PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Audio, Video, Foto (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=27)
-   -   Vodič do savršenog zvuka (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=58272)

buljo 26.01.2007. 03:40

Citiraj:

Autor morph (Post 628739)
48 i 96 je i kod mene u entertainment modu (ali u njemu nema opcije bit-matched playback), ali u audio creation je kao na slici

Kod mene ista stvar.

@Crn

Nemam reciver nego z-5500, DTS ako je prema uputama mogu imat samo preko optičkog kabla a ja imam digitalni spojen a u tom slučaju samo dolby Digital.

Baš kompliciraju, al ne kužim kak ne radi WTF:fuming:

morph 26.01.2007. 03:59

ima jos tih konzola

http://www.imagesforme.com/thumbs/6629x-fi4.jpg
http://www.imagesforme.com/thumbs/6010x-fi3.jpg

cini mi se da je ovo rasprava na slicnu temu i da nista od toga
http://www.avsforum.com/avs-vb/showthread.php?t=591103

nicko 26.01.2007. 11:31

Da se i ja javim...
Što se tiče ovog posta, skužio sam u čemu je finta!

Kod integruše mogu uključit jednu opciju Dolby Digital Live i onda ona uvijek šalje receiveru Dolby Digital i DTS signal.

Kod Audigya je to drukčije. Ona šalje Dolby Digital i DTS signal jedino ako je u tom formatu ono što slušamo/gledamo...

Tako da je sve ok :)
Iako mi se zvuk čini možda malkice bolji preko integruše kad je uključen taj Dolby Digital Live....

Imam još jedno pitanje: zvučnici (Jamo Studio 130) su od mene udaljeni od prilike 1m. Je li ok da ja čujem šum na njima dok ništa ne svira??

SRV 26.01.2007. 11:42

Citiraj:

Autor nicko (Post 628911)

Imam još jedno pitanje: zvučnici (Jamo Studio 130) su od mene udaljeni od prilike 1m. Je li ok da ja čujem šum na njima dok ništa ne svira??

Pa obzirom da si FKT-ovac(jesi li?) trebas to cut. :D Mi sve cujemo. I sto normalni ljudi ne cuju.

crn 26.01.2007. 11:53

Citiraj:

Autor morph (Post 628749)
ima jos tih konzola
cini mi se da je ovo rasprava na slicnu temu i da nista od toga
http://www.avsforum.com/avs-vb/showthread.php?t=591103

ov je skinutio sa Digit-lifea i po njima se može postaviti 44.1 za master clock...
http://img249.imageshack.us/img249/3...ebigrz0.th.jpg
http://img256.imageshack.us/img256/6...ctfrds5.th.jpg

SRV 26.01.2007. 11:54

Ma rusi su carevi.

nicko 26.01.2007. 11:57

Citiraj:

Autor SRV (Post 628929)
Pa obzirom da si FKT-ovac(jesi li?) trebas to cut. :D Mi sve cujemo. I sto normalni ljudi ne cuju.

Kakvo je to pitanje?!?! :D

Ma morat ću ja to presložit sve malo....i DIY kabele napravit čim ispiti prođu....ovako se ne može više :D

buljo 26.01.2007. 11:59

@Crn

Ne radi ni to.

@Srv

Drži se teme :)

SRV 26.01.2007. 12:00

Citiraj:

Autor nicko (Post 628941)
Kakvo je to pitanje?!?! :D

Ma morat ću ja to presložit sve malo....i DIY kabele napravit čim ispiti prođu....ovako se ne može više :D

OK, nisi FKT-ovac i nebus sad od mene dobil rep. :D (inace FKT-ovcima dijelim rep sakom i kapom :D)

Mene sustanje na mojoj hifi(u biti teski drek) opako nervira. Budem uzeo nesto bolje...

