![]() |
Hm, mislim da bi "Black Ice"-Radiator bio za mene. Nego gdje bi ga mogao nabaviti. Sto blize to bolje...
|
Ljudi znam da se pisalo po forumu no isto bih tako htio da je to tu, na jednom mjestu!
Zašto se za vodeno ne koristi aluminij ?! (radi obrade, tvrdoće, toplinskog koeficijenta ili nešto 7 ?!) Ajde malo činjenica :), zanima me jer mi jedan tip tvrdi da je aluminij bolji. Hvala. |
Ja sam ti vec na privat postao zasto ali neka cijeli svijet cuje!
http://www.overclockers.com/articles305/ Sve isto vrijedi za vodeni blok! Zasto kazu da je aluminij bolji? Koliko sam ja skuzio aluminij se puno lakse nabavi nego bakar. Kaj se tice obrade to ti tocno neznam, znam da je aluminij ipak malo mekaniji od bakra a u ostalom to se moze provjeriti na vecini zracnih coolera da se listici lakse "spigaju" od aluminija nego od bakra! A svi noviji cooleri ti se rade skroz od barka! Ekipa preporuca aluminij radi slicne termicke vodljivosti (iako je razlika malo veca ali u usporedbi sa ostalim metalima je slicnija bakru) ali najvise radi dobavljivosti pa zato kazu radije aluminij nego bakar. A kako je nama i najveca sitnica vazna barak je bolji!! Bilo bi zakon da se moze nabaviti "Cusil" ali opet nismo mi Amerika!! Znam tipa kaj je trazio da se proizvede manja kolicina Cusila ali ga je ekipa otpilila zato kaj im treba sponzor i naravno za dosta u dep stavit! To ti je Hrvatska! Nadam se da sam time sve obuhvatio ako nisam samo pricajte ili me ispraviti ak sam neke fulao!:beer: ;) |
?Premosnice?
1 privitaka
Jeli moguće negdje posebno kupiti ove premosnice (pogledaj na slici ono zaokruženo crvenim) jer imam neki radijator koji nema spojene cijevi svaku sa svakom već na jednoj strani voda ulazi na 7 cijevi a na drugoj izlazi kroz 7 drugih cijevi?
Ja bih to htio spojiti da voda malo više kruži gore-dole kako bih je malo efikasnije ohladio |
Kaj je boloje protočna ili potopna pumpa?Kak nemam baš mjesta u kučištu nekak naginjem protočnoj.
Drugo pitanje di mi u ZG netko može zbušit 120mm otvor za vent na kučištu? Ono u vezi ALuminija Aluminij je ima manji toplinski koefivjent od bakra ože primiti manuje topline pa j etako i mnaj eodpustiti tak da se tu poništava njegova prednost bržeg odpuštanja jer je može puno manje primiti. |
Re: ?Premosnice?
Ja sam ih napravio sam (uz pomoc prijatelja) tako sto sam kupio bakrenu cijev, napunio je pijeskom, friend je grijao autogenim a ja savijao. Moras paziti da ne pregrijes ili ne napravis rupu.
LAcy Citiraj:
|
Evo bakar je nabavljen izrezan.
Sada nabaviti AutoCAD izdizajnirati ludi labirint, pa na posao ! A onda po pumpu, i ostatak. Slike ću postat kako ću raditi ! |
Kolega jel bi se mogli mozda naci u ponedjeljak da mi pomognes zbusiti bakar? Neke si prical da mozes doci do velikih busilica pa sam mislio ono...?
Kaj se tice audocada to sam ti vec rekao a za nacrte ti mogu napraviti kaj god hoces. Samo jos jednom podsjecam (vec sam to ovaj tjedan ponovil valjda 50 puta ljudima) sve je to ljepo na papiru ali u praksi nazalos i nije!!! Kaj ti hocu reci labirint sa busilicam onaj kakav ti zelis bu bilo malo teze za napraviti. Na overclockers.com ima ona stara slika sa busenjem kanala da se dobije labirint ali ni bas lako i treba brdo rupa ponovo punit tj zatvarat!!! Ak imas kakvu ideju javi ja ti bacim u skicu pa vidis. |
Citiraj:
Daklem radi se o koeficojentu koji je veći kod bakra! |
Da Isus, tako je ...
