PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Audio, Video, Foto (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=27)
-   -   DVB-T tutorijal (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=62278)

simba 22.01.2010. 19:07

Citiraj:

Autor ivand123 (Post 1546906)
Jel ok taj infinity, planiram ga uzet za jedan malo stariji crt tv. Nije mi važno koliko ima funkcija i sl. nego samo da hvata s sobnom antenom koja se dobije s njim naše programe, ako ne onda neka preporuka u sličnom rangu.

Pa OK je. Dosta dobro hvata. Npr. uhvatio sam i mađarske kanale, a antena mi okrenuta na potpuno drugu stranu prema Papuku. Samo što ih ne mogu gledat jer su HD. Signal s Papuka hvatam 90%, kvaliteta 92%. Ali to je sa antenom pod krovom. Slika je stabilna, nema pucanja. Može snimat na USB. Nisam probao duže da vidim jel dolazi do pucanja, snimao sam oko 5 minuta i radi bez ikakvih trzanja slike. Jednostavan za rukovanje, a ima i HDMI. Uglavnom sam zadovljan, osim što mi teletekst nije kroz cijeli ekran. Ali je prilično brz.

Dr. Beast 23.01.2010. 08:53

Upalim jutros TV i imam šta vidjeti, proradio EPG na HTV1, HTV2 i RTL (signal s Učke). :)

RAUL 23.01.2010. 09:23

Jos jucer je radio.

Amdejac 23.01.2010. 09:51

Ima i kod mene, ali neznam da li je to signal sa Sljemena ili SV. Nedelje.
HTV1, HTV2, RTL i NOVA TV (ali izgleda mi da nova malo šteka).
EPG nije kompletan. Radi samo trenutna emisija i prva emisija poslije. Tj. nema EPG-a za cijeli dan.

madox 23.01.2010. 10:26

jep..potvrda i od mene...EPG proradio od jucer....na tv-u philips pfl7603 vidi se trenutni film/serija/dokumentarac i kratak opis sa osnovnim informacijama tipa trajanja navedenog te vremena pocetka i kraja emitiranja.takodjer sam prijmetio i da se moze doci do informacija o filmu/emisiji koja slijedi, ali tu zabava zavrsava. nadam se da ce to ipak malo prosiriti....
pozz

zvonac 23.01.2010. 11:58

Citiraj:

Autor madox (Post 1547514)
jep..potvrda i od mene...EPG proradio od jucer....na tv-u philips pfl7603 vidi se trenutni film/serija/dokumentarac i kratak opis sa osnovnim informacijama tipa trajanja navedenog te vremena pocetka i kraja emitiranja.takodjer sam prijmetio i da se moze doci do informacija o filmu/emisiji koja slijedi, ali tu zabava zavrsava. nadam se da ce to ipak malo prosiriti....
pozz

Potvrda i od mene, stavil sam na zemlju Španjolska i EPG radi i onaj "info bar" jedino HD PROMO, slika se raspada, telka Sony v4500.

prasak 23.01.2010. 13:44

Citiraj:

Autor Jelc (Post 1545140)
Zato kaj su naši kreteni utukli pare u MPEG-2 opremu dok su sve normalne zemlje krenule odmah sa MPEG-4, kaj pitaš bedastoće?:D

Erm... krivo. Zemlje koje su krenule u uvođenje digitalne televizije po specifikacijama DVB-T (uključujući i Hrvatsku), to su učinile prije nego je MPEG4 part10 bio uopće definiran, tako da se nije ni moglo računati s MPEG4. Oni koji su kasnili imali su donekle sreće što će odmah krenuti s naprednijom tehnologijom. S druge strane, tek sad pola LCD-a i plazmi ima MPEG4, a prijašnjih godina to je bio zanemariv broj, što znači da bi vlasnici svih tih uređaja izvisili. Oni, kao i svi ostali vlasnici starih tv-a (uključujući i stotine tisuća umirovljenika) morali bi kupovati samostalne DVB-T MPEG4 prijamnike koji sada koštaju ne 200 kn nego 1000 kn. Tko bi to plaćao i kako?

thopok 23.01.2010. 14:35

Citiraj:

