PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Svaštara (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=29)
-   -   Automobili (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=16972)

1v@n 22.05.2025. 14:42

https://i.postimg.cc/CRgPFTfj/IMG-0568.jpg https://i.postimg.cc/8jWXQPsp/IMG-0570.jpg
Random ulov danas.
Nove Toyote mi odlično izgledaju. Svima su dali prednji kraj od novog Priusa, a ovaj C-HR straga podsjeća na staru E90 liftback Corollu s onim spojlerom. Za razliku od prošlog C-HR, ovaj izgleda mrak, još u ovoj GR izvedbi…

GoGzS 22.05.2025. 15:03

Danas sam se bas vozio iza C-HR i malo se cudio koliko mi je ruzna od iza.

Ovak nekak to izgleda kad ju pratis od iza:

https://i.ytimg.com/vi/TjI_mPgfeJI/h...xFDRsjVm3KPIAw

Neznam, solidno nakaradno mi to u zivo izgleda.

zkljaja 22.05.2025. 15:10

Citiraj:

Autor 1v@n (Post 3805649)
https://i.postimg.cc/CRgPFTfj/IMG-0568.jpg https://i.postimg.cc/8jWXQPsp/IMG-0570.jpg
Random ulov danas.
Nove Toyote mi odlično izgledaju. Svima su dali prednji kraj od novog Priusa, a ovaj C-HR straga podsjeća na staru E90 liftback Corollu s onim spojlerom. Za razliku od prošlog C-HR, ovaj izgleda mrak, još u ovoj GR izvedbi…

Dal si realan ti? Za ovo je Multipla oličje elegancije, a onaj 635i kojeg je Šebalj vozio ne valja radi felgi :lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2:

De5tr0yer 22.05.2025. 20:11

Citiraj:

Random ulov danas.

Nisam siguran dal sam oćoravio ili imam beer goggles.

AndroiOs 22.05.2025. 20:31

brutalna C-HR :zdero:

Daten 22.05.2025. 20:48

Citiraj:

Autor xlr (Post 3805642)
Izvadi filter kabine, provjeri ima li trulog lisca. To cesto bude problem.

Ciscenje ozonom bi trebalo poubijati gamad na killeru, ali ostaje pitanje prljavstine.

A da bi oprao killer tu ces se malo zezati... Ako mozes, dovuci cijevcicu i poprskaj ga sa pjenom za ciscenje kucnih klima uredjaja (zep coil cleaner, on je ko pur pjena napuse se pa splasne). To naseres unutra u kanale i svuda okolo, pustis da djeluje, u kabini aktiviras sprej za dezinfekciju i narajcas klimu na najnizu temp. To sve raditi dok je vani visoka vlaga i juzina (kao sad npr). Ako ti ispod auta ne ide potocic od vode, onda imas problem i s odvodom ili zadrzavanjem vode koja isto smrdi.

Filtere kabine sam oba promijenio nedavno tako da nije do toga.
U Passatu se bojim ušpricavat tu pjenu da nešto ne sjebem od elektronike pa zato pitam da to netko odradi :)

E sad za to curi li ispod auta kad klima radi ne znam, moram to provjerit na oba auta, ako ne curi googlat ću kako odčepit odvod od klime.

@Mommistake
Probao sam sa Sonax sprejem za kabinu u Octaviji i nije baš pomoglo.
Čak sam i u ventilacijske otvore ušpricao pjenu da očisti ventilaciju + skinuo ventilator došao do nekog radijatora i unutra isto napunio sve pjenom, možda je malo bolje ali još uvijek se osjeti miris kad se ugasi klima.

Hamm 22.05.2025. 20:50

Imaš u tokiću za kupiti sprej tj pjenu sa cijevčicom pa probaj s time.

Ja sam uspio u kombinaciji s tim sprejom i onim sonax antibakterijskim sprejevima.

