PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Operativni sustavi (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=36)
-   -   Vista razočaranje godine (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=92467)

sipe 30.12.2007. 23:53

Citiraj:

Autor ejSid (Post 910843)
Evo sad sam čitao na gizmodu da vista SP1 RC1 uspora vistu, znači da je ona bez SP-a brža, pa me zanima od vas koji ste isprobali koliko je to točno? Navodno su diskovi i mreža sporiji nego na XP-u?

http://gizmodo.com/337768/battlemodo...shipping-vista

Ne vjeruj svmu šta piše.Nakon rc1 moj stari komp je doslovno poletio kopiranje je 2 put brže a wireless koji je kopirao 5 mb je porastao na 15 mb tak da sam full zadovoljan s rc1 samo da ga ne zakenjaju na kraju.

Baja 001 31.12.2007. 00:23

Citiraj:

Autor ^SuperUnknown^ (Post 910878)
Ako hocete da vam Vista radi brzo, kupite Mac :D
http://www.pcworld.com/article/id,13...s/article.html

^SU^ je si probao dignut Vistu sa boot campom?
Ako jesi je li leti ili se vuče?
BTW mislim na realnu situaciju rad sa Vistom na Macu!

^SuperUnknown^ 31.12.2007. 00:37

Windowsi na Macu su jedan blazi oblik svetogrdja, ali Vista na Macu bi bila TOTALNO svetogrdje!! Citaj: nisam (osim XP-a) :D

Baja 001 31.12.2007. 00:49

Citiraj:

Autor ^SuperUnknown^ (Post 910949)
Windowsi na Macu su jedan blazi oblik svetogrdja, ali Vista na Macu bi bila TOTALNO svetogrdje!! Citaj: nisam (osim XP-a) :D

ŠtA je onda sa OSX na PC-u? Možda veličanstvo? Proba sam OSX i dobar je proizovd, sada čekam neku stabilnu verziju Leopard pa možda bude daulboot. Što se tiče Vista vs XP = 1:0, a također mislim da bi na Mac-onji bolje stajala Vista!

^SuperUnknown^ 31.12.2007. 00:59

Citiraj:

Autor Baja 001 (Post 910962)
ŠtA je onda sa OSX na PC-u? Možda veličanstvo?

Cast i prosvjetljenje za PC juzere :)
Citiraj:

Autor Baja 001 (Post 910962)
Što se tiče Vista vs XP = 1:0, a također mislim da bi na Mac-onji bolje stajala Vista!

Salis se, right? :stoopid:

danc00 31.12.2007. 01:02

Evo stavio Vistu x64!! I ja neznam dal vi to zezate ili neznam....pa radi bolje nek XP, igrice jednostavno rade brže i bolja je slika, jedino kaj neke programe moraš skidat ponovno za 64biti sustav, al ja nisam još našel program koji nebi radil...al da je brža, JE!!! I kaj vam smeta tolko taj dx10, ak ga nevolite ili kartica ne podržava nemorate ga koristiti....jedino me zezalo ovo sa otvaranjem tj. ne otvaranjem internet stranica (mislil sam razbit komp, kolko sam se nerviral al i to je riješeno) Sve u svemu meni bolji od XP-a.
P.S-jedino me smeta ovaj kić i Visti, mogli su malo manje stavit ti vizualnih efekta, jer bezveze dere mem. a beskorisno...ali opet sve se da sredit!!!

Baja 001 31.12.2007. 01:06

Citiraj:

Autor ^SuperUnknown^ (Post 910972)
Cast i prosvjetljenje za PC juzere :)
Salis se, right? :stoopid:

@ Cast
Djelomično :D
@ :stoopid:
Ne, Vista sve radi brže osim kopiranja i neki malih sitnica. Proba sam RC2 i bila je dosta s***ana, ali ova sada full verzija je prilično dobra. Što se tiče performansi igre ne trokaj kao na XP-u, AV na XP bloka komp na startup-u a na Vist ne. Startup na Visit sa puno više programa radim puno brže nego na XP sa manje startup entrya! Ima još toga dosta protiv XP ali sad nisam za veliki kritički podhvat!

Baja 001 31.12.2007. 01:10

Citiraj:

Autor danc00 (Post 910975)
al da je brža, JE!!!
Jedino me smeta ovaj kić i Visti, mogli su malo manje stavit ti vizualnih efekta, jer bezveze dere mem. a beskorisno...ali opet sve se da sredit!!!

