PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Overclocking (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=2)
-   -   AMD overclock=0 bodova (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=78136)

yedwy 27.08.2007. 13:45

Mislim da hrpicama pepela to nije bitno... :D

Ali da se ne odvezemo previše ot sa šalom, ajde daj to probaj sa naponom, ako nećeš dizati i to je ok ja sam svojeg 3000+ bio dugo držao na 2300 baš zato da mu ne dižem voltažu ali ako oćeš ddr400 na 400 vozit onda moraš 240 stavit, ako ti je dosta 230 i to je ok...

de sign 27.08.2007. 13:55

Citiraj:

Autor yedwy (Post 798969)
Mislim da hrpicama pepela to nije bitno... :D

Ali da se ne odvezemo previše ot sa šalom, ajde daj to probaj sa naponom, ako nećeš dizati i to je ok ja sam svojeg 3000+ bio dugo držao na 2300 baš zato da mu ne dižem voltažu ali ako oćeš ddr400 na 400 vozit onda moraš 240 stavit, ako ti je dosta 230 i to je ok...

Za sada ću stat sa 230 i uvjerit se 100% da je sustav stabilan.Kada pokrenem sve aplikacije koje inače koristim i ako se ne budu rušile onda mi sigurno vrag neće dati mira pa ću isprobati kako se komp ponaša sa višim naponima!
Sada se temp proca sa prime-om diže do 53-54 C pa sam lagano zabrinut za posljedice dizanja napona jer će sigurno temp ići preko 55-56! Na duže staze će proc poprimati lagano preplanulu boju! :D

yedwy 27.08.2007. 14:09

Mda istina malo bi skočila temperatura ionako ti tih 100MHz neće puno donjeti... :)

Vuco 27.08.2007. 16:25

Citiraj:

Autor silvio (Post 798775)
Ne razumjem, zar ne čita svaki software sa istih senzora na matičnoj? Ne vidim zašto bi everest očitao drugačiju temp od asus probe!?

Asus Probe vjerojatno ne može očitavati temp. iz diode iz jezgre samog procesora. Everest noviji, kao i Coretemp i ostali to mogu.

Asusov program vjerojatno samo pokazuje senzore od ploče, a te iste ćeš vjerojatno vidjeti i u Everestu, ali mislim da probe još uvijek ne može očitavati senzor iz procesora.

de sign 27.08.2007. 16:53

Citiraj:

Autor Vuco (Post 799119)
Asus Probe vjerojatno ne može očitavati temp. iz diode iz jezgre samog procesora. Everest noviji, kao i Coretemp i ostali to mogu.

Asusov program vjerojatno samo pokazuje senzore od ploče, a te iste ćeš vjerojatno vidjeti i u Everestu, ali mislim da probe još uvijek ne može očitavati senzor iz procesora.

Mislio sam da se podaci procesora dobivaju preko matične.
Kako da onda prepoznam u monitoring softveru koji senzor za cpu očitava (sa ploče ili cpu-a?)?
Pretpostavljam da bi trebao proučiti help datoteke, ima li možda neki drugi prepoznatljiv pokazatelj po kojem bi skužio razliku?

Vuco 27.08.2007. 17:15

Otvori Everest npr. sa Probe-om, pa ćeš vidjeti gdje su zajedničke temperature, a koje Probe nema.

Uglavnom, jezgru skužiš po tome što piše CPU Diode # (u Everestu), Core0 (u SpeedFan-u), a Coretemeter i CoreTemp samo prikazuju tu temp. jezgre, ništa drugo.

de sign 27.08.2007. 22:54

Citiraj:

Autor Vuco (Post 799152)
Otvori Everest npr. sa Probe-om, pa ćeš vidjeti gdje su zajedničke temperature, a koje Probe nema.

Uglavnom, jezgru skužiš po tome što piše CPU Diode # (u Everestu), Core0 (u SpeedFan-u), a Coretemeter i CoreTemp samo prikazuju tu temp. jezgre, ništa drugo.

Nice! Coretemeter čak pokazuje razliku za 2-3C nižu od pcProbe.

