PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Svaštara (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=29)
-   -   Policija, kazne, žalbe (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=162720)

Zmaj000 15.04.2011. 11:06

Cek cek, znaci nama koji imamo na 10god vozacku moramo svakih 10g vaditi lijecnicki?

Don 15.04.2011. 11:09

Pripazite šta nam plavci rade s radarima....
http://www.2shared.com/document/dczbZ3T8/RADAR.html

Zmaj000 15.04.2011. 11:18

Citiraj:

Autor Don (Post 1892441)
Pripazite šta nam plavci rade s radarima....
http://www.2shared.com/document/dczbZ3T8/RADAR.html

Eto jos nesta sto bi trebali znati, no cuo sam da se na sudu mozes izvuci ako te upucao sa rucnim radarom, jer mali pomak pistolja smanjuje/dize brzinu...a covjekova ruka nije 100% mirna. Jedino se mos slikat ako te upuca radar na onom stalku.

draksa 15.04.2011. 11:46

Citiraj:

Autor syss (Post 1892262)

u zg su malo drugačiji zakoni fizike... neki dan išao produžiti osobnu i odem usred mrtvog radnog vremena čisto da izbjegnem ove prije/poslije posla šlepere, rezultat - 71 osoba ispred mene ;)

Isao si u Petrinjsku?
Ja sam tamo prije 4-5 tjedana isao vaditi osobnu i putovnicu. Bio sam gotov za oko 30 min. Valjda sam pogodio neki ludi dan :).

syss 15.04.2011. 11:49

a di drugdje? :)

ma to kak pogodiš, ali kad pogodiš onda znaš da si pogodio... ko ja recimo :)

perich 15.04.2011. 15:51

kaze mi potencijalni prodavac da posto je auto na firmu da ni ne radim kupoprodajni ugovor nego mi on izdaje racun za to i s tim racunom idem na muriju rjesavat papire... jel to stoji?

borny 15.04.2011. 16:20

Citiraj:

Autor draksa (Post 1892452)
Isao si u Petrinjsku?
Ja sam tamo prije 4-5 tjedana isao vaditi osobnu i putovnicu. Bio sam gotov za oko 30 min. Valjda sam pogodio neki ludi dan :).

Meni je Petrinjska (kao i većini) noćna mora...
Još u srednjoj išao vaditi drugu osobnu, stara i ja stali u red oko 13:30...
Ne sjećam se koliko je ljudi bilo ispred, ali znam da sam otišao doma (tramvajem - Dubrava), najeo se, odspavao, vratio se (tramvajem) i čekao još cca 3h.
Mislim da oni koji potrefe da nema gužve mogu biti Bogu i Alahu zahvalni.

Što se tiče ovoga s radarima, korisna informacija. Makar već svi zanmo da su gamad pokvarena i korumpirana.

Sad nešto posve nevezano...
Može li se prijaviti krađa vrtnih figurica? Vrijednost nije velika, možda 500kn, ali prirasli su nam srcu i sad nam fale u dvorištu. Teško da ćemo opet okupiti istu "škvadru", pa barem da na ovaj način dobijemo neku satisfakciju.

jopis 15.04.2011. 16:29

Citiraj:

Autor perich (Post 1892572)
kaze mi potencijalni prodavac da posto je auto na firmu da ni ne radim kupoprodajni ugovor nego mi on izdaje racun za to i s tim racunom idem na muriju rjesavat papire... jel to stoji?

Yep. Račun ti je u tom slučaju zamjena za kupoprodajni, tj tvoj dokaz o kupnji vozila.

Luce 16.04.2011. 12:59

Citiraj:

Autor Zmaj000 (Post 1892446)
Eto jos nesta sto bi trebali znati, no cuo sam da se na sudu mozes izvuci ako te upucao sa rucnim radarom, jer mali pomak pistolja smanjuje/dize brzinu...a covjekova ruka nije 100% mirna. Jedino se mos slikat ako te upuca radar na onom stalku.

to ti bas i nepomaže ako si vozio 150 ili neka druga extra brzina.Na takvom radaru tebi od izmjerene brzine oduzima se 10%.Tako ako si vozio neki 60-65 di je ograniceno 50 tesko da ce te zaustavljat,osim ak neides srusit rekord brzine u svom naselju. :D

btw... jel imao ko iskustva s ovim da zadnji putnici moraju biti vezani,tj da su ga zbog toga zaustavili il cak dobio kaznu..

