PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Svaštara (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=29)
-   -   Automobili (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=16972)

Bono 26.10.2025. 11:51

Citiraj:

Autor generic (Post 3827519)
U Zagrebu ti je praktički nemoguće nikad ne proći na crveno ako voziš po propisima jer semafori rade na principu dugog žutog, a ne blicajućeg zelenog. Veća raskrižja imaju oko 55-60 metara od početka zebre do kraja druge zebre, a 60 na sat je 16,6 metara u sekundi. Dakle treba za prolazak preko 3 sekunde, a tako nekako je upaljeno i dugo žuto. Kod skretanja je zbog manje brzine i luka skretanja situacija još i gora.

A tek rastelani semafori koji su sad centralno kontrolirani, kad vozis po ogranicenju svaki slijedeci semafor je crveno, a kad vozis brze imas zeleni val, nigdje logike. A kad jednom zapnes, onda si u zrendi, kad ti se upali na tvom zeleno, na iducem se odmah pali crveno.

Sent from my SM-S931B using Tapatalk

lowrider 26.10.2025. 12:02

Citiraj:

Autor generic (Post 3827519)
U Zagrebu ti je praktički nemoguće nikad ne proći na crveno ako voziš po propisima jer semafori rade na principu dugog žutog, a ne blicajućeg zelenog. Veća raskrižja imaju oko 55-60 metara od početka zebre do kraja druge zebre, a 60 na sat je 16,6 metara u sekundi. Dakle treba za prolazak preko 3 sekunde, a tako nekako je upaljeno i dugo žuto. Kod skretanja je zbog manje brzine i luka skretanja situacija još i gora.

Prolaz kroz crveno je, kada u trenutku paljenja crvenog svjetla na semaforu, ti se s autom nalaziš ispred zaustavne crte ili početka pješačkog prijelaza.

A to je minimalno 5-10 metara prije početka ruba poprečnog kolnika.
A prije toga trenutka imaš još i upaljeno žuto svjetlo koje isto traje koju sekundu.

Daklem prolaz na crveno može biti radi toga jer se semafor uopće ne gleda ni ne prati nego idem samo zato jer ovaj ispred mene ide, a drugi način je čisto namjerno prolaženje kroz crveno s uključenim BMK modom s kojim ne mijenjaš brzinu kretanja, ili ubrzavanjem.

Hamm 26.10.2025. 12:09

Citiraj:

Autor Amdejac (Post 3827502)
Prokleta stvorenja. DaBogDa im se mobitel zapalio. 😂

Budem se vozio iza tebe i snimio kako ne daješ žmigavce i to ću poslati muriji. :D

Citiraj:

Autor spawn (Post 3827505)
Covjek ubio obitelj u srbiji radi crvenog svjetla. Kazna za prelazak na crveno bi trebala biti bar 5x veca od današnje minimalne a ne 150€. Bravo za onoga tko je slikao. I one frajere s 2 i vise promila bih ubacio u ćuzu mjesec dana na trežnjenje i nabio kaznu do besvijesti. A ovi gangsta koji misle da je to snitching, pitali bi se da je taj udario nekog iz svoje obitelji. Drvlje i kamenje po mupu

https://www.index.hr/vijesti/clanak/...vijesti_prva_d

A da opet BIH crew čudo. Baš kao i kod nas.

Ali da nije svako crveno isto. Razlika je debelo crveno, brzina i alkohol.

Za ovo treba odgovarati za trostruko ubojstvo s predumišljajem i bok.

1v@n 26.10.2025. 12:12

Citiraj:

Autor Bono (Post 3827509)
Mup neka radi svoj posao, svi bi bili u uredu, a nitko nije na terenu.
Imamo rekordan broj kamera, lezecih policajaca, kobri, presretaca, uskoro dronova i drasticno smanjena ogranicenja brzina, a nikad vise nesreca sa smrtnim posljedicama.
Ubijamo aute sa svim mogucim porezima tako nam je starost voznog parka skocila sa 12 na skoro 15 godina, to i vidimo u poginulima na cesti.

A ti isti koji bi prijavljivali vjerojatno voze 120km u lijevoj traci i ne micu se nikome jer voze po ogranicenju. Mup vapi za novim policajcima, neka se slobodno prijave, a ne da na cesti glume nesluzbene policajce.

Stara boljka balkana, svatko gura nos u tude poslove, zato se vecina i veseli chat controlu.

