeni za halogene žarulje.

NPR https://www.philips.de/c-e/au/autola...atibility-list

zgmmax 23.02.2023. 14:31

Citiraj:

Autor Wolverine (Post 3661170)
Iskreno nemam pojma ima li ogranicenja vezano za lm
Ali znam da imam na Cliu tvornicke full led farove i maglenke a auto nema niti pranje farova niti automatsku nivelaciju. Koliko lumena imaju nemam pojma :D

Citiraj:

Autor papčić (Post 3661179)
Imaš kakav ćlanak ili pravilnik? Radi li se o faru koji je tvornički zamišljen kao LED ili halogenom faru/faru s lećom u koji je ubačena LED žarulja?

Ja imam LED farove

Al imam automatsku nivelaciju al nemam pranje

pci_e3x 23.02.2023. 18:19

Evo testa average-joe guma za aute, testirano na 16"

https://www.youtube.com/watch?v=3ZsWD4N0yds

Mladenxy 23.02.2023. 18:33

Sebi jučer kupio ove
https://www.molydon.hr/auto-i-kombi-...OGODI%C5%A0NJA
čekam da stignu....

Inače imam dva seta stara deset godina michelinki...ljetne su pri kraju a zimske su još ok i vozim ih zadnje dvije godine ko cjelogodišnje :D ali sobzirom da su deset godina stare reko idem zamijeniti....postalo me malo prpa da negdje ne roknu. A Mini nema rezervni kotač, teška debilana.

xlr 23.02.2023. 18:40

Te su gume bile pri kraju prije valjda 5 godina, osim ako se ne vodis prema dubini profila. Onda su Tigar gume za tebe :D

Mladenxy 23.02.2023. 18:51

Pa na pola ćelave ali uredno prolazile na tehničkom.

xlr 23.02.2023. 19:17

https://youtu.be/umDr0mPuyQc

SPLiFF 23.02.2023. 19:26

Citiraj:

Autor Mladenxy (Post 3661246)
Sebi jučer kupio ove
čekam da stignu....

Inače imam dva seta stara deset godina michelinki...ljetne su pri kraju a zimske su još ok i vozim ih zadnje dvije godine ko cjelogodišnje :D ali sobzirom da su deset godina stare reko idem zamijeniti....postalo me malo prpa da negdje ne roknu. A Mini nema rezervni kotač, teška debilana.

Vozio sam Maxxis AP2 i bile su mi super, slabiji i lakši auto je bio u pitanju.

Wolverine 23.02.2023. 20:39

Citiraj:

Autor papčić (Post 3661179)

Ovo je far.
Iskreno nisam ni gledao da li je unutra samostalna LED žarulja ili SMD komponente lemljene na tiskanu pločicu fara kao što je recimo slučaj kod Toyote Prius C

20230223-201819

Hamm 23.02.2023. 20:59

Citiraj:

Autor Mladenxy (Post 3661251)
Pa na pola ćelave ali uredno prolazile na tehničkom.

Pa jel ti u tom autu voziš nekada nešto vrijednije od sebe samoga? :D

buljaka 23.02.2023. 21:21

Zašto bi itko kupio tajvanski kineski maxxis a za 80 kn više po gumi imaš odlični vredestein u toj dimenziji ?

xlr 23.02.2023. 21:25

Citiraj:

Autor Hamm (Post 3661291)

Špežu? :D

Mladenxy 23.02.2023. 22:44

Citiraj:

Ak se voziš po propisima, ograničenje kak ti piše na znakovima, a po kiši dodatno usporiš, ne gaziš po gasu u zavoju, stigneš na destinaciju sigurno. Ak se voziš ko Senna onda su i šanse da završiš ko on, moja logika koja me u zadnjih trideset godina vožnje dobro vodila, i uz Sava gume i sl.
Nikad sudar osim jednom kad mi je tip izletio iz svog dvorišta i kad sam ja jednom stao na zebri pješaku pa mi se tip zabio...i kad me tip u neregistriranom auto zagzio na pješačkom prijelazu....ni jednom u tim slučajevima skupe gume nebi niš pomogle.
Puno toga ovisi kak se voziš...na autoputu nikome ne jašem za vratom i sl. uvijek dovoljan odmak da se stigne tri puta zakočiti ako treba. Više me straha idiota po cesti nego najjeftinijih guma made in Kuba.

Citiraj:

Autor buljaka (Post 3661298)
Zašto bi itko kupio tajvanski kineski maxxis a za 80 kn više po gumi imaš odlični vredestein u toj dimenziji ?