Old Iggy 16.04.2011. 13:54

Citiraj:

Autor Luce_90 (Post 1892963)
btw... jel imao ko iskustva s ovim da zadnji putnici moraju biti vezani,tj da su ga zbog toga zaustavili il cak dobio kaznu..

Da, moraju biti vezani (i to nije ništa novo, dapače), da, kažnjavaju.

syss 16.04.2011. 14:02

ne provode baš to nešto revno.

microsoft66 16.04.2011. 14:06

nagodinu vam idu nove vozačke,onakve kao sto imaju npr ameri i bosanici,tj izgleda kao kreditna kartica.tako da i vi koji imate do 2048 budete vadili nove jer ce ove nece vaziti.inace,ja sam vadio vozačku 5 puta,prvo ona za zelene,pa nakon 2 godine normalna,pa onda a1,a2 i a kategorija.bolje ne računati.

Old Iggy 16.04.2011. 14:19

Citiraj:

Autor syss (Post 1893015)
ne provode baš to nešto revno.

Nažalost. :D
Ali dobro, kad se sjetim da više od deset godina nisam platio kaznu... Da kucnem u drvo. :goood:

syss 16.04.2011. 14:24

10g... matorče :D :D

Luce 16.04.2011. 14:47

Citiraj:

Autor Old Iggy (Post 1893007)

a sta rade s onima koji imaju starija auta pa nemaju odzada pojaseve? :S

syss 16.04.2011. 14:50

oni idu na otpad :D

buljo 16.04.2011. 14:51

Ako nema pojasa ne moraš se vezat :D :)
Samo ti koji iza nemaju pojase su stariji od 20 god a takvih je jako jako malo. Moj iz 94 iza ima sva 3 komada.

hammer_of_thor 16.04.2011. 15:09

Citiraj:

Autor buljo (Post 1893095)
Moj iz 94 iza ima sva 3 komada.

Full oprema :D

buljo 16.04.2011. 15:13

Bar mi jedan auto ima full opremu :p

Jelc 16.04.2011. 15:17

Citiraj:

Autor Old Iggy (Post 1893007)

Navodno budu u prvo vrijeme samo opominjali sa tim da opomena ide u sistem i drugi put nema nismo-znali:)

jopis 16.04.2011. 19:30

Ljudi moji to za pojaseve odozada je priča od prije 7-8g, otkad je prvi 'stroži' zakon uveden. Samo se nije do sada revno primjenjivalo, što više neće biti slučaj. Sada je službeno da se kažnjava odmah i jednako kao da se radi i o putniku na prednjem sjedalu, nema opomena i sl. osim ako je to vozaču prva kazna u zadnjih godinu dana pa ima pravo na 1 opomenu. Jbga, stislo ih sa svih strana, premalo kazni pišu, i 'pretanke' su im evidencije rada.... A državni proračun oprazan....

Ovo za auto iz 94 sa pojasevima odozada, no comment - zadnji pojasi su obvezni zakonski u cijelom svijetu od 1980. A i do tada, tj od 1970. do 1980. je velika većina automobila imala i zadnje pojaseve, ne znam točan statistički podatak trenutno pa da ne bubam. Ali poanta je da auto registriran npr u Hr i godišta od 1980. NE MOŽE proći tehnički pregled ako nema pojaseva u autu koliko ima upisano sjedećih mjesta.

Ovo s radarom i 'kako nas varaju' je stara priča, malo je takvih šabana, puno nenajavljenih kontrola u civilu i inspekcija oni sad imaju da bi se s tim zajebavali.

Old Iggy 16.04.2011. 20:31

Citiraj:

Autor syss (Post 1893042)
10g... matorče :D :D

To je samo zadnjih deset. Bolje da ne znaš koliko ju imam. :D
Citiraj:

Autor Luce_90 (Post 1893086)
a sta rade s onima koji imaju starija auta pa nemaju odzada pojaseve? :S

Nije frka onda.
Citiraj:

Autor buljo (Post 1893095)
Ako nema pojasa ne moraš se vezat :D :)
Samo ti koji iza nemaju pojase su stariji od 20 god a takvih je jako jako malo. Moj iz 94 iza ima sva 3 komada.

