PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Smartphone uređaji i mobiteli (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=49)
-   -   Kako PRAVILNO puniti bateriju? (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=55688)

viper 15.06.2010. 16:13

Citiraj:

Autor sith_lord (Post 1667641)
Ja sam imao samo Ericssone i Sony Ericssone, zadnja dva J300i i K550i. Sada sam si uzeo Elm-a, i za sada sam zbilja prezadovoljan, a vrijeme će pokazati svoje (mislim na bateriju, jel'?)... :)

gle ,vazno je da se mob ne puni putem USB-a tj mini usba,jer je to uzas kad spraznis bateriju... evo ja nikako nisam mogo napunit bateriju od x1 putem USB punjaca(pravog punjaca od SE).Danas reko da malo imporivziram,uzmem ja punjac za fotic ljepo spojim zice na bateriju od X1 i za 3 sata baterija na 80%.znaci baterije je bila spojena na punjacc bez mobitela,jer ocito premalo struje ide preko usba... i eto barem nisam moro cekat 2 tjedna da ovi u servisu zamjene mob lol.

marmarko 23.06.2010. 13:13

isprazniti novu bateriju do kraja i staviti na punjenje preko noci...znaci oko 10-ak sati, opet kad se baterija isprazni staviti je da se puni do kraja, ponoviti postupak prvih par punjenja i baterija ce biti sa maksimalnim kapacitetom...

najgore je novu bateriju prazniti i puniti polovicno, pozz

musso 23.06.2010. 14:55

Nacitah se stvarno svega... Danas, velika vecina baterija je Li-ion, i nju je najbolje ne isprazniti do kraja i ne puniti do kraja. Nego cijelo vrijeme pokusati drzati u "sredini"

Shelf life

• Charging forms deposits inside the electrolyte that inhibit ion transport. Over time, the cell's capacity diminishes. The increase in internal resistance reduces the cell's ability to deliver current. This problem is more pronounced in high-current applications. The decrease means that older batteries do not charge as much as new ones (charging time required decreases proportionally).
  • High charge levels and elevated temperatures (whether from charging or ambient air) hasten capacity loss.[32][33] Charging heat is caused by the carbon anode (typically replaced with lithium titanate which drastically reduces damage from charging, including expansion and other factors.[34]
  • A unit that is full most of the time at 25 °C (77 °F) irreversibly loses approximately 20% capacity per year. Poor ventilation may increase temperatures, further shortening battery life. Loss rates vary by temperature: 6% loss at 0 °C (32 °F), 20% at 25 °C (77 °F), and 35% at 40 °C (104 °F). When stored at 40%–60% charge level, the capacity loss is reduced to 2%, 4%, and 15%, respectively.[35][citation needed]
Znaci, na vijek trajanja jos utjecu i temperatura i postotak napunjenosti s time da sto je blizi sredini je manji postotak gubljenja kapaciteta s vremenom.

xlr 23.06.2010. 16:09

Više-manje se sa većinom ovdje napisanog slažem. Nedavno sam naletio na temu s kojom se potpuno slažem:
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=669497

Mogu samo dodati 'amen'.

sith_lord 23.06.2010. 16:33

Da li se i na Li-Po odnosi sve što se odnosi i na Li-Ion? :stoopid:

musso 23.06.2010. 19:14

Citiraj:

Autor xlr (Post 1673857)
Više-manje se sa većinom ovdje napisanog slažem. Nedavno sam naletio na temu s kojom se potpuno slažem:
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=669497

Mogu samo dodati 'amen'.

Upravo tako, samo mi se nije dalo detaljno objasnjavat :)
Samo, glupo je stalno misliti na to i podredivati se tome, deri kolko ide kad krepa kupi drugu i amen, jer se opterecujes i budes rob opremi umjesto da ti samo sluzi koliko moze da ti olaksa zivot.

bugsbunny 06.07.2010. 12:07

Ako kupim novi mobitel, koliko trebam da ga stavim na punjač? Prijatelj je kupio Nokiju Xpress Music, stavio ga na 24 sata na punjač, uopće ga nije uključio. A nakon toga baterija samo izdrži jedan i pol dan. Što nije radio pravilno? Sad treba da kupi novu bateriju?

sith_lord 06.07.2010. 15:09

Jel' on drži toliko "dugo" dok je na standby-u ili ga tvoj prijatelj jako intenzivno koristi?
Evo mom Elm-u baterija traje do 6 dana, ali kad uključim Bluetooh, GPS i WiFi zajedno, i igram neke igrice, pa ni meni ne izdrži baš puno, ali mislim da je to samo po sebi razumljivo...

