![]() |
Citiraj:
720p - slika veličine 1280 x 720 piksela; 60 potpunih slika u sekundi 1080i - slika veličine 1920 x 1080 piksela; 30 potpunih slika u sekundi u isprepletenom modu 1080p - slika veličine 1920 x 1080 piksela; 60 potpunih slika u sekundi |
Citiraj:
"slicnu" kvalitetu dobijes i sa analognom na still images.;) ja mislio sad ce pokazat Baltazara u HD :roller: |
Frend i ja experimentirali danas sa svojim karticama i receiverima. Na popisu su bili sljedeći: Technisat AirStar PCI DVB-T; Terratec Cinergy HT PCI (hibridna) i Grundig DTR 2540 DVB-T receiver.
Ručno postavili scan na 26 kanal, bandwith 8MHz, dobili sljedeće: Grundig nije ulovio ništa... Cinergy HT PCI prepozna da se nešt emitira i ime kanala - HDTV Promo, ali čim pokuša plejati sliku, nakratko se upali ffdshow tražeći valjda propisni MPEG-4 kodek, i nakon toga se program kartice zbrejka AirStar takodjer prepozna da se nešt emitira i također vidi ime kanala, ali samo vidi audio zapis kojeg uredno reproducira, dok od slike ništ, crni ekran. Nakon svega pozabavili smo se malo kodekima i forama za reproducirat to nekako, ali imali smo zasad premalo vremena i izgubili se na netu guglajući za realno objašnjenje, ali bit će da ipak treba uređaj koji naravno 1. podržava HDTV i 2. Može to dekodirati i normalno reproducirati Nadajmo se samo da će do Eura 2008 i OI izać pristojni HDTV receiveri za prihvatljivu cijenu. P.S. Neslužbeno sam doznao da će HTV sav materijal koji inače kupuju (a to su najćešće tekme Lige Prvaka, neke serije i emisije strane reprodukcije i sl. koji se emitira u HD-u) emitirati na tom kanalu u HD-u, no nije 100% ziher. pozz :kafa: |
Posto postove pisem preko mob nemam mogucnos citiranja, vidim da me GIL citirao i naveo neke stvari valjda da pobije moje teze....Ili mozda grijesim, mozda se htio nadovezati, ali plazme i lcd s digitalnim tunerom ne dekodiraju HDTV signal, resiver s HDMI izlazom ne dekodira ako nema MPG4 dekoder, to ljudima mora biti jasno, pa nisu distributeri sisali veslo, moraju se nabavljati novi resiveri, nije to bas tako mukte kao sto se misli......Sva ta spominjanja pustih rezolucija i digitalnih izlaza padaju u vodu ako se nema, pomavljam MEPG4 DEKODER......
|
toni_hr - tako je.
i to kad sam geldao u kanadi e bilo preko HD receivera. plazme i LCD-i imaju naljepnice HD ready i te fore, ali opet solo ne mogu prikazati sliku... ;) i da, 720p je i više nego dovoljno za savršenu sliku. nećemo mi u hr još duže vrijeme uživati u punom HD programu. još je to u povojima... |
tocno tako i ja sam isto rucno uspio samo nekakvo emitiranje uloviti, ali nista od slike (Technisat Airstar)
|
Dečki-ako hoćete gledati HD morate imati instaliran i MPEG-4 AVC/H.264 codec:)
|
Citiraj:
Citiraj:
Iggyone, jel mi možeš javiti kakvi su rezultati (ako si pokušao) sa instaliranim MPEG-4 AVC/H.264? Troumim se između investicije u DVB-T antenu, nekakav RAM (za nešto :) ) i osam uzastopnih pivca u dobrom društvu paaa ...:chears:... Ako Cinergy HT PCI radi sa instaliranim kodecima sa , past će antena garant, a ako ne opet će past antena ali... jednom, nekad... :D |
Imajte na umu da h.264 opako ždere proc.
Postoje besplatni codeci ali nisu baš nešto, za ATI npr postoji koji iskorištava grafički hardware ali nije besplatan (CyberLinkov) Možda se bundla sa zadnjim Power DVD-om iste firme pa bi vrijedilo pogledati.:) |
recite vi meni jeli se HDTV emitirau mpeg2(4:2:2) ili u mpeg4?
čini mi se da se brkaju mpeg 4:2:2 i mpeg 4 |
MPEG-2 je za DVB-T vulgaris, ne za HD.
|
Citiraj:
mpeg 2 je širok standard |
HDTV se može emitirati u mpeg2 i mpeg4. AstraHD Test emitira u mpeg2 a Premiere HD emitira u mpeg4.