Ti stvarno misliš da bi stvari bile bolje da je više policije na terenu? Koliko bi ih to trebalo biti da se ništa negativno ne dogodi u zemlji? 1:1 s civilima? :lol2:

Ne, nemaš rekordan broj ničega od toga što si naveo, a ograničenja brzine su i dalje među najvišima u EU + idiotska "tolerancija".

Starost voznog parka je nebitna, ima država sa starijim voznim parkom, ali razrađenim prometnim pravilima i provođenjem istih.

Razlog nesreća je nepostojeća društvena odgovornost i bahatost

Nemam u Londonu patrole i akcije zaustavljanja. Policija se bavi bitnijim stvarima. Cijeli sustav prevencije su kamere (nema 50% popusta ako platiš odmah i nema sustava žalbi i kmečanja o lošim financijskim uvjetima) i sami građani koji će to prijaviti.

Evo: balkan klasik

Sad zamisli da ga je prijavio susjed, prijatelj, konobar kad je odlazio iz kuće/birtije

Jebiga, takvi se voze 120 u lijevoj, treba ih biti sram

Hamm 26.10.2025. 12:27

Obijest, ego i manjak inteligencije. Ljudi na ovim prostorima su većinom granično retardirani.

Ako si već pijan pa kaj se baš moraš voziti ko idiot? Ne možeš se voziti normalno ili mrvicu sporije? Pa gle FB grupe koje se odnose na promet, pa to je sve prepouno imbecila. Kiša noć i eto kretena žali se zašto netko vozi 65, a ne 80 kako je ograničenje.

Pojam i ideja da se vožnja prilagodi uvjetima na cesti ne postoji.

Citiraj:

Autor Wolverine (Post 3827445)
Ak ti je Conti ASC2 glasna onda ti ni CC nebu niš tiša.

A da čini se da su tu negdje. :/ Ne znam činilo mi se sve to tišim sa continental premiumcontact 6 i bridgestone LM005. :/

Citiraj:

Autor Amdejac (Post 3827451)
Baš gledam. 70 do 71 db. Njemu je izolacija auta loša.

Je, tebi je dobra u tom "njemačkom" šrotu. :D

Visage 26.10.2025. 12:56

Evo kako EPA sefica odgovara na temu CO2:

https://external-content.duckduckgo....b84&ipo=images

...

bertone 26.10.2025. 13:00

Citiraj:

Autor Bono (Post 3827520)
A tek rastelani semafori koji su sad centralno kontrolirani, kad vozis po ogranicenju svaki slijedeci semafor je crveno, a kad vozis brze imas zeleni val, nigdje logike. A kad jednom zapnes, onda si u zrendi, kad ti se upali na tvom zeleno, na iducem se odmah pali crveno.

Istina sve što si napisao osim da semafori nisu raštelani, oni su sad (otkako je "MožemoVas" preuzeo vlast i ZG) tako podešeni jer je cilj bolesnih umova stvarati sve veće gužve kako bi prisilili ljude na bicikle,... i nije samo problem što su ubili "zeleni val", problem je što su isključili odnosno promijenili način rada dodatnih strelica za skretače na križanjima gdje one postoje - primjer skretanje iz Vukovarske desno u Miramarsku, nekad se dodatna strelica za desno palila odmah kad bi auti iz Miramarske krenuli u Vukovarsku jer je pješacima/biciklistima tad crveno na semaforu (taj interval je trajao 30-40 sekundi), sad se strelica upali 5 sekundi prije nego se otvori promet Vukovarskom kada se i pješacima pali zeleno na pješačkom preko Miramarske i onda naravno nitko iz Vukovarske nemre desno u Miramarsku jer se moraju prvo propustiti pješaci/biciklisti (i romobili naravno) pa prođe samo par auta na zeleno i još par na žuto/crveno jer drugačije ne ide.

Wolverine 26.10.2025. 13:12

Citiraj:

Autor lowrider (Post 3827521)
Prolaz kroz crveno je, kada u trenutku paljenja crvenog svjetla na semaforu, ti se s autom nalaziš ispred zaustavne crte ili početka pješačkog prijelaza.

Ovisi o policajcu :D
Mene je pred koju godinu, taman došao iz Kanade i još imao njihovu vozačku, lik uvjeravao da sam prošao na crveno na av V Holjevca dolje kod Tokića. Reko nisam, prošao sam na žuto. Veli lik meni to ti je isto, to ti se gleda kao polazak na crveno.

