PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Svaštara (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=29)
-   -   Automobili (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=16972)

Hamm 16.01.2023. 15:20

AFAIK deal i dalje stoji. :D

Citiraj:

Autor Mommistake (Post 3652845)
Oni koji zagovaraju autopilote, zamislite si koliko povjerenja morate imati u Muska i njegove ideje da imate šestomjesečnu bebu na zadnjem sjedalu u autu.

Ima videJa po YT kak mačketina piše gdje autopilot odradi perektno dobro, a ima i gdje usere stvar. Mene jedino u toj cijeloj priči smeta to što ili user nije svjestan da će on odgovarati ako njegova igračka napravi sranje i to što se dopušta proizvođača da opere ruke. :)

Citiraj:

Autor CatKiller (Post 3652859)
Cilj je imati što manje ovih drugih i to se s vremenom popravlja. Ovo nije sustav koji će biti "gotov", nego sustav koji s vremenom radi sve manje grešaka.

Kad dodje na nivo prosječnog vozača, bit će upotrebljiv.

Meni je za sad dovoljno što opuštenije i uz manje zamora voziti po dosadnoj autocesti, a ako bude za 2-3-10 god update na autonomnu vožnju, zašto ne.

Apsolutno! Samo koja je cijena toga? Jesi li ti spreman platiti cijenu? Ja nisam. :) Mislim da bi umlatio nekog s kjučoN da mi ugrozi obitelj jer "negov self driving autek nije stao".

Proizvođači imaju dovoljno love pa nek naprave "fake" gradove i nek testiraju do mile volje. Svima je valjda poznat ciklus razvoja SW. Bete i alphe ne idu u produkciju. ;)

Juice 16.01.2023. 15:51

Citiraj:

Autor CatKiller (Post 3652877)
Ali uskoro Robotaxiji i autonomna vožnja u Zagrebu! Do kraja 2023 je bio dogovor ili?

2024.
https://www.index.hr/vijesti/clanak/...u/2355655.aspx

No već je prije koji mjesec krenulo lagano plasiranje priče u medijima da će projekt kasnit, kriza na tržištu, nema poluvodiča, nestašica litija, fali XY stvari na tržištu
No kad EU stisne za svoju lovu mogle bi padat glave

CatKiller 16.01.2023. 17:07

Citiraj:

Autor Hamm (Post 3652888)

Apsolutno! Samo koja je cijena toga? Jesi li ti spreman platiti cijenu? Ja nisam. :) Mislim da bi umlatio nekog s kjučoN da mi ugrozi obitelj jer "negov self driving autek nije stao".

Znaš koji je najveća knedla u glavi? To da cijena ima dva mača.

Pozitivna strana ostaje nevidljiva: koliko života je spašeno jer auto nije izletio, zakočio sam (ne ovo u tunelu, lol, ima drugoh primjera), spasio vozača koji je zaspao na 2 sekunde itd. O tome ćeš pročitati jako malo.

Negativna strana je mnogo vidljivija i svaki sudar ili nesretni gubitak života se stavlja pod povećalo, s pravom naravno.

Ne znam ima li itko pravo reći da je 10 spašenih života vrijedno jednog koji je gledao film na suvozačevom mjestu dok ga je auto vozio i zabio ga u kamion. Ne želim u tu diskusiju na forumu.

Uvjeren sam da savjesno korištenje takvih sustava na kraju smanjuje broj nesreća i rado ih koristim, uz dužan oprez.

WraGG 16.01.2023. 17:33

Citiraj:

Autor CatKiller (Post 3652916)
Znaš koji je najveća knedla u glavi? To da cijena ima dva mača.

Pozitivna strana ostaje nevidljiva: koliko života je spašeno jer auto nije izletio, zakočio sam (ne ovo u tunelu, lol, ima drugoh primjera), spasio vozača koji je zaspao na 2 sekunde itd. O tome ćeš pročitati jako malo.

Negativna strana je mnogo vidljivija i svaki sudar ili nesretni gubitak života se stavlja pod povećalo, s pravom naravno.

Ne znam ima li itko pravo reći da je 10 spašenih života vrijedno jednog koji je gledao film na suvozačevom mjestu dok ga je auto vozio i zabio ga u kamion. Ne želim u tu diskusiju na forumu.

Uvjeren sam da savjesno korištenje takvih sustava na kraju smanjuje broj nesreća i rado ih koristim, uz dužan oprez.

