PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Svaštara (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=29)
-   -   kako biti serviser računala??* (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=73565)

Brown Acid 03.07.2007. 13:17

Citiraj:

Autor coconut (Post 760754)
Nekidan kolega bio na razgovoru za prodavača u jednoj riječkoj inf. firmi. Pon-pet + svaka druga subota - 2.800-3.000kn.

Informatičar u Tehnomaxu u toweru - 2500

nikola8 03.07.2007. 15:30

ajd nek mi neko preporuci neki tecaj ako ima za neki posao u vezi racunala bilo sta a da se nade lako posao to jest da je trazen posao?zavrsio bi nesto a neznam sta.

syss 03.07.2007. 15:49

5 postova iznad.

terminator 03.07.2007. 17:42

evo nije serviser računala, ali sam se uspio zaposlit u inemu i malo slažem kompove prek ljeta da zaradim.
prvo sam mislil da kaj, sjediš sastavljaš kompove, to je niš
poslije kad sam videl da za 9.5 sati na dan uspiješ složit oko 10 kompova, plati se 20 kn na sat, al ti ruke doslovno otpadaju.
tak da predpostavljam kak je serviseru... on bu to radil cijeli život

alimilano 03.07.2007. 20:48

Citiraj:

Autor terminator (Post 761000)
evo nije serviser računala, ali sam se uspio zaposlit u inemu i malo slažem kompove prek ljeta da zaradim.
prvo sam mislil da kaj, sjediš sastavljaš kompove, to je niš
poslije kad sam videl da za 9.5 sati na dan uspiješ složit oko 10 kompova, plati se 20 kn na sat, al ti ruke doslovno otpadaju.
tak da predpostavljam kak je serviseru... on bu to radil cijeli život

te firme kad uračunavaju sastavljanje u cijenu konfiguracije ne idu ispod 250-300 kn...i sad malo pomnoži i skužit ćeš da su tebe isplatili u dan

syss 03.07.2007. 20:52

pitaj u msanu kak se konfe slažu "prek ljeta"... normalna pojava da radiš puno više nego netko na neodređenom ugovoru.

Astral 03.07.2007. 21:05

@terminator, pa kak samo 10 kompova?
ja sam radio iz za***ancije kod frenda i trebalo mi otprilike 15-20min za 1 komp, druga stavr je ak trebas i windowse instalirat, al to nek se instalirava dok slazes drugi komp pa ti ne uzme tolko vremena

bobe 03.07.2007. 21:15

pa treba pretpostavit da se treba kopat po skladistu da se sve to nadje, onda raspakirat, spojit sve, slozit sve kutije od komponenti sa bundleom, po mogucnosti istestirat, iako ne znam dal to rade, pa zapakirat...tesko da to sve u 15-20min mozes napravit...

Astral 03.07.2007. 21:17

hm, aj dobro...da, trazenje i raspakiravanje bi produzilo posao, al opet mi se 10 kompova cini malo malo, no dobro, nemozes 9 sati radit punom parom :)
moje isprike ^^

M4rk0 03.07.2007. 21:52

Mali OT: ali idem na prijemni za TVZ Racunarstvo, i zanima me da li netko ima neke skripte iz matematike da si mogu vjezbati za prijemni... Moze na mail. dead3y3@gmail.com

Hvala !! :)

bobe 03.07.2007. 22:05

Citiraj:

Autor M4rk0 (Post 761266)
Mali OT: ali idem na prijemni za TVZ Racunarstvo, i zanima me da li netko ima neke skripte iz matematike da si mogu vjezbati za prijemni... Moze na mail. dead3y3@gmail.com

Hvala !! :)

sad sam se sitio kad sam listao po TVZ-u, imas tu simulaciju prijemnog, za drugo ne znam:

http://nastava.tvz.hr/~szbor-prijam/

evo vidi i po njihovom forumu:
http://tesla.vtszg.hr/forum/showthread.php?t=320

evo par skripti:

http://vtszg.hr/forum/showthread.php?t=552%29

terminator 04.07.2007. 16:20

ovak, kad sam radio kod stare u ketu na falerovom, tamo sam dobivao 250kn na dan, bez obzira na satnicu. sad kad sam u inemu, rekli su dečki 20kn sat, ali je moguće da isto isplačuju 250kn, pa sam krivo čuo.
što se tiče kompova... eh
dobi se kučište prazno, matična ploča zapakirana, core2duo, memorija i sve kaj normalan komp ima osim grafe.
prvo treba izvadit iz kučišta onaj zadnji dio di dolazi matična i stavit novi.
raspakirat sve komponente i zaljepiti neku naljepnicu sa kodom. poslije toga mema u kučište, sve zašerafit, floppy i dvd zašerafit gore također
sve kablove složit tak da ništa ne dodiruje, ni vent ni memu (a kučište je malo neko aopen oni uredski kaj mogu ić na uredski stol)
onda dok se sve to stavi unutra, dok se svi kablovi još onom trakom niti jedan kabel nesmije bit labav..
to sam i ja mislil da ću složit komp za 20 min, pošto je za moj isto negdje tak trebalo
a imamo 400 kompova za složit s tim da nama 6 ide oko 50 kompova na dan s radnim vremenom od 7 do kojih pola 5

edit: evo danas je došla privatna narudžba za složit jedan komp i unutra je išao quad kojeg sam imao prilike testirat ^^

bobe 04.07.2007. 16:58

Citiraj:

Autor terminator (Post 761932)
ovak, kad sam radio kod stare u ketu na falerovom, tamo sam dobivao 250kn na dan, bez obzira na satnicu. sad kad sam u inemu, rekli su dečki 20kn sat, ali je moguće da isto isplačuju 250kn, pa sam krivo čuo.

ovo mi se cini i predobro placeni za sevisera...ako je istina onda je manje vise oku odnosu na neke "standarde", al je to i dalje malo

terminator 04.07.2007. 17:06

da, praktički kad gledaš, ima 4 radna tjedna to je 20 dana i još 2 do kraja mjeseca
da se uzima 20kn po satu i vrijeme kak ja radim (7-4 ili pola pet) je oko 180kn na dan
još tak 22 puta... 3960 ili oko 4k na mjesec

svizac 04.07.2007. 19:42

radio, imao 3000 krznenih, nikad više...

jerbo, mene su ljudi znali gnjavit po 3 sata zbog ebene sitnice...jedna ženska me čak zvala doma na kućni tel...neznam odakle je dobila broj, koljega se kunuo da nema prste u tome...to je jedan od najgorih poslova koji sam radio...
em dođem doma ne umoran, neko ko da sam 3 dana pio bez prestanka;
lakše mi doma bilo pretovarivat šljeper krumpira nego ovo

a o stvarima koje moraš znat neću ni pričat...1001 komponenta, 1002 problema...

jedina je prednosta da se nagledaš svega i svačega i vidiš sve i svašta...

syss 04.07.2007. 22:35

Citiraj:

Autor svizac (Post 762144)
jedina je prednosta da se nagledaš svega i svačega i vidiš sve i svašta...

... i na temelju toga pošteno naplatiš fuš, a ak se nekome ne sviđa cijena uvijek se može obratiti u pravi servis, stat u red i platiti 20-30% više ;)

ja sam prije radio na principu frend ovaj, frend onaj, familija ova-ona... nema tako više - za sve sat rada 100kn, reinstalacija win 400kn i točka, free time je poskupilo.

Razer 04.07.2007. 22:38

Reinstalacija 400kn? :eek:

syss 04.07.2007. 22:42

hebiga... moji windozi + moj ostatak softwarea (nero, office, av etc.).

nije meni s/n za fotošop pao s neba :)

Razer 04.07.2007. 22:45

Aha to je već ok ako istaliras ostatak programa...rekoh ovako bi bilo ipak previse :)

Eh kad bi ja imao mušterija...al tko god pita onak nekak mi bude bed naplatit, većinom to bude onak za pivu u gradu :)

bego2 04.07.2007. 22:47

Citiraj:

Autor EvilM@ster (Post 760428)
skole poput elektromehanicara i elektrotehnicara su za servisere racunala i montazere sat. sistema... posebne skole za te smjerove nema... inace sretno sa trazenjem posla u tom smjeru, ja sam ga trazio vise od godinu dana i nista od toga, premda to opet ovisi i o tvojoj lokaciji... danas ti je kod nazalost kod nas puno vaznija veza kod trazenja posla nego skola i znanje, s vremenom ces to shvatiti...

:goood::D

alimilano 04.07.2007. 23:03

Citiraj:

Autor syss (Post 762318)
.ja sam prije radio na principu frend ovaj, frend onaj, familija ova-ona... nema tako više - za sve sat rada 100kn, reinstalacija win 400kn i točka, free time je poskupilo.

baš me zanima da li te taj šta si mu reinstalirao win za 400 zvao ponovo..tako možda možeš u Zagrebu

syss 05.07.2007. 00:56

svima je 400 i vjeruj mi da svi zovu ponovo nakon par mjeseci... samo treba dobro prosurfat pr0n sa ie i/ili skinut 200 demo igara sa free smajlijima.

ako nekome ne paše 400kn mirne duše ih uputim u prvi servis gdje ih čeka platiti sat-dva servisa za instalaciju (150-300kn), još toliko za backup i windowse za 700+kn, pa sve skupa za 1500kn igrat solitare i crtat u paintu ;)

alimilano 05.07.2007. 01:28

kao što rekoh Zagreb, u Dalmaciji se ne bi naradio....ovdje ljudi drže Internet caffe sa piratskim win...