Autor prasak (Post 1547681)
Erm... krivo. Zemlje koje su krenule u uvođenje digitalne televizije po specifikacijama DVB-T (uključujući i Hrvatsku), to su učinile prije nego je MPEG4 part10 bio uopće definiran, tako da se nije ni moglo računati s MPEG4. Oni koji su kasnili imali su donekle sreće što će odmah krenuti s naprednijom tehnologijom. S druge strane, tek sad pola LCD-a i plazmi ima MPEG4, a prijašnjih godina to je bio zanemariv broj, što znači da bi vlasnici svih tih uređaja izvisili. Oni, kao i svi ostali vlasnici starih tv-a (uključujući i stotine tisuća umirovljenika) morali bi kupovati samostalne DVB-T MPEG4 prijamnike koji sada koštaju ne 200 kn nego 1000 kn. Tko bi to plaćao i kako?

to ja govorim...sve je to puno slozenije nego sto neki misle:kafa:
Citiraj:

Oni, kao i svi ostali vlasnici starih tv-a (uključujući i stotine tisuća umirovljenika) morali bi kupovati samostalne DVB-T MPEG4 prijamnike koji sada koštaju ne 200 kn nego 1000 kn. Tko bi to plaćao i kako?
cak i ovo lako ne prihvacaju

Citiraj:

Autor simba (Post 1547085)
Nisam probao duže da vidim jel dolazi do pucanja, snimao sam oko 5 minuta i radi bez ikakvih trzanja slike.

taman za prognozu

stuc 24.01.2010. 00:08

Ja mislim da smo jadniji da jadniji ne možemo biti.
Kad pogledam mađare i koju oni sliku puštaju mi smo teški jadovani...

Evo par primjera što juče i danas snimih. Smjer - Pečuh, 722MHz i 822MHz, S/Q 98/98, DTV-1000 T

m1-HD 1440 x 1088

74.1MB

m2-HD 1440 x 1088

98.6MB

DunaTV-HD 1920 x 1088

125.5MB

RTL-Klub 720 x 576

30.4MB

Svi snimci su u .TS-u, plejati možete sa KMPlayer-om, koristiti Elecard MPEG Demultiplexer i CoreAVC Video Decoder.
Još nešto zanimljivo, ja sa dva mađarska odašiljača imam 11 kanala, nevjerojatno ! Ako već i idu neke priče da smo rano krenuli pa dobro gdje su nam kanali...:kafa:

Jelc 24.01.2010. 00:25

Citiraj:

Erm... krivo. Zemlje koje su krenule u uvođenje digitalne televizije po specifikacijama DVB-T (uključujući i Hrvatsku), to su učinile prije nego je MPEG4 part10 bio uopće definiran, tako da se nije ni moglo računati s MPEG4. Oni koji su kasnili imali su donekle sreće što će odmah krenuti s naprednijom tehnologijom.

Veliš-Slovenci i Mađari su krenuli u to puno kasnije od nas pionira digitalne televizije na ovim prostorima?:)

Gjurovski 24.01.2010. 00:42

Hebemu meni sam Testne pokazuje sa duginim bojama, dok je HD promo u redu, ima tko takvih slicnih problema?
Ili o cemu se barem radi kad mi nepokazuje programe?

tech 24.01.2010. 00:57

Pa testisi(:D) su i meni u duginim bojama.
Tebi još uvijek ne dela niš?

Mene je isto počeo zayebavati, kak se pojavil ovaj kvazi EPG svako malo program trzne.

Gjurovski 24.01.2010. 01:27

Ma kakvi, dok nisu nes sprckali u HRT-u mi je ok sve radilo, posto imam samo digitalni tuner hvatam HRT 1, 2, Novu, RTL, HD Promo, no odnedavno su mi ta 4 programa samo testni i pod gay parade zastavom dok je promo normalan, kad direktno ukopcam u telku hvata programe ali dosta slabije nego prije i banana...

Ma hrpa pavijana.... :nono:

Conroe 24.01.2010. 02:06

Citiraj:

Meni je logičnije pitanje u tom slučaju tko bi i kome onda prodao 90% prijemnika na našem tržištu koji podržavaju isključivo mpeg-2, trebali su nać bar jedan budalasti narod da prodaju svoju chinamade plastiku

a ja sam naručio hd receiver za 619kn, Strong SRT 8100, dosta hvale strongove, vidjet ćemo....

