PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Monitori, tipkovnice i miševi (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=52)
-   -   Lenovo L220x - Prvi 22'' Ne-TN-Film monitor (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=81057)

Daddy 28.05.2008. 22:40

Samo me zanima stanje monitora ostalih vlasnika vezanih za temperaturu.

Naime ovih dana buduci da su temperature okoline drasticno porasle moram prizanti da je i monitor osjtno zagrijao.Posebno bih istaknuo sami panel (nije ni cudo) i dio sa straznje strane unutar one improvizacije od drske.

Jel moj poseban ili su i vasi napaljeni gadovi :D

Mar 28.05.2008. 22:56

Citiraj:

Autor Daddy (Post 1041168)

Naime ovih dana buduci da su temperature okoline drasticno porasle moram prizanti da je i monitor osjtno zagrijao.Posebno bih istaknuo sami panel (nije ni cudo) i dio sa straznje strane unutar one improvizacije od drske.

Smanji malo brightness ili stav ventilator :D

Uber Gosu 29.05.2008. 09:11

Citiraj:

Autor Daddy (Post 1041168)

Loži se i moj, sad cekamo iducu reviziju sa Alu okvirom:wtf2:

Mar 29.05.2008. 10:07

Čišćenje! :D

http://www.greatrvstuff.com/uploaded...m-2-773337.jpg

ZMAJ 29.05.2008. 13:10

moj se isto opako grije. evo uskoro cu kupit jos jednu ninju pa stavit na ekran :D

Cybertron 02.06.2008. 16:06

Imam taj monitor vec 2,5 mjeseca i sve 5 malo se vise grije ali nista tako spektakularno da mu treba dodati cooler!
:chears:

Visage 02.06.2008. 16:36

Citiraj:

Autor Mar (Post 1041188)
Smanji malo brightness ili stav ventilator :D

Tako znaci, u tome grmu lezi zec!

http://shrani.si/f/1L/105/XJ20G3t/mar.png

E sad se mozemo slikati sa daljnjom prikaznom objektivnoscu moderatora :D

Jos kad cujem za ovo grijanje, pada mi maestralna ideja za jedan uradak... samo neki drugi put, umoran za danas. Sretno u radu i bez kvarova http://www.forum.hr/images/smilies/thumbs.gif

8

Mar 02.06.2008. 16:46

Citiraj:

Autor Visage (Post 1045037)
Tako znaci, u tome grmu lezi zec!

http://shrani.si/f/1L/105/XJ20G3t/mar.png

E sad se mozemo slikati sa daljnjom prikaznom objektivnoscu moderatora :D

Jos kad cujem za ovo grijanje, pada mi maestralna ideja za jedan uradak... samo neki drugi put, umoran za danas. Sretno u radu i bez kvarova http://www.forum.hr/images/smilies/thumbs.gif

8

Provokator! :D

Monitor je odličan, što se tiče veličine slova - ista stvar kao i na 20", a meni se čini da netko ovdje ima 20" Della.. :fiju:

Grije se - da, na samo jednom mjestu ispod ručke - pretpostavljam da je zbog toga što je to mjesto vrlo blizu CCFL lampe, no dobro je dok se ne topi :D

Sadgasm 02.06.2008. 16:58

Istina da se grije,ali grije se puno manje od 959NF-a.A i piše da troši 90W,dok recimo samsung 226BW troši 55W.

erda 04.06.2008. 22:49

Koje su optimalne postavke za crvenu , brightness i contrast ?

pingmachine 05.06.2008. 09:37

razlikuju se od monitora do monitora, tako da ne postoje nikakve univerzalne "optimalne postavke".

ako želiš optimalno - kupi kalibrator.

erda 05.06.2008. 16:52

Citiraj:

Autor pingmachine (Post 1047312)
razlikuju se od monitora do monitora, tako da ne postoje nikakve univerzalne "optimalne postavke". Ako želiš optimalno - kupi kalibrator.

Hm, nisam govorio o kalibratoru kojeg niti znam niti želim upotrebljavati nego o osnovnim postavkama podešavanja on-screena koje bi mogle zadovoljiti većinu korisnika !

Wolverine 05.06.2008. 17:33

pa jel ti reko da ovisi od monitora do monitora
u principu ti sebi podešavaš prikaz dakle prema svojim osobnim preferencijama

pingmachine 05.06.2008. 17:38

opet svejedno - što ti znači ako ti netko kaže "stavi crvenu na 58" ako tvoj primjerak monitora za približno dobar prikaz crvene zahtijeva 65? što ako netko koristi monitor u slabo osvjetljenoj prostoriji i kaže "stavi brightness na 10", a kod tebe sunce-piči-mi-roštiljamo i treba ti brightness od 80?