Od svih sustava na tvom autu mi je jedino zanimljiv onaj prd-warner koji si svesrdno i sveobuhvatno prezentirao na sveopce zgrazanje mog susjedstva. Moram priznati da je i mene prvi prdac trznuo jer nisam znao na prvu o cemu se radi pa sam mislio da se nekome stvarno oteo 😄😄

Gesendet von meinem SM-G991B mit Tapatalk

Hamm 16.01.2023. 18:05

Citiraj:

Autor CatKiller (Post 3652916)

Apsolutno je vidljiva i svjestan sam da ti sustavi naprave više koristi nego štete. Možeš povući paralelu s cjepivom. Više je koristi nego šteta ali kada nastane šteta netko mora odgovarati. :)

Zato sam da se radi još testiranja. Eto. :)

Visage 16.01.2023. 18:51

Citiraj:

Autor De5tr0yer (Post 3652521)
Da mi netko ponudi Z3M S54 u istom tehničkom stanju kao moj M3, mijenjao bih ključeve odmah, iako mi izgledom Z3 općenito nije naj. Z3M ima primitivniji stražnji kraj (tip suspenzije kao i na E30) i puno je zabavniji te prirodniji za voziti pri limitu. Stražnji kraj lako predvidiv, iz tvornice dolazi s mehaničkom šperom - izvanredan paket za zabaviti se bez da se mora voziti iznad ograničenja brzine.

Da, ocekivao sam da bi ga trebao cijeniti. Slucajno sam jucer, citavsi tvoj odgovor, shvatio da uopce nisam znao, da je i Z4 imao coupe izdanje. Mislio sam da je samo sveden na hardtop i cabrio. Z4 Coupe ocigledno nije dugo trajao?

Vise puta sam cuo i citao, kako je steta sto Christian Koenigsegg nije usao u velikoserijsku pricu, bilo kojeg proizvodjaca. Saab kupovinu, nazalost, nije realizirao zbog vise razloga.

1) Koenigsegg Reinvents The Manual! How The CC850 Transmission Works

2) NEW Koenigsegg CC850 MANUAL! First Look & Cold Start with Christian Von Koenigsegg

Citiraj:

Autor Hamm (Post 3652888)

Uz tehnolosku zanesenost, ide, nazalost i sve manja sposobnost empatije za druge, ne mislim samo u prometu ;)

Prije tri dana, dosao mi je prijatelj sa Sveučilište za glazbu i primijenjenu umjetnost u Beču, prebacio zadnju godinu u HR. Imali smo istog profesora u HR 90-tih. S nama je sjedio mladi student kojeg sam deset minuta morao uvjeravati sto je audicija (auditorna memorija) te davati primjere kompozitora najvecih simfonija, koji su gluhi, nepokretni, rukom pisali komplete parituture, orkestracije. Neki pred samu smrt, neki kilometrima od najblizeg instrumenta, u ratu, kojekavim previranjima.

On je preskocio povijest, pa mi je faqovima, Wikipedijama i brzim pretrazivackim znanjima pokusao braniti svoje teze. Dok mu nisam cak i u 20 stoljecu nabrajo ljude koji su tako pisali, poslove u orkestrima, koji su pretpostavljali iz glave realizaciju. Stavise, cak se i edukacijski poticalo u nekim sustavima edukacije, da se sto vise notacijski izostri. Drugi dan mu je profesor harmonije tek poceo nabrajati, cak i pop kompozitore koji su iz glave pisali. Njemu je koncept bio nepojmljiv, jer je toliko ovisan o aparaturi, do te mjere, da je sam sebe isao podcijenjivati.

Lako jos za zansenjake u sadasnjij tranziciji, zamisli tek one kojima ce "automnona" biti jedina voznja, te jedina spoznaja putovanja. Koja ce tek atrofija njihovog funkcioniranja biti u vremenu i prostoru :(

1v@n 16.01.2023. 18:55

Citiraj:

Autor nepalac (Post 3652851)
U Kini se već voze potpuno autonomni taxi:

https://streamable.com/6enb3g

Ne možeš Kinu uspoređivati s ostatkom svijeta u ovom kontekstu.
Većinu cesta koje imaju su sagradili u zadnjih desetak godina i sve su opremljene brdom tehnologija i prilagođene za autonomnu vožnju.

Jako je malo drugih lokacija u svijetu gdje se to može na taj način tako brzo prilagoditi.

Provozajte se Vukovarskom od Savske do Držićeve po mraku dok pada kiša. Na potezu od Vrbika do Lisinskog ne vidiš linije na cesti sa zdravim očima, kako će netko autonomno vozilo tek.

Visage 16.01.2023. 19:01

Citiraj:

Autor coconut (Post 3652869)

Japanci da nemaju svoje Kei autice i proizvodjace, vjerojatno bi prvi kupili. Simpa izgleda, uske ulice, mogao bi stosta pokrivati uz transport.

.

nepalac 16.01.2023. 19:23

Citiraj:

Autor 1v@n (Post 3652952)
Jako je malo drugih lokacija u svijetu gdje se to može na taj način tako brzo prilagoditi.

