PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Svaštara (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=29)
-   -   Automobili (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=16972)

Garro 26.11.2022. 22:04

Pretpostavio sam da je riječ o 19" gumi, ali stavljati 19" na 520d mi je "all show and no go" (ne da je 520 spor/loš auto, da se razumijemo). Sleeperi su mi puno draži. :D

C.J.B. 26.11.2022. 22:23

Ne znam tocno koja dimenzija, znam da su 19” i da su staggered, odnosno sire straznje.
Ma u potpunosti se slazem da je “strucnjak”. Zato sam i stavio slike kao primjer onima koji tvrde da se zimske bez problema i ljeti mogu voziti ako se ne radi previse kilometara.. Mozda i moze na nekim laksim autima i hladnijem podneblju, ja znam da sigurno ne bih nikad..

Tumor 27.11.2022. 09:01

Citiraj:

Autor C.J.B. (Post 3640862)
Mill opruge (Miki), odlican majstor i covjek. Meni je spustio original federe od auta za 20mm, ispalo super.

Da li ovo znaci da nisi mijenjao opruge nego postojece tvornicke spustio?
Ako da, da li ih je samo kratio ili je ih "spresao" da budu 20 mm krace?

coconut 27.11.2022. 11:55

Da je kod nas sudsvo ovako ekspeditivno i oštro, ne bi onaj lik divljao po Splitu
https://www.index.hr/auto/clanak/vid...e/2414935.aspx

EDIT: evo malo pozitive
Kreće projekt gradnje treće trake autoceste KA-ZG

C.J.B. 27.11.2022. 12:17

Citiraj:

Autor Tumor (Post 3641081)
Da li ovo znaci da nisi mijenjao opruge nego postojece tvornicke spustio?
Ako da, da li ih je samo kratio ili je ih "spresao" da budu 20 mm krace?

Tako je, spustio je tvornicke opruge za 20mm. Proces je dosta slozen, ne reze nista, vec stavlja u pec nekoliko puta na razlicite temperature da bi ih skratio koliko je potrebno. Ako se dobro sjecam prvo na 800 stupnjeva, nakon cega ih “presa” pa onda stabilizira na 400 stupnjeva i tak. Nakon toga fino pjeskarenje i lakiranje tak da su izgledale potpuno nove.

Vecinom opruge radi iz nule, ali meni su na autu vec bile H&R tako da je samo modificirao tvornicke pa me to kostalo 50% jeftinije jer nije morao koristiti svoj materijal. Uglavnom, kostalo me 700kn.

https://www.instagram.com/rioopruge/?hl=en

Exomaniac 27.11.2022. 12:46

Počeo me na CX-5 zezati akumulator, prvo je bilo neko upozorenje i isključio se i-stop (što me uopće ne smeta) pa je nestalo, i sad se opet vratilo upozorenje da je battery system inspection required, tako da mislim da je vrijeme ipak za novi akumulator. Sad da idem u ovlašteni za to kako kažu upute mi je glupo, a i dovoljno su me iscijedili, servisi u ovlaštenom su bili i više nego zlatni po cijeni tak da ne želim ni misliti koliko bi oni naplatili :D

E sad, pretpostavljam da zbog i-stop moraju ići oni bolji, EFB akumulatori? Ima neka preporuka koji su se pokazali dobrima i da traju, a ne da ih treba mijenjati kao čarape? Vidim da je u Tokiću Varta EFB 85Ah sad 1100kn i Exide 80Ah EFB isto toliko, na akciji kad sam išao na brzinu pogledati što ima. A po dimenzijama sad vidim da bi pasao i Exide EFB od 95Ah.

Juice 27.11.2022. 13:24

Automobili

Ono kaj ti mogu reć je da požuriš s promjenom. Meni se na trojci desilo isto, bio vikend i u ponedjeljak sam ga morao na kleme palit.
Otišao sam u Zoom Zoom i promijenili su odmah. Stavili su Vartin 85Ah. Cijena 1300 kn. Još je nakon promjene nekaj pročkao s spojenim kompjuterom 5-10 min. Za sad radi bez greške.

medo 27.11.2022. 15:03

Vjerojatno je kodirao novi akumulator u ECU.

coconut 27.11.2022. 15:44

Potrošili 6 cisterni da ugase Teslu

medo 27.11.2022. 15:50

Američke genijalce nitko nije naučio da Li-Ion baterije eksplodiraju u vodi pa oni naredali cisterne i po zapaljenoj Tesli :D

Ulje na vatru je upravo dobilo novo značenje.

CatKiller 27.11.2022. 16:01

Treba obrazovati vatrogasce, vjerojatno ce trebati i dodatnu opremu za gasenje.

Auto se ubaci u kontejner ili oko njega podigne barijera, napuni do kraja vodom i pokupi za 5 dana.

