newalss |
21.01.2007. 19:29 |
Citiraj:
Autor bego2
(Post 625027)
Ne buni me to, niti sam to vidio igdje ili je to samo primjer?
|
To sam naveo samo kao primjer. Može pisati i 200W na 4 ohma. Uglavnom tu vrijednost uvijek imaš u specifikacijama.
Citiraj:
Autor bego2
(Post 625027)
Ovak imam ove sony-jeve zvučnike oni su 8 ohma i imam westre koje su isto 8 ohma ali imam i neke 15` drivere pitaj boga koja marka, oni rade na 4 oma pa sam mislio stavit njih i westre u paralelu da dobim 4 ohma pa spojim na reciever kad ga kupim. Pošto piše da je reciver 100w rms snage na 8 ohma (malo sumljivo al ajd) po mome bi trebalo biti jači ako radi se spoje zvučnici od 4 ohma, il se varam. :confused::rolleyes:
|
Neznam zašto bi uopće radio ovakav kuršlus niti bi to volio poslušati ali da, zvučnici će svirati glasnije.
U slučaju da imaš reciever koji na izlazu daje 100W na 8 ohma a spajaš paralelno spojene 8 ohmske zvučnike koji pružaju 4 ohmski otpor , izlazna snaga pojačala se udvostručuje. Znači na izlazu ćeš imati 200W na 4 ohma.
Analogno tome imat ćeš 2X50 W na 16 ohma.
Već ti vidim u glavi plan: "kako bi bilo da spojim dva 4 ohmska zvučnika u paralelu pa da budem najglasniji u komšiluku.: CoolRamb "
Sve to matematički dobro izgleda ali najbolje je spajati kako je preporučeno od proizvođača. Ohmov zakon kaže: manji otpor->veća struja. Lako se spali napajanje jer ono nije predviđeno za tako nešto.
|