Puno je brža od XP i meni.
Što se tiče sučelja meni je dobro. Malo me iritira Explorer kojeg su s***ali potpuno, a ostalo manje više je dobro. Isto me smetaju neke opcije koje su nelogično zavučene, no opet Command Prompt je tu!

danc00 31.12.2007. 01:16

Ja nemam ni RC1, jel je ko SP1 za XP?? Mislim jel puno znači VISTI,??? Jel to MORAM imat...pitanje vama koji duže imaju Vistu??

Jelc 31.12.2007. 04:11

Citiraj:

Autor kico1 (Post 909929)
Ja ne namjeravam ići na Vistu, jer mi je fakat nepotrebno stavljati smeće. Ako mi neko dokaže sa SP1 da je dobra, istog trena idem skidat s torrenta ili nabavim prženi DVD i stavim key. Imam sve zakrpe i kodove. DirectX 10 puno sporije radi, a dokazao mi je i rođak: BioShock mu se redovito rušio, a u CoHu je imao samo 5 fps! Snimanjem XPa i DirectXa 9 je sve išlo, čak i letilo.Pa sad...

Ne mogu vjerovati...prvo tražiš seriale za igre a sad mrtav-hladan opališ o pirateriji:stoopid:

Vidim da te je par usera uputilo na pravila foruma ali ne trzaš, sad buš imal malo više vremena da navratiš do ovog linka:
http://forum.pcekspert.com/faq.php?f...snovna_pravila

:banned:

ejSid 31.12.2007. 09:27

Citiraj:

Autor sipe (Post 910908)
Ne vjeruj svmu šta piše.Nakon rc1 moj stari komp je doslovno poletio kopiranje je 2 put brže a wireless koji je kopirao 5 mb je porastao na 15 mb tak da sam full zadovoljan s rc1 samo da ga ne zakenjaju na kraju.

Zato sam i pitao dal je to istina kad mi je to bilo jako čudno, mislim je to Microsoft, ali ni oni nebru nekaj tak jako zahebati.

Nick7 31.12.2007. 10:04

SP1 RC je stvarno ubrzao kopiranja, i na lokalnim diskovima, ali pogotovo mrezno kopiranje - koje mi sad brze radi nego u XP-u.
Sami prozori i sl. rade brze nego prije, ali igre su ipak brze u XP-u (iako je razlika manja nego prije, ali jos uvijek je sporije u visti za kojih 10-15%).

Matth€w 31.12.2007. 11:47

http://www.bug.hr/vijesti/index.asp?id=84317 ^^

Lihto 31.12.2007. 11:52

Citiraj:

Autor Nick7 (Post 911126)
SP1 RC je stvarno ubrzao kopiranja, i na lokalnim diskovima, ali pogotovo mrezno kopiranje - koje mi sad brze radi nego u XP-u.
Sami prozori i sl. rade brze nego prije, ali igre su ipak brze u XP-u (iako je razlika manja nego prije, ali jos uvijek je sporije u visti za kojih 10-15%).

s ovim se slažem,baš je razlika,nema više ono calculating itd. fino brzo prebaci i gotovo:)

^SuperUnknown^ 31.12.2007. 13:13

Citiraj:

Autor Baja 001 (Post 910981)
Ne, Vista sve radi brže osim kopiranja i neki malih sitnica.

A sto je to "sve"? Jesi probao mozda opalit pretragu nekog fajla? Otvorit Photoshop pa radit? Pa otvorit neki video? Pa gutaca resursa After Effects? Pa uz to otvorit jos hrpu stvari paralelno? Mislim da ni XP kao takav nema sta traziti pored OS X-a, a kamoli Vista. Ne budi smijesan, znam kako radi OS X a kako rade XP-i na istom stroju (MacPro)... nakon dugotrajnog rada u OS X-u dignut XP-e je smijesno. A kamoli poluproizvod zvan Vista koji nema ni svoj FS kako spada, a bio je obecan izmedju hrpe drugih stvari...

danc00 31.12.2007. 17:05

Citiraj:

Autor ^SuperUnknown^ (Post 911272)
A sto je to "sve"? Jesi probao mozda opalit pretragu nekog fajla? Otvorit Photoshop pa radit? Pa otvorit neki video? Pa gutaca resursa After Effects? Pa uz to otvorit jos hrpu stvari paralelno? Mislim da ni XP kao takav nema sta traziti pored OS X-a, a kamoli Vista. Ne budi smijesan, znam kako radi OS X a kako rade XP-i na istom stroju (MacPro)... nakon dugotrajnog rada u OS X-u dignut XP-e je smijesno. A kamoli poluproizvod zvan Vista koji nema ni svoj FS kako spada, a bio je obecan izmedju hrpe drugih stvari...