spawn 06.07.2010. 23:03

Nove baterije li-ion i li-poly uopce ne treba ouniti 24 sata. To je bilo nekad. Kad kupis telefon, ustekaj 4-5 sati u punjac da se formira max i onda isprazni do kraja da se formira min. I baterija ce raditi odlicno. Onih memory efekta vise nema,a i proizvodjaci pisu da prvo punjenje baterije traje do 5 sati max,ovisno o punjacu,jer su danasnji mobiteli napravljeni da iskljuce punjenje kad se baterija napuni do kraja.

sith_lord 06.07.2010. 23:28

Ja sam svom prvo formirao min pa onda max... :D

gloginjaR 08.11.2011. 17:49

uzea sam ovu sa ebay bateriju(dupli capacitet) http://www.ebay.com/itm/260840063860...#ht_2813wt_935
oću je prvo ispraznit ili je prvo napunit :D
HTC HD2 Leo....
imam punjač (znači nemoram preko mobitela punit!

Prijateljski 14.11.2011. 16:57

Citiraj:

Autor Bruno_Rv (Post 1683896)
i onda isprazni do kraja

Nove baterije (li-ion) nije preporučljivo redovito prazniti do kraja (do te mjere da se ugasi mob).
Prvih par punjenja je dovoljno puniti dok ne pokaže indikator napunjenosti 100% a za potpuni kapacitet (formiranje baterije) je potrebno par ciklusa punjenja.
Sa ostalim se slažem.

mravojed 16.02.2014. 22:03

Citiraj:

Autor marmarko (Post 1673657)
isprazniti novu bateriju do kraja i staviti na punjenje preko noci...znaci oko 10-ak sati, opet kad se baterija isprazni staviti je da se puni do kraja, ponoviti postupak prvih par punjenja i baterija ce biti sa maksimalnim kapacitetom...

najgore je novu bateriju prazniti i puniti polovicno, pozz

Marko, ne lupetaj, NAJGORE sto mozes uraditi za litijum-jonsku je prazniti do kraja. Isto tako treba izbjegavati da je stalno na maksimumu tj. stalno ukljucena.

Kompletno praznjenje i punjenje nakon tri puta u formiranju baterije treba prestati raditi. Jedino sto ces imati tacniju informaciju o trenutnoj napunjenosti baterije, tj. bice kalibriraniji. Ovu kalibraciju mozes raditi jednom u nekoliko mjeseci, ali uopste nije bitno.

Kako neko ranije rece najbolje je drzati dakle sto blize sredini, idealno bi bi bilo izmedju 30% i 70% jer "full cycle" ili puni ciklus ciji je broj od proizvodjaca limitiran, predstavlja jednu kolicinu punog kapaciteta baterije, ne jedan broj punjenja.
Na primjer ako 5 dana dopunjujes po 20% bateriju, to se ne racuna kao 5 ciklusa, vec samo jedan.
Kod mobitela je prednost sto ih cesto mozete puniti sa racunara te je lakse drzati izmedju 30% i 70%.

icnah 16.02.2014. 23:34

"Na primjer ako 5 dana dopunjujes po 20% bateriju, to se ne racuna kao 5 ciklusa, vec samo jedan."

jesi siguran u ovo?

spawn 17.02.2014. 00:42

Ma nemojte se opterecivati. Ja i sve koje poznajem punimo i praznimo do kraja sve baterije koje smo imali i sve koje su ispravne traju godinu,godinu i pol. Nakon toga dosta izgube kapacitet i kupimo drugu. Puni prazni kad ti dodje i doviđorno. Jos da pazimo kako punimo,pa folije,pa futrole. Jbt jos cemo poceti masirati mobove navecer.

OuttaControl 17.02.2014. 02:59

nikad nisam pazio, i nikad nisam imao problema, imam iphone 2g iz 2007 koji još radi komotno cijeli dan srednjeg korištenja, bez ikakvog paženja kako se puni

jedino sam se zaj**** sta se tice akku bušilice :D tu je bila NiCd na koju je nepaženje loše utjecalo, ali zato sam nabavio Li-ion sa punjačem i zamjenio čelije sa njom ;)

icnah 17.02.2014. 20:38

Citiraj:

Autor Bruno_Rv (Post 2547541)
Ma nemojte se opterecivati. Ja i sve koje poznajem punimo i praznimo do kraja sve baterije koje smo imali i sve koje su ispravne traju godinu,godinu i pol. Nakon toga dosta izgube kapacitet i kupimo drugu. Puni prazni kad ti dodje i doviđorno. Jos da pazimo kako punimo,pa folije,pa futrole. Jbt jos cemo poceti masirati mobove navecer.

s jedne strane si u pravu, al s druge strane kad zbrojiš uređaje koje koristimo (mob, tableti, laptopi, aku-bušilice, itd) ak ću im svake godine kupovat baterije bankrotirat ću. mislim da je jeftinije pazit na baterije

NeooS 19.02.2014. 02:45

Citiraj:

Autor icnah (Post 2547523)
"Na primjer ako 5 dana dopunjujes po 20% bateriju, to se ne racuna kao 5 ciklusa, vec samo jedan."

jesi siguran u ovo?

