PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Svaštara (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=29)
-   -   perilica za rublje (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=54757)

coconut 26.12.2006. 12:34

Da nije bilo 'Pametniji popušta'? :D

flare 26.12.2006. 17:40

Citiraj:

Autor BmwMPower (Post 603326)
A možda ju je jednostavno ukopčao u utičnicu :)

a mozda smo u sumi...opet ste poceli srackat :mad:

knezigor 26.12.2006. 21:54

Misliom da bi ovu tajnovitost najbolje obrazložio Horza svojim opširnim i detaljnim opisom rješavanja problema...

horza 26.12.2006. 23:04

ljudi, sorry kaj ne visim 24/7 u frontendu foruma :)

daklen, kaj se desi...
kad se narihta tajmer za pranje na npr. 3 sata (daklen, da vešmašina počne prat za 3 h), ona jednostavno dođe s timerom na 0h i onda kad tajmer treba reć "aha, došo sam do kraja sad trebam pokrenut sekvencu za pranje koja mi je nariktana", on to ne napravi, nego ostane visit na 0h s tajmerom i brije da je pokrenuo pranje. j... ga. to je isto ko kod neprovjeravanja povratnih informacija od php-a sql serveru... on nigdje ne napravi provjeru da li je stvarno izvršeno ono što se očekivalo, nego se pravi glup...

1) treba poništit sekvencu za pranje jer je možda krivo memorirana pa fejla prilikom pokretanja, a tajmer je zapravo možda dobro odradio svoj posao
2) treba resetirat tajmer tak da se ponovo dođe na vrijednost koja pokreće sekvencu za pranje (bilo da je tajmirana ili 0h, jer u protivnome tajmer ne dozvoljava sekvenci za pranje da bude pokrenuta, čak i ako je ispravna ... jer brije da ju je već pokrenuo)
3) treba to startat

solušn

1) kada je vešmašina u hold stanju (daklen nema pojma kaj sad treba), ona dozvoljava da joj se radi unos podataka...
pa joj se pomoću tipke Enter može doći do rutine za poništavanje memorirane sekvence za pranje (one postavke jel bijelo ili obojano, jel osjetljivo, temperatura, itd).
to je HEX oznaka... mislim da "E" (ostala dva polja svejedno cijelo vrijeme pokazuju stanje timera, dakle "0h"). dakle, s enterom se dođe do oznake "E" (nalazi se nakon cijelog cycle-a timera i još par HEX oznaka)... dođe se enterom daklen do toga i pusti se mašinu na miru 3 sekunde da ona tu napravi automatsko prepoznavanje odabira (ona to pokaže tak da lampice prestanu blinkat) i onda ju se isključi na power gumb.
time je obrisana spremljena sekvenca za pranje i sigurni smo da ona ne radi probleme...
... barem sam ja tak zabrijo, jerbo samo resetiranje tajmera nije uspjelo...

2) timer se resetira tak da se dofura counter na 0h. ali ne na 0h na kojoj već stoji (jer je tih 0h zapravo već prošlo i on si brije da je pozvao sekvencu za pranje), nego ga treba odfurat na sljedeći ciklus timera. to se radi tako da se opet roka enter, prođe se prvi ciklus timera (9h-0h), prođu se sve HEX oznake, i onda se ponovo u krug vrti timer. njega se dofura do 0h i pusti se mašinu na miru na 3 sekunde tak da skuži automatski unos. i onda se isključi mašina.

3) sljedeći put kad se mašina uključi, timer uopće ne bi trebao postojati, nego defaultna sekvenca za pravnje (93 minute, pa ti poštelavaj sve ko da niš nije bilo). dec it.

LordNitro 26.12.2006. 23:13

Stats > Major Skills > + programiranje perilice za rublje :)

Delta S4 26.12.2006. 23:21

Citiraj:

Autor horza (Post 603915)
ljudi, sorry kaj ne visim 24/7 u frontendu foruma :)

daklen, kaj se desi...
kad se narihta tajmer za pranje na npr. 3 sata (daklen, da vešmašina počne prat za 3 h), ona jednostavno dođe s timerom na 0h i onda kad tajmer treba reć "aha, došo sam do kraja sad trebam pokrenut sekvencu za pranje koja mi je nariktana", on to ne napravi, nego ostane visit na 0h s tajmerom i brije da je pokrenuo pranje. j... ga. to je isto ko kod neprovjeravanja povratnih informacija od php-a sql serveru... on nigdje ne napravi provjeru da li je stvarno izvršeno ono što se očekivalo, nego se pravi glup...