Inače oznon bi trebao biti najbolja opcija i smrad klime je klasika u cijelom VAG koncernu. Klimu bi trebali gasiti prije dolaska na odredište koju minutu i pustiit da se sve to posuši.

xlr 22.05.2025. 21:01

Ma nema pravila, to je sve sto sam uspio shvatiti citajuci na tu temu. Pezou nisam nikad gasio automatsku klimu, a i kad bi je ugasio u tim rijetkim trenucima nije smrdio. Auto je imao 16 godina i moram ponosno priznati da u kabini nije imao nikakav miris/smrad. Inace svi ti stari pezoi i renoi kad se vozim u njima smrde na vlagu i stare carape...

Ozon je jedino dobro rjesenje, slazem se, samo ne uklanja prljavstinu pa...

@Daten, ako je odvod zastopan trebalo bi leci pod auto i probati naci rupu odakle dolazi kondenzat. Ta rupa je isto opcija za uprskati sprej, ali mooozda ce ipak biti lakse kroz kutiju od filtera ili neku od cijevi ventilacije

Hamm 22.05.2025. 21:02

Dobar dio VAG vozača koje znam dva puta godišnje ozon i bok. Druga opcija je rastavljanej svega i pranje što je skupo i nije gotovo za dva sata. :D

Žena je prijavila da škoda smrdi, a ja nisam bio pristutan stoga mora da je auto. :D Stavio sam dva sonaxa pa ću vidjeti.

Router 22.05.2025. 21:20

Citiraj:

Autor Hamm (Post 3805712)
Dobar dio VAG vozača koje znam dva puta godišnje ozon i bok. Druga opcija je rastavljanej svega i pranje što je skupo i nije gotovo za dva sata. :D

Žena je prijavila da škoda smrdi, a ja nisam bio pristutan stoga mora da je auto. :D Stavio sam dva sonaxa pa ću vidjeti.

Po jedan na svako uho ili ?

:lol2::lol2::lol2:

Hamm 22.05.2025. 21:21

HAhahahaha :D

calypso 22.05.2025. 21:49

Citiraj:

Autor Hamm (Post 3805709)
Inače oznon bi trebao biti najbolja opcija i smrad klime je klasika u cijelom VAG koncernu. Klimu bi trebali gasiti prije dolaska na odredište koju minutu i pustiit da se sve to posuši.

?

Nikad nisam dirao automatsku klimu, ni na jednom Avdiju... Prvi put cujem za ovakve probleme... :wtf2:

Hamm 22.05.2025. 22:04

Kojem audiju? :D :D :D

De5tr0yer 22.05.2025. 22:31

Citiraj:

Autor calypso (Post 3805718)
?

Nikad nisam dirao automatsku klimu, ni na jednom Avdiju... Prvi put cujem za ovakve probleme... :wtf2:

Najvjerojatnije jer imaš stalno upaljenu klimu pa se ne stignu nakupiti bakterije na kondenzatu, te mijenjaš filter kabine redovito.

Primjerice: ne palim klimu dok stvarno ne budem par sati u žegi na autobahnu, smeta mi tranzicija iz vrućeg u hladno i nazad više nego vrućina.

calypso 22.05.2025. 23:10

Citiraj:

Autor Hamm (Post 3805719)
Kojem audiju? :D :D :D

Audi Allroad 2.5 TDI iz 2001, C5 serija
Audi A6 Allroad 3.0 TDI iz 2007, C6 serija
Audi A6 Allroad 3.0 TDI iz 2018, C7 serija

Citiraj:

Autor De5tr0yer (Post 3805725)
Najvjerojatnije jer imaš stalno upaljenu klimu pa se ne stignu nakupiti bakterije na kondenzatu, te mijenjaš filter kabine redovito.

Primjerice: ne palim klimu dok stvarno ne budem par sati u žegi na autobahnu, smeta mi tranzicija iz vrućeg u hladno i nazad više nego vrućina.

Je, stalno mi je upaljena klima, nikad ne gasim... Samo mijenjam temperaturu... Do sada mi je najbolje klima radila na C6 modelu, na ovom C7 mi nekad po ljeti zna bit vruce, odn., ne ohladi bas najbolje kabinu...