SRV 26.01.2007. 12:17

Citiraj:

Autor nicko (Post 628954)
Pa krivo si me shvatio...kako NISAM....once FKT, always FKT :D

E to je vec bolje. :) Zato i cujes to sustanje, dovedi nekog "normalnog" pa ces vidjet na nece cut :D
Ovo zasluzuje rep up i objasnjava sve. :D

morph 26.01.2007. 13:11

Citiraj:

Autor crn (Post 628936)
ov je skinutio sa Digit-lifea i po njima se može postaviti 44.1 za master clock...

i kod mene se moze tako, valjda je onda to to

buljo 26.01.2007. 14:06

Citiraj:

Autor morph (Post 628993)
i kod mene se moze tako, valjda je onda to to

Mogu i ja al ni tad ne radi.

Mikeyy 29.01.2007. 17:08

Eo crni može još jednom pls objašnjenje za mene pošto totalno ne kužim.
Znači ja bih spojio X-FI i Z-5500. Čitam i spominjete da za digitalno spajanje koristim kabel koji na jednom kraju ima 3.5mm, a na drugom cinch. Jel to ovaj kabel?

http://img201.imageshack.us/img201/3031/pc857mg0.th.jpg

Ako je znači to je ISTI kabel kojim sam do prije par mjeseci spajao onboard audio i hi-fi liniju, tj. stereo kabel?

Drugo nije mi jasno zašto se uzima kabel koji ima na kraju 2 cincha, a koristi se samo jedan? Ili sam ja pogrešno skužio i koriste se oba.

Treće, da li će pri takvom spajanju i dalje biti dostupan surround zvuk? (negdje sam pročitao da preko S/PDIF nema surround zvuka, dal ovako ima)
EAX dostupan, tj. dal će kartica taj dio još uvijek obrađivati? (manje važno, ionako minimalno igram i to starije igrice)

Eo slike pozadine Z-5500 kontrolera pa da se vidi koje ulaze imam. Znači digitalno mogu spojiti optical i coaxial, nisam siguran da bi cinch ušao u coaxial.

http://img267.imageshack.us/img267/2...5005rn9.th.jpg

I šta misliš da li bi to išta poboljšalo kvalitetu zvuka? Sada spajam preko ova prva 3 šarena utora sa 3 kabela dobivena uz z-5500.

Renesis 29.01.2007. 18:39

bijeli cinch ti ide na coaxial u kontroler, a 3.5mm banana ide u X-FI. i onda sve funkcionira...

crn 30.01.2007. 12:36

Citiraj:

Autor Mikeyy (Post 631729)
Eo crni može još jednom pls objašnjenje za mene pošto totalno ne kužim.
Znači ja bih spojio X-FI i Z-5500. Čitam i spominjete da za digitalno spajanje koristim kabel koji na jednom kraju ima 3.5mm, a na drugom cinch. Jel to ovaj kabel?
Ako je znači to je ISTI kabel kojim sam do prije par mjeseci spajao onboard audio i hi-fi liniju, tj. stereo kabel?

Drugo nije mi jasno zašto se uzima kabel koji ima na kraju 2 cincha, a koristi se samo jedan? Ili sam ja pogrešno skužio i koriste se oba.

To je taj kabel... U biti ti treba mono kabel 3.5mm > 1 chinch
...
http://img255.imageshack.us/img255/8895/monohn7.th.jpg
(ali ja ga recimo nisam nigdje uspio pronaći) pa alternativno možeš koristiti stereo kabel 3.5mm > 2 chincha s tim da je u upotrebi samo jedan kanal odnosno samo bijeli chinch.
...
http://img443.imageshack.us/img443/889/stereoto4.th.jpg
Citiraj:

Treće, da li će pri takvom spajanju i dalje biti dostupan surround zvuk? (negdje sam pročitao da preko S/PDIF nema surround zvuka, dal ovako ima)
EAX dostupan, tj. dal će kartica taj dio još uvijek obrađivati? (manje važno, ionako minimalno igram i to starije igrice)

Eo slike pozadine Z-5500 kontrolera pa da se vidi koje ulaze imam. Znači digitalno mogu spojiti optical i coaxial, nisam siguran da bi cinch ušao u coaxial.