e sorry al nije tu tema OS-X razočarenje godine,,hvališ taj OS-X a niko nezna niš o njemu...tj, niko ga ne koristi!!! Ali Vista definitivno nije KOMA kak si vi mislite, valjda mikrosoft zna kaj je napravil....pa nebi radil lošije vindowse od XP-a, bili bi ludi ili glupi!!!!:chears:

ejSid 31.12.2007. 18:03

Citiraj:

Autor danc00 (Post 911465)
valjda mikrosoft zna kaj je napravil....pa nebi radil lošije vindowse od XP-a, bili bi ludi ili glupi!!!!:chears:

Da znam kao i EA, pa nebi oni nikada izdali polu proizvod ili kopirali nešt staro sam UI promjenili, pa di oni :lol2:.

A što se tiče OS-X u to sam uvjeren da sve što piše ^SuperUnknown^ istina.

danc00 31.12.2007. 18:27

Citiraj:

Autor ejSid (Post 911538)
Da znam kao i EA, pa nebi oni nikada izdali polu proizvod ili kopirali nešt staro sam UI promjenili, pa di oni :lol2:.

A što se tiče OS-X u to sam uvjeren da sve što piše ^SuperUnknown^ istina.

AHA da, a EA i mikrosoft su jedno te isto...:lol2:

ejSid 31.12.2007. 18:59

Nisam ja to rekao, ja sam naveo EA kao primjer pošto su oni najpoznatiji sa svojim serialom NFS, ali sam pokušavao reći da ono što je EA u svijetu igrara to je Microsoft u svijetu OS (ako gledamo konkurenciju).

Baja 001 31.12.2007. 21:14

Citiraj:

Autor ^SuperUnknown^ (Post 911272)

Nisam mislio na OSX vs Win što se tiče multimedia, tu se u potpunosti salžem s tobom. Ali što se tiče XP vs Vista , XP je lošiji. Find u Visti radi vrhunski pogotovo one lokacije koje su već prije bile indexirane! Kopiranje je sporo i to dobro znam. Što se tiče igara mogu one generalno imat manji FPS ali meni uvjerljivo bolje idu na Visti nego na XP-u. Što se tiče Photoshopa ja se samo ponekad snjim služim jer mi nije toliko potreban trenutno, a ti se sigurno s njim koristiš za posao tako da ja nemogu donosit ocjene o onom što ne koristi tako profi kao ti!

Ivano 01.01.2008. 23:21

Citiraj:

Autor hacker 007 (Post 906493)
Ma vista mi je smece nevjerujem da cu jos brzo preci na nju mozda nakon sp1

Preporuka svima, koji su na XP-u

Citiraj:

Autor ShebY (Post 906074)
Prije ces docekat novi OS nego da poprave Vistu

Dosta moguće!

+ samo Ultimate daje sve mogućnosti - iako su sve većinom samo "đinđe i fancy stvarčice", ali "...kad je bal nek je bal..."@McG:chears:

Spirit 02.01.2008. 08:31

Ja sam imao x86 verziju vise od pola godine i nikakvih problema nisam imao..

no sad kad sam malo sredjivao komp sam stavio x64 i mogu rec da je koma...nis ne radi kak treba, u tjedan dana sam totalno razocaran, xfire mi rikava, pojavljuje mi se BSOD i tak.. danas ubijam i stavljam nazad x86 verziju da vidim kak ce onda bit

sipe 02.01.2008. 08:47

Stavio x64 verziju i ful zadovoljan.Sve je brzo nakon ovog mog starog kompa prosvijetljenje :D.Nemam nikakvih problema sve radi čak i moj printer što me začudilo, nema bsod, xfire radi cod4 radi office radi netreba mi više ništa trenutno.