Naravno da mijenjam filter klime, jednom godisnje kada auto ide na redovni servis... Menja se ulje i menjaju se svi filteri... I jos se pregledaju sitne piz*darije zlu netrebalo... I to me zadovoljstvo kosta nekih 350EUR godisnje...

medo 23.05.2025. 07:42

Automobili

Clio II ne dezinficiram. Mijenjam filter klime 2x godišnje prije ljeta i prije zime (Mann CUK - aktivni ugljen).

I kada ne treba povremeno palim klimu da to malo procirkulira kada nisu minusi. Ako zaboravim to napraviti kojih mjesec dana onda zasmrdi.

Ljeti ugasim klimu minutu dvije prije nego ugasim auto i pustim da ispuše.

ti.le 23.05.2025. 07:53

Nego, nazad na bicikliste u ZG;

išao jučer oko 1 rutu Tomislavova - Zagorska - Adžijina - zeleni val istočno - Bauerova - Vlaška - Petrova pa do Rebra; vidio brat bratu 20ak biciklista vulgaris (non W-B-olt/Glovo), 10ak bickla vezanih usput vidljivo i hrpu tamo ispred one OŠ...

Hamm 23.05.2025. 08:38

Citiraj:

Autor De5tr0yer (Post 3805725)

Filter kabine djoram svake godine pa eto i dalje zna smrduckati. :)

WraGG 23.05.2025. 09:21

Ja ne znam sta vi radite u tim vasim autima, al meni klima apsolutno nikad nije smrdila. Jednom je nakon godisnjeg nesto uzasno smrdilo u autu na pokvarena jaja. Predpostavljao sam da su djeca nesto jela putem pa je ostalo negdje i pocelo smrditi, pa kad nisam nista nasao, predpostavio sam da je klima pa sam rastavio sve naprijed dok nisam dosao do isparivaca i sve je bilo cisto. Svejedno sam sve ocistio i dezinficirao onom pjenom ali smrad nije prestao.
Na kraju je smrdila boca tekucine za ciscenje felgi u gepeku :D
Dakle, prije nego bacite krivicu na klimu, pregledajte da nije nesto u gepeku.
Inace, klimu nikad ne gasim.

xlr 23.05.2025. 09:27

To sredstvo za felge toliko zna smrditi na neki amonijak i jaja da je to koma. Nova neotvorena boca mi je smrdila u spajzi hahaha zena me skoro ubila

medo 23.05.2025. 09:34

Klima jako isušuje zrak a to zimi nije dobro za sluznicu nosa.

Zimi je zrak sam po sebi suh a još kad ga se ugrije i upali klima da ga još više isuši… sluznica nosa se suši, stanjuje i time se slabi prirodna obrana od virusa i bakterija.

calypso 23.05.2025. 09:34

Citiraj:

Autor ti.le (Post 3805740)
Nego, nazad na bicikliste u ZG;

išao jučer oko 1 rutu Tomislavova - Zagorska - Adžijina - zeleni val istočno - Bauerova - Vlaška - Petrova pa do Rebra; vidio brat bratu 20ak biciklista vulgaris (non W-B-olt/Glovo), 10ak bickla vezanih usput vidljivo i hrpu tamo ispred one OŠ...

Jucer sam brat bratu propjesacio tolko da sam bas crknut doso doma... Malo po Novom Zagrebu, al po Marticevoj sam napred nazad isao jedno 3-4 puta sigurno... Mislim da je bilo par biciklista, ali jucer je i kisa padala...

Bas me zanima kolko cu danas vidjet biciklista... :D

calypso 23.05.2025. 09:36

Citiraj:

Autor medo (Post 3805756)
Klima jako isušuje zrak a to zimi nije dobro za sluznicu nosa.

Zimi je zrak sam po sebi suh a još kad ga se ugrije i upali klima da ga još više isuši… sluznica nosa se suši, stanjuje i time se slabi prirodna obrana od virusa i bakterija.

Ali klima uopce ne radi zimi... To samo grijac grije... :D To isto ko da doma sa inverterom grijes, teska katastrofa, odma moram spricat fiziolosku u oci da me ne svrbe...

