![]() |
Već sam rekao 100 puta ali ponovit ću i 101.
Ako nešto kupujete na nekakvom knjiženju uzmite screenshot cijele stranice, te kada dobijete dopis od carine, pošaljite im tu sliku, save cijele stranice ispisa sa paypala, ispis sa internet bankarstva gdje se vidi cifra skinuta sa kartice te datum i vrijeme transakcije koje se poklapa sa paypala izlistanjem. Ukoliko nema paypal izlistanje nego je kupljena na nekoj drugoj stranici tipa amazona ili aliexpress, stavim screenshot stranice my orders Od kada šaljem tako nisam ni jednom dobio neopravdano carinjenje. Prije toga jesam dva puta. |
Drago mi je da si ti imao sreće.
Ljudima koji su kupovali Amazfit Pace po 8X$ i uredno priložili SS itema i PayPal transakcije PDV je obračunat prema najjeftinijem Paceu na nabavi (220 HRK). Kako bi po tebi onda trebali naplaćivati PDV za npr. iteme kupljene preko snap-upova? Vrijednost i cijena ne moraju biti povezani. Carinu zanima VRIJEDNOST. |
Pace nije nikad bio tako jeftin pa pretpostavljam da misliš na mi band?
Ne mogu oni gledati nabavu niti su gledali ikada. Čovječe mi banda sam sa gearbesta kupio cca 50 komada ljudima oko sebe i nije nikad nijedna carinjena iako su dosta puta slali pismo . Možda je netko naletio na neku budalu ali imho sve je do dostavljanja potrebne dokumentacije. Koliko su ti tvoji platili na mi band troškova onda još? Btw što se tiče aukcija , priznato mi je i za to koliko sam platio. Ali pošaljem i link na aukciju gdje se vidi da je stvarno izbidana ta cijena i tko je kupio . Npr prije sam koristio auto bidder i kupovao Xenon kitove za par dolara i slali su mi pisma ali nikad nisu carinili. |
Nope, mislim bas na Amazfit Pace - bio je 8X$ na Gearbestu krajem 3. mjeseca. (znam jer sam zakasnio par minuta na tu akciju)
Za referentnu cijenu im je uzeto 1099 tj. valjda je to uzeto kad im je PDV iznosio 219.80 HRK. Zar zbilja mislis da si ubo jedan od 100 komada Mi8 za 100$ ili 1+6 za 200$ za BF da bi PDV platio na tu cijenu? S druge pak strane, neki su namjerno išli na tu opciju da im carina naplati po procjeni kako bi možda bolje prošli. |
Citiraj:
|
Carina
Danas mi poštar donio paket sa carine, već pripremio onih standardnih 20kn za pošiljke koje se vraćaju jer im je vrijednost manja od 22 eura kad ono šok, traži me 111kn za troškove PDV-a i carinjenja.
Ekipa na carini očito nije uočila da su računi koji su im poslani izraženi u AU (australskim dolarima) nego je obračunala vrijednost po tečaju američkog dolara i time podigla vrijednost pošiljke za dodatnih 55kn. Poslao sam im odmah upit i čekam odgovor, pošiljku nisam preuzeo, na pošti je i čeka.. Jel imao tko sličan slučaj da kaže koja je sada procedura? |
Pozdrav, u trackingu vidim Evidentiranje razloga zadržavanja na Carini/Pošti carinjenja Razlog zadržavanja: Nedostaje račun.
Imam ispis od 188kn da sam platio, sada me zanima koliko bi na to mogao platit ostalih davanja carini s obzirom da je preko 160 kn? |
Ugrubo 30-35% te cifre.
|
18kn dostava obavijesti o carinskom postupku.
10-ak kn podnošenje paketa do 2kg postupku carinjenja. Skladištenje paketa dok je u carinskom postupku. Pa tek carina + na sve pdv. Onda se posti jos malo iskesiras. Cigani. Sramota da ljudi vracaju pakete zbog njihovih fiksnih tarifa i jos fiksnijih ideja. Prije je bila mila majka i znao si unaprijed u lipu koliko ce te sve izaci na kraju. Danas se moras molit da preko noci nisu uveli jos koju fiksnu naknadu. :beer: |
Što je najžalosnije nisam nigdje mogao u Hrvatskoj kupiti to što sam tražio (iako su cijene ovdje dok je bilo te stvari na zalihama bile cca 200-250kn)
tako da nisam nešto jeftinije prošao a sada se cini da cu i skuplje |
Ne bi trebalo biti nikakve carine.
Tipično meni taj velebni poziv dodje 12.5KN, to moguće varira u ovisnosti o regionu. Na iznos koji ima prijaviš po računu roknu gore 25% PDV, moraju skupit za biber. "Pregled" meni tipično naplate 50KN za te manje pošiljke. Dakle 188x1,25+12,5+50 = 297,5KN Država se mora naplatit, a ti si taj koji će da plati ovaj put. Idući put ja, pa željac i tako ukrug. |
Citiraj:
|
Pozz ekipi
Možda se o ovome već pisalo al sam van sebe i nisam vidio.Naime kćer razbila ekran na Huawei Y7 pa joj od kineza naručio drugi 16$.Naravno naša carina otvori paket,vidi ekran,konta ekran kod nas u servisu košta 800kn mora da je ovo za carinjenje.Traže od mene dokumentaciju,ja im pošaljem emailom, za par dana stiže poštar nosi paket i opa 20kn za troškove "Otpreme poziva-dokaz carinarnici".Jel sam ja tu lud ili oni,da je predmet bio za carinjenje u redu,ali ako nije šta ja njima imam njihovu sumnjičavost plačati.To je kao da me murija zaustavi napravi alkotest,ne utvrdi prisutnost alkohola ali meni naplati alkotestiranje.Daj te mi recite jel ja sada dobro razmišljam ili sam u krivu prije nego nazovem novinare???? Sada vidim da ima već riječi o ovome malo iznad,jel ovo uopće legalno što oni rade????? |
Tako su meni isli carinit neku totalnu glupost od 5$. I pokusaj carinjenja naplate 20kn. Uhljebistan.