"optimalno" je kod bilo kojeg monitora čista teorija i u praksi nedostižno. kalibratorom se možeš približiti optimalnom dovoljno da okom ne primijetiš razliku između teoretski ispravne i praktično prikazane boje. bez kalibratora možeš samo dobiti približno točan prikaz boja, koji je za većinu ljudi itekako dovoljan, ali bi izgledao primjetno različito od nečega profesionalno otisnutog.

no dobro, seruckam previše :D

za nekakva osnovna podešavanja, čisto da se ne desi da ti je R gamma 2.5, a B gamma 2.3, možeš otići ovdje: http://www.lagom.nl/lcd-test/ ili na neki od bezbroj sličnih sajtova za "kalibraciju" monitora.

erda 05.06.2008. 21:52

Citiraj:

Autor pingmachine (Post 1047728)
opet svejedno - što ti znači ako ti netko kaže "stavi crvenu na 58" ako tvoj primjerak monitora za približno dobar prikaz crvene zahtijeva 65? što ako netko koristi monitor u slabo osvjetljenoj prostoriji i kaže "stavi brightness na 10", a kod tebe sunce-piči-mi-roštiljamo i treba ti brightness od 80?
"optimalno" je kod bilo kojeg monitora čista teorija i u praksi nedostižno. kalibratorom se možeš približiti optimalnom dovoljno da okom ne primijetiš razliku između teoretski ispravne i praktično prikazane boje. bez kalibratora možeš samo dobiti približno točan prikaz boja, koji je za većinu ljudi itekako dovoljan, ali bi izgledao primjetno različito od nečega profesionalno otisnutog.
no dobro, seruckam previše :D
za nekakva osnovna podešavanja, čisto da se ne desi da ti je R gamma 2.5, a B gamma 2.3, možeš otići ovdje: http://www.lagom.nl/lcd-test/ ili na neki od bezbroj sličnih sajtova za "kalibraciju" monitora.

Zahvaljujem !

pingmachine 06.06.2008. 14:49

evo prvog profi reviewa:

http://www.prad.de/en/monitore/revie...ovo-l220x.html

Mar 06.06.2008. 20:16

Citiraj:

Autor erda (Post 1047690)
Hm, nisam govorio o kalibratoru kojeg niti znam niti želim upotrebljavati nego o osnovnim postavkama podešavanja on-screena koje bi mogle zadovoljiti većinu korisnika !

Pročitavši recenziju na prad.de, rekli su da je optimalno podešenje za monitor za najvjernije boje slijedeće:

Constrast = do 85
Brightness = 0
Red = 61
Green = 55
Blue = 60

I također, svi koji imate ovaj monitor - skinite softOSM - odličan Lenovov utility u kojem možete podešavati razne postavke i koji daje mogućnost automatske regulacije pivota. :)

Nakon što sam postavio ove vrijednosti navedene gore, monito ima odlične boje koje nisu prenaglašene nego su "CRT"-ovske te svjetlina je dosta manja što ne umara oči, no nema onakav "bling" faktor kao prije.

erda 06.06.2008. 20:45

Citiraj:

Autor Mar (Post 1048874)
Pročitavši recenziju na prad.de, rekli su da je optimalno podešenje za monitor za najvjernije boje slijedeće:

Constrast = do 85
Brightness = 0
Red = 61
Green = 55
Blue = 60.

Sve super ali mi je to malo pretamno. Ako stavim brightness na negdje oko 30 onda je daleko bolje. IMHO naravno !

Devil1 06.06.2008. 23:56

Citiraj:

Autor ...Tihomir... (Post 1030628)
Imam čudan problem sa softwareom od Lenova. Naime uredno mi po win Xp radi samo verzija sa cd-a a novije verzije (ima automatski update) ili uopće ne žele prepoznati monitor (to se dešavalo kod starijih verzija) ili najnovija prepozna monitor ali iz nekog razloga mi u postavkama ne nudi podešavanje boja.

Ima li netko sličan problem?

imam ja ali tek posto sam malo mjenjao boje u Catalystu i nemam pojma kako to popraviti

flajpan 07.06.2008. 00:30

Citiraj:

Autor Mar (Post 1048874)

Constrast = do 85
Brightness = 0
Red = 61
Green = 55
Blue = 60

R-55 G-49 B-60 contrast 100, brightness 0 > ovo mi nekak najbolje izgleda.

...Tihomir... 07.06.2008. 13:16

Citiraj:

Autor Devil1 (Post 1049103)
imam ja ali tek posto sam malo mjenjao boje u Catalystu i nemam pojma kako to popraviti

Mislim da to nema veze sa mijenjanjem boja u driverima, jer ja ih nisam mijenjao... Probaj napraviti uninstall i ponovno instalirati program.

Devil1 07.06.2008. 13:21

probao ali nista, ali mi sad sve valja kad spojim jos jedan monitor a cim ga maknem opet nista

SiaFu 10.06.2008. 14:11

Citiraj:

Autor Devil1 (Post 1049103)

Ako si mijenjao u Display Properties / Settings / Advanced pa / Color ili /Color Management, postoje default postavke na koje se može vratiti.
ATI driveri imaju "Color" tab u kojem se može podešavati gamma, R-G-B omjeri o ostalo (onaj meni sa ružom boja i fotografijom za primjer) - ima Default ili reset setting. Odvojeno se podešavaju OpenGl i DirecX profili ako ti je to problem (u igrama, ne Windows desktopu).
U "Color management" tabu se može koristiti ICC profil koji s Lenovom dolazi na CD-u, a može ga se i ručno podesiti po volji.
Možda ti je tamo nešto pobrkano?

