![]() |
Citiraj:
tek tada cesh ga moci pokrenuti. onda otidji u synaptic i trazi "nvidia-glx" (mozda se paket zove "nvidia-glx-new") i "Mark for complete removal" onda iz "Restricted Driver Manager"-a instaliraj drivere za radeonku i to je to. |
khm....
1)Opali synaptic 2)utipkaj nvidia-glx makni sve 3)utipkaj fglrx - instaliraj 4)opali svoj omiljeni editor teksta (gedit na primjer) i editiraj ovu sekciju: Section "Device" Identifier "Generic Video Card" Driver "fglrx" BusID "PCI:1:0:0" Option "nologo" "1" EndSection 5)sejvaj,restartaj X (CTRL+ALT+BACKSPACE) 6)Tek sad ako ništa ne radi opali kao root dpkg-reconfigure xserver-xorg P.S.-za instaliranje nvidia drivera naravno ide obrnuto. P.P.S.-drži se nvidie...ATI driveri su koma za 3D na linuxu |
Molim moda da obriše ovaj post...
|
Citiraj:
|
Citiraj:
http://ubuntutipstricks.blogspot.com...c-card-on.html |
Ok ljudi hvala, probat ču sve, sad par dana nemam vremena.
Mislim da ču ipak morat srušiti, linux, jel nakon popravka boota, imam izbor da izaberem koji os hoću, ali kad udarim po linuxu dobijem error 22 : No such partition Press any key to continue. Taj error mi se danas pojavio, jučer sam bar došao do greške za grafiku. :-) Danas kako sam upalio komp. taj error. No nema veze meni je pozitivno što sam nešto naučio kroz te greške. Zasad toliko. Pozdrav |
Citiraj:
1)apt-get remove nvidia-glx 2)apt-get install fglrx 3)dpkg-reconfigure xserver-xorg |
Citiraj:
nisam bash siguran da je toliko lagano instalirati fglrx :zdero2: a disablanje composite-a? a overlay ? ... bolje je kako tako doci do X-a i pustit Restricted Driver Manager da odradi posao. (ja sam punooo puta instalirao ati drivere "rucno" prije nego je postojao RDM, a nakon sto se on pojavio nikad vishe :D ) |
Citiraj:
to je pogreshan put. sto cesh slijedeci put uradit kad ti se desi ista stvar? ponovno rushit i linux? najprije cesh naucit ako POPRAVISH |
Citiraj:
nula oznacava prvu particiju/disk, 1 drugu particiju/disk itd :) Citiraj:
sjecam se kad sam dobio prvi komp reinstalirao sam win u prvih tjedan dana bar 10 puta linuxe sam srusio jedno 2 puta sigurno prije nego sam naucio kako rijesiti problem doduse sad netrebas reinstaliravat jer imas nas tu da ti pomognemo (ili bar pokusamo) di zapnes |
Citiraj:
|
Nadam se da neće smetati autoru ako se malo ubacim:
Imam jedno pitanje...Kako instalirati Ubuntu (točnije Kubuntu, no ista je stvar kao i Ubuntu samo sa KDE...) na SCSI disk? Jer ga Ubuntu ne prepoznaje, imam drivere za kontroler, no ne znam što sa njima napraviti, točnije nisu nešto tipa .exe, pokrenem, instalira i to je sve. Nego kao nekakav image...Zna li netko kako to napraviti? :respekt: EDIT: našao sam Howto Citiraj:
|
Neće smetati. swarm dude, naprotiv drago mi je, pošto ja neću moći biti dostupan, svakodnevno u sljedećim mjesecima, da će netko održavat živim ovaj post.
|
Ovaj thread će biti dugo živ, barem što se tiče toga koliko stvari meni treba objasniti :D
Ili zna netko možda dobru Linux server distru spremnu za instalaciju na SCSI disk bez čačkanja po kernelu? |
nema potrebe da se bojish kernela :)
koliko ja vidim u ovim tvojim uputama spominje se 2.0.xx verzija kernela sto bash i nije up2date :) google je izbacio neki rezultat gdje se spominje 2.6.10 kernel i taj driver (znaci da je lako moguce da je driver u vanilla kernelu, ali ubuntu kernel nije konfiguriran da ukljuci i njega ) moja preporuka ti je da probash neku drugu distru (debian, opensuse, fedora...) P.S. imam pitanje. sto ti je izbacio, pa si zakljucio da neradi disk? |
Nešto u stilu:"unable to find hard disk drives" :D
Ok, probat ću nešto drugo. EDIT: kako mogu saznati koji kernel koristi koja distra? Evo recimo Fedora, htio bih znati da li ima 2.6.10 ili neki noviji, da ne skidam uzalud 4 ISO diska od 650 MB :) EDIT2: javljam da Fedora Core 4 radi savršeno, prepoznala je svaki komadić hardvera, radi kao podmazana :) EDIT3: upravo skidam Fedoru 6, isplatit će se potrošenih 3.36 GB :D |
jučer sam instalirao Ubuntu na drugu particiju, i sad problem..
