PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Svaštara (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=29)
-   -   Automobili (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=16972)

zgmmax 20.05.2025. 20:44

Fora mi je kak se kod nas "promovira" špica i ak nisi na njoj ne vrijediš.

Bio sam u više Slovenskih gradova preko vikenda i svi su izgledali kao gradovi duhova, nigdje nikoga osim turista.

Ekipa jedva čeka vikend i otići negdje u prirodu, a ne se saftat u centru grada i ispijat kavu...

Ja sam neko vrijeme išao biciklom od Kruga do Španskoga, kad je padala kiša sam imao opremu za kišu.
Sve se može, samo se treba naterat. Najlakše je sjest u auto i otići 5min sa njime negdje umjesto da se prošetaš.

Hamm 20.05.2025. 21:23

Citiraj:

Autor Ivo_Strojnica (Post 3805286)
dopusti meni da se zabijem u tebe :D hahahahaha

Jel oces da ti vratim onu tipkovnicu ili? :D

murina 20.05.2025. 21:55

Neće vam zabraniti aute nego 80-90 po Boškovićevoj. Figurativno :D

Visage 20.05.2025. 22:34

@Neo-ST,

nadam se da si nasao carape u masini ;)

Jer moja je istraga zavrsena, naime, nasao sam SD karticu koja mi prije godinu ili dvije, odletila negdje u autu. Gdje se sakrila? U ventilaciji! Tako je skocila, da je pikirala u resetke ventilacije, te se parkirala u sredini konzole.

Citiraj:

Autor calypso (Post 3805242)
Poanta price je - nek ovi nemozemovci ne fantaziraju sa biciklizmom po Zagrebu, samo Zagreb ima vece visinske razlike od jedne Danske ili Nizozemske...

Na stranu bicikli, mnogi ne znaju da sadasnji imaju strategiju i nisu jednom ulovljeni u njenom zazivanju :

Citiraj:

Nacional.hr u posjedu je videosnimke online edukacije članstva Možemo! na kojoj se zagovara prometni kolaps kako bi ljudi odustali od automobila.

Podsjetimo, Nacional je prije dva tjedna dobio intrigantnu dvosatnu videosnimku online interne edukacije članstva Možemo!, od 21. lipnja 2022., na temu: “Kako do manjih gužvi u gradskom prometu?”.

Tu online edukaciju vodio je Tomislav Nakić-Alfirević, čovjek koji, kako je sam napomenuo na početku svoje prezentacije, uopće nije prometne struke, već je inženjer računarstva koji obnaša i funkciju predsjednika Sindikata biciklista.

Snimka otkriva bizarne i često potpuno promašene teze koje zagovara Nakić-Alfirević.

EKSKLUZIVNO Donosimo snimku šokantnog sastanaka na kojoj se zagovara prometni kolaps u Zagrebu (20.09.2023)

Sto prate "zone parkiranja" pa dizanje cijena, do finalnog iscrpljivanja

calypso 20.05.2025. 23:15

Citiraj:

Autor Visage (Post 3805336)
Tu online edukaciju vodio je Tomislav Nakić-Alfirević, čovjek koji, kako je sam napomenuo na početku svoje prezentacije, uopće nije prometne struke, već je inženjer računarstva koji obnaša i funkciju predsjednika Sindikata biciklista.

Snimka otkriva bizarne i često potpuno promašene teze koje zagovara Nakić-Alfirević.

Bio sam s tim Nakicem Alfirevicem na godini na FERu... Decko je iz Splita i uvijek se vozio biciklom na faks... S obzirom da sam se i ja isto tako vozio biciklom svaki dan na faks i bio non stop znojav i prljav od kise, onako... Sad me malo sram... Vidis, mogo sam i ja bit u sindikatu biciklista... :D Par frendova sa faksa su biciklima isli do Spanjolske, Sardinije, Grcke, Norveske, pa se ne prave ludima i na posao uredno idu autima jer imaju i terenskog posla po citavoj Hrvatskoj pa ne znam gdje bi stigli da idu biciklima... Bicikli su im za rekreaciju za sto bicikli i jesu uostalom...