1) treba poništit sekvencu za pranje jer je možda krivo memorirana pa fejla prilikom pokretanja, a tajmer je zapravo možda dobro odradio svoj posao
2) treba resetirat tajmer tak da se ponovo dođe na vrijednost koja pokreće sekvencu za pranje (bilo da je tajmirana ili 0h, jer u protivnome tajmer ne dozvoljava sekvenci za pranje da bude pokrenuta, čak i ako je ispravna ... jer brije da ju je već pokrenuo)
3) treba to startat

solušn

1) kada je vešmašina u hold stanju (daklen nema pojma kaj sad treba), ona dozvoljava da joj se radi unos podataka...
pa joj se pomoću tipke Enter može doći do rutine za poništavanje memorirane sekvence za pranje (one postavke jel bijelo ili obojano, jel osjetljivo, temperatura, itd).
to je HEX oznaka... mislim da "E" (ostala dva polja svejedno cijelo vrijeme pokazuju stanje timera, dakle "0h"). dakle, s enterom se dođe do oznake "E" (nalazi se nakon cijelog cycle-a timera i još par HEX oznaka)... dođe se enterom daklen do toga i pusti se mašinu na miru 3 sekunde da ona tu napravi automatsko prepoznavanje odabira (ona to pokaže tak da lampice prestanu blinkat) i onda ju se isključi na power gumb.
time je obrisana spremljena sekvenca za pranje i sigurni smo da ona ne radi probleme...
... barem sam ja tak zabrijo, jerbo samo resetiranje tajmera nije uspjelo...

2) timer se resetira tak da se dofura counter na 0h. ali ne na 0h na kojoj već stoji (jer je tih 0h zapravo već prošlo i on si brije da je pozvao sekvencu za pranje), nego ga treba odfurat na sljedeći ciklus timera. to se radi tako da se opet roka enter, prođe se prvi ciklus timera (9h-0h), prođu se sve HEX oznake, i onda se ponovo u krug vrti timer. njega se dofura do 0h i pusti se mašinu na miru na 3 sekunde tak da skuži automatski unos. i onda se isključi mašina.

3) sljedeći put kad se mašina uključi, timer uopće ne bi trebao postojati, nego defaultna sekvenca za pravnje (93 minute, pa ti poštelavaj sve ko da niš nije bilo). dec it.

Čizs...još malo pa će čovjek morati ići na tečaj progrmiranja(bar 2-3 mjeseca) ako želi sam prati robu u veš mašini...

Mljac 27.12.2006. 09:34

Ma stvarno debilana!
Pa ipak je to fucking veš-mašina, nije za vjerovati da nisu napravili par programa ko na klasičnoj makini, koje programiranje i koji reseti?!
:rambo: :rambo: :rambo: :rambo: :rambo:

knezigor 27.12.2006. 22:20

Thanks Horza!!!!
Jest da nisam nikaj razumio ali sam razumio OVO: nikad nedaj da ti žena bira novu vešmašinu (baš onu istu kakvu ima susjeda sa puno gumbića i ekranom k'o na mobitelu) jer ćeš tri puta dnevno gubit živce prolazeći gore opisane procedure: hitthewa - a njih ima - i za čitat je puno, a kamoli za otipkati.:rambo:

horza 28.12.2006. 07:07

Citiraj:

Autor knezigor (Post 604708)
Thanks Horza!!!!
Jest da nisam nikaj razumio ali sam razumio OVO: nikad nedaj da ti žena bira novu vešmašinu (baš onu istu kakvu ima susjeda sa puno gumbića i ekranom k'o na mobitelu) jer ćeš tri puta dnevno gubit živce prolazeći gore opisane procedure: hitthewa - a njih ima - i za čitat je puno, a kamoli za otipkati.:rambo:

ser-kenj. to nema veze sa ženama. ima veze s glupim programerima. koji su vrlo vjerojatno muškarci... inače, ja ne bih imao ništa protiv da mi npr. Joanna Rutkowska bira bilo koji dio hardvera.

stuc 28.12.2006. 07:29

Ajd dobro, širi se forum lagano na druge grane : lol2 :

btw, upute su mrak, nemrem vjerovat...: stoopid

Gustavo 27.09.2007. 22:35

Meni se zblesirala Candy perilica,stala je na 15 stupnjeva i 9 sati odgode,jel zna netko kako resetirati da ne čekam servis?

pogi 21.07.2009. 15:19

Problem sa perilicom rublja...

