PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Svaštara (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=29)
-   -   Automobili (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=16972)

James Dean 12.04.2022. 14:20

Citiraj:

Autor pero_dinamit (Post 3594352)
Ovaj pneumatski udarni odvijač za skidanje/stavljanje guma što će biti u Lidlu, ima li ga tko? Je li dobar?
S puncem mijenjamo gume svake godine na 3 auta i ima kompresor pa bi ovo možda uzeo ako je dobro.

Pa s obzirom kaj se očekuje od pneumatskog pištolja ne. Jer za njega ti treba mrcina od kompresora sa velikim protokom da bi radio onako kako se od njega očekuje.

dadoremix 12.04.2022. 14:35

Obicni ključ križni f ruke i udari

Nadam se, da ne mislis i šarafiti kotače sa time

spawn 12.04.2022. 15:44

Citiraj:

Autor Hamm (Post 3594339)
Ja koristim ove.

Za DPF https://impexautodijelovi.hr/bizol-s...61-250-ml-8009

Za sistem genralno https://impexautodijelovi.hr/bizol-d...60-250-ml-8881

Ne vidim zakaj ne bi mogao ovaj od tojote baciti u francuza. Glavno da je za dizelaša.

Može li taj aditiv u kombinaciji s aditivom koji se koristi za izgaranje čestica prilikom regeneracije nešto zajebati? Psa do pojave adbluea ima rezervar s 3L aditiva koji se puni svakih 100000km i sluzi za ispomoc pri izgaranju cestica kod regeneracije. Neki serviseri kazu da dodatni aditivi mogu napraviti sranje, neki kazu da ne. VW znam da nema taj aditiv ako se ne varam

Hamm 12.04.2022. 16:05

Ne kombiniram ih istodobno. :) Par tankova razlike napravim, a ovo da mogu napraviti sranje s adblue sistemima prvi pu čujem. Imaš kakve linkove na tu temu?

spawn 12.04.2022. 16:06

Ne, ja pitam da li se moze napraviti sranje? A onih 3L traje 100000km , ne mozeš ne kombinirati, to stoji u rezervaru i troši se pri upotrebi regeneracije. Znam da to ima PSA grupacija do pojave adblues, za VW mislim da nije bilo do adblue. Nisam siguran. Stavio bih sebi ono što si linkao alli posto imam tu tekućinu u Citraću, da ne userem motku umjesto da napravim dobro :D

Hamm 12.04.2022. 16:17

Aha kužim da. Ja nemam tank sa zasebnim aditivom. Imam adblue ali to je druga stvar.

stitrek 12.04.2022. 16:30

Citiraj:

Autor lowrider (Post 3594389)
Ima i Aral 0w40.
Vidim da zadovoljava specifikaciju koju ima i tvorničko 5w40 ulje

https://www.ekupi.hr/hr/Auto-i-moto-.../p/EK000251734

OW40 je jos bolji nego 5W40 ali je i cijena veca, sva ulja koja imaju veliki raspon viskoziteta su dosta skupa u proizvodnji kao npr. Mobil1 Racing 0W50, ali neka Racing ulja nisu dobra za obicne automobile jer imaju puno cinka (Zn) sto kod izgaranja ulja steti katalizatoru.
Za nase podneblje 5W40 je idealan, a za snaznije ili tunirane automobile 5W50, 10W50 a za neke i 10W60.

xlr 12.04.2022. 17:46

Citiraj:

Autor Bruno_Rv (Post 3594426)
alli posto imam tu tekućinu u Citraću, da ne userem motku umjesto da napravim dobro :D

Eolys, vjerojatno i dan danas najrobusniji dizel/dpf sustav koji trpi gradsku voznju. Svakih ~100t km das 700tinjak kn i prst u uho. Ili dok se sugava vrecica ne probusi :D

Eolys se ubrizgava u tank pa ne znam koliko se voli s drugim dpf aditivima. Urea/adblue se sprica nakon izgaranja, a prije dpf-a pa tu aditiv u nafti sigurno ima vise smisla.

James Dean 13.04.2022. 00:02

Citiraj:

Autor stitrek (Post 3594430)
OW40 je jos bolji nego 5W40 ali je i cijena veca, sva ulja koja imaju veliki raspon viskoziteta su dosta skupa u proizvodnji kao npr. Mobil1 Racing 0W50, ali neka Racing ulja nisu dobra za obicne automobile jer imaju puno cinka (Zn) sto kod izgaranja ulja steti katalizatoru.
Za nase podneblje 5W40 je idealan, a za snaznije ili tunirane automobile 5W50, 10W50 a za neke i 10W60.