Igorr 21.05.2025. 07:48

Je li snimka otkriva nešto što nije navedeno u članku?
Pretpostavljam da ne, jer naslov djeluje kao click-bait samo tako, pa bi vjerojatno napisali sve velike "šokantne" stvari.

Imao sam namjeru poslušati ali kad sam vidio da je 2 sata... ne baca mi se baš to vrijeme u vjetar ako je sve sažeto u članku.

Citiraj:

Snimka otkriva bizarne i često potpuno promašene teze koje zagovara Nakić-Alfirević. Primjerice, napomenuo je da kao vijećnici dobivaju mnoga pitanja građana u kojima traže proširenje prometnih traka, novih traka na raskrižju, podzemne garaže, više parkirnih mjesta. Nakić-Alfirević na toj snimci vijećnicima Možemo! – dakle onima koji na svojoj razini vlasti donose odluke, pa tako i one vezane za promet – govori da su to promašeni prijedlozi jer ono što građani predlažu ne daje rezultate te da se, primjerice, nakon godinu i pol dana dogodi to da razina gužve dosegne onu prije ikakvog građevinskog zahvata.
Bez ulaženja u osjećaje i "my opinion" šeme - ovo je točno, dokazano puno puta.
Što je tu šokantno i kako je to zagovaranje kolapsa?

Citiraj:

To je po njemu logično jer tamo gdje je više parkirališnih mjesta, više se koriste automobili, a manje javni prijevoz. Alati koje predlaže član Možemo! je uvođenje propisa “jedno povlašteno mjesto po domaćinstvu”, kao što je to u Amsterdamu, jer kaže da na taj način smanjuju raskoš u kojoj žive ti stanovnici. Drugi alat je GUP – treba ucrtati manji broj parkirališnih mjesta po stanu. Treći alat je cijena – primjerice viša cijena parkiranja za “goste”.

U Možemo! kažu da, ako širimo jednu traku, neka ta traka bude za javni prijevoz. Jedan je vijećnik u online edukaciji rekao da Jarunski most ne mora biti otvoren za automobile, da može biti javno prijevozni i pješački.
Za ovaj dio kužim da može smetati ljudima koji se smatraju ovisnima o autu jer smanjuje taj komot, ali da je "šokantno" ili da "zagovara kolaps" - wtf?
Pa to i je glavna stvar, stvaranje komocije i jednostavnosti toga da ideš autom apsolutno svugdje - upravo to stvara prometni kolaps.
Dobiješ USA gradove gdje ne možeš ni prdnut ako nemaš auto.

Imat auto za road tripanje i kad moraš ići kupiti nešto veliko i teško - da.
Za ostale stvari je jedio kvalitetno i dugoročno rješenje - kvalitetan javni prijevoz.

Ja sam protiv ovih izmjena od možemo samo ako se paralelno ne radi na poboljšanju javnog prijevoza (češći, brži, da doseže u sve dijelove grada, da ljudi ne budu zakinuti zbog adrese stanovanja ili adrese posla/odredišnog mjesta).
Dok god se te dvije stvari prate - IMO samo neka šibaju u tom smjeru.

I da se razumijemo, ovdje govorimo o velikim gradovima, ne o gradićima i mjestima.

A za biciklističe sam već rekao, može i to uvelike pomoći ako si ljudi promjene mentalni sklop i krenu više voziti.
Pa makar i samo po ljepom vremenu i makar samo u nekim kvartovima, opet dođeš do manjeg broja auta na cestama.