Nego kak neće bit sranja po cestama kad ekipa ne zna pravila a sad imamo i pun kufer ekipe koja ima vozačke iz Indije i kurcapalca. Evo sad sam pred valjda 15 min skoro složio glovo musavca sa skutera na križanju Lastovske i Prisavlja gdje falabogu mogu svaki dan razbit auto jer ekipa misli idem ravno imam prednost a ne gleda znakove. I tak mi sad lik još maše da koji kurac ja ne gledam. Smijem se i liku velim nek se vrati i pogleda znak.

Ili ono od neki dan kad sam vidio na FB gdje se lik žalio kak ga je kod SC-a skoro taksist pobrao koji se vozio žutom trakom i da je taxi trebao stat da ga pusti dok on njemu sječe traku i ulazi u parking SC-a. :no2drug:

A vezano za fotkanje i sničanje, to uredno radim ovoj tealdi koja si zabrijava da je neka privilegirana ''znaš ti ko sam ja'' ekipa pa im je teško protegnut noge 3min do ulaza u zgradu i onda svoje aute ostavljaju po nogostupu, cesti, zebri, unutar kružnog i tako.

generic 26.10.2025. 13:19

Citiraj:

Autor lowrider (Post 3827521)

A to je monimalno 5-10 metara prije početka ruba poprečnog kolnika.
A prije toga trenutka imaš još i upaljeno žuto svjetlomojr isto traje koju sekundu.

Daklem prolaz na crveno može biti radi toga jer se semafor uopće ne glena ni ne prati nego idem samo zato jer ovaj ispred mene ide, a drugi način je čisto namjerno prilaženje kroz crveno s uključenim BMK modom s kojim ne mojenjaš brzo u kretanja, ili ubrzavanjem.

Ok, super. Vjerujem ti po defaultu jer si policajac, a i bacio sam oko na ZSPC. Za crveno je navedena "zabrana prolaska", očigledno (iz tvog odgovora) prolaska samo crte, a ne prolaska raskrižja. Kao što rekoh, malo mi je to problematično na velikim raskrižjima na aveniji kad uđeš na sam kraj žutog u raskrižje i nekom normalnom brzinom od 50-60 ćeš biti taman kod pješačkog na suprotnoj strani, a poprečnima (ali i pješacima, a penzići odmah zakoračuju na pješački) će se upaliti zeleno.

Ukratko, nekad davno kad sam polagao je bilo "ne ulazi u raskrižje ako nisi siguran da ćeš iz njega izaći za trajanja zelenog+žutog". Ja sam to nekako defaultno izjednačio s prolaskom na crveno jer je zabrana ulaska izričita i na žuto (ako se može zaustaviti na vrijeme).

spawn 26.10.2025. 15:05

Automobili

Citiraj:

Autor Bono (Post 3827509)
Mup neka radi svoj posao, svi bi bili u uredu, a nitko nije na terenu.
Imamo rekordan broj kamera, lezecih policajaca, kobri, presretaca, uskoro dronova i drasticno smanjena ogranicenja brzina, a nikad vise nesreca sa smrtnim posljedicama.
Ubijamo aute sa svim mogucim porezima tako nam je starost voznog parka skocila sa 12 na skoro 15 godina, to i vidimo u poginulima na cesti.

A ti isti koji bi prijavljivali vjerojatno voze 120km u lijevoj traci i ne micu se nikome jer voze po ogranicenju. Mup vapi za novim policajcima, neka se slobodno prijave, a ne da na cesti glume nesluzbene policajce.

Stara boljka balkana, svatko gura nos u tude poslove, zato se vecina i veseli chat controlu.

U biti nije problem dok se ne desi tebi ili nedajboze neko vece sranje.

Boopsy 26.10.2025. 15:12

Citiraj:

Autor 1v@n (Post 3827526)
Ti stvarno misliš da bi stvari bile bolje da je više policije na terenu? Koliko bi ih to trebalo biti da se ništa negativno ne dogodi u zemlji? 1:1 s civilima? :lol2:

Ne, nemaš rekordan broj ničega od toga što si naveo, a ograničenja brzine su i dalje među najvišima u EU + idiotska "tolerancija".

Starost voznog parka je nebitna, ima država sa starijim voznim parkom, ali razrađenim prometnim pravilima i provođenjem istih.

