PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Svaštara (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=29)
-   -   Automobili (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=16972)

1v@n 17.05.2025. 15:05

Opet ova upper class rasprava :lol2:

Obitelji koji nemaju 30k € za pljunuti za auto ima daleko više nego onih imaju.
Na 30k (koje nemaju) još uložiti 2-2.5k da bi to bio tehnički ispravan auto je još veći apsurd.
Sve da bi to nešto još nešto vrijedilo za 10 godina?

Većina HR živi van mogućnosti, jer imaju ovakav mentalni sklop. Ali nije samo HR, svuda je tako, i u UK. Bitno je da se vozi Mercedes/Audi/BMW, ali životni standard kad iz tog auta izađeš je dijametralno suprotan.

Dacia ima svoj komad tržišta i to što rade, rade odlično. Pogledaj ceste zemalja koje imaju visoke poreze na luksuz ili zemlje s manjim BDP-om i vidjet ćeš 8 od 10 Dacia/Renaulta na cesti.
Ljudima koji si jedino to mogu priuštiti je i udoban i siguran i kvalitetan i sposoban na cesti.

Sve dalje je snobizam i gledanje s visoka. Ljudima treba auto da im preveze obitelj od A do B. Nemaju za skuplje jer eto, prioritet je nahraniti obitelj i sigurno neće cjepidlačiti oko toga što je plastika tvrđa, a interijer nije dizajnirao talijan.

Treba nekad izvaditi glavu iz guzice i shvatiti da za svakog postoji proizvod koji odgovara njegovoj platežnoj moći i potrebama.

Jel se itko ovdje javio a da vozi takav auto ili je ljudima bed išta napisati kad vide kako se tu razbacuje desecima tisuća eura kao da je ništa?

Mladenxy 17.05.2025. 15:17

Konačno malo realnosti.

Mommistake 17.05.2025. 15:19

Točno se vidi da nisi nikad vozio vlastiti auto i da ga ne održavaš sam.

Obitelj koja ima 30k za novo, ima 30k za rabljeno. Pričamo isključivo o novoj Dači od 30k.

2-2.5k da bi auto bio ispravan a star je 3 godine? Ne znam kakve vi aute vozite gore u UK, ali tu je auto uz redovno održavanje ispravan 10 godina. Govorim o održavanju kroz 5-6 godina.

Ljudi u cijelom svijetu žive van svojih mogućnosti, RH nije specifična po tome.

Ne razumijem kako jedino to mogu prištiti? 30k je 30k, auto se mora platiti. Razumio bi da Dača košta 15k a uspoređujemo ga s autom od 30.

A ovo gledanje s visoka neću ni komentirati. Od kada je Turan ili Superb “upper class”? Auto kao i svaki drugi. Moj prvi auto je bio C3 za 16 000kn. Prije 18 godina. Čisto da shvatiš malo…

1v@n 17.05.2025. 15:37

Citiraj:

Autor Mommistake (Post 3804688)
Točno se vidi da nisi nikad vozio vlastiti auto i da ga ne održavaš sam.

Obitelj koja ima 30k za novo, ima 30k za rabljeno.

2-2.5k da bi auto bio ispravan a star je 3 godine? Ne znam kakve vi aute vozite gore u UK, ali tu je auto uz redovno održavanje ispravan 10 godina. Govorim o održavanju kroz 5-6 godina.

Ljudi u cijelom svijetu žive van svojih mogućnosti, RH nije specifična po tome.

Ne razumijem kako jedino to mogu prištiti? 30k je 30k, auto se mora platiti. Razumio bi da Dača košta 15k a uspoređujemo ga s autom od 30.

A ovo gledanje s visoka neću ni komentirati. Od kada je Turan ili Superb “upper class”? Auto kao i svaki drugi.

Nemam potrebe, nit mi je to prioritet. Rekao bih da je do odgoja.

U obiteljskoj kući smo uvijek imali 2 auta. Deda je '75 kupio bubu (1303 J) i to je vozio dok nije zaradio za Passata (kupio rabljenog B3 '95.).
Stari je naslijedio bubu i u tom se nas četvero vozilo po svijetu sve tamo do 2005.
Bez klime, bez električnih podizača, bez tempomata...i ništa nam nije falilo.