Sa CyberLinkovim power DVD-om dolazi i potrebiti codek. Citiraj:
|
a lijepo piše samo treba čitati(to vrijedi za mene) "za njegov prijem potreban je Mpeg-4 kompatibilan HDTV DVB-T prijemnik"
Da biste u potpunosti uživali u kvaliteti slike kanala HRT HD nužno je da digitalni zemaljski prijemnik ima HDMI izlaz te da imate HD Ready televizor sva sreća da mi tv ima hdmi priključak da ne moram i njega kupovati |
Citiraj:
Zato i dečki koji su testirali sa PCI karticama nisu mogli dobiti sliku, nije problem u codecu nego te kartice podržavaju samo mpeg2. Isto se događa sa SkyStar2 koja daje ton ali ne sliku na kanalima koji emitiraju HDTV u mpeg4. |
konačno sam stavio vanjsku antenu (imam kablovsku) i sad mogu gledati naša 4 digitalna programa na 27 kanalu, slika je odlična (dvd kvaliteta).tko ima sony bravia tv mora odabrati u meniu jednu od država koja podržava dvb (njemačka npr.) inače ništa od digitalnog prijama
|
Citiraj:
Radi se o gorenavedenoj TerraTec Cinergy PCI HT aj trzni kakav tračak nade... :goood: |
tv mi ima CAM slot, jel bi se tu što dalo kemijati za prijem hdtv
|
Nisam za Cinergy još instalirao dobar codec, ali ffdshow u sebi ima nekakav integriran H.264 codec, i možda bi i radilo da mi je ta kartica na dual core sistemu s 2gb RAM-a, ovako samo čujem zvuk, a slika se sama resize-a u 16:9 i vidim sive pruge s tu i tamo nekim linijama koje se nemogu definirati. (to je zadnji test zasad) .Komp je sempron 2800+ (754) 512MB RAM i ATI x600pro pci-x.
Kad instaliram proper codec i budem imao vremena to istestirati na jačoj mašini, javim rezultate. A što se para tiče, sad je najbolje rješenje kupit 8 pivica i proslavit pobjedu nad Srbijom, takve stvari se ne događaju svaki dan... pozz |
Citiraj:
Citiraj:
:respekt: ps. Još da padnu i "vodeni brazilci"... pa da dokažemo da Mađarska nema more?! :D |
Citiraj:
Taman da HRT emitira HDTV u mpeg2 ( kao neki sat. provajderi ) opet ga se nebi moglo gledati na tim karticama ako ne podržavaju minimalno 1024x768 rezoluciju a većina radi na 720x576 pa na niže... DVB S - digitalna satelitska - mpeg2 DVB S2- digitalna satelitska - mpeg4 DVB T - digitalna zemaljska - mpeg2 DVB T2 - digitalna zemaljska - mpeg4 Dakle da zaključimo, sa DVB-T karticama nema šanse da se gleda HDTV bez obzira na bilo koji codec ako se on emitira u DVB-T2 standardu (mpeg4) i jedino bi bilo moguće gledati takav kanal ako bi se on emitirao u DVB-T (mpeg2) i još da vam kartica podržava minimalno 1024x768 rezu. |
ajmo mi ovako... jel zna netko 100% ili ima link koji linijski dvb-t tuneri mogu gutat hdtv i pucat ga van (analogno/digitalno nebitno... samo da je progresive).
|
Citiraj:
isss... :( koji lejmeri... |
Evo ja sam uštedio trud svima unaprijed: koji god codec upotri***io a da se zove MPEG-4 AVC/H.264 nije upalilo. Naime, većinom su svi u beti i većinom se svi (a pogotovo oni bolji masno) plaćaju, tako da sam sve testirao sa trial verzijama.
Naravno, riječ je o Terratec Cinergy HT PCI hibridnoj DVB-T/analog capture kartici. Instalirani su svi zadnji driveri, kao i zadnja verzija TerraTec Home Cinema programa koji služi kartici kao vlastiti tuner i program za gledanje. Fora je u tome kaj se tiče informacija oko same kartice, niš nigdje nema podrobnijih specifikacija kaj je kartica sposobna, ali uvelike je sposobna manipulirati s MPEG-2 streamovima i solidno ih snimiti. Kaj se tiče programa Home Cinema, nema zamjerki, a kod biranja codeca na izboru su nam sljedeći: Audio Renderer; Video decoder; Audio decoder; H.264 Decoder i AAC Decoder. Program automacki prepozna sve instalirane codece. Za sliku (običnu DVB-T) nekako su mi se najbolje pokazali Cyberlinkovi codeci, dok sam za pokušaj vatanja HDTVa mijenjao samo H.264 codec-e (da, probao sam i ostale mijenjati, sve žive kombinacije!). I nažalost, nijedan nije polučio bilo šta, no svejedno me zaintrigiralo to što kad sam odabrao VideoSoft H.264 decoder (uvijek ima gumbić koji vas vodi na postavke odabranog codec-a) i pogledao properties javio je sljedeće: YUV 4:2:0 (1920×1080) -> YV12 (1920×1080) FAIL