WraGG 23.05.2025. 09:58

Citiraj:

Autor xlr (Post 3805754)
To sredstvo za felge toliko zna smrditi na neki amonijak i jaja da je to koma. Nova neotvorena boca mi je smrdila u spajzi hahaha zena me skoro ubila

Ajd, ova sto je tada smrdila se usmrdila tek nakon 15 dana u autu koji je stajao na Hercegovackom suncu i +45.
Ovo sam nedavno narucio i drito u smece bacio: https://www.ebay.de/itm/334954681098
Zatvoren kanister, najprije DHL-ovcu usmrdio kombi pa meni cijeli stan u roku 3 minute. Uzas!

prileee 23.05.2025. 10:18

Citiraj:

Autor calypso (Post 3805759)
Ali klima uopce ne radi zimi... To samo grijac grije... :D To isto ko da doma sa inverterom grijes, teska katastrofa, odma moram spricat fiziolosku u oci da me ne svrbe...

Moze malo objasnjenja oko ovoga, na primjeru audi a6 allroad c7?

Ja drzim AC uvijek upaljen, i zimi i ljeti, a kod prijatelja u autu on zimi gasi AC iako grijanje ostavi upaljeno i zrak u autu je katastrofa tada.

murina 23.05.2025. 11:03

Gume na vozilima pumpam na tlakove koji su propisani u uputama za korištenje, za Spidera je to ovako:

Citiraj:

Tyre pressure on your GTV/Spider should be 2.7 bar front and 2.5 bar rear.
Vulkanizeri su mi nekidan rekli, njih dvojica u radioni, da je to glupost, da oni nebi pumpali preko 2.4, jer da auto bezveze skakuće na višim tlakovima. Kaže jedan od njih da ima Passata pa da zna kako je :goood:

Kakvo je mišljenje PCE-a na tu temu?

mrva_zg 23.05.2025. 11:04

2.5 profil iznad 45
2.7 profil ispod 45

quazar912 23.05.2025. 11:09

kod mene 2.6 sve

Xiaomi 23.05.2025. 11:37

Citiraj:

Autor Daten (Post 3805707)
Filtere kabine sam oba promijenio nedavno tako da nije do toga.
U Passatu se bojim ušpricavat tu pjenu da nešto ne sjebem od elektronike pa zato pitam da to netko odradi :)

E sad za to curi li ispod auta kad klima radi ne znam, moram to provjerit na oba auta, ako ne curi googlat ću kako odčepit odvod od klime.

@Mommistake
Probao sam sa Sonax sprejem za kabinu u Octaviji i nije baš pomoglo.
Čak sam i u ventilacijske otvore ušpricao pjenu da očisti ventilaciju + skinuo ventilator došao do nekog radijatora i unutra isto napunio sve pjenom, možda je malo bolje ali još uvijek se osjeti miris kad se ugasi klima.

Nazovi Frigoom, dogovori termin i ne brigaj brigu. Isplati se potegnuti do njih.

Meni isto smrdi klima na VAG-u kad ugasim, a nije smrdila. Ovi sprejevi ne pomažu. Treba napraviti proper dezinfekciju, oprati isparivač. A usputno je ok da se provjeri stanje plina u sistemu i ulja kompresora. Po potrebi se doda ono što fali.

zgmmax 23.05.2025. 11:50

Ja pumpam svoje na 2.4

Jednom sam nakon servisa preuzeo auto i sve mi bilo čudno par dana, auto tvrd, svaka rupa lupa nekaj.
Pogledam tlakove, ekipa mi napumpala gume na 2.7 🤣

lowrider 23.05.2025. 11:54

Citiraj:

Autor medo (Post 3805739)

Ljeti ugasim klimu minutu dvije prije nego ugasim auto i pustim da ispuše.

Recept kojega se ja držim desetljećima, i nikad ni najmanjeg lošeg miris iz ventilacije dok radi/ne radi klima

calypso 23.05.2025. 11:55

Citiraj:

Autor prileee (Post 3805767)
Moze malo objasnjenja oko ovoga, na primjeru audi a6 allroad c7?