Ja npr. imam problema sa Clock settingom L220x: na tamnim (ne crnim) podlogama se vide lagane horizontalne titrave crte kad se sjedi malo bliže. Postavio sam Clock na 82 kako bi ih smanjio, ali bolje ne ide.
Zna li netko da li bi to moglo biti do isporučenog VGA kabela ili je Mobility Radeon 9700 na rubu svojih mogućnosti? (Laptop mi nema DVI tako da nemam drugog izbora za spajanje). Efekat je uočljiviji ako se koriste Moire testovi (npr Nokia ili Eizo monitor test)

Mar 10.06.2008. 14:14

Evo, ovako - za sve kome se monitor pregrijava:
- Smanjite brightness na 0 i stavite one postavke navedene gore.

Tada se monitor puno manje grije te je slika puno ugodnija za rad..
Meni se čini da je lenovo malo puno pretjera sa svjetlinom na ovom monitoru :)

zhuto iz uha 11.06.2008. 10:31

backlight bleed

pozz. ima tko problema sa backlight bleedingom u gornjem lijevom i
desnom kutu? je li ga mozda tko reklamirao?

infinity 11.06.2008. 13:07

mislis na probijanje? Ja mislim da to svi imamo :D Jer sam vec naletio kod par ljudi u ovom postu da imaju taj problemcic.. ja sam jedan od njih :)

zhuto iz uha 11.06.2008. 15:55

Citiraj:

Autor infinity (Post 1053358)
mislis na probijanje? Ja mislim da to svi imamo :D Jer sam vec naletio kod par ljudi u ovom postu da imaju taj problemcic.. ja sam jedan od njih :)

uh. sad mi je malo lakse. ja brijao da sam jedini. daj opisi kak kod tebe
probija. meni je s jedne strane vise a s druge manje. s donje strane
panela je sve super. pa mi je bed dat 3200kn za monitor a on polu
proizvod. bed mi gledati filmove u mraku jer ovo fakat bode oci.
s donje strane nema nit govora o probijanju. ali gore. ja sam to povezao
sa ocitim zagrijavanjem gornjeg dijela samog lcd panela. bas se sam
panel grije kao djubre, ali samo rego.

na netu nitko niti a niti b o backlight bleedingu osim jednog lika ovdje.
i ja budala kupio. mislio sam da je to usamljeni slucaj. ili mi u hrvatskoj
smrdimo pa smo dobili panele koje je pozar skurio. :)

Mar 11.06.2008. 16:05

Citiraj:

Autor zhuto iz uha (Post 1053550)
uh. sad mi je malo lakse. ja brijao da sam jedini. daj opisi kak kod tebe
probija. meni je s jedne strane vise a s druge manje. s donje strane
panela je sve super. pa mi je bed dat 3200kn za monitor a on polu
proizvod. bed mi gledati filmove u mraku jer ovo fakat bode oci.
s donje strane nema nit govora o probijanju. ali gore. ja sam to povezao
sa ocitim zagrijavanjem gornjeg dijela samog lcd panela. bas se sam
panel grije kao djubre, ali samo rego.

na netu nitko niti a niti b o backlight bleedingu osim jednog lika ovdje.
i ja budala kupio. mislio sam da je to usamljeni slucaj. ili mi u hrvatskoj
smrdimo pa smo dobili panele koje je pozar skurio. :)

Prvo smanji brightness na 0%, kontrast na 80ak % i vidi da li ti onda probiva.
Zagrijavanje je vezano za iznimnu svjetlinu ovog monitora koja samo na prvi pogled izgleda dobro, ali za dugotrajan rad i vjernost boja, brightness na 0% je must.

Daddy 11.06.2008. 16:14

Upravo to.Kod mene je takodjer bio izrazen BLB :D na gornjim uglovima no smanjivanjem pozadinskog osvjetljenja je stvar koliko toliko sanirana i vise ne odvraca paznju kod gledanja filmova, etc....

Da ne govorim koliko je ugodniji rad na monitoru i koliko su boje manje isprane (naime tako su izgledale sa pojacanim osvjetljenjem)

P.S.
Da li se ikome desilo da pritiskom na MENU tipku na monitoru OSD javi "MENU LOCKED"

Pippincro 11.06.2008. 16:20

Citiraj:

Autor Daddy (Post 1053568)

P.S.
Da li se ikome desilo da pritiskom na MENU tipku na monitoru OSD javi "MENU LOCKED"

tak je tvornicki slozeno

drzi onu drugu tipku s desne strane 10 sekundi i otkljuca se

Sva vremena su GMT +2. Sada je 15:56.