Temp na 2350 MHz se popne na najviše 55C. Razmišljam još uvijek koliko je pametno ići preko 55C odnosno koliko bi proc izdržao sa npr temp 60C.
Proc (Athlon 3200) je sada star 2god.
Znam da ništa nije sigurno ali me zanimaju kakva su uobičajena iskustva sa temperaturama od 55-60C, koliko (cca) dugo to funkcionira bez štetnih posljedica!
Govorim isključivo o proc-u jer napon nisam dignuo ni ramu ni čipsetu a budući da sam prije oc-anja spustio frekv. HT (800MHz) i rama (333), pci/agp su lockani na 66/33, trenutno jedino mogu brinuti o procu.

Vuco 27.08.2007. 23:38

Gledaj to i sa ove strane. Koliko vremena će ti taj proc uistinu i raditi na 55-60°C ? Nije to previše i izdržat će to on, pogotovo jer je ljeto i vani je toplo. Kad dođe zima (i ako dođe :)), temperature će pasti za kojih ~5°C, ako ne i više (govorim za procesor naravno).

Nisi napisao koji cooler imaš, pretpostavljam da je BOX gore, jer neki iole pošteniji cooler (tipa Freezer64) bi bio kojih ~10°C hladniji i dosta tiši.

de sign 27.08.2007. 23:53

Citiraj:

Autor Vuco (Post 799395)
Gledaj to i sa ove strane. Koliko vremena će ti taj proc uistinu i raditi na 55-60°C ? Nije to previše i izdržat će to on, pogotovo jer je ljeto i vani je toplo. Kad dođe zima (i ako dođe :)), temperature će pasti za kojih ~5°C, ako ne i više (govorim za procesor naravno).

Nisi napisao koji cooler imaš, pretpostavljam da je BOX gore, jer neki iole pošteniji cooler (tipa Freezer64) bi bio kojih ~10°C hladniji i dosta tiši.

***iga, posramljen priznajem da nemam pojma koji mi je cooler! Do sada nisam niti razmišljao mjenjati cooler nego vidjeti koliko mogu sa postojećim postići.
Na ventilatoru piše samo AMD64 (onako lijepo,svjetlucavo! :D) pa sad pogodi koji je a da ga ne skidaš!
Hoćeš reći da bi mi sad proc na full opterećenju radio sa Freezerom na cca 45C?

Vuco 28.08.2007. 00:03

BOX cooler, 99%.

Dobar dok se ne podiže voltaža. Nekima glasan, ali u pravilu, A64 se baš i ne pregrijava previše.

de sign 28.08.2007. 00:31

Citiraj:

Autor Vuco (Post 799415)
BOX cooler, 99%.

Dobar dok se ne podiže voltaža. Nekima glasan, ali u pravilu, A64 se baš i ne pregrijava previše.

Da, proc je bio u box izdanju. Zanimljivo, kada sam imao stari P 233, oc-ao sam ga i nije me previše brinula temp. i nikad nisam imao problema ali kod ove ploče sam imao na početku šokove pa sam dosta razbijao glavu u otkrivanju izvora problema. Na početku sa svim defaultnim postavkama u biosu, istim komponentama kao i sada samo drugom grafom ATI 9550, stalno mi se svako malo rušio sustav. Najviše pri pokušaju igranja neke igre. Naravno, prvo što mi je palo na pamet je grafulja. Probao sam sa nVidiom i isti drek. Pa sam sumnjao u ram, testirao ga 7-8 sati i sve 5. Na kraju priče skužim da su VIA Hyperion 4in1 drajveri pravili probleme. Da ne spominjem da sam sve njihove verzije isprobao a poslije toga i biosove verzije.
Kasnije sam probao oc-ati sa svim mogućim kombinacijama u biosu osim jedne koju mi je yedwy (svaka mu dala!:goood:)jučer spomenuo! i svaki dodatni MHz je rušio sustav!
Hm,trebao sam logično pretpostaviti da usrane auto postavke (jedino sam frekvenciju spustio) na ramu nastoje pratiti druge parametre prisutne na ploči!
Istinabog ima 15 vrijednosti za podesiti kod rama a prošle godine supertalent nije bio široke ruke po pitanju specifikacija svojeg rama a ni ove godine nije puno bolje. Uglavnom, bio sam ljen ići korak po korak, mijenjat svaku vrijednost pojedinačno pa restartat komp pa tako 15 puta zaredom!
Čak sam mislio da je via chipset problematičan i na kraju preslabo 300W napajanje. Nakon svih tih dilema dobio sam osjećaj da ne samo da sam se zaje... jer sam uzeo agp ploču zbog tada jeftine agp kartice nego i da je i kombinacija komponenata problematična. Sada me osim agp-a ništa više ne muči osim da se možda neću moći oteti od čari oc-anja (naravno sa boljim coolerom i jačim napajanjem!)