Ovi zalijevaju s beskonačno vode jer ne znaju bolje. Dobro da nisu išli gasiti trafostanicu.

Inače, hibridi i "auti na vatru" se značajno češće zapaljuju:

https://electrek.co/wp-content/uploa...esize=1024,512

Isto tako, EV nikad neće eksplodirati nakon sudara i sl, putnike je lakše evakuirati, a znamo da su životi važniji od vode.

medo 27.11.2022. 17:12

Citiraj:

Autor CatKiller (Post 3641146)

Auto se ubaci u kontejner ili oko njega podigne barijera, napuni do kraja vodom i pokupi za 5 dana.

Mda, znači serviseri mobitela imaju pored sebe uvijek spremnu posudu s vodom da u nju ubace bateriju koja počne gorjeti? :D :D :D

OMFG

lowrider 27.11.2022. 17:21

Citiraj:

Autor coconut (Post 3641108)
Da je kod nas sudsvo ovako ekspeditivno i oštro, ne bi onaj lik divljao po Splitu
https://www.index.hr/auto/clanak/vid...e/2414935.aspx

Zanimljivo kako je u biti mala novčana kazna, dok ovo ostalo dok vse odradi, ajme :roller:

CatKiller 27.11.2022. 17:28

Citiraj:

Autor medo (Post 3641159)
Mda, znači serviseri mobitela imaju pored sebe uvijek spremnu posudu s vodom da u nju ubace bateriju koja počne gorjeti? :D :D :D

OMFG

Mozda tvoj kvartovski serviser iz garaze nema, ali tko god se ozbiljnije bavi baterijama ima ili posebne prostorije / kontejnere za odlaganje i skladistenje. Prijenosne kontejnere punjene posebnim pijeskom za gasenje Li-Ion baterija itd.

Primjer 1:
- radio sam u Startupu ciji je proizvod ukljucivao bateriju od ca. 1kWh. Imali smo razradjen koncept za njihovo odlaganje, pohranu i transport

Primjer 2:
- radim u automobilistu iz Stuttgarta, baterije se odlazu na posebnim, pripremljenim prostorima te nadziru u cijelom procesu

Neznanje i predrasude o baterijama ce mozda tvog servisera mobitela kostati poslovnog prostora, najbolje da ga poducis ako zeli ostati u biznisu s mobitelima. Ili neka stavi kljuc u bravu i trolla po forumu.

Benzin se isto tako ne prolijeva naokolo i nosi u Jana flasama s porukom od 0,5l.

Kao sto su se nakon konja i kocija koji su bili neskloni zapaljenju vatrogasci prilagodili gasenju automobila, tako ce se prilagoditi i gasenju baterija. Imati ce daleko manje intervencija i gasenja, ali ce biti vise posla sa svakim izlaskom na teren.

Tajl3r 27.11.2022. 17:49

Citiraj:

Ovi zalijevaju s beskonačno vode jer ne znaju bolje. Dobro da nisu išli gasiti trafostanicu.

Inače, hibridi i "auti na vatru" se značajno češće zapaljuju:

https://electrek.co/wp-content/uploa...esize=1024,512

Isto tako, EV nikad neće eksplodirati nakon sudara i sl, putnike je lakše evakuirati, a znamo da su životi važniji od vode.

hahahahahav to to nisu nas jos obrazovali pa ih pustimo da goru ;)

Sent from my M2012K11AG using Tapatalk

CatKiller 27.11.2022. 17:57

Citiraj:

Autor Tajl3r (Post 3641172)
hahahahahav to to nisu nas jos obrazovali pa ih pustimo da goru ;)

Ako si vatrogasac, prvo moj naklon do poda i veliko hvala na izboru profesije.

E sad, gasiš li električni auto kao klasičan, onda postoje nove, bolje i učinkovitije metode od prolijevanja 5 cisterni vode.

Realnost je da je češće logistički lakše dovesti 5 cisterni nego kontejner, ubaciti auto i napuniti sve vodom.

Ne razumijem čuđenje tome da se različite kemije drugačije gase.

Gore 5x duže i 10x rjeđe, u konačnici 2x poboljšanje u kategoriji zapaljenja.

Tajl3r 27.11.2022. 18:24

Ne kuzis ni kontenjer ni 10 cisterna ni prah ni pjena tu nema nikakavog ucinka ima lazem jako malo. Voda i litiji guglaj.
Rjesenja u struci zasad nema u biti ima tamo u dalekoj merici zvano F-500 pjena kemija koja nije jos u velikoj upotrebi a nije ni toliko koristena ni istestirana.

CatKiller 27.11.2022. 18:42

Kakve su vam trenutne upute? Jeste imali koji slucaj gasenja baterija?