Ja drzim AC uvijek upaljen, i zimi i ljeti, a kod prijatelja u autu on zimi gasi AC iako grijanje ostavi upaljeno i zrak u autu je katastrofa tada.

Jbg, nisam neki klima majstor... Kod mene je AC isto uvijek upaljen, odn., postavljen na AUTO...

Mogu sad pametovat kako klime rade, al nisam u tom dijelu strucan... IMHO, klima u modu grijanja koristi toplinu motora, sumnjam da ima inverter jer ta auto klima nije elektricna klima, vezana je remenicom na motor... Bilo bi glupo da ne koristi toplinu motora...

Tu zapravo elektricni auti imaju bas lijepi problem jer moraju koristiti bateriju da bi radio grijac... :D Pa si trose bateriju na grijanje kabine...

Pupo 23.05.2025. 12:09

Citiraj:

Random ulov danas.

Meni taj chr neznam dal je ružniji iznutra ili izvana, a da ne govorim o zadnjoj klupi i skučenosti. Kao da se vozim u nekom malom avionu :D Ali tko voli, nek izvoli :)

EDIT:

Predugo otvoren tab.

De5tr0yer 23.05.2025. 12:46

Citiraj:

Autor Hamm (Post 3805745)
Filter kabine djoram svake godine pa eto i dalje zna smrduckati. :)

Nisam dovršio misao, bit će godine: a to je da se povremenim paljenjem klime i gašenjem tek kad se auto sparka (tj. zaboravi se) se omogući bakterijama da se namnože. I sad kad se opet krene i napravi to par puta, na to da je auto puno stajao pod drvećem pa odvodi kondenzata nisu baš 100% čisti, i eto belaja.

Kod mene nije problem u meni; kad je auto kupljen rabljen i smrad je odmah nakon prvog gašenja klime prisutan, nemrem bit ja kriv :D

Hamm 23.05.2025. 13:10

I kod mene je kupljen takav usmrdjen. ;)

Ovo je pomoglo full https://webshop.tokic.hr/uncategoriz...l-bez-biocida/

De5tr0yer 23.05.2025. 13:43

E to to, time se da riješiti 90% slučajeva. Ako je isparivač već toliko začepljen, onda ići kod profića koji rade u principu isto, samo puno jačim biocidima i naprednijom aparaturom. :)

Oni sprejevi koje kao staviš pred zic ili na tepih ne rješavaju problem, samo ga maskiraju na kratki period. :)

Daten 23.05.2025. 13:49

Citiraj:

Autor Hamm (Post 3805805)
I kod mene je kupljen takav usmrdjen. ;)

Ovo je pomoglo full https://webshop.tokic.hr/uncategoriz...l-bez-biocida/

Jel to ušpricaš u sve prednje ventilacijske otvore?

Ako i to ne uspije onda ću kontaktirati Frigoom

murina 23.05.2025. 14:00

Citiraj:

Autor mrva_zg (Post 3805777)
2.5 profil iznad 45
2.7 profil ispod 45

Citiraj:

Autor quazar912 (Post 3805780)
kod mene 2.6 sve

Citiraj:

Autor zgmmax (Post 3805786)
Ja pumpam svoje na 2.4

Jednom sam nakon servisa preuzeo auto i sve mi bilo čudno par dana, auto tvrd, svaka rupa lupa nekaj.
Pogledam tlakove, ekipa mi napumpala gume na 2.7 ��

Jeli to by the book ili odokativno?

P.S. u nijednoj od Alfi nam nikad nije smrdila klima :D

zgmmax 23.05.2025. 14:29

2.7 mi je kao preporuka za ECO 🙂

xlr 23.05.2025. 14:52

Prepisano sa plocice
2.3 naprijed i nazad
2.4 naprijed i 2.8 nazad pod teretom
215/55 R17

Ja ga drzim negdje na sredini, 2.4-2.5 naprijed i 2.5-2.6 nazad

Sva vremena su GMT +2. Sada je 21:03.