Sve piše u pravilniku. :D
Citiraj:

Autor Jelc (Post 1893129)
Navodno budu u prvo vrijeme samo opominjali sa tim da opomena ide u sistem i drugi put nema nismo-znali:)

Pa ne znam baš koliko je to "prvo vrijeme" kad je to u raznim verzijama zakona već godinama. Ali znam i one koji su platili tu kaznu prije par godina, ne samo u zadnje vrijeme.

Jelc 16.04.2011. 21:00

Citiraj:

Autor Old Iggy (Post 1893296)
Pa ne znam baš koliko je to "prvo vrijeme" kad je to u raznim verzijama zakona već godinama. Ali znam i one koji su platili tu kaznu prije par godina, ne samo u zadnje vrijeme.

Pa nema dugo da sam tu informaciju negdje pročital:)

Našal sam nekaj, ne baš na toj stranici ali ista priča...

Citiraj:

Objavljeno: 22.03.2011 u 11:47
Citiraj:

Policajac pri kontroli vozača i putnika prvi put samo upozorava na prekršaj, no istovremeno prekršitelja bilježi u sustav, a kada se ista osoba i drugi put zatekne bez pojasa slijedi kazna od 500 kuna na licu mjesta ili prekršajni nalog - kaže Orešković.
http://www.057info.hr/vijesti/2011-0...njim-sjedalima

http://danas.net.hr/hrvatska/page/20...1/0912006.html

borny 16.04.2011. 21:12

Pa nekako mi zvuči nemoguće da će isti auto dvaput zaustavit i da oba puta ista osoba neće biti vezana iza :)

lowrider 17.04.2011. 11:28

Ne, kaznu dobivaš odmah, nikakva upozorenja osim ak to ne zatražiš i imaš pravo se izvući sa pismenom opomenom.

Postoji puno članaka koji su odavno aktualni u ZSPC-u, prekršajnom zakonu i ostalim stvarima vezane uz aute.

Evo primjera: jel itko znao da ako nema police osiguranja u autu ili Europsko izvješća, a policajac ju zatraži da možeš dobiti kaznu, ali pravu kaznu:

Zakon o osiguranjima u prometu
Članak 6.
(1) Vozač je obvezan za vrijeme uporabe prijevoznog sredstva u prometu imati policu osiguranja ili drugi dokaz o sklopljenom ugovoru o osiguranju koji mora predočiti na zahtjev ovlaštene službene osobe.

Članak 66.
(1) Novčanom kaznom u iznosu od 300,00 do 1.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač prijevoznog sredstva:
1. ako na zahtjev ovlaštene službene osobe ne predoči policu osiguranja ili drugi dokaz o sklopljenom ugovoru o osiguranju sukladno odredbi članka 6. stavka 1. ovoga Zakona,
2. ako na zahtjev ovlaštene službene osobe ne predoči Europsko izvješće o nezgodi sukladno odredbi članka 38. stavka 3. ovoga Zakona.

Evo, iskreno koliko je ljudi znalo da možeš dobiti i 1000kn kazne ak nemaš police ili izvješća-zakon je na snazi od 2005. godine

RAUL 17.04.2011. 15:46

Citiraj:

Autor lowrider (Post 1893479)
Ne, kaznu dobivaš odmah, nikakva upozorenja osim ak to ne zatražiš i imaš pravo se izvući sa pismenom opomenom.

Postoji puno članaka koji su odavno aktualni u ZSPC-u, prekršajnom zakonu i ostalim stvarima vezane uz aute.

Evo primjera: jel itko znao da ako nema police osiguranja u autu ili Europsko izvješća, a policajac ju zatraži da možeš dobiti kaznu, ali pravu kaznu:

Zakon o osiguranjima u prometu
Članak 6.
(1) Vozač je obvezan za vrijeme uporabe prijevoznog sredstva u prometu imati policu osiguranja ili drugi dokaz o sklopljenom ugovoru o osiguranju koji mora predočiti na zahtjev ovlaštene službene osobe.

Članak 66.
(1) Novčanom kaznom u iznosu od 300,00 do 1.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač prijevoznog sredstva:
1. ako na zahtjev ovlaštene službene osobe ne predoči policu osiguranja ili drugi dokaz o sklopljenom ugovoru o osiguranju sukladno odredbi članka 6. stavka 1. ovoga Zakona,
2. ako na zahtjev ovlaštene službene osobe ne predoči Europsko izvješće o nezgodi sukladno odredbi članka 38. stavka 3. ovoga Zakona.