Normalno, ali ja vjerujem "hrvatskom Elon Musku" koji kaže da će 2024. takvi taxi voziti po ZG-u koji je prometno vrlo dobro riješen, taman za robote na cesti :D

Ne znam zašto bi lagao, tako da... strpimo se do iduće godine :goood:

Elven 16.01.2023. 20:18

Citiraj:

Autor 1v@n (Post 3652952)
Provozajte se Vukovarskom od Savske do Držićeve po mraku dok pada kiša. Na potezu od Vrbika do Lisinskog ne vidiš linije na cesti sa zdravim očima, kako će netko autonomno vozilo tek.

Ko da ja obećam da ću pokrenuti nuklearku na fuzijski reaktor, država uloži gro love, digne se hype, i ti me kreneš branit riječima "pa dobro, pogledajmo po ostatku svijeta, ni Francuska još nema nuklearne fuzijske reaktore"

edit:
ako ti znaš da od Vrbika do Lisinskog ne može voziti autonomno vozilo dok se ne srede ceste, signalizacije, kultura ostalih vozača, onda nije u redu obećati nešto što je nemoguće odnosno gdje nisu svi faktori pod tvojom kontrolom.
Pod obećati mislim "uzeti naše pare", briga me za njegove prazne riječi.

njOob 17.01.2023. 13:26

Sto drzite u garazama za aute na podu? Da li preporucate plocice? Nesto se mislim za dva auta 30m2 da ih stavim a da mi ne popucaju s vremenom.

Sent from my SM-G996B using Tapatalk

mamutarka 17.01.2023. 13:30

ja sebi planiram epoxi

https://chromos.eu/wp-content/upload...-2-500x281.jpg

Mommistake 17.01.2023. 13:32

U zgradi imamo epoksi na podu. Kažu da je najbolji.

Inovator 17.01.2023. 13:44

Citiraj:

Autor njOob (Post 3653133)
Sto drzite u garazama za aute na podu? Da li preporucate plocice? Nesto se mislim za dva auta 30m2 da ih stavim a da mi ne popucaju s vremenom.

Imam pločice, nikad nijedna nije pukla...Ako se dobro zalijepi, teško da će puknuti.

Juice 17.01.2023. 14:14

Citiraj:

Autor mamutarka (Post 3653135)

Si napravio proračun možda kolko košta ta igra s epoksiem?

Hamm 17.01.2023. 14:41

Bez svađanja i politike. ;)

Wolverine 17.01.2023. 15:23

Kak ono vele, tell me you own an E46 without telling me you own an E46 :roller:

20230117-094059 20230117-100356 20230117-104554 20230117-124030

mamutarka 17.01.2023. 16:00

Citiraj:

Autor Juice (Post 3653146)
Si napravio proračun možda kolko košta ta igra s epoksiem?

nisam još, kuća se tek završava (struja voda itd.) pa kad to dođe na red onda ću znat

evo adri je stavio epoxy pa kog interesira kak to izgleda i kolko košta :D https://youtu.be/YmZWSzcsItE?t=1205

DoxyTheCroat 17.01.2023. 16:17

Citiraj:

Autor njOob (Post 3653133)

Novi beton :),
Planiram u ljeti poljepiti keramiku, ljepim na terasi, pa ću produžiti i na garažu.
Jedino je sranje ako nešto od alata padne na pločicu, tako da ispod i oko radnog stola ću staviti pločevinu, tamo 90% događaja je, veće stvari brusim/lupam/pilim ionako van garaže.

Wolverine 17.01.2023. 16:35

Citiraj:

Autor mamutarka (Post 3653172)
nisam još, kuća se tek završava (struja voda itd.) pa kad to dođe na red onda ću znat

evo adri je stavio epoxy pa kog interesira kak to izgleda i kolko košta :D https://youtu.be/YmZWSzcsItE?t=1205

Uz svu dobru volju nisam uspio pogledat jer je video doslovce negledljiv. :D

webstartm 17.01.2023. 17:14

Epoxy Se Adriju raspa jer je pretanak sloj, i jer ne zna, i jer je fušer. Možete vidit u zadnjim videima na kanalu na šta liči.

Po meni bolje tj jeftinije stavit pločice i dobro ljepilo, bez rupa, i to je to.

njOob 17.01.2023. 19:39

Mislim da cu plocice stavit. Vec sam ih stavio u spremu od 15m2 u stilu kamena pa cu isto.

sinisa1989 18.01.2023. 06:48

Citiraj:

Autor Wolverine (Post 3653180)
Uz svu dobru volju nisam uspio pogledat jer je video doslovce negledljiv. :D

Probao sam, ali ne ide :D

Renesis 18.01.2023. 07:05

Citiraj:

Autor njOob (Post 3653228)
Mislim da cu plocice stavit. Vec sam ih stavio u spremu od 15m2 u stilu kamena pa cu isto.

