![]() |
Ako se javis u roku od 8 dana. Ali oni mozda imaju neke druge rokove. Pogledaj u garanciji i nazovi ih. Ako imas originalnu ambalazu nema frke. A pogotovo ako uzmes neki drugi kod njih i nadoplatis.
|
Citiraj:
kontaktirao sam M-san, serviser mi je rekao da će oni provjerit da li je monitor ispravan pa ako je mogu dobit povrat novca. on mi je pak rekao da se moram sa HG-om dogovorit... i tu sam ostao zbunjen. |
Reci ti onima u hgspot da imas njihov racun i da se oni porazgovaraju s Msanom. Njima se neda trositi vrijeme i to ti je fora. Ako ti Msan veli da je ok monitor, nazovi hgspot i rijesi stvar. Ovima u Msanu reci da je hgspot pristao na zamjenu. Hgspot je u odnosu prema tebi druga strana kupoprodajnog ugovora, sve kaj imas reci njima. Probaj se dogovoriti s deckima u servisu(hgspot), oni ti najbolje znaju. Ovi na salterima i telefonima su cisti crap, za ubit vrijeme i nista vise.
|
Ovi u msanu samo odgovaraju za robu. Ti se moras dogovoriti s hgspotom za novi racun i garanciju. To su valjda mislili u Msanu. Jer kao krajnji kupac si u odnosu na hgspot a ne ma msan. Msan je samo veleprodaja.
|
Ako nisi već odnio monitor, možda ga možeš odnjet direkt u Msan. zovi HGspot i Msan i pitaj.
Skratiš vrijeme koje treba HGspotu da pošalje monitor u Msan i dobije ga natrag, a to zna biti i po tjedan dana. |
Ja ne vidim u čemu je problem. Imaš ZAKONSKI rok od 8 dana u kojem možeš monitor vratiti i tražiti ili drugi ili novce nazad. Nikakav njihov garantni list ili bilo šta drugo to ne može pobiti. On ti može ako želi dati duži rok, ali nikada kraći. I nemaš ti šta s M-sanom raditi. Najbolje da su ti rekli da se javiš proizvođaču monitora da vidiš hoće li ti odobriti. Ti si kupio u Hg-spotu i ti tražiš svoje pravo od njih. A to kako će se oni s M-sanom obračunat je njihov problem, ne tvoj
|
too late...već sam ga odnio u HG...rekli su da će mi javit idući tjedan.
|
M San tu nema ništa s tobom. HG Spot ti ga je prodao, ti koristiš zakonsko pravo da vratiš isti u roku od 8 dana. Nedaj se navući na priču da to ima ikakve veze sa M Sanom. Nema. Ni najmanje.
HG ti po zakonu mora pristati, a M San prema HG Spotu može i ne mora. U krajnjem slučaju nije tvoj problem. Citiraj:
|
Ne postoji zakon koji kaže da se proizvod može vratiti u nekome roku osim pri kupovini na daljinu gdje se mogu vratiti samo određeni proizvodi. U prodaji Hardwarea itd tj robe koja nema stabilnu cijenu nije trgovac obavezan niti na daljinu mjenjati. Pri povratu artikla ukoliko se to radi kupac se NE SMIJE odnositi kao vlasnik pošto vlasnik postaje tek kada prođe taj rok. Svaka firma ima neki svoj princip poslovanja koji kupac pri kupovini potpiše pri preuzimanju robe pa se ujedno i slaže sa uvjetima poslovanja same tvrtke. Pri povratu novca za artikal firma nije obavezna novac isplatiti odmah nego u roku od 30 dana a ako to ne napravi onda je duža platiti kamatu za vrijeme odgađanja povrata novca. Zakonska najviša kamta godišnja u HR je 15%. Znaći ukoliko trgovac vrati novac za godinu dana mora platiti 15% na cijenu prodanog proizvoda.