Nemam u Londonu patrole i akcije zaustavljanja. Policija se bavi bitnijim stvarima. Cijeli sustav prevencije su kamere (nema 50% popusta ako platiš odmah i nema sustava žalbi i kmečanja o lošim financijskim uvjetima) i sami građani koji će to prijaviti.

Sad zamisli da ga je prijavio susjed, prijatelj, konobar kad je odlazio iz kuće/birtije

Oprosti, ali mislim da si u krivu. Hrvatska i veći gradovi nisu ni približno pokriveni s kamerama kao London. Grad Zagreb ima oko 20-30 kamera ukupno. Do posla imam 12km i ukupno jednu kameru. Mislim da velika većina stanovnika HR zna napamet gdje se nalaze kamere na svojim redovnim rutama.

U zadnjih 20 godina što se svaki dan vozim zaustavljen sam dvaput i to oba puta zbog kontrole alkohola. Nekako mi je premalo da me se samo dvaput zaustavi u zadnjih 20 godina radi kontrole. Često sam se i kasno navećer našao na cesti, pa su me ukupno samo 2 puta zaustavili.

Isto tako policija uvijek stoji na istim lokacijama. Razumijem da moraju imati sigurno mjesto da bi nas zaustavili, ali mobilnu kameru mogu staviti gdje žele pa se ne koristi...

Ja sam za to da kazne ostanu kakve jesu, samo neka se drastično poveća kontrola. Ne mora se prekršitelja odmah baciti u bankrot kad se zaustavi, ali kad te zaustave par puta dođe ti u glavu da bi se trebao smiriti. Zato i postoje kazne za recidiviste...

Crne kronike ne pune oni koji su se vozili 10-15km/h više od ograničenja, nego ovi sa 50+km/h + alkohol. Osobno podržavam toleranciju brzine u HR.

prileee 26.10.2025. 15:16

Citiraj:

Autor spawn (Post 3827557)
U biti nije problem dok se ne desi tebi ili nedajboze neko vece sranje.

Samo se u vukojebinama poput nase, u zemlji u kojoj hdz drma prijavljivanje prekrsaja preko mup aplikacije smatra snitchanjem, kakva inverzija razuma, spin u maniri najboljih iz usta plenkovica.
Obicno se na to bune krkani koji ne daju zmigavce, prolaze na crveno, stanu na autobusnu stanicu “samo trenutak”, parkiraju tako da zauzmu dva mjesta, blokiraju pjesacke prijelaze, na invalidska mjesta, nastavi niz, jer taj serifovski balkanski stil je eto u tim glavama normalan ali prijava prekrsaja je snitchanje.

tomek@vz 26.10.2025. 15:54

Nemogu vjerovati. Snitching? Zbilja? Pa ljudi dragi jel ste vi coravi i gluhi na cesti ili koji vam je k****? S obzirom na to kako se vecina idiota ponasa po cesti , manjak policije i PREBLAGE zakone - ovo je minimum minimuma s obzirom na cinjenicu da se kolicina seronja punih sebe kurci po cesti i iskljucuje mozak tokom voznje. Na ovaj nacin ce dobar dio barem razmisliti o tome da rade sranja po cesti i mozda ce se poceti ponasati kao normalni i savjesni vozaci. Takve gluposti mogu samo izjaviti neodgovorne osobe koje se i same tako ponasaju ili ljudi bez vlastite obitelji. Pa drugo ne zasluzujemo nego da nas se kontrolira ko zadnju stoku dok ima tako primitivnih suucesnika prometa. Kao sto je receno kamere su preventiva ali kamere nemogu sve zabiljeziti - ljudi mogu. I treba. Ali onda zakon se mora jednako primjenjivat na sve klase i "poznanstva". Ovo je po meni korak u pravom smjeru.

Bono 26.10.2025. 16:06

Citiraj:

Sad imaju pilot projekt u Koreji, stavili su holograme policajce i smanjio se broj prekrsaja, samo ti si u svojoj glavi konstruirao da mora biti policije 1:1.

U engleskoj imaju bitnije stvari, naravno uhicuju bakice zbog komentara na drustvenim mrezama. Ulaz u centar grada 12.5 funti po posjetu, pa naknada za guzve i sad uvode jos porez po prijedenom km, po vasoj logici treba se zalagati za to, ako imas malo bolju placu da se to naplacuje. Jadno da ne moze biti jadnije.