I mene zanima koliko je točna ova tvrdnja? Ako je to točno, bilo bi odlično!

mravojed 19.02.2014. 11:04

Citiraj:

Autor icnah (Post 2547523)

jesi siguran u ovo?

Mnogo sam istrazivao po netu uglavnom definicija ciklusa baterije je ovo:

"The Cycle Count is a number that refers to how much the battery is used. A single load cycle is the cumulative usage of 100% of the battery’s capacity. For example, discharging to 50%, charging to full, then discharging to 50% the next day will equal 1 load cycle."

Obratite paznju na rijec "cumulative" .... naravno, govorim samo o Litijum jonskim baterijama

icnah 19.02.2014. 19:59

ima neki link za ovu tvrdnju pls?

mravojed 20.02.2014. 11:00

Citiraj:

Autor icnah (Post 2549467)
ima neki link za ovu tvrdnju pls?

http://h10025.www1.hp.com/ewfrf/wc/d...name=c00596784

The Man 20.02.2014. 14:15

Smijem li ostaviti punjač u utičnici?

Na poslu imam 99 utičnica i u jednoj od njih bi trajno ostavio microUSB punjač i samo po potrebi pikao mobitele na njega.

Jel to možda na neki način šteti punjaču ili je ok?

QuidZz 20.02.2014. 14:25

Citiraj:

Autor The Man (Post 2549845)

Na poslu imam 99 utičnica i u jednoj od njih bi trajno ostavio microUSB punjač i samo po potrebi pikao mobitele na njega.

Meni dva stoje non stop u uticnici i nista im nije.

The Man 20.02.2014. 14:30

Super onda. Puno ih pozdravi! ;-)

QuidZz 20.02.2014. 14:51

Citiraj:

Autor The Man (Post 2549858)
Puno ih pozdravi! ;-)

:lol2:

rodney 20.02.2014. 15:38

Citiraj:

Autor mravojed (Post 2549737)

Mislim da ovo nije potpuno točno. Ako smanjujete DoD (dept of discharge)
za 50%, broj ciklusa neće biti duplo veći, nego 3-4 puta veći (iako su ciklusi
sad manji). Znači umjesto jednog 100% DoD, što bi bio jedan ciklus, možete
3 ili četiri puta puniti bateriju na 50% DoD. Naravno još ovisi jel punite do
HVC ili praznite li do LVCa (high i low voltage cutoff). Znači ako smanjujete
DoD da bi produžili vijek trajanja baterije, idealno bi bilo koristiti smanjiti
HVC (napon do kojeg se baterija puni) i povisiti LVC (napon kad je baterija
prazna), tako da se baterija koristi što bliže nominalnom naponu.

icnah 20.02.2014. 20:32

Citiraj:

Autor mravojed (Post 2549737)

tnx

mravojed 04.03.2014. 23:08

Citiraj:

Autor rodney (Post 2549895)
Mislim da ovo nije potpuno točno. Ako smanjujete DoD (dept of discharge)
za 50%, broj ciklusa neće biti duplo veći, nego 3-4 puta veći (iako su ciklusi
sad manji). Znači umjesto jednog 100% DoD, što bi bio jedan ciklus, možete
3 ili četiri puta puniti bateriju na 50% DoD. Naravno još ovisi jel punite do
HVC ili praznite li do LVCa (high i low voltage cutoff). Znači ako smanjujete
DoD da bi produžili vijek trajanja baterije, idealno bi bilo koristiti smanjiti
HVC (napon do kojeg se baterija puni) i povisiti LVC (napon kad je baterija
prazna), tako da se baterija koristi što bliže nominalnom naponu.