kako napraviti dialup konekciju tako da e mogu spojiti na internet, pošto sam trenutno van zone DSL-a... osuđen na modem preko ljeta... ako može neke upute ili postupak... tnx |
Citiraj:
|
Citiraj:
moram priznat da nisam konzumirao Fedoru, ali ja mislim da nemorash skidat sva 4 disk (mislim da je samo prvi dovoljan za instalaciju) Citiraj:
Citiraj:
|
Trebala su mi prva 3 diska, ostali su bili manje-više nepotrebni. A 6-icu sam skinuo zato što je već provjerena i to :D
Makar vjerujem da je i 7 dobra, ali eto, odlučio sam se za 6-icu jer ima "staža". Skinuo sam zakrpe (kojih je bilo btw 280) i radi odlično. Sve u svemu, zadovoljan sam :) EDIT: a Core 4 mi je već bila odavno skinuta, pa sam nju bio instalirao tako da vidim da li bi radio kontroler i disk, tj. da li ima već drivere za njih. |
Citiraj:
može li cijela procedura, tnx |
koji je modem ? (nemoj se bash puno nadat da ce radit :( )
|
isuse kriste, zar je bitno? toliko mi je spora veza da sam lud, i upravo sam 10 yebenih minuta otvarao ovu stranicu! idem zvat hebeni tcom u vezi ovog tupavog dialupa
neki motorola interni PCI modem je unutra. ovako moji prvi dojmovi o linuxu.. jedna baza,podloga za gubljenje vremena na podešavanje i učenje, i prekomplicirano za nekog prosječnog korisnika.. windoze su daleko kompletniji OS, koliko god se pljuvalo po njima.. :) |
naravno da je bitno. zar imash generic drivere za sve modeme na windowsima?
to je winmodeom i nije vrijedno truda. stekao si pogreshan prvi dojam, ali to se desi vecini jer vjerujem da si dosada vec 10 godina koristio windowse i pogresno i tesko ti je sve sto se ne radi kao na windowsima. ovaj dio sto se tice kompletnosti, hmmm da li se to odnosi na nedostatak drivera? to je glupa kritika, nije jednostavno pisat drivere kad nemash podrsku proizvodjaca i specifikacije hardwarea. samo zamisli kojiko bi uredjaja bilo podrzano da proizvodjaci ne pisu sami drivere za windowse. neznam, mozda sam ja stekao pogresan dojam o linuxu. jer ja kad instaliram ubacim ubuntu live cd i stiscem NEXT,NEXT,NEXT ... REBOOT kada se digne sustav otvorim restricted drivers manager i stavim kvacicu na ati restricted drivers. tu zavrsava moja instalacija hardwarea. onda update , samo upalim update manager i stisnem update i svi svi programi, kernel i ostale pizdarije su instalirane. idem instalirat josh nekog software-a "sudo apt-get install exaile vlc mplayer sun-java5-plugin" nemoram se za***avat i trazit po internetu svaki program koji zelim instalirat nego mi je dovoljan magicni apt. istina je i da nije sve ruzicasto, pa tako kad instaliram flash i odem na neku stranicu punu flash elemenata cesto mi se srusi opera nema kvalitetnog video-editing software-a, ati driveri su koma ... ali svatko ima svoje nacine :chears: |
Citiraj:
Što se tiče drajvera za modem, mogu li se možda ti drajveri instalirati preko ndiswrappera? |
ovako,
kako obrisati Ubuntu sa kompa? jedna particija mi je WinXP, druga Linux, i treća, ako je se tako može nazvat, Swap... ove dvoje di je linux i swap Windoze uopće ne vide. dajte mi postupak deinstalacije linuxa, molim lijepo :) e da, nemam instalacijski CD od windoza, tako da to imate na umu... :) |
u gugl pisi : format linux partitions from windows
zna pomoci. tak ti itreba kad mices linux:P |
hmmm, vec vidim sranje
skuzitg cesh kad nebudesh mogo bootat win :D hint hint!!!!!!!!! boot manager aka grub |
disk managment mi prepoznaje dvije nepoznate particije, zar ih ne bi mogao samo jednostavno obrisati iz windoza?