Da, mogli smo poginuti svi u prvom sudaru s modernim autom.
Da, buba je trošila duplo više goriva u odnosu na moderne aute.
Da, vjerojatno je dugoročno bila i manje isplativa od novog modernog auta.

Jebiga, starom je prioritet bio da imamo kvalitetnu hranu na stolu, da je krov kuće u komadu, da imamo fasadu i nove prozore, da možemo u školu i na faks i bolila ga je neka stvar što nam se susjedi smiju jer se vozimo u starom autu.

Zdrav razum

Da, nemam vlastiti auto, jer eto, igrom slučaja mi nikad nije trebao. Em su mi škola, faks i posao bili blizu kuće, em sam blizu imao javni prijevoz koji je bio brži, jeftiniji i praktičniji, em sam takav da mislim da ne moram nikome dokazivati ništa autom. Plus, mogao sam otić van i popiti, pa biti siguran da neću nikog ubiti na putu doma...

Uspoređuješ novu Daciu s x godina starim i s xy tisuća kilometara rabljenim "premium" ili status autom (što VW i Škoda u HR definitivno jesu).

Ok, imaš kako i čim. Super, uživaj. Nemoj izjednačavati svoju platežnu moć i potrebe (realne ili ne) s drugima jer nema smisla.
To što je tebi ništa dati 30+k eura i održavati to kako treba i još imati projekte sa strane čiji troškovi ti ne utječu na standard života, ne znači da svi žive u takvom blagostanju.

Ja trenutno dolazim do toga da ću morati krajem godine kupiti auto i održavati ga i sve što dolazi s tim.
Imam milijun pitanja i briga jer želim kupiti pouzdano, kvalitetno, s minimalnim troškovima održavanja, a opet nešto što mi se sviđa, a za određen iznos novaca koji mi uz sve kalkulacije neće poremetiti način života i tjerati me da idem živjeti negdje gdje ne želim, samo da bih mogao voziti auto koji sam zamislio.
Bio je to E89 Z4 s N52 šestakom. Otišao sam ih pogledati 14 komada.
12 komada je bilo voženo od strane ljudi kojima je to bio statusni simbol. Površno održavanje, i vozi dok ide.
Kad sam zagrebao malo dublje u ova 2 koja su bila ok, došao sam do toga da bih trebao sam rastaviti pola auta i srediti stvari koje bi mi se kasnije obile u glavu da ih ostavim takve. Nakon što sam stavio sve na papir, taj auto bi me koštao još 5x toliko koliko bih ga platio.
Jel mi to treba? Ne baš.

Trenutno imam 3 auta na short listi, ne mogu biti drugačiji jedan od drugog. Javim se povratno u 11. mjesecu s novostima :D

spawn 17.05.2025. 15:44

Uvijek ista priča. Već ste dosadni o financijskim željama i mogućnostima. Ajmo svi kupit Dače ili ajmo svi kupit Škodu. Podjeca me na vremena Yassa tenisica i trenirki. Poanta ove teme je da se kaže objektivno koliko je moguce koji auto za koliko i sto nudi, te iskustva koja su sigurno razlicita. Sve ostalo je baljezganje

Mladenxy 17.05.2025. 15:47

Ak već nemereš imati najbolji auto na svijetu službeni, onda si kupi novi :D

Juice 17.05.2025. 16:04

Citiraj:

Autor Gilbert5 (Post 3804668)
Dacia je kvalitete kao suzuki u toj klasi.

Bigster za 24k dobiješ auto od 456cm koji ima sve što treba prosječna obitelj.

Jbg sa Dacije od 30k eura u vw od 50k eura, nije baš ista klasa.

Za 24k dobiješ goli Bigster s manualcem. Automatik koji nam je uvjet je 30k, s paketom zima i city se penje na preko 31k. I to pričam o Expression opremi, ne Journey ili Extreme koje su još skuplje.