Moram još nabaviti bakar za NB (to je lako) i za GPU (to je teško) !! Evo sutra se nadam da dobijem AUTOCAD, pa počinjem ! |
Citiraj:
|
Puno veći i širi komad mi treba za GPU, a time i skuplji !
Radit ću nekim redom ... Prvo CPU, NB, pa zadnji GPU .. |
Kova ja ti preporucam da prvo ako mozes od nekoga posudis Nb blok i isprobas koliko ces dobiti sa njime jer sam cuo da razlika je takva da se dodje do zakljucka da je apsolutno neisplativo!!
Ja nazalos bum moral raditi Nb hladnjakk jel mi se ovaj ionak grije ko lud!:fuming: |
Evo da se i ja ubacim pošto bucate u obradi materijal to jest nemate pojma
Pumpe koje spominjete IP zaštita 45 projektirane i napravljene za kontuinirani rad 15000 sati pali gasi će ih brzo uništit zato šta na rotoru i statoru imaj mikronski film od silikona koji se dira kada pumpa ne radi itd... kada se probije adio pumpa Natura mini pumpa nabavna cijena 3 E pakiranje 48 kom najskupla 5,5 Eura Bakar lemit je govno nesiguran lem nikad neznaš kad će popustit Bakar je najbolje varit sa autogenim zavarivanjem i prekalit neaskidiv var drži na svim mogućim vibracijama i posli svega toga varenja ide ravnanje i poliranje Bakar kupite u Zagrebu u cijevima fi 10,15,20 itd ili ih zamolite za škart blok dat će vam mukte prodaju 10 Tona bakra svaki dan E da pumpe koje mogu radit sa pali-gasi su brodske potopne pumpe ali imaju manu šta nemogu dugo radit kontunirano najbolja pumpa je neka iz orginalnog vodenog hlađenja ako i oni nisu falili inače te pumpe koštaju u nabavi od 1,5 US Dolar do max 10 US Dolar ostalo ide trgovcu Kada sam ja uvozio pumpe cijeli kombi sam plaćao 5000 DM 10 M3 pumpi zadnji 500 pumpi sam prodao tipu u Imotskom kurbin sin mi još nije sve platio |
Kaj ti gledaš kak ti posuda izgleda?Meni je bitno da dobro hladi a posuda je tak i tak u kučištu ( zatvorena s plehnatom bočnom stranicom.
|
neznam kako ti ili netko drugi na to gleda ali i kuciste treba biti estetski dotjerano a ne neka suma kablova i ostaloga pripadajucega
usput vecina ima otvoreno kuciste |
Citiraj:
Inace sve super! nema neke velike zajebancije sa stavljanjem bloka i komponenti. |
ljudi, pardon kolege... mene zanim da li je netki isprobao u vodenom hladenju, umjesto destilirane vode staviti ulje ili tako nesta? surfajuci netom naisao sam na dosta ljudi koji umjesto destilirane vode stavljaju ulje ili tako nesta slicno (npr. ili 90% destilirane vode i 10% antifriza)? kakva su vasa iskustva i sta kazete na tako nesta?:confused:
|
Vidio sam jednom na internetu da je tip hladio sa alkoholom i bilo nešto učinkovitije od vode.
|
Ja koristim dest. vodu i antifriz. Protiv gljivica i za podmazivanje.
Alkohol nisam probao i neznam kak bi to utjecalo na pumpu, ulje hm, brijem si da je to zajebancija cistit kad dojde vrijeme za to. Najbolje bi bilo koristit neki tekuci plin, tj. Tekuci dusik! :D Ili po iggenom nemasno ulje!:rolleyes: |
Citiraj:
koji ti je omjer dest. vode i antifriza? |
Kolko sam čitao 50:50 ti je najisplativije, malo bolje je samo antifriz...
|
Citiraj:
|
netko je nekoc negdje pitao za sistem automatskog gasenja kompa ukoliko dode do prestanka protoka vode, here's the link
|
Pa postoji jednostavniji način zove se SHOUTDOWN NOW
|
Ne nahebe li pumpa za vodu ak se stavi previse antifriza? Antifriz je navodno poprilicno agresivan spoj
|
omjer bi trebo bit otprilike oko 90/10% za dest.vodu.