Evo, iskreno koliko je ljudi znalo da možeš dobiti i 1000kn kazne ak nemaš police ili izvješća-zakon je na snazi od 2005. godine

Pa zar ti mislis da policajac zna te zakone....nema ti on pojima o tome, jedino ako ne ide ciljano na neke prekrsaje:lol2:

khm 17.04.2011. 16:29

Citiraj:

Autor RAUL (Post 1893571)
Pa zar ti mislis da policajac zna te zakone....nema ti on pojima o tome, jedino ako ne ide ciljano na neke prekrsaje:lol2:

Normalno da zna, neće ga sigurno postavit na cestu da zaustavlja ljude, a nije siguran što piše u zakonu.

lowrider 17.04.2011. 16:47

Ima članaka na koje su više obraća pažnja, a na neke manje, a na te manje će gledati ak si bezobrazan i slično.

Na njemu je da piše kazne po Zakonu koji je država donijela, a na tebi je da mu ne daš povoda za kaznu. Jedan potez rukom i vežeš pojas=500kn+, 2o kn handsfree slušalica=500kn+, nemoj piti dok voziš= i par tisuća kuna+

Meni se nije teško vezati, osjećao bih se blesavo dati policajcu povod da mi uzme 500 kuna za nešto što me košta pol sekunde-tak ja razmišljam

robert7 17.04.2011. 18:10

Citiraj:

Autor borny (Post 1893311)
Pa nekako mi zvuči nemoguće da će isti auto dvaput zaustavit i da oba puta ista osoba neće biti vezana iza :)

nije bitno tko je vezan ili ne, bitno je ko je vozac

jer ti kao vozac odgovaras za sve ljude u svom autu, da li su pijani na suvozacevom mjestu, da li su vezani etc etc

dakle dovoljno je da tvoj auto ulove 2 puta sa nevezanim covjekom iza, i dobit ces kaznu.

Emissary 17.04.2011. 19:18

Citiraj:

Autor robert7 (Post 1893637)
nije bitno tko je vezan ili ne, bitno je ko je vozac

jer ti kao vozac odgovaras za sve ljude u svom autu, da li su pijani na suvozacevom mjestu, da li su vezani etc etc

dakle dovoljno je da tvoj auto ulove 2 puta sa nevezanim covjekom iza, i dobit ces kaznu.

Ja ne vidim da je to jasno istaknuto.

Citiraj:

Članak 163.

(1) Vozač i putnici tijekom vožnje u motornom vozilu na sjedalima na kojima su ugrađeni sigurnosni pojasevi, dužni su koristiti pojas na način koji je odredio proizvođač sigurnosnog pojasa.
(2) Iznimno od odredbe stavka 1. ovoga članka, sigurnosni pojas ne moraju koristiti osobe koje imaju uvjerenje da iz zdravstvenih razloga ne mogu koristiti pojas.
(3) Ministar nadležan za zdravstvo propisat će postupak, uvjete i način izdavanja uvjerenja iz stavka 2. ovoga članka.
(4) Vozač motornog vozila može prevoziti dijete mlađe od 5 godina samo na stražnjim sjedalima i to u posebnoj sigurnosnoj sjedalici, koja je za vozilo pričvršćena sigurnosnim pojasom vozila ili posebnim kopčama u vozilu.
(5) Vozač motornog vozila može prevoziti dijete starije od 5, a mlađe od 12 godina samo na stražnjim sjedalima, a dijete mora sjediti na posebnom postolju prilagođenom njegovoj visini tako da se može vezati sigurnosnim pojasom na tri točke vezivanja. Ako se dijete veže sigurnosnim pojasom na dvije točke vezivanja nije potrebno koristiti posebno postolje za sjedenje.
(6) Vozač motornog vozila može prevoziti dijete do dvije godine starosti na prednjem sjedalu vozila ako vozilo nema suvozački zračni jastuk ili ako je suvozački zračni jastuk isključen i ako se dijete prevozi u sigurnosnoj sjedalici postavljenoj suprotno od pravca vožnje koja je pričvršćena za vozilo pomoću sigurnosnog pojasa na tri točke vezivanja ili posebnim kopčama u vozilu.
(7) Dijete u posebnoj sjedalici u vozilu mora biti vezano.
(8) Novčanom kaznom u iznosu od 500,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač i druga osoba ako postupi suprotno odredbama ovoga članka.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 03:39.