![]() |
Citiraj:
|
Citiraj:
Cak stovise, ja doma obicno imam sve na RAID-u 0, plus backup negdje (disk unutarnji, vanjski, CD/DVD, whatever). A i najmanja je potrosnja diskova. No, sve ovisi o korisniku. |
kod mene isto tako, sve zivo na raid-u 0,
a cijeli my documents backup na externom usb disku... ak se i raspadne win particija, sve se vrati preko image-a nazad... (makar mislim da ne treba biti toliko paranoican, ako je sve novo i koristi se u granicama normale... znaci ne 24/7 vec par sati dnevno, sumnjam da ce do 'raspada' i doci uopce :) ) |
Pa i kod mene je tako... Imam sve na RAID-u, a backup na vanjskom USB disku. Koliko ljudi ima backup svega što ima u RAID-u? Većina ih nema jer im se to ne da raditi...
|
Citiraj:
|
Ja imao 2*160 baracuda i jednom se s***ao boot sektor ili nešto sl. Tako da sam na trećem posebnom instalirao xp i sa 3rd party programom spasio sve sa raid0 diskova...
Sada imam 2*320 barica 7200.10 i + barica od 160 kao backup i sl... Nema do raid-a |
Krecem sa RAIDom... pitanja
RAID mi je opcenito spansko selo i nemam pojma nist o njemu jer me nikada nije zanimao. Pa imam par pitanja
Dokupio sam si jos jedan seagate 320, isti model. No vjerojatno drugi firmware posto je razlika izmedu prve i druge kupnje cca 10mjeseci. Jeli uopce moguc raid ako je drugi firmware? Ako jest, zelio bih napraviti RAID 0 no na tom prvom disku imam instalirane windowse i skoro je cijeli popunjen podacima. Da li cu morati formatirati i reparticionirati taj disk ili moze sve ostati? (Mislio sam u biti samo formatirati c particiju i samo windowse nanovo) Floppy disk nemam pa kako da rijesim problem pri instalaciji raid drivera pri instalaciji windowsa? Osim ovoga mozete mi reci jos koje bitne i informacije koje bih trebao znati sto se tice RAID 0... Puno hvala |
Moras najprije backupirati podatke jer se prilikom kreiranja RAID "mreze" obrise sve sa diskova.
|
Citiraj:
Kak da backupiram 300gigi :goood: Bit ce zanimljivo |
Ja bih ti preporučio da odustaneš od toga...
|
Što se drivera tiče... Ako nemaš floppy, nije problem. Integriraš ih na CD od winsa. Eo domy je napiso opširno postupak na ovom stickyju pa si pročitaj mal: http://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=36885
|
Citiraj:
|
Zbog čega da odustane?? Zbog tolkog backupa ili??
|
Citiraj:
Ne kužim zašto se na ovom forumu UVIJEK misterizira taj RAID i odgovara ljude od njega ko da je ne znam kakvi problem :baad: |
Citiraj:
Nista stavljam ga unutra i odustajem od RAIDa do daljnjeg samo dok se ne nade neki 3. disk... |
a da malo pogledas vjerovatno bi shvatio da nemas ni 100gb backupa...tako sam i ja razmisljao gdje cu sa 130gb zbog raida pa na kraju ispalo 20ak, sve ostalo ili postoji vec snimljeno (dakle bitno mi je) ili je potrosna roba.
e vidis, tako dodjemo do odlicnog testa da li raid za tebe - ako stvarno imas 300gb podataka bez kojih ne mozes a nemas ih negdje snimljeno raid0 stvarno nije za tebe :D |
Citiraj:
Ma joj gle, glava me zabolila cim je catkiller spomenuo backup.... katastrofa :) |
100 DVDa i przi :) Barem ce ti biti srce na mjestu kad jednog dana otkaze disk (ili diskovi).
|
Ili "pukne" RAID 0 ako ga bude kreirao...
|
Citiraj:
|
Nema, sve ispočetka ide. To ti se može dogoditi, a i ne mora, ali UVIJEK bi trebao imati backup.
|
Kad pukne?? Ma moguće je napravit backup sam što ćeš trebat naravno diskova sa strane da bi to omogućio.
|
Da,pukne i nema vise ničeg :)
Al to su gluposti ovdje,svakoga se plaši da če mu puknuti raid,crknuti disk i tako dalje bla,bla...Isto tako ti može crknuti i normalan disk i nema podataka. Dobro ovdje je šansa 2x veča :D ali opet. Al zanimljivo je da raid misteriziraju oni koji ga imaju i plaše kako raid može puknuti,mislim ono,zašto onda vi imate raid a drugima "preporučate da odustanu"? |
Domy, lijepo si mi rekao jos na pocetku.