de sign 28.08.2007. 17:52

Hah, nisam odolio izazovu (kolega yedwy) pa sam dignuo još malo voltažu cpu-a (1.500V) i digao fsb na 400. Nakon sat vremena Prime-a sve funkcionira ok i temp sa otvorenim kućištem max.52C mjereno coretemeterom!
MISSION COMPLETE!

de sign 28.08.2007. 17:59

Citiraj:

Autor ^SuperUnknown^ (Post 798760)
silvio, koristi tipku "Edit" kad zelis nesto nadodat u prethodni post i tipku "Multi-Quote" (pored tipke "Quote") kad zelis odgovoriti dvojici ili trojici (ili vise njih)...

Tek sad sam skužio kako koristiti multiquote! Koji seljak!!! :beer:

de sign 28.08.2007. 18:25

Hm, naišao sam na webu http://www.pcper.com/article.php?aid=127&type=expert
na podatak da je tip sa defaultnim naponom od 1.450V podigao takt na 2800 MHz pa mi sada nije jasno kako to da sam ja morao već kod 2350MHz morao podići na 1.475V a na 2400MHz na 1.500V?
Pa to je ipak velika razlika! :stoopid:
Ima li to veze sa kvalitetnim napajanjem?

Vuco 28.08.2007. 18:36

Ili to ili puno lošiji primjerak proca. Nekako mi više ide na ovo drugo.

de sign 28.08.2007. 18:41

Citiraj:

Autor Vuco (Post 800096)
Ili to ili puno lošiji primjerak proca. Nekako mi više ide na ovo drugo.

Zar je moguća tako velika razlika u kvaliteti istog modela? Kako to?

Fatal 28.08.2007. 18:44

jednostavno nekad se dogodi, procesori se stancaju na kile, i uvijek postoji proc koji je lose stancan:zdero2:

Vuco 28.08.2007. 18:48

Proizvodni proces nije savršen. Na waferu na kojem su procesoru najkvalitetniji su oni u sredini, a prema krajevima su lošiji primjerci.

Inače, dosta Venica 3000+ i 3200+ je išlo na 2.7-2.8Ghz sa 1.45V, oni prvi primjerci 3000+ su išli i preko 3Ghz sa užasno niskim naponima (ako se netko sjeća, 17. tjedan ;)).

Mada to kod tebe izgleda dosta loše, mislim da nije do napajanja. Rušio bi se stroj da je do njega, a ne tražio više napona. To ti može biti eventualna lošija naponska regulacija na matičnoj sa velikim Vcore dropom ili velikim promjenama napona tokom idle-anja ili load-a.

de sign 28.08.2007. 19:09

Citiraj:

Autor Vuco (Post 800105)
Proizvodni proces nije savršen. Na waferu na kojem su procesoru najkvalitetniji su oni u sredini, a prema krajevima su lošiji primjerci.

Inače, dosta Venica 3000+ i 3200+ je išlo na 2.7-2.8Ghz sa 1.45V, oni prvi primjerci 3000+ su išli i preko 3Ghz sa užasno niskim naponima (ako se netko sjeća, 17. tjedan ;)).

Mada to kod tebe izgleda dosta loše, mislim da nije do napajanja. Rušio bi se stroj da je do njega, a ne tražio više napona. To ti može biti eventualna lošija naponska regulacija na matičnoj sa velikim Vcore dropom ili velikim promjenama napona tokom idle-anja ili load-a.