Tayron s lagera u Life plus opremi koja ima sve što i Bigster, čak i više mi je 40k. Razliku od 9k pregrmim i ne smatram ju presudnom. Štoviše, kad usporedim to dvoje Dacia od 31k mi nikako ne dolazi u obzir više nakon probne vožnje. Sve do probne vožnje i dok nisam sjeo u nju mi je bila prvi pick.

tomek@vz 17.05.2025. 16:23

Iskreno da kupujem nov auto uzeo bih Daciu (ili bilo koji drugi jeftilen auto) u obzir baš zato što je jeftinija od više manje svega ostalog na tržištu a i s obzirom na svu modernu opremu kojima trpaju moderne aute - Dacia je jedan od proizvođača koji je ima najmanje. Ali meni puca ona stvar što će ko misliti, kupit ću auto za sebe ne za druge i želim što manje trošit na njega. Dosad sam iskreno imao (dakle ja sam zaradio novce i platio) 2 auta, prastaru Corollu 1.4 (1998) i Megane 1.5 dci (2010), svaki je bio (dosad) cca 5-10 godina kod mene, svaki je okrenuo 200k+ km i iako sam vozio skuplje i luksuznije aute (službeni, renta-car) ne pada mi na pamet posezat dublje u vlastiti žep za auto nego što je potrebno - a tu mislim ne samo na cijenu auta nego i na održavanje istog. Niti sa japancem niti sa francuzem nisam imao vanrednih popravaka, jednom godišnje provjera kod mehe i obvezno bar zamjena ulja i uljnog filtera i više manje to je to. Sjećam se kako su me svi od familije do frendova znali zezat nakon godine dana u DE da kad kupujem BMW, pa da svi koji su prešli raditi van su za godinu dana neku bijesnu pilu kupili. Fućkaš to. Najlakše je stavit potpis na papir pa se kur*it. Svatko ima svoje prioritete u životu. Tko si može priuštiti neka, ali čovjek treba biti realan. Hrvati su nažalost poslovično takav mentalitet da se moramo pokazati i trošimo van svojih mogućnosti jer "kaj bu sused rekel" ili "pa ne imal sused vekšeg od mega, v**g ga j**i *".

*zagorski zdravoseljački : "neće imat susjed onu stvar veću od moje..."

murina 17.05.2025. 16:26

Citiraj:

Autor zkljaja (Post 3804653)
Jucer sam vozio Alfu prvi put od kad vozim, Gulietta 1.4T, 160tkm - crno nebo se krenulo odljepljivat (ima pano), na tabli suvozački poklopac aurbaga kao da je airbag ispucao, sve “kožne” oplate vrata su se zategnule kao jedro i odljepile s konstrukcije, vozačevo sjedalo ubijeno kao da njemac ima 300tkm, sve sitne plastike od ventilacije i sl. su kao od papira, rucka vrata žvače, auto iako na oem ovjesu i 17” em udara em prodire puno buke u kabinu. Malo bolje opremljena Dacia sve u svemu…čak manje lupanja je bilo u taxi Daciji s 240tkm koju sam radio nedavno.

To je neki drlog, možda iz poplave ili ko zna šta. Naša je bila poprilično izraubana ali ništa od nabrojanog nije bio slučaj. Rijetko kad njemac ima bolje siceve od talijanca :kafa:

Ako ne vjeruješ meni,
https://encrypted-tbn0.gstatic.com/i...UQYeENu52nyg&s

AndroiOs 17.05.2025. 16:39

vidim bigster i tamo neki vw se usporeduju,jos ovaj tayron kosta puno previse nego sta treba,definitivno bi prije uzeo bigstera u najjacoj opremi nego nekog vw

Juice 17.05.2025. 17:10

Ne uspoređuje se nego čisto dva auta koja su mi bila u izboru za kupnju. Bigster iz razloga jer mi je izvana okej pa reko ak je i ostalo okej nema razloga potrošit više. No nakon probe je otpao.
Tayron mi je izvana odličan, unutra super dojam. Isprobat vožnju još.
A nakon toga se došlo da se auto kupuje radi sela :D u principu čovjek koji god auto da ovdje spomene da će uzet će bit slični komentari

Kaj se tiče koštanja auta, svi koštaju previše danas. Počevši od Dacie, preko VW, pa japanca i ostalih. To je jednostavno tako danas kao i sa svim ostalim.