I šta misliš da li bi to išta poboljšalo kvalitetu zvuka? Sada spajam preko ova prva 3 šarena utora sa 3 kabela dobivena uz z-5500.
Ako pogledaš malo specifikacije z-5500 zvučnika vidjet ćeš da oni imaju (u subwooferu) ugrađeno pojačalo za analogni signal i dekoder za digitalni signal s podrškom za većinu surround i stereo formata:

# Amplifier: Ultra-linear, high-capacity analog
.
.
.
# Surround sound effects
Hardware decoding for Dolby® Digital, DTS®, and DTS®, 96/24 soundtracks
Dolby Pro Logic II (Movie and Music modes)
6 Channel Direct
Stereo x2
Stereo
# Supported digital formats:
Dolby Digital
DTS and DTS 96/24
PCM (uncompressed stereo): 44.1 kHz / 16 bit through 96 kHz / 24 bit

...tako da su u stanju dekodirati standardne surround formate koji im pošalješ sa kartice. Kako EAX nije standardni format (nego surround format razvijen od strane Creativea specijalno za igre) moraš spojiti karticu analogno (kao i dosad) jer kartica mora poslati već dekodirani signal na pojačalo koje ga onda šalje na zvučnike.

• Ukratko za DTS, Dolby Digital i PCM stereo (odnosno za filmove i muziku) možeš koristiti digitalnu vezu (3.5mm > RCA kabel) a za EAX (igre) moraš koristiti analognu vezu (3 x 3.5mm kabele).

O samoj kartici ovisi možeš li imati istovremeno imati spojene i analogne i digitalne izlaze jer neke kartice dijele iste konektore ali najčešće kad u driverima uključiš S/PDIF, analogni izlazi su onemogućeni (tako je bar u starijim serijama Creative kartica). Ako je tako i sa X-Fi serijom morat ćeš svaki put kad se želiš igrati u driverima isključiti S/PDIF i uključiti analogne izlaze i obrnuto... malo se poigraj s karticom pa provjeri.

buljo 30.01.2007. 13:03

Ne treba isključit, mogu bit oba uključeni samo se na control centru od zvučnika odabere dal ide coax ili direct.

^SuperUnknown^ 30.01.2007. 13:44

Svaka cast crni, ovo je opako dobar pregled svega najbitnijeg vezano uz backupiranje :beer: Drago mi je da ima jos ljudi kojima je bitno sto kvalitetnije sripati i skodirati i to po preporukama Hydrogenaudio foruma :) BRAVO! :D

Mikeyy 30.01.2007. 15:11

Zahvaljujem Crn! Puno pomoglo.
Nego zvuk bi trebao biti bolji takvim spajanjem? Jel ono, isti su kablovi u oba slučaja tako da tu nema mjesta nekom napretku.

Da li ima kakav utjecaj ako uzmem pozlaćeni cinch umjesto ovog običnog?

crn 30.01.2007. 15:56

Citiraj:

Autor Mikeyy (Post 632214)
Zahvaljujem Crn! Puno pomoglo.
Nego zvuk bi trebao biti bolji takvim spajanjem? Jel ono, isti su kablovi u oba slučaja tako da tu nema mjesta nekom napretku.

Da li ima kakav utjecaj ako uzmem pozlaćeni cinch umjesto ovog običnog?