Nije stvar samo cinka kao takvog već pepela u ulju koji sadrži aditive (ZDDP-cink, fosfor i dr.) iz kojeg izgaranjem nastaje čađa koja onda začepljuje DPF. Zato u aute sa DPFom idu low saps ulja.
To što ima puno cinka može biti samo plus a nikako minus jer sva ulja prije pojave low saps ulja su bila puna cinka. Cink je poželjan jer smanjuje trenje tj. trošenje sklopova.

spawn 13.04.2022. 00:06

Citiraj:

Autor xlr (Post 3594437)
Eolys, vjerojatno i dan danas najrobusniji dizel/dpf sustav koji trpi gradsku voznju. Svakih ~100t km das 700tinjak kn i prst u uho. Ili dok se sugava vrecica ne probusi :D

Eolys se ubrizgava u tank pa ne znam koliko se voli s drugim dpf aditivima. Urea/adblue se sprica nakon izgaranja, a prije dpf-a pa tu aditiv u nafti sigurno ima vise smisla.

Znači, ne diram ništa :D

stitrek 13.04.2022. 01:14

Citiraj:

Autor James Dean (Post 3594498)
Nije stvar samo cinka kao takvog već pepela u ulju koji sadrži aditive (ZDDP-cink, fosfor i dr.) iz kojeg izgaranjem nastaje čađa koja onda začepljuje DPF. Zato u aute sa DPFom idu low saps ulja.
To što ima puno cinka može biti samo plus a nikako minus jer sva ulja prije pojave low saps ulja su bila puna cinka. Cink je poželjan jer smanjuje trenje tj. trošenje sklopova.

Ovaj tekst je sa oficijalne Mobil1 stranice, ne preporucuju preveliku kolicinu cinka/fosfora za cestovne automobile:

Automotive street use oils that meet the latest industry standards are required to have a lower level of zinc and phosphorus anti‐wear chemistries than oils formulated years ago. The latest automotive street use engine oils are designed to be compatible with emission control equipment. Mobil 1 Racing oils are formulated with anti‐wear (zinc/phosphorus) chemistries at twice the level of automotive street oils to provide enhanced protection of highly loaded valve train systems found in some race engines. Based on the high level of anti‐wear chemistries, Mobil 1 Racing oils are not recommended for street use.

xlr 13.04.2022. 09:04

Citiraj:

Autor Bruno_Rv (Post 3594499)

Ja ne diram nista, to ti mogu reci :)

Hamm 13.04.2022. 10:04

Citiraj:

Autor Bruno_Rv (Post 3594499)

Zašto bi stavljao aditiv ako ga već imaš kao za sebni aditiv tank koji ide u gorivo? :D

WraGG 13.04.2022. 10:07

Hoce da mu vrancuz krepa pa da napokon 5era moze kupiti :D

Garro 13.04.2022. 11:02

A ti ćeš mu ga prodati kad kupiš SantaFe, ovaj, Edge. :D

Zeka, morao sam :) :beer:

coconut 13.04.2022. 11:28

Vidio jučer novi Sorento. Ne sviđa mi se jer je dizajn previše 'amerikaniziran'. Više me podsjeća na njihove Suburbane, Tahoe & co. nego na istočnjački SUV. Jednostavno nije prilagođen ukusima EU kupaca.

WraGG 13.04.2022. 11:57

Citiraj:

Autor Garro (Post 3594551)
A ti ćeš mu ga prodati kad kupiš SantaFe, ovaj, Edge. :D

Zeka, morao sam :) :beer:

Potpuno si u pravu! :D

spawn 13.04.2022. 12:45

Jbg, htio sam onako na foru ali ste me skužili ;)
Javlja mi češće nego prije da regenriram filter, dok ga vozim penzionerski, pa rekoh možda ima jos neka dodatna tekućina koja će ga malo jače očistiti ali ne diram hvala. :)

murina 13.04.2022. 14:42

Šta ti nije lakše povremeno potjerat dizelaču u okretaje?
U 4-5 godina koliko imamo Giuliettu, ne znam jeli 3 puta radila regeneraciju da smo to skužili.

Renesis 13.04.2022. 15:00

Ne trebaju visoki okretaji za regeneraciju, dapace :) ovisno o OEMu i sistemu ima razlika, ali generalno svi to rade u nekom mid-rangeu okretaja

Hamm 13.04.2022. 15:05

Učestala je zabluda da terbaju okretaji pa eto ljudi u četvrtoj razvlače automobile po autoputu. :D

calypso 13.04.2022. 15:09

Citiraj:

Autor Renesis (Post 3594610)
Ne trebaju visoki okretaji za regeneraciju, dapace :) ovisno o OEMu i sistemu ima razlika, ali generalno svi to rade u nekom mid-rangeu okretaja

Meni na Audiju je DPF regeneracija na nekih 2000rpm...

A ovo je forsirana regeneracija na starom Allroadu... :) https://youtu.be/13SAJ40S5JA

pci_e3x 13.04.2022. 17:14

Citiraj:

Autor calypso (Post 3594615)
Meni na Audiju je DPF regeneracija na nekih 2000rpm...