Jarane prije cu HP-u vjerovati nego nekom anonimusu, nemoj mi zamjeriti..:beer:

mravojed 05.03.2014. 10:13

Citiraj:

Ne vjerujem da mu skodi, ali neka istrazivanja su pokazala da 25% troskova elektricne energije potice od tzv. "Fantomskih" potrosaca, tj. onih koji su ukljuceni u struju a nisu u funkciji...

elzel 17.09.2014. 14:42

Kupio novu Nokia BV-4D (3,8V, 1400mAh) bateriju za Nokiju N8, dosad je 3 god. u njoj bila baterija Nokia BL-4D (3,7V, 1200mAh), koja je u Nokia Battery Monitoru 3.1 nakon punjenja pokazivala 15h estimated average use na 100%. Stavim novu bateriju i nakon punjenja pokazuje 35h estimated average use na 100%. Ja sav sretan bio. Onda su počeli problemi - nakon 3. punjenja na 100% pokazivalo 11h estimated average use, da bi danas ujutro našao mob ugašen nakon kaj se sinoć napunio 100%, a po noći bio na standby-u. Šta je to? Znači ne može puna baterija izdržat ni 8h stanby-a, a trebala bi 5 dana tako držat, pa nova je i većeg kapaciteta.

gin.tonic 17.09.2014. 15:02

Citiraj:

Autor elzel (Post 2662521)
Kupio novu Nokia BV-4D (3,8V, 1400mAh) bateriju za Nokiju N8, dosad je 3 god. u njoj bila baterija Nokia BL-4D (3,7V, 1200mAh), koja je u Nokia Battery Monitoru 3.1 nakon punjenja pokazivala 15h estimated average use na 100%. Stavim novu bateriju i nakon punjenja pokazuje 35h estimated average use na 100%. Ja sav sretan bio. Onda su počeli problemi - nakon 3. punjenja na 100% pokazivalo 11h estimated average use, da bi danas ujutro našao mob ugašen nakon kaj se sinoć napunio 100%, a po noći bio na standby-u. Šta je to? Znači ne može puna baterija izdržat ni 8h stanby-a, a trebala bi 5 dana tako držat, pa nova je i većeg kapaciteta.

Onda nije original.

elzel 17.09.2014. 18:33

Kako da ja znam kad kupujem na ebayu jel original ili nije? Hologramske naljepnice isto kopiraju, a sliku može stavit bilo kakvu. Di da kupim original bateriju?

Juice 17.09.2014. 18:40

Mobis?

The Man 17.09.2014. 20:53

Cijelo vrijeme čitam i mislim si ma ovo nije moguće, a onda na kraju balade vidim i razlog zašto ipak je moguće. Ibej je lutrija frende. Nikad s ibeja baterije, fleš drajvove i memorijske ne uzimaj ako nisi spreman na ovo kaj ti se upravo desilo. Kako gospon đus reče malopre, imaš Mobis ili je eventualno iz EU direktno od Nokia suporta naruči. Budi sretan da ti baterija nije procurila ili eksplodirala pa ti tako uništila (po meni) još uvijek dobar mob.

gin.tonic 17.09.2014. 21:52

Citiraj:

Autor elzel (Post 2662647)
Kako da ja znam kad kupujem na ebayu jel original ili nije? Hologramske naljepnice isto kopiraju, a sliku može stavit bilo kakvu. Di da kupim original bateriju?

Original baterije su skupe i mogu se kupiti samo u ovlaštenim trgovinama...

Ali gle, original baterija se kupi ako misliš mobitel koristiti još 2-3 godine...

Možeš kupiti bateriju od nekog drugog proizvođača koja ti bude manje trajala ali ti barem nebude eksplodirala :D

nino 17.09.2014. 21:55

Ekipa, tema je "Kako PRAVILNO puniti bateriju?", a ne gdje kupiti ili problemi sa baterijom.

elzel 17.09.2014. 22:31

Gledao sam po cijelom ovom podforumu gdje da stavim ovaj upit, tu se jedino radi o baterijama, već je bilo riječi o Polarcellu kao kvalitetnim baterijama, imam na drugoj Nokiji i to sam se i sam uvjerio, tako da sam naručio Polarcell BL-4D s ebay.de, dođe za 2-5 dana.

Eto, neću više o tome, ali možda nekome dobro dođe info taj.

domba2905 22.09.2014. 11:30

Citiraj:

I meni je non stop uključeno. Nisam punjač iskopčao od kad sam ga kupio. Ugašen je jedino kada struje nestane :goood:

trouble 08.12.2014. 19:46

AJmo sad,stigla zwerka(Sony Z3 compact)...bateriju istrošit pa punit do kraja ili napunit do kraja pa istrošit? Prvi s točnim odgovorom ima pivu! (PS,došla sa 65%)

syss 09.12.2014. 09:03

prvi put ostaviti malo duže na punjaču i sve ostale puteve bmk level: čak noris :D

Sva vremena su GMT +2. Sada je 15:18.