ja sam htio stavit sam antifriz al sam sazno da antifriz sporije odvodi toplinu od vode.a voda je ionak dosta. |
Citiraj:
|
1 privitaka
Dobro je uzeti pumpu kod Mystificatora, jer u kompletu dobiš sklop koji pali pumpu kad upališ PC
(spaja se na molex). Dobiš i malu posudu (rezervoar), koja je praktična za u kućište stavit, jer je, kako rekoh, mala. Kaj se tiče ovog dal' je rezervar potreban, je - jer ćete se namučiti dok punite sustav s vodom bez njega. Kova, ja bi ti preporučil da se ne opterećuješ previše sa konstrukcijom samog bloka, jer su ti razlike u učinkovitosti zanemarive između, recimo, labirinta, vulgaris bloka ili D2D (inf. sa puuno sajtova i foruma). Radi ono kaj je lakše. Ovo je lako za napravit: Kaj mislite ljudi o ovome - umjesto radijatora sa vent. da se u sustav uklopi jedan manji blok/radijator sa Peltierom na njemu. To sam si ja zamislil ko neki protočni bojler, samo kaj ne bi grijal vodu nego hladil. Glečte - bil bi manji i lakše bi to išlo s midi towerima kod ugradnje. Ak hladiš gpu/nb/cpu s tim, mislim da bi došlo do ujednačene temperature i da ne bi trebalo stavljati zaštitu od kondenzacije ko kak treba kad se Peltier stavi direktno na blok. Možda sam malo bez veze zabrijal, ali me baš zanima kaj velite. Mogel bi se složiti i neki regulator/potenciometar za Peltier... |
1 privitaka
Evo, ovakav GPU blok sam si napravil; čist je ok i lagano ga je izraditi:D
|
1 privitaka
drugi crtež
|
kao bivisi vlasnik pelta savjetjme ti da ga se klonis a pogotovo da ne hldis vodu sa njime!
ako uzmes peltier 226W to ti je 226W disipacije topline i na to jos zbrajas toplinu koju oces pumpati. sto ce ti na kraju ispasti previse. ako mislis ici na ekstremni oc ko ja i imati disipacjju topline proca od 160W+ vidis i sam da ti onda ostaje sveka 60W sto ne da je premalo nego ce ti doci i do kontra efekta te ce ti se dogoditi da ces imati vecu temp sa peltierom nego bez njema!. tu ti je moj clanak pa ga malo proucihttp://www.2crowded.com/forum/viewtopic.php?t=187 mozda nadjes u njemu kakvu ideju ili rijesi koji proble. kaj se tice bloka slazem se da su manje razlike kod konstrukcije bloka ali velika ti je razlika izmedju te konstrukcije i labirinta iz sredine. nekoliko stupnjeva sigurno. jeftinije ti je onda naci nekod tokara koji ima glodalicu platis mu pijacu i dobijes zvijer od bloka! btw. samo jos jedna na kraju racunica moj proc + toplina pelta. 160W+220W ti je jednako 380W vjerujmi voda ti nece biti ni blizu hladan kako si mislio. da ima peltova snaga 300-500W onda bi bilo odlicno |
pa u prijasnjem postu imas clanak na tu temu. BTw bezobzira za koji proc radis blok je isti samose razlikuje u kopci ili nacinu spajanja.
|
Citiraj:
Naime kad dižeš poklopac se diže i pumpa tak da nemreš nadoliti vodu dok je cijela stvar u pogonu, a mora s enešto nadoliti jer sistem potegne dosta vode iz posude. Moja malenkost već neko vriejme mozga kak t promijeniti, a pumpa je OK, može biti potopna ili protočna nije velika i nije bučna. |
Isus, pa namontiraj si na posudu još jedan onaj fitingić i kaj, kad oćeš dolijati otvoriš ga (prije si ga naravno začepil:D ) i doliješ
|
Citiraj:
|
pak si deni širi fiting, i zemi si lijevak, kaj je tu problem, ne:beer:
|
Citiraj:
|
di ima za kupit bakra u zagrebu i kolko dojde komad od 5x5x5cm
|
Strojopromet
kila ti je oko 40 kn |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 02:41. |