|
josh jednom napominjem da nesmijesh brisati root particiju
mozesh ali ce ti onda trebati xp cd (samo u recovery-ju upisesh FIXMBR) |
ok, vratio se u zg, i sad planiram stavit ubuntu na ovaj komp, također na drugu particiju..
aj vi meni recite gdje da nađem popis komandi za terminal, jer otkud da znam što moram utipkavati tamo... te, kako instalirati ati grafu, odnosno drivere.. |
tu su ti komande za shell
http://www.ss64.com/bash/ upute za instalaciju ati grafe potrazi na www.ubuntuguide.org |
hmm, ja mislim da ne postoji nesto tako kao sto je THE popis naredbi jer ih postoji previshe.
evo tu je mali sazetak najcesce koristenih naredbi Instaliraj Ubuntu i javljaj probleme, pa cmo pokusat rijesavat jedan po jedan. |
koja je distra najviše userfriendly, i s kojom je najmanje posla, odnsono koja je najviše organizirana preko grafičkog sučelja, a ne da se moraju upisivati koande za svaku sitnicu...
|
ubuntu
nemorash pipnuti terminal. koju verziju ubuntu-a imash? |
Citiraj:
npr: root@localhost: apropos serial -pretražuje imena manual-a (uputa) i deskripcije unutar njih. U ovom slučaju traži pojam "serial" pa će ti na output izbaciti neka riješenja kao minicom, program za serijsku komunikaciju. Onda napišeš: man minicom pa ti izlista cijeli manual za minicom....pa čitaš... |
Login problem
Nakon što sam popravio linux boot, i ubacio novu grafičku karticu ati1600, slijede problemi sa grafikom koje pokušavam riješiti kako je navedeno u ovoj temi. Ali imam mali problem, nadam se, ne mogu se ulogirat. Zaboravio sam password. Ne znam kako, pass mi je bio valjda my name, ali eto sad neće ili sam zaboravio. Ima li ijedan način, znači ono kad se pojavio display manager, pa me traži login, da nekako pregazim tu svoju šifru, da uđem. Btw ne znam zašto me to zahtjeva, ja sam to bio isključio još dok mi je linux radio. Znači treba konfigurirat x server radi toga jer sam ubacio drugu grafičku, tu piše u prethodnim postovima na koji način da pokušam, ali me eto taj login zeza. evo slike, nije dobra jer je slikano sa mobitelom, ali da se vidi gdje je problem. http://www.max-save.org/images/20859030082007198.jpg Hvala. |
jesi odmah upisivao tu password?
prvo upishesh username, pa onda password. |
e vidiš možda je to problem, probat ču pa javim za oko pola sata. nadam se da mi je lozinka u glavi, tj da je ta na koju mislim.
hvala edit : uspio sam |
i dalje ljudi imam problem kod reinstalacije grafičke kartice na linuxu ubuntu, tj. pokušavam već dva tjedna pa neće.
pokušavao sam to riješiti na način opisan u prethodnim postovima, no nisam uspio. stoga sam odlučio postat slike, od onog trena kad se upali linux do točke od koje dalje ne znam. pa ako može neko mi reći, što dalje, evo imaju slike dole. prvo se pojavi http://www.max-save.org/images/76841prvo.jpg drugo http://www.max-save.org/images/883082drug.jpg treće http://img405.imageshack.us/img405/913/treaslijl7.jpg i četvrta http://img511.imageshack.us/img511/1...logiramgz6.jpg znači zamjena je n-vidie6200 sa ati 1600pro. nešto razmišljam kako nemam pojma ništa o linuxu, ali nekako mi se na odustat, znat da treba mjeseci i mjeseci vremena i googla i literature, ali vuče me neka želja me da skužim one osnove linuxa. eto ja sam siguran da kužite na kojem sam koraku, jel po slikama, e sad samo zanima što dalje,šta trebam . |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 03:59. |