Pri rješavanju reklamacija a pošto se roba stalno izmjenjuje dozvoljeno je reklamaciju riješiti na nekoliko načina. Jedan od ovdje bitnih je da se može dati ekvivalent robe koja ima iste performanse ili bolje. Znaći nije dozvoljeno dati lošiju komponentu nego samo istu ili bolju u zamjenu. Primjer. ASUS je brandirani proizvođač, ploča ima svoje karakteristike, prodavač Vam može ploču zamjeniti sa drugim renomiranim proizvođačem ali ploča treba biti ekvivalentna ukoliko se naravno proizvod neda popraviti. Polako firme organiziraju servise pa će se roba vrlo brzo svugdje popravljati. Vjerujem da je kupcu draže dobiti novi zamjenski artikal nego svoj popravljeni i rabljeni natrag. Treća opcija je povrat novca. Kako još nitko nema amortizaciju artikla u postocima po mjesecima što je na području EU normalna stvar u dosta slučajeva se uzima solomonsko rješenje povrata novca po zadnjoj prodajnoj cijeni tog artikla. Nažalost svima bi bilo najbolje da se komponente ne kvare ali se kvare ;-( |
Citiraj:
E sad da se ne mijesam. Nas su na pravnom fakultetu ucili da vlasnik stvari postajes ako imas stvar u posjedu i valjanu pravnu osnovu stjecanja. Posjed se stjece onoga trenutka kad je stvar dana u neposredan posjed(predana u ruke), a valjana pravna osnova stjecanja je u ovomo slucaja isplata kupovnine, ako se ne varam. Prava kupca: Kupac koji je pravodobno i uredno obavijestio prodavaoca o nedostatku moze: 1. zahtijevati od prodavaoca da nedostatk ukloni ili da mu preda drugu stvar bez nedostatka 2. zahtijevati snizenje cijene 3. izjaviti da raskida ugovor U svako od tih slucaja kupac ima pravo i na NKNADU STETE. |
daytripper - ovo se odnosi na trenutak kada bez razloga kupac vraća artikal tj artikal nema nikakav nedostatak.
|
Citiraj:
E sad. Nas su na pravnom fakultetu ucili da vlasnik stvari postajes ako imas stvar u posjedu i valjanu pravnu osnovu stjecanja. Posjed se stjece onoga trenutka kad je stvar dana u neposredan posjed(predana u ruke), a valjana pravna osnova stjecanja je u ovomo slucaja isplata kupovnine, ako se ne varam. Prava kupca: Kupac koji je pravodobno i uredno obavijestio prodavaoca o nedostatku moze: 1. zahtijevati od prodavaoca da nedostatk ukloni ili da mu preda drugu stvar bez nedostatka 2. zahtijevati snizenje cijene 3. izjaviti da raskida ugovor U svako od tih slucaja kupac ima pravo i na NAKNADU STETE. Osim toga, prodavaoc odgovara kupcu i za stetu koju je ovaj pretrpio na drugim svojim dobrim zbog nedostatka stvari, i to prem ocim propisima o odgovornosti za stetu. Kupac je vlasnik, samo čl.520 ZOO-a: Slucajevi obveze cuvanja 1. Kupac kojemu je stvar urucena, a on hoce da je vrati prodavaocu, bilo sto je raskinuo ugovor, bilo da je zahtijevao drugu stvar umjesto nje duzan ju je cuvati s paznjom dobrog domaćina i u tu svrhu poduzeti potrebne mjere. Znaci paznju vecu od toga kao da cuvas vlastitu stvar. Mislim da je to Vedran mislio. Prodavaoc ostaje vlasnik u iznimnom slucaju. cl. 540 ZOO-a Prodaja s zadrzavanjem prava vlasnistva 1. Prodavaoc odredene pokretne stvari moze posebnom klauzulom ugovora zadrzati pravo vlasnistva i poslije predaje stvari kupcu, sve dok kupac ne isplati cijenu u potpunosti. Navedeno ima ucinak samo ako je ucinjeno u obliku javno ovjerene isparave, prije stecaja ili pljenidbe stvari, koje se provodi temeljem te isprave u slucaju zakasnjena isplate. U svemu ostalome se slazem s Vedranom. Ipak covjek ima iskustva tom poslu. |
sory, dupli post.
