PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Operativni sustavi (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=36)
-   -   Ubuntu 7.04 (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=67089)

crn 28.04.2007. 00:02

nažalost ista stvar i sa i386 verzijom, spojio sam particije i pokušao reparticionirati disk iz ubunta ali nema šanse :(

a što se tiče 64bita, na live sistemu sve radi bez problema (čak je i nešto brži odaziv nego na 32bitnoj verziji)

Shotif17 28.04.2007. 00:25

Citiraj:

Autor SPLiFF (Post 709918)
Jos i bolje - koliko sam shvatio 64bit nije bas previse kompaktibilan sa 32bit aplikacijama (ili nije uopce?).

Ma šta ti je, nije to windows. Skineš si 32-bitne libraryje i vrtiš 32-bitne aplikacije najnormalnije :goood:
:care: http://www.nethedz.org/images/kubuntu_logo.png

EDIT: Ovaj problem sa particioniranjem se meni na edgyju događao kad sam na laptopu (80 GB seagate SATA disk) pokušao reparticionirati disk koji je sadržavao NTFS particiju sa winXPom. Problem sam riješio formatiranjem cijelog diska :)

Uglavnom, mislim da sam negdje pročitao da je to nekakav problem kod ext3 filesystema. Tako da pokušaj sljedeće:

Umjesto ext3 za / particiju odaberi ext2. Ako prođe formatiranje i instalacija, nakon prvog pokretanja sustava u shell ukucaš:

Citiraj:

sudo tune2fs -j /dev/sda4
Probaj pa javi!

crn 28.04.2007. 00:43

ma ne ide nikako, već sam probao i ext2 i reiserfs... čim krene s formatom sve se smrzne a format cijelog diska mi nije opcija...

horza 28.04.2007. 05:33

ma nebitno je formatiranje. on se zbrejka prije toga. na fdisku kad računa ili zapisuje podatke o novoj particiji... ili možda prilikom zapisivanja boot sektora u MBR. si probao ručno mu reći da napravi /boot particiju od kakvih 100-200 MB i da ne koristi MBR, nego da se smjesti u /boot. a onda mu iz windows boot loadera reci gdje se nalazi.

btw, daj si ispuni podatke o konfi u opcijama... jel ti se ovo događa na htpc-u ili na nečemu drugom?

crn 28.04.2007. 09:15

nisam baš siguran u to ...
http://img204.imageshack.us/img204/3647/partvb5.th.jpg
...
ovo je nakon što sam stavio da ubuntu resize zadnju particiju i na novonastalu particiju instalira sistem, kao što vidiš nova particija je uredno kreirana ali nije formatirana tako da mislim da je baš do formata...

horza 28.04.2007. 09:39

hm... zgodno... probaj s /boot partcijom (gornji post)

Hamm 28.04.2007. 10:10

pozdrav

imam malo pitanjce.

Kako stoje stvari ako želim dual boot (win xp i ununtu)?
Postoje li neki problemi za koje već znamo...postoji li neka procedura koju bi trebao napraviti prije stavljanja linuxa na stroj gdje več postoji instalacija win xp?

Mogu li na istu particiju linux i windoze?

Tnx.

stef 28.04.2007. 10:14

Ja obično radim tako da napravim Win sistemsku pa /boot (do 100Mb), swap (512Mb ili 1Gb) i /, pa zatim sve ostale Win particije. Grub ili lilo u MBR i to funkcionira uvijek. Inače, tom Ubuntu Gparted-u ne vjerujem previše, osobito kad radi resize NTFS particja :D, jednom sam si zeznuo particijsku tablicu sa time. Obični fdisk (cfdisk) sa Knoppixa ili neki od Windows alata ako treba muvati particije s podacima, prije toga backup najvažnih svari. Nakon toga instalacija linuxa u CLI modu.

PC Maniac 28.04.2007. 10:22

A ako imaš više od 1 GB RAM-a swap ti nije ni potreban.

stef 28.04.2007. 10:27

Kod današnjih diskova odvojiti za swap bar nije problem. Uđe on i u swap, tak da ak je za nezahtjevnu kućnu upotrebu dosta je mali swap, al da ga baš ne treba uopće ....

danij3l 28.04.2007. 11:01

Citiraj:

Autor Hamm (Post 710066)
pozdrav

imam malo pitanjce.