Znači, codec je prepoznao o kojem se signalu radi! I Home Cinema sukladno tome prilagodi 16:9 okvir slike, no slike naravno, nema, samo je sve crno, dok se zvuk, kao što sam i ranije spomenuo reproducira sasvim ok. Tako da, osim ako nekome ne padne još koja "luda" ideja na pamet da isprobam, okanite se svi prčkanja po običnim DVB-T karticama dok ne dođe u dućane ono za kaj bu lijepo i pisalo da sve to lijepo podržava i može normalno reproducirati. Edit: jedino kaj mi je palo još napamet je da sam HD sadržaj pokušao reproducirati na običnom računalnom monitoru, a ne na HD ready uređaju, ali ionako mi se čini da i to vjerojatno nebi popravilo situaciju. (ima frend HDready tv, i nebi mi bilo čak bed otfurati komp do njega, ali kak to sve pospajati,itd itd, previše vremena....:p , osim ako me netko uvjeri da bi moglo proraditi, makar sumnjam...) Edit#2: navodno bi YUV 4:2:0 mogao biti MPEG2, ali isto tako i MPEG4, neznam kaj te brojke još točno znače, ali surfam, pa uskoro doznam...uglavnom negdje se spominje nešto da bi ga neke DVB-T kartice MOGLE softverski dekodirati....zakaj na HRT-ovoj stranici niš j****o NE PIŠE!? :no2drug: |
Citiraj:
:respekt: i thnx! :goood: |
i koja je daljna budućnost dvb-t standarda, nije valjda da je propao a još nije ušao u upotrebu
|
Citiraj:
|
Citiraj:
|
Citiraj:
|
Citiraj:
|
Citiraj:
kako čitam po drugim forumima, to je prodavanje muda pod bubrege |
antena je ista za digitalnu i analognu tv. ili sam u krivu???
|
Mislim i ja da je to isti klinac kao i riblja kost na krovu.
Eh sad da pitam da li bi recimo ovaj tv http://uk.lge.com/prodmodeldetail.do...LC3R&model=11# mogao prikazivati taj HRTov HDTV? Ono rezolucija mu je 1366x768p, pa bi on sa 1080i trebao to skalirati na 720p? Stvarno mi to sve vise nije jasno, nisam nigdje kod nas vidio rezu vecu od 1366x768, osim na skupim monitorima tipa 2407wfp, ali to su monitori ne tvi, pa me bas zanima kako bi to funkcioniralo, te dali ce u skoro vrijeme poceti prodaja onih koji podrzavaju 1080p? |
sjećam se da je hgspot uvaljivao dvbt antene koje su imale istu ako ne i lošiju kvalitetu prijema od običnih
|
Nego, reci ti meni, zlato mamino, jel ti koristiš šta od toga? Ako jesi, šta? Jel koristiš riblju kost ili digitalnu kabelsku? ;)
I da naglasim, problem je u tome što sam na običnoj kablovskoj, a volio bih snimati naše programe u boljoj kvaliteti. Pošto je kabelska čista analogija, ne mogu hvatati digitalni signal. A ukoliko bih sa antenicom uspio dobiti i HDTV signal, to bi bilo super... :D Onda bi se igrao... :chears: |
obična riblja kost je kod mene i dvb-t šljaka super i na stb-u i na airstaru.
budem još probao kakva je slika s običnom sobnom antenom, neki su i s njima imali odličan dvb-t prijem. u svfakom slučaju, radije malo pronjuškaj po specijaliziranim forumima pa vidi kako možeš riješiti problem, dvb-t antene su samo marketinški trik:zdero2: |
Mhhmm... Oki, nažicat ću neku da probam... kupovina odgođena... :D
A koji STB imaš i kakav je prijem? Mislim curi kupit nekakav da valja, jer im je prijem zemaljske katastrofičan... :D |
Imam Dreambox s dvb-t tunerom. Slika super odkad su popravili signal.
|
Citiraj:
DVB-S2 i DVB-T2 su nove generacije digitalnog emitiranja, ali kao i njihovi prethodnici, nemaju veze sa odabranom kompresijom slike i zvuka, Poboljšanja i napredak očituju se uglavnom u kapacitetu, error correctionu... Igrom slučaja u upotrebu su, nekako u isto vrijeme, ušli DVB-S2 standard emitiranja i h.264 standard kompresije. DVB-T2 je tek u povojima (od lipnja 2006) i mislim da ne postoje nikakvi komercijalni uređaji kako za emitiranje, a još manje za prijem. Što se tiče HRT HDTV-a vidim da su neki ulovili signal i samo čuju ali ništa ne vide, iako je format (16:9) prepoznat. Ovdje mi to najviše smrdi na HDCP, makar mi je čudno da bi se HRT s time zayebavao u ovako ranoj fazi. |
Citiraj:
Kod većine je problem sa ffdshowom i nekorištenju odgovarajućeg codeca. Bar koliko sam ja čitao iskustva drugih na newsima (hr.rec.tv.dvb-t) |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 16:28. |