Dakle zove mene draga na posao kako mi je (pazi drskosti....meni je :D ) perilica rublja u ku*cu. Šogor živi blizu pa je brže bolje zvala njega da ide vidjeti u čemu je problem. Uglavnom remenica na bubnju se vrti neovisno o bubnju pa nema okretanja ni centrifuge niti ičega. Je li imao netko sličan problem? Ono što sad iz glave razmišljam o otvorenoj pozadini perilice rublja je remenica na betonskom utegu na bubnju, i kao da je u središtu remenice jedna matica. Prvo ću probati pritegnuti maticu..... što bi još tu moglo biti?

Ajmo kućni majstori, kakvi ste kad se treba maknuti o PCja :dajpivu:

Jelc 21.07.2009. 15:33

38 godina a ne zna koristiti tražilicu...:)

samograd 21.07.2009. 17:37

moja perilica posuđa bila isto zablesirala.
stala na pola programa,prčkao, mrčkao,na kraju je ostavio upaljenu na tom programu,
kad odjednom nakon sat otprilike proradi,odradi program do kraja.probaj to.

pogi 21.07.2009. 18:49

Citiraj:

Autor samograd (Post 1389898)
moja perilica posuđa bila isto zablesirala.
stala na pola programa,prčkao, mrčkao,na kraju je ostavio upaljenu na tom programu,
kad odjednom nakon sat otprilike proradi,odradi program do kraja.probaj to.

Obični ključ br.13 je riješio stvar. Samo je trebalo pritegnuti maticu koja drži remenicu za bubanj. Inace moj program je elektromehanički :goood:

Citiraj:

Autor Jelc (Post 1389816)
38 godina a ne zna koristiti tražilicu...:)

Godine moj Jelc, godine.... na svim Cod4 serverima sam topovsko meso. Bio sam uvjeren da jos nitko na PCE forumu nije komentirao perilice za robu.

:lol2:

Dizel 22.07.2009. 09:38

Dobro je dok imas kljucic 13 u kuci i ne moras za svaku debilanu zvati servis, kao vecina sobarica. Oni takve posebno vole :D

Koliko sam se lezajeva namijenjao na vesmasinama...najbolje su najjeftinije, kad smo vec kod te gradje.

Jelc 22.07.2009. 10:38

Matori, oš promjenit meni lagere?
Na Indesitki:D

Dizel 22.07.2009. 11:27

Izbij van kriz i za 20 minuta si gotov. A zena ce ti se klanjati kao ibermajstoru 3 dana... :D

Tip za lezajeve: uglavnom idu jeftinjaci SKF/FAG 6203, 6204 ili cak 6205...zalapa ih se u svakoj firmi koja ima bravarsku/elektro radionu ako zatreba :)

Jelc 22.07.2009. 11:43

Da nebi sam tak...na indesitki moraš sve rasturit da dođeš do lagera-pol dana posla minimalno:)

Moja je berba 1992 i još je živa-sam sam promjenio jednu gumu, jedan remen, jedan grijač i pumpu.

Za lagere sam ipak trebal stručnjaka sa strane...

Dizel 22.07.2009. 11:51

Talijani inace to znaju zasrat i zakomplicirat do jaja...

fanATIk 22.07.2009. 12:23

Moja žena moli boga kad će gorenjka iz '98 otegnut papke. Da kupi neku novu uber makinu. Al mrcina se neda, kad neš rikne, popravak bude max 150kn.

Dizel 22.07.2009. 12:32

Prije ces se od nje rastat nego sto ce ta stara drlja vrisnut :)

pogi 22.07.2009. 13:57

Inače sam se nakon popravka "napio krvi" ko Spajk i ženi i šogoru i cijeloj njenoj rodbini koja je mahom savjetovala da zovemo majstora koji naplaćuje samo 100kn dolazak. Hehe....

domy1 22.07.2009. 15:03

Samo je jedna perilica, miele. Skupa, ali vrijedi :)
Starci mene i brata s njom "oprali" i još nakon 25 godina radi.
Jednom zamjenjena guma, amortizeri, ležaji bubnja i zabrtvljena osovina pumpe da ne pušta vodu. Grijač je još uvijek orginal, vjerovali ili ne.

fanATIk 22.07.2009. 15:48

Citiraj:

Autor Dizel (Post 1390405)
Prije ces se od nje rastat nego sto ce ta stara drlja vrisnut :)

Istina. Starci imaju jednu koja je dosegla punoljetnost al je i dalje besprijekorno radila. Stavili je u podrum za nedajbože ak nova koju su kupili rikne. :D Mene kod moje živcira što svako malo neka čarapica ili gaće zaglave u onom crijevu između bubnja i pumpe. I ajmo, otvaraj mrcinu, zavuci se u nju, šrafciger i čupaj to van.