Citiraj:

Autor Jelc (Post 1548172)
Veliš-Slovenci i Mađari su krenuli u to puno kasnije od nas pionira digitalne televizije na ovim prostorima?:)

Ma krenuli smo mi i sa adsl-om 1998, samo što ga je nezahvalna stoka sitnog zuba vidjela tek 2002.

:D

thopok 25.01.2010. 21:45

Citiraj:

Autor Conroe (Post 1548212)
Meni je logičnije pitanje u tom slučaju tko bi i kome onda prodao 90% prijemnika na našem tržištu koji podržavaju isključivo mpeg-2, trebali su nać bar jedan budalasti narod da prodaju svoju chinamade plastiku

a ja sam naručio hd receiver za 619kn, Strong SRT 8100, dosta hvale strongove, vidjet ćemo....

Ma krenuli smo mi i sa adsl-om 1998, samo što ga je nezahvalna stoka sitnog zuba vidjela tek 2002.

:D

ocito su u vrijeme donosenja strategije bili visestruko skuplji, dok je i danas vecini u ovoj zemlji i dalje ova cijena neprihvaljiva:kafa:

Citiraj:

Autor stuc (Post 1548161)
Ja mislim da smo jadniji da jadniji ne možemo biti.
Kad pogledam mađare i koju oni sliku puštaju mi smo teški jadovani...

Evo par primjera što juče i danas snimih. Smjer - Pečuh, 722MHz i 822MHz, S/Q 98/98, DTV-1000 T

m1-HD 1440 x 1088

74.1MB

m2-HD 1440 x 1088

98.6MB

DunaTV-HD 1920 x 1088

125.5MB

RTL-Klub 720 x 576

30.4MB

Svi snimci su u .TS-u, plejati možete sa KMPlayer-om, koristiti Elecard MPEG Demultiplexer i CoreAVC Video Decoder.
Još nešto zanimljivo, ja sa dva mađarska odašiljača imam 11 kanala, nevjerojatno ! Ako već i idu neke priče da smo rano krenuli pa dobro gdje su nam kanali...:kafa:

situacija bi se trebala uskoro malo popravit, te je jos ispalo da se nista ne moze pohvalit(i meni smeta npr. nepostojanje 16:9)http://i48.tinypic.com/sg22hj.gif

stuc 26.01.2010. 00:20

Citiraj:

Autor thopok (Post 1550072)
situacija bi se trebala uskoro malo popravit

Danas sam vrnio antenu i nema šanse da se situacija popravi, bar što se tiče kvalitete slike.
Pa pogledaj samo RTL-Klub koji ide u istoj rezi kao svi naši kanali no mpeg-4 je, ni naš dnevnik nema tako dobru sliku ko taj film što sam isječak skinio...

Jelc 27.01.2010. 15:34

Citiraj:

Autor Conroe (Post 1548212)
ja sam naručio hd receiver za 619kn, Strong SRT 8100, dosta hvale strongove, vidjet ćemo....

Ajd javi kak dela, mene isto zanima:)

Conroe 30.01.2010. 02:41

Citiraj:

Autor Jelc (Post 1551913)
Ajd javi kak dela, mene isto zanima:)

nisam ga još uspio testirati kak spada s pravom antenom, idućih dana budem kad dođem do vikendice gdje je i namjenjen

jedino sam napravio apdejt firmwarea i mogu reći da ne podržava ntfs na usb sticku

RAUL 30.01.2010. 09:28

Kakav ima txt, preko cijelog ekrana ili onako mali?

deornoth 30.01.2010. 19:58

Strong SRT 8100

Imam CRT 55 i teletext je preko cijelog ekrana, ali i filmovi s usb-a koji su 16:9 su zumirani u 4:3 pa ako netko zna kako to popraviti ...

Bambusha 09.02.2010. 11:14

Kako će uskoro u ovoj regiji krenit' samo digitalna TV, dobih par upita iz šire obitelji koji DVB-T prijemnik treba kupit'. Pročitao sam jedan dio teme al' nisam došao do odgovora.

To su sve stariji ljudi koji samo žele gledati TV i možda tu i tamo pročitat' teletekst, dakle ništa od snimanja i tako čega.(Iako nebi bilo loše da ima recimo USB port ili nešto ako se ukaže prilika.)