Naravno da ce se slikati premiumi, jer sigurno su lopovi kad ja sposoban nemam za premium. Ja ne vidim divljake po cesti, vecina voze normalno, ocito je to problem do osobe kad vidi divljake svuga oko sebe, jedini divljaci su ovi sa kupljenim vozackom u bangladesu. Nema ih jos toliko na cesti, a cesto vidim da su oba sudionika ili samo jedan dostavljaci za ove nove generacije koje bi umrli od gladi da nemaju dostave, pa moram uvoziti za te sofisticirane poslove.

Zamisli netko tko nije za cinkanje sigurno je divljak, pa eto nisam bar 10 godina dobio niti jednu kaznu, teza vam pada u vodu. A sitne duse koje se zalazu za cinkanje, zalazu se iz jedino razloga jer misle da njih nece to kaciti i po mogucnosti da nesto usicare od kazni. To je isto kao u mojoj ulici, ja imam garazu, ali vecina auta nema garazu i sad cu ja prijaviti sve koji se parkiraju po nogostupu. U Zagrebu je to zabranjeno ako nije oznaceno znakom i u tom slucaju se to vecinom i napalcuje. Tom logikom, neka si kupe garazu za 30-50k eura i neka parkiraju, u protivnom neka prodaju auto. Kako sam rekao na balkanu se previse bavi tudim zivotima.

Postoje ovlastene osobe koje provode red, a to su policija i komunalni redari, a ne bi si usicarili koji euro cinkajuci druge, jos bi i povecali kazne, koje su realno vec sada ogromne.

Wolverine 26.10.2025. 16:27

Citiraj:

Autor Boopsy (Post 3827558)
Oprosti, ali mislim da si u krivu. Hrvatska i veći gradovi nisu ni približno pokriveni s kamerama kao London. Grad Zagreb ima oko 20-30 kamera ukupno. Do posla imam 12km i ukupno jednu kameru. Mislim da velika većina stanovnika HR zna napamet gdje se nalaze kamere na svojim redovnim rutama.

U zadnjih 20 godina što se svaki dan vozim zaustavljen sam dvaput i to oba puta zbog kontrole alkohola. Nekako mi je premalo da me se samo dvaput zaustavi u zadnjih 20 godina radi kontrole. Često sam se i kasno navećer našao na cesti, pa su me ukupno samo 2 puta zaustavili.

Isto tako policija uvijek stoji na istim lokacijama. Razumijem da moraju imati sigurno mjesto da bi nas zaustavili, ali mobilnu kameru mogu staviti gdje žele pa se ne koristi...

Ja sam za to da kazne ostanu kakve jesu, samo neka se drastično poveća kontrola. Ne mora se prekršitelja odmah baciti u bankrot kad se zaustavi, ali kad te zaustave par puta dođe ti u glavu da bi se trebao smiriti. Zato i postoje kazne za recidiviste...

Crne kronike ne pune oni koji su se vozili 10-15km/h više od ograničenja, nego ovi sa 50+km/h + alkohol. Osobno podržavam toleranciju brzine u HR.

Ima pun kufer kutija ali IIRC kameru ima tek svaka treća.
https://kompare.hr/kamere-za-mjerenje-brzine-karta/

I da, definitivno treba bit više ekipe u autima koji kruzaju gradom i samo parkiraju ljude sa strane kad vide da radiš stanja.

A vezano za crnu kroniku, pa uvijek bude alkohol ili droga ili oboje. Pa evo ona žena što je Clio vozila bez guma :D
Moraju ljudi ''sničat'' da netko izađe na cestu isključi je iz prometa.

Citiraj:

Autor Bono (Post 3827566)
Sad imaju pilot projekt u Koreji, stavili su holograme policajce i smanjio se broj prekrsaja, samo ti si u svojoj glavi konstruirao da mora biti policije 1:1.

Prek bare su mi bile fora fejk kamere s radarom. Imaš displej koji ti pokaže brzinu i ako si je prekoračio za 5km/h flešalo bi te doslovce ko da te uslikalo za kaznu.
Da vidiš kak se ekipa tilta kad krene blicat. Problem je što pali samo jednom ili dva puta.
Kasnije kad ekipa skuži da unutra nije kamera nego samo bljeskalica zanemare je i voze kako ih volja.