AndroiOs 17.05.2025. 17:22

ma ima vjerojatno i jos opcija osim ta dva,osobno ne volim takav tip auta pa mi nisu napeti ni jedan :D

a sto god kupis bit ce dobro,sve ja danas skupo jbg

quazar912 17.05.2025. 17:24

mene nebi bilo sram voziti NOVU Daču jogger, ali nema motora koji odgovaraju mojim idealima vožnje i nebim ju kupil. vizualno i prostorom je identična Grande scenicu koji sad vozim ali s niš korisnim motorima. "zeleni" u EU imaju zaleđe i time se unazaduju kvalitetni OTTO i DIESEL motori

Amdejac 17.05.2025. 18:24

Mi koji vozimo Opelijandera smo niža rasa. 😂

zkljaja 17.05.2025. 19:29

Citiraj:

Autor murina (Post 3804698)
To je neki drlog, možda iz poplave ili ko zna šta. Naša je bila poprilično izraubana ali ništa od nabrojanog nije bio slučaj. Rijetko kad njemac ima bolje siceve od talijanca :kafa:

Ako ne vjeruješ meni,
https://encrypted-tbn0.gstatic.com/i...UQYeENu52nyg&s

Misljenje James Maya o autu mi je relevantno otprilike kao članci koje Coconut objavljuje u ovoj temi ��

Sic u ovoj je neudoban za poludit, pola sica je mekano, onda na pola sica štanga i prednji dio tvrd, podsjeca me na Astru G (?) moji u Ibizi od Golfa 6 su svemirski brod, a da ne pričam o Octy RS2

Vjerujem da je u 159ki onaj smeđe narančasti kožni sic teški show, ali nisam probao pa ne znam…

Dal je auto izrauban od prije ili ne, ne znam, znam da ga je poznanik kupio prije 5 godina sa 100tkm…

Citiraj:

Autor quazar912 (Post 3804713)
mene nebi bilo sram voziti NOVU Daču jogger

Ni mene, al bi me bilo sram dat 30k€ za nju :D

Jbt uzmem Rline Passata BiTDi i ostane mi još za drugi motor, turbine i Dq500 ako zatreba

AndroiOs 17.05.2025. 19:50

Citiraj:

Autor zkljaja (Post 3804728)

Jbt uzmem Rline Passata BiTDi i ostane mi još za drugi motor, turbine i Dq500 ako zatreba

Eto,sram te je ipak

kako je za daciu je puno dat 30 a recimo neki VW,skoda... mogu imat 50k eura cijene?

zkljaja 17.05.2025. 20:14

Ne, ne, možda me nisi shvatio, da ju dobijem kao sluzbeni hvalio bi ju na sva zvona, cepala bi Seka i ruka visila kroz prozor, ali dat 30k da ju vozim je ključno :D

taj svemir ne postoji

Matijac 17.05.2025. 20:30

Juice, to je i meni bila opcija.

Još od prošle godine gledam kupiti auto, gledao sam rabljene do 30.000€. Kad sam skužil da za to mogu dobiti 1-2 godine stare sportage, tuscon, qasqai ili 5 godina stari x3 ili xc60 sa dosta kilometara sam odlučil uzeti novi, razmišljal sam između x traila, tayrona,.kodiaqa, rav4. Na kraju sam uzel tayron jer sam dobil dosta dobar popust, 40k je ispal. Sve sam ih pogledal, x trail mi je iznutra najkvalitetniji, ali dosta manje mjesta ima nego tayron/kodiaq, isto tako i rav4. Kodiaq i tayron su mi tu negdje, možda malo kvalitetniji je tayron iznutra. To bude mi primarni auto obiteljski kojeg planiram imati bar 10 god., zato sam uzel novi. 1-2 godine stari auti koliko sam gledao nije da gube cijeni toliko, uz popust neki skoro kao novi ispadne.

Mario92 17.05.2025. 20:42

Dača nesiguran auto za familiju ali nijedna ne gori zbog EGR-a ili grli bandere na Bolonji :D

Ja sam na kraju stal na loptu, gledal sam kao auto do max 32k s uvozom i onda sam skužil da nema smisla jer imam druge prioritete za potrošiti pare.