Nebih odmah proc osudio dok se ne uvjerim u ostale komponente. Moguće baš da je matična slaba sa regulacijom napona.
Ima još jedna stvar mada mislim da nije uzrok problemu,u postavkama rama sam spustio Tras sa 8 (default) na 6 i command rate sa 2T (default) na 1T.
Pretpostavljam da to nije problem jer da te postavke ne funkcioniraju nebi mi pomoglo dizanje napona!
Jesam li u pravu?

yedwy 28.08.2007. 20:19

Nemoraš se sekirati 1.5V je ok napon po svim mjerilima (unutar 10%) a vjerojatno ti i ploča ionako malo undervolta ili ti oscilira napon pa ti kad je u donjem djelu faze brejka ako ga ne povisiš...

Dok god je temperatura jezgre ispod 55C no sikiriki...

Inače Venicei ipak nejdu baš tako od šuba na 2.8 to je išla E3 revizija E6 (kakvu ti vjerojatno imaš i kakav je bio moj) idu na stocku do oko 2.3-2.4 GZh a za više se mora overvoltat, neka više neke manje ali za oko 2.7-2.8 im obično treba oko 1.5-1.55 tako da je tvoj taman u prosjeku...

de sign 28.08.2007. 20:29

Citiraj:

Autor yedwy (Post 800160)
Nemoraš se sekirati 1.5V je ok napon po svim mjerilima (unutar 10%) a vjerojatno ti i ploča ionako malo undervolta ili ti oscilira napon pa ti kad je u donjem djelu faze brejka ako ga ne povisiš...

Dok god je temperatura jezgre ispod 55C no sikiriki...

Inače Venicei ipak nejdu baš tako od šuba na 2.8 to je išla E3 revizija E6 (kakvu ti vjerojatno imaš i kakav je bio moj) idu na stocku do oko 2.3-2.4 GZh a za više se mora overvoltat, neka više neke manje ali za oko 2.7-2.8 im obično treba oko 1.5-1.55 tako da je tvoj taman u prosjeku...

Revizija je DH-E3!

Za nešto oko 2.7 će mi definitivno trebati dobar frižider!
Sad bi mogao eventualno vidjeti kako se ponaša na 2.5 sa time da ću vjerovatno morati petljati sa naponom rama (možda i latencijama) i voltažama chipseta. Ako ne prelazi 55C budem ga zadržao tako!

zvonac 28.08.2007. 20:30

e da to su bila vremena,venice,ja sam svog uspio dič na 2.6....E3...al još i dan danas su to dobri procesori...

de sign 28.08.2007. 20:35

Citiraj:

Autor zvonac_1 (Post 800173)
e da to su bila vremena,venice,ja sam svog uspio dič na 2.6....E3...al još i dan danas su to dobri procesori...

Kakva je max temperatura bila? Jesi imao jači hladnjak ili neki box tipa?

yedwy 28.08.2007. 20:37

Baš čudno većina E3 nije trebala toliki napon za 2.4 ali ko će ga znat, ako ti ploča falsha ili napajanje ili kombinacija...

Anyway što se hlađenja tiče imaš od 64V Arctic Freezera 64 Pro na tržnici za 85kn pa njega poberi, moja topla preporuka, ovaj pardon - hladna preporuka... :D

zvonac 28.08.2007. 20:40

Citiraj:

Autor silvio (Post 800176)
Kakva je max temperatura bila? Jesi imao jači hladnjak ili neki box tipa?

uhh,nisam ziher,čini mi se da sam imal TT blue orb,za temp se ne sječam više,al bile su i više neg dobre

de sign 28.08.2007. 20:41

Citiraj:

Autor yedwy (Post 800180)
Baš čudno većina E3 nije trebala toliki napon za 2.4 ali ko će ga znat, ako ti ploča falsha ili napajanje ili kombinacija...

Anyway što se hlađenja tiče imaš od 64V Arctic Freezera 64 Pro na tržnici za 85kn pa njega poberi, moja topla preporuka, ovaj pardon - hladna preporuka... :D

Thx!

Sva vremena su GMT +2. Sada je 03:30.