PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Svaštara (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=29)
-   -   Automobili (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=16972)

Master_Hrc 03.11.2025. 10:30

Citiraj:

Autor Igorr (Post 3828602)
Evo da se pohvalim, došlo napokon i moje narodno PHEV vozilo (3 ipo mjeseca od naručivanja).
......

Opa, cestitam Igore, neka te dugo sluzi i neka neznas imena mehanicara u ovlastenom. Puno sretnih kilometara zelim.:chears
Nelose izgleda, komad auta, skoro bi se mogao i okrenuti za tim cudom :D

Iako da budem iskren (mislio sam da cu uspjeti izdrzati ali ocito nis od toga :D), mogao si puno bolje proci i uzeti kineza, em bi ovakav auto platio 10k em imas garanciju do 2358, em je kvalitetniji jer sve sto kinez napravi je kvalitetnije a za djabe. U pravu je pajser/zuja ekipa, sto jest jest :D:D:lol2:

Mommistake 03.11.2025. 11:04

Glupo pitanje, ja tvrdim jedno, frend drugo. Ja tvrdim da ni u zimskim uvjetima, zadnja svijetla ne trebaju svijetliti.

Po zakonu od 01.11. vrijedi:

Citiraj:

Članak 102. stavkom 1. Zakona o sigurnosti prometa na cestama (NN 67/08, 48/10 – Odluka Ustavnog suda Republike Hrvatske, 74/11, 80/13, 158/13 – Odluka i Rješenje Ustavnog suda Republike Hrvatske, 92/14, 64/2015, 108/17, 70/19, 42/20, 85/22 i 114/22), je propisano da na motornim vozilima za vrijeme vožnje danju moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla, u razdoblju od 1. studenog do 31. ožujka.

Sukladno Pravilniku o tehničkim uvjetima vozila u prometu na cestama (NN 85/16, 24/17, 70/19 i 60/20), uređajima za osvjetljavanje i svjetlosnu signalizaciju na motornim i priključnim vozilimasmatra se svjetlo za vožnju po danu (dnevno svjetlo). Dnevno svjetlo kao uređaj za označavanje vozila, za osvjetljavanje ceste i svjetlosnu signalizaciju, smije emitirati svjetlost bijele boje. Glavna se svjetla moraju upaliti samostalno kada se upali vozilo, osim u slučaju kada je vozilo opremljeno dnevnim svjetlima, odnosno dnevna svjetla mogu biti upaljena samo kada su ugašena kratka i duga glavna svjetla.
Onda sam potražio definiciju dnevnih svjetala.

Znači, automatska svijetla koja pale po sunčanom danu ledice napred, iza ništa je po Zakonu, jel tako?

Citiraj:

Odgovor je 'da'. Ovakve 'ledice' su po zakonu dovoljne kao dnevno svjetlo i tako je zamišljeno. Govori se o dnevnim svjetlima pa gore samo prednja, ne gore stražnja svjetla, niti je upaljeno osvjetljenje instrumentne ploče. Čemu trošiti žarulje kada nije potrebno. Ako padne mrak ili se vozite kroz tunel ili se zamrači ili pada kiša upalite kratka (oborena) svjetla.

zgmmax 03.11.2025. 11:09

Tako je.
Prednja DRL svjetla su po zakonu. Ne moraš imati upaljena zadnja.

Neki mogu upaliti Scandinavian DRL, gdje su i zadnja svjetla upaljena.

Cuky 03.11.2025. 11:22

Radije ja upalim kratka pa nek svijetli neovisno o uvjetima, a ne da me netko u magli spicka sa straznje strane jer mi zadnja nisu radila.

Hamm 03.11.2025. 11:23

Vozači POŠTENIH votzila mogu upaliti, a ostali..sretno. :D

Mommistake 03.11.2025. 11:34

Citiraj:

Autor Cuky (Post 3828820)
Radije ja upalim kratka pa nek svijetli neovisno o uvjetima, a ne da me netko u magli spicka sa straznje strane jer mi zadnja nisu radila.

Ma uopće nevažno, ja isto palim.
Moje pitanje je bilo je li kažnjivo ili ne. Očito nije, totalna glupost.

Ivan357 03.11.2025. 11:41

Citiraj:

Autor Cuky (Post 3828820)

u magli nećeš koristiti dnevna svjetla nego kratka i po potrebi maglenke

Igorr 03.11.2025. 11:46

Citiraj:

Autor Wolverine (Post 3828768)
Imam fotku za nevjernike ali reći će da je AI :lol2:

Ili vlada, ili masoni ili kinezi :D

Citiraj:

Autor Wolverine (Post 3828768)
Uvijek postoji opcija rezanja žica, cap cap cap i nema više :roller:

Ili prigrliti seljačinu u meni i uživati u blagodatima toga (možda sad napokon mogu parkirati na invalidska mjesta, pentrat se po trotoaru i blokirati druge ljude?) :goood:

Citiraj:

Autor Cuky (Post 3828777)
To u vratima jos i mogu prozvakat, imam ga i ja (mada sam vec zaboravio na to), al ovo na znaku nikako 😅

Ma meni je oboje stvarno u najmanju ruku smiješno, ne znam kome je palo ijedno napamet pa da je mislio - e ovo je super ideja.