Nick7 02.01.2008. 13:17

.. meni cak na x64 radi i SS2 kartica kak spada :) :)

Spirit 02.01.2008. 15:00

ja neznam koji je problem kod mene onda...
probo bum drivere mjenjat malo ili nes...

kico1 08.01.2008. 18:31

Vista

Citiraj:

Autor Spirit (Post 912566)
Ja sam imao x86 verziju vise od pola godine i nikakvih problema nisam imao..

no sad kad sam malo sredjivao komp sam stavio x64 i mogu rec da je koma...nis ne radi kak treba, u tjedan dana sam totalno razocaran, xfire mi rikava, pojavljuje mi se BSOD i tak.. danas ubijam i stavljam nazad x86 verziju da vidim kak ce onda bit

U najnovijem Bugu imaš usporedbu - 32 vs 64 bitna Vista i pobijedila je 32-bitna (x86).
Nakon dužeg vremena, kupio sam original DVD 32-bitnog Ultimatea i mogu reć da je dobro, a testirao sam i na svom starom kompu (Duron 850 MHz, 512 MB RAM, GeForce 3). Brzo je sve išlo, a ni traženje drivera za oba kompa nije bilo loše. Sve sam sredio i radi kak spada. Ako hoćete bolje performanse u igrama na Visti, možda možete naći DX 9.0 L (tak barem Microsoft navodi za DX 9 na Visti verziju).

P.S. Ovaj stari komp (s Duronom) je cijeli krepao prije par dana - od harda pa do svega - matične, grafulje i svega.:(:(:(
Ne znam zašto..

Usput, na Youtubeu ima video projekta - Vista na Pentiumu 2 300 MHz, pa sam po tome i ja htio.

thorgir 09.01.2008. 23:46

Instalirao sam Vista Ultimate,zadovoljan sam,nisam oduševljen previše.Jedna stvar me užasno iritira,imam monitor Samsung SyncMaster 765MB,CRT i ne mogu nikako podesiti sliku da sam zadovoljan,užasno mi iritira oči!!!Rezolucija je 1152x864 75Hz,probao sam na 85Hz,sve varijante sam isprobao sa bojama i na monitoru i ne mogu imati "normalnu" slike da mi ne ubija oči nakon duže vremena,što naravno nije bilo na Xp-u.Ima netko savjet,ne da mi se sad opet sve formatirati,ok mi radi za sad Vista.

tutix 10.01.2008. 02:15

Iritira ti oči najvjerojatnije zbog Cleartypea, isključi ga: Isključivanje Cleartype zaglađivanja fontova u Visti. Inače u ovom zadnjem koraku samo prebaci na Standard i imat ćeš zaglađivanje kao u Windows XP, ako makneš skroz bit će izrazito nazubljeni fontovi.

thorgir 10.01.2008. 09:02

Citiraj:

Autor tutix (Post 920912)
Iritira ti oči najvjerojatnije zbog Cleartypea, isključi ga: Isključivanje Cleartype zaglađivanja fontova u Visti. Inače u ovom zadnjem koraku samo prebaci na Standard i imat ćeš zaglađivanje kao u Windows XP, ako makneš skroz bit će izrazito nazubljeni fontovi.

:dobar:Hvala ti puno!

Ubleha 10.01.2008. 10:20

Malo se previse sere protiv Viste, niko nekaze da je savrsena ali da je losa meni licno nije a koristim je jos od bete sve radi skroz korektno.
I kod nas dosta ljudi stavi vistu na grob racunar sa muzejskim hardwerom pa prica nevalja vista, spora i sl. a ko je god stavio na noviju masinu zadovoljan je ja sam licno imao dosta vise problema sa XP-on kada je izasao i to dugo vremena sama drama drugo je sada kada je XP ispoliran, ali ranije je bio smece zivo jedini OS koji je meni licno bio gori radi kojeg sam fasovao cir na zeludcu je bio ukleti Windows Milenium.Hocu da kazem XP je na trzistu vec dosta godina i ima 2 SP dok je vista tek godinu dana pa nije bas posteno ih toliko porediti a ko hoce stabilnost ko beton neka instalita Win 2000.

RisingPower 10.01.2008. 11:55

Ja mislim da su pretjerali za hardverskim zahtjevima za Vistu... I skroz su zakenjali kompatibilnost sa starim sofverom.

thorgir 10.01.2008. 14:38

Ipak ću izbaciti Vistu,situacija sa fontovima je bolja,ali i dalje me užasno počne iritirati nakon duže vremena.Grafička je Ati Radeon X1550,ne znam da li je možda zastarjela,monitor Samsung crt,znači da za Vistu treba imati noviji lcd?ili bolju grafičku?
Ako je tako vraćam se na Xp,satima buljim u monitor i uopće mi ne smeta,a Vista me užasno zamara i uzrokuje glavobolju.
Ždere puno rama,čak ni 2gb koje imam su joj nekako taman,dosta soprije radi od Xp-a.