Dizel 22.07.2009. 16:42

Evo ja imam vec 10 godina Gorenjku WA 543 ili tako nesto, najjeftini model u ono vrijeme, ali i sam sam tzv. majstor u toj struci pa znam da ne treba uzimati skupu nakupinu elektronike da radi s vodom, kamencem i grijacima. Pogotovo izbjegavati Calgon fore u sirokom luku ;)

Naravno, na masini nikad nista mijenjano dosada. Nakrkaj ju do jaja da nema debalansa i udri :D

TheEmpress 22.07.2009. 20:34

Citiraj:

Autor fanATIk (Post 1390393)
Moja žena moli boga kad će gorenjka iz '98 otegnut papke. Da kupi neku novu uber makinu. Al mrcina se neda, kad neš rikne, popravak bude max 150kn.

Moja je riknula prošli tjedan, zanussijeva, 12 godina stara, pukla osovina... :stoopid: I niš, u subotu popodne s bakom u konikom i kupila baka novu perilicu. :D Stara mi je rekla "nemoj samo gorenje kupit". Na moje pitanje zakaj ne, dobila sam odgovor da je sve kaj smo dosad imali od gorenja brzo crklo... Na kraju kupili neku bosch.

Inače, jedina digitalna stvar u mojoj kući (kaj se tiče tih aparata) je perlica za suđe. A pošto se moja mam i baka ne snalaze s tim digitalnim stvarima, jedina dva gumba koja se koriste na suđerici su onaj za paljenje/gašenje i gumb za start. :lol2: Nikakvi programi, nikakve kerefeke, namještena je na najosnovniji program za pranje i radi samo to jadna...

zweitakt 11.11.2009. 08:39

molim pomoc

podivljala mi je vesmasina,gorenje,relativno je novija,cca 4 god(WA 1581 S),ako netko zna nekog majstora za preporuciti da mi dodje srediti to,gorenje servis mi se bas i ne zove za sada!!!

:chears:

Dizel 11.11.2009. 09:32

Sta je tocno podivljalo, programator ili osli lezajevi na bubnju?

zweitakt 12.11.2009. 21:30

Citiraj:

Autor Dizel (Post 1481603)
Sta je tocno podivljalo, programator ili osli lezajevi na bubnju?

otisle su cetkice na motoru

samo simptomi su bili vise nego blesavi,malo je radila,malo nije,oce vrtit nece vrtit,jedan majstor tvrdi otisla elektronika,drugi tvrdi otiso programator,na kraju mi je puko film i pozval sam majstora iz gorenja,stigo covjek i odmah dijagnoza nakon 4 sekunde"to vam je krepal motor,popravak je 1000kn"....LOL,pitam ja njega jel ziher,da nisu mozda cetkice????,on veli da je i da se tu nemreju mijenjati cetkice nego samo motor u kompletu,samo nije sa sobom ponio motor,nego je dovuko grijac,vodenu pumpu,programator i jos nekaj u kutiji kaj nisam prepoznal,i veli ide on po motor da proba;al nemre danas nego sutra

odem ja u svoj labos i mrdam nesto tamo,kad vidim gorenje kombi,izlazi van neki lik,i ja trk do njega i pitam ga:"sefe jel se vi kuzite u vesmasine?"veli lik kak ne,pa ja sam serviser....ko da ga je sami isusek poslal k meni...hahaha,opisem mu ja svoj krizni put i on meni veli ma to su cetkice i da se mogu mijenjati,da okrenem vesmasinu i da ju odozdola otvorim i pogledam,i da odem u ducan "batis" tam u zagorskoj i da zemem zamjenske cetkice,ode ja tam,kupim cetkice(naravno da sve bude dramaticnije,lik mi proda krive cetkice,makar sam mu uzorak donio)nakon malo muke sklopim ja to i voila,masina dere koda je jucer kupljena,uglavnom,isplati se bit sam svoj majstor,sada sam uz sve ostalo sto sam popravljam naucio i vesmasinu rasclanit u atome...