Nije stvar u kabelima... kad spojiš zvučnu karticu digitalno tada vanjski uređaj (u tvom slučaju hardware ugrađen u sub) dekodira signal a kad je spojiš analogno onda zvučna kartica dekodira signal (pogledaj još jednom sheme spajanja u vodiču). Koja varijanta će biti bolja ovisi o kvaliteti hardwarea ali u pravilu (osim kod nekih profesionalnih zvučnih kartica) uvijek su bolji (kvalitetniji) vanjski uređaji. U tvom slučaju pošto su to sve proizvodi za PC mislim da ti je svejedno kako ćeš ih povezati ali isprobaj pa vidi ima li razlike... što se tiče chicha ne vjerujem da ćeš primjetiti razliku ali ako nije neka razlika u cijeni uzmi pozlaćeni :)

robee 06.02.2007. 13:30

Citiraj:

Autor crn (Post 632244)
Nije stvar u kabelima... kad spojiš zvučnu karticu digitalno tada vanjski uređaj (u tvom slučaju hardware ugrađen u sub) dekodira signal a kad je spojiš analogno onda zvučna kartica dekodira signal (pogledaj još jednom sheme spajanja u vodiču). Koja varijanta će biti bolja ovisi o kvaliteti hardwarea ali u pravilu (osim kod nekih profesionalnih zvučnih kartica) uvijek su bolji (kvalitetniji) vanjski uređaji. U tvom slučaju pošto su to sve proizvodi za PC mislim da ti je svejedno kako ćeš ih povezati ali isprobaj pa vidi ima li razlike... što se tiče chicha ne vjerujem da ćeš primjetiti razliku ali ako nije neka razlika u cijeni uzmi pozlaćeni :)

definitivno se NE mogu sloziti da kabeli nisu vazni !! ako se radi o manje zahtjevnom korisniku, postoji mogucnost da on ne primjeti razliku, ali ljudi koji se duze bave glazbom i hi-fi - jem, osjete razliku !!ako imate neku jeftiniju zv. kart....ne vrijedi stavljati skuplji i kvalitetniji kabel, no recimo ako se koristi e-mu 0404 (usput, koja je cijenom vrlo povoljna..cca 750kn) isplati se uzeti kvalitetniji kabel (cca 100-300kn) :)ja sam malo isprobavao i mogu reci da mi se zvuk kada ga saljem sa SPDIF-a mbo-a na av receiver DENON nimalo ne svidja....za razliku od toga ako spojim analogno sa mbo na av rec...zvuk je puno topliji i slusljiviji...e sada treba nabaviti emu 0404 pa vidjeti :)kontam da bi to trebalo jako dobro raditi !

crn 06.02.2007. 13:46

Ovo NIJE tema o HI-FI sistemima i kabeli nisu spominjani u tom kontekstu. U audiofilskim krugovima kabeli su važni koliko i ostale komponente sistema ali to je neka sasvim druga priča...

robee 06.02.2007. 15:59

okej :)
no moramo ih uzeti u obzir...jer ako kupujemo kvalitetne zvucne kartice, kako da one pokazu sto mogu, ako nisu povezane kvalitetnim kablovima :)

syss 07.02.2007. 20:56

kupio sam ja pravi audio kabel za spoj komp -> z5500... 5m haminog stereo cinča kojeg sam pretvorio u mono :)

nije to toliko kritično da bi slušao mp3-ce i takav (u većini slučajeva) inferioran format.

Dottore 29.03.2007. 00:09

kakve ima zvučna u Dfi Nforce 4 Ultra -D?? realtek?

nVIDIA MCP04 - Audio Codec Interface

edit.
da li može .flac svirati headunit u autu??

SniperWolf 26.04.2007. 14:09

Btw,
ne kuzim bas najbolje svrhu FLAC-a, znam sve ono kak je kul to imati jer ce mozda kasnije doci bolje zvucni sustav i sve pa cu imat koristi od toga ali, ja pustim npr prodigy smack my bitch up.mp3 na liniji, i origig na CD-u dakako cujem razliku u zvuku. Naravno kad kodiram u FLACu pa pustam onda necujem razliku. Ali cemu kodiranje u FLACu ako on daje do 1000kbps a CD je limitiran na 320kbps?

morph 26.04.2007. 14:26

Citiraj:

Autor SniperWolf (Post 708795)
Btw,
ne kuzim bas najbolje svrhu FLAC-a, znam sve ono kak je kul to imati jer ce mozda kasnije doci bolje zvucni sustav i sve pa cu imat koristi od toga ali, ja pustim npr prodigy smack my bitch up.mp3 na liniji, i origig na CD-u dakako cujem razliku u zvuku. Naravno kad kodiram u FLACu pa pustam onda necujem razliku. Ali cemu kodiranje u FLACu ako on daje do 1000kbps a CD je limitiran na 320kbps?