Mladenxy 21.05.2025. 08:00

Da kaos je ali ne zbog namjernog izazivanja nego jer policija ne kažnjava četiri žmigavca i vožnju po žutim trakama. Ak ti nije skupo davat za SUV kao gradski auto, onda traži slobodan parking bez stajanja nepropisno sa četiri žmigavca i i čekaj u koloni bez vožnje po žutim tramvajskim trakama.
Treba dodatno stimulirat policiju, podizat plaće po broju naplaćenih prekršaja. I to osjetno.

rendula 21.05.2025. 08:00

Ne kuzim ni ja sto je tu sokantno, normalna stvar koja se radi i u svicarskoj - auti su prijevoz drugog ranga, i ne budu gradili novu cestu jer je ljudima guzva kad idu na posao / sa posla, nego nek se voze vlakovima i tramvajima.

Master_Hrc 21.05.2025. 08:41

Citiraj:

Autor Ivo_Strojnica (Post 3804990)
čekaj, ti Allroada voziš?
Nisam uopće zna! :D

Jel to valja šta? :D

On vozi Opela, alo momak, zapravo, aha, to ti je bilo trik pitanje? On se vozi biciklom po gradu, eto ti ga na! Ne fakat, jel itko zna sto ovaj covjek vozi :D

Koliko god se trudili, ekipa kao ovaj apocalypso i slicni, napredak se nemoze zaustaviti, makar ide puzevim korakom. Iz jednog jedinog razloga a to je da nemoze gore, bolje receno nadam se da nemoze gore nego sto je. Mislim da u Zagrebu na familiju idu po 2 auta. A sve govori cinjenjica da valjda u 20 godina nisu 2 tramvaja kupljena, ali to uopce ne smeta takvoj ekipi, lolcina.

Ovom hamdiji je totalno ludilo i tulum u zivotu sve mi se cini. Popravlja tempomate na skodi felacio, vraca se iz kurvarluka nasmrkan pa babe na zebri kosi, pa se onda zbog toga mora naci servis za rijestiti staklo a apocalypso maltretira sve u 16 ovaj napaceni narod. Alo hamdija, daj malo kreni ispunjavati svoje moderatorske duznosti:D:D:D

coconut 21.05.2025. 08:51

Nedavno je ovdje bio link za prijedloge Možemo za poboljšavanje protočnosti prometa u nekim dijelovima grada. Koliko sam vidio, prijedlozi su bili smisleni i lako/jeftino izvedivi.
Činjenica je da je javni prijevoz u ZG loš, ali mi se čini da rade i na tome - novi tramvaji, produženje pruga,...
Dio problema mogao riješiti u suradnji sa HŽ-om tako da ljdu počnu koristiti lokalne vlakove (šinobus) umjesto buseva. Time bi se riješio spoj grada sa aerodromom i periferijom. U RI su tako riješili spoj Matulja sa centrom RI pa hrpa ljudi ostavlja svoje aute na kolodvoru i vlakom ide na posao.
Meni se čini da se radi na tome, ali to se ne može riješiti odjednom već zahtjeva vrijeme.

Šole 21.05.2025. 09:07

Pa tocno to, nesto se pokrece, ali se odmah ocekuje da je sve super. Jednostavno treba vremena, jer se dugo nije nista napravilo.

nego natrag na aute.

Kod mene ljetni setup 20'' i nije da mi je nesto tvrd auto ili je do mene da mi to odgovara.

Zimske 19'' i malo je meksi.

Znam da mi je bilo katastrofa u Hyundai ix35 dok sam ga vozio, meni je to bilo jednostavno premekano i taj se auto ljuljao samo tako, malo skrenes, on se vec naginje. Imao je 17'' skoro pa balonke gume.

WraGG 21.05.2025. 09:16

Ja da postanem neki novi Hitler, prvo sto bih zabrani su bicikli, a odmah nakon toga i komarce :D

calypso 21.05.2025. 09:41

Citiraj:

Autor WraGG (Post 3805372)
Ja da postanem neki novi Hitler, prvo sto bih zabrani su bicikli, a odmah nakon toga i komarce :D

Komare ne diraj, ako to zabranis, pocrkavat ce ti zabe i ptice i ostala zivina koja jede komarce... A onda ces nastradat ko sto su Kinezi nastradali za vrijeme MaoCeTunga pa ih je par milijuna pomrlo od gladi... Komarci ostaju, al de ih makni iz gradskih parkova... :D

calypso 21.05.2025. 09:42

@Ivo_Strojnica - silom prilika, danas idem autom jer moram nes do Novog Zagreba obaviti, a za sto mi treba auto i onda idem do ureda autom i onda cu i doma autom... Audi A6 Allroad 3.0TDI C7 serija - to da me ne pitas sto vozim... :D

Budem bas pogledao kolko se biciklista vozi po gradu sada kad je ovakvo slinavo vrijeme...