Kako stoje stvari ako želim dual boot (win xp i ununtu)?
Postoje li neki problemi za koje već znamo...postoji li neka procedura koju bi trebao napraviti prije stavljanja linuxa na stroj gdje več postoji instalacija win xp?

Mogu li na istu particiju linux i windoze?

Tnx.

ne netrebash nista posebno.
odvoji sebi minimalno 10 GB za linux.
stavi 9 GB za / (ovo ti je nesto kao C:/ na windozima)
i 1 GB za swap
na istu particiju nemogu zajedno win i linux. !!!

P.S. nemoras se za pocetak za***avat s odvojenim particijama za /boot i slicne stvari. (kad odlucish da zelish nesto ozbiljnije koristit linux onda si napravish i nesto vecu particiju /home)

horza 29.04.2007. 11:05

e, ajd ovak čist informativno da pitam...
odakle vam fora da treba napraviti swap od baš 1GB, ili da upće ne treba raditi swap particiju ?

PC Maniac 29.04.2007. 11:12

Odavde

danij3l 29.04.2007. 11:31

Citiraj:

Autor horza (Post 710641)
odakle vam fora da treba napraviti swap od baš 1GB, ili da upće ne treba raditi swap particiju ?

ja sam onako bubnuo, jer JA (moje misljenje) mislim da je 1 GB svima dovoljno, a to s obzirom na velicinu danasnjih diskova nije puno.

P.S. Ja otkako imam 1 GB rama nisam nikad usao u swap

Shotif17 29.04.2007. 12:07

Citiraj:

Autor horza (Post 710641)

Obično ti se preporuča da swap bude veličine 2*veličine RAMa. Ova preporučena veličina od 1 GB je ostala iz vremena kad je većina ljudi imala 512 MB RAMa. Danas, kada većina ima 1 GB i više, potreba za swapom je praktički nestala, no dobro ga je imati za slučaj da dođe do nekog većeg korumpiranja podataka u RAMu (što se na linuxu događa gotovo nikada, dok je na windowsima dosta učestalo pa stoga win većinom radi vrlo nestabilno bez paging filea) swap može spasiti situaciju. Uglavnom, nikome danas nije problem odvojiti 1 GB diska za swap, a i gubitak kapaciteta kod particioniranja nije tako uočljiv kao kod, primjerice, nekadašnjog fat32 FSa.

Gabre 08.06.2007. 23:15

nije nitko odgovorio pa da pitam ponovno... upravo skidam ubuntu za amd64...
nego mene zanima...
imam instalirane winXP i Vistu.. svako na svojoj particiji, jel... i treća particija mi je Arhiva..

e sad, ja ni puknuo Ubuntu na ovu particiju gdje je Vista i preformatirao tu particiju, no kad palim komp imam boot izbor, hoću stare Win (XP) ili Vista koju po defaultu stavi prvu, te kad prođđe 20sec, pokrene se Vista...

kako to onda riješiti pri instalaciji... da ne big shebao da ne mogu uć u XP?

tnx na opširnom odgovoru :)

svebee 08.06.2007. 23:20

ja sve takve probleme sa bootanjem riješim sa "GParted -- LiveCD" :) - ako mi se neće butat ubacim unutra, stavim da mi je primarni XP i sve radi dok ne nađem rješenje na netu kak to sve podesit :D

btw. http://gparted.sourceforge.net/livecd.php :beer:

mali OT ali kad sam već kod ovog programa: zašto njemu treba ~3 sek. da totalno formatira disk a kad idem pucat neku instalaciju gore (npr. XP) pa ga on sam formatira treba mu ~pol sata?

danij3l 09.06.2007. 00:43

Citiraj:

Autor Gabre (Post 741483)
nije nitko odgovorio pa da pitam ponovno... upravo skidam ubuntu za amd64...
nego mene zanima...
imam instalirane winXP i Vistu.. svako na svojoj particiji, jel... i treća particija mi je Arhiva..

e sad, ja ni puknuo Ubuntu na ovu particiju gdje je Vista i preformatirao tu particiju, no kad palim komp imam boot izbor, hoću stare Win (XP) ili Vista koju po defaultu stavi prvu, te kad prođđe 20sec, pokrene se Vista...

kako to onda riješiti pri instalaciji... da ne big shebao da ne mogu uć u XP?

tnx na opširnom odgovoru :)

imash sve opisano u "menu.lst" :

/boot/grub/menu.lst

P.S. Iz ovog sto si napisao ne kuzim bash sto zelish reci, ali svaki put mozesh uci u XP cak i kad shebesh nesto s grub-om. Samo ubacish XP CD i FIXMBR.