Nije bas najjasnije pitanje :stoopid:
Otkuda sad to da je CD limitiran na 320 kbps?

Kod FLAC-a nema gubitka kvalitete, kod mp3-ica ima. Svrha FLACA je da omoguci prostorno efikasniju pohranu glazbe bez gubitka kvalitete, uz jos neke popratne prednosti kao sto su tagovi.

crn 26.04.2007. 15:28

Svaka flac datoteka je kvalitetom ISTA originalu i bitrate samo određuje njenu veličinu a ne utječe na kvalitetu zvuka.

buljo 26.04.2007. 15:56

Koji se onda bitrate preporuča za FLAC? I koji vi ostali koristite?

morph 26.04.2007. 16:15

Citiraj:

Autor buljo (Post 708902)
Koji se onda bitrate preporuča za FLAC? I koji vi ostali koristite?

Kompresija se kod FLACA ne određuje po bitrateu nego po levelima.
Ja koristim Level 8 jer daje najmanju velicinu filea. Sto manji level to je file veci, ali je ujedno i brze komprimiranje. Veci level, manja velicina filea, ali sporije komprimiranje.

SniperWolf 26.04.2007. 17:11

jel normalno da na lvl 8 bude ovoliko 1 pjesma? http://www.imagesforme.com/thumbs/4216Clipboard02.jpg
btw znaci koliko je kbps obicni sadrzaj na CDu tipa album od stajaznam, prodigy npr (svi imaju isto right?)

morph 26.04.2007. 17:45

Citiraj:

Autor SniperWolf (Post 708949)
jel normalno da na lvl 8 bude ovoliko 1 pjesma? http://www.imagesforme.com/thumbs/4216Clipboard02.jpg
btw znaci koliko je kbps obicni sadrzaj na CDu tipa album od stajaznam, prodigy npr (svi imaju isto right?)

Da, moguce je da budu tolike pjesme na level 8.
Na ovo drugo pitanje ne znam odgovor. Ako to pitas zbog toga sto te muci je li FLAC zaista identican originalu onda si probaj FLAC predociti kao neku vrstu rar ili zip formata koji naprimjer isto imaju mogucnost komprimiranja, bez da ono sto je koprimirano izgubi na kvaliteti.

SniperWolf 26.04.2007. 17:54

Hm, da.. :)
sad mi je malo jasnije, al sto nije overkill ako je cd 320kbps 'recimo' jer nisam dobio odgovor, da se codira u FLACu koji je 1000kbps?

crn 26.04.2007. 18:31

Citiraj:

Autor SniperWolf (Post 708970)
sad mi je malo jasnije, al sto nije overkill ako je cd 320kbps 'recimo' jer nisam dobio odgovor, da se codira u FLACu koji je 1000kbps?

Ne smiješ gledati bitrate u flacu kao na bitrate u mp3cama jer za razliku od mp3ca kod kojih je bitrate u direktnoj vezi sa kvalitetom zvuka kod flaca on nema NIKAKVE veze sa njom nego isključivo sa veličinom datoteke i brzinom dekodiranja (koja je i najvećem bitrateu zanemariva). Kod komprimiranja u flac nemaš nikakvu kontrolu nad bitrateom nego određuješ stupanj kompresije (i na osnovu toga veličinu izlazne datoteke) a bitrate izađe koliko izađe.