Matta 26.10.2025. 16:42

Citiraj:

Autor Boopsy (Post 3827558)

Potpisujem.

Divljanje 50+, alkohol, droge, prolasci kroz crveno, zanemarivanje pješačkih prijelaza, pretjecanje preko (dvije) pune crte, pretjecanje u krivinama, itd. to su pravi problemi.

Mommistake 26.10.2025. 16:55

Citiraj:

Ti stvarno misliš da bi stvari bile bolje da je više policije na terenu?

Da, 100% sam siguran.

Smanjiti kriminal na 0% je nemoguće. No smanjiti ga općenito, vrlo je moguće.

Policija na terenu bi tome samo doprinjela, škoditi ne može.

London kao takav je ološ i smeće, krimanala više nego ikada, baš zbog toga što si naveo. Bitnijim stvarima? Imigrantima i terorizmom, tim se bave jer su si to od države napravili.

London uzeti za primjer, joj...

Citiraj:

Autor Matta (Post 3827569)
Potpisujem.

Divljanje 50+, alkohol, droge, prolasci kroz crveno, zanemarivanje pješačkih prijelaza, pretjecanje preko (dvije) pune crte, pretjecanje u krivinama, itd. to su pravi problemi.

I kako to smanjiti? Biti na terenu, uzimati im vozačke, zaplijeniti im aute, zatvarati ih, davati kazne.

I ono što primjećujem zadnje vrijeme, usko vezano uz alkohol i divljanje. Ekipica završi školice, odmah nekakva kreda, golfić, popcorn mapa, stage 2, 300-400KS i po gasu. Nema petka i subote na ne čujem škripanje guma, pucanje auspuha i zvuk auta koji ide 120+ na lokalnoj cesti gdje je ograničenje 50km/h.

Amdejac 26.10.2025. 17:08

Ja vjerujem da i ovdje ima bare 40% ovakvih vozača koji će se prepoznat
Idem neko jutro na posao, prije 6:00, aleja Bolonje prazna, 4 trake, ograničenje suludih 60 km/h. Prođem kameru u Gajnicama, iduća je tek u Kustošiji. Crveno na semaforu Bolonja-Medpotoki. Dva auta stoje na crveno, svaki u svojoj traci i ja treći lagano prilazim. Ni ispred ni iza nas niti jednog vozila, niti jednog piješaka. Kreću na zeleno i ovaj u lijevoj traci vozi se paralelno 60 km/h sa ovim u desnoj. Desnog poštivam, desna traka i vozi se pomalo. Ali lijevi, daj se požuri, uspori ili prestroji u desnu traku. Nema nikakvog skretanja u desno da moraš kilavit. I tak me hebe do Gospodske.
Mislim si ga preticat preko pune, ionako nema nikoga, ali ispast ću krkan, snimit će me, dat u 24 sata i još zaradit 20€. Neću se vozit 100 nego 75 do 80, ali seronja te hebe, ali vidim da je i ovaj u desnoj traci nervozan. Znam po sebi kad mi se netko vozi paralelno uz mene. Ne volim to. Uvijek ubrzam ili usporim.
Uglavnom stanemo na Gospodskoj i krećemo i ista stvar, ali lik u desnoj malo ubrza da mi je napravio rupu da prođem naprijed.
Da li bi ja bio krkan da sam ga preticao preko pune jer on se vozi po propisu, točno 60 km/h, nije se dužan maknut jer to nije autocesta. a kužim da namjerno to radi i izigrava nekog policajca i moralnu vertikalu.
Zato kažem da takvih vozača ima i ovdje koji glume zakon i onda se čude kad neki krkan izađe iz auta i porihta mu retrovizore.

Mommistake 26.10.2025. 17:17

Ja sam jedan od onih koji se uvijek makne desno, bilo da me zakon tjera ili ne, maknem se. Ne vidim koji je problem se pomaknut i vozit desnom trakom.