trosak je iznosio 80kn,tolko kostaju cetkice zamjenske,original su blizu 200

:chears:

Dizel 12.11.2009. 21:37

Ajde bar si nesto naucio, da si rekao mogao bih ti ja poslati motor jer ih imam par komada u supi, to najrjedje rikne na masini, programator je drugi pick, odmah nakon lezajeva :)

tomasini_ 23.02.2010. 14:33

Rabljena ili nova perilica? Po oglasnicima se da naći starijih i ispravnih uređaja već od 150 kn, iako meni realnije zvuči cijena od 600 kn kod majstora koji daje i garanciju (također oglasnik). Na što obratiti pozornost kod kupnje rabljene perilice, i što uopće pitati vlasnike jedne koju prodaju za 150 kn?

Dizel 23.02.2010. 14:36

Programator i pumpa, ostalo je đabalesku.

Jelc 23.02.2010. 15:21

Citiraj:

Autor Dizel (Post 1578068)
Programator i pumpa, ostalo je đabalesku.

Je, ko i na mojoj kaj trebaš pol dana da joj promjeniš lagere (ako znaš kaj delaš:D)

A pumpu sam kupio kod Batisa i sam promjenil...100 kuna i pol vure posla:)

pogi 20.02.2011. 13:45

Problem sa Perilicom za robu....valjda je u okvirima Svaštare

Pozdrav svima,

Treba mi jedan savjet. Riječ je o perilici za robu Gorenje WA 442. Imam je već deset godina i nisam imao neke zamjerke na nju. Međutim već neko vrijeme imamo problema sa centifugom. Naime, kad je isprobam bez robe, sve je ok bubanj se vrti mirno bez ikakvih vibracija, međutim kada isprobam centrifugu sa robom u mašini bubanj se pretvori u razjarenog jarca koji želi iskočiti iz kućišta perilice. Cijela perilica poskoči i počne se micati po kupatilu.

Ovo opalio sam i tri slike unutrašnjosti.
http://piczasso.com/i/thumbs/2x86c.jpg
http://piczasso.com/i/ilk36.jpg
http://piczasso.com/i/thumbs/dgsrr.jpg

Iskreno kad sam pogledao unutra ostao sam iznenađen jer kad sam prije ovog slučaja popravljao perilice (neku staru maminu) bubanj je visio na oprugama, a sada vidim da cijeli bubanj AFAIK stoji na dva amortizera, a pomak nepred natrag se ograničava sa dvije tanke oprugice (sve se vidi na slikama). Što mi je kao samsvojmajstor amateru činiti (osim zvanja servisera)? Što je uzrok takvom skakanju (po meni jedino amortizeri?) i da li se mogu zamijeniti bez vožjne u servis?

Nikky 20.02.2011. 14:37

Dobro si detektirao problem, treba zamijenit amortizere ispravnima. Mislim da se radi o plinskim amortizerima, neznam jel se ovi postojeći mogu reparirat, ako i mogu ostaje pitanje na koju "tvrdoću" ih treba "nabit".

RAUL 20.02.2011. 18:56

Mislim da se ti plinski ne mogu otvarati.Najbolje ti je otici do Gorenja i pitati za cijenu novih.

dnovo 20.02.2011. 19:46

Je amorizeri su otišli.Kod mene isti problem bio.
Ja sam si ih sam mjenjao.Nije problem ,malo je teže doći do gornjih matica.
Najbolje izvaditi jedan amortizer i odnesti ga u servisni centar
http://www.gorenje.hr/support/servisni_centri

srale7 25.05.2012. 17:17

Pokvarila mi se veš mašina, izgleda da je crkla pumpa koja izbacuje vodu van, nakon jednog pranja jednostavno je bubanj ostao pun vode.

Pa me zanima jel ima netko od forumasa da se kuzi u te mašine, ili ima nekog majstora koji ne naplaćuje 300kn izlazak na teren.
Masina je Candy, trebao bi pogledat koji točno model, i smjesetna je na Vrbanima.

Hvala i lp

syss 26.05.2012. 00:56

majke mi nešto ne valja sa tim kendijem... nisam čuo nikoga da je reko "e imam kendi već x godina i sve radi bez greške".

Sva vremena su GMT +2. Sada je 18:05.