Cijena oko 300 kuna.

Amdejac 09.02.2010. 19:06

Obavijest za one koji ne žele gledati TV.
http://www.glasistre.hr/hrvatska/vijest/168389

Medjo 15.02.2010. 11:52

Ljudi ima netko tko zna koja je specifikacija DVB-T signala koji je HRT počeo emitirati.
Navodno da to nije ni HD signal, a kamoli FullHD.

Jeli istina da je signal koji HRT emitira nije ni potpuni HD tj. da je manji od 1024x768???
Hvala.

Mad_Duke 15.02.2010. 12:17

Signal se dijeli ovisno o rezoluciji
SD, HD imaju drugu rezoluciju.

A sama kvaliteta kanala, odnosno slike / zvuka ovisi o tome koji se codec koristi, te kakav je bit rate!

DVB-T kod nas je u MPEG2 SD-u katastrofalnog bit rate-a, dok je HD Promo "kanal" u HD-u, ali isti ne tako bajnog bit rate-a.

Medjo 15.02.2010. 12:59

Tako znači.
A koja je onda rezolucija i bitrate tog MPEG 2 SD-a, a koja ovog promo HD-a???

stuc 15.02.2010. 17:39

Evo na HTV2 sada ide birate 3-4Mbps u rezi 704 x 576.

Kukec 27.02.2010. 10:10

Molim pomoć

Ovako imam jedno pitanje ako netko zna!! Ovako kupio dvb-t uređaj, lovim 4 programa preko odašiljača Kalnik! Signal je vrlo dobar! E pa ja nešto probao štelat antenu na 26 kanal, tu se nalaze 4 bosanska kanal! Javlja se neka kvaliteta od 20%, pa me zanima kad bi stavio neki ispravljač ili pojačalo, dal bi uspio uhvatiti? Inače živim u Novom Marofu- Varaždinska županija! I ako znadete dal je moguće, molio bih vas da mi kažete model ispravljača/pojačala, ili nećeg sličnog!!

Problem 02.03.2010. 13:53

pitanje :)

bi bilo efekta da to stavim između sobne antene i dvb-a?

Cilim 05.03.2010. 10:25

Citiraj:

Autor Kukec (Post 1581457)
Ovako imam jedno pitanje ako netko zna!! Ovako kupio dvb-t uređaj, lovim 4 programa preko odašiljača Kalnik! Signal je vrlo dobar! E pa ja nešto probao štelat antenu na 26 kanal, tu se nalaze 4 bosanska kanal! Javlja se neka kvaliteta od 20%, pa me zanima kad bi stavio neki ispravljač ili pojačalo, dal bi uspio uhvatiti? Inače živim u Novom Marofu- Varaždinska županija! I ako znadete dal je moguće, molio bih vas da mi kažete model ispravljača/pojačala, ili nećeg sličnog!!

Treba ti širokopojasno pojačalo:

http://antena.hr/content/blogsection/6/29/

http://www.kerman.hr/index.php?optio...mid=1&vmcchk=1

http://www.ms-zagreb.hr/hr/proizvodi...stribuciju.htm

Roberto 07.03.2010. 18:44

Kombo prijemnik DVB T+S

Mislim da se ovo može uklopit u temu, ako ne štima otvorit ću posebno.

Koji kombo prijamnik kupiti?

Treba mi što se DVB-T tiče dobar prijem signala jer ću ga smjestiti u Zagorje gdje ni analogni nije bio baš nešto. Što se tiče DVB-S, bitno mi je da ima RS232 i da ima relativno dobru podršku na netu što se tiče softwarea, ključeva i slično. Imam antenu s dva LNB-a bez motora.

Dosad sam imao Yumatu MX+ i bio je dosta bugovit, na kraju krajeva i riknuo je taman po isteku garancije.

Ima u MKE:
NytroBox NB6000 + USB
Opticum 4100TSCX

Oba su cca 450 kn što mi odgovara, imaju RS232, ovaj Nytro ima i USB, a oba su zapravo Yumatu klonovi.

Ima li netko iskustva s njima? Ili ima nekaj bolje u tom cjenovnom rangu a da nije Yumatu?

Sva vremena su GMT +2. Sada je 09:26.