Ne moram puno googlati jer mi je tema bliska struci. Na kraju je najbolje pustiti auto da izgori (potraje mozda 1h). Nakon toga ugasiti, pokupiti ostatke.

Danas je gotovo pola EV na LFP baterijama koje se ne mogu ni zapaliti. Ove teme uglavnom uzbudjuju boomere na portalima bez nekog racionalnog razloga.

Hamm 28.11.2022. 05:40

Citiraj:

Autor Tajl3r (Post 3641186)
Ne kuzis ni kontenjer ni 10 cisterna ni prah ni pjena tu nema nikakavog ucinka ima lazem jako malo. Voda i litiji guglaj.
Rjesenja u struci zasad nema u biti ima tamo u dalekoj merici zvano F-500 pjena kemija koja nije jos u velikoj upotrebi a nije ni toliko koristena ni istestirana.

Hvala. :) Slično sam pisao prije X stranica u nazad pa su me EV loveri popljuvali. :D

Citiraj:

Autor CatKiller (Post 3641190)
Na kraju je najbolje pustiti auto da izgori (potraje mozda 1h). Nakon toga ugasiti, pokupiti ostatke.

Ne radi se o jednom satu nego se radi ponekad čak i o nekoliko dana polakog tinjanja što može opet dovesti do rasplamsavanja požara. Da, to su tvrdnje američkih vatrogasaca koji imaju iskustva s gašenjem EV.

Takvo vozilo ne možeš ostaviti bez nadzora.

Citiraj:

Što ova slika govori? U kojem razdoblju? U kojoj državi? Ima li podatak ako dođe do požara koji se broj ICE vozila ugasi prije nego li izgori do kraja, a koliko se EV vozila ugasi? Koliki je utjecaj na okoliš u slučaju sagorijevanja EV?

Citiraj:

Koliko takvih eksplozija bilo? Po čemu je lakše evakuirati putnike nakon sudara? Koliko se EV zapalilo nekoliko sati nakon sudara kada su bili parkirani? Koliko ih se zapalilo u momentima nakon sudara gdje su njihovi vlasnici ostali zatočeni u automobilu i jasno izgorjeli skupa s njim?

domy1 28.11.2022. 10:20

Citiraj:

Autor Exomaniac (Post 3641115)
E sad, pretpostavljam da zbog i-stop moraju ići oni bolji, EFB akumulatori? Ima neka preporuka koji su se pokazali dobrima i da traju, a ne da ih treba mijenjati kao čarape? Vidim da je u Tokiću Varta EFB 85Ah sad 1100kn i Exide 80Ah EFB isto toliko, na akciji kad sam išao na brzinu pogledati što ima. A po dimenzijama sad vidim da bi pasao i Exide EFB od 95Ah.

Baš ti EFB su ništa drugo nego poboljšani obični da trpi jača punjenja. Drugim riječima jeftinija opcija.
Rastegni se do AGMa ako želiš kvalitetu, neće te "spasit" veći/jači accu. Ja sam exide AGM 70Ah s dostavom platio 980kn. A uredno se prodaju po 1300+.

Pupo 28.11.2022. 10:27

Citiraj:

Autor domy1 (Post 3641276)
Baš ti EFB su ništa drugo nego poboljšani obični da trpi jača punjenja. Drugim riječima jeftinija opcija.
Rastegni se do AGMa ako želiš kvalitetu, neće te "spasit" veći/jači accu. Ja sam exide AGM 80Ah s dostavom platio 980kn. A uredno se prodaju po 1300+.

di si uzimao?

Juče me kolega Hamm počastio svojom prisutnošću pa smo upgrejdali škodilaka malo, i vesele vijesti mi saopćio, da mi je akumulator loš.

domy1 28.11.2022. 10:29

Ispravio, ipak je 70ah. Na abrakadabri pred jesen, vidim da je sada 100kn skuplji.

Tko baš želi 80 evo ga.
I kod mene je 2 litre čađara i bude dosta.

Badboy 28.11.2022. 11:04

Citiraj:

Autor domy1 (Post 3641279)
Ispravio, ipak je 70ah. Na abrakadabri pred jesen, vidim da je sada 100kn skuplji.

Tko baš želi 80 evo ga.
I kod mene je 2 litre čađara i bude dosta.

Dal se kod zamjene agm akumulatora mora registrirati i resetirati u ecu!?

Poslano sa mog POCOPHONE F1 koristeći Tapatalk

domy1 28.11.2022. 12:09

Na C4 GP2 ništa, mislim da na većeni ne treba ništa, ali neću tvrditi. Znam da je ekipa stavljala obične accue u aute, pa preko dijagnostike nešto podešavala(kako na kojem autu). Ali je činjenica da je struja punjenja daleko veća, makar trajno ugasio SS.

medo 28.11.2022. 12:26

Citiraj:

Autor CatKiller (Post 3641167)
Mozda tvoj kvartovski serviser iz garaze nema, ali tko god se ozbiljnije bavi baterijama ima ili posebne prostorije / kontejnere za odlaganje i skladistenje. Prijenosne kontejnere punjene posebnim pijeskom za gasenje Li-Ion baterija itd.