|
Citiraj:
Kupac je vlasnik, samo čl.520 ZOO-a: Slucajevi obveze cuvanja 1. Kupac kojemu je stvar urucena, a on hoce da je vrati prodavaocu, bilo sto je raskinuo ugovor, bilo da je zahtijevao drugu stvar umjesto nje duzan ju je cuvati s paznjom dobrog domaćina i u tu svrhu poduzeti potrebne mjere. Znaci paznju vecu od toga kao da cuvas vlastitu stvar. Mislim da je to Vedran mislio. |
Gle sto pise u Zakonu o vlasnistvu i drugim stvarnim pravima
Predaja u samostalni posjed Članak 116. Makar, ovdje je temelj ZOO i njegove odredbe o Kupoprodaji. Zakon o vlasnistvu samo je opcenita norma u ovom slucaju. |
hm... mislim da je trip u pravu... u svakom slucaju jest... hm...
mozemo ovak raspravljat do sutra, a da se ne slozimo. kod nas je u hrv jos uvijek na papiru jedno a u stvarnosti drugo... ali eto, bar sreca za mene, zvao servis rekli da ce mi nabavit novu istu plocu, samo sad moram cekat do kraja tjedna jer nabavljaju iz inozemstva... i da, mogo bi neki sticky za ovo. |
Slazem se. To bi moglo trajati do unedogled. Mozda da bi iskustvo Vedrana iz Linksa pomoglo, vezano za komponente i prodaju, ipak covjek radi taj posao. Dobro da ces dobiti plocu. Nadam se da je ovaj thread pomogao.
Pozdrav:) |
Citiraj:
Račun koji si potpisao je defatko kupopradjni ugovor i zaključen pravni posao s njima. Velim ostani hladan i pribran, i nemoj se tad preveslat s idejama o zastupniku koji odobrava itd. Kakve su to budalaštine da proizvod furaš zastupniku?? reklamaicje se ostvaruje tamo gdje je kupljeno osim ako nije naglašeno da se reklamcija ostavruje negdje drugdje-što je isto HR specifikum. |
Citiraj:
|
Proučio sam zakone RH, i studiram pravo. Fora je u tome da jasno da HG ostvaruje garanciju u Msanu, no to ostvaruju oni a ne krajnji kupac ( bio to ti, ja ili netko treći) . Rok vraćanja je 8 dana u tom roku kupac ima pravo na zamjenu robe bez pitanja, opet kao nije drugačije naznačeno. Ako s ene varam rok od 8 dana je u zakon u o zaštiti potrošaća ali nisma sihuran i za robu kupljenu u dućanu. HG se mora onda maltetirat s Msanom, no mene kao krajnjeg kupca se to ne tiče. Normalno je da se roba nosi na reklamciju gdje je kupljena, osim kao nije drugačije naznačeno.
|
Citiraj:
Da si to ucinio, znao bi da kupac ima pravo traziti svoja prava gdje god zeli (prodavac ili ovlasteni servisi prema jamstvenom (jamcevnom) listu, 8 dana je rok samo za neispravnu robu kupljenu na daljinu (jedino dodatno spominjanje 8 dana je u ZOO za nedostatak na opremi, ne za neispravnost). Zakon o normizaciji, nadalje, definira potrebe za servisima, nalaze prodavacu specificiranje tih servisa i njihov prikaz korisniku, a na korisniku je odluka gdje ce odnijeti robu. Nekad je jednostavnije u HGSpot, nekad ovlastenom servisu. Sto je najbolje, u odredjenim uvjetima MSan uopce ne mora imati nikakve obveze prema krajnjem korisniku. |
Nema smisla se prepucavati. Zato postoje sudove da se rijesi pravni slucaj. Old Iggy je u pravu, barem prema mojemu misljenju.