Skresal sam za 10k budžet na 22k i ak bu sve kak spada idem sljedeći tjedan po auto u Nemčiju - Nije zgodan ko Arteon, ni prostran ko Superb, ni luksuzan ko Volvo nit ima snage ko Octavia RS ali ima svih tih atributa dovoljno da mislim da nisam fulal.

Kia Proceed GT.

Rešavam dogovor sa čovekom, kartu za vlak sam kupil već, ćemo da vidimo

Hamm 17.05.2025. 21:18

Kia proceed gt je liepi komad auta. :) Sretno s kupnjom!

I 30k eura je gro novaca. Za to se u rvata radi dvije i pol godine. ;) Ali svakako se slažem da nebi dao 30k eura a pljastik fantastik auto. Ako već želim potrošiti te pare onda želim da to liči na nekaj, bude udobno, kvalitetno i da traje...sve što dača nije. :D

I ne mora biti novi auto..dapače auto star 1-2-3-4 godine je super.

spawn 17.05.2025. 21:38

Automobili

Da sad nađem c5 x7 120kw full auto exclusive oprema alcatara koza, cenon blabla sa 50tkm uzeo bih ga odmah. Najbolja voznja za malo para. Kad se sjetim da je taj auto i ajmoreci slican od VW grupe kostao nov koliko sada Dacia ne mogu vjerovat. Ja sam bio dao 12000 za 3 god star 100tkm. Svemirski brod za sve navedeno danas u toj cijeni. Za 2-3 godine moram kupiti slican radi dugih voznji, vidim da cu se namuciti u odabiru

murina 17.05.2025. 21:52

Citiraj:

Autor zkljaja (Post 3804728)
Misljenje James Maya o autu mi je relevantno otprilike kao članci koje Coconut objavljuje u ovoj temi ��

Sic u ovoj je neudoban za poludit, pola sica je mekano, onda na pola sica štanga i prednji dio tvrd, podsjeca me na Astru G (?) moji u Ibizi od Golfa 6 su svemirski brod, a da ne pričam o Octy RS2

Vjerujem da je u 159ki onaj smeđe narančasti kožni sic teški show, ali nisam probao pa ne znam…

Dal je auto izrauban od prije ili ne, ne znam, znam da ga je poznanik kupio prije 5 godina sa 100tkm…

Znači naša je bila pištolj model sa valjda bazičnim sicevima i nema veze sa tim šta govoriš, kakva štanga? Gazilo se koljenima ne njih, prevozilo od namještaja do šuta, nigdje se nije iskidao niti propao. U firmi smo imali finiji model sa kožnim sicevima, oni nema šanse da su ikom neudobni. James May je više šala, govorim svoje mišljenje na temelju iskustva vožnje puno različitih vozila. Golf 6 sam vozio u GTI izvedbi i sic je bio crkvena klupa u odnosu na 147 koju sam vozio u to vrijeme. Možda je do različitih guzica :D

Wolverine 17.05.2025. 22:28

Kad su ženina sestra i njen muž tražili el čipo kola da imaju tri sjedalice umjesto Rapidke ispalo im najbolje uzet Dustera.

Vezano za interijer i siceve u švabi na 300 kila, u pravilu tu sicevi moraju bit u jako jako dobrom stanju. Problem je kaj švabo od 300 kila na balkanu u pravilu znači švabo od minimalno 500 kila kilometara :D

Nego neki dan napokon skinuo zimulje s kedija.
Hankokice, jedna sezona, 30 i kusur tisuća kilometara.

IMG-20250517-WA0004

zkljaja 17.05.2025. 23:53

Citiraj:

Autor murina (Post 3804743)
Znači naša je bila pištolj model sa valjda bazičnim sicevima i nema veze sa tim šta govoriš, kakva štanga? Gazilo se koljenima ne njih, prevozilo od namještaja do šuta, nigdje se nije iskidao niti propao. U firmi smo imali finiji model sa kožnim sicevima, oni nema šanse da su ikom neudobni. James May je više šala, govorim svoje mišljenje na temelju iskustva vožnje puno različitih vozila. Golf 6 sam vozio u GTI izvedbi i sic je bio crkvena klupa u odnosu na 147 koju sam vozio u to vrijeme. Možda je do različitih guzica :D

Eo ne znam, ne razumijem se u levele unutrasnjosti u talijana, sic je bio vaki:

IMG-4005

Guzica upadne u mekani dio, onda ide štangica za koju se kači tkanina sjedala i nakon toga tvrda spužva, kao da sam “upao” u sjedalo :D

Hamm 18.05.2025. 05:58

Citiraj:

Autor Wolverine (Post 3804745)

Nego neki dan napokon skinuo zimulje s kedija.
Hankokice, jedna sezona, 30 i kusur tisuća kilometara.