Mladenxy 26.10.2025. 17:21

Citiraj:

Sjećam se vremena kad je policija bila ozbiljan autoritet. Mog starijeg maloljetnog bratića je pri krađi nekakvog mopeda, i nakon što se oglušio na zapovijed da stane upucao milicajac u nogu. Tu je bila i dodatna sramota za užu i širu obitelj jer se dovela do toga da klipan tako nastrada. Sjećam se toga dobro i da se zbog sramote o tome pričalo samo unutar četiri zida.
Citiraj:

Autor Amdejac (Post 3827573)
Idem neko jutro na posao, prije 6:00, aleja Bolonje prazna, 4 trake, ograničenje suludih 60 km/h. Prođem kameru u Gajnicama, iduća je tek u Kustošiji. Crveno na semaforu Bolonja-Medpotoki. Dva auta stoje na crveno, svaki u svojoj traci i ja treći lagano prilazim. Ni ispred ni iza nas niti jednog vozila, niti jednog piješaka. Kreću na zeleno i ovaj u lijevoj traci vozi se paralelno 60 km/h sa ovim u desnoj. Desnog poštivam, desna traka i vozi se pomalo. Ali lijevi, daj se požuri, uspori ili prestroji u desnu traku. Nema nikakvog skretanja u desno da moraš kilavit. I tak me hebe do Gospodske.
Mislim si ga preticat preko pune, ionako nema nikoga, ali ispast ću krkan, snimit će me, dat u 24 sata i još zaradit 20€. Neću se vozit 100 nego 75 do 80, ali seronja te hebe, ali vidim da je i ovaj u desnoj traci nervozan. Znam po sebi kad mi se netko vozi paralelno uz mene. Ne volim to. Uvijek ubrzam ili usporim.
Uglavnom stanemo na Gospodskoj i krećemo i ista stvar, ali lik u desnoj malo ubrza da mi je napravio rupu da prođem naprijed.
Da li bi ja bio krkan da sam ga preticao preko pune jer on se vozi po propisu, točno 60 km/h, nije se dužan maknut jer to nije autocesta. a kužim da namjerno to radi i izigrava nekog policajca i moralnu vertikalu.
Zato kažem da takvih vozača ima i ovdje koji glume zakon i onda se čude kad neki krkan izađe iz auta i porihta mu retrovizore.

Ako je desna traka puna rupa ja se u lijevoj vozim max 70 ako je ograničenje 60, ni kilometra više i ne mičem se nikome. Nismo na autoputu gdje lijevu traku koristim samo za pretjecanje. Pričamo o gradskoj vožnji, sa 10 kmh preko granice i unutar tolerancije ne riskiram kaznu, auto mi ne skače po rupama i ne smetam nikome. Tko me želi preskočiti od nervoze i jer mu je tlak u glavi eksplodirao, nek me preskoči. Znači nije riječ o mojoj objesit, poštujem zakon i ne želim uništavat auto. Ak je desna traka normalna, koristim nju.

coconut 26.10.2025. 17:32

Yep, mi lokalci plaćanje povlaštenu kartu 5 EUR/mj. Isto tako, lokalci imaju pravo na kartu '1.000h parkinga za 100kn' tj. 2h džabe parkinga bilo gdje u gradu.
Zato oni sa službenim autima plaćaju 50 EUR/mj. I nemaju pravo na '1.000h za 100 kn' kartu.

John Creasy 26.10.2025. 18:55

Citiraj:

Autor Amdejac (Post 3827310)
Je, većinom uzimam u Impexu. Intercars je dignul cijene da mi se neke stvari ne isplate uzimat ni s rabatom od 43%. Tokić imam 20, Euroton 20, eventualno Auto Krešo zna imat na akciji stvari jeftinije od Impeksa. Promidon u Dubravi ima OK cijene. Šakal u Gorici zna imat dijelova koje ostali ne drže. Ili naručim sa webshopova u Poljskoj ili Češkoj. Sad sam spao na dva auta, i Octaviju za koju ne znam kaj bi napravio. Složit si za gušt, ali to je rupa bez dna ili kod Pere na cios. 😂

intercars ima samo veleprodaju od nedavno, bar ovi u sl brodu.. to preko svog mehe uzimas? sutra idem po akumulator, treba mi nekih 680-700ah ali bitno je da je visina 175mm..
Exide ili Varta, tj ono sto ima Ciak ili Tokic, za drugo nemam vremena.. mislio sam yuasu ybx3100 ali nema nitko u sl brodu..

Wolverine 26.10.2025. 19:26

Citiraj:

Autor Mladenxy (Post 3827575)

Ako je desna traka puna rupa ja se u lijevoj vozim max 70 ako je ograničenje 60, ni kilometra više i ne mičem se nikome. Nismo na autoputu gdje lijevu traku koristim samo za pretjecanje.