Juice 21.05.2025. 09:52

Ak prolaziš Vukovarskom baci oko na onaj brojač biciklista kod Lisinskog :D

WraGG 21.05.2025. 09:52

Citiraj:

Autor calypso (Post 3805383)
Komare ne diraj, ako to zabranis, pocrkavat ce ti zabe i ptice i ostala zivina koja jede komarce... A onda ces nastradat ko sto su Kinezi nastradali za vrijeme MaoCeTunga pa ih je par milijuna pomrlo od gladi... Komarci ostaju, al de ih makni iz gradskih parkova... :D

Da, tebe bih uzeo za savjetnika, ali ces morati voziti Audi A6 Allroad 3.0TDI C7 za sluzbeni auto. Ako ti to odgovara, javi se da potpisemo ugovor.

strikoo 21.05.2025. 10:48

Jel to netko na forumu vozi Audi A6 Allroad 3.0TDI C7 ?

Šole 21.05.2025. 10:50

Decki, pa poceti ce se i autu stucati :D

Nego daj nabaci koje slike tog Audi A6 Allroad 3.0TDI C7 da ga i vidimo. :)

Master_Hrc 21.05.2025. 11:08

Citiraj:

Autor strikoo (Post 3805403)

Mislim da ne. Pogotovo ako zivi u centru Zagreba ali mozda grijesim :D

Xiaomi 21.05.2025. 11:14

Da li je DPF/EGR Off? :D

1v@n 21.05.2025. 11:28

Koji je nasljednik tog C7?

Hamm 21.05.2025. 11:45

Citiraj:

Autor Master_Hrc (Post 3805361)
Ovom hamdiji je totalno ludilo i tulum u zivotu sve mi se cini. Popravlja tempomate na skodi felacio, vraca se iz kurvarluka nasmrkan pa babe na zebri kosi, pa se onda zbog toga mora naci servis za rijestiti staklo a apocalypso maltretira sve u 16 ovaj napaceni narod. Alo hamdija, daj malo kreni ispunjavati svoje moderatorske duznosti:D:D:D

Ajde ajde nisam dovoljno plaćen. :D Sve ok serite i dalje ovako i onako je ovo tema za razbibrigu. :D

Kakve babe na zebri? Jezik pregrizo šabane jedan. :D Nikad nikog pokosio nisam i nadam se da neću.

Master_Hrc 21.05.2025. 11:49

Citiraj:

Autor Hamm (Post 3805414)
Ajde ajde nisam dovoljno plaćen. :D Sve ok serite i dalje ovako i onako je ovo tema za razbibrigu. :D

Kakve babe na zebri? Jezik pregrizo šabane jedan. :D Nikad nikog pokosio nisam i nadam se da neću.

A da ono kamencic je bio, da ok, nek ti bude :D

Hamm 21.05.2025. 11:55

Ponavljam, žena je vozila. :D

Sad sam bio sa mazgom na servisu. Veli čoek auto je ko nov, nema trakova nikakvim korozijama i gluparijama, samo redovito peri i to je to. Japosi im nisu mušterija po pitanju kvarova.

Master_Hrc 21.05.2025. 12:07

Da, da, kamenic i zena, ok :D

Ajde drago mi je da si zadovoljan pilom, pa nije ti to ocerupana kokos:lol2:

Hamm 21.05.2025. 12:12

Sa vozačke strane any day biram škodu naspram cx5. ;) Napisao sam par postava ranije koji su razlozi.

Da moram birati izmedju dva auta za neko putovanje..biram skodu.