A ovo je forsirana regeneracija na starom Allroadu... :) https://youtu.be/13SAJ40S5JA

U thumbnailu videa se vidi tablica, u toku videa ne jer je blur efekt dodan iznad nje :D

James Dean 13.04.2022. 20:12

Citiraj:

Autor stitrek (Post 3594503)
Ovaj tekst je sa oficijalne Mobil1 stranice, ne preporucuju preveliku kolicinu cinka/fosfora za cestovne automobile:

Automotive street use oils that meet the latest industry standards are required to have a lower level of zinc and phosphorus anti‐wear chemistries than oils formulated years ago. The latest automotive street use engine oils are designed to be compatible with emission control equipment. Mobil 1 Racing oils are formulated with anti‐wear (zinc/phosphorus) chemistries at twice the level of automotive street oils to provide enhanced protection of highly loaded valve train systems found in some race engines. Based on the high level of anti‐wear chemistries, Mobil 1 Racing oils are not recommended for street use.

Upravo je to ono kaj sam napisao vezano za cink. Danas se normalnim "cestovnim" automobilom smatraju automobili sa DPFom jer zbog euro norma on je neizbježan. Znači low saps ulja u kojima su cink, fosor i drugi aditivi zamjenjeni drugim ekvivalentima.

U autima bez DPFa kao što rekoh cink je poželjan jer je najbolji aditivi protiv trošenja. Sve se danas prilagođava euro normama pa tako i ulja čak i na "štetu" motora.

calypso 13.04.2022. 20:27

Citiraj:

Autor pci_e3x (Post 3594637)
U thumbnailu videa se vidi tablica, u toku videa ne jer je blur efekt dodan iznad nje :D

Ma danas sam dodao blur tek tolko... Tamo je ta snimka vec godinama... :D A ta tablica nije u upotrebi, ima valjda 5 godina... :D

coconut 13.04.2022. 20:41

Evo zašto vozači beemvea imaju najviše problema sa pandurima. Nisu oni krivi nego ljubomorni panduri. :D

medo 13.04.2022. 20:45

Citiraj:

Autor stitrek (Post 3594503)

ZDDP se koristi još od drugog svjetskog rata. Jedinstven je i nema mu adekvatne zamjene u motornim uljima.

Stavljao sam ZDDP u svoj benzinski motor u tri navrata svakih 50.000km u obliku "keramičkog aditiva". Smanjio mi je temperaturu ulja za oko 10ak stupnjeva, a eko-test je svih ovih godina isti pa pretpostavljam da nije naštetilo katalizatoru. Prvi puta sam ga stavio u motor prije 10 godina.

Osobno mislim da se službeno savjetuje protiv ZDDP-a da motori u automobilima ne bi predugo trajali. I zbog ekologije ofkors https://forum.pcekspert.com/images/smilies/twanstme.gif

stitrek 13.04.2022. 23:05

Citiraj:

Autor medo (Post 3594672)
ZDDP se koristi još od drugog svjetskog rata. Jedinstven je i nema mu adekvatne zamjene u motornim uljima.

Stavljao sam ZDDP u svoj benzinski motor u tri navrata svakih 50.000km u obliku "keramičkog aditiva". Smanjio mi je temperaturu ulja za oko 10ak stupnjeva, a eko-test je svih ovih godina isti pa pretpostavljam da nije naštetilo katalizatoru. Prvi puta sam ga stavio u motor prije 10 godina.

Osobno mislim da se službeno savjetuje protiv ZDDP-a da motori u automobilima ne bi predugo trajali. I zbog ekologije ofkors https://forum.pcekspert.com/images/smilies/twanstme.gif

Ja sam u klasicnom benzincu koristio MoS2 (molybdenum disulfide baza) aditiv za ulje, a imam i Ester aditiv za ulje ali ga nisam jos isprobao.
Jedan od proizvodaca za svoju "keramiku" koristi hexagonal boron nitride (BN) kao bazu, uglavnom se preporucuje za novije automobile, dok MoS2 je preporucen za starije.

stitrek 13.04.2022. 23:18

Citiraj:

Autor James Dean (Post 3594664)
Upravo je to ono kaj sam napisao vezano za cink. Danas se normalnim "cestovnim" automobilom smatraju automobili sa DPFom jer zbog euro norma on je neizbježan. Znači low saps ulja u kojima su cink, fosor i drugi aditivi zamjenjeni drugim ekvivalentima.

U autima bez DPFa kao što rekoh cink je poželjan jer je najbolji aditivi protiv trošenja. Sve se danas prilagođava euro normama pa tako i ulja čak i na "štetu" motora.

Da, automobil mi je benzinac bez DPFa sa 150k km, zato i koristim aditive za ulje.
Nakon vece kilometraze najvise stradavaju bregaste osovine, podizaci te klackalice ako ih motor ima, problem je sto je tu najvece trenje.
Temeljni lezajevi radilice i lezajevi klipnjaca ce biti dobri dok je kakvoca, protok i razina ulja dobra, opasno je jedino u hladnim podrucjima, zato je tu najbolje bolje koristiti 0W30 ili 0W40.

lowrider 14.04.2022. 07:10

Citiraj:

Autor coconut (Post 3594671)
Evo zašto vozači beemvea imaju najviše problema sa pandurima. Nisu oni krivi nego ljubomorni panduri. :D

Sama tema prigovora i pismenost u textu je u skladu sa profilom stanja uma dotičnih vozača :roller:

Sva vremena su GMT +2. Sada je 06:09.