Imaju jednaku klasifikaciju C B 70 s time da Maxxis ima 88H tj. pogodan za veće brzine i nižu cijenu. Ovo za brzinu mi nije neš bitno jer nikad ne vozim preko cc 150 do mora ali ne vidi problem.
Meni je najbitnije da ih sad više ne skidam barem pet godina :D

Exomaniac 24.02.2023. 00:15

Citiraj:

Ajde, kad sam pročitao deset godina, rekao sam ajde, pa vozio sam i ja takve, ak se voziš po ograničenju, više po gradu, paziš kad je kiša, teško da ćeš ući u situaciju da će baš guma biti ta koja će napraviti neku razliku, u gradu ionak nema ograničenja većih od 70, to osjete oni šta u zavojima voze kao Verstappen.

Al kad sam vidio “polućelave” e to je već malo ipak previše sumnjivo da bi bilo za svakodnevnu vožnju :D

Hamm 24.02.2023. 06:39

Citiraj:

Autor Mladenxy (Post 3661317)
Ak se voziš po propisima, ograničenje kak ti piše na znakovima, a po kiši dodatno usporiš, ne gaziš po gasu u zavoju, stigneš na destinaciju sigurno. Ak se voziš ko Senna onda su i šanse da završiš ko on, moja logika koja me u zadnjih trideset godina vožnje dobro vodila, i uz Sava gume i sl.
Nikad sudar osim jednom kad mi je tip izletio iz svog dvorišta i kad sam ja jednom stao na zebri pješaku pa mi se tip zabio...i kad me tip u neregistriranom auto zagzio na pješačkom prijelazu....ni jednom u tim slučajevima skupe gume nebi niš pomogle.
Puno toga ovisi kak se voziš...na autoputu nikome ne jašem za vratom i sl. uvijek dovoljan odmak da se stigne tri puta zakočiti ako treba. Više me straha idiota po cesti nego najjeftinijih guma made in Kuba.

Svaka guma je manje više ok ako nisi budala ali ćelave gume.... Stvarno ne vidim kak to prolazi na tehničkom.

Držim da je nova sava bolja od cetiri godine stare continental gume tak da nije stvar proizvođača nego starost + istrošenost.

Citiraj:

Autor Exomaniac (Post 3661322)
Ajde, kad sam pročitao deset godina, rekao sam ajde, pa vozio sam i ja takve, ak se voziš po ograničenju, više po gradu, paziš kad je kiša, teško da ćeš ući u situaciju da će baš guma biti ta koja će napraviti neku razliku, u gradu ionak nema ograničenja većih od 70, to osjete oni šta u zavojima voze kao Verstappen.

80. :p

Screenshot-from-2023-02-24-06-37-02

Citiraj:

Autor Exomaniac (Post 3661322)
Al kad sam vidio “polućelave” e to je već malo ipak previše sumnjivo da bi bilo za svakodnevnu vožnju :D

Zato kaj smo u prčistanu. :D Realno bi vozilo na takvim gumama trebalo biti isključeno iz prometa, a vozaču naplaćena kazna + vanredni tehnički.

Mladenxy 24.02.2023. 07:42

Citiraj:

Autor Hamm (Post 3661332)
Svaka guma je manje više ok ako nisi budala ali ćelave gume.... Stvarno ne vidim kak to prolazi na tehničkom.

Napisao sam polućelave, znači 3-4 mm ripne, poluistrošene...bile bi OK za još neko vrijeme da me nije strah godine proizvodnje. Prolaze na tehničkom jer su tehnički, zakonski ispravne.
ak treba slikam, lol
Citiraj:

Autor Hamm (Post 3661332)
a vozaču naplaćena kazna + vanredni tehnički.

u trideset godina vožnje, 0 kazni do sada.

buljo 24.02.2023. 08:28

Citiraj:

Autor Mladenxy (Post 3661338)
Prolaze na tehničkom jer su tehnički, zakonski ispravne.

Prolaze na tehničkom jer nisu gledali datum na gumama ;)

Al slobodno ih slikaj, pogotovo ćošak bočnice i gazne površine.

Exomaniac 24.02.2023. 08:42

Citiraj:

Autor buljo (Post 3661345)
Prolaze na tehničkom jer nisu gledali datum na gumama ;)

Al slobodno ih slikaj, pogotovo ćošak bočnice i gazne površine.

Nema zakonskog pravila koliko ti smiju bit stare gume prema čistom datumu. Ak se ne varam, po propisima EU gume stare 5 godina se ionak smiju prodavati kao nova guma ak se skladišti prema nekim propisima tak da ti možeš kupit “nove” gume, a netko će mislit, gle budalu, na autu drži 5 godina stare gume :lol2:

Mladenxy 24.02.2023. 08:53

Smiju se prodavati i gume stare deset godina, outlet.

edit evo i slika

https://i.postimg.cc/x8D9mLF7/IMG-20...-161059558.jpg

John Creasy 24.02.2023. 16:47

ma valja to brate, sve dok si svjestan kakve su.. bar žice ne vire iz njih kao nekima :D

Mladenxy 24.02.2023. 16:50

Velim i ja da valja, a stare deset godina. Ali eto malo me frka pa idu nove.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 08:55.