Master_Hrc 21.05.2025. 12:25

zajebanciju na stranu, apsolutno razumljivo s obzirom na razliku u klasi a time i voznim karakteristikima doticnih....

Ivo_Strojnica 21.05.2025. 12:41

Citiraj:

Autor Master_Hrc (Post 3805415)
A da ono kamencic je bio, da ok, nek ti bude :D

Da da, Alisa Kamenčić, 42' godište. :D

Hamm 21.05.2025. 13:02

Citiraj:

Autor Master_Hrc (Post 3805422)
zajebanciju na stranu, apsolutno razumljivo s obzirom na razliku u klasi a time i voznim karakteristikima doticnih....

Salu na stranu htio bi probati ovak nekaj

Ako nadjem da mi odgovara mozda cehinja ode na bubanj, a drugi mazgo u kucu

https://www.ultimatespecs.com/car-sp...tiv-G-194.html

medo 21.05.2025. 13:22

Automobili

Radim na rubu strogog centra ZGa. Ljudi dolaze na posao biciklima više nego ikada pa sad imamo problem gdje ih sve zavezati :D

Igorr 21.05.2025. 13:25

Citiraj:

Autor Hamm (Post 3805428)

Vozio ju (doduše limuzinu), iskreno - prebučan i pretrom motor za takav auto.

Moraš ju stvarno razgaziti kad ideš preticati. Moguće da je samo stvar ponovne navike na motor bez turba.
Ne znam, ali iskreno mi nije sjela :( Očekivao sam puno više od 2.5 motora.

quazar912 21.05.2025. 13:27

Citiraj:

Autor medo (Post 3805429)
Radim na rubu strogog centra ZGa. Ljudi dolaze na posao biciklima više nego ikada pa sad imamo problem gdje ih sve zavezati :D

pa jesu tako dobre marke da ih treba vezati?

Hamm 21.05.2025. 13:36

Citiraj:

Autor Igorr (Post 3805430)
Vozio ju (doduše limuzinu), iskreno - prebučan i pretrom motor za takav auto.

Moraš ju stvarno razgaziti kad ideš preticati. Moguće da je samo stvar ponovne navike na motor bez turba.
Ne znam, ali iskreno mi nije sjela :( Očekivao sam puno više od 2.5 motora.

Vidim da je ubrzanje od 0-100 za 8sec. To je 2sec bokje od skode i mazde koju sad imamo.

Meni dosta.

Igorr 21.05.2025. 13:41

Citiraj:

Autor Hamm (Post 3805434)
Vidim da je ubrzanje od 0-100 za 8sec. To je 2sec bokje od skode i mazde koju sad imamo.

Meni dosta.

Je, ali ju stvarno moraš ful dići za to, a na tim okretajima krešti kao mlinac a ne motor od 2.5 :/
Sve ok ako ti ne smeta, ali obavezno probaj.
I kažem, moguće da je do mene i da mi jednostavno atmosferci više ne pašu.

Master_Hrc 21.05.2025. 14:12

Citiraj:

Autor Ivo_Strojnica (Post 3805425)
Da da, Alisa Kamenčić, 42' godište. :D

:D:D

Citiraj:

Autor Hamdija

Dosta ljudi ih hvali ali ima ekipa kojoj nije sjela, kao sto Igorr kaze, ako si naviknuo na komfor koji imas kad vozis motor s turbinom, ovo bi mogao biti deal braker. Ali ako ti to ne smeta kod cx-5 nece ti ni s sesticom.

Btw, ako hoces mazgu, cisti uzitak u voznji i top handling za ne puno para, one and the only miata all the way :)

DoxyTheCroat 21.05.2025. 15:30

Citiraj:

Autor DoxyTheCroat (Post 3803500)
Razveselio me opet moj Citroen.
Nakon par dana što me pukno lik na križanju, sad je auto odlučio prosvjedovati.

Uđem u auto, oću upaliti ... "KLJUČ NIJE OTKRIVEN" ... reko ajde, gurnem ključ u njegovo predviđeno mjesto, reko možda treba ga s vremena na vrijeme, ili je baterija slaba.