Ko stvorene za reciklazno. :D

quazar912 18.05.2025. 07:44

Citiraj:

Autor Hamm (Post 3804752)

nikako...
to na njušku i naići će neko ko je iskeširao 30 kila "evra" za neko isluženo sveto trojstvo sa automatikom iz obećane zemlje i sad nema para za NOVE gume. tako to biva.

Tumor 18.05.2025. 08:30

Citiraj:

Autor Mommistake (Post 3804681)
...Touran će za 5 godina biti star 8 godina i vrijediti će nekih 20-tak tisuća (bacio sam sad oko, tako se kreću cijene, 2018. godište oko 20k s boljom opremom). ...

Bas smo prije mjesec prodali Mazdu 2 i onda sam stvarno shvatio suludost cijena auta kupljenih taman prije Covida.

Mazda 2, kupljena 06/2019 za 118-118,5k kn (ne sjecam se tocno koliko, negdje izmedju te dvije cifre).
Znaci preracunato nekih 15,6-15,7k €.
Prodana 2025, dakle 6 godina star auto za 13k €.

Pad vrijednosti u 6 godina svega nekih cca. 17% i to NOVOG auta.

Mislim ono, meni super, pad vrijednosti moje investicije stvarno minimalan, ali realno to je podosta suludo.
6 godina star auto bi trebao izgubiti puuuuuuno vise vrijednosti, ali auti prije Covida i poslije Covida su neke sasvim druge dimenzije cijena.

coconut 18.05.2025. 08:30

@zkljaja
Bez obzira što moja malenkost ovdje priča gluposti, ja biram prvo razum, onda emocije.

Kada budem išao nabavljati auto, prvo ću si odrediti kakav auto hoću i za kakav budžet.
Budžet mi nije bitnija stavka jer si mogu priuštiti auto kakav hoću (Sv. Trojstvo bez problema, za keš). Ali, ne želim takvog jer mi ne treba. Za moje potrebe, takav auto je 2much.
Kolega u branši si je nabavio polovnog Cayenna samo zato da bi se qr*io. Vozi ga uglavnom po gradu, rijetko kada više od 50km dnevno što znači da posrče popriličnu količinu goriva. Svako malo mu nešto crkne na njemu i nikad ne iskešira manje od 5k za popravak.
A meni je dovoljan službeni Captur koji košta duplo manje, loče bar duplo manje i servis košta bar 5x manje. I opet, ako i on, dođem od točke A do točke B.

murina 18.05.2025. 09:32

Automobili

Citiraj:

Autor zkljaja (Post 3804747)
Eo ne znam, ne razumijem se u levele unutrasnjosti u talijana, sic je bio vaki:

Guzica upadne u mekani dio, onda ide štangica za koju se kači tkanina sjedala i nakon toga tvrda spužva, kao da sam “upao” u sjedalo :D

Taj na slici je izgledom dosta drugačiji od ovih koje sam opisao pa moguće da si u pravu. Ovima su navlake skroz nategnute, bez ikakvih nabora, taj izgleda kao da ima navlaku od nekog drugog sica. Ove su bile oko 2010 godiste. Ne znam ni ja levele unutrašnjosti kod Giuliette ali mi je generalno lošija od 147 i 916 sa kojima mogu usporediti. Sestra je imala Mito sa bež kožnim Pelle Frau sicevima koji su isto bili top. Talijani znaju kvalitetno usrat motku na svim razinama, pa zašto nebi i sa sicevima koji su uvijek bili među najboljima u klasi, zato i jesu tu di jesu ✌️

Sent from my iPhone using Tapatalk

AndroiOs 18.05.2025. 09:55

Citiraj:

Autor coconut (Post 3804761)
@zkljaja
Bez obzira što moja malenkost ovdje priča gluposti, ja biram prvo razum, onda emocije.