SPLiFF 09.06.2007. 02:09

Gabre, stavis windowse i onda nakon njih instaliras linux. On ce staviti svoj bootloader i sam ce prepoznati windowse, tako ces moci birati di ces i odbrojavat ce. Onda detalje podesit u gore navedenom menu.lst fajlu. Mozes promjenit redosljed os-ova, postavit defaultni, promjenit vrijeme odbrojavanja itd itd...

EDIT: ok, kasno je :) Napravi ovako, obrisi tu particiju od viste, napravi fixmbr foru, uvjeri se da mozes u xp i onda stavi linux :)

Gabre 09.06.2007. 15:02

e spliff, svaka ti dala, takvo ja objašnjenje volim, čisto laički i razumljivo :) živio :)

lord_nihilus 18.06.2007. 21:21

Imam jedno pitanje...

Jel ruter D-Link DSL 584T normalno radi na navedenom OSu?
Mislim, jel ga prepoznaje?

Hvala. :)

danij3l 18.06.2007. 23:55

Citiraj:

Autor lord_nihilus (Post 749609)
Imam jedno pitanje...

Jel ruter D-Link DSL 584T normalno radi na navedenom OSu?
Mislim, jel ga prepoznaje?

Hvala. :)

najjednostavnije

D A

lord_nihilus 19.06.2007. 08:02

A kakvo je stanje s codecima? Mislim, jel ih moram tražit po netu ili ih mogu skinut preko onog installera u samim Linuxima?

danij3l 19.06.2007. 08:28

kad pokrenesh neki film ili audio file za koji nema codec instaliran on sam nadje onaj koji treba i ocekuje od tebe da upishesh admin pass i to je to

SIMPLE

lord_nihilus 19.06.2007. 08:44

Zakon! :O

Još danas ću otić po Linuxe i stavit ih...

I još jedno pitanje: Jel mi treba onda swap?
Kolko sam skužio, swap je trebao samo na kompovima koji su imali manje od 1GB rama. Ispravi me ako griješim. :)

danij3l 19.06.2007. 08:54

Citiraj:

Autor lord_nihilus (Post 749843)
Zakon! :O

Još danas ću otić po Linuxe i stavit ih...

I još jedno pitanje: Jel mi treba onda swap?
Kolko sam skužio, swap je trebao samo na kompovima koji su imali manje od 1GB rama. Ispravi me ako griješim. :)

trebash swap
na linuxu ti je to odvojena particija (ne kao na win samo file) i preporucam nekih 1-2 GB
na danasnjim diskovima to nije problem

lord_nihilus 19.06.2007. 08:59

Da, znam. Imo sam već jednom Linuxe ali u to vrijeme sam imo onaj šugavi Siemens A100 modem za kojeg nije bilo drivera... Pa mi nekako nije imalo smisla imat OS bez interneta. :D

Dakle, samo s Acronisom odrežem kojih 15Gb (?) od jedne particije i na njih puknem Linuxe. Setup će mi ponudit kreiranje Linux Swap particije, ne?

Mislim, sve sam to već radio, ali ne bi se htio zaj***t i pobrisat sve podatke s D: particije. :D

EDIT:

Znam da Linuxi inače nisu zahtjevni, ali jel znate kako bi se oni vrtili na P4 2.0, 2x512 Corsair XMS i MX440? Oće možda za***avat neš zbog slabe grafe?

Mad_Duke 19.06.2007. 09:05

Mislim da bum si to dignul gore, i konacno natjerati Vodafone mobile connect da radi :)

immortal 19.06.2007. 10:29

Citiraj:

Autor lord_nihilus (Post 749849)
Da, znam. Imo sam već jednom Linuxe ali u to vrijeme sam imo onaj šugavi Siemens A100 modem za kojeg nije bilo drivera... Pa mi nekako nije imalo smisla imat OS bez interneta. :D

Dakle, samo s Acronisom odrežem kojih 15Gb (?) od jedne particije i na njih puknem Linuxe. Setup će mi ponudit kreiranje Linux Swap particije, ne?