Definitivno odustajem. |
@Domy, kak si reko u nekom postu?? Kolko ti je ono puta puko RAID?? 4-5??
|
Prije cca 2 god. sam kupio ova dva Hitachija, napravio RAID, pobacao gore sve podatke, složio Windowse i nakon tjedan-dva rikne jedan disk. Popizdio... Dobijem novi preko reklamacije (isto drugi firmware) i opet sve složim. Tada sam imao Epoxicu 8RDA3+ rev.3.3, kasnije ASRock 939Dual-SATA2 i sad Gigabyte 965P-S3 i na svakoj ploči je barem dva puta riknuo RAID. Vjerojatno od klokanja, rušenja sistema, nestanaka struje,... Na ovoj sad Gigabyteici mi se zna dogoditi da jedan disk ispadne iz polja. Jednostavno za jedan napiše RAID Inside, a za drugi Non In RAID (nešto u tom stilu). Polje kao takvo više ne funkcionira i nema teorije da disk vratiš unutra nego sve do kraja rasturiti, formatirati i opet složiti. Ode cijelo popodne...
|
Ko bi reko da je taj RAID tolko osjetljiv...
|
Ne mora značiti, meni radi uredno preko godine dana, Black Dragonu takodjer , kao i trecem (neimenovanom) forumasu.
2xHitachi @ Sillicon Image 3112 2xWD 120Gb RaidEdition @ Promise IDE RAID 2xHitachi @ nf4 RAID Samo nakon restarta CMOSa na integriranim rjesenjima (nF chipseti) samo treba vratiti zadnje raid postavke. |
Pravi RAID kontroler košta, vidi http://www.3ware.com/ ne možeš očekivati pouzdani RAID na ploči koja košta puno manje od samog RAID kontrolera. Ne kažem da ne postoje ploče koje radi, većina ih vjerojatno radi, no ja se u to ne bih previše pouzdao.
Ja bih RAID0 složio na dva manja diska i na to natovario windowse i aplikacije. Nema potrebe držati muziku, filmove i sl. u RAID 0 polju, RAID 1 već ima smisla, no onda gubiš "jedan diska prostora". |
Meni preko 2g radi bez ikakvog problema(da kucnem u drvo) na HighPoint Rocket 133 kontroleru.
|
vjerojatno ovisi i o kontroleru... ima za kupiti od 200kn na više
meni ovaj 'Intel Raid' radi super(nakon što sam isprobao više tih chipseta(link)), i nemam sto dodati. a backup se radi na vanjskom disku i to je to... no to mi je nekako normalno, radio bih backup i da nemam raid. uostalome, tko radi raid0, radi ga zbog brzine, samo zbog toga. a zbog sigurnosti uvijek postoji raid1, ove ostale vrste raida ipak ostavljam entuzijastima(3,4,5 diskova itd...) |
Citiraj:
|
cek malo...kako si mozes dozvoliti da imas preko 100gb posataka SAMO na hdd-u?
pa to je 25 dvd-a...60-ak kn ! ja imam 1.5TB podataka i stvarno bi bilo zanimljivo to imati samo na hdd... mislim da bi ti glava eksplodirala da ti krepa hdd... trk u shop po tih 25dvd-a :) mali OFF |
Hehe, imam i ja preko 100 GB, ali dio je backupiran na DVD-e, a važniji dio na vanjski USB disk. :)
|
Ja imam i više od toga samo na hdd-u, da i krepa hdd uvijek mogu skinuti ispočetka :)
|
Citiraj:
Pa kud bi sa silnim dvd-ima. |
Pa možda bi nekom bio problem upravo uzet još jedan HDD...
|
ma kakav drugi hard....
ne znam sta ljudi s foruma imaju toliko backupirati samo? mislim da je to vise na psihickoj bazi :) nedavno sam presao na raid pa sam negdje spomenio da je backup bio 3 DVDa. mozda je netko krivo shvatio i mislio da sam prije toga imao gotovo prazan disk. no bio je potpuno pun. ali 40gb instaliranih igara, skoro jednako toliko filmova koje sam pogledao ili ih nikad necu pogledati, 20gb mp3ca od kojih niti jednu nisam poslusao godinu dana, 15gb na sistemskoj particiji na kojoj po defaultu nema nista bitno - cisto win i programi koje koristim, 20ak gb raznih image-a svijeze poskidano i cca 11gb necega sto sam mogao nazvati bitnim. tako je vise-manje na svakom disku. sprzio ovo zadnje, one iso-e posnimao ali to ne smatram backupom, ionako su to i cekali. ubacio drugi disk, digao raid0 i obrisao sve s diskova naravno time i gotovo. kakav sad treci disk, cemu bi to sluzilo? razumio bi da o tome pricaju ljudi koji se profi bave nekim audio/video editiranje i slicno ali takvih na ovom forumu ima koliko? a i takvi valjda zarade dovoljno da im nije problem ubaciti 4 raptora u 0+1 :) |
Citiraj:
I onda sve držiš na hardu ništa više ne snimaš na DVD-e, čak ni igre samo image i DVD u smeće. I kolko tu ima filmova,mjuze, programa. Za sve to po vašem treba backup napravit ništa nije nevažno. A 500GB+ podataka pobacat na DVD-e mi je bedastoća. |
Mene zanima sta je taj RAID bolji od obicnih particija. Sto se obicnog korisnika tice. Sta ce ti 2X 320GB ako ne mislis drzati podatke na tim diskovima? 640GB RAID 0? Za sta?
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 08:19. |