Primjer 1:
- radio sam u Startupu ciji je proizvod ukljucivao bateriju od ca. 1kWh. Imali smo razradjen koncept za njihovo odlaganje, pohranu i transport

Primjer 2:
- radim u automobilistu iz Stuttgarta, baterije se odlazu na posebnim, pripremljenim prostorima te nadziru u cijelom procesu

Neznanje i predrasude o baterijama ce mozda tvog servisera mobitela kostati poslovnog prostora, najbolje da ga poducis ako zeli ostati u biznisu s mobitelima. Ili neka stavi kljuc u bravu i trolla po forumu.

Benzin se isto tako ne prolijeva naokolo i nosi u Jana flasama s porukom od 0,5l.

Kao sto su se nakon konja i kocija koji su bili neskloni zapaljenju vatrogasci prilagodili gasenju automobila, tako ce se prilagoditi i gasenju baterija. Imati ce daleko manje intervencija i gasenja, ali ce biti vise posla sa svakim izlaskom na teren.

Možda je to tebi bliska struka ali očito ne znaš što se događa kada voda dođe u kontakt sa Li-ion člankom jer bi bio svjestan što si napisao.

Visage 28.11.2022. 13:57

Citiraj:

Autor domy1 (Post 3641276)
Baš ti EFB su ništa drugo nego poboljšani obični da trpi jača punjenja. Drugim riječima jeftinija opcija. Rastegni se do AGMa ako želiš kvalitetu, neće te "spasit" veći/jači accu. Ja sam exide AGM 70Ah s dostavom platio 980kn. A uredno se prodaju po 1300+.

Jedan poznati je trajno iskljucio start-stop (sto pozdravljam) pa je makno tvornicki, dao bratu, a sebi predimenzionirao aku, blizi kamionskom dizelasu, pa je i dalje unistio bateriju za manje od pola godine. Obicne baterije nisu konstruirane da energiju kocenja vracaju u istu.

Mada, taj start-stop je dostatan za siru temu, koliko mi je "drag" te koliko je prednosti, a koliko stete a sve u stednji i spasu vasione :(

uredjivanje dodatak :

@Hamm,

nisam vidio odgovor za Lidl garazu na Novoj. Ma zvao jednom, zvali ljudi, znaju i ljudi koji rade na lokaciji, ali nista.

Uspon garaze Lidla, primjera radi, u Ilici, vise slici planinskom usponu, pa nikad ikome nije guma zapela. A ovdje super jednostavni uspon, cim padne kisa, ljudima doslovno proklizavaju pogonski kotaci.

.

Inovator 28.11.2022. 14:32

Citiraj:

Autor Pupo (Post 3641277)
Juče me kolega Hamm počastio svojom prisutnošću pa smo upgrejdali škodilaka malo, i vesele vijesti mi saopćio, da mi je akumulator loš.

Kako ste zaključili da je aku loš?

Citiraj:

Autor Badboy (Post 3641285)
Dal se kod zamjene agm akumulatora mora registrirati i resetirati u ecu!?

Ovisno koji auto, postoji mogućnost unosa, ali rijetko tko to unosi kod zamjene.

domy1 28.11.2022. 14:39

Citiraj:

Autor domy1 (Post 3641301)
). Ali je činjenica da je struja punjenja daleko veća, makar trajno ugasio SS.

Citiraj:

Autor Visage (Post 3641331)
Jedan poznati je trajno iskljucio start-stop (sto pozdravljam) pa je makno tvornicki, dao bratu, a sebi predimenzionirao aku, blizi kamionskom dizelasu, pa je i dalje unistio bateriju za manje od pola godine. Obicne baterije nisu konstruirane da energiju kocenja vracaju u istu.

.

Kakva sad energija kočenja? :lol2:

Kao što rekoh, struja punjenja je daleko veća.

Pupo 28.11.2022. 14:54

1 privitaka
Citiraj:

Autor Inovator (Post 3641338)
Kako ste zaključili da je aku loš?

Jedno 20 grešaka na dijagnostici "Voltage low" za koješta. :D I neće mi se start-stop aktivirat nekada, a to je prvi simptom, mada za sada nemam vidljivih grešaka da bi mi auto prijavio.

Inovator 28.11.2022. 17:19

Da, to bi bilo to. Mada je najbolje provjeriti testerom aku, osobito ako ovako nemas neke simptome (teze paljenje npr.)

Sva vremena su GMT +2. Sada je 04:35.