@Isus - pogledaj gore navedene clanke ZOO, koji se odnose na ugovor o kupoprodaji( na kraju ZOO-a, gdje su definirani ugovori), pise ti Odgovornost iz garancije, garantno pismo. Osim toga imas i odgovornost za materijalne nedostatke i odgovornost za evikciju(pravne nedestatke), kao druga odgovornost prodavaoca. Dakle 1. prodavaoc i proizvodac odgovaraju po garanciji,garantnome pismu, i to proizvodac 1g, dok prodavaoc moze i duze(zavisi sto pise u garanciji), te 2. druga osnova a to je opca, jest odgovornost proizvodaca za materijalne i pravne nedostatke. Nadam da sam pomogao. Btw, na trgovackom ZOO moras pjevati, i to sve clanke.:)) imas forum www.pravokutnik.tk |
Citiraj:
@daytripper, znam za pravokutnik, i regan sam tamo. |
ajme meni ljudi...ja sam samo pitao da li je moguće dobiti povrat novca ako vratim neoštećenu, skoro nekorištenu robu jer sam kao kupac nezadovoljan proizvodom?
i iz svih ovih postova nisam uspio shvatiti je li odogovor na moje pitanje DA ili NE...:confused: bilo kako bilo, monitor je kod HG-spota, a ja čekam da me obavijeste šta će bit... |
Odgovor je DA
|
Citiraj:
NHF, sala... |
Isus pravni odgovor je NE.
Ostalo ovisi o dobroj volji preodavača. U gornjim postovima je mnogo toga ispisano bez pravne osnove. to je vidljivo iz tekstova baš kako je citirao Old iggy pravno ne postoji opcija "mislim" ;-), znam ili neznam je bitno. Ako roba tj njezina cijena ili stanje proživljava velike promjene na tržištu prodavač nije obavezan artikal i mjenjati ili primati natrag od kupca. To je usluga ukoliko se to napravi. Sa druge strane daytripper je napisao jednu vrlo dobru stvar koju nitko ne gleda niti shvaća ozbiljno. Svi nastali nesporazumi ili oštete se rješavaju na sudu koji će utvrditi jeli bilo neporavilnosti ili nije u poslovanju a ne na forumima ili u medijima. Želio bih nadodati a osobe koje studiraju pravo znaju da se nesmiju blatiti niti fizičke a niti pravne osobe javno nego se sve rješava putem sudbenih ustanova pošto za takve stvari mogu biti prijavljeni te kažnjeni za štetu koju su počinili pravnoj ili fizičkoj osobi sa 50 dnevnica u početku ako se ne varam. Granny killer: Moj savjet ukoliko ga želiš prihvatiti je da lijepa riječ svaka vrata otvara. Znaći dođeš ili nazoveš pristojno zamoliš da si napravio krivu kupovinu te da imaš sve zapakirano natrag kako je i bilo pri kupovini te upitaš možeš li zamjeniti stvar. Gotovo svatko će ti izaći u susret te istu stvar zamjeniti bez nekog problema. Sa prijetnjama i neznam nekakvim barbarskim ponašanjem ćeš manje toga riješiti ne možda sada nego općenito u životu. |
U tome se slazem s Vedranom. U biti je potrebna dobra volja prodavaca, da li ce zamijeniti ako stvar nije pokvarena,tj. nema materijalnih nedostataka. Najcesce hoce, pogotovo ako se trazi neki drugi (citaj skuplji ili jednake vrijednosti) proizvod.Takoder, prije ces postici neki dogovor s prijaznim tonom, negoli sa prijetnjama.