Kada budem išao nabavljati auto, prvo ću si odrediti kakav auto hoću i za kakav budžet.
Budžet mi nije bitnija stavka jer si mogu priuštiti auto kakav hoću (Sv. Trojstvo bez problema, za keš). Ali, ne želim takvog jer mi ne treba. Za moje potrebe, takav auto je 2much.
Kolega u branši si je nabavio polovnog Cayenna samo zato da bi se qr*io. Vozi ga uglavnom po gradu, rijetko kada više od 50km dnevno što znači da posrče popriličnu količinu goriva. Svako malo mu nešto crkne na njemu i nikad ne iskešira manje od 5k za popravak.
A meni je dovoljan službeni Captur koji košta duplo manje, loče bar duplo manje i servis košta bar 5x manje. I opet, ako i on, dođem od točke A do točke B.

Meni bi bilo cak neugodno dat velike pare za auto :D

Odnosno sve mi mora bit uskladeno,ne mogu imat skup auto ako zivim u nekoj rupi ili nemam sta za jest...a nazalost kod nas su upravo suprotni primjeri...da ne spominjem dizanje kredita za auto,ako ga ne mozes u kesu platit onda ga ni ne kupuj

spawn 18.05.2025. 09:59

Automobili

Ja ne bih nikad kupio auto na cash. Nijedan dosad nisam kupio na cash. Cash je sredstvo koje ti moze sutra zatrebati pa ga treba drzati u rezervi. Naravno pricamo o kolicini za auto. Ako imas milijun eura na racunu, onda lako das cash za auto ako ne kupujes bugattija :). A uskalđenost je relativna. Svatko ima svoje želje i prioritete pa je opet rasparava o tome nebitna.

Wolverine 18.05.2025. 10:02

Citiraj:

Autor Hamm (Post 3804752)

Jebiga kilometri.
U Studenom mi je auto imao 256 tisuća, sad ima 288. Tak jasno da sam ih samo ostavio kod vulkanizera :D

WraGG 18.05.2025. 10:36

Ok, sve ja vas kuzim, kupujete auto glavom pa su vam te Dacie i Skode za po 30k€ nove nekako logican izbor jer auto je od a do b, al kako vam se da toliku lovu izvaliti za auto za kojim se necete barem 2x okrenuti kad ga parkirate i krenete doma?
Ne znam, evo mom BMW-u je 10 godina, ne vjerujem da mogu vise od 20k€ za njega dobiti, ali je u vrhunskom stanju, jos nikad nije imao neki veci kvar i sigurno cu se prije u njemu zaputiti na put od 5-6kkm nego sa novom Daciom. Iako je vec 6 godina kod mene i iako vise stoji nego sto ga vozim, jos uvijek mi srce brze zakuca kad sjednem u njega jer za mene auto nije samo a do b.

lobo64 18.05.2025. 10:49

Kupio sam polovni auto (2019. god) pa bi ga malo osvježio. Koju zaštitu izabrati odnosno koji auto detailing a da me cijeli skeč ne košta kao pola auta?

xlr 18.05.2025. 10:56

Citiraj:

Autor WraGG (Post 3804771)
al kako vam se da toliku lovu izvaliti za auto za kojim se necete barem 2x okrenuti kad ga parkirate i krenete doma?

Imao sam pezoa, bio mi je lijep, okretao sam se za njim. Imao sam album sa slikama ko neki lunatiko. On me guzio svako malo ali ajde. Prestao sam razmisljati o autima na taj nacin onog trena kad sam ga prosljedio dalje.

Kupio novi usrani suzuki, sad ce godina dana a imam svega 3 njegove slike i to na dan kad sam ga utjerao u dvoriste. Boli me ona stvar tko ga gleda i dal je lijep mojoj zeni ili susjedima. Meni nije lijep, to i moja zena zna :D Ali financijski je sve sto zelim da bude sljedecih 5 godina koliko ga i planiram imati (otplatio ga za pola godine bez kamata, servisi maltene djabe, znaci auto je debelo ispod onog sto si mogu priustiti i najmanje me financijski taknuo). Rabljeni auto si recimo nisam mogao kupiti na taj nacin. I mehanicki od njega znam sto mogu ocekivati i koje su mu najcesce mane. Auto je samo komad lima od A do B koji generira trosak i volim ga dok me ne izda. Ako izda, pizda!