Astral 05.07.2007. 01:51

400kn za win?? uzas...za tako lagani posao koji uzima cca 1 sat da sve podesis jos kak treba...
ja nebi mogo uzet tolke pare jadniku kojem treba serviser da si win instalira

svizac 05.07.2007. 07:54

takva cifra nebi ni kod emne prošla...

ja sam imao slipstrimani xp sa svim ti proggyma, sam sam klikal next :) 100kn molim (osim susjedi :P ) i imal sam za cugu u petak il subotu...

al, skužio sam da je to stvarno jako necijenjena struka, meni stari priča, kog se vraga opet igraš po kompjuteru, odi radit nekaj pametnoga a ne kaj tu stalno dangubiš, il nemaš vremena se igrat sada...

jel se još kome, osim meni, dogodilo da kad je popravljao ntloader krepala matična?

syss 05.07.2007. 13:17

1h za reinstalaciju? jea rajt... dok napraviš backup svih mogućih dreqova, instaliraš win pa programe, podesiš sve da radi kako spada (svi mogući updateovi automatski, osnovna sigurnost i sl.), ponovo osposobiš net i vratiš backup (mejlovi, dokumenti i sl.)... to je jedna večer (naravno) poslije posla, a rata kredita se neće sama otplatiti ;)

nisam ja kapitalizam izmislio :)

kad ti dođe majstor popraviti frižider, bojler ili vešmašinu on isto klikće next, next jer je sve to vidio 10000 puta, pa opet ne naplati rad 50-100kn... po čemu je rad informatičara drugačiji? ja sam isto 100-150kn reinstalaciju naplaćivao dok je bilo "za cugu", ali sad imam drukčije troškove i koju godinu iskustva u servisu i administraciji sustava tako da nemamo šta razgovarati. ne paše? eto ti servisa za 1500kn ili nađi od susjedove susjede bratića koji zna kompjutore (a nakon takvih obično u dos-u moram podatke spašavati i opet ti caltam 4 glave).

Astral 05.07.2007. 13:25

Citiraj:

Autor syss (Post 762636)
1h za reinstalaciju? jea rajt... dok napraviš backup svih mogućih dreqova, instaliraš win pa programe, podesiš sve da radi kako spada (svi mogući updateovi automatski, osnovna sigurnost i sl.), ponovo osposobiš net i vratiš backup (mejlovi, dokumenti i sl.)... to je jedna večer (naravno) poslije posla, a rata kredita se neće sama otplatiti ;)

meh...meni treba 1 sat jer su mi svi podaci na 1 particiji, a win na drugoj koju mogu brisat kad ocu, svi programi itd su mi na 1 mjestu i to se instalira za cas
updejtovi uzmu mozda 5min, mail mi je na webu...
i tako, brzo to ide, no ajde 2 sata ako nemas sve tako poslozeno i spremno

syss 05.07.2007. 14:01

čekaj ti to pričaš za svoje osobno računalo ili za mirjanu i peru iz ulice koji znaju da je procesor na podu, a ekran na stolu?

Astral 05.07.2007. 14:05

pa reko sam, za mirjanu i peru, 2h
za sebe 1h

pa kolko tebi treba?

Dawar 05.07.2007. 14:26

Ak su ti ljudi imalo inteligentni neće platit 400kn neg će to pokušati sami. OMG ja to napravio prvi put sa 10 (deset) godina i sve sam sam riješio, sjećam se da sam još sve bekapirao prije na 1000 disketa :D Ak ćeš pratit svaki korak nemreš s***at komp ni da oćeš, a noob koji nije siguran u išta će i pratit i čitat sve umjesto da klikče next i tako to...

ZED 05.07.2007. 14:26

Citiraj:

Autor syss (Post 762636)
(a nakon takvih obično u dos-u moram podatke spašavati i opet ti caltam 4 glave).

Idesss, koja lova, nek daj mi reci kome ti to radis, jer ja neznam normalnog covjeka koji bi tebi za nekaj dao 4glave:p:p:D:D

syss 05.07.2007. 15:16

pusa zed :D

Gabre 05.07.2007. 15:59

Citiraj:

Autor syss (Post 762636)

nisam ja kapitalizam izmislio :)

kad ti dođe majstor popraviti frižider, bojler ili vešmašinu on isto klikće next, next jer je sve to vidio 10000 puta, pa opet ne naplati rad 50-100kn... po čemu je rad informatičara drugačiji? ja sam isto 100-150kn reinstalaciju naplaćivao dok je bilo "za cugu", ali sad imam drukčije troškove i koju godinu iskustva u servisu i administraciji sustava tako da nemamo šta razgovarati. ne paše? eto ti servisa za 1500kn ili nađi od susjedove susjede bratića koji zna kompjutore (a nakon takvih obično u dos-u moram podatke spašavati i opet ti caltam 4 glave).

potpuno ispravan stav, i podržavam. Jedino kod nas ljudi teko doalze u doticaj sa računalima i potrebitim servisima (pošto sad izlaze an vdijelo razne "hgspot, velim, i ine konfiguracije) ..
a i dobro kažeš kad crkne veš mašina, zoveš majstora i platiš... ili TV.. ili playstation...
i sad za komp odjednom treba radit džaba?