Mogu tako doslovno svaki paket "pokusat" carinit i naplacivat 20kn. Dok svi ne prekinu narucivat |
Po meni to nije "normalno" ali tako funkcioniraju monopoli. Preporučam pogeldati ovaj video, ako ne cijeli onda makar od dijela na kojeg sam linkao.
https://youtu.be/xxmXeLEcs9s?t=1308 Ponekad, kada bolje razumijem manje se nerviram. |
Od 1.1.2021. ce se ionako cariniti svaka posiljka. Ako nista drugo, mozda nakon nekog vremena ne bude vise ekipe koja narucuje stvari i odbija primiti iako su bili svjesni rizika :rolleyes:
|
Do 1.1.2021. u ovoj državi budu ostali samo računalno nepismeni pa više neće biti niti važno. Ne očekujem da će moja baba naručivati baterije iz Kine za slušni aparat. Ako ništa drugo, onda zato jer ga niti ne koristi.
Da i ne spominjemo da tržište u pravilu nađe put. |
Citiraj:
Uvoz robe nije kupnja u lokalnoj trgovini. |
To je EU direktiva.
|
Citiraj:
Ne postoji nešto kao potpuno slobodna prekogranična trgovina. |
Citiraj:
Zašto će se od 01.01.2012 cariniti svaka pošiljka? |
Kad ne znaš koji je razlog, uvijek je u pitanju novac :)
EU previše gubi na tim paketićima pa žele "zaštititi domaću proizvodnju". |
Citiraj:
U pravilu se ne slažem s tržišnim intervencionizmom, ali kada bi to bilo pitanje zaštite domaće proizovdnje, rekao bih ajde, "zaštitite" je. Ali domaće proizvodnje nema, to je samo zaštita suludih marži trgovaca i ogromonih poreznih "davanja". Drugim riječima, globalizacija za jedne ali ne i druge. Kada sam rekao da tržište nađe put mislio sam na razne EU stockove kineskih proizvoda koji bi trebali cijene smjestiti negdje ipak niže od cijene pojedinačnog postupka. |
Citiraj:
Citiraj:
Sama zaštita domaće proizvodnje je ono što Average Joe misli kao posao carine, iako je u biti stvar bitno kompleksnija i danas praktički carina radi svašta, a najmanje to. Citiraj:
Iliti, postanu EU prodavač, sve isto kao i da kupiš kod nekog distributera. Problem je što (primarno) Kinezi pokušavaju na sve moguće načine doći do apsolutnog monopola u svjetskoj trgovini, primarno putem državnog utjecaja. |
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
Naravno, kod nas nema govora o ovome problemu jer se gotovo ništa niti ne proizvodi. Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
Ako ništa drugo, Kinez bi takvo skladište uveo u nekoj zemlji EU gdje je carina malo razumnija pa bi odatle po relativno povoljnim uvjetima mogao distribuirati naokolo. Čisto sumnjam da bi takvo skladiše bilo situirano unutar Hr. Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
Šta se mene osobno tiče, odnosno mog osobnog iskustva, Kinezi su za lokalne trgovce izmislili svemir. Više vjerujem Kinezu na hiljade km udaljenosti nego trgovcu u lokalnoj trgovini koji samo čeka da te zajebe. Kinez želi odraditi posao do kraja i želi da budeš zadovoljan. |
Citiraj:
Nije da me briga što je to tebi problem, no bilo bi jako nezgodno da se počne propuštati sve i svašta jer bi to onda postalo svačiji problem. |
Prodao sam nesto na ebayu sto sam poslao u USA i kaze lik da je doslo kao osteceno i sad mi je to vratio.
Posto je to item preko 25 eura ili koliko je vec, kako da izbjegnem carinu, ukoliko dođe do carinjenja? Hvala |
Citiraj:
|
Pitanje ...
Ako narucim kucište velicine kutije cipela iz kine koji dođe $220. Na njega placam porez i carinu ili ???? |
plačaš
eventualno ako prođe na neku foru ispod radara al po ps-u plačaš |
Platio biš PDV (na deklariranu vrijednost) + 70 KN "troškova". Ali nekako mi to ne izgleda kao nešto što bi ih zanimalo.
|
Citiraj:
Citiraj:
|
Citiraj:
|
Pa recimo da nisam ocekivao da ce mi kupac to htjet vratit nazad kao DOA item, koji na kraju nije to...
|
Citiraj:
Skupi sve papire na hrpu i predoči kad budu tražili. Po mogućnosti još ako imaš i račun kad je kupljeno... |
Ma jesam, poslao sam im ispis s paypala gdje pise da to svakako vracam.
Nego, a kako onda moze proci kad saljes nesto van na servis pa ti se vraca? Ili ako dobivas zamjenu nekog elementa? Tipa, imao sam situaciju da mi se sat pokvario koji sam narucio iz usa. Uredno platio carinu na prvi sat. Poslali su mi kao warranty replacement i za to me nista nisu pitali. Ne vidim zasto bi ovo ispalo drugacije. |
Citiraj:
Citiraj:
|
Kakva je situacija s naručivanjem iz Ukrajine i carinom?
Pokušavam naći neki konkretni podatak, čini mi se da se neke stvari ne carine. |
Kao di si naručio sa bilo koje države koja nije eu - u pravilu trebalo bi cariniti.
|
Nisam baš siguran u to:
https://carina.gov.hr/vijesti/stupan...2016-3557/3557 |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 00:29. |