Ako npr komprimiraš neku datoteku u zip i u rar - (sad govorim napamet) rar će dati manju datoteku i brže će je komprimirati od zipa ali u konačnici jednom kad raspakiraš arhive opet ćeš dobiti ISTU datoteku. Tako je i sa flacom - bez obzira koji je bitrate u igri odnosno na kojem je levelu (stupnju) pjesma komprimirana na kraju uvijek imaš istu datoteku jedino je veličina komprimirane datoteke različita i (teoretski) dekomprimiranje traje duže. U neku ruku možeš gledati na flac kao na zip arhivu koja se u letu dekomprimira prilikom sviranja.

Inače audio CD (16/44.1) ima bitrate od 1411 kbit/s

MadBoY 26.04.2007. 18:31

Bit rate = 44100 samples/s × 16 bit/sample × 2 channels = 1411.2 kbit/s (more than 10 MB per minute)

eto sta google kaze :)

morph 26.04.2007. 18:37

Citiraj:

Autor SniperWolf (Post 708970)

Audio CD (govorim o originalnom Audio Cd-u ili o onom snimljenom iz lossless formata, ne o Audio Cd-u snimljenom iz mp3 - u tom slucaju flac nema smisla) sigurno nije 320 kbps, tako da nema overkilla. I FLAC-om se (kao sto je vec receno) muzika ne komprimira na određenu kvalitetu (odredivu bitrateom) nego se zadrzava postojeca kvaliteta.

Sa http://flac.sourceforge.net/faq.html
Citiraj:

What is the lowest bitrate (or highest compression) achievable with FLAC?

With FLAC you do not specify a bitrate like with some lossy codecs.It's more like specifying a quality with Vorbis or MPC, except with FLAC the quality is always "lossless" and the resulting bitrate is roughly proportional to the amount of information in the original signal...
Sa http://en.wikipedia.org/wiki/FLAC#Comparisons

Citiraj:

FLAC is for efficient packing of audio data, unlike general lossless algorithms such as ZIP and gzip. While ZIP may compress a CD-quality audio file by 10–20%, FLAC achieves compression rates of 30–50% for most music, with significantly greater compression for voice recordings.

SniperWolf 26.04.2007. 19:01

Ok sad mi je puno jasnije, fala :)

SniperWolf 26.04.2007. 19:45

Samo još nešto,
na htpcu imam šrotnu SB Live! zvucnu, kako to da do nje ne zavisi kvaliteta zvuka, ako je ona spojena na iste zvucnike kao i CD plejer i ja fakat ne cujem razliku izmedju htpc-a i pravog CDplayera?

morph 26.04.2007. 20:02

Citiraj:

Autor SniperWolf (Post 709071)
Samo još nešto,
na htpcu imam šrotnu SB Live! zvucnu, kako to da do nje ne zavisi kvaliteta zvuka, ako je ona spojena na iste zvucnike kao i CD plejer i ja fakat ne cujem razliku izmedju htpc-a i pravog CDplayera?

Koliko ja znam CD player kao komponenta treba nekakvo pojacalo da bi stvar radila. Postoji mogucnost da su zvucnici takvi da se na njima ne cuje razlika. Mozda to nesto sto obrađuje zvuk iz tog cd playera (pojačalo, reciever, linija?) ne moze obraditi zvuk bolje od te zvucne.
A mozda su potrebne i neke od metoda navedene u ovom topicu:fiju: :D

SniperWolf 26.04.2007. 20:23

A ***emu, gluh sam. :D
ma zvucnici i pojacalo su ok, budem sve opisao detaljno kad si nađem nešt slobodnog vremena od ovih ispita ovih tjedan, pa stavim u zaseban thread moj setup :)

SniperWolf 01.05.2007. 21:58

http://sourceforge.net/projects/flake-enc
to je vrsta FLAC codeca, navodno da ima bolju kompresiju od obicnog FLAC-a.
Jel' itko probao?

Sva vremena su GMT +2. Sada je 15:34.