Citiraj:

Autor ZED (Post 762694)
Idesss, koja lova, nek daj mi reci kome ti to radis, jer ja neznam normalnog covjeka koji bi tebi za nekaj dao 4glave:p:p:D:D

nego, kad budeš imao viška posla, a netko treba da mu se popravi "kompjuter", zovi me :)

Citiraj:

Autor syss (Post 762730)
pusa zed :D

pusa obadvojici :fiju:

Optik 05.07.2007. 16:02

Citiraj:

Autor Old Iggy (Post 760746)
A+ certifikacija (bilo preko firme bilo vlastita)

Samo da se nadovezem da se A+ certifikat sastoji od dva dijela -hardware i software A+ a svaki kosta 196 $ .
tak da je ipak bolje preko neke firme :D

bude 05.07.2007. 16:12

Citiraj:

Autor syss (Post 762403)
svima je 400 i vjeruj mi da svi zovu ponovo nakon par mjeseci... samo treba dobro prosurfat pr0n sa ie i/ili skinut 200 demo igara sa free smajlijima.

ako nekome ne paše 400kn mirne duše ih uputim u prvi servis gdje ih čeka platiti sat-dva servisa za instalaciju (150-300kn), još toliko za backup i windowse za 700+kn, pa sve skupa za 1500kn igrat solitare i crtat u paintu ;)

Naravno da je ovo ok cifra.. I ja sam mislio da je to prevelika lova dok nisam poceo sam zaradjivat za zivot i vidio slucajeve koliko "serviseri" zapravo naplacuju posao. Evo primjer: u firmi gdje sam radio sam bio na G.Odmoru. Netko je formatirao tekst u wordu s razlicitim bojama i to je trebalo vratit u black&white.. Zvali su "strucnjaka" jer su se u uredu nasli samo znalci :D.. Naplatio im je 250 kn taj posao.. I opet su ga zvali nakon tjedan dana! Car...

Gabre 05.07.2007. 18:31

car, treba mu i pivu platit :D

syss 05.07.2007. 19:20

pa to ti kažem... kad izađeš izvan okvira tvoje ekipe koja poznaje kompove i upoznaš ljude koji doslovno znaju ići samo na net i to isključivo ako ne treba dizat konekciju, onda malo drukčije razmišljaš.

evo u zadnje vrijeme nije bilo nešto fuševa, nekih 4-5 komada, svima 4 glave naplatio, nitko ni a nije pisnuo... sa druge strane imaju 90% kompa kakvog su imali prije, samo je jedina razlika da radi.

Lord_Calidor 06.07.2007. 01:16

Ja ne kuzim cemu se ljudi sablaznjuju Syssove cifre. 400 kn je korektna cijena, a meni se cini cak i preniska za dobro instaliran i podesen sistem. Instalirati OS je 1h, i to je otprilike 20% posla za dignuti novi sistem. Ostatak su driveri i programcici, podesavanje, ubacivanje postavki i dokumenata korisnika, test rada. Ne znam kako vi, ali ja se uglavnom srecem s korisnicima koji ocekuju kljuc u ruke, i ako im npr. ne instaliras i podesis firewall, iskljucis Indexing Service i Auto.Updates, stavis BSplayer, Winamp, Winzip itd... a da to nisu sami zatrazili (sto ionako ne znaju, neuki useri), za 3 dana te zovu i *ebu mater da sto im nisi stavio neku zastitu, da im komp sam nesto radi, trosi promet etc.

Kuzite, 90 % ljudi ocekuje da komp ima "sve" i moze raditi "sve", bez da to posebno zatraze. Jednom mi je jedan tip pokusao objasniti da je to kao da kupis auto bez volana. :)
Onaj tko digne sistem, a niti ne otvori user accounts, system properties i services, nece se bas nagledati puno korisnika...

Astral 06.07.2007. 07:13

pa ja neznam kak vi to ''testirate'' rad, ako je hardware dobar onda ce novi OS normalno radit i sve ovo sta si nabrojo se da napravit u pola do max 1 sat...
jos plus windowsi, dakle do 2 sata
ovisi jos di to radis, znaci da li je kucno poziv ili u servisu

Hamm 06.07.2007. 09:13

ok syss reci mi svoju tajnu..di nades ljude za fuš?

Sva vremena su GMT +2. Sada je 05:21.