Izađem pred Lidlom van, neće se zaključati auto. Čuje se zvuk zaključavanja, ali ga odmah otključa ... dupli onaj klik se čuje.
Iščupam ključ i probam bravom, opet dupli klik, uopće ne želi se zaključati.

Došao doma, probao s drugim ključem ... opet isto.

Po netu nisam našao ovakav slučaj, mada po opisu i "User manualu" ovo je najbliže Deadlocku ... čini se da ga je žena jučer na neku foru aktivirala.

Jel imao netko ovako glupu situaciju s keylesom?

Update.
Čisto info da ako netko ima ovakav problem, da zna gdje provjeriti rješenje.

Nitko nije mogao naći grešku, ni po dijagnostici, ni po bilo čemu što ima veze s tim sustavom. Sve ispravno.

Išao sam provjeriti klemu + akumulatora ... malo se klimala, kad sam je proklimao zaiskrilo je na tren, auto normalno ostao bez struje. Kao da je nešto bilo ispalo od između kleme i akumulatora. Nakon čega je klema najnormalnije sjela.
Nije radilo jer nije bio dobar kontakt sa akumulatorom.
Kleme su one mutave ko štipaljke, ne stežu se vijkom, i ako nešto na neku fore se nađe između, nemože stisnuti se do kraja.

Samo mi nije jasno kako se auto nije zapalio, ili kako nije gubio struju.

RaneZ 21.05.2025. 15:49

Citiraj:

Meni dosta.

Pih, amaterskih 8 :P:beer:

RaneZ 21.05.2025. 15:51

Citiraj:

Autor Master_Hrc (Post 3805440)
Dosta ljudi ih hvali ali ima ekipa kojoj nije sjela, kao sto Igorr kaze, ako si naviknuo na komfor koji imas kad vozis motor s turbinom, ovo bi mogao biti deal braker. Ali ako ti to ne smeta kod cx-5 nece ti ni s sesticom.

Slazem se, cx-30 sa 150ks mi je troma :/
@Hamm, to sam tvrdio i kad sam clia vozio! :roller:

calypso 21.05.2025. 15:58

Citiraj:

Autor WraGG (Post 3805388)
Da, tebe bih uzeo za savjetnika, ali ces morati voziti Audi A6 Allroad 3.0TDI C7 za sluzbeni auto. Ako ti to odgovara, javi se da potpisemo ugovor.

https://en.wikipedia.org/wiki/Four_Pests_campaign

20-30 milijuna umrlih od gladi... I to tamo izmedju 1958 i 1962... Pa se ti igraj sa istrebljivanjem stetocina poput komaraca, stakora, vrabaca i muha... Unistili su prirodni ciklus i eto, pomrlo im par desetaka milijuna ljudi...

Moze ugovor, dogovorimo satnicu... Ako ne dobijem A6 Allroad C7 ne izlazim iz stana...

Citiraj:

Autor strikoo (Post 3805403)

Imam ja... :D

Citiraj:

Autor Xiaomi (Post 3805408)
Da li je DPF/EGR Off? :D

Nije, niti ce biti... To se ne gasi... Uredno tankam AdBlue...

Citiraj:

Autor 1v@n (Post 3805411)
Koji je nasljednik tog C7?

C8, ali ne Citroen nego Audi A6 Allroad iz 04/2018 pa na dalje...

Slika sa Wikipedije, ali moj izgleda skoro pa identicno... Jedino mi je volan na pravoj strani, a ne ko ovaj Englez na desnoj... I felge su drukcije...

https://i.postimg.cc/MpVWKmgs/1920px...-3-0-Front.jpg[url=https://postimages.org/]

xlr 21.05.2025. 16:03

Citiraj:

Meni dosta.

Al ne ide s mjesta kad su okretaji u podrumu, morat ces preprogramirati cadjavu nogu :)

Sva vremena su GMT +2. Sada je 17:55.