Pozdrav. |
Citiraj:
--... kupac moze, ako stvar ne funkcionira ispravno, zahtijevati kako od prodavaoca tako i od proizvodaca da stvar popravi u RAZUMNOME roku ili ako to ne ucini da mu mjesto nje preda stvar koja funkcionira ispravno. (2) Ovi se pravilima NE DIRA u pravila o odgovornosti prodavaoca za nedostatke na stvari. Druga odgovornost, odgovornost za materijalne i pravne nedostatke na stvari kao opca odgovornost. ...kupac je duzan stvar pregledati i o vidljivim nedostacima obavijestiti prodavaoca u roku od 8 dana, a kod trgovackih ugovora bez odgadanja, inace gubi pravo koje mu toj osnovi pripada. ..u slucaju skrivenih nedostataka rok je 8 dana od saznanja za nedostatke. Prodavaoc ne odgovara za nedostatke nakon proteka roka od 6mj, osim ako je taj nedostatk bio poznat prodavaocu ili mu nije mogao ostati nepoznat. Vedran je u pravu za robu bez nedostatka, da ovisi o trgovcu da li ce ju zamijeniti ili ne za drugi proizvod, osim ako se radi o kupnji na pokus. A za plocu, vrijedi gore navedeno za materijalne nedostatke. Mozemo li zatvoriti taj thread ? Pozdrav. |
Citiraj:
Također je jasno da se s obije strane podrazumjeva korektan pristup. @Granny postupi kako je Vedran rekao, ljubazno zamoli, a sad ako djelatnik tamo postane neljubazan, onda ga oštro, ali pristojno upozori da se upristoji. |
Tocno kako Isus rece, prvo sve na finjaka, a ako pd tebe pocnu raditi budalu i smisljati ko zna kakve sve ne izgovore onda probaj na galamu, meni je svaki put do sada tako proslo(nikada nisam bio u krivu i to mogu neki clanovi potvrditi), s tim da je vecinom puto proslo sve na finjaka, dok je u hgsrotu 3 puta islo na galamu a u ve-mulja jedanput. U Linksu nisam za sada imao problema......
|
ako je kupljeno na private...
http://www.poslovniforum.hr/potrosac/zakon01.asp no... i to je večini slučajeva...mačku o rep... ako kupuješ kao firma , dakle d.o.o.-d.o.o. ...nećeš biti te sreće, jer tu je inspektorat van nadležnosti... i treba ići na trgovačkui sud..., a to je tlaka...naravno ako dogovor nije moguć no sve najviše ovisi o firmi... npr. neke firme bez pogovora uzmu i odmah zamjene robu..., dok neke ni pomisliti... |
Citiraj:
|
Vedran & ostali, hvala na savjetima. šta se uljudnosti tiće, uvijek sam kulturan prema prodavaču/serviseru/nekom trećem...pa očekujem ljubaznost, to valjda znači da se ni ja ne smijem ponašat kao idiot... jel :)
čovjek koji radi ovdje u Karlovcu je bio vrlo susretljiv i reko mi je da će učinit sve što može da se to zamijeni...e sad, reko mi je i da Samsunge izbjegavaju jer nisu uvoznik Samsunga, i da sam uzeo bilo koji drugi model, odmah bi dobio povrat novca ili zamjenu. šteta što taj lik nije bio tamo kad sam kupovao... a budala ja, šta reći... EDIT: bio sam u HG-spotu danas i rekli su da im M-san još nije ništa javio...nadam se sretnom završetku |
Citiraj:
argh..po drugi put: nema ama baš nikakve veze M San sa tim. Nije HG Spot zadružna trgovina da ako ti vratiš taj monitor, nikad ga više neće moći prodati nikome. Stvar je dobre volje HGovog referenta u M Sanu da li će odobriti povrat. S obzirom na odnose ove dve firme u zadnjih godinu dana, vjerovatno će ga sterati u kulac. Ali opet, nema to veze sa tobom. Ovako će te zavlačiti 10 dana i onda ti reći da im nije odobren povrat, pa da i oni tebi nemogu odobriti, a ionako je prošao rok od 8 dana :rolleyes: , kužiš? Ako ga hoćeš vratiti, odi tamo i (ljubazno naravno) ne odlazi dok ti ne odobre. Imaš Udrugu Potrošač i sve alate da ih prijaviš ako neće. Povrati ispravne robe od strane partnera (npr.HG) prema distributeru (npr. M SAN) se odobravaju ako je kupac (npr. ti) odustao od nekog artikla koji partner jako rijetko prodaje, pa onda distributer kaže "Uzeti ću ja to sebi, ipak imam 500-1000 takvih partnera i lakše će se to utopiti kod mene nego kod partnera, a ipak činim uslugu njemu ne opterećujući ga sa takvom vrstom proizvoda". Roba naravno mora biti original zapakirana da se može staviti u normalnu prodaju. Ovdje imamo Samsung LCD monitor, artikl kojeg se dnevno proda puste stotine komada, prodaju ih svi, kupci ih traže. Zašto bi takav komad robe uzeo sebi nazad kada ga svaka hebena trgovinica prodaje na lopate? I naročito zašto bi ga uzeo nazad od hebenog ha_ge_spota koji je "Najveći domaći lanac informatika i potrošačke elektronike"?? Aint gonna happen. da ponovim pasus: Ako ga hoćeš vratiti, odi tamo i (ljubazno naravno) ne odlazi dok ti ne odobre. Imaš Udrugu Potrošač i sve alate da ih prijaviš ako neće. Ovo je rješenje tvojih problema. Jedino. I idući put promisli prije nego nešto kupiš ;) |
evo dobio ja maticnu novu, samo informacije radi, covjek je bio u ducanu ljubazniji neg onaj kod kojeg sam donio, sve radi sve pet osim senzora koji pokazuje mrvicu manje od 70C za proc
|
Citiraj:
tražili su me da napišem razloge zašto vraćam monitor, ja sam ih podosta napisao, pa možda dobijem i novi...ipak je pod garancijom, a ovaj ima dosta grešaka, barem u usporedbi sa istim koji imam doma...na koji nemam primjedbi |
ljudi, imam još jedan problem kojeg se ne mogu otarasit već 2 mjeseca...
kupio sam u HG-u (više nikad ništa) pred 2 mjeseca CoolerMaster Xcraft kućište za disk. prvom je riknula elektronika za 5 dana, odnesem i reklamiram. dobijem drugo, prikopčam na USB i počnu iskre skakat (na više kompova)...ja se zaserem iskopčam i ponovo reklamiram, sad mi je već pun Q. i tako čekam jedno mjesec i kusur dana i jučer dobim novog Xcrafta, čak i druge boje....i....ne RADI!!! ono, zavrti disk, ali neeema...koga mene? neeemaa... sad se pitam da li da budem još jednom ljubazan ili da ih pošaljem sve u prvobitno rodno mjesto? :smoke: |
Trazi povrat novca, tj. inzistiraj povrat novca. Ako te odbiju, objasni da je ovo vec treci put da je isti proizvod pokvaren i da nemas vise zivaca ni vremena da se to rijesi. Makar je proizvod male vrijednosti ne isplati se vremena za inspektorat trositi, pa trazi novce.
Ovo je stvarno srot firma koja radi takvu elektroniku. |
samo čekam godinu kad će se i kod nas uvesti pravilo da se SVA roba može vratiti i dobiti povrat novca, i to u roku najmanje 15dana do mjesec.
konkretno takva je situacija u kanadi.. kupiš, ne sviđa ti se, odneseš i vratiš, nitko te neće ništa ni pitati... eventualno neki glupav razlog... zapakiraj kako je bilo, etikete, i nema problema.. pa ja sam zimus sebi kupio košulju,koja mi je 10 dana stajala u ormaru, da bi zaključio da mi u biti ne treba, i odnesemo je nazad u trgovinu i ja dobim svojih 30dolara nazad... čak mislim da sam dobio dva tri dolara više jer je u međuvremenu popust završio, pa sam dobio iznos na taj dan... još jedna zanimljivost, nađeš artikal na kojem je greškom napisana kriva cijena, doneseš na kasu, ona tebi ocvika i njoj pokaže, recimo 20dolara.. a ti vidio da piše 10$... samo spomeneš company policy da se za takav slučaj plaća navedena cijena. nema problema. Od cure starci su na taj način platitli plazmu TV u pola cijene... :) volio bih kad bi mi Vedran odgovorio zašto ne vraćaju novac za robu koja se donese na reklamaciju, pokvarena, koje više nema na skladištu, niti se uopće zna kad će opet dolaziti, i još uvijek ne žele vratiti novac? to me jako zasmetalo. |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 08:51. |