Citiraj:

Autor Šole (Post 3828802)
Mene moj pozdravlja kad dodem :D

@Igorr - puno sretnih kilometara sa autom. Koje su to dimenzije guma na njemu?

235/55 R18, mislio sam da će čak izgledati više balonasto, ali u živo mi je čak ok.
Mislim da bi vizualno 19tice bile taman dobre, ali udobnost mi je na prvom mjestu - neka one meni imaju mesa za upijanje sve i svačega :)

Citiraj:

Autor Master_Hrc (Post 3828809)
Opa, cestitam Igore, neka te dugo sluzi i neka neznas imena mehanicara u ovlastenom. Puno sretnih kilometara zelim.:chears
Nelose izgleda, komad auta, skoro bi se mogao i okrenuti za tim cudom :D

Iako da budem iskren (mislio sam da cu uspjeti izdrzati ali ocito nis od toga :D), mogao si puno bolje proci i uzeti kineza, em bi ovakav auto platio 10k em imas garanciju do 2358, em je kvalitetniji jer sve sto kinez napravi je kvalitetnije a za djabe. U pravu je pajser/zuja ekipa, sto jest jest :D:D:lol2:

Hvala ti :chears:

A je, zajebao sam se što nisam uzeo kineza, mogao sam uživati u svim blagodatima đdžčabetosti :D

Cuky 03.11.2025. 12:00

Citiraj:

Autor Ivan357 (Post 3828826)
u magli nećeš koristiti dnevna svjetla nego kratka i po potrebi maglenke

Tako je, u magli ces ostavit na "auto" isto kao i 99% ostalih bisera na cesti i na taj nacin stat u red za odstrel 😁

Citiraj:

Autor Igorr (Post 3828827)

Ma meni je oboje stvarno u najmanju ruku smiješno, ne znam kome je palo ijedno napamet pa da je mislio - e ovo je super ideja.

Bitno da nas jebu o nasoj "sigurnosti" sa svih strana.

Mario92 03.11.2025. 12:05

Citiraj:

Autor Hamm (Post 3828821)
Vozači POŠTENIH votzila mogu upaliti, a ostali..sretno. :D

Meni DLR po defaultu svetli i iza, tak da nema brige

Hamm 03.11.2025. 12:09

Na KIJI? To afaik nije default.

coconut 03.11.2025. 13:50

Kreće postavljanje novog sistema naplate cestarina

Amdejac 03.11.2025. 14:07

@Igorr
Kad si zadnji put čačkao po dugmiću za svjetla?
Ja u 7 mjeseci možda sam 2 puta neš drko. 😂
On zna kad treba kakva svjetla upalit. Pravo švapska kola. 😂

Mario92 03.11.2025. 14:16

Citiraj:

Autor Hamm (Post 3828833)
Na KIJI? To afaik nije default.

Na ovoj mojoj je. I ja sam se iznenadil

Xiaomi 03.11.2025. 14:38

Na VAG grupaciji kome se ne pale zadnje pozicije, to se da iskodirati.

Opcija: Scandinavian DRL

xlr 03.11.2025. 14:59

Citiraj:

Autor Mario92 (Post 3828853)
Na ovoj mojoj je. I ja sam se iznenadil

Ako imas proceeda s onom sirokom pozicijom preko gepeka, uopce se ne bi iznenadio da je dizajner rekao glavnom projektantnu "ej, zadnje pozicije moraju svijetliti, uvijek" because sexyness :)

Bilo bi malo bedasto imati tu dugacku fensi poziciju, a da ne svijetli stalno. Kao recimo Kona sa onom prednjom i zadnjom crtom. Garant svijetli primarno zbog dizajna. Vjerojatno i ovi sa svjetlecim VW logom na gepeku isto tako. Sto je zapravo pohvalno! :)

Igorr 03.11.2025. 15:27

Citiraj:

Autor Amdejac (Post 3828852)
@Igorr
Kad si zadnji put čačkao po dugmiću za svjetla?
Ja u 7 mjeseci možda sam 2 puta neš drko. 😂
On zna kad treba kakva svjetla upalit. Pravo švapska kola. 😂

Zajebanciju na stranu, a ja ne znam je li jednom godišnje nešto proprtljam, sa full matrixom stvarno nema potrebe.

Za to mi se stvarno sviđa imati max automatizaciju, pogotovo što je super odrađeno.
Opel je stvarno bio top, sad ćemo vidjeti kako će se matrix na narodnim kolima pokazati :)

Sva vremena su GMT +2. Sada je 16:42.