Usporedjujem ga samo sa tim jadnim pezoom jer sam jedino njega imao duze od godinu dana. Ovo ostalo sto sam vozio je bilo koristenje na mjesec-dva i prekratko da bi uopce iznosio neko misljenje na forumu, kamoli kenjao po autu (superb, golf 7 i pony lol).

WraGG 18.05.2025. 11:04

Da, gledas to kroz financijsku stranu. Ja to gledam malo drugacije: bolje da su mi novci u necemu sto me veseli nego da stoje na banci ili u carapi. Radi toga i imamo 2 auta iako fakticki skoro da ne trebamo niti jedan, a i ona dva motora u garazi pricaju slicnu pricu. Nekome je auto potreba, nekome hobi i nesto sto ga veseli.
Uvijek zaboravim da sam na IT forumu i da tu u temi "Automobili" vlada sasvim druga atmosfera i zakoni fizike nego na auto-moto forumima :D

xlr 18.05.2025. 11:08

Veselim se na druge nacine, ali auto vise jednostavno nije to gdje trazim veselje. Simple as that. I ja sjednem u auto, odradim 50ak km djir bez razloga samo da se provozam, volim se voziti :)

murina 18.05.2025. 11:15

U boljem autu dobijes vise “Veselje” bodova po kilometru :D

Sent from my iPhone using Tapatalk

Amdejac 18.05.2025. 12:35

Citiraj:

Autor Tumor (Post 3804760)
Bas smo prije mjesec prodali Mazdu 2 i onda sam stvarno shvatio suludost cijena auta kupljenih taman prije Covida.

Mazda 2, kupljena 06/2019 za 118-118,5k kn (ne sjecam se tocno koliko, negdje izmedju te dvije cifre).

Znaci preracunato nekih 15,6-15,7k €.

Prodana 2025, dakle 6 godina star auto za 13k €.

Pad vrijednosti u 6 godina svega nekih cca. 17% i to NOVOG auta.

Mislim ono, meni super, pad vrijednosti moje investicije stvarno minimalan, ali realno to je podosta suludo.

6 godina star auto bi trebao izgubiti puuuuuuno vise vrijednosti, ali auti prije Covida i poslije Covida su neke sasvim druge dimenzije cijena.

Zanimljivo.
Kak si ti dobro prošao, tako sam i ja dobro prošao.
Ja sam nedavno uzimao Insigniu 2018 koja je nova koštala 30k eura, a ja sam ju sad platio 12,5k eura. Pala joj je cijena 58%.
Malim autima manje pada cijena nego velikima.
Vidi koliko je pala cijena Mazdi 6.

Amdejac 18.05.2025. 12:45

Citiraj:

Autor WraGG (Post 3804777)
Da, gledas to kroz financijsku stranu. Ja to gledam malo drugacije: bolje da su mi novci u necemu sto me veseli nego da stoje na banci ili u carapi. Radi toga i imamo 2 auta iako fakticki skoro da ne trebamo niti jedan, a i ona dva motora u garazi pricaju slicnu pricu. Nekome je auto potreba, nekome hobi i nesto sto ga veseli.
Uvijek zaboravim da sam na IT forumu i da tu u temi "Automobili" vlada sasvim druga atmosfera i zakoni fizike nego na auto-moto forumima :D

Nisi jedini. Ja se isto volim voziti. U mjesec i pol napravio sam 2,5k km. I kako i sam kažeš. Jebo auto za kojim se ne okrenem barem jednom kad ga zaključam. Imao sam Lagunu MK1, baš mi je bio drag, a je.o me je ko budalu. Svako malo nešto. Nasuprot tome Fiesta. Nisam volio taj auto nikako, a nije se kvario. Opet Octavia karavan, morat ću se rastat od nje i trebao sam već. Stoji na dvorištu. A žao mi je.
Ima auta koji su mi lijepi i iako znam da će se kvarit kupit ću ga. Volim lijepi auto. Jbg.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 07:37.