Hamm 10.01.2008. 15:31

dali se netko od vas sječa početaka windowsa xp i koliko je problema bilo s njima?

isto tako su svi bili užasnuti da će os od njihovih 256 rama progutati 128 :)

sada "lagano" prelazimo na sustave 2-4GB radne memorije..vjerujem da će se vista ispeglati do polovice 2008.g :)

lp

joolka 10.01.2008. 15:47

...vistu koristim 2 mjeseca,prosla sve i svasta,rock stabille,sve radi brzinom xp-a....ista stvar je bila sa xp-om prije service packa 1,tek je service packom 2 sve sjelo kako treba,ista stvar je sa vistom,tj vec je...

danc00 10.01.2008. 19:41

Ma, Vista ide na bolje svakim danom. Kaj se tiče hardvera, pa isto se tak govorilo za XP, kad je došel. Isto svima je bilo puno 256MB RAM-a i svi su srali po XP, a na kompu sa X2 jezgre i sa 2GB RAM-a Vista radi odlično i nema nikakvih problema, btw već ju sad hvale u PC-chipu, a to kaj se starih programa tiče pa ljudi moji tehnologija ide dalje nebumo uvjek na 16-32 bitnim programima bili, za par mj svi će na vistu i ovi kojima sad ne paše, bute vidli. I neznam dal ko ima problema sa vistom a ima novi komp i hardver koji podržava vistu?

Dule 11.01.2008. 12:30

Citiraj:

Autor danc00 (Post 921597)
Ma, Vista ide na bolje svakim danom. Kaj se tiče hardvera, pa isto se tak govorilo za XP, kad je došel. Isto svima je bilo puno 256MB RAM-a i svi su srali po XP, a na kompu sa X2 jezgre i sa 2GB RAM-a Vista radi odlično i nema nikakvih problema, btw već ju sad hvale u PC-chipu, a to kaj se starih programa tiče pa ljudi moji tehnologija ide dalje nebumo uvjek na 16-32 bitnim programima bili, za par mj svi će na vistu i ovi kojima sad ne paše, bute vidli. I neznam dal ko ima problema sa vistom a ima novi komp i hardver koji podržava vistu?

nebi se slozio da ce za par mjeseci svi na vistu. daleko od tog. evo ja planiram ostati na xp-u bar jos koju godinu (ili do izlaska novih win kad cu opet razmisliti o potrebi prijelaza). vista mi ne nudi nista sta nemam na xp-u (osim fancy gluposti), i neznam sto bi oni mogli napraviti novo u service packovima da bi se isplatilo preci na nju.

Hamm 11.01.2008. 12:51

@duke..budeš prešao na directx 10 grafu i kada će directx 10 biti neophodan za igranje :) tada lediš na vistu ;)

naravno sve ovisi dali se želiš igrati ili ne :)

lp

Vedran Kologran 11.01.2008. 12:55

Imam jedan od rijetkih argumenata u korist Viste :D

Fascinantno je da radi jednako dobro kao prvoga dana..... Neka mi netko kaze da njihov xp nakon 1g. radi kao i svjeza instalacija????

Al bilo je daleko vecih razocaranja ove godine......

danc00 11.01.2008. 17:23

Citiraj:

Autor Dule (Post 922187)
nebi se slozio da ce za par mjeseci svi na vistu. daleko od tog. evo ja planiram ostati na xp-u bar jos koju godinu (ili do izlaska novih win kad cu opet razmisliti o potrebi prijelaza). vista mi ne nudi nista sta nemam na xp-u (osim fancy gluposti), i neznam sto bi oni mogli napraviti novo u service packovima da bi se isplatilo preci na nju.

Vjeruj mi kad kupiš novi komp DX10grafu i dosta rama sigurno ćeš na vistu jer nije nestabilna kak pričaju,a i bolje će iskoristit taj hardver i to kaj veli kolega radi kao kod prvog dana kad je inst. a imam ju već dosta. A na XP-u si videl odma da je malo usporen nakon par mj.

joolka 14.01.2008. 01:12

Citiraj:

Autor Vedran Kologran (Post 922226)
Imam jedan od rijetkih argumenata u korist Viste :D

Fascinantno je da radi jednako dobro kao prvoga dana..... Neka mi netko kaze da njihov xp nakon 1g. radi kao i svjeza instalacija????

Al bilo je daleko vecih razocaranja ove godine......

..uz redovno odrzavanje registry s programom tipa registry healer i programom za ciscenje temp filova tipa iIsistem wiper,te naravno dobar anti virus i spyboot iznenadio bi se kako nakon par mjeseci brzo radi citaj indenticno kao i nakon instalacije ;)

Sva vremena su GMT +2. Sada je 03:27.