Plocice ako su iole porozne, neces nikad moc oprat jednom kad ih s necim natopis (ulje, farbe,...). Fuge da ni ne spominjem.

Po pitanju odrzavanja, epoxi je tu nenadmasan.

coconut 18.01.2023. 07:16

I još ako ne staviš hidroizolaciju ispod pločica, kad-tad će neka tekućina ili vlaga otići u beton ispod. A hidroizolacija košta.

Za radionicu to možda nije toliko kritično, ali...

De5tr0yer 18.01.2023. 09:03

Citiraj:

Autor zgmmax (Post 3652679)
Lepa kolekcija Destro... :respekt:

Gledajuči Sretena bi rekao da ne voziš BMWa jer nema tragova ulja na plastici :D

Hvala :beer:
Nema ulja pod autom, nema ni u njemu, ko što Wolv kaže :D

Citiraj:

Autor Wolverine (Post 3652682)
Reko bi da zbog nedostatka fleki ulja ili nikad nije bila na autu ili u motoru nema ulja već dulje vrijeme :D :roller:

Zajebancija, ali nađe se tu i tamo pokoji da ne curi ako su održavani. Recimo meni nitko nije vjerovao da moj E36 nigdje ne curi/slini. Ali to je bilo zato što sam izmijenio gotovo sve dihtunge jer kad sam ga uzeo puštao je ulje ko sito :D

Kupio sam ga da je slinio posvuda. Međutim, cijeli dan posla, skinuti usisnu granu, promijeniti sva crijeva oko uljnog separatora, odmah crijeva i plastične cijevi novo i u 100kkm je proslinio dvaput samo na poklopcu ventila i bregastih - uvijek na ćošku iza kod šestog cilindra, gdje su temperature veće i guma brže strada.

Šteta da si prodao E36 tada, lijep auto, fino si sebi dao truda. Sljedeći vlasnik se usrećio.

Citiraj:

Autor Renesis (Post 3653276)
Plocice ako su iole porozne, neces nikad moc oprat jednom kad ih s necim natopis (ulje, farbe,...). Fuge da ni ne spominjem.

Po pitanju odrzavanja, epoxi je tu nenadmasan.

Takve pločice nemaju što tražiti na podu, trebaju biti masivne pločice i izdržavaju sve. ;)
Fuge nisu problematične, isto tako nećeš koristiti punilo za sanitarije, već industrijsku građu.
Dapače, mišljenja sam da su pločice dugotrajnije jer ne ostaviš rupu u podu ako ti padne ključ, kao što se može dogoditi kod epoxija.

Pitanje je kompletne cijene, ali danas za epoxi traže puno previše s obzirom na to što jest. Ali hype na youtubeu ne jenjava i potpaljuje prodaju, pa ovi dignu cijene kak se sprdne :D

adaksinjo 18.01.2023. 10:23

Citiraj:

Autor De5tr0yer (Post 3653298)
Pitanje je kompletne cijene, ali danas za epoxi traže puno previše s obzirom na to što jest. Ali hype na youtubeu ne jenjava i potpaljuje prodaju, pa ovi dignu cijene kak se sprdne :D

u sličnoj sam dilemi za garažu od 24m2 (6x4m).

epoxi SSM opcija ispada oko 100e (Draco s linka + valjak)
https://pevex.hr/specijalna-hidroizo...g-6kg-ral-7035

keramika ispada oko 5x skuplje:

24m2 pločica, nek budu 150kn/m2 = 3600kn
5 vreća Sika ljepila = ~500kn
5kg mase za fugiranje i 2 silikona za spoj poda i cokla = ~200kn.
ruke su džabe jer bih radio sam.

borny 18.01.2023. 11:13

Citiraj:

Autor adaksinjo (Post 3653321)

6kg tog epoksija je dosta za 24m2? Imam garažu 22m2 i to bi mi bilo baš odlično za staviti na betonski pod.

Wolverine 18.01.2023. 12:30

Nastavak na zajebanciju s panelima :D
Nakon trimanja vraćeno na mjesto, izgleda pristojno.

20230118-095400 20230118-114902 20230118-114957

Citiraj:

Autor adaksinjo (Post 3653321)

Čisto sumnjam da ćeš sa 6kg pokrit 24 kvadrata. Ne znam kakav je taj sa linka no koliko sam gledao ekipi obično irl treba 0,7-1 kg po kvadratu za 1mm debljine sloja.

adaksinjo 18.01.2023. 12:36

https://dracostore.hr/draco-floor-860/

Citiraj:

Potrošnja: Preporučena minimalna potrošnja
0,2-0,25 kg/m2 za jedan sloj.
dakle od 1kg mi izađe 4m2, od 6kg izađe 24m2.

naravno, ako ide u 2 sloja, trebaju 2 kante.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 14:28.