Mislim, sve sam to već radio, ali ne bi se htio zaj***t i pobrisat sve podatke s D: particije. :D

EDIT:

Znam da Linuxi inače nisu zahtjevni, ali jel znate kako bi se oni vrtili na P4 2.0, 2x512 Corsair XMS i MX440? Oće možda za***avat neš zbog slabe grafe?

Ne brini zbog kofiguracije, niti zbog grafe (imam istu takvu), čak rade i oni efekti (beryl).
I ne trebaju ti drajveri za modem/router (adsl), ako imaš router sve radi bez ičega, a za modem napraviš samo konekciju sa sudo pppoeconf i to je to.

Mad_Duke 19.06.2007. 12:27

Citiraj:

Autor immortal (Post 749882)
Ne brini zbog kofiguracije, niti zbog grafe (imam istu takvu), čak rade i oni efekti (beryl).
I ne trebaju ti drajveri za modem/router (adsl), ako imaš router sve radi bez ičega, a za modem napraviš samo konekciju sa sudo pppoeconf i to je to.

slazem se, meni beryl trosi skoro isto resursa kao obican kde

lord_nihilus 19.06.2007. 14:30

Odlično!

Javim se navečer kad ih instaliram. :)

immortal 19.06.2007. 20:11

Citiraj:

Autor Mad_Duke (Post 749944)
slazem se, meni beryl trosi skoro isto resursa kao obican kde

Meni se čini da beryl troši više memorije, vidio sam (dok sam to isprobavao) da postoje još neki beryl procesi koji se pojave dok u System Monitoru pod View označiš All Processes (ako već nije to izabrano).

EDIT: baš sad isprobavam, razlika niti nije tako velika, samo 15 MB memorije. Na Ubuntu 6.06 razlika u memoriji mi je bila puno veća, valjda zbog dodatnih stvari za beryl koje sam instalirao...

lord_nihilus 19.06.2007. 20:33

Upravo sam dobio Linux. Gledo sam kod frenda i troše ~250MB u idleu. S tim da on ima dosta uključenih servisa i ostalih gluposti. Impresivno. ^^

danij3l 19.06.2007. 20:35

instaliran ili live cd?

lord_nihilus 19.06.2007. 22:35

Instaliran.

Eto, i ja sam stavio Linux. Sad me samo zanima kako podesit konekciju za DSL? :D

Ako može neki kratki guide, bio bih zahvalan! :)

danij3l 19.06.2007. 22:39

applications>accessories>terminal

Citiraj:

sudo pppoeconf
i onda samo pratish uputstva i to je to.

welcome :D

lord_nihilus 19.06.2007. 23:08

I evo mene na Linuxu. :D

Puno hvala na pomoći! :D

A sad se idem bacit na posao, treba pronać drivere za grafu i ostale stvari... ^^

:chears:

lord_nihilus 19.06.2007. 23:52

Odmah problemi...

Ovako, ne mogu odabrat rezoluciju 1152x864. Instaliro sam kao drivere za grafu i te rezolucije i dalje nema.

Neki savjet?

danij3l 20.06.2007. 00:29

Citiraj:

I think I know what your problem is. To have Ubuntu use a resolution that is not listed, I would edit the /etc/X11/xorg.conf file. Towards the bottom of this file will be a list of resolutions that will be used for the display. You may just need to add a new resolution at the start, so instead of looking like this...
Modes "1024x768" "800x600" "640x480"

it looks like this...
Modes "1152x864" "1024x768" "800x600" "640x480"
javi ako ne pomogne.

P.S. za editiranje xorg.conf trebash root ovlasti, dakle
Citiraj:

sudo gedit /etc/X11/xorg.conf
preporucam da prvo napravish napravish backup
Citiraj:

sudo cp /etc/X11/xorg.conf /etc/X11/xorg.conf-backup

lord_nihilus 20.06.2007. 09:23

Nije pomoglo, samo se sve sj***lo. :D
Ne mogu uopće uć u Linux.

Jel moguće ikako vratiti onaj backup file koji sam napravio ili moram sve reinstalirat?

Sva vremena su GMT +2. Sada je 16:48.