Drito to, na gradskim i prigradskim cestama me ne tangira ni najmanje i vozim se u traci u kojoj mi je najmanja gužva ili ima najmanje šahtova.
Taman posla da jašim slivne kanale uz desni rub a uredno se možeš vozit nekom drugom trakom.

Autocesta je drugi par rukava.

Hamm 26.10.2025. 19:54

Citiraj:

Autor Wolverine (Post 3827445)
Ak ti je Conti ASC2 glasna onda ti ni CC nebu niš tiša.

Citiraj:

Autor Amdejac (Post 3827573)

A po zakonu ti se mora maknuti? Osobno se maknem ako vidim da bi netko išao brže ali opet....jeli nužno?

Bono 26.10.2025. 19:58

Citiraj:

Autor Hamm (Post 3827598)
A po zakonu ti se mora maknuti? Osobno se maknem ako vidim da bi netko išao brže ali opet....jeli nužno?

Nije to je stvar kulture i uvazavanja drugih vozaca. Ja kad god mogu maknem se, ako se netko zuri ne vidim razlog zasto bi ga kocio.

Mladenxy 26.10.2025. 20:02

Neka krene ranije.

spawn 26.10.2025. 20:05

Automobili

Citiraj:

Autor Mommistake (Post 3827574)
Ja sam jedan od onih koji se uvijek makne desno, bilo da me zakon tjera ili ne, maknem se. Ne vidim koji je problem se pomaknut i vozit desnom trakom.

Često je desna traka puna rupa, raznih neravnina koja mi unistavaju trap. Cesto sam u ZG-u i ne micem se nikome , vozim malo vise od dopustenog kad nema guzve. Bmk da li ti se zuri,ako imas veliku hitnocu ne daj boze zdravstvenu, uleti desno pa opet lijevo. Mozda iz neznanja pomislim da si krkan, ali kad ti je hitno ne zanima te sta ja mislim. Kad srede uvjete na cesti kako treba, rado cu voziti desnom trakom po gradu ko penzic ako ne moram nigdje lijevo

Hamm 26.10.2025. 20:10

Citiraj:

Autor Bono (Post 3827599)
Nije to je stvar kulture i uvazavanja drugih vozaca. Ja kad god mogu maknem se, ako se netko zuri ne vidim razlog zasto bi ga kocio.

Jasno ako se žuri lijepo lijevi žmigavac bez nabijanaj na dupe i sve ok maknem se. Kada krene krkansko nabijanje na dupe onda tek počnem jebati, a često mi se pridruže i drugi sudioncii u prometu. :)

Mladenxy 26.10.2025. 20:11

Je da, neće ni on lijevo pa te zaobiđe...nego se nabije na guzicu ...ja onda usporim na 60 kmh i ni kilometra preko

Ivo_Strojnica 26.10.2025. 20:22

Citiraj:

Autor Mladenxy (Post 3827600)
Neka krene ranije.

E ovo. To je bit svega.
Kreni ranije pa nećeš morati voziti ko idiot.

Planiraj svoje vrijeme adekvatno.

Hamm 26.10.2025. 20:33

Rvati i organizacija. :D

Mladenxy 26.10.2025. 20:35

IMO nije do toga da netko kasni slučajno...stvar je u ispoljavaju frustracija, dominaciji i maltretiranju. Dok god se ljudi miču jer im se netko lijepi na guzicu raditi će to iz tih razloga...dokaz za to mi je da se ne žele prestrojiti lijevo i zaobići....nego te stišću kilometar dok ne vide da si luđi od njega. Nisam još sreo ženu koja radi takve stvari za volanom.

Ivo_Strojnica 26.10.2025. 20:40

nisi dobro tražija, iskreno, ja ih podosta znam.
Ali istina, muškarci to češće rade.

Bono 26.10.2025. 20:43

A promet je bas pravo mjesto za dokazivanje, ako mogu propustim ga i ode svojim putem, sigurno ne glumim redara na cesti.

Mladenxy 26.10.2025. 20:51

Dok sam bio početnik prije tridesetak godina, stariji vozači su me učili da samo pikneš malo kočnicu, da vidi štop svjetla na tih tri metra kaj ti je na guzici i useru se pa odu svojim putem :D

Ivo_Strojnica 26.10.2025. 21:03

meni je jedan toliko bija dignija tlak da sam odlučija ABS aktivirati.

Loš dan, ježi ga.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 21:03.